Εκσυγχρονισμός F-16, Η κρίσιμη ώρα για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

44
5542
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με ξεκάθαρες τις προκήσεις και απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτηρίζεται – δικαίως – από πολλούς ως η τελευταία «σανίδα σωτηρίας» προκειμένου να διαφυλαχτεί η αποτρεπτική ικανότητα του Κλάδου, απέναντι σε μια Τουρκία η οποία εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς και σύντομα – εκτός από το στόλο των (ήδη εκσυγχρονισμένων) F-16 – θα διαθέτει πλέον και μαχητικά 5ης γενιάς..

Η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπρορίας να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των F-16 ανάγεται περίπου μια δεκαετία πίσω, όταν τότε είχε διαπιστωθει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50. Σήμερα με τα δεδομένα να έχουν μεταβληθεί δραματικά εις βάρος της ΠΑ, η ηγεσία της μέσα σε περιβάλλον παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης, καλείται να βρεί τρόπους να αντισταθμίσει την διογκούμενη απειλη.

Παράλληλα είναι αναγκασμένη να αποσσύρει παλαιότερους τύπους μαχητικών τα οποία λόγω ηλικίας και τεχνολογικής απαξίωσης, προσφέρουν πλέον ελάχιστα στην επιχειρησιακή ικανότητα της ενώ απορροφούν σημαντικούς πόρους.

Σε τροχιά δραματικής συρρίκνωσης..

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 με την απόσυρση των Α-7E και TA-7C Corsair II και συνέχισε με την απόσυρση των αναγνωριστικών RF-4E Phantom II το Μάιο του 2017.

Οι τύποι αυτοί μαχητικών αν και κάλυπταν σημαντικό αριθμητικό μέγεθος στη δομή δυνάμεων μαχητικών της ΠΑ, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ από νέο τύπο μαχητικού. Απλώς άφησαν πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό χωρίς κανένας αρμόδιος επιτελικός φορέας να είναι σε θέση να εξηγήσει πως θα καλυφθεί το κενό αυτό..

Και πως θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Δυστυχώς ήδη διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση αφού με μαθηματική ακρίβεια, θα ακολουθήσουν στην αποστρατεία μετά το 2022-2023, τα εναπομείναντα F-4E AUP Phantom II ενώ το φάσμα της τεχνολογικής απαξίωσης έχει ήδη απλωθεί απειλητικά πάνω από τα F-16C/D Block 30 και Mirage 2000 EGM/BGM.

Συνολικά η μαχητική ικανότητα της ΠΑ πρόκειται – ούτε λίγο ούτε πολύ – να μειωθεί μέσα στην επόμενη 5ετία στο 50% της υφιστάμενης, λόγω της επερχόμενης απόσυρσης μαχητικών. Αντίθετα, η Τουρκική Αεροπορία (ΤΑ) στα επόμενα έτη και λαμβάνοντας υπόψη τα εξοπλιστικά της προγράμματα (προμήθεια F-35 και αναβαθμίσεις F-16), αναμένεται να αυξήσει την μαχητική της ικανότητα κατά 50%.

Κατά συνέπεια η ποιοτική αναλογία αεροπορικών δυνάμεων αναμένεται να ανατραπεί δραματικά στο άμεσο μέλλον υπέρ της ΤΑ.

 

Δυσοίωνες οι προοπτικές ισορροπίας Δυνάμεων στο Αιγαίο

Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η εξέλιξη της αναλογίας αεροπορικών δυνάμεων από από το 8:10 το 2010, διαμορφώνεται σε λιγότερο από 4:10 μετά το 2022 – εφόσον δεν προχωρήσουμε τουλάχιστον σε αναβάθμιση μαχητικών του υφιστάμενου στόλου. Επιπλέον τα προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών μας θα οξυνθούν λόγω παλαιότητας των συστημάτων τους με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους συντήρησης.

