Τέλος στις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία και άρση του casus belli ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 525
  •  
  •  

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα γίνεται ειδική μνεία και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου (μετά από κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντής), καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αναστολή και όχι διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για αναστολή και όχι διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς ακούστηκε και αυτή η πρόταση από πολιτικές ομάδες του ΕΚ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΚ, «μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Δηλαδή δεν «πέρασε» η άποψη για πλήρη και οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την περσινή απόφαση της Τουρκίας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους που πολλές που από τις εξουσίες που παραχωρήθηκαν στον Πρόεδρο και την εκτελεστική εξουσία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διατηρούνται σε ισχύ, και συνεχίζουν να περιορίζουν ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κοινοβούλιο παραμένει σοβαρά ανήσυχο για τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των ΜΜΕ και τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, καθώς και για την «παντοδυναμία» του προεδρικού αξιώματος.

Ανησυχει επίσης βαθιά για τη συρρίκνωση του περιθωρίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, καθώς μεγάλος αριθμός ακτιβιστών, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στη φυλακή.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, το Κοινοβούλιο προτείνει οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ανασταλούν επίσημα.

Το ΕΚ στηρίζει τους Τούρκους πολίτες

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τους Τούρκους πολίτες και να παραμείνουν προσηλωμένοι στον δημοκρατικό και πολιτικό διάλογο. Ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν (όχι μέσω της Άγκυρας, αλλά απευθείας στην τουρκική κοινωνία των πολιτών)για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους φοιτητές και τους δημοσιογράφους για την προώθηση και προστασία των δημοκρατικών αξιών και αρχών.

Εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης

Οι ευρωβουλευτές διατείνονται ότι για να παραμείνει η Τουρκία οικονομικά προσδεδεμένη στην ΕΕ, πρέπει να παραμείνει μια πόρτα ανοικτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες βελτιώσεις στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τα 72 κριτήρια που προσδιορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, προς όφελος των φοιτητών, των ακαδημαϊκών, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό

Τέλος, όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, το ψήφισμα υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την παροχή προσωρινής αρωγής στους πρόσφυγες. Το ΕΚ είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση και ο πληθυσμός της χώρας τήρησαν ιδιαίτερα φιλόξενη στάση προσφέροντας καταφύγιο σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ταυτόχρονα όμως παροτρύνει την Τουρκία να τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης. Τα κράτη μέλη από την άλλη θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια επανεγκατάσταση μεγάλης κλίμακας.

Δήλωση

Η εισηγήτρια Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) είπε σχετικά: «Αν η ΕΕ παίρνει τις ίδιες τις αξίες της στα σοβαρά, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κατάληξη από την επίσημη αναστολή των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων έχουν αγνοηθεί πλήρως από την Άγκυρα. Εκτός από τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδόμηση του κράτους δικαίου και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει την παγκόσμια αρνητική πρωτιά για τον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, το πρόσφατα αναθεωρημένο σύνταγμά της εδραιώνει τον απολυταρχισμό του Ερντογάν.»

«Καταλαβαίνω ότι μια παύση των συνομιλιών δε θα είναι θετική εξέλιξη για τους δημοκράτες της Τουρκίας. Για αυτό το λόγο, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Το Κοινοβούλιο, ως εκ τούτου, ζητά να διατεθούν εξειδικευμένοι πόροι για τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με ξεκάθαρες βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ περισσότερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για τα προγράμματα ανταλλαγής και διαπροσωπικών επαφών».

Στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «ασήμαντη» για την Άγκυρα την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η δείχνει την ακροδεξιά τάση του ΕΚ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 525
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
hurin
Member
hurin

Δεν βλέπω στο κείμενο αυτά που έχετε για τίτλο.

K K
Guest
K K

Άλλο ένα ψήφισμα για τον κάλαθο των αχρήστων…..λες κ δεν ξέρουν όλοι που τα γράφει αυτά τα ψηφίσματα η Τουρκία.

