20.7 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑF-16 Block 52M και ατρακτίδια DB-110 στη μάχη της επιτήρησης των συνόρων

F-16 Block 52M και ατρακτίδια DB-110 στη μάχη της επιτήρησης των συνόρων

- Advertisement -

Στην «συστράτευση» ανθρώπων και μέσων για την θωράκιση και προστασία των ελληνικών συνόρων τέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα με την κλιμάκωση του ασύμμετρου πολέμου που μας έχει κηρύξει ο νεοσουλτάνος Ερντογάν και ορισμένα από τα στρατηγικά συστήματα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποστολές αναγνώρισης έχουν εκτελέσει καθημερινά από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και μέχρι σήμερα F-16 Block 52M της 335Μ με ατρακτίδια DB-110. Τα ψηφιακά είδωλα που αποκομίζουν αποτελούν το εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για τον σχεδιασμό και την άμεση ανταπόκριση στις τουρκικές προκλήσεις.
Από την γενικότερη γνώση που έχουμε για τις επιχειρήσεις αυτού του είδους από παλαιότερα ρεπορτάζ μας  πιστεύεται ότι τα Viper από τον Άραξο, με συνοδεία άλλων F-16 πετούν  (αναλόγως των τοπικών καιρικών συνθηκών) σε μέσα και μεγάλα ύψη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων «κοιτώντας» με τις κάμερες LOROP (βλέπε παρακάτω) από απόσταση βαθιά μέσα στην τουρκική ενδοχώρα αλλά και σε μια εγγύτερη «λωρίδα» εκατέρωθεν του ίχνους πτήσης.
Οι επιδόσεις των οπτικών συγκροτημάτων των DB-110 δεν είναι γνωστές αλλά πιστεύεται ότι μπορούν να διακρίνουν οχήματα και καταυλισμούς από ικανές αποστάσεις.

Να θυμίσουμε ότι το DB-110 έχει τις καταβολές του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η εταιρεία Itek Optical Systems κατασκεύαζε το σύστημα SYERS για τα αεροσκάφη U-2.  Το δεύτερης γενιάς DB-110 προέρχεται από το αντίστοιχο σύστημα RAPTOR για το Tornado της RAF, της αμερικανικής Goodrich Surveillance & Reconnaissance Systems, μέλος πλέον του ομίλου UTC Aerospace Systems.
Η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε το σύστημα το καλοκαίρι του 2005 και βασικό ρόλο στην επιλογή της έπαιξε το γεγονός ότι το DB-110 έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακές συνθήκες και μπορούσε να καλύψει μεγάλο εύρος των αναγκών τακτικής αναγνώρισης. Επιπλέον, ήταν ένα σύστημα που είχε τότε ήδη πιστοποιηθεί στο F-16 Block 52+/Advanced για λογαριασμό τρίτης χώρας κι έτσι δεν υπήρχε σχετικό κόστος που έπρεπε να επωμιστεί σε αντίθεση με άλλες προτάσεις.
Η μεγάλη αξία του συστήματος έγκειται στο γεγονός της ύπαρξης ζεύξης δεδομένων με δυνατότητα αποστολής αρχείων σε πραγματικό χρόνο. Έτσι το πλήρωμα μπορεί να έχει συνεχή ροή της ψηφιακής απεικόνισης προς τον σταθμό εδάφους με προφανή πλεονεκτήματα! Η αξιοποίηση των φωτογραφιών είναι άμεση, οπότε και ανάλογα γρήγορα βγαίνουν οι έξοδοι προσβολής των στόχων!
Βάσει των παραπάνω, ο τακτικός διοικητής έχει στη διάθεσή του αρχεία υψηλής ανάλυσης σε πολύ μικρό χρόνο, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ευελιξία των δυνάμεων. Το DB-110 αποτελείται από έναν αισθητήρα που λειτουργεί σε διπλή ζώνη του φάσματος (DB-Dual Band) στο ορατό ή στο υπέρυθρο τμήμα του ή ταυτόχρονα και στα δύο. Στο φάσμα του ορατού μήκους κύματος καλύπτει τη ζώνη των 0,55-0,9 μm, ενώ αντίστοιχα στο υπέρυθρο φάσμα καλύπτει 3-5 μm. Στην αξιοποίησή του διακρίνονται τρεις βασικοί τρόποι φωτογράφησης. Η LOROP (Long Range Oblique Photography) υλοποιείται με το F-16 να πετά σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο (25-60 ναυτικά μίλια) και σε μεγάλο ύψος (30.000 έως και 50.000 πόδια). Ο αισθητήρας λειτουργεί σε στενό εύρος θέας NFOV (Narrow Field Of View) με ισοδύναμη εστιακή απόσταση 110 ιντσών για το ορατό φάσμα και 55 ίντσες για το υπέρυθρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διαμόρφωση λειτουργίας LOROP το αποτέλεσμα είναι σημαντικά υπέρτερο του αντίστοιχου που προσέφερε η φωτομηχανή KS-27A του RF-4E.

