9.2 C
Athens
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Επενδύοντας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ώστε να καταστεί ξανά φορέας ανάπτυξης

- Advertisement -

του Γιώργου Μαραγκόπουλου

Η κατασκευή των οχυρών της γραμμής Μεταξά ήταν ένα τιτάνιο έργο για την Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα. Τα έργα που συντελέστηκαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακά για τα δεδομένα της εποχής:

Έργα υποδομών

Διάνοιξη νέων οδών: 115 χλμ.

Αξιοποίηση και επισκευή παλαιών οδών: 92 χλμ.

Εκσκαφές επιφανειακών έργων: 16.000 κ.μ.

Εκσκαφές υπόγειων έργων: 291.000 κ.μ.

Εκσκαφές οδοποιίας: 927.000 κ.μ.

Κυρίως έργο

Σύνολο οπλισμένου σκυροδέματος 108.000 κ.μ.

Σύνολο σκυροδέματος μη οπλισμένου: 68.000 κ.μ.

Συνολικό μήκος εξωτερικών υδραγωγείων: 74 χλμ.

Συνολικό μήκος εσωτερικών υδραγωγείων: 14 χλμ.

Συνολικό μήκος τηλεφωνικών γραμμών εκτός οχυρών: 1.216 χλμ.

Συνολικό μήκος τηλεφωνικών γραμμών εντός των οχυρών: περίπου 70 χλμ.

Συνολικό μήκος ανάπτυξης συρματοπλέγματος: 90 χλμ.

Συνολική ποσότητα τσιμέντου: 66.000 τόνοι.

Συνολική ποσότητα σιδήρου οπλισμού σκυροδέματος: 12.000 τόνοι.

Συνολικό μήκος υπόγειων στοών: 24.000 μέτρα,

Συνολικό μήκος υπόγειων καταφυγίων – θαλάμων: 13.000 μέτρα,

Συνολικό μήκος σωλήνων ύδρευσης: 88.000 μέτρα.

Η μάχη των οχυρών ήταν το δεύτερο σκέλος, από τα τρία, της εμπλοκής της Ελλάδας στον Β ΠΠ. Το πρώτο που άρχιζε σαν σήμερα ήταν ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και το τρίτο ήταν η δράση του Ελληνικού στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού στην Μέση Ανατολή εναντίον του Africa Korps.

Το δόγμα του κεραυνοβόλου πολέμου είχε ήδη εμφανιστεί και χρησιμοποιούνταν από τον Γερμανικό στρατό ουσιαστικά κατέστησε τις οχυρωματικές εγκαταστασείς παρωχημένες. Ήταν παρόλα αυτά, η μόνη ουσιαστική άμυνα που προέβαλλε η Ελλάδα απέναντι στους Γερμανούς.

Ο κεραυνοβόλος πόλεμος απαιτεί την χρήση μονάδων αρμάτων, τεθωρακισμένων, πεζικού και αεροπορίας εκεί που οι δυνάμεις του αντιπάλου είναι πιο αδύναμες. Έπειτα αυτές οι δυνάμεις ξεχύνονται στα μετόπισθεν του αντιπάλου, καταστρέφοντας ή καταλαμβάνοντας αντικειμενικούς σκοπούς. Αυτοί οι αντικειμενικοί σκοποί μπορεί να είναι στρατηγικά σημεία όπως αποθήκες οπλισμού και καυσίμου, σημεία ανεφοδιασμού όπως σταθμοί τραίνων κλπ. Όλα αυτά έχουν τον σκοπό να στερήσουν στον αντίπαλο την δυνατότητα να διεξάγει πόλεμο. Όντως τα οχυρά παραδόθηκαν στις 9 Απριλίου του 1941 στις 7, ακριβώς την ίδια ώρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στην Θεσσαλονίκη, αφού είχαν καταφέρει να τα υπερκεράσουν λόγω ελιγμών.

Θα ήταν βεβαίως άδικο να κατηγορήσουμε το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκείνης της εποχής ότι ήταν κοντόφθαλμο και δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις στον τομέα του πολέμου. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν αντιλήφθηκαν ότι έρχεται ο Β ΠΠ προσπάθησαν να προμηθευτούν άρματα μάχης από όπου μπορούσαν. Ήρθαν σε επαφή με Γάλλους και Βρετανούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τίποτα προς πώληση. Όλη η παραγωγή τους διατείθονταν για τον εξοπλισμό των δικών τους στρατιωτικών μονάδων.