Πατριωτης Σκετο
Guest
Πατριωτης Σκετο

Και αμεσως μετα οι Γερμανοι εδωσαν αλλο ενα τελωνειακο προνομιο σταδερφια τους Τουρκους για να αισχροκερδουν και οι 2 εναντι των υπολοιπων κρατων.

Paliouras
Member
Paliouras

Το μισος ξεχειλιζει τον κοσμο. Η πολυπολιτισμικοτητα που προωθουν οι εχοντες και κατεχοντες δεν προκειται να υλοποιηθει. Ειναι καιρος να αναθεωρηθουν τα σχεδια γιατι ολες οι ζωες κινδυνευουν απο renegade τρελλους. Η Ε.Ε. εκανε αυτο που επρεπε μετα απο παρα πολυ καιρο. Καλλιο αργα παρα ποτε. Καιρος να αλλαξει και η Ελληνικη σταση στο θεμα, στην ουτοπια “εξευμενισμου του θηριου”. Καταρχην φαινεται εντελως γελοιο και μας ξεφτιλιζει να το παιζουμε “υποστηρικτες της ευρωπαικης προοπτικης της Τουρκιας” οταν ξερουμε οτι με το που θα γινουν πληρες μελος, θα μας εποικισουν σχεδον ολοκληρωτικα, και μαλιστα με επιδοτουμενους settlers οπως στην Κυπρο. Οτι… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Οχι αν παιρνα απο το χερι σου και το χερι μου αγαπητε

TGD
Member
TGD

Φυσικά η ουσία είναι στην τελευταία πρόταση:
Η Τουρκία θεωρεί «ασήμαντη» για την Άγκυρα την απόφαση.
Και γιατί να την θεωρεί σημαντική; Έχει προνομιούχο πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης και κανένας δεν πρόκειται να έρθει στο Αιγαίο να συμπαρασταθεί στους Έλληνες. Αν δεν συνοδευτεί με μια καλή “καμπάνα”, πχ επιβολή δασμών στα τουρκικά προϊόντα, είναι κενά λόγια. Αλλά η πρόταση μιλάει για επέκταση των οικονομικών δεσμών με την Τουρκία. Τι να κάνουμε, έχει γίνει υποκατασκευαστής για όλες τις βιομηχανίες της Ευρώπης…

photographix
Member

Αυτο ακριβως. Αλλα ελπιζω οτι ερχονται αλλαγες….

Nasos
Member
Nasos

Την τουρκία την ενδιαφέρει μόνο η τελωνειακή ένωση για να πουλάει αφορολόγητα τα προϊόντα της. Αν δεν της κοπεί αυτό το προνόμιο δεν ιδρώνει κανένα αυτί. Παρεμπιπτόντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι ισχύ έχει επί των Κυβερνήσεων των Κρατών Μελών, και αν δεν έχει ισχύ, γιατί τους πληρώνουμε ? ? ?

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Δεν εχει ουσιαστικα καμια. Τους πληρωνουμε διοτι ειμαστε ηλιθιοι.

photographix
Member

Οh yes ….

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Δεν θυμάμαι αντίστοιχο προηγούμενο.

Και μόνο η επίσημη παραδοχή – αναγνώριση της ΕΕ, ότι η Τουρκία ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ στο Αιγαίο εναντίων της Ελλάδας, τις οποίες πρέπει να τις σταματήσει (και δεν πρόκειται περί “καβγάδων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας όπου πρέπει να τα βρούμε μόνοι μας”) είναι μια ανεπανάληπτη εξαιρετικής σημασίας διπλωματική νίκη της Ελλάδας και ήτα της Τουρκίας.

zipo's
Guest
zipo's

Εεεε, δηλαδή τις επόμενες μέρες θα σταματήσουν τις παραβιάσεις του FIR;

Kimon
Member
Kimon

Αγαπητέ όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν θα επιβάλει στην Τουρκία να σταματήσει..εκεί είναι το κόλπο..

