21.7 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ύπαρξη ενός Ευρωπαϊκού αμυντικού προϋπολογισμού, ακόμα και αν αυτός είναι τεράστιος και δεν έχει όρια, μάλλον θα ωφελήσει μόνο τους εργολάβους, αν δεν συνδυαστεί με μια κοινή εξωτερική πολιτική. Η πρόσφατη κρίση που δημιούργησε η Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κατέδειξε πόσο μακριά κείτεται μια τέτοια κοινή πολιτική και για αυτό ευθύνες δεν φέρει μόνο η Γερμανία και η Γαλλία, όσο και όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες.   

Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την δική της εξωτερική πολιτική, που είναι αποτέλεσμα των συμφερόντων της, εμπορικών δεσμών, ενεργειακών εξαρτήσεων, κουλτούρας, ιστορικών εχθροτήτων και πολέμων. 

Βασισμένη σε αυτές τις παραμέτρους είναι και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, που υπάρχει (τουλάχιστον στη θεωρία), αλλά εκ του αποτελέσματος είναι ακόμα μακριά από αυτό που φιλοδοξεί να γίνει.

Η πολιτική της ΕΕ χαρακτηρίζεται από αγκυλώσεις, δυσκαμψίες και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Ο κύριος λόγος είναι η αρχή της ομοφωνίας. Το βέτο ή έστω η απειλή βέτο από μία μόνο από τις 27 χώρες είναι αρκετό ώστε να κάνει σχεδόν αδύνατη τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Κάθε χρόνο παρατηρούμε πολλά παραδείγματα αποτυχημένων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.  

Έχουν υπάρξει και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλές προσπάθειες για να αλλάξει αυτό, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάποια σημαντική πρόοδος.  Ο λόγος είναι ότι φυσικά χρειάζεται ομοφωνία για να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας! Τόσο τα εθνικά συμφέροντα, που μπορεί να είναι αντιμαχόμενα με άλλων κρατών μελών της ένωσης, όσο και η έννοια της πολιτιστικής και εθνικής ανεξαρτησίας αποτελούν τροχοπέδη. 

Ένα παράδειγμα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Οι ενέργειες της Τουρκίας ενάντια στα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα θα έπρεπε να είχαν ως λογικό επακόλουθο τη λήψη κάποιας μορφής μέτρων από την ΕΕ εναντίων της. Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και οι φιλικές παρακλήσεις της ΕΕ αγνοήθηκαν επιδεικτικά. 

Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία, μία από τις χώρες που κατά ειρωνικό τρόπο είναι κατά της αρχής της ομοφωνίας, είναι και μία από τις χώρες που μπλοκάρουν τις κυρώσεις! Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί πολίτες της είναι τουρκικής καταγωγής και το Βερολίνο δεν θέλει να τους δυσαρεστήσει.

Ταυτόχρονα όμως η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ, οπότε το δίλημμα και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Ειδικά σε αυτούς τους έξι μήνες, η προεδρεύουσα χώρα θα πρέπει να βάζει στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα προς όφελος των ευρωπαϊκών, ώστε να προοδεύσει η ΕΕ ως σύνολο. Εξ΄ άλλου η ισχυρότερη εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι από τις δηλωμένες προτεραιότητες της Γερμανικής προεδρίας. Ένα είναι σίγουρο, ότι η Γερμανία, λόγο της ιστορίας της, επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στον διάλογο, την κατανόηση και στην αποφυγή οποιαδήποτε κλιμάκωσης και σύγκρουσης. Σε άλλες κουλτούρες όμως μια τέτοια πολιτική εκλαμβάνεται ως αδυναμία. 

Οι Τουρκικές ενέργειες είναι ένα τεστ. Μπορεί η ΕΕ να λειτουργήσει με την αρχή της ομοφωνίας; μπορεί να αποχωριστεί την αρχή της ομοφωνίας; Μπορεί μια χώρα, η Γερμανία στο παράδειγμα μας, να φύγει από την εθνική προσήλωση και να δράσει προς το Ευρωπαϊκό συμφέρον; Είναι διατεθειμένη να αφήσει τις αρχές της στην εξωτερική πολιτική και να συγκρουστεί; Είναι διατεθειμένη να διαταράξει τις διμερείς της σχέσεις με μια άλλη χώρα ώστε να ενδυναμώσει τη θέση της ΕΕ στη διεθνή σκακιέρα, στο σύνολο; 