Την ίδια στιγμή η Τουρκική έχει ήδη ολοκληρώσει την αναβάθμιση του στόλου των F-16 ( σημείο ανάκτησης και ποιοτικής υπεροχής συγκριτικά με την ΠΑ) και προχωρά στην απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς (F-35), περί τα 30-35 μέχρι το 2025. Γίνεται αντιληπτό οτι η ύπαρξη και μόνο μαχητικών F-35 στη τουρκική αεροπορία δημιουργεί σημαντική αλλαγή αν όχι και πλήρη ανατροπή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ταυτόχρονα ο βασικός κορμός της ΠΑ θα παραμείνει στο άμεσα ορατό μέλλον ο στόλος των F-16 (155 μαχητικά). Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό είναι λοιπόν απολύτως πιεστική. Τόσο λόγω εξέλιξης της απειλής όσο και για καθαρά οικονομικούς λόγους. Και αυτό διότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση αεροσκαφών στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβότερη ως και αβέβαιη με βάση τις ασταθείς πολιτικο-οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

Δεν θα πρέπει στο μεταξύ να ξεχνάμε οτι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει το στάτους μιας χώρας που είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ικανής αποτρεπτικής ικανότητας πρωτίστως για προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Από την άλλη είναι σαφές σε όσους μελετάνε την τουρκική εξωτερική πολιτική, οτι η Άγκυρα αποθρασύνεται και προχωράει σε επιθετικές κινήσεις, όταν αισθάνεται οτι έχει το πάνω χέρι σε διπλωματικό αλλά κυρίως και σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος.

Σήμερα χωρίς καμία αμφιβολία είμαστε μάρτυρες της σταθερής επιδίωξης της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη βασιζόμενη σε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε Αεροπορία, Στρατό και Ναυτικό με εισαγωγή νέων μαχητικών F-35 stealth, αντιαεροπορικών S-400 νέων φρεγατών, υποβρυχίων, επιθετικών ελικοπτέρων) και κατ’ επέκταση νέων απειλών σε όλες τις κατηγορίες που χρήζουν αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση απειλής μέσω ικανοποιητικής ισορροπίας

Κατά συνέπεια είναι απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα να διαμορφωθεί η αναλογία δυνάμεων στο Αιγαίο στα σημερινά επίπεδα (2018) τουλάχιστον, δηλαδή μεταξύ 5 έως 6:10. Αυτό θα επιτευχθεί με μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των νέων απειλών.

Το πρόγραμμα εκσυσγχρονισμού των F-16 της ΠΑ σε επίπεδο Viper, προκρίνεται από την ηγεσία της ΠΑ καθώς καλύπτει αυτή την απαίτηση, δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για ένα στόλο μαχητικών με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και υποστήριξης από το σημερινό, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Ορθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει προβάλει ως απαραίτητη απαίτηση, την επίτευξη μέγιστη δυνατής ομοιοτυπίας του στόλου μαχητικών και αύξηση διαθεσιμότητας από τα σημερινά επίπεδα με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς πυρός, με μέγιστη εκμετάλλευση των υφιστάμενων μαχητικών που θα πρέπει – ανά πάσα στιγμή – να καταστούν άμεσα διαθέσιμα για επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Η ήδη υπάρχουσα κατάσταση στον εναέριο συσχετισμό ισχύος Ελλάδος – Τουρκίας στο Αιγαίο, απαιτεί τη λήψη άμεσων αποφάσεων με γνώμονα την βέλτιστη οικονομοτεχνική διαχείριση υπό περιορισμένους πόρους.

Τα σενάρια που εξετάσθηκαν έλαβαν φυσικά υπόψη την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας (εξ ου και ο αριθμός 75-95 και όχι 123 μαχητικών) αλλά και φυσικά το γεγονός ότι ο κορμός της ΠΑ, είναι αδιαμφισβήτητα τα μαχητικά F-16 τα οποία έχουν αποκτηθεί τα τελευταία 30 χρόνια από 4 διαφορετικές κυβερνήσεις.

Το πλέον οικονομικά αποδοτικό πρόγραμμα που συνδυάζει και μεγάλη αύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της ΠΑ είναι αυτό της αναβάθμισης των F-16C/D που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων PX III (Block 52+) και PX IV (Block 52+ Advanced) και αφορούν ένα σύνολο 85 αεροσκαφών.

Κύριος γνώμονας προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η προστασία και μέγιστη αξιοποίηση της επένδυσης που έχει κάνει η χώρα επί 30 συνεχή έτη, προκειμένου να δημιουργήσει μια ικανή αποτρεπτική ισχύ.

