19.7 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΝΕΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝΚαμπάνια της ΕΕ για την προώθηση "ασφαλών πτήσεων" χρησιμοποιεί την πτήση της...

Καμπάνια της ΕΕ για την προώθηση “ασφαλών πτήσεων” χρησιμοποιεί την πτήση της Helios ως προειδοποίηση

- Advertisement -

Με ένα 3λεπτο βίντεο και σύνθημα: “ΠΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ“, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενημερώσει τους πολίτες για τις ενέργειες που κάνει προς την κατεύθυνση, της βελτίωσης της ασφάλειας πτήσεων:

Το τραγικό συμβάν της πτήσης 522 της Helios στις 14 Αυγούστου 2005 (ολόκληρο το επίσημο πόρισμα εδώ) είναι το “κίνητρο” ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι ασφαλείας σε πτήσεις που κινούνται εντός της ΕΕ.

Ήλιος HCY 522: το πιο πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα στην Ελλάδα

Όπως αφηγείται η “πρωταγωνίστρια” του spot, DOROTHY SOPHOCLEOUS, στις 14 Αυγούστου 2005 η πτήση αριθ. 522 της Helios από την Κύπρο έχασε πίεση στον θάλαμο καθ’ οδόν προς την Πράγα. Ένα μέλος του πληρώματος κατάφερε να φτάσει στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη οι οποίοι δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους λόγω έλλειψης οξυγόνου, όμως ήταν πολύ αργά. Αφού το σκάφος περιπλανήθηκε για περίπου μία ώρα, η επονομαζόμενη «πτήση φάντασμα» συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 121 ατόμων που επέβαιναν σε αυτήν.
Από τις έρευνες για την εταιρεία Helios Airways αποκαλύφθηκαν πολλά σφάλματα όσον αφορά το πρωτόκολλο ασφάλειας και πολλές παραλείψεις στους ελέγχους. Η διαδικασία αυτή κατέδειξε ανεπαρκή στάνταρ ασφάλειας στην εταιρεία Helios, καθώς και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που είχαν εμπλακεί σε συντριβές αεροσκαφών εκείνη την περίοδο. Στον απόηχο της καταστροφής, η ΕΕ έλαβε αποφασιστικά μέτρα για να καταστούν οι πτήσεις στην Ευρώπη ασφαλέστερες και περισσότερο διαφανείς. Σήμερα, οι ειδικοί και οι επιθεωρητές στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων, καθώς και οι ελεγκτές ειδοποιήσεων συναγερμού σε ολόκληρη την Ευρώπη επιβάλλουν την τήρηση ενωσιακών προτύπων για την αεροπορική ασφάλεια, τα οποία θέτουν τέλος στην είσοδο επισφαλών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο μας.

PETER BOMBAY (Βέλγιο) Υπηρεσία μεταφορών και κινητικότητας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Το ατύχημα στην πτήση 522 της Helios συνέβη διότι η εταιρεία δεν είχε διενεργήσει επιθεωρήσεις ασφαλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ευρωπαϊκός κατάλογος αεροπορικής ασφάλειας δημιουργήθηκε το έτος που συνετρίβη το αεροσκάφος. Αποτελεί το εργαλείο της ΕΕ για τον αποκλεισμό των επισφαλών αεροπορικών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης. Επικαιροποιούμε τον κατάλογο δύο φορές ετησίως και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν την ύπαρξη του καταλόγου, ώστε να μην κλείνουν θέση σε αεροπορικές εταιρείες –όπως ήταν η Helios– οι οποίες δεν τηρούν αυστηρά τους κανόνες ασφάλειας.
Στην Ευρώπη συμβαίνουν λιγότερα αεροπορικά δυστυχήματα. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αεροπορικής ασφάλειας και με την πρόοδο όσον αφορά τα πρότυπα επιθεώρησης αεροσκαφών. Ένα αεροσκάφος που επιθεωρείται στην Εσθονία, θα υποβληθεί στην ίδια επιθεώρηση όταν προσγειωθεί στην Ισπανία, τη Σλοβακία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.»

