25.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για άλλη μια φορά η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό κρίσης, και για άλλη μια φορά η προπαγάνδα της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φοβίες και ανασφάλειες ώστε να περάσει το μήνυμα στην Ελληνική κοινή γνώμη ότι αν τα πράγματα ζορίσουν, τότε η Ελλάδα θα μείνει μόνη και απροστάτευτη, οι Δυτικοί θα την προδώσουν για άλλη μια φορά, οπότε είναι καλύτερο να μην περιμένει τίποτα από τους συμμάχους και να έρθει να λύσει τα θέματα με την Τουρκία κατευθείαν, που σαν στοργικός πατέρας δεν θα τιμωρήσει τον άσωτο γιο, αλλά απλά θα αποκαταστήσει την τάξη με βάση το a la Τούρκα διεθνές δίκαιο. Το δήλωσε μάλιστα ο ίδιος ο Ακάρ πριν μερικές εβδομάδες.

Φυσικά δεν είναι έτσι και για αυτό η Τουρκία βρίσκεται σε ένα διπλωματικό αγώνα, τον οποίο όμως χάνει. Η Ελλάδα κατάφερε να βάλει την Κύπρο στην ΕΕ και να αναβαθμίσει το πρόβλημα από ένα θέμα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ (με την Κύπρο εκτός ΝΑΤΟ), σε μία αμφισβήτηση ζωτικών συμφερόντων της ΕΕ από την Τουρκία. Οι μεγάλες δυνάμεις όχι μόνο δεν επιτρέπουν τέτοιες αμφισβητήσεις, αλλά βρίσκουν κάθε αφορμή για να επεμβαίνουν όλο και πιο μακριά, και η ΕΕ δεν είναι εξαίρεση. Ακόμα και αν δεν ήταν μια στρατηγική περιοχή, γιατί στην ουσία διακυβεύεται το ποιος θα κάνει κουμάντο στην Ανατολική Μεσόγειο, κανείς Ευρωπαίος δεν θα ήθελε να δει νικητή τον Ερντογάν. 

Όπως γράψαμε και σε παλαιότερο άρθρο, η κοινή εξωτερική πολιτική είναι μάλλον προσδοκία παρά πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως στόχος της Τουρκίας είναι η αδρανοποίηση της, κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό. Για να το πετύχει χρειάζεται απλά μία και μόνη χώρα πρόθυμη να ασκήσει βέτο, με πρώτες υποψήφιες, τώρα που έφυγε η Μ. Βρετανία, την Ουγγαρία και την Μάλτα. Με την Ουγγαρία τις χωρίζουν το προσφυγικό, το θρησκευτικό αίσθημα όπως και οι μνήμες των πολέμων των Ούγγρων απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, παρά του ότι στον Α΄ΠΠ ήταν σύμμαχοι. Ο απολυταρχικός τρόπος κυβέρνησης όμως τους φέρνει πιο κοντά, όπως επίσης οι Τούρκοι προσπαθούν να τους υπενθυμίσουν τις κοινές νομαδικές ρίζες τους. Η Μάλτα είναι μια μικρή χώρα, με κάποια μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, συνεπώς δεν είναι υπερβολή η υπόθεση ότι πρόσωπα κλειδιά θα είναι πιθανώς εύκολοι στόχοι χρηματισμού ή εκβιασμού, τα οποία η ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) θα μπορεί να εκμεταλλευτεί. Παράλληλα οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ τους αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και υπάρχει μεγάλη συνεργασία στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα (αυτόν που στην Ελλάδα αφέθηκε στο έλεος μικρο-συμφερόντων). Επιπλέον, η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη είναι το μεγάλο της στοίχημα. Η Μάλτα είναι η κοντινότερα Ευρωπαϊκή χώρα στην περιοχή. Διευκολύνσεις εκεί μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες. Η Μάλτα έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Λιβύη, μια οριοθέτηση που δεν την ικανοποίησε. Το καρότο σε μια πιθανή συνεννόηση με την Τουρκία μπορεί να είναι παραχώρηση οικοπέδων σε εταιρείες της Μάλτας και συμμετοχή της στις επενδύσεις στην ίδια τη Λιβύη. Το μαστίγιο είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες που μπορούν να φορτωθούν στα Λιβυκά παράλια και να σταλούν στη Μάλτα. Συνεπώς, οι “ευαισθησίες” της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις ΑΟΖ τους είναι πολύ μακρινές για την Μάλτα. 

Στο τέλος όμως αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο βάρος είναι οι αποφάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Γαλλία έχει επανειλημμένα ζητήσει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, τόσο από το ΝΑΤΟ, όσο και από την ΕΕ. Η Γερμανία ακολουθεί, όπως πάντα, μια πολιτική εξαιρετικά χαμηλών τόνων, τόνους τους οποίους έχει όμως προ πολλού ξεπεράσει. Η Τουρκική προπαγάνδα, που παρουσιάζει τον Τραμπ προσωπικό φίλο του Ερντογάν (λες και είχαν κάνει μαζί στρατό ή ο Τραμπ είναι από τους ανθρώπους που έχει φίλους), άλλο τόσο αφήνει να εννοηθεί ότι η Μέρκελ τον φοβάται ή είναι υποχείριο του (!), ότι οι Γερμανοί είναι τουρκόφιλοι, ή ότι τα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία ελέγχονται από τον Ερντογάν και με τη σειρά τους ελέγχουν τη Γερμανία, και ότι η Γερμανία έχει περισσότερο ανάγκη την Τουρκία από το αντίστροφο. Είναι μηνύματα τόσο διαδεδομένα στη γείτονα χώρα που τα έχουν κιόλας πιστέψει, και έχουν περάσει και στη δική μας όχθη του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα είναι επιπέδου των δικών μας “θα μας παρακαλάνε να μας δανείζουν” και “θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν”.  Όταν ήρθε όμως αυτή η ώρα… προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και οι Τούρκοι, μόνο που εμείς τη “γλιτώσαμε μόνο” με capital controls, 100 δις κόστος διαπραγμάτευσης (70 φρεγάτες Belharra είναι αυτά, σωστά;), και τα ασημικά μας στους δανειστές για έναν αιώνα, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα δρόμο ανάκαμψης… Οι Τούρκοι κινδυνεύουν με ένα πολύ πιο ακριβό μάθημα, που απειλεί ακόμα και την υπόσταση τους ως κράτος στην ίδια μορφή.  

