15.8 C
Athens
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ερντογάν: Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λύση δύο κρατών στην Κύπρο

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί μια ρεαλιστική πρόταση για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι παράμετροι των τρεχόντων διαπραγματεύσεων δεν είναι βιώσιμοι.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, ανέφερε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση».

Όπως ισχυρίστηκε συγκεκριμένα, «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Ο Τατάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία.

«Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρότασή σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Τατάρ.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. «Την 15ή Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antonis_Loukas

Από την στιγμή που οι έποικοι δεν ξεκουμπιζονται και οι τουρκοκυπριοι, αγονται και φέρονται από τη Τουρκία με δική τους επιλογή, δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να δουλέψει σχέδιο βιώσιμης ομοσπονδίας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να πιέσουμε για επίσημη διχοτόμηση (άρα και αναγνώριση ΤΔΒΚ) ΑΛΛΑ με αποδοχή από την άλλη πλευρά ξεχωριστών ΑΟΖ με πλήρη δικαιώματα (άρα από κοιτάσματα το μπουλ@ οι Τούρκοι – τουρκοκυπριοι) και ίσως κάποια μικρή παραχώρηση εδαφών στην πλευρά μας με μερικό ξεκουμπίδι των Βρετανών… Όποιος βλέπει, η μόνη κατεύθυνση που έχει νόημα να πιέσουμε είναι αυτή. Τα υπόλοιπα, είναι να είχαμε να λέγαμε, εκτός αν υπάρξει πόλεμος. Το να σέρνεται η κατάσταση, δεν βλέπω σε τι ωφελεί, δεδομένων των δημογραφικων και γεωπολιτικων της περιοχής…

Last edited 2 months ago by Antonis_Loukas
chriss8

Συγγνώμη για την αρνητική ψήφο. Αλλά αυτή η λύση είναι το όνειρο της τουρκικής διπλωματίας τα τελευταία 40 χρόνια. Με απόσχιση επισημοποιείται το μακέλεμα της κυπριακής δημοκρατίας σε μη βιώσιμο βαθμό. Νομιμοποιείται η εισβολή και η Τουρκία θα πάψει να σπαταλά άπειρους διπλωματικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους για την διατήρηση της τωρινής παράνομης κατάστασης. Ο μόνος λόγος που το επετύγχανε ήταν χάρη στην αμερικανική ανοχή (υποστήριξη).
Τώρα όμως η κατάσταση έχει αρχίσει να διαφοροποιείται. Για παράδειγμα η άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, μοιάζει μικρό πράγμα, αλλά χτυπάει συναγερμό στις εμπλεκόμενες δυνάμεις ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν διαφορετική προσέγγιση στο νησί.

Η πρόταση Ερντογάν αποτελεί πισωγύρισμα δεκαετιών. Γενικά ρίχνει όλα τα θέματα στο τραπέζι, όσο ακραία και αν είναι (αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.α). Σκοπό προφανώς έχει να πιέσει να δεχτεί η Δύση και η Ελλάδα συμβιβασμούς και λύσεις που προτείνει ο Έρντι εις βάρος των θαλασσίων μας συνόρων, στην Συρία, στην Λιβύη και αλλού ώστε, κατά αυτόν, να “αποφύγουμε τα χειρότερα”.

Last edited 2 months ago by chriss8
x-m

Το όνειρο των τούρκων είναι ο έλεγχος όλης της Κύπρου.

Antonis_Loukas

Ίσα ίσα, που μια πρόταση παραπλήσιας στόχευσης με αυτήν που αναφέρω από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ξεμπροστιάζει τη τουρκική διπλωματία σε όλους (μιας και η Τουρκία δεν θέλει 2 ξεχωριστά κράτη, με το ένα να καρπώνεται όλα τα πλούτη και το άλλο τίποτα). Επίσης, θα γίνει αντιληπτό και από όσους τουρκοκυπριους έχουν ανοικτό μυαλό, ο εμπαιγμός της Τουρκίας, αν και προσωπικά, νομίζω πως το καρμικα δίκαιο, είναι να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους από το ’60 και μετά. Αυτοί άφησαν τον εαυτό τους να γίνει όμηρος της Τουρκίας… Επιπρόσθετα, μια τέτοια πρόταση, φέρνει σε δύσκολη θέση και την Μ. Βρετανία, ειδικά στα πλαίσια τερματισμού των εγγυήτριων δυνάμεων… Δεν τρέφω ελπίδες ότι θα προχωρούσε μια τέτοια πρόταση. Είμαι πεπεισμένος όμως, ότι θα κατευθύνει τις όποιες πιέσεις στην σωστή πλευρά. Θεωρώ γενικότερα, λανθασμένη την όποια διπλωματική προσπάθεια σε ελληνοτουρκικα θέματα, μιας και είναι προφανές ότι υπάρχει κακή πίστη και εκβιασμός. Αντιμετωπίζουμε με δυτικούς όρους μια δύναμη κατσαπλιά εδώ και αιώνες. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να αφήσουμε κανέναν μοχλό πίεσης από την άλλη πλευρά. Ούτε σχολή Χάλκης και Πατριαρχειο, ούτε μειονότητες κλπ κλπ. Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με πένα και χαρτί. Πρέπει επιτέλους να το κατανοήσουμε…

