- Advertisement -

Think Out of The Box: Θα μας ενδιέφεραν τα 33 Eurofighter Typhoon Tranche 1 της Luftwaffe σαν αντικαταστάτες των F-4E (και των Mirage 2000);

- Advertisement -

 

Eurofighter maintenance, QRA, pilot walkarounds at JG-74 Neuburg, Germany

H ιστορία του Eurofighter Typhoon είναι κάπως “περίεργη” για την χώρα μας. Όλοι θα θυμούνται πως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χώρα μας είχε “δεσμευτεί” για την αγορά 60 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon Tranche 2, με option της δυνατότητα αγοράς άλλων 30 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon Tranche 3. Ήταν μια δέσμευση που φανέρωνε το απόλυτο “δέσιμο” της Ελλάδας στο “ευρωπαϊκό” άρμα.
Θα θυμόμαστε πως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Ελλάδα έκανε μια στροφή προς την Ευρώπη σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς της. Αν εξαιρέσουμε τις αγορές αεροσκαφών F-16, οι περισσότερες “κομβικές” αγορές των ελληνικών Ε.Δ την περίοδο εκείνη αφορούσαν ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Αυτό βέβαια η Ελλάδα το “πλήρωσε” ποικιλιτρόπως, όπως για παράδειγμα με την μη αποδέσμευση όπλων stand-off για τα ελληνικά F-16C/D Block 52+. Αλλά τότε, που δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα, λύσεις υπήρχαν (βλέπε Mirage 2000-5Mk2/SCALP EG).

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


Ακόμη όμως και τις καλές εποχές, η χώρα μας δεν μπορούσε να “πληρώσει” 60+30 αεροσκάφη Typhoon. Επίσης, δεν θα μπορούσε να τα συντηρήσει, αν κρίνουμε από τις μέτριες επιδόσεις που έχουν τα αεροσκάφη αυτά στις διαθεσιμότητές τους σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Δεν συζητάμε το πόσο αντιοικονομικό θα ήταν να σηκώναμε ζεύγος Typhoon για να αναχαιτήσουμε αντίστοιχο ζεύγος τουρκικών F-16C/D.
Φυσικά η δέσμευσή μας στους Ευρωπαίους εταίρους μας, και στο άρμα της Eurofighter, μας απέτρεψε από το να εισέλθουμε στο consortium των χωρών που μπήκαν στην “υπόθεση” F-35. Οι Τούρκοι, που μόλις είχαν συνέλθει από μια χρεωκοπία και το ΔΝΤ, δεν έχασαν την ευκαιρία να “μπουν” στο F-35, μην δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε δεινόσαυρους του Ψυχρού Πολέμου όπως το Typhoon. To αποτέλεσμα σήμερα είναι να παρακαλάμε o Τραμπ να απαγορεύσει την εξαγωγή των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, και οι μαχητές του πληκτρολογίου να ψέγουν την ΠΑ για την επιλογή του F-16V.

H Ισπανία παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο EF-2000 Tranche 1


Πάμε πάλι στο Typhoon. Μετά από πολλά χρόνια σε υπηρεσία, η Γερμανία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα Typhoon Tranche 1 με ολοκαίνουργια Typhoon, και μάλιστα αυτό θα το κάνει πριν αποσύρει τα τελευταία Tornado IDS/ECR! Ο λόγος είναι προφανώς τα υψηλά κόστη διατήρησης σε υπηρεσία, που σε συνδυασμό με τον επίσης υψηλό κόστος μιας πιθανής αναβάθμισης, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της γραμμής παραγωγής ανοιχτή, κρίνεται καλύτερο να αγοραστούν ολοκαίνουργια αεροσκάφη. Για την Γερμανία, είναι πιο συμφέρον να φτιάξει νέα Typhoon, από το να εκσυγχρονίσει τα παλαιά της. Ο λόγος; τα φτάχνει μόνη της.
Τώρα, τα αεροσκάφη Tranche 1 θεωρητικά θα αναβαθμίζονταν σε Tranche 2 ή Tranche 3. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, για λόγους που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω. Έτσι λοιπόν, η Luftwaffe ετοιμάζεται να αποσύρει τα Tranche 1 αεροσκάφη της, τα οποία, ασχέτως κατάστασης θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα σε διαλυτήρια.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γερμανία επιλέγει το Eurofighter για να αντικαταστήσει 33 παλαιότερα Eurofighter Tranche 1! Πρώτη ήττα για το F-35;


Η ιδέα που θέλουμε να θέσουμε σήμερα σαν θέμα προς συζήτηση είναι η εξής. Μια -εντελώς- δωρεάν παραχώρηση των αεροσκαφών Tranche 1 της Luftwaffe προς την ΠΑ, μαζί με το απόθεμα ανταλλακτικών των Tranche 1 αεροσκαφών της, με την προοπτική αναβάθμισής τους στο μέλλον. Πιστεύουμε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν win-win και για τους δυο και εξηγούμε τους λόγους.
Για την Γερμανία

