29.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Επιχείρηση «προβολής ισχύος» με Apache "Alpha" και Longbow του ΕΣ στην Κύπρο

Επιχείρηση «προβολής ισχύος» με Apache “Alpha” και Longbow του ΕΣ στην Κύπρο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μήνυμα «προβολής ισχύος» προς την Άγκυρα αποτέλεσε η παρουσία επιθετικών ελικοπτέρων Apache του Ελληνικού Στρατού στην Κύπρο, τα οποία πέταξαν μέχρι εκεί στο πλαίσιο μεταστάθμευσης στο Ισραήλ για την διεξαγωγή κοινής συνεκπαίδευσης με Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Ο σχηματισμός που πέταξε από την Ελλάδα μέχρι το Ισραήλ αποτελείτο από:

2 AH-64A+ Apache του 1ου Ταγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ)

2 AH-64D Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (2ο ΤΕΕΠ)

2 CH-47DG/SD του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ).

Όπως έγινε γνωστό τα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού πέταξαν από τη βάση τους στο Στεφανοβίκειο μέχρι τη Κρήτη όπου και προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση του Καστελίου. Από εκεί μετά από σύντομη ανάπαυση των πληρωμάτων απογειώθηκαν και πάλι για το Ισραήλ με ενδιάμεσο σκέλος την Κύπρο.

H Κύπρος σε ρυθμούς ασκήσεων

Εικόνα: Μπάπακ Τακβαίε

Η εκπαίδευση στο Ισραήλ

Η συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά Apache πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 23-24 Οκτωβρίου και αφορούσε συνεργασία του ΓΕΣ με τον ισραηλινό Στρατό (IDF) αν και είναι γνωστό ότι τα επιθετικά ελικόπτερα επιχειρούν εκεί υπό την σκεπή της Ισραηλινής Αεροπορίας. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα της συνεκπαίδευσης, αυτή περιλάμβανε κοινές πτήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών Apache με σκοπό την εκπαίδευση και ανταλλαγή απόψεων επί επιχειρησιακών θεμάτων που αφορούν τη δράση επιθετικών ελικοπτέρων.

Ελληνικά και ισραηλινά Apache έδρασαν σε μικτούς σχηματισμούς εφαρμόζοντας τακτικές εναέριας εφόδου, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR) σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander (AMC).

Η συνεκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο της διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ στο πλαίσιο της οποίας ισραηλινά Apache μαζί με Blackhawk και Yasur (η ισραηλινή έκδοση του CH-53) είχαν έρθει στην Ελλάδα το διάστημα 20 έως 30 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο άσκησης «OLYMPUS SUMMIT 2015», στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Τότε η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με Επιθετικά Ε/Π AH-64A, AH-64D και με Ε/Π ΝΗ-90, ενώ η IAF με Επιθετικά Ε/Π AH-64, Ε/Π CH-53 και με αεροσκάφος King Air σε αντίστοιχα σενάρια και ρόλους με αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην φετινή άσκηση. (Σημειώνεται επίσης οτι αυτή είναι η δεύτερη φορά που Apache της ΑΣ μεταβαίνουν στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση)

Συνεργασία με το ΓΕΕΦ και διεξαγωγή βολών

Εν συνεχεία τα Ελληνικά Apache και Chinook αναχώρησαν για το σκέλος της επιστροφής όπου πέρασαν και πάλι από την Κύπρο για ανεφοδιασμό. Εκεί όμως τα ελικόπτερα πέρασαν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ καθώς ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή άσκησης σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ  για το διάστημα 25 -26 Οκτωβρίου.

Εικόνα: Μπάπακ Τακβαίε

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες τα Apache και Chinook της Αεροπορίας Στρατού συνεργάστηκαν στενά με ελικόπτερα  GAZELLE του ΓΕΕΦ στο πλαίσιο κοινής συνεκπαίδευσης, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε πτήση με μικτούς σχηματισμούς καθώς και τη διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά.

Σε αυτή τη φάση τα AH-64A+και AH-64D της Αεροπορίας Στρατού με βάση εξόρμησης τον ανακατασκευασμένο διάδρομο της Λακατάμιας, πέταξαν για την εκτέλεση βολών στο πεδίο βολής «Καλού Χωρίου» Λάρνακας. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν με πυρά πυροβόλου Μ230 των 30mm καθώς και ρουκέτες των 2,75In (70mm).

Εν συνεχεία την επόμενη ημέρα τα Apache αναχώρησαν μαζί με τα Chinook διανύοντας το σκέλος της επιστροφής και πάλι με ενδιάμεσο σταθμό τη Κρήτη όπου και βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Όπως είναι φυσικό η όλη δραστηριότητα καλύφθηκε από απόλυτη μυστικότητα για ευνόητους λόγους ενώ όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις συνεργασίας με ισραηλινές μονάδες, επίσημη ανακοίνωση που αναφέρεται στην συνεκπαίδευση ακολουθεί μετά το πέρας αυτής από τον αρμόδιο Κλάδο των Ε.Δ που συμμετείχε με μέσα και προσωπικό σε αυτήν.