Η Γερμανία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α΄ΠΠ, αλλά έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια από τότε. Μάλιστα δεν το είχαν κάνει από αγάπη ή γιατί έχουν κοινούς ιστορικούς δεσμούς, αλλά γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή στον ανταγωνισμό τους με τη Μ. Βρετανία, όπως οι Σοβιετικοί αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στον Β΄ΠΠ. Αν πάμε τόσο πίσω, στον Κριμαϊκό πόλεμο και οι Γάλλοι σύμμαχοι των Τούρκων ήταν! Η Ελλάδα το 40 πολέμησε ενάντια στη Βουλγαρία και την Ιταλία και το 50 οι Κύπριοι τους Βρετανούς. Αυτά δεν μας εμποδίζουν να έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας και αντίστοιχα κανείς Γερμανός δεν νιώθει δεσμευμένος ή έστω και ευγνώμον για μια τόσο παλιά και συγκυριακή συμμαχία. 

Μετά το τέλος του πολέμου, η κατεστραμμένη Γερμανία χρειαζόταν εργατικό δυναμικό. Δεν επέστρεψαν από το μέτωπο 4,3 εκ στρατιώτες και αξιωματικοί, και από τους βομβαρδισμούς είχαν επιπλέον μισό εκατομμύριο απώλειες. Πέρα από την έλλειψη αυτή, η βιομηχανία και η οικονομία άρχισε να μεγαλώνει κάνοντας τις ανάγκες πιο πιεστικές και η λύση ήταν οι ξένοι εργάτες (Gastarbeiter) όπου ξένοι υπήκοοι προσκλήθηκαν στη χώρα, πολλοί από αυτούς Τούρκοι (αλλά και Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί…). Πολλοί από αυτούς μόλις συνταξιοδοτήθηκαν επέστρεψαν στις πατρίδες τους, και άλλοι παρέμειναν με τα παιδιά τους. Σήμερα βρίσκονται 2,1 εκ Τούρκοι στη Γερμανία και είναι η μεγαλύτερη ξένη κοινότητα στη χώρα. Τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια που φαντάζεται ο Ερντογάν είναι μουσουλμάνοι μεν, αλλά όχι Τούρκοι (άραβες, πέρσες, αφρικανοί…). Και από τους Τούρκους, πολλοί είναι Κούρδοι, πολλοί είναι γκιουλενιστές και πολλοί έχουν βρει τη θέση τους στη Γερμανική κοινωνία και μόνο το όνομα τους δείχνει την καταγωγή τους. Το ότι η γερμανική κοινωνία δέχεται τις Τουρκικές κοινότητες δεν σημαίνει ότι είναι Τουρκόφιλοι. Και εμείς στην Ελλάδα έχουμε Πακιστανικές κοινότητες, αλλά αυτό δεν κάνει την Ελληνική πολιτική Πακιστανόφιλη. Ένα άλλο επιχείρημα είναι τα 3 εκ Γερμανών που πάνε για διακοπές στην Τουρκία. Πέρα από το ότι έρχονται και στην Ελλάδα, αυτοί είναι κατά βάση οι Γερμανοί που έχουν Τουρκική καταγωγή ή έχουν τα πιο χαμηλά εισοδήματα και εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές, όπως ακριβώς και οι 734 Έλληνες που πήγαν για ψώνια στην Τουρκία το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω κρίσης και πανδημίας! 

Η Γερμανία και η Τουρκία έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, που δεν έχουν οι Γάλλοι για παράδειγμα. Οι Γερμανοί τουρίστες ήταν οι μεγάλοι χρηματοδότες της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας και πάνω από 4.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αντίστροφα εταιρείες τουρκικών συμφερόντων στη Γερμανία δίνουν εργασία σε 200.000 άτομα, και η Γερμανία είναι ο κυριότερος εταίρος της Τουρκίας στο εμπόριο, στη χρηματοοικονομική και τεχνική συνεργασία αλλά και στην άμυνα. Ειδικά στον τομέα της άμυνας η Τουρκία είναι ο καλύτερος πελάτης των Γερμανικών οπλικών συστημάτων που σημαίνει όμως ότι μεγάλη είναι και η εξάρτηση της Τουρκικής πολεμικής μηχανής από τους Γερμανούς. Πέρα από το οικονομικό σκέλος, προφανώς η Γερμανία δεν θέλει να χαλάσει αυτή τη σχέση εξάρτησης, ώστε να έχει ένα ακόμα μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, και ούτε η Ελλάδα θα το ήθελε. Οι Τούρκοι αν δεν αγόραζαν άρματα ή υποβρύχια από τη Γερμανία, θα τα αγόραζαν από κάπου αλλού. Οι πιθανότητες, κατόπιν Ελληνικής πίεσης, να τους τραβήξουν το λουρί οι Γερμανοί είναι πολύ περισσότερες από ότι άλλοι πιθανοί προμηθευτές όπως οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Η υποβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία, θα είχε κόστος όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη Γερμανία, για όλη την ΕΕ και φυσικά και για την Ελλάδα. Και για αυτό δεν έχει επιδιωχθεί ενεργά από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Ελλάδας μετά την Ιταλία και είναι λίγο πιο πάνω από την τρίτη Γερμανία. Οποιεσδήποτε κυρώσεις θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένες ώστε να μη κάνουν περισσότερο κακό από καλό, και τελικά βλέπουμε ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της νομισματικής πίεσης μέσω των αγορών. Η Τουρκία έχασε τους δυο τελευταίους μήνες 65 δις για να στηρίζει το νόμισμα της, χωρίς να τα καταφέρει πολύ καλά και χωρίς να μπορεί να κάνει αντίποινα σε κανένα. 

Τα τελευταία χρόνια το κυριότερο θέμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων έχει να κάνει με την αίτηση της Τουρκίας για είσοδο στην ΕΕ. Μια αίτηση που υποστηρίχτηκε, όχι άδικα, από την Ελλάδα, και που τελικά η Γερμανία είναι η χώρα που την πάγωσε.  Ιστορικά η Γερμανία ήταν διχασμένη (όχι πλέον), με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να έχει τις αντιρρήσεις του και αντίθετα τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να είναι ένθερμος υποστηρικτής. Η Άνγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε και από το 2006 δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει πολλά πολλά προβλήματα με τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην ΕΕ “Turkey could be in deep, deep trouble when it comes to its aspirations to join the European Union”  όταν η Τουρκία αρνήθηκε να ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία με Κυπριακή σημαία, και πρόσθεσε ότι δεν θα ηγηθεί της Ευρώπης σε μια τέτοια κατάσταση. Το 2009 πρότεινε μία αόριστη προνομιακή συνεργασία αντί για εισδοχή. Τότε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από πλήρη είσοδο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως είναι δυνατόν οι συνομιλίες να συνεχιστούν αν δεν ανοίξουν τα Τουρκικά λιμάνια για την Κύπρο και η Τουρκική κυβέρνηση αντιπρότεινε την άρση του εμπάργκο των Κατεχομένων από την ΕΕ, κάτι που η Μέρκελ αρνήθηκε. Κατά τη διάρκεια των ταραχών στη πλατεία Ταξίμ η Μέρκελ δήλωσε συγκλονισμένη και πάγωσε τις ενταξιακές συνομιλίες με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπαγίς να δηλώσει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ότι η Τουρκία την ΕΕ.    