Παράλληλα θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί οτι η ΠΑ έχει εξετάσει πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση της απειλής. Το επικρατέστερο σενάριο εξ αρχής ήταν η αναβάθμιση ενός ικανού αριθμού περί τα 75-95 μαχητικά F-16C/D Blk 50/52+ σε πρώτη φάση και η μεταγενέστερη προμήθεια τουλάχιστον 30 Α/Φ F-35 με παραδόσεις που θα ξεκινούν μετά το 2025.

Ο σχεδιασμός και τα νούμερα αυτά δεν είναι διόλου τυχαία. Συνάδουν δε τόσο με τις ανακοινώσεις του ΥΕΘΑ περί μαχητικού 5ης γενιάς (στις αρχές του 2017) όσο και με τις στρατηγικές επιδιώξεις της ΠΑ. Προς τα εκεί άλλωστε συγκλίνουν οι προσπάθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο σαφώς επιθυμεί την μέγιστη δυνατή ενίσχυση της ΠΑ στο μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια που.. διαφεύγει της προσοχής

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο που επιβάλει πέραν όλων των άλλων λόγων την αναβάθμιση του στόλου των Block52+ και Block 52+ Advanced της ΠΑ. Είναι η λεπτομέρεια που θα πρέπει να μην παραγνωρίζεται – ιδίως από όσους διατηρούν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του προγράμματος. Εαν κανείς κάνει το κόπο να δεί αναλυτικά το σύνολο των νέων συστημάτων που ενσωματώνονται στη διαμορφωση Viper, θα διαπιστώσει οτι προσφέρουν ένα σύνολο νέων τεχνολογιών, χάρις τις οποίες τα F-16 της ΠΑ καθίστανται ικανά, ώστε να είναι απολύτως διαλειτουργικά με μαχητικά 5ης γενιάς που θα αποκτηθούν μελλοντικά.

Η διαλειτουργικότητα αυτή είναι κυρίαρχος απαίτηση για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων όχι στο μελλοντικό αλλά στο σημερινό πεδίο μάχης και αυτός είναι ο λόγος που όλες οι αεροπορικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν F-16 μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, επιδιώκουν να εκσυγχρονίσουν το στόλο των Fighting Flacon που διαθέτουν το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα όλες οι προηγμένες πολεμικές αεροπορίες έχουν αναγνωρίσει, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, ότι η αναβάθμιση των ικανοτήτων των δυνάμεων τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον με την ένταξη στο οπλοστάσιο τους, αεροσκαφών 5ης γενιάς, σε συνδυασμό όμως πάντα με την χρήση αεροσκαφών 4ης γενιάς που θα είναι απόλυτα δια-λειτουργικά και θα συμπληρώνουν αυτά της 5ης, σε ένα ενιαίο δίκτυο αεροπορικής ισχύος.

Για τον λόγο αυτό, όλες αυτές οι προηγμένες, σύγχρονες αεροπορίες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Ν. Κορέα Δανία Νορβηγία, κλπ.) έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους και έχουν δεσμευθεί για την αγορά αεροσκαφών F-35. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν ήδη, σε σημαντικό αριθμό, αεροσκάφη 4ης γενιάς F-16, τα οποία έχουν ήδη αναβαθμίσει (ή πρόκειται να το κάνουν σύντομα), σε διαμορφώσεις ανάλογες με την ελληνική. Οι αεροπορίες αυτές έχουν ως σκοπό να διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους μόνο αυτούς τους δύο τύπους.

Το μοντέλο συνεργασίας αναβαθμισμένων F-16 και F-35 θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την πλέον προηγμένη επιχειρησιακή λύση, προσφέροντας ταυτόχρονα τακτική ισχύ, οικονομία δυνάμεων, αξιοπιστία και χαμηλό κόστος διατήρησης.

Απόλλων Λεονταρίτης, επιπλέον στοιχεία ΦΓΚ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Πόθεν προκύπτει ότι η ΠΑ επιθυμεί την αγορά του F…35?
Επειδή το είπε ο αμετροεπής ακομβίωτος στρατάρχης σε κάποια φάση μετάβασης από μούστο σε κριθάρι?

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Aφησαν κενο τα Α-7 στην CAS?
Μα πως?
Δεν φτανουν ΚΑΙ για αυτο τα F-16?
Kαι ΤΑSMO σε λιγο καιρο (αφου πολλοι ψωναζουν να φυγουν τα ΕGM/BGM?
Kαι αυτο τα F-16…
Kαι αναγνωριση…
Και φορεις ASTAC..
Ti?
Oxi?

Eστω και την υστατη στιγμη αw πρυτανευσει η λογικη και να αναβαθμισουν σε ”V” τα ”-50” και ΟΧΙ τα ”-52+Αdv”…

Πάλιουρας
Guest
Πάλιουρας

μακαρι…
Προεχει η αναβαθμιση των block 50 σε V…μην πανε στα σκουπιδια
με τα απαρτια τους να φτιαχτουν τα 30αρια
link – 16 στα block 52+ και εχει ο θεος για τα 85 στο μελλον…
(μπορει μεχρι να βρεθουνε τα λεφτα να υπαρξει και καλυτερο κιτ αναβαθμισης)

sotbak
Guest
sotbak

η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…….

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Πως ακριβως θα προσφερουν αμυνα τα Φ16βιπερ μας όταν εγκλωβισμένα από Σ400 και μποινκΜΕΣΑ θα βαλλονται από αορατα στηλθμογγολικα Φ35 με κλειστα τα ρανταρ τους (ΕΜΚΟΝ πολεμος).
Δυστυχως η αερομαχια ελιγμων τελειωσε τον περασμενο αιωνα, παραγγελια στηλθ μαχητικων ΤΩΡΑ.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Σε αντιθεση με αυτο που πιστευει ο πολυς κοσμος, βολη χωρις να ανοιξουν εστω και στιγμιαια τα ρανταρ τους ΔΕΝ γινεται…

Kostas
Guest
Kostas

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεις εσυ, βολή γίνεται μέσω χρησιμοποίησης δεδομένων από αεροσκάφη ραντάρ ή από αλλά Φ35 του σχηματισμού που μπορεί να ίπταται πολύ πιο πίσω. Επίσης να μην ξεχνάς ότι το ραντάρ του Φ35 έχει τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες LPI, όποτε ακόμα και αν κάνει εκπομπή είναι αμφίβολο εάν τα υπάρχοντα RWR θα την εντοπίσουν. Ακόμα και εάν την εντοπίσουν όμως απλά θα ξέρεις που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Πως θα τον εμπλέξεις όταν δεν ξέρεις που θα βρίσκεται τα επόμενα δευτερόλεπτα?

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Mη θιγεσαι ΕΣΥ.
Δεν αποτελει μομφη για το f-35.
Kαι δεν το πιστευω ΕΓΩ.
Μου το επιβεβαιωσε ”επαγγελματιας’ του χωρου,οχι του google search
οπως ΕΣΥ κ΄ΕΓΩ..

Oσο για το ”που θα βρισκεται τα επομενα δευτερολεπτα”…
…να διακτινιστει ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

Kostas
Guest
Kostas

επαγγελματίας του χώρου που να γνωρίζει το Φ35 και τον ΑΙΜ120D??? μην ξεχνας οτι κανεις στην Ελλάδα δεν εχει εκ των έσω γνώση των ανωτερω αρα ο επαγγελματίας του χώρου ξέρει οσα ξέρει καποιος που παρακολουθεί ανοικτές πηγες εξαιρέσεις σιγουρα υπαρχουν μεσω των συνεκπαιδεύσεων και των προσωπικών σχέσεων μεσω της ισχυρής παράδοσης συνεργασίας αλλα επισήμως τα ανωτερω συστηματα παραμένουν άγνωστα συστηματα ενας απο τους λογους που επιμένω στην προμήθεια των Φ35 ειναι προκειμένου να μάθουμε την απειλη εκ των έσω. Σε αντίθετη περιπτωση καταδικάζουμε τπυς επαγγελματίες στο να αντιμετωπίσουν οχι απλα ενα επικινδυνο αντίπαλο αλλα κυριως εναν άγνωστο αντίπαλο. ειμαι… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

“Ενας απο τους λογους που υποστήριζα την άμεση προμήθεια Φ35 ειναι οτι η γνώση της απειλής θα επιτρέψει και τον βέλτιστο εκσυγχρονισμο των Φ16.”

Στο παραπάνω συμφωνεί και η ταπεινότητά μου, αλλά προφανώς δεν υπάρχουν τα χρήματα και αν “μπαίναμε” τώρα για Φ-35, μάλλον θα το πληρώναμε ακριβά. Το 2030 όμως που η ΠΑ υπολογίζει να το εντάξει λογικά θα το πάρουμε στην τιμή του σημερινού Φ-16V.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Kouiz
Aφιερωμενο….
Υπαρχει ”επαγγελματιας Ελληνας” που να γνωριζει
ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ το Link-16 ??????????
Αυτον θα πιστεψω ή τις ανοιχτες πηγες?

Eρωτηση 1.
Εστω οτι ο ”επαγγελματιας” διαβαζει τις ιδιες πηγες με εσενα και εμενα,τις αντιλαμβανεται το ιδιο?

Διαπιστωση.
Τα ”V” πρωτιστως προοριζοναι για την αντιμετωπιση των -50Adv.

PROMAXOS1
Guest
ΠΡΟΜΑΧΟΣ

Δεν το ξέρεις; Ο kostas τους έχει για πέταμα τους πιλότους της ΠΑ. Έχει προσβάλλει και “πουλήσει” διδασκαλία αεροπορικού πολέμου και αερομαχίας τουλάχιστον σε 2, σε άλλα ιστολόγια.
Τι ξέρουν αυτοί μωρέ;

Kostas
Guest
Kostas

Χαχα, πάλι εσυ! Πρέπει να δίνω νόημα στη ζωή σου για να ασχολείσαι τόσο πολύ μαζί μου!

Επι τη ουσίας, τα περί πετάματος δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την πραγματικότητα.

Τώρα το κατά ποσο η γνώση του OODA loop είναι προαπαιτούμενο για μια συζήτηση πάνω στην αεροπορική μάχη, στο αφήνω να το ψάξεις μόνος σου.

PROMAXOS1
Guest
ΠΡΟΜΑΧΟΣ

Πολύ μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου, αλλά εδω δεν ξέφυγαν οι πιλότοι, εγώ θα ξέφευγα; Τον ένα τον προσέβαλες στο eAmyna σε άρθρο για το F35 με τέτοιους εξυπναδισμούς. Στον άλλο, τον γνωστό F104 στον Βελισσάριο αφού τον έσκασες και τον έβγαλες άχρηστο, του είπες ότι κρίμα που δεν σε ακούει προσεκτικότερα γιατί έχει να μάθει πολλά από εσένα!
Τι θέλεις τώρα, να βάλω το λινκ από τον διάλογό σας;

Ε, ναι, δεν θα αφήσω τον αρχιξερόλα που κάθε λίγο μιλά απαξιωτικά για τους πιλότους της ΠΑ να μένει χωρίς αντίλογο. Υπάρχουμε κι εμείς που τους σεβόμαστε.

Kostas
Guest
Kostas

Whatever makes you happy

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Με τί χρήματα;

Ο Γ.Ε.Α. δήλωσε ότι η άμεση απειλή για την Π.Α. είναι τα εκσυγχρονισμένα F-16 της ΤΗΚ και όχι τα F-35.

Κωστας Phantom Phixer
Guest
Κωστας Phantom Phixer

Εγώ πάντως να ξαναπώ εδώ πως καλά τα ραντάρ και τα ντατα λινκ και οι οθόνες αλλά είναι μόνο ένα μικρο μέρος του προγράμματος. Το δομικό μέρος είναι εξίσου μεγάλο (αν όχι μεγαλύτερο) και το θέμα των υποδομών μαζί με την εμπειρία και την τεχνογνωσία είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τελος, θα πρέπει να δούμε από τώρα την υποστήριξη στην μετά-αναβάθμισης εποχή… (ναι ναι ξέρω, κι εγώ σταμάτησα γιατί πνίγηκα από τα γέλια)

G
Guest
G

ως απαραίτητη απαίτηση, την επίτευξη μέγιστη δυνατής ομοιοτυπίας του στόλου μαχητικών

και πως αυτο ακριβως θα γινει οταν δεν μιλαμε για 155 αλλα μονο 85 μαχητικα?
αφου το κοστος ειναι πολυ μεγαλο σε σχεση με την ταιβαν που με 1.8 εκσ/ζει 125 αεροσκαφη?
καποια επισημη απαντηση επι του θεματος εχουμε?

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Τα Blk52 με τα Blk52 Adv. έχουν διαφορές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Άρα, να έχεις 84 ΙΔΙΑ μαχητικά είναι μια πολυτέλεια που η Π.Α. δεν είχε σχεδόν ποτέ.

Το πρόγραμμα της Ταϊβάν είναι τελείως διαφορετικό με το δικό μας.

akis
Guest
akis

Τα υπόλοιπα F-16 που δεν θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο Viper, αλλά σε +adv, θα έχουν τουλάχιστον Link 16 για να είναι διαλειτουργικά με τα V ;;

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Με το υπαρχον πλανο,θα αναβαθμιστουν-στο καλυτερο σεναριο-στην οχι πιο προηγμενη διαθεσιμη εκδοση -52Adv+ το 2023-2025 οντας τοτε 30+ ετων.
Αλλα μαλλον δεν θα γινει ουτε αυτο και θα μεινουν ετσι (στη ζουλα) αφου τα κονδυλια δε φτανουν…

Γιάννης Κ.
Guest
Γιάννης Κ.

Με τα Block 50 τι θα γίνει; Πλήρης απραξία – καμία δήλωση. Πρέπει ήδη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και για αυτά για να μην απαξιωθούν τα απάρτια που θα περισσέψουν. Aλλά δυστυχώς δεν βλέπω κινητικότητα ούτε καμία δήλωση για την αναβάθμισή τους. Να κάνω πρόβλεψη; Θα απαξιωθούν και αυτά θα ψάχνουμε πελάτες να τα πουλήσουμε για να αγοράσουμε 3-4 F-35 ή ότι άλλο μπορούμε και τα παρελκόμενα (84 radar, υπολογιστές αποστολής κ.α) των Block 52+ που θα περισσέψουν θα αραχνιάζουν σε αποθήκες έως ότου εκποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον για scrap! Υ.Γ Μερικές ερωτήσεις ενός άσχετου με τα αεροπορικά :… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Επειδή το μελετούσαμε και για την περίπτωση της αντίστοιχης αναβάθμισης των Blk30 σε…κάτι καλύτερο, με προπορισμό των απαρτίων των άλλων υπό αναβάθμιση α/φων, σε κάθε περίπτωση πρέπει να φτιαχτεί ένα πρωτότυπο και αντίστοιχα να αγοραστούν εκ νέου κάποια υλικά αλλά και να πληρωθεί η εργασία της αναβάθμισης.

Από τη στιγμή που συμπιέζεται όσο γίνεται το κύριο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, καταλαβαίνετε ότι τα κουκιά είναι μετρημένα, δυστυχώς.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Aφου τα -30 δεν τα θελει κανεις,πλακα θα’χει να τα βαλουνε στην βιτρινα τα -50…

dimitrov
Guest
dimitrov

Έχει αρχίσει να σας “τρώει” κι εσάς με τα πενηντάρικα ε? Δεν είμαι μόνος. Μάλλον τα απάρτια των 52 στη λόκχηντ για αγορά ανταλλακτικών σε βάιπερ και τα πενηνταρικά στην χωματερή μετά τα τριαντάρια. Άλλωστε όπως διαβάζουμε καλπάζει πλέον το ενδιαφέρον για εφ35, εφ15 και πάει λέγοντας. Business as usual. Για πάντα μπανανία.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Μειναμε λιγο πισω ρε παιδια…και πιστευω οτι για την αναβαθμιση της ΠΑ ειτε αυτο ειναι εκσυγχρονισμος των f16 ειτε κατι αλλο…δεν ευθυνεται μονο η οικονομικη κριση αλλα και ο φοβος που ενδεχομενως ειχαν καποιοι ή δεν ηθελαν να αναλαβουν υπευθυνα να συμμαζεψουν την αεροπορια μας ή να βρουν λυσεις αυτα τα χρονια…και τ’αφηναν στους μετεπειτα… Καλιο αργα …παρα ποτε… Ακουστηκε κατι για πιθανη πωληση των παλαιων 30 στην Κροατια…και με καποια χρηματα να γινει αναβαθμιση σε καποια 50αρια..τιποτα δεν ειναι σιγουρο ακομη… Θα γινουν viper τα 52+ και τα advanced στα σιγουρα (απ’οτι λενε)… Κατα τη γνωμη μου…καλο θα ηταν… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Τα Blk30 δεν θα πωληθούν στην Κροατία.

https://www.ptisidiastima.com/croatia-f16/

Αν με ρωτάτε, θα μας μείνουν.

Thras
Guest
Thras

Μακάρι να μας μείνουν, αν ψάξεις τώρα και για τα επόμενα 5 χρόνια, αποκλείεται να βρεθούν διαθέσιμα!

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Ισχύει. Δυστυχώς δεν είμαστε Πορτογαλία ή Βέλγιο, έχουμε ανάγκη και το τελευταίο αξιόμαχο α/φος που μπορεί με αξιώσεις να αναχαιτήσει ίχνη στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, απ’ότι φαίνεται θα τα κρατήσουμε μέχρι να διαλυθούν.

sotbak
Guest
sotbak

ισορροπημένο άρθρο στα πλαίσια των όσων ήδη γνωρίζουμε. Γνώμη, αφού η αναβάθμιση είναι αναγκαία κατά την ΠΤΗΣΗ & τους ειδικούς (ΠΑ) τουλάχιστον τα 123 να γίνουν οχιές.

Spyros
Guest
Σπύρος

Σας περισσεύει 1 δις;

Thras
Guest
Thras

Αν δεν περισσεύει πρέπει να βρεθεί! Δεν είναι δυνατόν να έχουμε χρήματα για επιδόματα και παροχές και να μην έχουμε για την άμυνα…

Στο κανόνια ή βο΄’υτυρο έχουμε δυστυχώς διαλέξει αναφανδόν βούτυρο!

sotbak
Guest
sotbak

θέλουμε δεν θέλουμε πρέπει να περισσέψει γιατί τα 123 Φ-16 που λέω να γίνουν οχιές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν 200 αναβαθμισμένα τούρκικα Φ16. Άρα θα πρέπει να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα αριθμητικά περισσότερα τουρκικά και επιπλέον τα Φ-35 που έρχονται……

Spyros
Guest
Σπύρος

Σας παρακαλώ κύριε, μην είσθε πολεμοχαρής. Εμείς τις ένοπλες δυνάμεις τις έχουμε για αεροδιακομιδές, αεροπυρόσβεση και για να σηκώνουν κομμάτι-κομμάτι κανένα ερείπιο οι φαντάροι όταν γίνει σεισμός (μακριά απο εσάς). Α, και για να ταΐζουν κανέναν μεταναστ… εεε, πρόσφυγα ήθελα να πω. Τα F-16 ούτε για διακομιδές κάνουν, ούτε ρίχνουν νερό στις φωτιές. 84 και πολλά σας είναι. Για να μη πω για τους Καϊόβες που υποψιάζομαι πως έρχονται χωρίς κάδους πυρόσβεσης (ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!).

Θα έγραφα κι άλλα, αλλά πρέπει να πάω να τσεκάρω πότε γίνεται η επόμενη κλήρωση αποδείξεων της εφορίας (κι αν μου κάτσει;)…

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Περισσεύει, δεν περισσεύει, πρέπει να βρεθούν αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια στοιχειώδη ισορροπία με τους απέναντι. Εκτός αν υπάρχουν τίποτα μυστικά εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τον επόμενο αιώνα με δαύτους.

dimitrov
Guest
dimitrov

Να βάλουμε βαιπερόσημο 100 ευρά στο πολυνομοσχέδιο. Και φρεμόσημο ή γκογουιντόσημο αναλόγως. Επίσης είναι ώρα να βάλει πλάτη η εκκλησία. Να βγαίνει κάθε 1η Κυριακή δίσκος υπέρ των αμύνης εξοπλισμών και υπέρ των της αρπαχτής των συμμάχων μας εξευμενισμών.

Spyros
Guest
Σπύρος

Το Ητζιεμόσημο ξεχάσατε… καλή ιδέα, αλλά για άλλες χώρες (με άλλους πολίτες).