Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού πληροφορηθήκαμε ότι η συνδρομή στους τομείς της αεροπυρόσβεσης και της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016, έχουν ως ακολούθως:
Διατέθηκαν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, τρία ελικόπτερα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού ανά ημέρα, για τη συνδρομή στην κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στη Θάσο. Τα ελικόπτερα συμπλήρωσαν συνολικά 43 ώρες κατάσβεσης και εκτέλεσαν 248 ρίψεις νερού. Επιπλέον, τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης συνέδραμε τμήμα 60 Αξιωματικών και Οπλιτών, στο πλαίσιο του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Εν συνεχεία διατέθηκαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, προσωπικό και Μηχανήματα Μηχανικού για τη συνδρομή στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες: α) Από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) για τη συνδρομή στην αποκατάσταση των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. β) Από το 730 Τάγμα Μηχανικού (730 ΤΜΧ) για τη συνδρομή στην αποκατάσταση των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας.
Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να αναδείξουμε τις άνωθεν ενέργειες, ως χαρακτηριστικό δείγμα της ετοιμότητας και του αισθήματος ευθύνης που χαρακτηρίζει το ΓΕΣ και τις ΕΔ συνολικά. Η συνδρομή των ΕΔ αντικαθιστά για πολλοστή φορά τις ανύπαρκτες κρατικές υποδομές σε μέσα και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους κάθε φορά που μια θεομηνία η άλλη καταστροφή πλήττει κάποια οποιαδήποτε περιοχή.
Ειδικά σε ότι αφορά την συνδρομή σε εναέρια μέσα σε ρόλο αεροπυρόσβεσης, το έργο των Chinook έχει αποδειχτεί σωτήριο και πολυτιμότατο με έντονη πτητική δραστηριότητα – όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού- παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αεροπορία Στρατού, σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες εναέριων μέσων.
Με αφορμή τα παραπάνω θα υπογραμμίσουμε δύο πράγματα.
Το πρώτο αφορά τη σημαντική δυσκολία και επικινδυνότητα των πτήσεων των Chinook που σχετίζονται με μεταφορά κάδου υδροληψίας για αεροπυρόσβεση. Συνδυαστικά με τις – εξ’ ορισμού – δύσκολες συνθήκες πτήσης πάνω από πυρκαγιά δοκιμάζονται στο έπακρο τα ελικόπτερα και ιδίως τα πληρώματα τους που έχουν επιδείξει ικανότητες και υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Το δεύτερο αφορά την συνεχιζόμενη αδυναμία επίλυσης του θέματος ενίσχυσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με αποτέλεσμα να καταπονείται σημαντικά ο στόλος των CH-47DG/SD της Αεροπορίας Στρατού. Ο ρόλος των ελικοπτέρων αυτών όσο και αν εξυπηρετεί καταστάσεις, είναι η κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΕΣ και για το λόγο αυτό έχουν γίνει τεράστιες δαπάνες από το υστέρημα του ελληνικού λαού την προηγούμενη δεκαετία, προκειμένου οι ΕΔ να έχουν τις δυνατότητες που απαιτούνται σε ότι αφορά την αεροκίνηση για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.
Η φθορά του στόλου αυτού, επιδεινώνει τις ήδη μειωμένες διαθεσιμότητες λόγω δημοσιονομικής κρίσης.
Ακούει κανείς;
Συμβολή του ΕΣ στην αντιμετώπιση των καταστροφών σε Θάσο και Καλαμάτα

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400
Αγορά 4.49