Gunner
Member
Gunner

Νίκη είναι να επιβληθεί άμεσο εμπάργκο όπλων, διακοπή τελωνειακής σύνδεσης και μεταφορά πλοίων και αεροσκαφών των κρατών μελών στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Τουρκικής Προκλητικότητας. Τα λόγια είναι λόγια, δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα.

Μιχάλης Σκαλιωτης
Guest
Μιχάλης Σκαλιωτης

Πολυ σωστός! Απλα Αφού το αναγνωρίζει το πρόβλημα καιρός να αρχισουν και οι κυρώσεις!
Όχι μόνο λόγια και παρατηρήσεις γιατί δεν καταλαβαίνουν οι γείτονες από αυτά!

photographix
Member

Eπιτελουςςςςςςς. Προσεχως και διακοπη προβλεπω.

George K
Guest
George K

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα…
Δεν πρέπει να περάσει επ ουδενί “ισα βάρκα, ισα νερά…”
Παραβιάζουν τον εθνικό μας χώρο.
Αλλά βέβαια.., θυμάμαι κάτι συνεντεύξεις τύπου όπου τα στόματα των Ελλήνων υπευθύνων ήταν ερμητικά κλειστά όταν οι Τούρκοι αναφέρονται σε ελληνικές παραβιάσεις.
Δεν άνοιξε κανείς το στόμα του να τους διορθώσει…
Τέτοια κατάντια…
http://www.kathimerini.gr/1014619/article/epikairothta/politikh/erntogan-oso-petane-ellhnika-aeroskafh-sto-aigaio-8a-petane-kai-dika-mas

panos
Member
panos

+1 για το avatar

George K
Guest
George K

Επίτηδες…, για κάτι «φίλους» γείτονες εδώ μέσα.. wink

G - 164g ag-cat
Guest
G - 164g ag-cat

Παιχνίδι εντυπώσεων και μάλιστα απαράδεκτο. Αν θέλουν να καταδικάσουν το casus beli εναντίον κράτους -μέλους μπορούν να καταργήσουν την τελωνειακή σύνδεση της ΕΕ με την Τουρκία. Κατά τα άλλα ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες διώξεις δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτών, μειονοτικών εκατοντάδες ευρωπαίοι ευρωβουλευτές συζητάνε την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ. Τι να πει κανείς.

DukeD
Guest
DukeD

Κάποια στιγμή θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι που αποφεύγετε εντέχνως. Τη γνώμη σας σαν περιοδικό και για το αποικιακό απολίθωμα (εντός ΕΕ μην ξεχνιόμαστε) που λέγονται κακώς και υπόπτως στα ελληνικά απλά ως βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ναι αυτά τα εδάφη που οι ‘σύμμαχοι’ βρετανοί τα θεωρούν και τα ονοματίζουν ξεκάθαρα κυρίαρχο έδαφος (δικό τους). Kάτι τραγικό ενώ βρίσκονται κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους και πιθανότατα δεν φιλοξενούν Βρετανούς από αρχαιοτάτων χρόνων… Στον 21ο αιώνα όλα αυτά. Το ξέρουμε σαν περιοδικό αγαπάτε το ΝΑΤΟ και τη Βρετανία κτλ αλλά δεν έχετε πει κάτι ποτέ για αυτό το τερατούργημα της… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αποφεύγουμε εμείς εντέχνως;
Βέβαια, είμαστε γνωστοί αποικιοκράτες εμείς… με υπερπόντιες κτήσεις στο ΗΧΟ. Δυστυχώς οι 4Τροχοί έκαναν επανάσταση και έφυγαν από την Πτητική Κοινοπολιτεία…
Αντί για τσιτάτα, σας παρακαλούμε να σχολιάζετε σοβαρά τα άρθρα μας και να ξέρετε που απευθύνεστε. Δεν είμαστε ο ΟΗΕ, ένα ταπεινό περιοδικό είμαστε