Το 2011 ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Γερμανία και σε ομιλία του ζήτησε από τους Τούρκους να πολλαπλασιαστούν και να μην αφομοιωθούν στη Γερμανία, κάτι που προφανώς σήκωσε κύμα έντονων αντιδράσεων στη Γερμανική κοινωνία, όπου η ενσωμάτωση των μεταναστών ήταν το πιο σημαντικό κοινωνικό θέμα μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας. Το 2018 ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα μεγάλο τζαμί στην Κολωνία και παραβρέθηκε σε δεξίωση του Προέδρου Στάινμάγιερ, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική από τα μέσα, ειδικά από τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουσέλ ο οποίος είχε περάσει ένα χρόνο στις φυλακές της Τουρκίας με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν πολύ οι Γερμανοτουρκικές σχέσεις. Εκείνη την εποχή οι Τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τουλάχιστον εννιά άτομα γερμανικής υπηκοότητας για πολιτικούς λόγους, για αυτό από τότε εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, και πως ακόμα και ένα like σε κάποιο ποστ μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή. Σε αντιδιαστολή, την ίδια εποχή που οι Γερμανοί συγκρούονται με τους Τούρκους, η Ελληνική Κυβέρνηση μάλλον συνεργάζεται μαζί τους, ο Απόστολος Δοξιάδης κατηγορεί την Ελληνική κυβέρνηση για παράνομες μυστικές επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών που έρχονται στη χώρα μας διωκόμενοι από το καθεστώς και ζητούν άσυλο. 

Πέρα από αυτά, έχουν δημοσιοποιηθεί και άλλα περιστατικά, τα οποία η Γερμανική κοινωνία δεν τα βρήκε καθόλου ευχάριστα. Το 2015 συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι για κατασκοπεία. Ερωτήσεις στο κοινοβούλιο είχαν σαν συνέπεια τη δημοσιοποίηση ότι στη Γερμανία βρίσκονται πάνω από 6.000 πληροφοριοδότες της ΜΙΤ σε γερμανικό έδαφος και ότι η δράση της είναι “απίστευτα μεγάλη”. Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι είχε καν φανταστεί η Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το 2017 δημοσιεύτηκε ότι πάνω από 300 άτομα και 200 οργανισμοί και σχολεία παρακολουθούνται από τη ΜΙΤ, κυρίως Γκιουλενιστές, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτο από τους Γερμανούς, και πως οι διευθύνσεις Τούρκων που είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και ήταν μυστικές ακόμα και από τους συγγενείς τους, διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Το 2018 η οργάνωση “Osmanen Germania” κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με τις Τουρκικές υπηρεσίες και τέθηκε εκτός νόμου. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ο υπογράφων αν έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή για τη δράση των Τουρκικών Υπηρεσιών σε Ελληνικό έδαφος και αν κάποια οργάνωση ή σύλλογος τέθηκε εκτός νόμου, εκτός και αν δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά…   

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ακόμα πιο σκληρή γραμμή της Γερμανίας. Έκανε μεν τη χάρη στην Τουρκία να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη (διαφορετικά όμως δεν θα πήγαινε η Τουρκία), αλλά αφαίρεσε την υπηκοότητα σε 1.000.000 Τουρκογερμανούς, απαγόρευσε στους Γερμανούς τον τουρισμό στην Τουρκία και πρόσφατα έστειλε πλοίο στην αποστολή Irini, ώστε να αποτρέψει τη μεταφορά Τουρκικών ενισχύσεων προς τη Λιβύη. Οι Έλληνες ταξιδεύουν χωρίς ταξιδιωτική οδηγία στην Τουρκία, όχι όπως οι Γερμανοί. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολίτες με διπλή Ελληνική και Τουρκική υπηκοότητα; Μήπως τα δικά μας στάνταρτ είναι χαμηλότερα από αυτά των φιλότουρκων Γερμανών; 

Συνεπώς από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι Γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία δεν είναι και τόσο φιλική. Είναι μάλλον ψυχρή για να μην χαρακτηριστεί σχεδόν εχθρική. Αν μη τι άλλο, είναι υποκριτικό να κατηγορούμε τη Γερμανία για φιλοτουρκισμό, όταν η Ελλάδα δεν έχει λάβει αποφάσεις σκληρότερες από ότι η Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει όμως και αυτομάτως ότι η Γερμανία έχει μια φιλελληνική πολιτική. Θα ήταν πολύ απλοϊκό να τοποθετούμε την Ελλάδα στο κέντρο του κόσμου και να χαρακτηρίζουμε όλους τους άλλους φιλέλληνες και ανθέλληνες. Τα προβλήματα της Ελλάδος είναι δικά της και επηρεάζουν τους άλλους όσο επηρεάζουν εμάς τα προβλήματα της Ινδίας με το Πακιστάν. Η ένταξη της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ τα έκανε και προβλήματα της Γερμανίας, αλλά δεν είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Αλλά αν πλήγωνται τα συμφέροντα της Ένωσης, τότε κανείς δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, και αυτό που κάνει ο Ερντογάν δεν είναι ούτε κυβερνοεπίθεση, ούτε εκστρατεία παραπληροφόρησης, ούτε κατασκοπεία, αλλά η πιο ξεκάθαρη απειλή και παραβίαση ζωτικού χώρου που μπορεί να υπάρξει.