Από την άλλη η αγορά μαχητικών αεροσκαφών είχε καλύτερη τύχη. Κάποια από αυτά βεβαίως δεν έφτασαν έγκαιρα στην Ελλάδα. Παράδειγμα αποτελούν τα 81 F4F-3A Wildcat που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1940. Τα πρώτα 30 από τα αεροσκάφη ήταν καθ’ οδόν για την Ελλάδα όταν έγινε η παράδοση στις δυνάμεις του άξονα. Έτσι κατασχέθηκαν από τους βρετανικούς και οδηγήθηκαν στο Γιβραλτάρ. Αυτά τα 30 αεροσκάφη συμπεριλήφθηκαν στην δύναμη του Fleet Air Arm σαν F4F-3A Martlett III. Τα υπόλοιπα 51, που είχαν αποδεσμευτεί από το αμερικανικό ναυτικό, εντάχθηκαν ξανά στην δύναμη του.

‘Όλα αυτά υποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη για εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σε εκείνη την Ιστορική στιγμή η Ελλάδα χρησιμοποίησε τους Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς για να κατασκευάσει ένα απαράμιλλο τεχνικό έργο για εκείνη την περίοδο. Δεν προδόθηκε από αυτούς. Όταν όμως επεχείρησε να προμηθευτεί σύγχρονο στρατιωτικό υλικό από άλλες χώρες ουσιαστικά προδόθηκε.

Αυτό αντανακλά και στο σήμερα με πολύ έντονο τρόπο. Μια χώρα με έντονη ναυτική παράδοση αναγκάζεται και αγοράζει συνεχώς ξένες σχεδιάσεις. Αντί λοιπόν στα χρονιά πριν την κρίση να διαπραγματευόμαστε έξι FREMM, θα μπορούσαμε να είχαμε επενδύσει σε μια φθηνή Ελληνική σχεδίαση που θα ήταν ανώτερη από τις S τις οποίες και θα αντικαθιστούσε. Μια σχεδίαση που θα εκσυγχρονίζαμε σε πολύ ανώτερα επίπεδα, με νέα όπλα τώρα. Ωστόσο η επιλογή των FREMM εκείνη την περίοδο εξυπηρετούσε το να έχουμε την Γαλλία με το μέρος μας.

Θα μπορούσαμε να είχαμε επενδύσει στο ΤΟΜΑ Κένταυρος, έχοντας ένα τεθωρακισμένο που να μπορεί να ακολουθεί τα Leopard 2 στο πεδίο της μάχης, και έχοντας πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Αν είχε γίνει αυτό, σήμερα, θα είχαμε τουλάχιστο 500 οχήματα του τύπου σε υπηρεσία. Αντί για αυτό προτιμήσαμε να αγοράσουμε τα BMP-3, και μαζί με αυτά με την εύνοια της Ρωσίας. Ευτυχώς η αγορά ακυρώθηκε, καθώς το συγκεκριμένο όχημα δεν ταίριαζε στο Ελληνικό δόγμα πολέμου, παρά τις τεράστιες δυνατότητες του.

Κάτι παρόμοιο με όλα τα παραπάνω, έγινε με την αγορά του Αιώνα. Αρχικά υπήρχε η ανάγκη για 120 μαχητικά και συμπαραγωγή στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ. Η ΠΑ επέλεξε το F-18. Έπειτα ο αριθμός μειώθηκε σε 80 αεροσκάφη. Αμέσως μετά λήφθηκε πολιτική απόφαση για αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 Mirage 2000, έτσι ώστε να έχουμε ξανά την Γαλλία με το μέρος μας. Ο αριθμός όμως των αεροσκαφών ακύρωσε κάθε σκέψη συμπαραγωγής.

Όποτε η Ελλάδα επένδυσε στους δικούς της ανθρώπους είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως δυστυχώς η βιομηχανική νοοτροπία αλλά και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι αυτή του προτεκτοράτου. Κάποιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν για νοοτροπία Σοβιετίας, αλλά αυτό θα ήταν εξαιρετικά άδικο για την Σοβιετική αμυντική βιομηχανία, που δημιούργησε εκπληκτικά αμυντικά συστήματα: από το T-34 και το εξαιρετικό MiG-19 μέχρι τα σημερινά αεροσκάφη της οικογένειας Su-27.

Τελικά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τεχνογνωσία αποδεικνύεται εξόχως απαραίτητη για κάθε κράτος που θέλει να σέβονται την κυριαρχία του. Τα οχυρά είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αν και τελικά αποδείχθηκαν παρωχημένα. Η αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα είχε ανασχεθεί το brain drain που υπέστη η Ελλάδα και που έχει περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Όμως το πιο βασικό από όλα είναι ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα, η αμυντική βιομηχανία μπορεί να καταστεί η απαρχή της αντιστροφής του Brain Drain, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην χώρα υψηλής επαγγελματικής και επιστημονικής επάρκειας. Μπορεί να γίνει οδηγός ανάπτυξης για την χώρα, καθώς μέρος από τα τεράστια ποσά που διατίθενται για την αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό θα διατεθεί για την αγορά τους από εγχώριες βιομηχανίες και θα καταλήξει πίσω στην Ελληνική οικονομία.

Σε καιρούς ανάγκης όποτε απευθυνθήκαμε στο Ελληνικό τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό ποτέ δεν μας πρόδωσε. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται να είναι εντεινόμενα σε ένταση από πλευράς Τουρκίας. Είναι λοιπόν προφανές ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μας στην άμυνα και στην αμυντική βιομηχανία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aristidis

Nooτροποία αποικίας..

Tango.Alpha

Με προβληματίζει ιδιαίτερα ότι σκεφτόμαστε ακόμα τις αμυντικές δαπάνες ως επενδύσεις. Εδώ έρχεται έτοιμο το σχέδιο για ένα σκάφος και χρειαζόμαστε 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα έργο. Με ποια εργασιακή ηθική, βιομηχανική υποδομή και τεχνικό υπόβαθρο θα προχωρήσουμε στα έργα που αναφέρεστε.

Και κάτι ακόμα καθώς τέτοια σχέδια απαιτούν υψηλούς μισθούς για την προσέλκυση των ικανότερων ατόμων, είναι δεδομένο ότι κάθε κυβέρνηση θα προσθέτει άτομα με ελάχιστα προσόντα αλλά τις σωστές διασυνδέσεις ώστε να απολαμβάνουν κι αυτοί τις αντίστοιχες απολαβές.

Yannis

Αν η χωρα δεν εχει βιομηχανικες υποδομες και εργασιακη νοοτροπια, το δεχεσαι και τα παρατας; Προσπαθεις να διορθωσεις την κατασταση με οσα μεσα διαθετεις. Αν οι επιδοσεις των ναυπηγειων δεν ειναι ικανοποιητικες, τοτε δεν καταργεις τις ναυπηγησεις, αλλα απολυεις/προσλαμβανεις τιμωρεις/επιβραβευεις, κλωτσας πισινους για να γινουν αυτες που πρεπει να ειναι. Υπαρχει τροπος.

Last edited 2 months ago by Yannis
NICKB

“είναι δεδομένο ότι κάθε κυβέρνηση θα προσθέτει άτομα με ελάχιστα προσόντα αλλά τις σωστές διασυνδέσεις ώστε να απολαμβάνουν κι αυτοί τις αντίστοιχες απολαβές”

Το μόνο σίγουρο !!!minions-2-12.jpg
THAN

Διαχρονικά ενα απο τα κορυφαία προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας που μας οδήγησε στην χρεωκοπία και θα μας ξαναοδηγήσει αν δεν αντιμετωπιστει αυτη η παθογένεια…
Δεν ειναι δυνατόν να επιβιώσουμε αγοράζοντας τα πάντα απο το εξωτερικό.
Κρίμα γιατι έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξουμε ακόμα και βαρειά βιομηχανία.

vtheofilis

Τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, για να είμαστε δίκαιοι, φτιάχτηκαν για προάσπιση των συνόρων με την Βουλγαρία, και για να αντιμετωπίσουν τον Βουλγαρικό στρατό. Δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα είχε η γερμανική επίθεση, αν η Luftwaffe ήταν αντιμέτωπη με μια πιο ισχυρή EBA, αν δεν είχαν αποδυναμωθεί τα οχυρά για ενίσχυση των μαχόμενων στην Β. Ήπειρο δυνάμεων, και αν είχαμε κάποιες δυνάμεις ΤΘ.