Εικόνα: Μπάπακ Τακβαίε

Γιατί ήταν «ηχηρό» το μήνυμα των Apache

Η μετάβαση των Apache Longbow της Αεροπορίας Στρατού στην Κύπρο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο. Κατ αρχήν η παρουσία και μόνο μιας δύναμης επιθετικών ελικοπτέρων της Ελλάδας σε μια ευαίσθητη περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εξαιτίας των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας αναφορικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ, αποτελεί απάντηση και μάλιστα μεγάλης «ισχύος» και «βεληνεκούς».

Οι «βόλτες» που κόβει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros ανοιχτά της Κύπρου με συνοδεία 4 φρεγατών του Τουρκικού Ναυτικού συνιστά ευθεία προκλητική ενέργεια, η οποία σε συνδυασμό με τις απειλές από την Άγκυρα εις βάρος της χώρας μας, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή. Η Κύπρος αποτελεί ένα πιθανό θέατρο επιχειρήσεων για τις Ελληνικές Ε.Δ οι οποίες ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να απαιτηθεί να αναπτύξουν δυνάμεις. Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι αυτές αφορούν κυρίως την συνδρομή υποστήριξης με μαχητικά της ΠΑ. Όμως η αποστολή των Apache, απέδειξε ότι οι Ε.Δ έχουν και άλλα μέσα να αποτρέψουν τον εχθρικό επιθετικό σχεδιασμό – σε δεδομένο χώρο και χρόνο – και μάλιστα με υψηλή αποτελεσματικότητα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα Apache και Longbow Apache έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν καίρια πλήγματα τόσο σε χερσαίες όσο και ναυτικές μονάδες του αντιπάλου με τρομακτικό και ακριβή όγκο πυρός. Μια δύναμη Apache σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο μπορεί να επιφέρει ανατροπή μιας επιθετικής ενέργειας και να επηρεάσει με τη σφοδρότητα του, το τελικό αποτέλεσμα (ακόμη και σε μια και μοναδική αποστολή)!

Τα Apache μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις, ανεντόπιστα σε πολύ χαμηλό ύψος στο απόλυτο σκοτάδι και να χρησιμοποιηθούν επιθετικά για την εξουδετέρωση στόχων στρατηγικής αξίας (Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στο παρελθόν με πιο γνωστό την εξουδετέρωση ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας που άνοιξε την αυλαία της επιχείρησης «Desert Storm» το 1991).

Μικτές επιχειρήσεις Delta και Alpha

 Φυσικά η ύπαρξη του Longbow Apache στο Ελληνικό οπλοστάσιο πολλαπλασιάζει τις ικανότητες κρούσης καθώς οι αισθητήρες του και ο όγκος πυρός που μπορεί να παραθέσει, το καθιστούν σημαντικά αποτελεσματικότερο από την αρχική έκδοση που παρέλαβε η Α.Σ στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο μικτός σχηματισμός της Α.Σ από AH-64D και AH-64A+ που συμμετείχε στην αποστολή στο Ισραήλ μέσω Κύπρου επιβεβαιώνει οτι τα τεχνολογικά εξελιγμένα “Delta” δύναται να δράσουν από κοινού με τα Alpha όχι μόνο σε τακτικές αποστολές πεδίου μάχης αλλά και σε αποστολές στρατηγικής κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Ιδιαίτερα η ύπαρξη ικανότερου συστήματος ναυτιλίας εξασφαλίζει ικανότητα πτήσης σε μεγάλες αποστάσεις. Μια ικανότητα που σταδιακά αποκτούν και τα AH-64A+ με προσθήκες στον εξοπλισμό τους. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η Αεροπορία Στρατού χρησιμοποιήθηκε ως «όπλο επιλογής» αφού έστειλε το κορυφαίο επιθετικό της ελικόπτερο στη  Κύπρο, “προσομοιάζοντας” μια επιχειρησιακή αποστολή με την ευκαιρία που έδωσε η μετάβαση για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Ισραήλ. Η αποστολή αυτή προέβλεπε μεταξύ άλλων άφιξη στη Μεγαλόνησο – ανεφοδιασμό σε καύσιμα και άμεση ανάληψη δράσης για την προσβολή στόχων (επί πεδίου βολής) σε μια πρακτικά άγνωστη για τα πληρώματα περιοχή.