Ο Ελληνισμός θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στις δικές του δυνατότητες. Όπως και να έχει, τις πρώτες κρίσιμες ώρες θα πρέπει να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα μόνοι μας. Η Τουρκία δεν έχει καλές σχέσεις με καμία μεγάλη χώρα. Οι Αμερικανοί της έχουν επιβάλει κυρώσεις, η ΕΕ είναι στο ένα βήμα πριν την υποβολή κυρώσεων, με τη Ρωσία είναι σε αντιπαράθεση σε Αρμενία, Συρία, Λιβύη, και με τους Κινέζους έχουν ψυχραθεί λόγω της υποστήριξης τους στους Ουιγούρους.  Βοήθεια έχουν να περιμένουν μόνο από το Κατάρ, η οποία μπορεί να είναι μόνο οικονομική, από το Πακιστάν που τους προμηθεύει εκπαίδευση και τα ανταλλακτικά για τα F-16 που δεν τους προσφέρουν οι Αμερικανοί και οι Παλαιστίνιοι, Λίβυοι και Τουρκομάνοι άτακτοι. Η Κίνα και η Ρωσία θα μπορούσαν θεωρητικά να δώσουν βοήθεια, αλλά θα ζητήσουν πολύ μεγάλα ανταλλάγματα και φυσικά αυτό θα προκαλέσει ποικίλες άλλες αντιδράσεις. Δεν θα επιτρέψει ποτέ η Δύση να πέσει η Ελλάδα και μάλιστα με ταυτόχρονη παρουσία Ρώσων ή Κινέζων. Αντίθετα η Ελλάδα έχει κινηθεί διπλωματικά εδώ και χρόνια και έχει βελτιώσει τις σχέσεις της στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας της. Αλλά ακόμα και να μην είχαμε καλές σχέσεις, πάλι είναι πολλοί αυτοί που δεν θα ανεχθούν μια Τουρκική ηγεμονία στην Μεσόγειο. Την τελευταία φορά που Τουρκικός στόλος διεκδίκησε την πρωτοκαθεδρία, βρέθηκε στο βυθό του Ναυαρίνου. Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί καν να πολεμήσουν αυτοί, αφού μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να εκτεθούν πολύ, θα έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν τον Ερντογάν. Αρκεί να προσφέρουν στην Ελλάδα πληροφορίες από τα ραντάρ και τους δορυφόρους τους, και οπλικά συστήματα που θα γείρουν τη ζυγαριά, όπως ακριβώς βοήθησαν οι Αμερικανοί τους Βρετανούς, όταν με τον απόπλου του στόλου προς τα Φώκλαντς τους αποδέσμευσαν ποσότητες AIM-9L που έκανε τη διαφορά στον αεροπορικό πόλεμο και το Sea Harrier κυριάρχησε. Ο Ερντογάν, δεν ξέρει αν μπορεί να βασιστεί στους ίδιους τους δικούς του αξιωματικούς, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα ανοίξουν τις αποθήκες στη Σούδα και θα μοιράσουν υλικό; οι Γάλλοι δεν θα στέλνουν Exocet και Scalp για όσο χρειαστεί; ότι οι Ιταλοί δεν θα φιλοξενήσουν Ελληνικά μαχητικά αν χρειαστεί, ότι οι Γερμανοί δεν θα στείλουν τορπίλες; οι Ισραηλινοί Spike κτλ; πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ότι δεν έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα κάποια από αυτά; Και το ότι οι Ισραηλινοί και οι Γάλλοι, τουλάχιστον, θα μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Μήπως τελικά οι κρίσεις αυτές βοηθούν πλέον την Ελλάδα εκθέτοντας την Τουρκία όλο και περισσότερο; Η Ελλάδα δεν έχει πλέον λόγο να κάνει υποχωρήσεις. Τη δεκαετία του 70 και του 80 τα τουρκικά ερευνητικά έκαναν απόπειρες να βγουν στο Αιγαίο, τώρα πάνε όλο και πιο ανατολικά. Η Τουρκία ζορίζεται όλο και περισσότερο, ο κλοιός κλείνει γύρω της και το μήνυμα μετά από τις κρίσεις θα είναι: μην είσαστε απροσάρμοστοι, ελάτε να τα βρούμε, όπως τα βρήκαμε με τους Ιταλούς και Αιγύπτιους, με βάση την UNCLOS, και εμείς θα κάνουμε τις υποχωρήσεις που μας αναλογούν, εσείς όμως πρέπει να σταματήσετε τις απειλές, όπως τις παραβιάσεις του FIR αλλά και πιο βασικά το casus beli ενάντια στην επέκταση των χωρικών υδάτων. Φυσικά, επέκταση των χωρικών υδάτων κλειδώνει το Αιγαίο, και μια τέτοια συμφωνία θα είναι η ταφόπλακα της Γαλάζιας Πατρίδας και του ονείρου της ηγεμονίας στη Β. Αφρική, αλλά θα είναι ένας έντιμος και βιώσιμος συμβιβασμός σε αντίθεση με περιπέτειες που μπορεί να είναι το τέλος της Τουρκίας όπως την ξέρουμε. 

 

ΥΓ. η φωτογραφία είναι από τα Προπύλαια, του Μονάχου.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

50 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
50 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
photographix

Eπιτελους, Μαρδυρης παλι.

P-S

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Ας μου επιτραπεί μια ειλικρινής ερώτηση προς τον αρθρογράφο η οποία φαινομενικά είναι μόνο εκτός θέματος.

Απο που προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100δις; γιατί πέρα από δηλώσεις αξιωματούχων όπου δεν συμφωνούν και μεταξύ τους ως προς το ποσό δεν έχω δει πραγματικούς υπολογισμούς και στοιχεία.

Αν πάντως είχαμε 100δις να τα κάνουμε Belharra μάλλον 150 θα είχαμε αγοράσει λόγο εκπτώσεων. //ssl.gstatic.com/mail/emoji/v7/png48/emoji_u1f60e.png

XsrX

Εξαρτάται από την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί κάποιος. Το ποσό κατά ΣΎΡΙΖΑ είναι στα 35, κατά Στουρναρα 86 και κατά Βιζερ κλπ από 100 ως
200.
Το ακριβές ποσό μάλλον δύσκολα θα υπολογιστεί, αλλά αν σκεφτούμε το τι έγινε στην περίοδο του Yanis (και μόνο) εύκολα καταλήγουμε στο ότι χάθηκαν πολλά λεφτά.

x-m

Οποίος δει την (δημοσιευμένη) εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας καταλαβαίνει, τα νούμερα είναι αμείλικτα και καθόλου βολικά.
Το τι δηλώνει κανείς……..

George

Εξαρτάται από το τι εννούμε και σίγουρα δεν εννούμε 100 δις ρευστό που υπονοεί ο αρθρογράφος. Σχήμα καθ’ υπερβολή. Μεγάλη μάλιστα! Σίγουρα έκλεισαν οι τράπεζες. Αρα χαθηκαν οι μετοχές. Που τις είχε το κράτος μια και αυτό τις είχε ανακεφαλαιοποιήσει όταν τις φαλήρισε σε ένα βράδυ με το να μην επιστρέφει το 50% των ομολόγων (PSI). Που ήταν όλα τα κεφάλαιά τους και πολλές καταθέσεις Οι μετοχές είχαν φτάσει τα 23 δις πριν Τσίπρα και Γιάνη. Οπότε το “αγάπη μου σήμερα έκλεισα τις τράπεζες” του Γιάνη στη γυναίκα του σήμανε ότι 23 δις γίνανε καπνός, Μπράβο Γιάνη! Είχε και συνέχεια.… Read more »

x-m

Ποια περίοδο περιγράφετε;

George

Το 2015. Τι πραγματικά χάθηκε από τη “διαπραγμάτευση” αλλά και τι ήταν απλά μεταφορά χρημάτων από καταθέσεις στις τράπεζες στα στρώματα και επομένως δεν είχαν κόστος για το δημόσιο
Αυτά χάθηκαν από τις τράπεζες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε μια κυβέρνηση να τα κάνει φρεγάτες
Τα ποσά που αναφέρονται πιο πάνω τα περιλαμβάνουν

Costas6

22% πρόθεση ψήφου.
28; οι κυβερνώντες με τη διαπλοκή να φτάνει μέχρι τον καφετζή της Βουλής.