Jason

Συμφωνω 100% με το περιεχομενο του αρθρου, και συγχαρητηρια στον αρθρογραφο.

Ελπιζω να υπαρχει και Β’ μερος που να περιεχει συγκεκριμενες προτασεις (π.χ. ναυπηγεια, αναπτυξη ΜΕΑ, drones, πυραυλικης τεχνολογιας, βαλλιστικους πυραυλους, βληματα κρουζ κτλ).

epampapas

Τελικά ο καθένας έχει μια άποψη για το πως θα έπρεπε να είναι η αμυντική βιομηχανία της χώρας. Μου θυμίζει λίγο το ποδόσφαιρο με τους προπονητές της εξέδρας.

Maragkopoulos

Αν είχα συμπεριλάβει την Ιδιότητα μου σαν Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης με εξειδίκευση στην λιτή παραγωγή, θα άλλαζε κάτι;

GeorgeP

μονο αν εχεις μαυρη ζωνη 6σ 🙂
(αστειευομαι)

Spyros_Kapa

Πολύ καλό άρθρο και μάλλον τελικά βλέπω εκτός απροόπτου να επιβεβαιώνονται οι Ρώσοι πού λένε ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι να κατασκευάσει κι άλλες MEKO 200 στα ναυπηγεία της από τη στιγμή που έχουμε τό know how και τα σχέδια τους είναι δοκιμασμένα και μπορούμε να τα εξελίξουμε και στα όπλα τους.

Mikros-hroas

Πλάκα μας κάνεις αγαπητέ; Τι άρθρο είναι αυτό που δεν θυμάται, πως οι από πάνω κατέστρεψαν την πολεμική βιομηχανία.
Εδώ έκλεισαν εταιρίες με άνωθεν εντολέςόπως η Άλφα!
Εδώ κυνήγησαν όλους όσους είχαν ιδέες και σχέδια.
Τα γράφω δεν με διαβάζει κανείς; Μα κανείς;

Θωρακισμένο 6Χ6 βασισμένο σε ημιφορτηγό παραγωγής με συνολικό βάρος 7,5 τόνους.
Κόστος μόνο 200.000 ευρώ βασική έκδοση! 250.000 η αμφίβια!
500.000 η αμφίβια έκδοση των πεζοναυτών!
Δεν γίνετε θα πέιτε; Λάθος γίνετε γιατί; η θωρακιση είναι από αλουμίνιο από τα Μ-113
που αποσύρωνατι και στοιχίζουν για σκράπ 30.000 δολάρια στην Αμερική!

Diogenis

Η αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα είχε ανασχεθεί το brain drain που υπέστη η Ελλάδα και που έχει περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας…………………………………………………………………………………………………….. Και οι έμποροι όπλων ξένοι και εγχώριοι που έχουν ισχυρά ερείσματα στην Ελλάδα (λομπι στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα) και σχεδόν επιβάλουν, κατευθύνουν κατ καιρούς τα εξοπλιστικά προγράμματα ;

