- Advertisement -

Eurofighter ECR διάδοχος του Tornado ECR;

Array
- Advertisement -

Η Airbus Defence and Space (DS) παρουσίασε χθες την πρότασή της για μια ειδικευμένη έκδοση του Eurofighter για τον ρόλο SEAD (Suppression of Enemy Air Defences) στοχεύοντας στην υιοθέτησή της προς αντικατάσταση των Tornado ECR, που έχουν σήμερα αυτό το ρόλο με την Luftwaffe και την Aeronautica Militare.

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανική Αεροπορία έχει ήδη αποφασίσει αρχικά για την αγορά περισσότερων Eurofighter προκειμένου να αντικαταστήσει τα Tornado IDS. Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση της DS στοχεύει στην εξέλιξη του Eurofighter ECR ώστε να αποτελέσει μέρος αυτής της παραγγελίας, έως 40 αεροπλάνα στη δυνητική αγορά 85 επιπλέον μαχητικών του τύπου. Η ύπαρξη όμως της συγκεκριμένης έκδοσης ίσως παρακινήσει και άλλες αεροπορίες, όπως την Ιταλική , που διαθέτει επίσης Tornado ECR ή τρίτους χρήστες του Eurofighter.

Φωτογραφία @GarethJennings3

Σύμφωνα με τον Kurt Rossner, υψηλόβαθμο στέλεχος της Airbus DS, το Eurofighter ECR θα είναι πιθανότατα διθέσιο με δυο «μόνιμα» ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου και τρεις δεξαμενές των 1.000 λίτρων, οπλισμένο με «κατάλληλα» όπλα, όπως το προτεινόμενο από την MBDA SPEAR-EW.
Να σημειώσουμε ότι στο ερχόμενο τεύχος μας, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, περιλαμβάνεται και ένα άρθρο με την πτήση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με ιταλικό Tornado ECR.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago

νομιζω πως με την αναπτυξη αυτης της εκδοσης θα αυξηθουν οι δυνατοτητες πωλησης του αεροσκαφους διοτι ολες οι αεροποριες πλεον εχουν την απαιτηση για ενα αεροπλανο επιπεδου growler.
ετσι λοιπον το eurofighter με την εκδοση er ανεβαζει τν μικρη πιθανοτητα να επιλεγει και απο την ΠΑ.

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
11 months ago

=>Εμείς αγοράζουμε τα Tranche 1 και τα αναβαθμίζουμε εν καιρώ.
https://www.janes.com/article/92375/germany-to-replace-early-eurofighters-under-project-quadriga
=>Αυτοί επενδύουν στην πράσινη ενέργεια στη χώρα μας.
https://www.cnn.gr/news/politiki/story/189008/kyvernitikes-piges-sta-skaria-symfonia-gia-germanikes-ependyseis-se-energeia-kai-prasini-anaptyxi
=>Win-Win situation!! 🙂
(Μη ξεχνάμε και ένα ποσοστό των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα πάνε σε επενδύσεις)

Scalp_eg
tagg
11 months ago

Πτήση, πουλιούνται 38 typhoon trance 1, γιατί κάτι τέτοιο κυκλοφορεί? Το επιβεβαιώνετε?

G...
Trusted Member
G... (@g)
11 months ago

Μετα απο 20 χρονια ο τυφωνας τρομαρα του μπορεσε να ριξει μια paveway. αντε με το καλο και καμμια HOBOS. Δελταπτερυγο με τρεις δεξαμενες τι ακριβως θα κανει? Θα ριξει μια δυο βομβες και θα γυρισει να ξαναφορτωσει?

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago

Η σύνοψη της αποτυχίας του Eurofighter σε μια διαφάνεια. Όταν τόσο καιρό το αεροπλάνο δεν έχει όχι απλώς ικανότητα, αλλά ούτε καν όπλα SEAD, η παρακμή είναι βεβαιότητα.

vtheofilis
Active Member
vtheofilis (@vtheofilis)
11 months ago
Reply to  chikichiki

Τα βρετανικά δεν έχουν τον ALARM;

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  vtheofilis

Αυτό είναι το θέμα. Δεν τον έχουν!!!

vtheofilis
Active Member
vtheofilis (@vtheofilis)
11 months ago
Reply to  chikichiki

Θυμάμαι καλλιτεχνικές απεικονίσεις όπου τα Typhoon έφεραν ALARM, και λόγω της πιο ανεξάρτητης φύσης τους ως όπλα, νόμιζα ότι είχαν πιστοποιηθεί.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  vtheofilis

Στις απεικονίσεις, όλα τα’χουμε δει…comment image

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
11 months ago
Reply to  chikichiki

Καλησπέρα,
Δηλαδή το F-15E στο οποίο δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ όπλα SEAD είναι αποτυχημένο;
Να σας θυμίσω επίσης ότι η Αμερικανική Αεροπορία δεν διαθέτει εξειδικευμένο αεροσκάφος SEAD/DEAD μετά την απόσυρση των F-111.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  Iomar

Πλαίσιο, πλαίσιο, πλαίσιο. Το F-15E ήταν ανέκαθεν εξειδικευμένο αεροσκάφος κρούσης. Ποτέ οι αγοραστές του δεν το είδαν ως αεροσκάφος “γενικών καθηκόντων”/πολλαπλού ρόλου. Η κύρια αποστολή του είναι μία. Το Eurofighter από την άλλη, πωλείται ακριβώς ως αεροσκάφος multirole. Υπό το πλαίσιο αυτό, η έλλειψη όπλων ARM είναι εμφανώς πολύ πιο επιβαρυντική απ’ότι για το F-15E.
Των EF-111 θα εννοείτε, τα οποία όμως ήταν α/φη παρεμβολών και όχι “αποκλειστικά” α/φη SEAD. Άλλωστε δεν έφεραν όπλα. Το SEAD/DEAD ήταν και είναι δουλειά των F-16CJ/DJ (HTS/ALQ-131).

