Νέο συμβόλαιο για πυραύλους ESSM Blk 2 με κέρδη (και) για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

20
Δοκιμή ESSM Block 2 το περασμένο καλοκαίρι
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε σε ανάθεση τροποποίησης έργου στη Raytheon στις 27 Μαρτίου, αναφορικά με την υποστήριξη της 3ης παρτίδας παραγωγής Α/Α πυραύλων ESSM Blk 2.

Η τροποποίηση αξίας $8,6 εκατ. σχετίζεται με την παραγγελία πρόσθετων υλικών για την κατασκευή των πυραύλων της Lot 3. Η κατασκευή των υλικών πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 και το 2% των εργασιών θα γίνει από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η τελευταία αποκομίζει σημαντικά έσοδα από το πρόγραμμα ESSM, επειδή αυτό έχει εγγυημένη εξαγωγική επιτυχία και εξοπλίζει τους κυριότερους τύπους μονάδων επιφανείας του Αμερικανικού Ναυτικού.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs [email protected] ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

Ο ESSM Blk 2 είναι εξέλιξη του ESSM Blk 1 και έχει ως κύρια διαφορά την ενσωμάτωση τόσο ενεργού ερευνητή ραντάρ όσο και ημιενεργού αισθητήρα. Έτσι, μπορεί να βάλλεται προς στόχους χωρίς αυτοί να καταυγάζονται καθόλου από το πλοίο που εκτελεί τη βολή. Το βλήμα ανανεώνει τα στοιχεία στην ενδιάμεση φάση της πτήσης του μέσω ζεύξης, ειδικά σε βολή κατά στόχων που βρίσκονται σε μέση ή μεγάλη απόσταση. Για τους κοντινότερους στόχους μπορεί να βληθεί σε λειτουργία «fire-and-forget» βασιζόμενο αποκλειστικά στο δικό του ενεργό ραντάρ.

Επιτυχής η πρώτη δοκιμαστική βολή ESSM Block 2 στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχει και η Ελλάδα

Οι διαφορές στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ανάμεσα στις εκδόσεις Blk 1 και Blk 2 είναι ελάχιστες, με τη μέγιστη ακτίνα δράσης του ESSM Blk 2 να παραμένει θεωρητικά στα 30-45 μίλια. Με δεδομένη όμως τη βελτιστοποιημένη πορεία προς τον στόχο, βάση της τερματικής του καθοδήγησης, θα επιτυγχάνονται ακόμα μεγαλύτερες ακτίνες δράσης και ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Το Αμερικανικό Ναυτικό κάνει συμβατό τον εκτοξευτή Mk29 με τον ESSM Block II

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για τις παραγγελίες των μελών της κοινοπραξίας κατασκευής του όπλου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 136 ESSM Blk 2 τα τρία τελευταία χρόνια. Οι πρώτοι ESSM Blk 2 παραδίδονται στο Αμερικανικό Ναυτικό φέτος και το όπλο θα ανακηρυχτεί πλήρως επιχειρησιακό το 2023. Στην έκδοση Blk 1, ο ESSM εξοπλίζει τις ελληνικές φρεγάτες MEKO 200HN. Η έκδοση Blk 1 θα παραμείνει σε χρήση με το Αμερικανικό Ναυτικό μέχρι το 2040.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

20
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
16 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
DaidalosCKfurioussotbakangelchikichiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Animades
Member
Famed Member
Animades

