Ευρωπαίοι ηγέτες: «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας”.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των συμπερασμάτων καταλαμβάνει η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η οποία, όμως, “εξαιρεί” την Πολωνία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων”. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι “στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020”.

Επιπλέον, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030”.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται επίσης ότι “η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη”.

Αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και οι ηγέτες σημειώνουν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

17
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
ARCHIPELAGOSAkincievo_iiMy_name_is_NobodyTango Alpha Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
consigliere_
Guest
consigliere_

οποτε εχουμε νομιμο δικαιωμα στην αυτοαμυνα.

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα …
ήρθε η ώρα οι γείτονες να ξυπνήσουν …

Leonidas
Guest
Leonidas

Sweet Dreams!!!!! Come and get them i you dare!! Stop talking and make your move at last.

ARCHIPELAGOS
Member
Active Member
ARCHIPELAGOS

Έρχεται η φάπα τυχοδιώκτες .

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Εμείς Μουστάρδα είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας και δεν ενοχλούμε τους γειτόνους.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Ελάτε και θα δείτε αν έχουμε δικαίωμα…

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ωραία, έχουμε την υποστήριξη από ΕΕ και US ,τώρα; Τι θα γίνει; Θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας ή θα περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν για εμάς; Γιατί αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε με στρατηγική ψυχραιμία τότε όλες αυτές οι δηλώσεις θα παραμείνουν δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα.. ο απέναντι έχει ξανά κατακραυγή (για την Κύπρο ) αλλά δεν δείχνει να δίνει κάποια σημασία!!

Akinci
Guest
Akinci

In short: nothing will happen. I guess, the main problem in Greece is, that you think too Greek-centric. You have to put international dynamics to the equations. Whats the international interests of usa, eu (?), russia, china, regional interests etc Than again, are there one or more interests in usa, eu. Especially now, that the Brexit is guaranteed.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Παραφράζοντας την γνωστή φράση από μύθο του Αισώπου ” Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα” Ιδού η Κρήτη ιδού και το πήδημα.-

ΥΓ
Θύμισε μου κάποια γνωστή τουρκική φράση.
Άσε θυμήθηκα…Μάλτα γιόκ.

Akinci
Guest
Akinci

“Nato kafa, nato mermer” comes to my mind. And unfortunately I think of kemalists, and of course Greeks as the origin is greek. There are much more similarities between Greeks and kemalists. I.e. talking about unnecessary things ad nauseam without any results, outcome and action. Also the desperate financial situation of Greece reminds the kemalist era before AKP came to power.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Κοίτα πως αλλάζουν τα πράγματα. Σε λίγο βλέπω να αποκαθηλώνονται τα πορτρέτα του Κεμάλ από κάθε υπηρεσία και κατάστημα της Τουρκίας και στην θέση του να αναρτώνται τα πορτρέτα του Ταγίπ του Μικροπρεπούς.

Akinci
Guest
Akinci

I am sure you want also a strong and visionary leader like Erdogan. And I am sure, especially you would, not only hang his portrait on every wall of yours, you would do aesthetic surgery to look like him. Like some of our “na to kefari, na to mermari” kemalists who cry when they see their idol https://images.app.goo.gl/SL9PCvqGiGYZ3yJZ9 https://images.app.goo.gl/xJ46icYmT7LR9jf9A https://images.app.goo.gl/JLmwmDJjfJvWdfMk8 https://images.app.goo.gl/fR76P5T9q9CZBuWc8 My favourite: Wannabe Atatürk and Sancho Panza https://youtu.be/6sTuobu3mKI

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Κατακτητή της συμφοράς με έκανες και γέλασα. Τέτοιο τσίρκο με τέτοιον φοβερό κλόουν είχα καιρό να δω!

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Δεν γνωρίζω για την υπόλοιπη χώρα, αλλά στα γραφεία στο αεροδρόμιο της Άγκυρας αυτό ισχύει εδώ και κανα δύο χρόνια (btw, μόνο στις τουαλέτες δεν έχουν αναρτημένο το πορτραίτο του…).

Akinci
Guest
Akinci

In every public offices there has to be a picture of Atatürk, as the founder of Turkiye, and the current President. A bit odd, but a law/ habit of the kemalist era. Like the “Marianne” of France

ARCHIPELAGOS
Member
Active Member
ARCHIPELAGOS

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θέλουμε ηγέτη ,έχουμε τον Ταγιπ τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του ελληνισμού όλων των εποχών . Αυτός δεν είναι σουλτάνος ,ο πολέμαρχος του θεού είναι . Μακροημερευση εύχομαι.

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Να τυπώσουν τη δήλωση σε μαλακό χαρτί για να μην ταλαιπωρούν τους Τούρκους όταν σκουπιστούν με αυτή – εκτός αν την τυπώσουν σε μια πλευρά ώστε να χρησιμοποιήσουν την άλλη για τη λίστα με τα νησιά που θα ζητήσουν, Οσο η λίστα δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση με μηδαμινό κόστος οπλικών συστημάτων όπως SCALP, EXOCET, εγκατάσταση νέων μοιρών PATRIOT δεν αξίζει ούτε τον κόπο να πληκτρολογηθεί. Ή για να το πούμε αλλιώς αξίζει όσο οι διαβεβαιώσεις ότι η FRONTEX θα σταματήσει τη λαθρομετανάστευση. Πιο απτή ήταν η επιτυχία της Πολωνίας – που δε δέχεται ούτε ένα λαθρομετανάστη αν δε κάνω λάθος.