KEKW
KEKW (@kekw)
11 months ago
Reply to  chikichiki

chikichiki chikichiki
1. Το upgrade kit του F-4G Wild Weasel ηταν εξαγωγιμο ή μονο για τις ΗΠΑ? Το ιδιο και το F-16CJ/DJ?

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  KEKW

Ιδέαν δε έχω. Ο κύριος εξοπλισμός των CJ είναι διαθέσιμος μόνο ως “εξαγωγική” έκδοση, υποθέτω κάτι αντίστοιχο θα ίσχυε και για τα F-4G. Κανείς πάντως δεν γνωρίζω να δήλωσε ποτέ ενδιαφέρον για το 2ο.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
11 months ago
Reply to  chikichiki

Καλημέρα.
Υποπτεύομαι ότι η χρήση των EA-6B Growler ως διακλαδικών μέσων που κάλυπταν τις ανάγκες της Αεροπορίας μέχρι και την απόσυρσή τους δείχνει μία κάποια έλλειψη εμπιστοσύνης στα F-16CJ/DJ.
Η δε Γερμανική Αεροπορία είναι πολύ κοντύτερα στο δόγμα του Αμερικανικού Ναυτικού, με την σε σειρά ανάπτυξη εξειδικευμένης έκδοσης του Tornado και εν συνεχεία του Eurofighter, ενώ η USAF η οποία είχε πιθανόν το ιδανικό αεροσκάφος (F-15E) που θα μπορούσε να εκτελεί την αποστολή SEAD σε μια εξειδικευμένη έκδοση βασίζεται σε ημίμετρα και ‘ζητιανιά’ από το ναυτικό. Επιπλέον απόδειξη αυτού το ότι υπάρχουν φωνές που ζητούν και τα F-18 Growler να θεωρηθούν διακλαδικά μέσα.
Και να τονίσω ξανά ότι αναφέρομαι σε εξειδικευμένη έκδοση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το F-16CJ/DJ, το οποίο εμπίπτει μάλλον στον ορισμό του αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου με εξοπλισμό εκπλήρωσης συγκεκριμένης αποστολής.
Έχετε απόλυτο δίκαιο αναφερόμουν στα EF-111, τα οποία όντως είχαν διαφορετικό ρόλο στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου σε τακτικό επίπεδο.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  Iomar

Τα Prowler είναι αντίστοιχα των sparkvark, όχι των F-16CJ. Τα CJ προορίζονται ειδικά για την hard-kill καταστολή/καταστροφή αεράμυνας, όχι για stand-off παρεμβολές.
Η USAF για τον α ή β λόγο πράγματι δεν έχει ζητήσει νέο α/φος EW, ρόλο για τον οποίο το F-15E θα ήταν καλή υποψηφιότητα. Για EW όμως, όχι ως Wild Weasel. Το πρώτο θεωρείται από τις περισσότερες χώρες ως πολυτέλεια. Το δεύτερο όμως όχι. Αν η κοινοπραξία ήθελε να έχει σοβαρή ελπίδα για εξαγωγές θα έπρεπε να είχε προνοήσει για την βασική κάλυψη του 2ου, όπως όλα τα επιτυχημένα μαχητικά πολλαπλού ρόλου.
Απ’όσα δείχνει η παρουσίαση, η λύση της κοινοπραξίας φαίνεται να είναι απλώς η προσθήκη bolt-on εξοπλισμού (ατρακτίδια παρεμβολέων) και η πιστοποίηση σχετικών όπλων σε “απλό” Typhoon, στα πρότυπα των SEAD Viper. Τουλάχιστον για το “initial capability”, το οποίο όμως είναι και το μόνο για το οποίο ένας δυνητικός πελάτης ρεαλιστικά θα ενδιαφερόταν.

KostisM
ΚωστήςΜ
11 months ago

Κι εμένα μ΄αρέσουν αλλά: Ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ Βαγγέλης Τουρνάς είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια ότι δε θέλουμε μεταχειρισμένα αεροπλάνα που δεν είναι σε υπηρεσία με την ΠΑ. Εμμέσως δηλαδή πλην σαφώς ότι μας κάνουν μόνο F-16/M2000. Πόσο είπαμε κοστίζουν ανά ώρα πτήσης και πόσα από αυτά πετούν ;

AlxPorto
AlxPorto (@alxporto)
11 months ago

Όσοι ονειρεύονται Typhoon με Ελληνικά εθνόσημα ας κοιτάξουν προς Αυστρία πλευρά.
Ευτυχώς που το συγκεκριμένο έργο έμεινε μακέτο

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 3.99

Related News

Μεταξύ των ξένων συλληφθέντων για την υπόθεση τρομοκρατίας στη Βιέννη υπάρχουν και Ρώσοι πολίτες

ΑΠΕ-ΜΠΕΠολίτες μερικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με τον 20χρονο από...

Η Τουρκία θα αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας για τους Γκρίζους Λύκους

Η Τουρκία υπόσχεται να αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας να θέσει εκτός νόμου την τουρκική ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, μεταδίδει το Γαλλικό...

Γερμανία: Σε καραντίνα ο ΥΠΕΞ Χ. Μάας – Ακυρώθηκε συνάντηση με τον Ν. Δένδια

ΑΠΕ-ΜΠΕΣε καραντίνα τέθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς είχαν επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού.Σύμφωνα...