Και αν για τον Έλληνα αναγνώστη, που είναι το θύμα των Τουρκικών ενεργειών, η απάντηση στο δίλημμα της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη, για να μην είμαστε υποκριτές θα έπρεπε να βάλουμε την Ελλάδα στη θέση της Γερμανίας. Τι κάνουμε εμείς ή τι θα κάνουμε όταν το δίλημμα χτυπήσει τη δική μας πόρτα; Γιατί η θέση μας τώρα με την Τουρκία είναι αυτονόητη, αλλά όταν οι Εσθονοί δέχτηκαν μια διαδικτυακή επίθεση άνευ ιστορικού προηγουμένου από τη Ρωσία ή όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ήταν πιο σημαντική η κοινή εξωτερική πολιτική ή τα ροδάκινα που κάναμε εξαγωγή στη Ρωσία;

Αυτή την εποχή διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία. Τι θα είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα, κάποιες διευκολύνσεις για τους Έλληνες φοιτητές και μερικοί επιπλέον Βρετανοί τουρίστες ή τα συμφέροντα των Δανών και Ιρλανδών ψαράδων; 

Θα υποστηρίξουμε τους Γάλλους στο Μάλι (που πολεμάνε), τους Ισπανούς στο Γιβραλτάρ, τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς στην αρκτική ή θέλουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική a la carte; 

Τώρα η ΕΕ είναι ένας εύκολος και πλούσιος στόχος. Οι ανταγωνιστές της αρκεί να βρουν ένα μόνο κράτος μέλος διαθέσιμο/ευκολόπιστο για να την μπλοκάρουν, και να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία, χωρίς μάλιστα τον φόβο αντιποίνων. Αρκεί για τον κάθε Τραμπ, Σι Τσινπίνγκ, Πούτιν, Ερντογάν, να βρει έναν μόνο χρήσιμο ηλίθιο για να βγάλει την ΕΕ εκτός παιχνιδιού. Αν θέλουμε να έχουμε λόγο στον μελλοντικό κόσμο και να ζήσουμε με την ελευθερία για την οποία πολέμησαν οι προγονοί μας στους πιο σκληρούς και αιματηρούς πολέμους της ιστορίας, τότε θα πρέπει να λάβουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν χαρίζεται. Όσο και να διαμαρτυρόμαστε, με τις ελλείψεις της και τις αδυναμίες της, η ΕΕ είναι ο φάρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Μπορεί κάποιοι να ελκύονται από ισχυρές προσωπικότητες όπως ο Πούτιν, αλλά ελάχιστοι (φανατισμένοι) θα προτιμούσαν να ζήσουν σε ολιγαρχικά και αυταρχικά καθεστώτα όπως της Ρωσίας ή της Κίνας. 

Η αρχή της ομοφωνίας υπάρχει για ένα λόγο. Όχι για να δένει τα χέρια της ΕΕ, αλλά για να μην υπάρχει ηγεμονία των μεγάλων στους μικρούς. Αντιστρόφως, δεν υπάρχει για να εκβιάζουν οι μικροί τους μεγάλους. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να δείξουν ωριμότητα και να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και αποδοτικά προς το κοινό καλό, διαφορετικά η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας θα γίνει επιτακτική και θα φανεί ως ένα αναγκαίο κακό προς την πρόοδο. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και οι πολίτες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, να γνωρίζουν τουλάχιστον που βρίσκονται στον χάρτη οι άλλες χώρες και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν. Να θεωρείται αυτονόητο ότι οι φίλοι μας είναι οι εταίροι μας, και πρέπει να τους βοηθάμε, για να θεωρείται αυτονόητο ότι και αυτοί πρέπει να μας βοηθάνε. 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos

ειναι λογικο κι επομενο τα κρατη να εχουν δικη τους εξωτερικη πολιτικη καθως κ δικα τους προβληματα η ευρωπη δεν ειναι ενα κρατος δεν ειναι αμερικη κ κινα κ ρωσια κ δεν προκειται ποτε να γινει ολο αυτο ειναι ενα ουτοπικο ζητημα, ποτε ιστορικα η γερμανια δεν ειχε κοινα συμφερωντα οχι μονο με εμας αλλα κ με ιταλους αυστριακους γαλλους,αυτο που δεν γινεται αντιληπτο ειναι οτι ειμαστε διαφορετικοι πολιτισμοι.Τα ιδια ισχυουν κ στην αμυνα οσο κ να θελουν η ντασω ειναι η ντασω η ναβαλ ειναι γαλλικη ετερεια η hw ειναι γερμανικη η φικαντιερι ιταλικη κ η αποτυχια φανηκε κ… Read more »

rooster

Σε αντίθεση όμως με τα παραδείγματα που αναφέρεις, η Airbus είναι επιτυχημένη ευρωπαϊκή εταιρία, οπότε τα κράτη μπορεί να έχουν και κοινά συμφέροντα και κοινά προβλήματα, επίσης για την Γερμανία που λες πως δεν είχε ποτέ κοινά συμφέροντα με άλλες χώρες, την εποχή των σοβιετικών με ποιους είχε κοινά συμφέροντα η Γερμανία;