Σε κατακόρυφη φωτογράφηση μέσου ύψους το F-16 εκτελεί υπερπτήση αλλά σε κατάλληλο υψόμετρο ώστε να παραμένει εκτός WEZ (Weapons Employment Zone) των συστημάτων αεράμυνας μικρού-μέσου βεληνεκούς και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Εδώ αξιοποιείται η δυνατότητα ευρείας θέας WFOV (Wide Field Of View) με ισοδύναμη εστιακή απόσταση φακού 16 ίντσες για το ορατό και 14 ίντσες για το υπέρυθρο φάσμα.
Τέλος, στην κατακόρυφη φωτογράφηση χαμηλού ύψους το μαχητικό πετά σε όσο το δυνατόν μικρότερο υψόμετρο και με υψηλή ταχύτητα προσπαθώντας να αιφνιδιάσει τα εχθρικά συστήματα σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο GBADS. Γι’ αυτές τις ιδιαίτερες σε απαιτήσεις αποστολές το σύστημα λειτουργεί στη διαμόρφωση πολύ ευρείας γωνίας θέας SWFOV (Super Wide Field of View) με ισοδύναμο φακό εστιακής απόστασης 2,5 ιντσών αποκλειστικά στο υπέρυθρο φάσμα. Η εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών είναι δυνατή είτε προ πτήσεως στο έδαφος είτε και στον αέρα από τον χειριστή στη διαμόρφωση στόχου ευκαιρίας-TOO (Target Of Opportunity).

Για την αξιοποίηση του συστήματος η 335 Μοίρα βασίζεται στον σταθμό RMPS (Reconnaissance Mission Planning System) που υποστηρίζεται και από το σύστημα σχεδίασης αποστολών PFPS (Portable Flight Planning System) της Μοίρας. Ο Σταθμός Σχεδίασης Αποστολών Αναγνώρισης είναι πλήρως μετακινούμενος και μπορεί να αναπτυχθεί σε ελάχιστο χρόνο σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.
Βάσει των δεδομένων της αποστολής το σύστημα θέτει τα όρια της περιοχής πτήσης του F-16 ώστε να παραμένει εντός εμβέλειας της ζεύξης, ενώ προγραμματίζονται και όλες οι παράμετροι για τη βέλτιστη φωτογράφηση και την αποφυγή των επίγειων απειλών. Τα στοιχεία σχεδιασμού φορτώνονται στο ατρακτίδιο με μια κάρτα PCMCIA.
Το DB-110 παρέχει δύο βασικές διαμορφώσεις (mode) λειτουργίας, την πρωτεύουσα λειτουργία Pre-planned, ή αλλιώς auto, και τη δευτερεύουσα, γνωστή ως Dynamic (in-air retasking). Στην πρώτη όλες οι παράμετροι της αποστολής είναι προεπιλεγμένες από τον σχεδιασμό μέσω του συστήματος RMPS. Καθήκον του Ιπταμένου είναι να φέρει το F-16 σε συγκριμένα σημεία εισόδου (gate) ώστε να ξεκινήσει η φωτογράφηση.
Η συμβολογία με τα σημεία εισόδου προβάλλεται πάνω στο HSD (Horizontal Situation Display) σε μια από τις δυο έγχρωμες MFD στο πιλοτήριο. Ένα σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας του DB-110 και της διασύνδεσης με το αεροσκάφος-φορέα είναι η προβολή της ψηφιακής απεικόνισης του αισθητήρα σε MFD του πιλοτηρίου ώστε ο χειριστής να έχει ακριβή αντίληψη της καταγραφής.
Στη δευτερεύουσα λειτουργία το πλήρωμα έχει τη δυνατότητα να αποκλίνει από το προγραμματισμένο σκέλος πτήσης εφόσον κρίνει ότι υπάρχει στόχος ευκαιρίας που απαιτείται να φωτογραφηθεί ή ανταποκρινόμενο σε νέες διαταγές. Στην περίπτωση αυτή διακόπτεται η πρωτεύουσα λειτουργία, δεν υπάρχει πλέον ζεύξη δεδομένων με τον σταθμό εδάφους και η ψηφιακή απεικόνιση θα είναι διαθέσιμη όταν το αεροσκάφος επιστρέψει στη μητρική μονάδα.
Σε αντίθεση όμως με τα Recce Phantom, τα F-16 Block 52M έχουν ασύγκριτα υψηλότερες δυνατότητες όχι μόνο στην εκτέλεση της αποστολής τους, αλλά και στην επιβίωση προκειμένου να επιστρέψουν με το πολύτιμο φορτίο τους. Πυλώνας της ικανότητας αυτής είναι και πάλι το Link 16 και η εικόνα τακτικής κατάστασης που εξασφαλίζει στο αμυνόμενο μαχητικό από όλα τα φίλια μέσα: άλλα μαχητικά στην περιοχή, σταθμούς εδάφους ή το ΑΣΕΠΕ που περιπολεί στον τομέα διατηρώντας συνεχώς αντίληψη για την εξέλιξη της πιθανής απειλής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Διαγωνισμός για την προμήθεια τεθωρακισμένων για το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού

 Στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Κύπρος: η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ μπορεί να «ξεκλειδώσει»...

30
Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία, αλλά ανοίγει την πόρτα και για μια μεγάλη ευκαιρία, την...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου 2001: Operation Enduring Freedom, πόλεμος εναντίον...

0
Oι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθετικές ενέργειες στο Αφγανιστάν εγκαινιάζοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τζώρτζ Γουώκερ Μπους.Η εκστρατεία ξεκίνησε με...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

To αμερικανικό μεταγωγικό Endurance στην Αλεξανδρούπολη

Το πραγματικά θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο Endurance, απέπλευσε χθες από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης προς τις ΗΠΑ, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό.Το γεγονός επεσήμανε σε ανάρτησή...

Greece: No one can question Greek sovereignty over the Aegean islands

Turkish President Recep Tayyip Erdoγan's claims fell on deaf ears both in the security panel he participated in and the bilateral contacts he held...

Κυβερνητικές πηγές: Ο πρωθυπουργός δεν θα άφηνε αναπάντητα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που...