Η παρουσία των Apache Longbow στη Κύπρο υπενθυμίζει ότι ο ΕΣ διαθέτει τα μέσα να επιφέρει καίριο πλήγμα σε περίπτωση που απαιτηθεί η υποστήριξη φίλιων δυνάμεων σε περίοδο επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά όπως ανέφεραν πηγές με άριστη γνώση του θέματος, τα Apache Longbow διαθέτουν και την εμβέλεια και την ισχύ πυρός για να «σπείρουν τον όλεθρο» όταν και αν απαιτηθεί ενώ ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε απόλυτο σκοτάδι με δεδομένο ότι το ελικόπτερο είναι σχεδιασμένο για νυχτερινό αγώνα με πλήρη αυτονομία.

Ο άθλος του σχεδιασμού και της προετοιμασίας

Τέλος δεν θα πρέπει στο ελάχιστο να αγνοηθεί το γεγονός ότι το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού κλήθηκε να σχεδιάσει και να εκτελέσει (με απόλυτη επιτυχία όπως αποδείχτηκε) μια πολύπλοκη επιχείρηση εκτός Ελλάδας που περιλάμβανε σημαντικά μεγάλες αποστάσεις με πτήση πάνω από θάλασσα, προσγείωση σε προκεχωρημένες βάσεις ανεφοδιασμού, ναυτιλία σε άγνωστες περιοχές και συνεργασία σε εκπαιδευτικές αποστολές με ελικόπτερα της Κύπρου και του Ισραήλ.

Εικόνα: Μπάπακ Τακβαίε

Η φάση σχεδιασμού περιλαμβάνει μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία καθώς πρέπει να υπολογιστούν με ακρίβεια οι αποστάσεις, τα καύσιμα, τα φορτία, οι διαδρομές, τα εναλλακτικά αεροδρόμια και οι καιρικές συνθήκες. Επιπλέον πρέπει να προβλεφθεί και να προηγηθεί εκτεταμένη σχεδίαση για ότι αφορά την διοικητική μεριμνά για την υποστήριξη των πληρωμάτων και τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων. Αυτή περιλαμβάνει θέσεις όπου στήνονται πρακτικά προκεχωρημένες θέσεις ανεφοδιασμού FARP (Forward Arming and Refueling Points).

Βεβαίως η δημιουργία και διατήρηση βάσεων διασποράς όπου απαιτούνται για τον ανεφοδιασμό των Apache δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Oι θέσεις αυτές απαιτούν την ύπαρξη ειδικών εγκαταστάσεων για τη φύλαξη πυρομαχικών και καυσίμων τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται χρόνο για να στηθούν και προσωπικό για να υποστηριχθούν.

Σε αυτήν την προσπάθεια η συμβολή των Chinook του 4ου ΤΕΑΣ ήταν καθοριστική καθώς (χάρις την μεγάλη μεταφορική ικανότητα που διαθέτουν), μετέφεραν όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά / αναχορηγίες πυρομαχικών -ρουκετών – βλημάτων μαζί με το τεχνικό προσωπικό και αναπληρωματικούς χειριστές για τα Apache. Επιπλέον τα Chinook είχαν και ρόλο Έρευνας & Διάσωσης (SAR) σε περίπτωση όπου υπήρχε ζήτημα αναγκαστικής προσγείωσης είτε πάνω από ξηρά είτε πάνω από θάλασσα!

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

48 ΣΧΟΛΙΑ

48 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
rooster

Σημαντική δραστηριότητα για την ΑΣ, συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, και στο περιοδικό για την ενημέρωση που προσφέρει

ivychris

Ωραία όλα αυτά και ορθά συνεχίζεται η συνεκπαίδευση με IDF 7 & ΓΕΕΦ,
Όσον αφορά τον τρομακτικό όγκο πυρός, θα ήταν τρομακτικότερος…αν είχε προχωρήσει η από τον Ιούλιο του 2014 εγκριθείσα δαπάνη €8.4 Εκ για προμήθεια βλημάτων αέρος-εδάφους AGM-114L Hellfire, καθώς φυσικά και η προμήθεια αναλωσίμων (αερόφυλλα & θερμοβολίδες) των Apache €548 χιλ…

Nidikos

Η εγκριθείσα δαπάνη πρέπει να είχε την έγκριση και του υπουργού οικονομικών (που δεν την είχε) και την έγκριση των θεσμών (που δεν θα την έδιναν αφού δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις) και αν κρίνω από τον χρόνο που επέλεξαν για την ψήφιση του πακέτου (εν όψει εκλογών) μάλλον σανό προεκλογικό ήταν.
Έτσι είναι στην Ελλάδα. Οι αριστεροί τάζουν θέσεις στο δημόσιο, οι δεξιοί δαπάνες στα Σ.Α.

Mich

Νομίζω εδώ (αρχίζει να) φαίνεται η αξία της συνεκπαίδευσης με τους ισραηλινούς. Δεν αναφέρομαι μόνο στο επιχειρησιακό σκέλος, αλλά ακόμα και στο ψυχολογικό. Αφού το κάνουν αυτοί γιατί να μην το κάνουμε και εμείς…!! Ιδίως στην παρούσα συγκυρία σίγουρα τα Apache έδωσαν πολλαπλά μηνύματα.

