8.1 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΗ Κομισιόν κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Πολωνία

Η Κομισιόν κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Πολωνία

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβήτησε την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ενωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Πρόεδρος Κομισιόν για Πολωνία: Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες

 

Οι νομικές συνέπειες για την Πολωνία και τα πρόστιμα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει πιθανές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ με βάση δικές της έρευνες ή καταγγελίες από πολίτες, επιχειρήσεις ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σε περίπτωση που το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών, ή δεν διορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση:

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
  2. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος μέλος παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Καλεί επίσης το κράτος μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε, εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
  3. Αν το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο.
  4. Εάν το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων.
  5. Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος μέλος έχει παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ, οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση δε που το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην επανορθώνει την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει εκ νέου στο Δικαστήριο.

Κατά την παραπομπή ενός κράτους μέλους στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες συνίστανται σε ένα κατ’ αποκοπή ποσό και/ή μια ημερήσια αποζημίωση.

Κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει, καθώς το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει καταδικάσει την Πολωνία να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 1.000.000 ευρώ, για την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.

 

Πολωνία: Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

 

Η μεταναστευτική κρίση και η “σκληρή” στάση των Βρυξελλών

Η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία δεν φαίνεται ότι επηρρέασε τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Βαρσοβία. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται οργισμένες με τη γενικότερη ευρωσκεπτιστική  – τουλάχιστον – στάση την οποία τηρεί η πολωνική κυβέρνηση και δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν τις πράξεις της Πολωνίας “ατιμώρητες”.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η ευρωπαϊκή ηγεσία να κλιμακώσει περαιτέρω την πίεση προς την Βαρσοβία, καθώς θεωρεί την αμφισβήτηση του κοινοτικού δικαίου “κόκκινη γραμμή”.

Στη Κομισιόν είναι η αλήθεια ότι ρισκάρουν με τις πρωτοβουλίες αυτές, καθώς στην Πολωνία είναι έντονο το αντιευρωπαϊκό αίσθημα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή – και με ανοιχτό το θέμα της πίεσης που ασκεί η Ρωσία στην Ουκρανία – είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν στις Βρυξέλλες ότι η Βαρσοβία “θα κάνει πίσω” τελικά και θα κρατήσει στο μέλλον μια πιο μετριοπαθή στάση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

HΠΑ για EastMed = Προδοσία, Γαλλία για EastMed (τα ίδια)= Μέρα Δευτέρα, τα δυο μέτρα και σταθμά και οι ΨΕΠ στην Ελλάδα

ΨΕΠ: Ψυχολογικές ΕπιχειρήσειςΠριν λίγες μέρες είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε ένα άρθρο που προσπαθούσε να εξηγήσει τις όποιες αμερικανικές δηλώσεις για τον EastMed. Μάλιστα, είχε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

176
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου,...

0
Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Μπλίνκεν σε Πούτιν: επιλέξτε την “ειρηνική οδό” στην Ουκρανία

Να επιλέξει την "ειρηνική οδό" κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση στην...

Εκατοντάδες βρετανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι έφθασαν στην Ουκρανία, από «λάθος» δρόμο

Η ενίσχυση της Ουκρανίας με δυτικό οπλισμό συνεχίζεται, αν και προς το παρόν ότι φθάνει στη χώρα παραμένει σε επίπεδο μικρών-μεσαίων όπλων χωρίς τίποτα...

Λιθουανία: Άμεση απειλή τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που φθάνουν στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν άμεση απειλή για τη...