Πρώτη πτήση του “ευρωπαϊκού” A330 MRTT

8
1320

Στις 28 Νοεμβρίου 2018 έγινε στο Χετάφε της Ισπανίας η πρώτη πτήση του πρώτου αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT που προορίζεται να καλύψει τις απαιτήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον EDA το 2012, με σκοπό να καλύψει το επιχειρησιακό κενό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες στον χώρο του εναέριου ανεφοδιασμού. Οι πέντε χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα A330 MRTT με βάση προκαθόρισμενες ώρες χρήσης σε ετήσια βάση. Υπό παραγγελία υπάρχουν σήμερα οκτώ A330 MRTT.

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού χρειάζεται περισσότερα κράτη

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η δική μου απορία είναι πως θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από ένα παρόμοιο πρόγραμμα αν είχαμε κάποια ελάχιστα χρήματα. Πχ θα είχε νόημα Ελλάδα και Κύπρος, πιθανόν με κάποια άλλη χώρα των Βαλκανίων (μέλη ΕΕ) να ζητήσουν κάτι ανάλογο (2-3 αεροσκάφη) για να μοιραστούν το κόστος; Εξάλλου το Α330 MRTT δεν προορίζεται αποκλειστικά για εναέριο ανεφοδιασμό.

  2. Μιας και αφορά γαλλικής εταιρείας αεροσκάφος, και με αφορμή το γεγονός πως ο Μανωλιός ο Μακρόν πολύ πασπατεύει τα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, δε μπορούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με Κύπρο- Ιταλία- Μάλτα- Γαλλία και διευρυνθεί το τόξο χρήσης του αεροσκάφους από Νορβηγία έως την Κύπρο με αντίστοιχα κόστη??

    • Η καλύτερη πρόταση είναι να μπούμε και εμείς με + 2 αεροσκάφη στο πρόγραμμα, με την προυπόθεση ότι αυτά θα έχουν σαν βάση τους την ελλάδα. Για την δημιουργία τόξου δεν υπάρχει περίπτωση γιατί κύπριοι και μαλτέζοι δεν ενδιαφέρονται ενώ οι ιταλοί έχουν δικά τους αεροσκάφη.

  3. Ρε παιδια τι λετε τωρα εδω το neuron τοοσσααα χρονιιαα και ακομα να βγει στην παραγωγη θα κασκευασουν μαχητικο 5ης γενιας;Σε 20 χρονια μπορει..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here