SpaceMan

Σημαντική η αποστολή αυτή καθώς δίνει μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες! Πράγματι, όπως διάβασα και παραπάνω, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει και αποκτούν το θράσος των Ισραηλινών. Από εκεί και πέρα όμως δεν παύει να με ξενίζει το γεγονός της στάθμευσης των ελικοπτέρων σε ένα προκεχωρημένο ελικοδρόμιο – πλέον – που απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τα κατεχόμενα εντός της εμβέλειας διαφόρων στοιχείων πυροβολικού του τουρικού στρατού. Θα θεωρήσω όμως πως επειδή δεν έχω όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες, οι υπεύθυνοι θα ξέρουν σίγουρα καλύτερα από εμένα για την επιλογή τους 🙂

Stelios P

Όχι και 7 χιλιόμετρα Φιλιππε. Πάνω από 70 σίγουρα.

SpaceMan

Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην παλιά αεροπορική βάση της Λακατάμιας. 7 χιλιόμετρα από την γραμμή αντιπαράταξης και όχι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας…επιμένω 🙂
http://prntscr.com/lbbyjl

Ανδρέας

Φίλιππε, στον χάρτη που επισυνάπτεις, είναι το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, το οποίο είναι Ουδετέρα Ζώνη. Το αεροδρόμιο Λακατάμιας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικότερα. Όντος σε πολύ μικρή απόσταση από τη γραμμή αντιπαράταξης
https://goo.gl/maps/Ksi2asqwvTM2

SpaceMan

Έχεις απόλυτο δίκιο…για αυτό βάζω και το σωστό screenshot.
http://prntscr.com/lbi6k0

Stelios P

Αναφέρομαι στην Αεροπορική Βάση στην Παφο.Το αεροδρόμιο Λακαταμειας δε στεγάζει ελικόπτερα εδώ και 9 χρόνια.Αν χρησιμοποιηθηκε αυτες τις μέρες,αυτό εγινε λογω του οτι ηταν κοντα στο πεδιο βολης.Δε θα χρησιμοποιηθεί σε καιρό πολέμου για περισσοτερους απο ενα λογους.Πάντως, έχω αμφιβολιες αν χρησιμοποιηθηκε πράγματι. Διαμενω κι εργάζομαι λίγα μέτρα από αυτό.

SpaceMan

Μπορεί να είναι και “στοχευμένα” fake news αν και με τις φωτογραφίες που διέρευσαν είναι μάλλον γεγονός πως στάθμευσαν εκεί. Όπως κι εσύ το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει κάποια λογική στο να σταθμεύουν μονάδες τέτοιας αξίας μέσα στο βεληνεκές πολύ φτηνών και εύκολων πυρών του αντιπάλου. Οπότε θεωρώ πως είναι μία επιλογή επίδειξης πυγμής και θράσους.

Mitsos_Mantzos

Αρθρο για συγκεκριμένους αποδέκτες.

CKfurious

Πάλι βλέπω αυταρέσκεια
Προβολή ισχύος και πάει λέγοντας
Ποσα -D έχουμε?
Ποσα πετάνε?
Πόσες ώρες πετάνε κατά μέσο ορο ?
Ποσα Longbow radara έχουμε?
Έχουμε HELLFIRE -L?
Τα – A τα έχουν αφήσει να πεθάνουν
too few to make the difference
βασικά

Spock

Για αυτό το λόγο έρχονται τα Kiowa Warrior

Mich

Γιατί πρέπει πάντα και μόνο να αυτομαστιγωνόμαστε;
Βλέπουμε για πρώτη φορά Apache και Chinook πάνω από την Κύπρο, στο πλαίσιο σύνθετου σεναρίου συνεκπαιδεύσεων, με αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα πτήσης μακρυά από τις βάσεις τους (και δη πάνω από θάλασσα) και πρέπει πάλι να αρχίσουμε τη γκρίνια για τις διαθεσιμότητες, τις (χαμένες) αναβαθμίσεις, τα λίγα Longbow και πάει λέγοντας!
Χαλάρωσε για λίγο και απόλαυσέ το βρε αδερφέ…

tha nos

Ειναι κακο να διαφημισουμε τα συστηματα που εχουμε? που δεν ειναι και λιγα.
Ειναι κακο να νιωθουμε δυνατοι και να λεμε και ενα καλο λογο για την παρτη μας και οχι συνεχεια για τους αλλους?
Ας ανεβασουμε λιγο τον επαγγελματισμο, τη μαχητικοτητα,ας βελτιωσουμε την εικονα μας και την πιστη μας σε αυτα που εχουμε γιατι προς ωρας δεν ειμαστε για παραλαβες ή τρελες αναβαθμισεις.
Δυστυχως σε πολλα σχολια/αρθρα κυριαρχει η ηττοπαθεια, μεμψιμοιρια, φοβια και ημιμαθεια ή αμαθεια.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Nikodimos

Μην αγχώνεστε. Αν κι όταν έρθει η ώρα, θα πετάξουν και θα πετάξουν όπως πρέπει.

