Γιατί ο Έρντογαν ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο λάθος με τους S-400

25
9905
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η περίεργη αισιοδοξία που επιδεικνύει η Τουρκία ότι η διαμάχη με την Δύση για την απόκτηση και ανάπτυξη των ρωσικών S-400 θα επιλυθεί χωρίς πολιτικές τριβές και οικονομικές κυρώσεις από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ίσως βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις, προειδοποιούν αναλυτές. Ο Πρόεδρος Έρντογαν είναι αποφασισμένος να πάρει τους πυραύλους, παρά τις προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους που λαμβάνει από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;

Αυτό που δείχνει βέβαιο καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ δέχεται ήδη πιέσεις από το Κογκρέσο να πείσει την Άγκυρα να ξεχάσει τους S-400 και να πάρει πυραύλους Patriot είναι ότι αγοράζοντας ρωσικό στρατιωτικό υλικό, η Τουρκία καθίσταται ευάλωτη σε αντίποινα βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Αυτόν τον νόμο, ακόμη κι αν ο Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να τον αγνοήσει, το δικομματικό Κογκρέσο δεν θα τον άφηνε.

Ωστόσο, στις 29 Ιουνίου ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίσθηκε ότι στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία o Πρόεδρος Τραμπ «του είπε» πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για την αγορά δύο πυροβολαρχιών S-400, αξίας 2,5 δις. δολαρίων. Μάλιστα δημοσιεύματα των φίλα προσκείμενων προς τον Έρντογαν τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η διαφωνία αυτή θα επιλυθεί «χωρίς πρόβλημα».

Τί ακριβώς «του είπε» ο Τραμπ παραμένει αδιευκρίνιστο όμως –όλως τυχαίως– οι «πληροφορίες» για «συμφωνία» μεταξύ των δύο ηγετών ανέκοψαν την πτωτική τάση της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα την 1η Ιουλίου να σημειώσει άνοδο σχεδόν 3%. Το ερώτημα είναι: ξέρει κάτι ο Έρντογαν ή απλώς μπλοφάρει; Ακόμη χειρότερα, μήπως η αισιοδοξία του εδράζεται στην παρερμηνεία των μηνυμάτων που του στέλνουν;

«Οι άνθρωποι συχνά παρερμηνεύουν τα δημόσια σχόλια του Τραμπ» επισημαίνει ο Χάουαρντ Άϊσενστατ, ειδήμων σε θέματα Τουρκίας στο Saint Lawrence University της Νέας Υόρκης και αναλυτής στο Project on Middle East Democracy στην Ουάσιγκτον. «Ο Τραμπ σαφώς θα ήθελε μια συμφωνία αλλά οι επιλογές του σε πρακτικό επίπεδο είναι περιορισμένες» εξηγεί. «Όπως το καταλαβαίνω, μπορεί να αναστείλει προσωρινά τις κυρώσεις του CAATSA αλλά δεν μπορεί να απαλλάξει τους Τούρκους από αυτές».

Σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Γερουσιαστής Λίντζυ Γκρέϊαμ, δήλωναν στο Reuters ότι περιμένουν οι κυρώσεις να επιβληθούν. Εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσον έλαβε χώρα τέτοια συζήτηση μεταξύ των δύο Προέδρων, ο Γερουσιαστής Γκρέϊαμ είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CBS News πως είναι αδύνατον, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, εάν η Τουρκία αγοράσει και ενεργοποιήσει τους S-400 να μην υποστεί κυρώσεις.

Πέραν της επιβολής οικονομικών κυρώσεων που θα εκτροχιάσουν περαιτέρω την ήδη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων θα οδηγήσει πρακτικά την Τουρκία εκτός του προγράμματος F-35. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρουμε τεχνολογία του F-35 στην Τουρκία και την ίδια ώρα να την αφήνουμε να αγοράζει ρωσικούς πυραύλους. Θα έθετε σε κίνδυνο την πλατφόρμα μας» τονίζει ο Γκρέϊαμ. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν τα μυστικά του F-35.