Last edited 2 months ago by Antonis_Loukas
chriss8

x-m x-m και Antonis_Loukas Antonis_Loukas
αγορίνες μου, θέλετε να αναγνωρίσουμε επίσημα και να καταστήσουμε μέρος του διεθνούς δικαίου, το «δικαίωμα» της Τουρκίας σε εισβολή και σε απόσχιση εδαφών? Ας πάρει τότε την Θράκη, την Ρόδο, ή απλά το Καστελλόριζο. Σε μισό αιώνα θα είναι και νόμιμα δικά της. Άσε που μετά λιγοστεύουν και τα προβλήματα που θα έχουμε να συζητήσουμε. Σωστά?

καταλαβαινω ότι ανησυχείτε για τη «διζωνική δικοινοτική» λύση, αλλά αυτό γίνεται γιατί η Τουρκία επίτηδες θέτει μια μορφή διακυβέρνησης που θα της δώσει μεγάλη επιρροή στο νησί. Δεν την δεχόμαστε ούτε αυτή την λύση. Για αυτό εξάλλου δεν υπήρξε λύση μέχρι τώρα! Όσο δεν μπορεί να υπάρξει δίκαια λύση, ΝΑ μην υπάρξει λύση. Και η Τουρκία λαχταράει να απεμπλακεί από την σημερινή μορφή του κυπριακού. Δεν θα της χαρίσουμε την νίκη για να μην κουράζεται!

Factor

Συμφωνώ μαζί σου αλλά το γενικό αίσθημα ειδικά στον Ελλαδικό χώρο είναι εναντίον. Θα το δεις και στα (-) στο σχόλιο σου. Παραδόξως πιο θετικό σε αυτή τη περίπτωση είναι το αίσθημα στο Κυπριακό χώρο και σε ηλικίες που δεν έζησαν την εισβολή. Όσοι από εμάς έχουμε επαφές με Κυπραίους γνωρίζουμε πως δεν επιθυμούν ομοσπονδία ή χειρότερα συνομοσπονδία. Έτσι και αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι πάνε στον ελληνικό κομμάτι για ψώνια. Το θέμα θα μείνει ανοικτό για 20 χρόνια ακόμα πιστεύω, μέχρι οι σημερινοί 30-40άρηδες πάρουν την πολιτική ηγεσία. Το βόρειο κομμάτι εκτιμώ θα γίνει μέρος της Τουρκίας και ελπίζω να σε μια τέτοια λύση να δοθούν αποζημιώσεις και να πάρουμε μερικά εδάφη (Πχ. Αμμόχωστος)

viper3000ad

Είναι μια λύση που σαφέστατα δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι. Ας γνωρίζει ο κόσμος οτι οι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, Κύπριοι, που ζουν στα κατεχόμενα, μιλούν και έχουν Κυπριακή συνείδηση και ΔΕΝ έχουν συνδετικούς κοινωνικούς δεσμούς με τους άποικους της Ανατολίας. Είναι μια δήλωση και μια ενέργεια που μπορεί να πατήσει πολύ δυνατά η Κυπριακή φωνή. Το νησί ΠΡΕΠΕΙ να επανορθωθεί στο ειρηνικό του status χωρίς κατοχικά στρατεύματα .

kkalev

Ναι γιατί ως γνωστόν κουμάντο στο νησί τόσες δεκαετίες κάνουν οι Τ/Κ.

Καλώς ή κακώς το Κυπριακό λύθηκε το 1974. Έχουμε δύο κράτη, απολύτως εθνικά και χωρικά διαχωρισμένα και οποιοσδήποτε είναι κάτω των 50 ετών δεν έχει καμία μνήμη ή εμπειρία από ένα νησί ενωμένο.

Η Κύπρος θα πρέπει να αποδεχτεί ότι είτε θα κάνει πόλεμο (όπως το Αζερμπαϊτζάν) για να κερδίσει πίσω τα εδάφη και να διώξει τους εποίκους, είτε θα λειτουργήσει με την πραγματικότητα στο έδαφος. Η πένα δεν μπορεί να κερδίσει πίσω αυτό που κέρδισε το ξίφος. Ούτε έχει νόημα οι Ε/Κ (και η ΕΕ μαζί τους) να γίνουν όμηροι της Τουρκίας.
Αποζημιώσεις για την κατοχή μισού αιώνα, εδαφικές διευθετήσεις, διαχωρισμός ΑΟΖ και γεια σας. Οι Τ/Κ μπορούν να ζήσουν το όνειρο τους στην Τουρκία.

yandr

Θα συμφωνήσω με τον Ερντογάν. Μοναδική πλέον πιθανή λύση είναι 2 ξεχωριστά κράτη. Από εκεί και πέρα, σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως η Κύπρος θα μπορούσαν τα δύο κράτη σε βάθος χρόνου να προχωρήσουν σε χαλαρή συνομοσπονδία (ελευθερία εμτακίνησης, εργασίας κλπ) και πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού.