Ripmaker

πες τα ντε, και για το ναυτικό το ιδιο ισχύει (το αναφέρω γιατί ξέρω τι γίνεται στον ναύσταθμο). Εαν χρειαστεί υπάρχει τρόπος να δουλέψουν πολύ περισσότερα συστήματα απο οσα νομίζουμε.

CKfurious

Η ιστορία που έχει ακουστεί είναι πως κάποιος είπε κάποτε πως ο Ελληνικός Στρατός πετάει και χωρίς λιπαντικά.

Πήρε το CHINOOK και έφυγε.

Έλα όμως που χωρίς λιπαντικά κάηκε ο κινητήρας και το υπόλοιπο CHINOOK στη συνεχεια.

Είσαι οπαδός αυτής της θεωρίας μήπως?

Με 32 ώρες πτήση μέσο ορο/year στα APACHE τι εκπαίδευση μιλάμε?

Πήγε ο άλλος να κάνει κωλοτούμπα μποροστά σε δημοσιγράφους με αποτέλεσμα ένα -D και ένα LONGBOW λιγότερα

100 million splash

Από τα 12 -D ποσα έχουμε χάσει?
ποσα είναι due to human error?

SozonLEV

Καλησπέρα. Στο εξαιρετικό άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ και στα συμπεράσματα του θα ήθελα να επισημάνω δυο σημεία: 1ον. Η απουσία “αντίδρασης” από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά. Εκτιμώ ότι αυτή οφείλεται στη σωστή προετοιμασία της αποστολής από τα στελέχη της Α.Σ. τα οποία εκμεταλλεύτηκαν τόσο τις δυνατότητες του ΕΕ/Π AH-64 Apache (μην ξεχνάμε ότι ήταν τα Apache αυτά που “άνοιξαν την αυλαία” της Desert Storm μέσω της επιχείρησης Eager Anvil) όσο και τυχόν νεκρούς τομείς, στο ταξίδι προς και από την Κύπρο (βλπ. επιχείρηση ΝΙΚΗ?) 2ον. Η εκτέλεση μιας τέτοια αποστολής με εκτεταμένο σκέλος πάνω από θάλασσα σημαίνει πίστη… Read more »

dkataims

Το 2ο σκελος του σχολιου τα λεει ολα..

sotbak

+++

Mak

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επιχείρηση-άσκηση, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν εξετάζουν την περίπτωση να ενοικιάσει η Κύπρος μια μοίρα F-16 Block 30 (από αυτά που θέλουμε να πουλήσουμε) και μετά από συμφωνία με το Ισραήλ αυτά να σταθμεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Ισραήλ και στην Κρήτη. Όταν θα είναι στην Κρήτη θα κάνουν ασκήσεις με ισραηλινά τάνκερ για ανεφοδιασμό στον αέρα. Νομίζω το κόστος για την Κύπρο είναι διαχειρίσιμο. Εννοείται ότι πρέπει να εγκρίνουν οι ΗΠΑ αυτή την ενέργεια και να μην αντιδράσουν υπερβολικά οι Βρετανοί. Θα είναι κατώτερα από τα τουρκικά F-16 και τα F-35, αλλά… Read more »

sotbak

+++

Iceman

Η Κύπρος πριν την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θα πρέπει να εξετάσει την προμήθεια Iron Dome απο το Ισραήλ για την προστασία βασικών υποδομών, απο τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας. Μετά ας κοιτάξει και για μαχητικά που θα σταθμεύουν στην προστατευμένη πλέον αεροπορική βάση της Πάφου.

Ripmaker

η πρώτη (και οχι η μόνη) δυσκολία που μου ερχεται στο μυαλό ειναι πως το Ισραήλ δεν θα θελει να μπλεχτεί τοσο πολύ. Και οι Αμερικανοί ισως τσινίσουν λίγο.