GABRIELA GALAMBOŠOVÁ (Σλοβακία) Τμήμα πολιτικής αεροπορίας, Υπηρεσία Μεταφορών

«Πραγματοποιούμε καθημερινά ελέγχους αεροσκαφών στους αερολιμένες ολόκληρης της Σλοβακίας, βρέξει χιονίσει. Έχουμε έναν κατάλογο με 53 σημεία προς έλεγχο ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε αεροσκάφος είναι ασφαλές – από το πιλοτήριο μέχρι την καμπίνα επιβατών και τον χώρο αποσκευών.
Διενεργούμε επιθεωρήσεις αεροδιαδρόμων. Έχουμε, ωστόσο, τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε την απογείωση αεροσκάφους εάν διαπιστώσουμε σημαντικά προβλήματα κατά την επιθεώρηση ή εάν η αεροπορική εταιρεία δεν τα επιδιορθώσει αμέσως. Όλα τα πορίσματά μας, και εκείνα που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαβιβάζονται σε μια βάση δεδομένων επιθεωρήσεων σε επίπεδο ΕΕ.»

JEROEN JANSEN, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας

«Συντονίζω το πρόγραμμα επιθεώρησης αεροδιαδρόμων σε επίπεδο ΕΕ. Με ένα κλικ έχω άμεση πρόσβαση σε ετήσια πορίσματα από 13.000 επιθεωρήσεις αεροδιαδρόμων σε αερολιμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης των πορισμάτων, εντοπίζουμε εάν υπάρχει πρόβλημα με τον φορέα εκμετάλλευσης αεροσκαφών και ζητάμε από την αεροπορική εταιρεία να λύσει το πρόβλημα. Εάν μια αεροπορική εταιρεία δεν βελτιωθεί, διεξάγεται έρευνα. Ως έσχατη λύση προτείνουμε την απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων από τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.»

GEERT LAMSENS (Βέλγιο), Στέλεχος του Eurocontrol – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοΐας

«Η νοοτροπία των αεροπορικών εταιρειών έχει γενικά αλλάξει και έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ασφάλεια. Αρχικά δεχόμασταν πάρα πολλές πτήσεις από μη ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι βρίσκονταν στον ευρωπαϊκό κατάλογο αεροπορικής ασφάλειας. Τώρα, με περισσότερα από δέκα έτη στο ενεργητικό μας, σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες να επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ενεργοποίηση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας τώρα!

Όταν πέρσι τέτοιο καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο Γάλλος πρόεδρος, υπέγραφαν την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, δεν περιμέναμε ποτέ πως θα την επικαλούμασταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Καλά νέα! Η Amazon κάνει τη Νάξο «Smart Island» με τη...

0
 Το «Smart Island», ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, μπαίνει σε πιλοτική...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου 2001: Operation Enduring Freedom, πόλεμος εναντίον...

2
Oι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθετικές ενέργειες στο Αφγανιστάν εγκαινιάζοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τζώρτζ Γουώκερ Μπους.Η εκστρατεία ξεκίνησε με...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»: Συμμαχικό μήνυμα ισχύος στην Ανατ. Μεσόγειο (Εικόνες)

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 η τετραμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης...

H RAF παρέλαβε το πρώτο UAV Protector RG Mk1 (όμοια με τα ελληνικά MQ-9B Guardian)

O υποπτέραρχος της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Μ. Βρετανίας (RAF), Σίμον Έλλαρντ παρέλαβε εκ μέρους της χώρας του το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Protector...

Γαλλία: Επιλέγει τον πύραυλο Akeron LP για το Eurodrone

Η DGA ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι ο πύραυλος Akeron LP (γνωστός νωρίτερα ως MHT) έχει επιλεγεί για αξιοποίηση από το UAV Eurodrone. Η...