Σημαντική εξέλιξη: Η ελληνική συμμετοχή στο ERIP δεν απαγορεύει την αγορά υλικών για την υποστήριξη ρωσικών οπλικών συστημάτων

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όσα ευρωπαϊκά κράτη απορροφήσουν πόρους του αμερικανικού προγράμματος «European Recapitalization Incentive Program» (ERIP), πρέπει να μείνουν μακριά από την αγορά νέων όπλων από τη Μόσχα, αλλά δεν απαγορεύεται να αποκτήσουν υλικά για τα ρωσικά συστήματα που ήδη επιχειρούν.

 

Ο τελευταίος όρος κρίνεται αναγκαίος, αφού χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να στηρίζονται σε οπλικά συστήματα Ανατολικής προέλευσης ή προχώρησαν σε αγορά τέτοιων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέκτησε μετά το 1990 σειρά μεταχειρισμένων και καινούριων ρωσικών όπλων και συγκαταλέγεται στην αρχική παρτίδα των χωρών που μπορούν να λάβουν επιδότηση για την προμήθεια αμερικανικών όπλων. Εφόσον ισχύει η δυνατότητα απόκτησης υλικών για την υποστήριξη των υφιστάμενων ρωσικών όπλων, δεν απαξιώνεται η επένδυση της χώρας μας σε αυτά.

 

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, το πρόγραμμα προβλέπει στην αρχική φάση τη μερική χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Σκόπια, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία. Για την Ελλάδα προβλέπεται δωρεά $25 εκατ., που θα διατεθούν στην αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. Για τις Αλβανία και Βοσνία προβλέπονται $30 εκατ. στην καθεμία για αγορά ελικοπτέρων. Το αντίστοιχο ποσό για την απόκτηση ελικοπτέρων από τη Σλοβακία είναι $50 εκατομμύρια. Για τις Κροατία και τα Σκόπια, τέλος, η επιδότηση προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης είναι $25 εκατ. και $30 εκατομμύρια. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η επέκταση του ERIP στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

 

Σύμφωνα με το «Defense News», οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες για την επιτυχία του χρηματοδοτικού προγράμματος, μιας και θα οδηγήσει στην αύξηση των αριθμών των προσφερόμενων αμερικανικών όπλων μελλοντικά και την απόσυρση όπλων μη συμβατών με τα νατοϊκά πρότυπα. Για την ένταξη μιας χώρας στο ERIP απαιτείται η διάθεση ισόποσης συνδρομής, είτε σε ποσότητα είτε σε υπηρεσίες. Έτσι, οι ΗΠΑ θα συγχρηματοδοτούν τη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων ή θα προχωρούν στη βελτίωσή τους, αφού πρώτα αυτά αποκτηθούν με χρήματα του αποδέκτη.

 

Για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται συνεργασία των συγκεκριμένων χωρών με τις αμερικανικές κατά τόπους αμυντικές / διπλωματικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αιτήματα ενίσχυσης από μόνο δύο χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην αποστολή LOR. Αν μία χώρα αργοπορήσει τις διαδικασίες, οι πόροι θα κατευθύνονται σε άλλα κράτη.

 

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

εαν το καινουργιο εχει 3μυρια κ κατι το μεταχειρισμενο θα εχει 1? δηλαδη μιλαμε για 25 μονο τομα?

marios2002
Member
marios2002

Δεν είναι μόνο 25εκ πρέπει η Ελλάδα να δώσει ισόποσο πόσο για ισχύει η συμφωνία οπότε μιλάμε για 50εκ με αυτά μπορεί να πάμε σε κάτι αντίστοιχο με τα kiowa “αγορά” ίσως υποδομών , εκπαίδευσης και μεταφορά του υλικού λογικά από πλεόνασμα τών ΕΔ των ΗΠΑ με παραχώρηση

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Θα ελεγα με σχετικη ασφαλεια οτι τετοιου ειδους συμφωνιες δε μου αρέσουν. Ειδικα οταν γινονται με ανταλλαγμα μια χουφτα δολλαρια.

adpanos
Member
adpanos

Να λείπει το βύσσινο ….
Δεν μπορούμε να δεσμευόμαστε με τίποτα σε τέτοιες συμφωνίες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, για ποσά των 25 εκ. $$. Είναι αστεία η ιστορία αυτή και απευθύνεται σε χώρες όπως τα Αλβανικά και Σκοπιανά προτεκτοράτα που δεν έχουν ούτε τα κεφάλαια ούτε τον όγκο του στρατεύματος που έχουμε εμείς.

Να μας έδιναν 100 αεροσκάφη στο 1/3 της τιμής ή καμιά 80 MLRS με πολύ προνομιακούς όρους και ταυτόχρονα να αποδέσμευαν το σύνολο των οπλικών συστημάτων που παράγουν, ώστε να μπορούμε να αγοράσουμε, να το συζητήσουμε.

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Συμφωνω, μια σημαντικη δεσμευση χαριν μιας εξαιρετικα μικρης χρηματοδοτησης πιο πολυ κακο παρα καλο θα κανει σε μια χωρα του μεγεθους της Ελλαδας. Βεβαια δεν ξερω κατα ποσο ειμαστε ηδη δεσμευμενοι λογω της συμμετοχης μας στο ΝΑΤΟ

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

“Για την ένταξη μιας χώρας στο ERIP απαιτείται η διάθεση ισόποσης συνδρομής, είτε σε ποσότητα είτε σε υπηρεσίες” Δηλαδή, για να πάρουμε τα 25 εκατ. πρέπει να διαθέσουμε και εμείς άλλα 25, οπότε ουσιαστικά μιλάμε για 50% επιδότηση;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δε ξέρω τι τ/θ οχήματα μάχης αγοράζονται με 25εκατ., αλλά δε φαίνεται άσχημη συμφωνία. Άλλωστε η θηλιά της CAATSA ήδη σφίγγει εκ των πραγμάτων, οπότε might as well…

Paliouras
Member
Paliouras

Απο την Ρωσια, την “ομοδοξη” επρεπε να παρουμε πυρηνικα, οταν ειχε βαρεσει διαλυση το μαγαζι του Γελτσιν. Τοτε βεβαια ειμασταν “την ειρηνης και της συνεργασιας”.
Χαθηκε η ευκαιρια.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εγώ ήθελα πάντως λίγα από δαύτα:

comment image