«Ό,τι και να πει ο Τραμπ, το Κογκρέσο θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του CAATSA και δεν έχει F-35» λέει ο Τίμοθυ Ας, ειδικός αναλυτής αναδυομένων αγορών στην BlueBay Asset Management, σχολιάζοντας τις προσδοκίες της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 και ταυτόχρονα να παραμείνει στο πρόγραμμα του πιο προηγμένου μαχητικού της Δύσης. Και δεν είναι μόνο οι κυρώσεις.

«Φοβάμαι ότι είτε ο Τραμπ είπε κατ’ ιδίαν κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να δεσμευθεί δημοσίως ή ο Έρντογαν παρερμήνευσε το μήνυμα» εκτιμά ο Χάουαρντ Άϊσενστατ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι το χειρότερο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Η Τουρκία όχι μόνο θα υποστεί κυρώσεις αλλά θα έλθουν και απροειδοποίητα. Η αίσθηση της αδικίας και της προδοσίας υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν δριμύτερη, πολύ περισσότερο απ’ ότι αν τα μηνύματα από πλευράς ΗΠΑ ήταν σαφή εξαρχής» λέει.

Ιστορικώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση επειδή απέτυχε να διαβάσει σωστά τα μηνύματα –ρωτείστε τον Σαντάμ. Μόνο που τότε αυτό ίσως έγινε από τους Αμερικανούς βάσει σχεδίου. Τώρα, δεν αποκλείεται να είναι μια παρεξήγηση μεταξύ δύο εγωκεντρικών προσωπικοτήτων που ο καθένας πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι το κέντρο του κόσμου και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό ενίοτε είναι πιο επικίνδυνο και από τους πιο φονικούς πυραύλους…

Αλέξανδρος Θεολόγου    

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Θα κάνω μια αιρετική προσέγγιση για τον απρόβλεπτο Τράμπ. Έχει τύχει παλιότερα και λόγω της φύσης του επαγγέλματος , “δώσ’μου αιτία να σε …..” , κοινώς να εκτεθεί κάποιος. Ο Τράμπ, αφού δεν πέτυχε το πραξικόπημα, ίσως ψάχνει την αιτία και κουνάει λίγο το καρότο, στις κατ’ιδίαν συνομιλίες.Η πείνα θα θερίσει και ο mustafa εδώ μέσα δεν θα έχει ρεύμα για τον Η/Υ του να μας γράψει τον πόνο του.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Ευτυχώς που ο νεο-σουλτάνος δεν διαβάζει το site.

Thethirdpart
Guest
The third part

Oh Lomar..maybe you should be worried about your leaders more, why don’t you make them read this site and wake up.. smile

Bioshock
Member
Trusted Member
Bioshock

Θα του τα εξηγήσει ο mustafa με google translate…όλα θα πάνε καλά!

Z10V
Guest
Z10V

Μια άλλη εικασία πιο λογική είναι πως ο Ερντογάν κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ακούει αυτά που θέλει να ακούσει, και όταν μιλάει απευθύνεται όχι στον συνομιλιτή του αλλά στο εσωτερικό της χώρας του.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πιο ανατολίτικη αυτή η εκδοχή…..άρα πιο πιθανή

stelioso
Guest
Bon

“εάν η Τουρκία αγοράσει και ενεργοποιήσει τους S-400 να μην υποστεί κυρώσεις” δηλαδή για να ισχύσουν οι κυρώσεις πρέπει ΚΑΙ να ενεργοποιηθούν;

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Αυτή είναι μια ερμηνεία του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή L.Graham, ως λαγός του Τραμπ, είχε αναφέρει επανειλημμένα τη λέξη “activate”, (ούτε το αγοράσει, ούτε το παραλάβει) πράγμα που δεν προκύπτει από τα νομοθετήματα που έχουν ήδη ψηφιστεί στο Κογκρέσο, τα οποία ευκρινώς απαιτούν και αναφέρουν τη λέξη “cancel” (ακύρωση) της αγοράς για να παραμείνουν εταίροι στο πρόγραμμα F-35, να μην σταματήσουν οι προμήθειες ανταλλακτικών για άλλα συστήματα και να μην επιβληθούν κυρώσεις βάσει του Νόμου CAATSA.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Αν και δεν διαφωνώ με την ερμηνεία σας έχω την εντύπωση πως οι Αμερικάνοι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον όρο activate για να αποκτήσουν λίγη ελευθερία κινήσεων. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί κυρώσεις από την πρώτη ημέρα αλλά θα υπάρξει μια σταδιακή προσέγγιση καθώς η χώρα είναι απαραίτητη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (και όχι μόνο) στην περιοχή. Με αυτό τον τρόπο η Αμερικανική πολιτική ηγεσία διατηρεί κάποια ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών στο πως θα προσεγγίσει το θέμα όταν και αν οι S-400 φτάσουν στην χώρα.