Μετά βγαίνουν έρευνες που μιλάνε για λαό ηλιθίων (2 γενιές με κάτω του 70% ανθρώπων με ικανότητα κριτικής σκέψης) και μας κακοφαίνεται.

Costas6

Συγγνώμη, δε το έγραψα σωστά. 70% των ανθρώπων είναι χωρίς ικανότητα κριτικής σκέψης.

George

Υπάρχει θέμα αλλά μέσα από τις εμπειρίες φτιάχνεται το συλλογικό υποσυνείδητο.
Ελάχιστοι πχ σήμερα θα σκεφτόντουσαν εμφύλιο μετά τη τραγική 5ετία 44-49, ελάχιστοι αύριο θα πειστούν από έναν νέο θαυματοποιό
Προχωράμε όλοι μαζί

P-S

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας με προέτρεψε να το ψάξω λίγο περισσότερο. Νομίζω ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου ότι οι εκτιμήσεις περι κόστους διαπραγμάτευσης είναι λανθασμένες και ηθελημένα ή άθελα τους έχουν δημιουργήσει ένα φαντασιακό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η τότε αντιπολίτευση και δυστυχώς υφίσταται μέχρι σήμερα. Θα παραθέσω κ’ εγώ 2 άρθρα που προσπαθούν να καταρρίψουν αυτό το μύθο τα οποία είναι περισσότερο τεκμηριωμένα απο τις δηλώσεις και “υπολογισμούς” Wieser, Regling και Στουρνάρα. https://www.kathimerini.gr/959103/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-h-my8ologia-twn-100-h-200-dis-kostoys-diaxeirishs-syriza https://politikiautonomia.wordpress.com/2019/04/16/τα-86-ή-100-ή-80-ή-200-ή-86-έως-200-δις-κόστος-βαρουφά/ Νομίζω λοιπόν ότι η χρήση αυτού το παραδείγματος στο άρθρο σας είναι ατυχής, αφού υπονομεύει το βαθύτερο στόχο της αρθρογραφίας σας ο οποίος… Read more »

Manosss

Συνφονω με μερικα σημεια του αρθρου και με μερικα οχι….Οσο αφορα την Γερμανια και αλλες χωρες με τις εξαγωγες και τους εξοπλισμους δεν εχεις δικαιο….οσο οι Τουρκοι αγοραζουν οι Γερμανοι θα κανουν και τα στραβα τα ματια οπως και αλλες χωρες…
Καμια χωρα δεν θα αφησει την Τουρκια ετσι ευκολα…δες τους Αμερικανους τι τους εχει κανει ο Ερντογαν και ακομα εκει ειναι……Η ελλαδα μια συνφωνια για αγωγο υπεγραψε με τον Καραμανλη και ειδαμε τι εγινε.

Tango.Alpha

Καλά εκείνος ο αγωγός τον παλεύαμε από το 1993. Στοιχειωδώς να τον είχαμε πάρει σοβαρά θα τον είχαμε ολοκληρώσει.

GK21

Κυριε Ηρακλη μου,απλως υποκλινομαι!!!!!!Αφου εφτασες στο σημειο να πεις πως η Γερμανια κρατα σκληρη γραμμη απεναντι στην Τουρκια,τοτε νομιζω πως καπου εδω το τερματισες το video game……

Υ.Γ. Μεταξυ μας,εχω μια κρυφη ελπιδα πως θα υπαρχει και bonus stage οπου θα αναλυεις το ποσο καλη ειναι η συνεκμεταλευση-συνδιαχειριση αφου πρωτα εχει προηγηθει διαπραγματευση εφ’ολης της υλης.Ελπιζω να μην με απογοητευσεις!!!

kondoras

O Π. Κονδύλης έχει γράψει μεταξύ άλλων “γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση (και πάντως τα ισχυρότερα έλη της), μη μπορώντας να δώσει στην Τουρκία όλα όσα επιθυμεί, θα επιδιώκει να την κατευνάσει με ελληνικά έξοδα, πιέζοντας δηλαδή την Ελλάδα να δεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.”

 

x-m

Ακριβώς έτσι. Εδώ πιεστήκαμε και ενδώσαμε με το κρατίδιο του βορρά………

photographix

Ειλικρινά όσοι έχουμε ζήσει το Νταβός, τα Ιμια, Ελσίνκι, Μαδρίτη κτλ τσιμπιόμαστε να δούμε αν είναι όνειρο.”

kondoras

Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία που υποδηλώνουν ένα προαποφασισμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Οι φιλικές αμερικανικές δηλώσεις εμπεριέχουν όλες ένα μεγάλο „αλλά“, τον διάλογο, ήτοι κάποια παραχώρηση. Με αυτόν το τρόπο περιορίζονται κατά πολύ και οι όποιες στρατιωτικές επιλογές μας. Το διαπραγματευτικό μας όριο περιορίζεται και από την Αίγυπτο. Πέραν τούτου, όσο μεγαλύτερη ΑΟΖ κερδίζει η Ελλάδα, τόση χάνει όχι η Τουρκία, αλλά η Κύπρος, μιας και προς τα εκεί θα βουν τη διέξοδο τους οι γενίτσαροι. Το να μείνουν χωρίς διέξοδο στη Μεσόγειο αν δεν ηττηθούν ολοκληρωτικά σε πόλεμο (διαμελισμός) είναι αδύνατο. 

