- Advertisement -

Ως εδώ! Η ΕΕ κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τις απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ

- Advertisement -

Η ΕΕ θα μειώσει την προενταξιακή της βοήθεια στην Τουρκία κατά 145,8 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, όπως προκύπτει από τις αποκαλυφθείσες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας με αφορμή τις προκλητικές της δραστηριότητές στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Επιπλέον, μεταξύ των μέτρων και των κυρώσεων αυτών είναι και η επανεκτίμηση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, καθώς και η αναστολή των συναντήσεων μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το cyprus-mail.com, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιβάλει στοχοθετημένα μέτρα εναντίον εταιρειών και προσώπων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη κρίνουν αναγκαία την ανάληψη αυτής της δράσης.
Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ αύριο Τετάρτη.
Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ποία μέτρα θα υλοποιηθούν και ποια όχι θα ληφθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία αλλά κι εκτός ΕΕ η Αίγυπτος ζήτησαν από την Τουρκία να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υψηλού Επιτρόπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο δήλωσε για την περίσταση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη «σταθερή δέσμευσή του στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας (σ.σ. Το οποίο όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει) και την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως επανέλαβε πρόσφατα η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική κ. Φεντερίκα Μογκερίνι». Κάλεσε δε την Τουρκία «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθετη προς το νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα».
Στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι «η τουρκική στάση δείχνει τη δέσμευση της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα κι ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
agnostosependytis

Νομίζω ότι είναι καλά νέα, έστω σχετικά μικρά βήματα από την ΕΕ αλλά μεγάλα μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Είναι να μην γίνει η αρχή.
Από την άλλη οι κινήσεις της Τουρκίας είναι περίεργες, εκεί που πιέζεται από όλους, παίρνει από μέρα σε μέρα τους S-400, κάνει ντου στην Συρία, κάνει ντου στην Λιβύη, είναι ήδη μέσα στο Ιράκ, κάνει ντου στην ΑΟΖ της Κύπρου, μόνο εμείς μείναμε από τα γειτονικά κράτη, από την άλλη είναι πολύ περίεργο που απλώθηκαν σε 10 μέτωπα.
Εκτός και αν με τους S-400 νιώθουν στρατηγικά πανίσχυροι, τους βάζουν στα σύνορα με Συρία, οπότε δεν κινδυνεύουν στην εισβολή σε Συρία, ενώ καλύπτουν ταυτόχρονα και Κύπρο Ισραήλ. Περίεργα πράγματα…

MisCo

Καλα γενικα το οτι λαμβανει οποιαδηποτε βοηθεια αυτη η χώρα που έχει εισβάλλει και κατεχει ξένο κράτος, με ξεπερνα. Δεν αγγιζω καν το γεγονος οτι προκειται για κρατος μελος της ΕΕ.
Οι Μογγολοι βρισκουν και τα κάνουν.

Tasos

Να με συμπαθάτε αλλά το ως εδώ που γράφετε στον τίτλο, από πού μας προέκυψε; Η χρηματοδότηση όπως λέτε θα περιοριστεί από το νέο έτος!!! Επίσης τα χρήματα που θα περικόψουν είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ μέσω της συμφωνίας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού….Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις αυτές θα πονέσουν πραγματικά τον Αφέντη; Η αντίδραση της ΕΕ μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους γείτονες μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί από χλιαρή έως προκλητική!

neverwill

Τό πρόβλημα είναι ότι κάνουλα έχει καί ο Βεζύρης ( όχι πλέον Σουλτάνος ) . Αραγε είμαστε έτοιμοι καί κυρίως πόσο έτοιμοι είναι οι “αλληλέγγυοι” Ευρωπαίοι ?

Yiorgos

A good start that needs to be increased in momentary cost, and they need to bring out a European Fleet at the Cypriot EEZ. That should had been done yesterday, but today or tomorrow would also be good.
If the EU doesn’t do it, Cyprus should work with Israel, Greece and Egypt to do so. A flotilla with a Mistral class, few frigates, submarines and aircraft should do it.
Respectfully,
Yiorgos

npo

145,8 εκατομμύρια ευρώ δεν τα λες και κάνουλα, μην υπορβάλουμε. Περισσότερο συμβολικό μέτρο είναι παρά ουσιαστικό. Θα παρθούν κι άλλα μέτρα, αλλά γενικώς η ΕΕ αν δεν θίγονται συμφέροντα του πυρήνα της κινείται πολύ αργά.

Epam Papas

Αν επιβληθούν αυτές οι μικρές κυρώσεις προφανώς και δε θα πονέσουν την τουρκία καθεαυτές.
Θα αποτελέσουν όμως ένα ισχυρότατο διεθνές πολιτικό μήνυμα καταδικής από έναν από τους ισχυρότερους παγκόσμιους θεσμούς.
Μην ξεχνάμε ότι η τουρκία εντός της χώρας της και στο διεθνές ακροατήριο προσπαθεί να πείσει ότι εκείνη τηρεί το διεθνές δίκαιο και οι καταπατητές είναι οι Έλληνες που προκαλούν, οι πειρατές κτλ. Έχει προβάλει αυτές τις θέσεις κατ’επανάληψη και στην ΕΕ. Ως απάντηση πέρνει από 26 (δε μετράμε τα Ελληνικά κράτη) από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη την απόρριψη της τουρκικής πολιτικής ως παράνομης.
Με αυτή την έμπρακτη κίνηση από την ΕΕ η Τουρκία του Ερντογάν θα καταταγεί στην συνείδηση του δυτικού κόσμου μαζί με τον Βενεζεούλα του Μαδούρο και την Ρωσία του Πούτιν (δύο άλλες περιπτώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις).
Και για να είμαστε πιο σαφείς. Το δυτικό σύστημα δεν εξετάζει τόσο το δίκαιο ή το ηθικό των πραγμάτων αλλά κάτω από την επίφαση αυτή προωθεί τα συμφέροντα του. Συνεπώς η δήλωση αυτή πολιτικά μεταφράζεται και το ότι η ΕΕ επιθυμεί το άεριο να το βγάλει η Κύπρος ως χώρα μέλος της και όχι η Τουρκία.
Και για να μην πολυχαιρόμασται ότι η τουρκία θα απομονωθεί, σε άλλα θέματα, επιμέρους χώρες θα συνεχίσουν να κάνουν δουλειές με την Τουρκία ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με την Ρωσία (π.χ. Νοrd Stream 2).

Spyros

Για να δω… Αγγλία, Γαλλία, Βρυξέλλες…
Γερμανία κάπου; Όχι ε; ΟΚ άρα τίποτα, συνεχίστε ο,τι κάνετε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

68
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 3.99 $

Related News

“Φως” στο ταλαίπωρο πρόγραμμα του πρώτου ινδικού αεροπλανοφόρου;

Όπως ανακοίνωσαν τα ναυπηγεία Cochin Shipyard Limited (CSL), το αεροπλανοφόρο INS Vikrant ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα τις πρώτες του δοκιμές λιμένος, 12 περίπου χρόνια μετά...

Το πρώτο “Romeo” MH-60R της Ινδίας, άντε και στα δικά μας μέσα στο 2021!

Η Lockheed Martin έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο ινδικό "Romeo" (MH-60R), με τα "επίσημα" ινδικά χρώματα, και με τα αντίστοιχα εθνόσημα. Η Ινδία έκανε...

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι ακυρώνει πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τα "εργαλεία προπαγάνδας"."Αν και άλλα προγράμματα...