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Νομίζω ότι διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος εμείς.. Υποτιμούμε τον Ερντογάν και κυρίως την εξαιρετικά αποτελεσματική διπλωματική μηχανή της Τουρκίας. Δεν υπάρχει περίπτωση , να μην γνωρίζουν οι Τούρκοι, όλα αυτά που γνωρίζει και ο τελευταίος αναγνώστης στην Ελλάδα. Πιθανολογώ ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να βρεθούμε εμεις προ εκπλήξεων, παρά οι Τούρκοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο (και συνήθως ολέθριο) λάθος, από το να υποτιμάς τον αντίπαλο.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Συμφωνώ, Τώρα θα εκτυλιχτεί το μεγαλύτερο μάθημα διπλωματίας στη σύγχρονη ιστορία. Δλδ, αν ο Ταγίπ μπλοφάρει για να λάβει ανταλλάγματα και οι πύραυλοι πάρουν την άγουσα για Ρωσία μετά τα ανταλλάγματα (ενέργεια;-Αν. Μεσόγειος) ή όχι και μιλάμε για τη μεγαλύτερη ήττα της τουρκικής διπλωματίας ή για την αλλαγή ισχύος και την είσοδο της Τουρκίας υπό την Ρωσία και την Κίνα σε τριμερές ευρασιατικό γεωπολιτικό μόρφωμα. Εγώ ταπεινά ψηφίζω την 1η εκδοχή, την ανατολίτικη….Και εξηγώ: Ρώσοι και Τούρκοι ξέρουν ότι χάνουν την Αν. Μεσόγειο ενεργειακά με τον east Med. Μόνη ελπίδα ανατροπής είναι ο διαμοιρασμός και η Ρωσία να εισέλθει στο… Read more »

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Σουλτάνος με την απεριόριστη αλαζονεία του πήρε το χαλαρό ύφος του Τράμπ στην Οσάκα σαν δεδομένο ότι δεν θα δεχτεί κυρώσεις και με το γνωστό θράσος έβγαλε ανακοίνωση για αυτό χωρίς να έχει εκλάβει κάτι ουσιαστικό. Ο Τράμπ από την πλευρά του δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι η αγορά των S-400 θα τον φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό έχει γίνει από πολλαπλά επίπεδα επί ενάμιση χρόνο τώρα και η Τουρκία απαντά κάθε φορά με αντι-αμερικανισμό, προσβολές και αρλούμπες που δεν αρμόζουν σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Ε δεν θα κάτσει να… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Προσπαθώντας να καταλάβω τους εμμονικούς λόγους της προμήθειας των S400 μια εξήγηση είναι πως στην πορεία ο Ερντογάν κατάλαβε πως η αγορά των F35 θα τον προσδέσει ,για τις επόμενες δεκαετίες , στο άρμα των ΗΠΑ, ενώ πρωταρχικός του στόχος είναι η αυτονόμηση της Τουρκίας . Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η πρόθεση προμήθειας ενός συστήματος που εκ προοιμίου θα προκαλούσε μια μορφή αντίδρασης από τις ΗΠΑ. Ο προσανατολισμός της Τουρκίας τα τελευταία χρονιά έχει αλλάξει από ευρωατλαντικός σε ευρωασιατικός. Η προμήθεια αυτή, αν ειδωθεί μέσα από αυτό το πρίσμα εξηγείται. Σε τακτικό επίπεδο τώρα, αν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά ας αναρωτηθούμε πρώτα ποιά είναι η αιτία που καθιστά απαραίτητη την ευρωατλαντική συμμαχία σήμερα. Ας δεχθούμε πως είναι η Ρωσική απειλή. Αυτή, για γεωστρατηγικούς λόγους, αφορά τα κράτη της Βαλτικής (λόγω εγγύτητας και μειονοτήτων), την Νορβηγία και τον Καναδά (λόγω των τριβών που θα επιφέρει ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών στον Αρκτικό Κύκλο), όσα κράτη των Βαλκανίων θεωρούν πως απειλούνται από την “ρωσόφιλη” Σερβία και τις ιστορικές αντιπάλους των Ρώσων, την Πολωνία και το Η.Β. Το μέτωπο επομένως έχει μετακινηθεί βορειοανατολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία π.χ. γεωστρατηγικά, είναι εξ’… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