Antonis_Loukas

Λίγο ακόμη και θα πάω να αφήσω ανθοδέσμη έξω από την Γερμανική πρεσβεία… Επειδή είναι μακροσκελές το άρθρο, θα ήθελα να θίξω μόνο 2 σημεία. Το θέμα των κυρώσεων καθώς και των επιπτώσεων στην Ελληνική οικονομία, είναι σαφώς περίπλοκο. Δεν δικαιολογείστε όμως, να γράφετε τέτοιες απλοϊκές ανακρίβειες! Η προνομιακή σχέση Τουρκίας-ΕΕ, έχει πλήξει σφόδρα, χώρες όπως η Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι, ενώ εμείς πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα τους κανόνες της ΕΕ(και μάλιστα χωρίς τα ‘παραθυράκια’ των μεγάλων χωρών) και ταυτόχρονα να έχουμε πολύ υψηλά κόστη συμμόρφωσης με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα/νομοθεσία/εργατικό δίκαιο κλπ, η Τουρκία, δεν έχει… Read more »

George

Και η Ρουμανία γιατί αναπτύσσεται τότε? Δεν θα έπρεπε κι αυτή να έχει προβλήματα με τον Τουρκικό ανταγωνισμό? Η Τσεχία? Η Πολωνία? Η Βουλγαρία?
Ξένες επενδύσεις δεν γίνονται γιατί υπάρχει αρνησιδικία. Μας το λένε δεκαετίες τώρα.
Σε κάθε έκθεση, σε κάθε οικονομικό forum Δεν είναι ασφαλείς οι επενδύσεις έτσι. Πως αλλιώς να μας το πούνε? Το βάλανε και σε τρία μνημόνια μπας και το προσέξουμε….τίποτα
Η ΕΕ φταίει γι αυτό?

Antonis_Loukas

Η απάντηση σε αυτά που γράφεις μόνο μικρή δεν μπορεί να είναι… Καταρχήν, πιαστηκες από μια πρόταση σε ολόκληρο κείμενο… Διαφωνείς στην ουσία του; Αναφέρεις διάφορες χώρες, οι οποίες τυγχάνει να έχουν όχι μόνο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, αλλά και δικό τους νόμισμα, βιομηχανικές υποδομές κατάλοιπο σοβιετικής εποχής και πολλά ακόμη. Το να έχεις νομικό πλαίσιο φιλικό στις επιχειρήσεις, δεν διασφαλίζει ανάπτυξη με κλασικό παράδειγμα τη Βουλγαρία που ανέφερες. Τουλάχιστον όχι ανάπτυξη που να διαχέεται στον απλό κόσμο. Παρότι η Βουλγαρία έχει προσελκύσει πολλές ελληνόκτητες επιχειρήσεις, σαφώς και έχει πρόβλημα με τη Τουρκία και ανταγωνιστικα μειονεκτηματα. Μέρος των εργοστασίων πχ… Read more »

George

Τα Dacia δείχνουν ακριβώς το αντίθετο Το ίδιο και τα ΚΙΑ (Σλοβακία) Προφανώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με το να ανήκεις στην ΕΕ. 72 δις σε 7 χρόνια πάντως δεν θα ήταν διαθέσιμα εκτός. Ούτε ένα σταθερό νόμισμα όπως το Ευρώ, βλέπε κατρακύλα λίρας Ο δείκτης κατανομής εισοδήματος είναι καλύτερος στην ΕΕ σχεδόν από όλο τον υπόλοιπο κόσμο Το μεγαλύτερο τμήμα παγκόσμιως των κοινωνικών δαπανών γίνεται στην ΕΕ με κάτω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού Ας κανουμε εμείς πρώτα όλα όσα πρέπει (και που κάνουν οι υπόλοιποι) και αν σκαλώσουμε ας πάμε να το πούμε ας ζητήσουμε αλλαγή Αλλά πριν… Read more »

FTS

[…Η υποβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία, θα είχε κόστος όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη Γερμανία, για όλη την ΕΕ και φυσικά και για την Ελλάδα…] […Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Ελλάδας…] Το άρθρο πάσχει από αντιφάσεις. Οι κυρώσεις από την ΕΕ σκοπό θα έχουν να αποτρέψουν την Τουρκία να κλιμακώνει και να συνειδητοποιεί ότι για τις ενέργειες της θα αναλαμβάνει ένα βαρύ οικονομικό κόστος. Σε διαφορετική περίπτωση ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ? μήπως να… Read more »

George

Ολο αρνητισμό είσαι! Θα μας στείλουν….έχε εμπιστοσύνη! 🙂

Nikolaos

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σημειώναμε, σήμερα μόλις, σε σχόλιο μας υπό άλλο άρθρο: Η Γερμανία δείχνει ενοχλημένη επειδή θεώρησε τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου “μονομερή ενέργεια” που υπονόμευσε τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της. Ωστόσο, ουδεμία ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευόταν για τις σχέσεις της με τρίτους ενόψει “διαλόγου”. Η συμφωνία είναι απολύτως ανεπίληπτη εξ επόψεως διεθνούς δικαίου διότι δεν θίγει δυνητικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Αν η Γερμανία ενοχλήθηκε, είναι επειδή αποζητούσε μια αφορμή για αποστασιοποίηση. Μη γελιόμαστε, η Γερμανία είναι όμηρος της πολυπληθούς τουρκικής κοινότητος, και φυσικά όχι μόνο των πολιτογραφημένων Γερμανών. Ο Ερντογάν μπορεί να κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες στους… Read more »

George

Οτι την κάψαμε την πρωτοβουλία της Ανγκελα, την κάψαμε….
Τζάμπα οι τίτλοι στις Γερμανικές εφημερίδες για τη σωτηρια μεσολάβηση της
Οχι ότι δεν έχουμε δίκιο αλλά την παραμονή της ανακοίνωσης ελληνοτουρκικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Γερμανίας ανακοινώνουμε υπογραφη με την Αίγυπτο για ΑΟΖ
Δεν το λες και τακτ….και σίγουρα δεν της φτιάξαμε την μέρα

Costas6

Η Άνγκελα θα την ξαναπάρει την πρωτοβουλία, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Αλλά όταν θα την ξαναπάρει, θα είναι και το ελληνοαιγυπτιακό μέσα. Γιατί είναι νόμιμο και δε μπορεί να κάνει αλλιώς.

Ας μην φτιάχνουμε πάντα τη μέρα της Μέρκελ, ας φτιάξουμε τη δική μας μια φορά!

