30.1 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΕπίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο, διαρκής εμβάθυνση δεσμών και συνεργασίας

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο, διαρκής εμβάθυνση δεσμών και συνεργασίας

- Advertisement -

Από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του αντιστρατήγου Osama Roshdy Askar.

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και μετά την επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αντάλλαξαν απόψεις με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και στις επιπτώσεις της στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παρεμβατικότητας στις υποθέσεις άλλων κρατών, καθώς και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών και των δράσεων των δύο χωρών για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν την ίδια αντίληψη για το περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας και μοιράζονται κοινούς στόχους για τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή σεβόμενες και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, σε αντίθεση με την Τουρκία της οποίας η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας βαίνουν διαρκώς κλιμακούμενες.

Επιπλέον, οι δύο αρχηγοί αναφέρθηκαν στη διαρκή εμβάθυνση της άριστης και πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022, με πλέον χαρακτηριστικές για την τρέχουσα περίοδο την πρόσφατη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης «Hercules-22», την επικείμενη διακλαδική άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου «Μέδουσα 12» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022, την πολυεθνική άσκηση «Bright Star 23» στην οποία θα συμμετέχει η Ελλάδα όπως και το 2021, καθώς και άλλες σημαντικές δράσεις επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης και εκπαιδεύσεις σε Σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματά τους.

Στη συνέχεια οι δύο αρχηγοί υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία Nasser και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου και ανταποδίδει τη συμμετοχή Αιγυπτίων Αξιωματικών στις αντίστοιχες Σχολές της Ελλάδας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου, και καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση για διαρκή εμβάθυνση των δεσμών και της συνεργασίας μας.

Ακολούθως και παρουσία του ομολόγου του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε τη Διαμνημόνευση «Αξίας και Τιμής» στον τέως Ακόλουθο Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα ταξίαρχο Mohamed Marei για την προσφορά του στην αναβάθμιση της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 που υπηρέτησε στην Ελλάδα.

Έπειτα και συνοδευόμενος από τον Chief of Staff Air Force υποστράτηγο Sami Mohamed Hamid Abu El Azm, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία και την εξέλιξη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου.

Επίσης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στο Μνήμα του Προέδρου της Mohamed Anwar Al-Sadat.

Τέλος, συναντήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία με τον πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, για τη διαρκή εμβάθυνση των σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και για τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας και τον ρόλο τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Την προηγουμένη και προ της άφιξής του στο Κάιρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής παρουσία του γενικού προξένου Αλεξάνδρειας σύμβουλου Πρεσβείας Α΄ κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό Ποιμαντικό και Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, το οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε υποστηρίζουν.

Στη συνέχεια και συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο, επισκέφθηκε τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ) όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) κ. Ιωάννη Σιόκα και τα μέλη της, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους συγχαρεί για τις σημαντικές δράσεις τους, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Nord Stream: Η χαρά των θεωριών συνωμοσίας μέσα σε μια θάλασσα από φυσαλίδες

Να ξεκινήσουμε το σχόλιο μας για το προχθεσινό σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream -πολύ δύσκολα μπορεί να είναι κάτι άλλο- από μια παραδοχή. Ο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επιχειρησιακή ανάπτυξη βαλλιστικών όπλων από την Ελλάδα στο Αιγαίο!

21
Ειδικού ΣυνεργάτηΗ ικανότητα γρήγορης και αποτελεσματικής παροχής μεγάλης δύναμης πυρός σε μεγάλες αποστάσεις είναι μια βασική επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων. Δυστυχώς, τέτοιες δυνατότητες...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Σεπτεμβρίου 1949: Η αερογέφυρα του Βερολίνου ολοκληρώνεται...

0
Λήγει επίσημα η αερογέφυρα του Βερολίνου, μετά από 15 μήνες, 278.228 πτήσεις και παράδοση 2.343.374 τόνων εφοδίων με τα 2/3 αυτών να αντιστοιχούν σε...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Βίντεο: κατάρριψη ουκρανικού Su-24M από ρωσικό πύραυλο

Βίντεο από την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους Su-24M της ουκρανικής αεροπορίας δημοσιεύθηκε στο twitter.Στο βίντεο φαίνεται ότι το αεροσκάφος έχει ήδη βληθεί από ρωσικό αντιαεροπορικό...

Βίντεο: Το “ευχαριστώ” των Ουκρανών στον Ίλον Μασκ για το Starlink

Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι μάχονται στην πρώτη γραμμή εμφανίζονται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο twitter να ευχαριστούν τον ιδρυτή της SpaceX, Ίλον Μασκ γι...

Οι Ουκρανοί έχουν περικυκλώσει τα ρωσικά στρατεύματα στο Λίμαν στα ανατολικά της χώρας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται από τρεις κατευθύνσεις στο ρωσικό στρατό, ο οποίο έχει πάρει αμυντικές θέσεις σε αυτή την κρίσιμη για την εξέλιξη...