Mak

Ανέφερα ενοικίαση γιατί το κόστος αγοράς δεν μπορεί να το αναλάβει η κυπριακή οικονομία. Ουσιαστικά θα αναλάβει το κόστος συντήρησης και τις αμοιβές του προσωπικού ελαφρύνοντας τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η χρησιμότητα της αεροπορικής υποστήριξης από τα F-16 Block 30 είναι σημαντική για τις πρώτες ώρες μιας ένοπλης σύγκρουσης στο νησί. Σε συνδυασμό με Exocet AM 39 τα τουρκικά πλοία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να φέρουν ενισχύσεις και εφόδια από την Τουρκία. Επίσης η δυνατότητα για βομβαρδισμό θέσεων του τουρκικού στρατού στο νησί θα δημιουργήσει μια πρωτοφανή για τους Τούρκους κατάσταση ανατρέποντας τους σχεδιασμούς δεκαετιών και το ψυχολογικό πλεονέκτημα (δεν έχουν… Read more »

Iceman

Η ελάχιστη απόσταση αεροδρομίου Πάφου μέχρι Μόρφου είναι 54km. Εξω δηλ. από το βεληνεκές του πυροβολικού. Τα Iron Dome όπως αναφέρεται σε διπλανή ανάρτηση, μέχρι και ρουκέτες αναχαίτισαν και ακούγεται και για JDAM. Σαν κόστος νομίζω ότι είναι εντός των δυνατοτήτων της κυπριακή οικονομίας.
Για τον αποκλεισμό των Τουρκικών ενισχύσεων στο νησί δια θαλάσσης, η καλλίτερη λύση είναι τα υποβρύχια.

Shadowfax

 MaK Ta Block 30 δεν φερουν εξοσετ AM 39, αυτο το κανουν μονο τα Μ-2000 BGM/ EGM… Η Τουρκια σε γενικες γραμμες δεν αντιμετωπιζει προβλημα υποστηριξης της Κυπρου… Τα Block 30 θελουν αναβαθμιση… Ακομα και αν αναλαβει το κοστος η Ελλαδα θελει υποδομες, υποστηριξη, εκπαιδευση, οπλα κλπ κλπ… Και δεν ειμαι σιγουρος αν μπορει να τα παραλαβει χωρις την συμφωνη γνωμη της κατασκευαστριας χωρας… Το iron dome δεν ειναι και τοσο ακριβο, και μαλιστα αναχαιτησαν και βληματα πυροβολικου-ολμων απ’οτι πηρε το ματι μου σε καποιο αρθρο… Αν θες να προστατευσεις στρατηγικους στοχους απλα πληρωνεις… Φυσικα οι Κυπρος εχει προβλημα με… Read more »

Nikolaos

Το επιθετικό ε/π είναι όπλο επιλογής για την Κύπρο, αφού τα δύο αεροδρόμια είναι πρώτοι στόχοι του εχθρού και παρατεταμένες επιχειρήσεις μαχητικών από αυτά ως εκ τούτου πολύ δύσκολες, ενώ το ε/π είναι δεκτικό διασποράς. Απαιτούνται όμως μέσα πρώτης γραμμής, τύπου ΑΗ-64. Επειδή ο αριθμός τους είναι περιορισμένος (σε σχέση με τα τεράστια μέτωπα σε Έβρο, Αιγαίο, Κύπρο), επιβάλλεται η χωρίς χρονοτριβή καταβολή κάθε αναγκαίας δαπάνης για τη διαρκή υποστήριξη και πλήρη διαθεσιμότητά τους, καθώς και για τον οπλισμό τους. Εύγε στην ΤΑΞΑΣ για τη σημαντική επιχείρηση, που πράγματι απαιτούσε σχεδιασμό στρατηγικής αεροπορικής επιχείρησης. Η εκπομπή αποτρεπτικών παραστάσεων είναι σημαντική,… Read more »

Nikolaos

Εννοούσα βεβαίως “άλμα στις διαθεσιμότητες” …

G-164g ag-cat

Ωραίος σαν έλληνας ο ινδιάνος!

Nikolas K

Το αξιοπεριεργο που δεν το εχει ρωτησει κανεις μεχρι τωρα ειναι γιατι δεν πραγματοποιησαν συνεκαπιδευση με τα Mi-35 της Κυπρου….

Mich

Nikolas Κ, τα Mil 35 δεν πετούν τελευταίαλόγω ζητημάτων στην προγραμματισμένη συντήρηση. Έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά σχετικά με το θέμα.

MisCo

Περι ηχηρου μηνυματος: Αν ημουν Τουρκος, για 1 μήνα σερι θα εστελνα καθε μερα επιθετικα ελικοπτερα και μαχητικα να παραβιαζουν το FIR Κυπρου. Αλλωστε θα μου ταν πανευκολο, αφου ειναι διπλα. Ετσι προς απαντηση του ηχηρου μηνυματος της Ελλαδας, να δουμε ποιος το εχει ποιο ηχηρο… το μηνυμα. Περι ηχηρου μηνυματος 2: Ναι. Ειναι γεγονός. Τα Apache και τα Chinook μπορουν να πετάξουν πάνω απο θάλασσα καθως και να πετάνε για ωρες. Ειναι βεβαια ριψοκινδυνο σε τετοιες αποστάσεις (φανταστειτε μια μηχανικη βλαβη στην μεση της διαδρομης, χωρις κοντινη στερια καπου να πιασει γρηγορα με ασφαλεια) αλλα ναι γινεται. Επιχειρησιακα βεβαια,… Read more »

Mich

Αντε πάλι η γκρίνια.Όντως οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας αποστολής σε πραγματικές συνθήκες είναι συζητησιμες. Επίσης, κανείς δεν είπε ότι τα Apache δεν πετούν πάνω από θάλασσα. Αλλά, πώς να το κάνουμε,δεν βλέπουμε κάθε μέρα ελικόπτερα της ΑΣ να πηγαινοέρχονται στην ανατολική Μεσόγειο και να ρίχνουν και τις ντουφεκιες τους στην Κύπρο. Αφού υπήρχε η ευκαιρία γιατί να μη την εκμεταλλευτούν; Οι ναυταιοι θα το έλεγαν και “επίδειξη σημαίας”. Ακόμα και απλώς ως άσκηση ναυτιλίας να το δεις, κέρδος είναι.

ACHERON

Εύγε στην ΑΣ για την διεκπεραίωση της αποστολής. Δείχνει ότι δέν είναι απλώς ακόμα εδώ,αλλά ότι μπορεί να βγεί και παραέξω,και να δαγκώσει. Αλλά το ηχηρό μήνυμα πρέπει νομίζω να το αποπληθωρίσουμε. Κατ΄αρχήν,το ότι πήγε η ΑΣ στην Κύπρο,μάλλον δέν έγινε στα πλαίσια του θερμομέτρου,αλλά όπως γράφει το άρθρο,στο πλαίσιο μεταστάθμευσης στο Ισραήλ. Δηλαδή,επί της ουσίας,περαστικοί ήμασταν,και είπαμε μία καλησπέρα. «Μήνυμα «προβολής ισχύος» προς την Άγκυρα αποτέλεσε η παρουσία επιθετικών ελικοπτέρων Apache του Ελληνικού Στρατού στην Κύπρο, τα οποία πέταξαν μέχρι εκεί στο πλαίσιο μεταστάθμευσης στο Ισραήλ για την διεξαγωγή κοινής συνεκπαίδευσης με Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας.» Δεύτερον,άς αποπληθωρίσουμε και… Read more »

Thras

Εγώ στν Κύπρο τα Apache τα σκέφτηκα στο στοιχείο τους, να χτυπάνε δηλαδή τα εκατοτάνταδες τουρκικά MBT, TOMA/TOMΠ και οχήματα.
Δεν βλέπω κανένα λόγο να χτυπήσουν το TDK…

ACHERON

Το ζουμί είναι ότι τα Απάτσι βρέθηκαν στην Κύπρο από σπόντα,αλλά το άρθρο αφήνει να αιωρείται άρωμα αποστολής «Νίκη».
Υπό φυσιολογικές συνθήκες,τα Απάτσι δέν θα πετάξουν προς Κύπρο εν μέσω επιχειρήσεων,εκτός άν έχει εξαλειφθεί κάθε εχθρική δυνατότητα παρεμποδίσεως.
Και φυσικά,η αντιμετώπιση του TDK άν βρεθεί στον δρόμο τους,θα πρέπει να αποφευχθεί,διότι θα είναι εκτροπή από την αποστολή τους.
Αυτό που με ιντριγκάρει όμως,είναι ακριβώς η πιθανότητα να πετάξουν προς Κύπρο όχι από Ελλάδα,αλλά από Ισραήλ.

Thras

Ναι κι εγώ το θεωρώ απίθανο σε καιρό επιχειρήσεων να σταλούν Apache στην Κύπρο. Από τη μία θα έχουν πλήθος στόχων να ασχοληθούν σε Έβρο – Αιγαίο και απο την άλλη στην Κύπρο υπάρχουν τα Mi35, ενώ η πτήση μέχρι τη μεγαλόνησο θα τα έθετε σε αχρείαστους κινδύνους.

Το σενάριο που παραθέτεις (nice thinking, by the way) για πτήση από Ισραήλ, μου φέρνει στο μυαλό και 2-3 ακόμα που μάλλον δεν είναι ανακοινώσιμα 😉

ACHERON

Τί θα πεί μάλλον δεν είναι ανακοινώσιμα ;
Έλα,ότι μου πείς,μεταξύ μας θα μείνει!

Thras

χαχαχαχα!

chikichiki

“Ερώτημα : πώς πλησιάζει το Απάτσι στα 5-6 χιλιόμετρα,για να εξαπολύσει τους Χέλφαϊρ;”

Αυτό το ερώτημα μου έρχεται κι εμένα στο μυαλό κάθε φορά που βλέπω ελικόπτερο με Hellfire πάνω από θάλασσα. Το 76άρι είναι κυριολεκτικά παντού, κι αν θυμάμαι σωστά έχει δραστικό βεληνεκές συγκρίσιμο με αυτό του AGM-114. Το ίδιο ισχύει και για το RAM, το οποίο είναι σχεδιασμένο και για πολύ πιο δύσκολους στόχους απ’ότι μια αιωρούμενη οντότητα.

ECG

Αχερων δεν νομίζω να περιμενεις να στειλουμε 4 apache εναντίον μιας φρεγάτας ετσι στο άσχετο στα ανοιχτά ετσι; Το apache εχει φτιαχτει για αλλο περιβαλλον προφανώς. Ομως οι πολεμικες επιχειρησεις ειναι πολυ πιο συνθετες και δεν ειναι απλα μια εξίσωση. Βαζεις τα οπλα της Τουρκιας και τα οπλα της Ελλαδας για να σου βγαλει αποτελεσμα. Τα επιθετικα ελικοπτερα μπορουν να απειλησουν το εχθρικο ναυτικο οχι ως μοναδες 1ης γραμμης αλλα κυριως περιμενοντας την καταλληλη ευκαιρία ή το καταλληλο λαθος για να δράσουν. Πρεπει δηλαδή να βρεθουν την σωστη ωρα στο σωστο μέρος. Ομως η λεία τους θα ειναι πολυ μεγαλη.… Read more »

ACHERON

Άν ξαναδιαβάσεις λίγο πιο προσεκτικά το σχόλιο μου,θα δείς ότι μιλάω σαφώς για τον χώρο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.
Για άλλες περιοχές,ίσως τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν ζημιά (πόση όμως;),αλλά ανακύπτουν ερωτήματα όπως από πού θα αφαιρεθούν/λείψουν,και πόσο ασφαλή θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο.
Και εννοείται ότι ένα οπλικό σύστημα δέν είναι ασπιρίνη για πάσα χρήση,από μόνο του.
Στην παραπομπή μου (άν μπείς στον κόπο να την διαβάσεις),αξιολογείται η απόδοση όχι ενός,ή δύο ταγμάτων,αλλά συνδυασμένα τριών συνταγμάτων επιθετικών ελικοπτέρων του U.S.Army σε πεδίο χωρίς από αέρος απειλές στο Ιράκ το 2003.

ECG

καταρχας το πρωτο σχολιο σου αλλα και η απαντηση σου δεν εστιαζουν σε ενα θεμα αλλα σε πολλαπλα, ωστοσο εγω επελεξα να σου απαντησω σε κατι συγκεκριμενο “Έστω ακόμη,ότι αφού μιλάμε για Κύπρο,έχουμε εξασφαλίσει τους ασφαλείς ουρανούς από Ρόδο μέχρι την Μεγαλόνησο. Οι μεγάλες,αλλά πλέον και οι μεγαλούτσικες μονάδες επιφανείας,έχουν πολλαπλά στρώματα άμυνας,με αντιαεροπορικά και αντιβληματικά συστήματα. Ερώτημα : πώς πλησιάζει το Απάτσι στα 5-6 χιλιόμετρα,για να εξαπολύσει τους Χέλφαϊρ;” και ακριβως σε αυτο σου απαντησα οταν λες στο χωρο μεταξυ Κυπρου και Ροδου, σου ειπα δεν ειναι ο ρολος τους να επιτεθουν σε μεγαλη φρεγατα στα ανοιχτα… Εσυ μιλας… Read more »

ACHERON

« Οποτε δεν καταλαβαινω την προτροπη σου να ξαναδιαβασω πιο προσεκτικα και το σχολιο σου αλλα και την παραπομπη σου, λες και η 2η ειχε καποια σχεση με το σχολιο μου… »
Άς το αφήσουμε εδώ τότε.

skywalker

χωρις να ειμαι ειδικος, νομιζω οτι σε περιπτωση ενοπλου αγωνα, δεν παιζει το σεναριο να πανε αεροπλανα μας ή ελικοπτερα επιθετικα απο το κλασικο δρομολογιο Ροδου-Κυπρου. Υπαρχουν και πιο… συντομοι δρομοι… πολεμος θα ειναι. Αφήστε που θα ειναι και πιο προστατευμενα τα αεροπορικα μεσα αποτι πετωντας πανω απο την θαλασσα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά $

Related News

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με δωρεές και ψηφιακά δρώμενα

Αθήνα - Ανταποκρινόμενοι στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του...

Airline Thursday 02-07-2020

Καλημέρα! Υπό κλίμακα! (πηγή @RAF_Luton)

Ταϊβάν: Ίδρυσε γραφείο για την προσφορά βοήθειας, όσων διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ

Η ίδρυση ενός γραφείου για την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην Ταϊπέι να...

Ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε σχέδιο αποχώρησης Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε ένα σχέδιο αποχώρησης 9.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, το οποίο θα παρουσιαστεί «τις ερχόμενες εβδομάδες» στο Κογκρέσο και...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x