Nikolaos

Αν είναι να απεμπολήσουμε το δικαίωμα να συνάπτουμε διεθνείς συμβάσεις στο χρόνο κατά τον οποίον συμπίπτει η βούλησή μας με εκείνη του αντιδιαπραγματευομένου μας, περιερχόμαστε σε καθεστώς κράτους μειωμένης κυριαρχίας, και καλύτερα να κατεβάσουμε το κεπέγκι και να μην κυνηγούμε ΑΟΖ κλπ. Η όλη επιχειρηματολογία (που υιοθετούν και διεθνολόγοι, όπως σήμερα στο ΒΗΜΑ ο μονίμως ηττοπαθής, φοβικός και ενδοτικός Ιωακειμίδης) είναι εκ του πονηρού και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, και χωρίς αστερίσκους για το timing: Όπως η συμφωνία μας με την Ιταλία δεν έφθασε ως το σημείο διεπαφής με τις ζώνες της Λιβύης (και άρα δεν έθιξε δικαιώματα… Read more »

digitallito

Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης!!!

photographix

good points

Nikolaos

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σημειώναμε, σήμερα μόλις, σε σχόλιο μας υπό άλλο άρθρο: Η Γερμανία δείχνει ενοχλημένη επειδή θεώρησε τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου “μονομερή ενέργεια” που υπονόμευσε τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της. Ωστόσο, ουδεμία ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευόταν για τις σχέσεις της με τρίτους ενόψει “διαλόγου”. Η συμφωνία είναι απολύτως ανεπίληπτη εξ επόψεως διεθνούς δικαίου διότι δεν θίγει δυνητικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Αν η Γερμανία ενοχλήθηκε, είναι επειδή αποζητούσε μια αφορμή για αποστασιοποίηση. Μη γελιόμαστε, η Γερμανία είναι όμηρος της πολυπληθούς τουρκικής κοινότητος, και φυσικά όχι μόνο των πολιτογραφημένων Γερμανών. Ο Ερντογάν μπορεί να κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες στους… Read more »

x-m

Τόση πολύ προσπάθεια για να πειστούμε ότι επικρατεί λάθος αντίληψη για τη Γερμανία; “Μια αίτηση που υποστηρίχτηκε, όχι άδικα, από την Ελλάδα, και που τελικά η Γερμανία είναι η χώρα που την πάγωσε”. Γιατί υποστηρίχθηκε δίκαια από την Ελλάδα η αίτηση;Από που προκύπτει το επίθετο “δίκαια”; Αλήθεια, πόσο γελοίο ήταν να πλειοδοτούμε την ώρα που η τουρκία ήταν και είναι απειλή για την ασφάλεια μας; Επίσης , μπορεί η Γερμανία να μην ήθελε την τουρκία πλήρες μέλος, αλλά η Γαλλία ήταν αυτή που πάτησε πόδι, μην αλλάζουμε την πραγματικότητα. Αν περιμένετε από τη Γερμανία να μας στείλει τορπίλες τα πιάσαμε… Read more »

Costas6

Υπάρχει ΜΙΑ περίπτωση να ακουμπήσουν ελληνική και κυπριακή αοζ.
Να εκνευριστούν τόσο πολύ (όλοι, όχι μόνο οι Γερμανοί), που να το επιβάλουν σε “διμερή” σαν πολιτική λύση.

Και αυτό, μόνο ο Ερντογάν μπορεί να το καταφέρει.

dimitrov

Κακά τα ψέματα … οι παλιές συμμαχίες ισχύουν ακόμα. Έχουμε Α’ ΠΠ(κατά κάποιο τρόπο) με τις κεντρικές αυτοκρατορίες απο τη μια και την εγκάρδια συνεννόηση από την άλλη(χωρίς Εγγλέζους), που λέει ο λόγος. Φυσικά Γερμανοί και Αυστριακοί δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τις ορδές των απελπισμένων να μπουκάρουν, αλλά η “αγάπη” μένει προς τον παλιόφιλο. Οι ηπειρωτικές δυνάμεις με τις ηπειρωτικές δυνάμεις και οι ναυτικές με τις ναυτικές. Ας μην γελιόμαστε από τα φαινόμενα. ΗΠΑ και Γαλλία βάζουν πλάτη. Και Ισραήλ.Ειδικά τώρα που ετοιμάζεται για νέες αρπαχτές με “εθνικά” οχήματα και ντουφέκια. Αυτοί δεν θέλουν να δουν τα πετρόλαδα(τους) και… Read more »

Tango.Alpha

Πείτε μας τι παίρνετε στην “Π” να το πάρουμε κι εμείς να αισθανθούμε καλύτερα ή πείτε μας ποιος είναι ο οπτικός σας για να πάρουμε γυαλιά να βλέπουμε τα γεγονότα όπως μας βολεύουν. Η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση έγινε αφού συμφωνήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία την Τελωνειακή Ένωση που όλοι (εκτός από μας) την ήθελαν από τη δεκαετία του 80. Καλός διαπραγματευτής δεν είναι αυτός που δίνει κάτι σημαντικό και παίρνει κάτι σημαντικό αλλά σε μια συμφωνία 50-50 παίρνει και την παύλα. Αρα η ένταξη της Κύπρου έγινε με αντίστοιχο αντίτιμο. Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε λίγο πολύ,… Read more »

Nikolaos

Το επαχθέστερο για την Ελλάδα τίμημα για την ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε. ήταν η ένταξη των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών … Κάποια είναι εγκλωβισμένα σε έναν προνεωτερικό κόσμο και αδυνατούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί η Ένωση. Άλλα είναι δορυφόροι της Γερμανίας και βασιλικότεροι του Βασιλέως. Και βέβαια η ένταξη της Βουλγαρίας ήταν η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας, και προεχόντως της κλωστοϋφαντουργίας και εν γένει της μεταποίησης στο Βόρειο Ελλάδα. Να μην πω ότι χρειάστηκε να σκορπίσουμε συμβόλαια αμυντικών προμηθειών σε όλη την Ε.Ε., ακόμη και σε ανοιχτά εχθρικές χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία, για να τους γλυκάνουμε και να… Read more »

digitallito

Σωστός. Αυτό με την Βρετανία στον λαιμό μου κάθεται….
Για την Σουηδία κρατάω κάποιες επιφυλάξεις, αλλά θεωρώ τους Βρετανούς και τους Τούρκους στην πρώτη γραμμή των εχθρικών χωρών.

GeoMoust

Τσάμπα προσπάθεια αγαπητέ αρθρογράφε. Οι έχοντες μηδενική γνώση περί διεθνών σχέσεων (αμυντικών, διπλωματικών, εμπορικών, οικονομικών κτλ) από πάνω δεν πείθονται για όσα λέτε, φυσιολογικό αφού πιστεύουν ότι η κρητική στάση σημαίνει κόψιμο με το μαχαίρι σε εξαγωγές, παύση κάθε σχέσης με την χώρα που προκαλεί τα προβλήματα, εμπάργκο στα προϊόντα της κτλ. Όσο και να προσπαθήσετε, λοιπόν, εκείνοι το βιολί τους…

x-m

Να υποθέσω ότι κατά τη γνώμη σας έκφραση άποψης π.χ. περί της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας προϋποθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό στα οικονομικά;

Nikolaos

Είδαμε και τους οκονομολόγους ΥΠΟΙΚ μας … Οι δολιοφθορείς Αρσένης & Βαρουφάκης, ο κρατικοδίαιτος στραγγαλιστής και ιεροκήρυκας της αντισυνταγματικής φορολόγησης Στουρνάρας, και άλλοι αστέρες, ων ουκ έστι αριθμός. Για την ιστορία, οι πλέον επιτυχημένοι της 50ετίας, Παναγής Παπαληγούρας και Αλέκος Παπαδόπουλος, δικηγόροι ήταν … Που ήξεραν να σέβονται τα νούμερα …

