32.2 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η Εσθονία «ματώνει» στο πλευρο της Δύσης: μέχρι 160 στρατιωτικοί σε διεθνείς...

Η Εσθονία «ματώνει» στο πλευρο της Δύσης: μέχρι 160 στρατιωτικοί σε διεθνείς επιχειρήσεις το 2020

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Riigikogu, το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, ενέκρινε σήμερα τις προτάσεις του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Εσθονία να συνεισφέρει μέχρι 160 στρατιώτες σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις και 234 μέλη της υπηρεσίας σε μονάδες ετοιμότητας το επόμενο έτος. Η Εσθονία αυξάνει τη συμμετοχή της στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Barkhane, που διεξάγεται από τη Γαλλία στο Μάλι.

“Η επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας ασχολείται άμεσα με την καταπολέμηση της ένοπλης τρομοκρατίας στο Μάλι. Το Μάλι είναι σίγουρα επικίνδυνο, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε στην περιοχή και ο τελικός στόχος της επιχείρησης είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή σε επίπεδο που επιτρέπει στις εθνικές αρχές των χωρών της περιοχής να εξασφαλίσουν ανεξάρτητα την ασφάλεια τους”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λουίκ.

Βίντεο:

“Η επιχείρηση μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους στενότερους Συμμάχους μας, όπως η Γαλλία”, τόνισε ο Λουίκ. Η Γαλλία δεσμεύεται να συνεισφέρει στην ενισχυμένη μελλοντική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Εσθονία το 2021.

Εκτός από τη Γαλλία, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ δραστηριοποιούνται επίσης στο Μάλι και στην περιοχή Σαχέλ, με αριθμό  ευρωπαϊκών χωρών να συμμετέχουν στο πλαίσιο της.

“Αν εξετάσουμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες που δραστηριοποιούνται στο Μάλι και στην περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα κατανοεί καλά ότι η πιθανή τρομοκρατία και η απειλή μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά επιτόπου”, πρόσθεσε ο Λουίκ.

Η Εσθονία θα αναπτύξει και κλιμάκια ειδικών επιχειρήσεων στο Μαλί, συνολικά 95 Εσθονοί στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση Barkhane, με την Εσθονία να συνεισφέρει προσωπικό στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στην ίδια περιοχή.

Στο Ιράκ, το Riigikogu αύξησε την παρουσία από 10 σε 20 μέλη της υπηρεσίας, γεγονός που επιτρέπει στην Εσθονία, σε περίπτωση αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ και τη γύρω περιοχή, να αντιδρά με ευελιξία και, αν χρειαστεί, να είναι έτοιμη να αυξήσει τη συνεισφορά της υπέρ του συμμαχικού συνασπισμού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, η Εσθονία θα συμμετάσχει με συνολικά μέχρι 210 μέλη της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) με ένα λόχο Μ/Κ πεζικού (στο Τάγμα της Βαλτικής), δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αξιωματικούς, διοικητικό προσωπικό και πλήρωμα ναρκοθηρευτικού σκάφους και έως 24 μέλη της υπηρεσίας στη σύνθεση της κοινής δύναμης εκστρατείας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (JEF). Καθώς τα παραπάνω είναι μονάδες ετοιμότητας, τα στρατεύματα θα σταθμεύουν στην Εσθονία κατά την περίοδο ετοιμότητας.

Η Εσθονία συμβάλλει στον ΟΗΕ (UNIFIL Λίβανος, UNTSO στη Μέση Ανατολή, MINUSMA στο Μάλι), το ΝΑΤΟ (Resolute Support στο Αφγανιστάν, NMI στο Ιράκ) και σε επιχειρήσεις τις ΕΕ (EUTM στο Μάλι, EUNAVFOR στη Μεσόγειο). Η στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., έμφυτη επίλυση, στο Ιράκ, και η αντιτρομοκρατική επιχείρηση Barkhane υπό την ηγεσία της Γαλλίας, στο Μάλι.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε έγκριση για την πιθανή συνεισφορά «πρώτης ώρας» και ταχείας αντίδρασης μέχρι 50 στρατιωτών σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή των κρατών μελών του, της ΕΕ ή του ΟΗΕ.

«Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GMT-I

Σε αυτό τον πόλεμο που είχαμε ελληνικές απώλειες από τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας 183 νεκροί και 610 τραυματίες, σύνολο απωλειών 793 αξιωματικοί και οπλίτες ενώ η αεροπορία μέτρησε απώλειες 4 αεροσκάφη και 12 νεκρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που βρίσκονταν η Εσθονία? Για να δείξω μόνο ένα παράδειγμα του τι σημαίνει η ελληνική συνεισφορά. Για να μην αναφέρουμε ότι η Ελλάδα( η μικρή Ελλάδα που όλοι έχουν τώρα κάτι να πουν είναι αυτή που συγκρατούσε μόνη της το Σύμφωνο της Βαρσοβίας από το να μην κατέβει στην Μεσόγειο και τότε αλλιώς μπορεί να ήταν γραμμένη η ιστορία). Και βέβαια… Read more »

Kimon

Παρ’ολα αυτά εμείς μείναμε στο παρελθόν, αυτοί είναι στο τώρα!! Και αυτό μετράει τι κάνεις τώρα, όχι τι έκανες, το τι έκανες είναι για τις επετείους..

GMT-I

Γι αυτό κάνω αναφορά στο δεύτερο σημείο της απάντησής μου για το ότι είναι μεγάλη προσπάθεια και θέλει να κερδίσει το σεβασμό του ΝΑΤΟ αλλά για να μπορεί να είναι τώρα ικανή να λαμβάνει μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι εξαιτίας της Ελλάδας(και των υπολοίπων βεβαία αλλά τώρα μιλάμε για εμάς) που μάτωσε 40 χρόνια. Τώρα απλά είναι μια χώρα που πήγε με το μέρος του νικητή . Η σκληρή απόφαση που έχει συνέπειες που και εμείς τις ζήσαμε είναι όταν μια χώρα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δύο στρατοπέδων όταν ξεκίνησε ο “Ψυχρός Πόλεμος”. Δηλαδή(χωρίς να εξισώνονται) οι… Read more »

Spyros

Δεν μάτωσαν λίγο οι Εσθονοί επί ΕΣΣΔ. Ας μη ξεχνάμε πως η χώρα αυτή κάποτε ήταν μέρος της Φινλανδίας, οι κάτοικοι των δυο χωρών έχουν κοινή γλώσσα, εθνότητα και ιστορία — όπως κι εμείς με μια χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, ένα πράγμα.

Μιχάλης

Ωραία κύριε Nikodimos δεν έχετε παρά να πάρετε το όπλο και να πάτε να πολεμήσετε και να “ματώσετε” ως μισθοφόρος του Αμερικάνικού στρατού.

Κάντε το.

Μόνο που εσείς και ο υπουργός άμυνας Παναγιωτόπουλος λέτε να πολεμήσετε να “ματώσετε” να σκοτωθείτε για να δοξαστούμε!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

“ίλη Μ/Κ πεζικού” . . . ; ; ; . . . Μήπως είναι λόχος;

Flight

Προφανώς… έχετε δίκιο!

Yiorgos

Dear Mr. Pavlidi, Thank you for the article, please see link from the Estonian Ministry of Defence, and I find it very revealing of how different allies within NATO and the EU act to protect their national interests. I have a question and few comments to make about the article. http://www.kaitseministeerium.ee/en/news/estonia-participate-160-troops-international-operations-next-year My question is in reference to the title of the article above. Are you been sarcastic about the word “bleeding” or are you factual? Unless the use of eisagwgikon has changed in the Greek language it means a sarcasm or something different of the actual word. If you are… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

36
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, η οποία επιτεύχθηκε με...

Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΠριν από λίγο ξεκίνησε το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη και θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής...

Ρωσικό μαχητικό MiG-31 χάνει τροχό κατά την προσγείωση

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-31 της ρωσικής αεροδιαστημικής αεροπορίας απώλεσε έναν από τους τροχούς του συστήματος προσγείωσης κατά την...

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με Ισραηλινό ΥΠΑΜ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκάντς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η συνομιλία περιλάμβανε την δέσμευση του...

“Καν’το όπως η Κίνα”: σε στρατιωτική βάση μετατρέπει η Ιαπωνία το νησί Mage

Σχέδια για τη μετατροπή της νήσου Mage, της επαρχίας Καγκοσίμα σε αεροπορική βάση και κέντρο ανεφοδιασμού ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης. Η βάση θα...
- Advertisement -