σωστές παρατηρήσεις

dimitrov
Guest
dimitrov

Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στο πουλέν μου. Δεν θα αποτύχει, θα το πάει μέχρι τέλους. Όπως λέμε κι εδώ …. είναι δίκαιο, θα γίνει πράξη!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χαχαχαχ καλό!!! Περιμένω να δω αν θα επιβεβαιωθείτε εσείς και το πουλέν σας!!!!

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Έχω μια θεωρία/ονείρωξη: ο RTE τα κάνει τάσκα τον Νοέμβριο του 2015. Τρώει το περισσότερο ξύλο από τον VP που έχει πέσει από τον Σεπτέμβριο του 2008 και δώθε (τον Αύγουστο του 2008 αυτός που έφαγε ξύλο κατέληξε να μασάει την γραβάτα του on camera και η χώρα του εχασε το 40% της ακτογραμμής της). Κάτι μήνες μετά κάποιοι κύκλοι εντός Τουρκίας και κάποια κέντρα εξουσίας εκτός Τουρκίας του σκαρώνουν πραξικόπημα για να τον ρίξουν. Ακριβώς εκείνη τη χρονική στιγμή αυτός που τον τρέλανε λίγους μήνες πριν στις κλωτσιές ( ο VP) έρχεται και: 1) τον ενημερώνει για το τί… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Φαίνεται πολύ ρεαλιστική προσέγιση…

Konstantinos
Guest
Konstantinos

Να με συγχωρείτε για την πιο απλοϊκή άποψή μου. Τον Ερτογάν τον νοιάζει να εξασφαλίσει την εξουσία του και τη ζωή του. Αυτά πρωταρχικά. Οι S400 θα τον προστατεύουν από δεύτερο πραξικόπημα και την ίδια την αεροπορία του. Θα δρουν ανεξάρτητα από όλο το αντιαεροπορικό σύστημα της Τουρκίας και θα ελέγχονται από 100% δικούς του ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα γι’ αυτόν.

Sokratis
Guest
Sokratis

Δηλαδη αμα αγοραζε τους Patriot ολα θα ητανε ενταξει? Καλα κανει ο Έρντογαν και δεν ακολουθαει την Αμερικη! Ειναι σαν ενα παιχνιδι συμφεροντων, αγορασε εξοπλισμο απο εμενα, η αλλιως θα επιβληθεις τις κυρωσεις!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Ποιος μεγάλος δεν συμμετέχει στο παιχνίδι αυτό; Μόνο οι ΗΠΑ το κάνουν;

Roman
Guest
Roman

Even if Turkey obtains the F-35, it cannot use them independently from the USA in line with Turkish national interests. Most Turks believe that America is actually doing Turkey a favor by not delivering the overpriced and problematic F-35.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

overpriced and problematic? Are you sure? The price of F-35A already to 80.000.000$……

zop
Guest
Zopas

Αν είναι δυνατόν οι αναγνώστες να βγάλουν συμπέρασμα από τη στιγμή ατελείωτες απόρρητες πληροφορίες δεν είναι δημόσια γνωστές για τόσο εξελιγμένα μαχητικά…το μόνο σίγουρο από την εμπειρία μας μπρος γκρεμός και πίσω Ρέμα…οι Αμερικάνοι και να μας τα δώσουνε θα μας κρατούν για πάντα τεχνολογικά ομήρους αν δεν τους κάνουμε τα γεωπολιτικά τους χατίρια και θα μας εκβιαζουν συνέχεια οι δε γάλλοι για να μας τα δώσουν θέλουν το μισό ΑΕΠ μας και εξωπραγματικές FOS, ο κούκος αηδόνι δηλαδή, είχαν το θράσος να απαιτήσουν 1,7 δις για την αναβάθμιση 17 Μιράζ….Στο διάολο και οι δύο, χαμένοι θα βγούμε είτε έτσι,… Read more »