H αγορά και χρήση του ESSM Blk 2 απο τις φρεγάτες κλάσης ” Ύδρα ” ,(Meko 200 HN) , είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ !.. Οι φρεγάτες ” Υδρα ” διαθέτουν vls (vertical launch system) με 16 βλήματα έτοιμα για βολή ,(βολές). Χωρίς αλλαγές και έξοδα πιστοποίησης , μπορεί να φέρει μέσα στους εκτοξευτές την νεότερη έκδοση του ESSM , την Block 2, και να αποκτήσει έτσι δυνατότητα άμυνας σε επιθέσεις κορεσμού. Δηλαδή θα μπορεί να εμπλέκει και να καταρρίπτει ταυτόχρονα πολύ περισσότερους στόχους (8 έως 16) , από ότι μπορεί τώρα με τους ESSM Blk 1 (και τους Sparow) που διαθέτει ,… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ότι στις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα μπορεί να εμπλέκει και να καταρρίπτει ταυτόχρονα πολύ περισσότερους στόχους. Με τα υφιστάμενα ραντάρ, ακόμα κι αν αλλάξει το CMS, υπάρχει μόνο η δυνατότητα homing all the way – 2 STIR, 2 στόχοι. Επομένως, βελτιστοποιημένη πορεία προς τον στόχο, βάση της τερματικής του καθοδήγησης, δεν επιτυγχάνεται. Για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του, απαιτείται ραντάρ με υψηλό ρυθμό ανανέωσης δεδομένων, και ολοκλήρωση των data links σε αυτό και στο νέο CMS. Φυσικά, οποιαδήποτε αγορά προκύψει θα αφορά τους ESSM block2 λόγω αλλαγής της παραγωγής αλλά δυστυχώς, για τεχνικούς, αλλά και εμπορικούς λόγους, πολλαπλές εμπλοκές σε… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Είναι σίγουρο αυτό; Θεωρητικά θα έπρεπε μόλις γίνεται το handoff στον ενεργό ερευνητή του ESSM το STIR να αποδεσμεύεται.

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Για ανάλυσε λίγο παραπάνω τι εννοείς Το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί και να κατευθυνθεί προς τον στόχο αδρανειακά μέχρι να πλησιάσει αρκετά κοντά να ανάψει το δικό του radar (tou amraam)) (#pitbull mode#) Εάν ο στόχος κάνει ελιγμούς πιθανά να έχει βγει εκτος του κώνου ερευνας του radar δεδομένου και του μεγέθους του ανιχνευτή Και εδώ χρειάζονται τα data links και το target data update Αλλα για επιθέσεις κορεσμού μπορείς να εκτοξευσεiς όλους τους BII με το radar σε active mode (#maddog mode#)αλλα βεβαια θα έχεις περιορισμούς στη μεγιστη εμβέλεια που μπορείς να αντιμετωπίσεις τους επερχόμενους στόχους με υψηλή πιθανότητα… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Οι διαφορές στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ανάμεσα στις εκδόσεις Blk 1 και Blk 2 είναι ελάχιστες, με τη μέγιστη ακτίνα δράσης του ESSM Blk 2 να παραμένει θεωρητικά στα 30-45 μίλια.”

Αυτή η εμβέλεια του ESSM με κάθε αναφορά που βλέπω στο ίντερνετ ανεβαίνει και λίγο ακόμα…

Animades
Member
Famed Member
Animades

Ναι μα πρόκειται για τον ίδιο πύραυλο , με παππού τον Aim 7 Sparrow , με παρόμοια εμβέλεια (βελτιωμένη λίγο κινούμενο μεσώ βέλτιστων διαδρομών ) . Όμως το σημαντικό είναι ότι :
1.. μπορεί να βληθεί σε λειτουργία «fire-and-forget» βασιζόμενο αποκλειστικά στο δικό του ενεργό ραντάρ .
2.. Το βλήμα ανανεώνει τα στοιχεία πτήσης του μέσω ζεύξης διαθέτοντας ενεργό ερευνητή ραντάρ και ημιενεργό αισθητήρα. Έτσι, μπορεί να βάλλεται προς στόχους χωρίς αυτοί να καταυγάζονται καθόλου από το πλοίο που εκτελεί τη βολή.

Tazos
Member
Noble Member
Tazos

Και κάπου εδώ, λόγω και της γιγάντιας οικονομικής κρίσης που θα έρθει, καλό είναι να ξεχάσουμε Aster-30, Caam και ότι άλλη χαζομάρα θα μας κόστιζε 2+Βn € και να επικεντρωθούμε στον ESSM Bl2. Άμεσα να πάμε σε εκσυγχρονισμό των Μεκο ώστε να πάρουν τον ESSM Bl2, να ξεκινήσουμε ναυπηγικό πρόγραμμα για κορβέτες εξοπλισμένες με ESSM καθώς και να αναμένουμε την παραχώρηση 2 AB αντιτορπιλικών για να καλύψουμε το κενό της AAW άμυνας. Ούτως και άλλως και οι Αμερικάνοι βλέπω να τα αποσύρουν σύντομα λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οτιδήποτε αφορά πανάκριβα πλοία θα πρέπει να πάει μετά το 2026-2030.

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Το βλήμα θα εξοπλίσει και στις δύο εκδόσεις τα MMSC (LCS) που θα πάρουν ξεκάθαρο προβάδισμα από την [email protected], στην περίπτωση που προσφερθούν δωρεάν στο ΠΝ οι δύο αποσυρόμενες LCS, κλάσης Freedom.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ειπαμε το οτι η μπελ για ενα ρανταρ θα μας κοστισει οσο 2 ελικοπτεροφορα το δεχομαι αλλα να παρω τα σαπακια της λοκχιντ? που ουτε οι αμερικανοι δε θελουν?

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Μην τα γραφεις έτσι απότομα διότι οι [email protected] θα πάθουν κάνα σοβαρό
κάρδιο εγκεφαλικό COVID19 επεισόδιο!!! envy envy envy envy envy envy envy envy

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Ας πρόσεχαν! Μου αρέσει σαν πλοίο η [email protected], αλλά υπάρχουν βασικά ζητήματα στην υποψηφιότητά της: α) Οι Γάλλοι φέρνουν προσκόμματα στη διαμόρφωση που απαιτεί το ΠΝ, π.χ. στο CIWS, όπου κάποιες πηγές αναφέρουν πως πρότειναν το Sandral (Mistral!). β) Δεν προσφέρουν ενδιάμεση λύση, ούτε καν τις “θαλαμηγούς” LaFayette. γ) Δεν παρέχεται δυνατότητα ναυπήγησης στην Ελλάδα. δ) Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα πλοία μετά τα δύο πρώτα, λόγω κόστους απόκτησης/υποστήριξης/συντήρησης. ε) Δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης και τώρα θα είναι δυσμενέστερες οι συνθήκες λόγω της πανδημίας. στ) Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τους Γάλλους στην… Read more »

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλημέρα Είναι οι Μπελχάρα ένα καλό πλοίο; Ναί. Αξίζουν τα λεφτά που θέλουν οι Γάλλοι; Όχι Όσο αφορά τις LCS και τα ξαδέρφια τους MMSC: Πλοίο που α) αποσύρεται νωρίς από το USN, β) δεν ολοκλήρωσε ποτέ τα shock tests και γ) έχει κατηγοριοποιηθεί στην χαμηλότερη κατηγορία επιβιωσιμότητας του USN ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για το ΠΝ. Στο κάτω κάτω, έρχεται σύντομα η τελική διαμόρφωση της FFG-X. Ας περιμένουμε λίγο και ας επικεντρωθούμε στους εξυγχρονισμούς για τώρα, αν μη τι άλλο αν γίνουν επενδύσεις για ESSM-blk2 στο ναυτικό βοηθείται και η Ελληνική βιομηχανία εν καιρό κρίσης. Και ευκαιρία να δοκιμάσουμε λίγο τους… Read more »

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Συμφωνώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗN, την προμήθεια τορπιλών και ελικοπτέρων MH-60R. Από την άλλη, οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S έπρεπε να αποσυρθούν χθες. Οι δύο LCS κλάσης Freedom (οι άλλες δύο της Austal έχουν μεγάλο ελικοδρόμιο, αλλά είναι 100% από κράμα αλουμινίου, που έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρωγμών, ενώ μετά από πλήγμα αναφλέγεται), με την πρόσθεση Harpoon (στη θέση των εκτοξευτών Hellfire), τορπιλοσωλήνων (στα πλευρικά ανοίγματα εκατέρωθεν) και συστήματος παραπλάνησης τορπιλών Nixie (στην οπίσθια θύρα, κάτω από το ελικοδρόμιο) από τα αποσυρόμενα πλοία (για σόναρ, δυστυχώς δεν γίνεται μάλλον…) σου παρέχουν ένα αξιοπρεπές σκάφος, υψηλής ταχύτητας μέχρι την… Read more »

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Κύριοι με 10-12 μέτρα επιμήκυνση λύνεται το πρόβλημα ΝΟΜΙΖΩ με περισσότερους πυραύλους 48 Α/Α και 32 MICA NG IR, ενώ έχεις και 12 EXOCET παθητικής καθοδήγησης. Δίνεις 20-30 εκατ. ακόμα και παίρνεις royalties 3% των πωλήσεων… Βέβαια εγώ θα πήγαινα για SMX 31… δειτε το… 48 όπλα και SCALP 8-16… οπότε αν τους φέρουν τα υποβρύχια δεν υπάρχει λόγος για SCALP στις BELHARRA. ΝΟΜΙΖΩ πρέπει να αφήσουμε BELHARRA τώρα που θα έρθουν και το 2025 και να πάμε σε SMX 31 που είναι ετοιμοπαράδοτα και αλλάζουν τελείως τον υποβρύχιο αγώνα. Όσον αφορά στον essm με ένα break (90 μοίρες) για… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Που το είδες πως τα SMX31 είναι ….ετοιμοπαράδοτα???

Ακόμα στο conceptual design είναι
https://www.ptisidiastima.com/smx-31/
Τι παραγγελιες έχουν?

Με αυτές τις αλλαγές που προτείνεις το κόστος των [email protected] θα πάει πάνω από 1-1.5 billion

Για αυτά δεν παίρνουμε κάνα HORIZON με sea fire να ξεμπερδεύουμε??

angel
Member
Active Member
angel

Εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι γιατί δεν επιλέγουμε μια τετράδα gowind με την ίδια ήδη έτοιμη διαμόρφωση των ΗΑΕ στα 1,6 δις
Με 32 ΕSSM2 και ένα ciws στο υπόστεγο ( έστω φαλανξ αλλά τουλάχιστον εκσυγχρονισμένο ) είναι μουρλια για α/Υ και γενικών καθηκόντων
Ας έχει και Smart s mk ii , τώρα σαμπως εχουμε ικανότερα ραντάρ … τρομάρα μας
Αντικαθιστας τις 3 ανάπηρες S με σκάφη ώριμα ικανά και οικονομικά
Αυξάνεις και τον κυριο στόλο επιφάνειας με μια επιπλέον μονάδα στις 14
Απορώ …

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Σωστή σκέψη. Το θέμα είναι πως το ΠΝ έχει κολλήσει εδώ και 20 σχεδόν χρόνια με τα πλοία αεράμυνας. Σε λίγο θα έχουμε πρόβλημα με τα πλοία για το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος “μας μάρανε”. Μα ακόμη και με τις Β[email protected] δεν μπορείς να σταθείς εκεί χωρίς αεροπορική υποστήριξη. Μόνο τα υποβρύχια μπορούν και αποτελούν το στρατηγικό όπλο του ΠΝ.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν ακούγεται άσχημο, αλλά ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;;

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Τώρα πια είναι αργά….

Με -10-15% στο ΑΕΠ δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει οτιδήποτε

Για τις gowind και εγώ θετικός ήμουνα

Τώρα μας βλέπω με S μέχρι να παγώσει ο ήλιος

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Έχεις δίκιο, αλλά ίσως να είναι ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα σχέδια του ΠΝ προς ρεαλιστικούς στόχους, μακριά από τις θεωρίες περί κυριαρχίας στην Ανατ. Μεσόγειο κ.λπ. Προηγείται η αναβάθμιση του στόλου επιφανείας σε σχέση με την απειλή που γιγαντώνεται συνεχώς στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.