Δεν είναι αυτό που θέλουν οι ελληνοκύπριοι αλλά καλό είναι να προσχωρήσουμε στην πργματικότητα. Απλά, πιθανές συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη συμφωνία για έδαφος, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ.

evaggelos

κι ομως μακαρι να γινει να τελειωνουμε με αυτον τον βραχνα-βεβαια τα παρελκομενα αυτης της διχοτομησης φοβαμαι-επισης οι αγγλοι δεν προκειται να ξεκουμπιστουν

harval

Παρά το οτι την λυση την προτεινει ο τρελος Σουλτανος,ισως ειναι μια ευκαιρία.
Το να ενωθουν οι δυο μεριες σε μια με ορους πριν το 1974 είναι απλά αδυνατο. Οτι και να γινει παγκοσμια.
Το να σερνεται αυτη η κατασταση δεν βολευει. Δεν αναγνωρίζει η Τουρκια Κυπριακο κρατος σημερα. Αρα δεν αναγνωριζει ΑΟΖ της Κυπρου με Ισραηλ, Αιγυπτο,Λιβανο και βέβαια δεν ειναι δυνατον να δημιουργηθει νομιμη κοινη ΑΟΖ μεταξυ τους. Αποτελεσμα τα γεωτρυπανα πανε όπου θελουν και οι Τουρκοι κανουν και λενε οτι θελουν.
Βέβαια ο Σουλτανος σου λεει, ας το κανω ανεξαρτητο κρατος και μετα η προσαρτηση ,πληρης είτε ως προτεκτοράτου ειναι εύκολη δουλειά.
Μηπως να το δουμε ανάλογα?
Επισημη ΑΟΖ παντου,αδυναμια αρνησης διαπραγματευσεων Τουρκιας και Νοτιας Κυπρου,τέλος οι εγγυητριες δυναμεις
Τα επιπλεον Ελληνικα πλοια και μαχητικα καθως και στρατευματα σημερα δεν ειναι νομιμα,περαν του σωματος που αφορά την εγγυήτρια δυναμη (ΕΛΔΥΚ).
Αν ηταν δυο κρατη απο ολους αναγνωρισμένα η Ελληνοκυπριακη πλευρα θα ειχε τα δικαιωματα κρατους και απεναντι στην Τουρκια. ΑΟΖ,χωρικα υδατα, οτι στρατο θελει,οτι οπλικα συστηματα θελει και συμμαχιες με οποιες χωρες θελει. διμερεις,τριμερεις ή οτι αλλο.
Και εννοειται και στρατιωτικες συμμαχίες. Θα μπορουσαμε να δουμε οσο Ελληνικο στρατο θελουμε και οτι οπλα θελουμε πανω στο νησί ,στο μαλακο υπογαστριο της “φίλης” Τουρκιας.
Γιατι οχι? Ας το σκεφτούμε. Ισως τελικά συμφέρει.

Vk77

Αν και θεωρητικά η επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου δεν ακούγεται τόσο κακή ιδέα πρακτικά και πάλι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την νομιμότητα της ανακυρηγμενης κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι και πάλι για κακομαθημενους ΕΚ που δεν θέλουν να μοιραστούν το φυσικό αέριο θα μιλανε,μόνο που πλέον θα έχει νομιμοποιηθεί η τουρκική κατοχή.

x-m

Δεδομένου ότι :

Το προ 1974 status αποκλείεται να υπάρξει με ειρηνικά μέσα,

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία , καθώς και ίδιας λογικής σχέδια είναι ταφόπλακα για το νησί

Το κίνητρο για έλεγχο ολόκληρου του νησιού απο την τουρκία είναι μεγάλο,

Αν πραγματικά το εννοεί μακάρι. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Αλλά είναι τσακωμένος με την ειλικρίνεια………

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απλές λύσεις εκσυγχρονισμού με μεγάλη απόδοση: Ψηφιοποίηση όλμων – A΄ Mέρος

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης – Πρώτο ΜέροςΑπό αμνημονεύτων χρόνων η διοίκηση στρατεύματος στη μάχη περιοριζόταν από τους παράγοντες της ισχύς των δυνάμεων, του χώρου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

23
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

Η πρόεδρος της Βουλής συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να προστατευτεί η χώρα από τον «ψυχικά ασταθή» Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για τη λήψη προφυλάξεων...

Τρεις νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους Piper στη Ρωσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μια γυναίκα, που επέβαιναν σε αεροσκάφος τύπου Piper σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος τους συγκρούσθηκε κατά την απογείωση με αεροσκάφος...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, ακολουθούν τα Rafale

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων...