Μαθήματα στους Αμερικανούς σχετικά με το ΝΑΤΟ δίνει τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ΝΑΤΟ δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως όλες οι χώρες εντός της Συμμαχίας είναι ίσες με τις ΗΠΑ.

«Τί είδους συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι αυτή; Τί είδους Συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε δημοσίως μιλώντας ενώπιον της κοιν0βουλεθτυιλκής ομάδας του κόμματός του ΑΚΡ στην Άγκυρα. «Ως πρόεδρος της Τουρκίας λέω ότι ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ΗΠΑ, όλες οι χώρες είναι ίσες με τις ΗΠΑ» είπε βάζοντας τα πράγματα στην θέση τους και κάλεσε τους Αμερικανούς να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ.

Οι… παραινέσεις Ερντογάν τις οποίες δημοσιεύει το –κρατικό – πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έρχονται εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον στην Άγκυρα εντός της εβδομάδος –μιας επίσκεψης που σίγουρα δεν βρίσκει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις στο καλύτερο επίπεδο.

Ο λόγος είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν στην Συρία τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που έχουν αποδείξει την αξία τους στην μάχη κατά των τζιχαντιστών. Για την κυβέρνηση της Άγκυρας όμως δεν είναι παρά το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ το οποίο στην Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση». Και η Τουρκία έχει δείξει με όλους τους τρόπους την εντονότατη δυσφορία της για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους «αξιόπιστους εταίρους» του YPG το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η δε τουρκική επιχείρηση (εισβολή) σε συριακό έδαφος αναμένεται επίσης να τεθεί επί τάπητος καθώς είναι ένα ακόμη θέμα που διχάζει Τούρκους και Αμερικανούς. Σχολιάζοντας την παρατήρηση του Αμερικανικού επικεφαλής της πολυεθνικής συμμαχίας στην Συρία, Στρατηγού Paul E. Funk, ότι αν η Τουρκία χτυπήσει στο Μανμπίτζ θα πάρει «σκληρή απάντηση», ο πρόεδρος Ερντογάν άστραψε και βρόντηξε.

«Αυτοί που λένε ότι θα δώσουν σκληρή απάντηση, δεν έχουν νιώσει το Οθωμανικό χαστούκι» δήλωσε. Η επίσκεψη Τίλλερσον θα έχει ενδιαφέρον…

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.