Stratilatis

Αν και δεν διαφωνώ με το πνεύμα του άρθρου, το περιεχόμενο είναι το λιγότερο ατυχές, αναμασώντας στερεότυπες σκέψεις και απόψεις.
Πρώτα το παράδειγμά σας είναι ατυχές. Τα οχυρωματικά έργα στην προπολεμική πρετοιμασία το ’40 τα έφτιαξε το όπλο του Μηχανικού, ένα όπλο που την εποχή εκείνη είχε μηχανικούς με πολυετή εμπειρία στην ταχύτατη κατασκευή οχυρωματικών και έργων υποδομής και άλλα low tech projects από προηγούμενους πολέμους. Χάρις σε αυτή την μαγιά και στην μεταπολεμική περίοδο το όπλο του Μηχανικού με την ΜΟΜΑ ανοικοδόμησε κυριολεκτικά την Ελλάδα (ότι έργο υποδομής έχουμε λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους το έχει φτιάξει η ΜΟΜΑ) πρίν διαλυθεί τέλη της δεκαετίας του 80 υπέρ των Εθνικών Εργολάβων.
Αντίθετα το 1940 η Ελλάδα είχε πολεμική βιομηχανία με εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών, βαρέων οχημάτων, φορητού οπλισμού, αλλά λόγω των παθογενειών διαχρονικά της Ελληνικής βιομηχανίας, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας στη χώρα μας, αδυνάτησε παντελώς να προσφερει και να στηρίξει τον Εθνικό Αγώνα επιβίωσης.
Τα προβλήματα τα συνοψίζει πολύ εύστοχα ο φίλος Tango Alpha πιο πάνω. Έλλειψη επαγγελματισμού, εργασιακής ηθικής, βιομηχανικής υποδομής και τεχνολογικού υπόβαθρου.
Τα πανεπιστήμια παράγουν χειριστές γνώσεις και επιστήμονες λειτουργικά αναλφάβητους σε R&D με απτέλεσμα η όποια βιομηχανική παραγωγή να αναλίσκεται στην απέλπιδα αντιγραφή του τι είναι στην μόδα την κάθε περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί σε μία κορεσμένη αγορά με μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω επέκτασης.
Αυτό σε συνδιασμό με το μόνιμο ψαλίδισμα των ποδιών από το εργατικό και συνδικαλιστικό δυναμικό μαζί με την έλλειψη επενδυτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα που να μπορεί να απορροφήσει το επιχειρηματικό ρίσκο που δημιουργεί μία νοοτροπία φοβίας και πάση θυσίας αποφυγής του ρίσκου και όλοι να περιμένουν χρηματοδότηση από το Κράτος, εξαφανίζει κάθε ελπίδα να δούμε βιώσιμη πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Δυστυχώς δεν είμαστε στις εποχές που ο Πεφωτισμένος Τσάρος Πέτρος της Ρωσίας ή ο Βασιλέας Γκούσταβ (αν θυμάμαι καλά) της Σουηδίας, δημιουργεί με λίγα μέσα ένα πυρήνα βιομηχανικής ανάπτυξης και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο εώς αδύνατο να γίνει από μία κυβέρνηση χωρίς αλλαγή νοοτροπίας και χωρίς βάθος χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι ο Καραμανλής ξεκίνησε την δημιουργία της Τουριστικής βιομηχανίας το 1956 και είχε την τύχη να είναι κυβερνήτης για πάνω από 50 χρόνια και του πήρε 30 χρόνια για να τη δημιουργήσει.
Αν δούμε τι δημιουργεί μια επιτυχημένη βιομηχανική ανάπτυξη, θα δούμε πχ στο παράδειγμα της Τουρκίας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το εγχείρημα είναι στην εξουσία κοντά 20 χρόνια, εραυνά και αναπτύσει όπλα που θα είναι λειτουργικά μετά από 20 χρόνια (έχω δεί πατέντες για όπλα που ερευνούνται και αναμένονται να μπούν παγκοσμίως σε υπηρεσία μετά το 2030 και δεν μιλάω μόν για το ΗΜ πυροβόλο) ώστε να είναι ανταγωνιστική στο μέλλον για να επιβιώσει.
Αντίθετα βλέπουμε στην Ελλάδα, η ευρύτερη πολεμική μας βιομηχανία να στηρίζεται σε προϊόντα πού έχουν χάσει την πατέντα δηλαδή πρωτοδημιουργήθηκαν 20 χρόνια πρίν, είτε αυτά είναι θώρακες αρμάτων, είτε ηλεκτρονικά. Ακόμα και στην Πολεμική βιομηχανία με την ευρύτερη έννοια πχ την παραγωγή MRE που λογικά είναι εξαιρετικά low tech δεν έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι αξιόλογο. Ή την παραγωγή ένδυσης και ιματισμού που τόσος λόγος γίνεται στις μέρες μας για την ΕΣ. Ο σύγχρονος ιματισμός για τον στρατιώτη γίνεται στον κόσμο με χρηση ινών υψηλής τεχνολογίας , dri fit για το πρώτο περίβλημα και Cordura (Ballistic Nylon 66) για το δεύτερο περίβλημα και τέλος fleece /CorduraGoreTex για το εξωτερικό περίβλημα. Αντίθετα βλέπουμε ακόμα και στα πιό ακριβά μαγαζιά στρατιωτικών ειδών στην Ελλάδα, όλα τα στρατιωτικά είδη είτε να είναι cotton rich ίνες ή polycotton. Περιμένουμε σε μία χώρα, που ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις να δημιουργήσει βιομηχανία ειδικά σε ένα τομέα που πωτοστατεί στις εξελίξεις όπως η πολεμική βιομηχανία;;;