NikosP

Follow the money …. Η Γερμανία έχει το θετικότερο ισοζύγιο συναλλαγών με την Τουρκία από όλη την ΕΕ( κοντά στα +7 δις ) με τους Ολλανδούς και Φινλανδούς να ακολουθούν από μακριά και σχεδόν με ισοσκελισμό ( κάτι που πετυχαίνουμε εμείς με -1943 και +1974 ) και όλους τους άλλους στο “κόκκινο” . Τί σημαίνει αυτό ; Μάλλον οι Τούρκοι ξέρουν ποιόν πρέπει να “μπουκώσουν” στην ΕΕ για να κάνουν την δουλειά τους , ενώ δεν τους κακοπέφτει η ανεμπόδιστη από κυρώσεις και περιορισμούς προμήθεια όπλων. Να το δούμε και γεωστρατηγικά -γεωπολιτικά ;; Συμφέρει την Γερμανία η φτηνή και άνευ… Read more »

nigozs

Συμφωνώ με τον επίλογο.
Το υπόλοιπο κείμενο δυστυχώς δεν λαμβάνει πολλές πολλές παραμέτρους όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι χώρες που έχει βοηθήσει ενεργά η Γερμανία (εκτός Τουρκίας) ?
Μα βέβαια αυτές που ήταν στο πλευρό της στον ΙΙ Π.Π.
Εν κατακλείδι, “το γουρούνι αρνί δεν γίνεται” όπως λένε και φυσικά αν δεν σταματήσει την “αιμοδοσία” το Κατάρ, δεν γίνεται τίποτα απολύτως.
Οι πρόσκαιρες αντιθέσεις που προκαλουνται για να έχουν βάση πρέπει να είναι διαρκείς και όχι πρόσκαιρες.
Η Τουρκία έχει βάλει πλώρη να γίνει ξανά Οθωμανική και αυτό ίσως τώρα αρχίζουν να το καταλαβαίνουν οι Γερμανοί.

digitallito

Γερμανία. Το μεγάλο ερωτηματικό. Οι σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας, αλλά και η τριγωνική(!) με την Τουρκία δεν έχουν να κάνουν μόνο με οικονομικούς όρους και εμπορικά συμφέροντα. Ελλάδα και Γερμανία ανήκουμε σε αντίθετα γεωπολιτικά στρατόπεδα γι’ αυτό και διαχρονικά τα τελευταία 100+ χρόνια, (από τον ΑΠΠ όταν ο Βενιζέλος σωστά ανέλυσε την τότε κατάσταση και διάλεξε στρατόπεδο), υπήρξαμε εχθροί ή “εχθροί” (για να συμπεριλάβω και την μετά τον ΒΠΠ περίοδο). Χερσαίες και Θαλάσσιες Χώρες. Εκείνοι πάντα υποστήριζαν και συμπορεύονταν με τους εκάστοτε εχθρούς μας (Βούλγαρους ή Τούρκους). Εμείς ως θαλάσσια χώρα τα συμφέροντά μας βρίσκονται με τις χώρες της θάλασσας και όσες… Read more »

Voiceofreason

Καλησπέρα. Αγαπητέ φίλε Ηρακλή, είναι τόσο τουρκόφιλη η Γερμανία που περισσότερο δε γίνεται. Απορώ ειλικρινά πώς από την οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα κρίνεις ότι δεν είναι απέναντί μας. Πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από την υπογραφή της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο και ακόμα η Γερμανία όπως και καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν πήρε θέση για τη συμφωνία αυτή. Μοναδική εξαίρεση ο Βέμπερ. Σε σημερινή δήλωση ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είπε “Δε θα ήθελα να διατυπώσω θέση γι’ αυτή τη συμφωνία”, όπως και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση για το το συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη… Read more »

npo

αδελφέ, δεν χρειαζόμαστε διαιτητή του είδους που θεωρεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο ισοδύναμο (να μην πω ισχυρότερο) με το ελληνοαιγυπτιακό.. Αν είναι διαιτητής να βγάλει κίτρινη κάρτα εκεί που πρέπει. Κι έχει την οικονομική ισχύ να το κάνει.

Οσον αφορά τις εφημερίδες τους, υπήρξε εφημερίδα που κατηγόρησε τον Μακρόν οτι ρίχνει λάδι στην φωτιά? Που σημαίνει πως ο διαιτητής θα ήθελε πολύ να υποχωρήσει αυτοί που είναι αμυνόμενοι και πιο αδύναμοι, ωστε να ξεφορτωθεί το πρόβλημα.

Άσε, να λείπει.

Jimmy

Εμενα παντως αυτο το αρθρο, και ειδικα και μετα τις εξελιξεις των τελευταιων ημερων, μου θυμιζει εκεινες τις παλιες Ελληνικες ταινιες και την ατακα “Ειναι φιλοι μας οι Γερμανοι, μας αγαπανε οι Γερμανοι”. Καταλαβαινω οτι ο αρθρογραφος εχει μια συμπαθεια στη Γερμανια ειτε γιατι σπουδασε εκει, ειτε για οποιοδηποτε αλλο λογο. Καταλαβαινω επισης οτι συνηθως θελει να δειξει και την απεναντι πλευρα της κοινης γνωμης, δλδ προσπαθει με καποια επιχειρηματα να αντικρουσει την “κοινη γνωμη. Αλλα και παλι νομιζω οτι με βαση και τα γεγονοτα που δεν τον δικαιωνουν , θα πρεπει να ειναι πολυ “αντιπαθης” στους αναγνωστες σας. Μηπως… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99

Related News

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Πού απευθύνθηκε αυτή τη φορά η Τουρκία για να λύσει το πρόβλημα που λέγεται κινητήρας (και) του Altay;

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στην διαδικτυακή πύλη πληροφοριών της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, η Τουρκία ζητά επισήμως την εξαγωγή του κινητήρα γνωστού κι...

APACHE vs SUPER COBRA: Η «αγορά του αιώνα» στην Αεροπορία Στρατού

Μετά την πρώτη «αγορά του αιώνα», τη δεκαετία του '80, που αφορούσε μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία, ακολούθησε μία ακόμα, που αφορούσε επιθετικά...

EP-3E ARIES II Orion πάνω από την Αθήνα

Σήμερα το πρωί ένα Lockheed EP-3E ARIES II Orion (160764) πέρασε σε μεγάλο ύψος πάνω από την Αθήνα. Το αεροσκάφος που...
- Advertisement -