evaggelos

η airbus ειναι πετυχημενη κ ειναι το μοναδικο που εχει πετυχει,την εποχη των σοβιετικων η γερμανια ηταν χωρισμενη στα δυο με την ανατολικη στη σοβιετια κ την δυτικη στην αμερικη

rooster

Η ανατολική ήταν προτεκτοράτο, η δυτική ελεύθερη χώρα…

KonstantinosKaperonis

Για να γίνουμε USA, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.. Η Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο μωσαϊκό και τρομερά δύσκολο να υπάρχει σύμπνοια απόψεων και ταύτιση συμφερόντων. Θα ήταν σχεδόν αναρχικό ή το αντίθετο, απολυταρχικό να μπορεί η ΕΕ να καθορίζει 100% τις αμυντικές ανάγκες και δαπάνες των μελών αλλά όχι ξεχωριστά, μα σαν σύνολο. Πολύ μεγάλη κουβέντα και σε άλλη βάση εντελώς. Την καλησπέρα μου

Scalp_eg

Μπορεί να σας τα “χώνουμε” το τελευταίο διάστημα κυρίως για τα πολλά άρθα προτίμησης στις MMCS αλλά το σημερινό άρθρο είναι απλά εξαίρετο.
Μπράβο.

Serafino

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει την ατυχία να αποτελεί τον κυματοθραύστη διαφορετικών πολιτισμών, που ενώ θαυμάζουν και επιθυμουν τον πλούτο της δύσης, συγχρόνως την θεωρούν διεφθαρμένη και εργάζονται για την μετατροπή της σε κάτι που ταιριάζει στα μέτρα τους. Όμως αυτή η γεωγραφική θέση δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποτελέσει τον σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα της Ευρώπης, τον κρίκο που την προστατεύει από την αλλοτρίωση της σε κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα προστατεύοντας τον εαυτό της και εξασφαλίζοντας την συνέχεια της στην ιστορία, μπορεί συγχρόνως να λάβει την απόλυτη στήριξή της δύσης, οικονομικά και στρατιωτικά. Αρκεί να… Read more »

Last edited 7 days ago by Serafino
Voiceofreason

Καλησπέρα φίλε Ηρακλή. Σε γενικές γραμμές ασπάζομαι τις απόψεις σου, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία διαφωνώ. Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν ευθύνονται για το εάν υπάρχει εννιαία εξωτερική πολιτική, διότι ποτέ δε ρωτήθηκαν εάν συμφωνούν σε μία τέτοιου είδους ένωση. Τη μοναδική φορά που προσπάθησε η ΕΕ να τους ρωτήσει – για το Ευρωσύνταγμα – μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, ακολούθησαν την πεπατημένη και εγκρίθηκε μέσω των κυβερνήσεων. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ΕΟΚ με απώτερο σκοπό να βρίσκονται στην ίδια οικογένεια οι δύο χώρες – Γερμανία και Γαλλία- οι οποίες είχαν πάντα προστριβές. Έπειτα μετετράπηκε σε ΕΕ και μετά από… Read more »

rooster

Είναι προς το συμφέρον και των μικρών αλλά και των μεγάλων μελών, η ΕΕ να είναι ισχυρή πολιτικά και να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους (τι είναι καλύτερο για την Γερμανία και τις εταιρίες της, να σταθεί εμπορικά μονή απέναντι στις ΗΠΑ ή μέσω της ΕΕ;). Η κάθε χώρα έχει τα συμφέροντα της αλλά μία διαδικασία πολιτικής ενοποίησης (παράλληλα με την οικονομική) είναι εφικτή και χρειάζεται χρόνο αλλά και τόλμη. Η ανά περίπτωση εφαρμογή της αρχής της ομοφωνίας ως προς την υποχρέωση αμοιβαίας αλληλεγγύης, είναι χαρακτηριστικά του πως οι διαφορές που θα ανακύπτουν πρέπει να λύνονται συμβιβαστικά ”βλέποντας” την μεγάλη εικόνα,… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

31
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την πώληση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων και το Europa Defense Group

Οι οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις πωλήσεις όπλων και με αυτή την αφορμή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παρουσιάσουν νέους τρόπους...

Προς ένα «ΝΑΤΟ του Οικονομικού Πολέμου» για το παρόν και το μέλλον

Το Ατλαντικό Σύμφωνο οργανώθηκε για να αντισταθεί στην πολεμική απειλή της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλο για να αντιπαρατεθεί στον τρόπο...

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...
- Advertisement -