Yannis

“στο παράδειγμα της Τουρκίας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το εγχείρημα είναι στην εξουσία κοντά 20 χρόνια,”

Αν εννοειτε τον Ερντογαν, αυτος ουδεμια σχεση ειχε με το οικονομικο “θαυμα” της Τουρκιας. Βρηκε το προγραμμα ετοιμο απο αλλους, αρχικα το εκτιμησε και το αφησε να δουλεψει αλλα τωρα το κακομεταχειριζεται.

όλα τα στρατιωτικά είδη είτε να είναι cotton rich ίνες ή polycotton.

Μου θυμιζετε το βαμβακερο (!) τζακετ της θητειας μου. Ο Ελληνικος στρατος θα πρεπει να εχει τα πιο αχρηστα ρουχα της υφηλιου. Ειμαι σιγουρος οτι οι Ευρωπαικοι στρατοι του 18ου αιωνα ειχαν πιο λειτουργικες στολες. Ολα αυτα εξηγουνται απο κατι πολυ απλο: Παντελης αδιαφορια.

Last edited 2 months ago by Yannis
George

Θα είχε νόημα εφόσον μιλάμε για ιδιωτικές προσπαθειες που θα είχαν τη στήριξη των ΕΔ και αυτές να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και να το αποδεικνύουν με εξαγωγές
Αρα λογικά μιλάμε για υποσυστήματα κυρίως αυτά που ενσωματώνουν καινοτομία
Κρατικοί δεινόσαυροι που παράγουν με καθυστέρηση και τρελό κόστος commodities στην πραγματικότητα είναι υπονόμευση της άμυνας της χώρας
Ακόμη περισσότερο συντελούν στο brain drain μια και τα κεφάλαια είναι συγκεκριμένα
Αν πάρεις χρήματα από την οικονομία και φτιάξεις ένα εθνικό G-3 ή κάνεις λαμαρινοδουλειά στα ναυπηγεία σου τότε άφησες άνεργο έναν ηλεκτρονικό, έναν πληροφορικάριο μια και δεν έγινε η επένδυση στον ιδιωτικό τομέα και τον έστειλες έξω.
Μετά θα κοιτάς σαν χάνος τα αυτόνομα συστήματα πλοήγησης και αποστολής στα Τουρκικά UCAVs αλλά θα είσαι βλακωδώς υπερήφανος για το “εθνικό” φορτηγό!
Αν από την άλλη έχεις φτιάξει βιομηχανία φορτηγών στη χώρα σου με εξαγωγές τότε ναι έχει νόημα το εθνικό φορτηγό!

GeorgeP

Ναι στην ελληνικη βιομηχανια, αρκει να μην εμπλεκεται καθολου -μα καθολου- το ελληνικο δημοσιο.
Οι διορισμοι του δημοσιου εχουν καταχαρακωσει την βιομηχανια μας.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

21
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά

Related News

Η αγωνιώδης αναζήτηση του σύγχρονου «ΑΒΕΡΩΦ»

Του Περικλή Ν. Ζορζοβίλη, Προέδρου του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (Ι.Α.Α.Α – I.S.D.A.) Τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (πολιτικές ηγεσίες...

Τουρκικά UAVs και drones – Tο πραγματικό μέγεθος της απειλής

Του Γιώργου Μαραγκόπουλου Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και το επακόλουθο αποτέλεσμα έχουν πολλά διδάγματα, πολλά εκ των οποίων ήταν αναμενόμενα....

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...