 1. Ενισχύεται η ελληνο-γερμανική αμυντική συνεργασία που έχει ατονίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ επιβεβαιώνονται οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών.
 2. Δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος με αμυντικές δαπάνες, τουλάχιστον άμεσα, συνεπώς δεν θα έχουμε θέμα με τις γερμανικές “ευαισθησίες” σχετικά με το δημόσιό μας χρέος.
 3. Η Γερμανία έχει να κερδίσει πολύπλευρα οικονομικά, καθώς τα αεροσκάφη σχετικά σύντομα αξίζουν να μπουν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
 4. Μια ακόμη χώρα προστίθεται στους χρήστες του Typhoon.
 5. Μια ευρωπαϊκή χώρα βάζει σε υπηρεσία ένα ευρωπαϊκό μαχητικό, ενισχύονται οι ευρωπαϊκοί δεσμοί, και επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Ελλάδα.

500.000 ώρες πτήσης για τα Eurofighter Typhoon


Για την Ελλάδα

 1. Αποκτά ένα πανίσχυρο μαχητικό 4ης γενιάς, που μπορεί να μπει άμεσα σε υπηρεσία.
 2. Με μικρό κόστος, μπορεί να αποκτήσει, αφού το εκσυγχρονίσει, το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του F-15E.
 3. Δεν απαιτούνται δαπάνες για νέα όπλα, μπορεί να φέρει όλα τα υπάρχοντα όπλα των F-4E AUP, αλλά και άλλα που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της ΠΑ (SCALP EG).
 4. Μπορεί να φέρει κι άλλα, εξαιρετικά προηγμένα όπλα, όπως ο Brimstone, ενώ μετά από εκσυγχρονισμό θα μπορεί να αναλάβει άνετα το σύνολο των αποστολών που έχουν σήμερα τα F-4E, και ίσως και πολύ περισσότερες.
 5. Δεν απαιτείται άμεση εκταμίευση χρημάτων, καθώς σε πρώτη φάση τα Typhoon θα προσφερθούν άνευ κόστους, ενώ η χρήση τους και το κόστος αυτής, θα καλυφθεί από το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία των υπέργηρων F-4E AUP. Φυσικά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουμε χρήματα, είτε άμεσα είτε στο μέλλον για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.
 6. Η ΠΑ αποκτά πλέον την επόμενη γενιά μαχητικών, και ίσως ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με την τουρκική επιθετικότητα πάνω από Αιγαίο.

Το Typhoon θα παραμείνει ανταγωνιστικό και τις επόμενες δεκαετίες


Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και άλλες παραμέτρους. Καταρχάς, η ΠΑ θα μπορούσε να “συγκεντρώσει” κάποια από τα Tranche 1 Typhoon που έχουν διάφορες ευρωπαϊκές αεροπορίες. Δεν μιλάμε για τα 15 της Αυστρίας, τα οποία θεωρούμε πως η Αυστρία δεν θα “χάριζε” επ’ουδενί, καθώς δεν θα είχε τα οφέλη της Γερμανίας από μια τέτοια κίνηση. Μιλάμε για τα Tranche 1 του Ηνωμένου Βασιλείου, που αργά αλλά σταθερά οδηγούνται στον κανιβαλισμό και την απόσυρση.
Πριν συνεχίσουμε να πούμε πως κατασκευάστηκαν συνολικά 148 Tranche 1, 33 για την Γερμανία, 28 για την Ιταλία, 19 για την Ισπανία, 53 για τους Άγγλους και 15 για την Αυστρία. Οι Άγγλοι, που “καίγονταν” για να αντικαταστήσουν τα ανεπαρκέστατα Tornado ADV, έχουν τα περισσότερα. Τώρα, οι Άγγλοι έχουν λίγο καλύτερα Tranche 1, γιατί τα δικά τους έχουν και περιορισμένες δυνατότητες εναντίον στόχων εδάφους, καθώς μετά από το πρόγραμμα ‘Gordian’, ή CP193, τα αεροσκάφη μπορούσαν πλέον να καθοδηγούν βόμβες laser με ατρακτίδια Litening! Ναι, το μυαλό σας πάει εκεί ακριβώς που προτείνουμε…

Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο “Centurion” Typhoon


 
Τώρα, τα αεροσκάφη δεν φέρουν το σύστημα IRST PIRATE, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να το φέρουν σε μελλοντική αναβάθμιση. Τα δε Typhoon, έχουν ειδικούς αλγόριθμους που επιτρέπει την αποστασιομέτρηση στόχου που εντοπίστηκε από το PIRATE μέσω τριγωνισμού από έτερο μαχητικό. Αν κάποιοι “εκτιμούν” τα IRST των Rafale, Gripen, Su-35, θα πρέπει να δεχτούν πως ίσως καλύτερο όλων είναι το PIRATE.
Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που θα “κολλήσουν” στο αυξημένο κόστος χρήσης των δικινητήριων μαχητικών. Είναι αλήθεια, πως το Typhoon έχει αυξημένο κόστος χρήσης, και αυτό το μάθαμε χάρη στην γκρίνια των Αυστριακών. Φυσικά οι τελευταίοι ήθελαν να πάρουν κάτι σε επίπεδο Gripen, άλλα ένεκα της γερμανικής πίεσης, ενέδωσαν και πήραν τα Tranche 1. Εδώ έρχεται να δώσει λύση μια πρωτοβουλία της BAe Systems, η TyTAN (Typhoon Total Availability Enterprise) που υπόσχεται να μειώσει το κόστος ανά ώρας πτήσης του Typhoon στα επίπεδα μονοκινητήριου μαχητικού F-16! H πρωτοβουλία εφαρμόστηκε στα Typhoon της RAF, και οι κύριες επιθεωρήσεις γίνονται πλέον κάθε 750 ώρες, και η BAe διαφημίζει την επιτυχία της. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, που προφανώς έχει κάποια βάση γιατί το στηρίζει και η RAF, τότε ο “μύθος” του υψηλού κόστους συντήρησης τελειώνει κάπου εδώ.

Η RAF θα κανιβαλίσει 16 Eurofighter Typhoon!


Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς με τον έναν ή άλλον τρόπο θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις. Αυτό που είναι δύσκολο, είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ευρω-τουρκικής προσέγγισης (στο θέμα της Γερμανίας), αλλά και της γνωστής αγγλο-τουρκικής συνεργασίας, που μάλλον θα ενισχυθεί υπό το πρίσμα του Brexit.
Τα γερμανικά και αγγλικά αεροσκάφη έχουν μια Μέση ηλικία περίπου 15 ετών, ενώ δεν έχουν πολλές ώρες πτήσης. Το θέμα όμως είναι πως 33 γερμανικά και 16 αγγλικά σύντομα θα πάνε προς διάλυση. Τα δε αγγλικά είναι διθέσια, που σημαίνει πως θα μπορούν να προσφέρουν είτε ως επιχειρησιακά εκπαιδευτικά, είτε σαν missionized αεροσκάφη. Αν και δεν είναι καν δόκιμο αυτό που θα πούμε, ας σκεφτούμε για λίγο Typhoon πάνω από τον Έβρο, με Brimstone που θα σαρώνουν προσπάθειες διάσπασης των ελληνικών γραμμών (τι λέμε τώρα κι εμείς, που δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε…). Αλλά θεωρούμε πως με λίγη προσπάθεια, και λίγο έξυπνη διαχείριση, η ΠΑ θα μπορούσε να αντικαταστήσει Mirage 2000EGB/BGM, F-4E AUP και F-16C/D Block 30 με ένα πραγματικά πανίσχυρο μαχητικό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί, αλλά όλα όσα γράφουμε στις Απόψεις είναι θέματα προς συζήτηση. Δεν προωθούμε το Typhoon, ούτε κάτι άλλο, απλά προσπαθούμε να σκεφτούμε Out of The Box προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την ενίσχυση των ΕΔ και ειδικά της ΠΑ στην περίπτωση αυτή. Κάθε καλοπροαίρετη άποψη δεκτή.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης
Βαγγέλης
1 year ago

Αυτά μας κάνετε και η φαντασία μας καλπάζει… Τόσες ευκαιρίες πήγαν χαμένες για αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα, τι θα γινόταν αν μια (η συγκεκριμένη) είχε θετικά αποτελέσματα;

F35 Τελος Συζητησης
F35 Τελος Συζητησης
1 year ago

Δεν μπορουν τα 4ης γενιας να τα βαλουν με το αορατο next big thing. Γιαυτο δεν πωλουνται πλεον Σουπερ Χορνετ, Λακι Στρα’ι’κ Ιγκλ, Γιουροφαιτερ, Ραφαλ κτλ, παρα μονο σε κρατη που αγοραζουν απο τις ΗΠΑ για την πολιτικη τους επιβιωση και μονο, οπως τα κρατη του Κολπου, Ινδια κτλ. Τα σοβαρα κρατη αγοραζουν μονο F35 απο δω και περα επειδη δεν εντοπιζεται και εχει το πρωτο χτυπημα. Πρεπει η ΠΑ οταν μαζεψει 3 δις να αγορασει αμεσως 30 F35. Τελος

MPAMPIS
Μπαμπης
1 year ago

Το f35 ειναι μονόδρομος αλλα έχει συμβεί το σουρεαλιστικό σεναριο να μην δίνεται στην Τουρκία, σε χώρα που συμμετέχει στην κατασκευή του(για τους γνωστούς λόγους).Τι πιθανότητες υπάρχουν άραγε να δοθεί στην Ελλάδα;(χωρίς τελικα να δωθεί στην Τουρκία)
Τι πιθανότητες έχει άραγε το σεναριο να μην ζητήσει καν f35 η Ελλάδα ώστε να μην γινει φασαρία (χοντρή) μεταξύ ΗΠΑ Τουρκίας;
Η φιλια αεροπορία του Ισραήλ έχει f35 που σαν αόρατο που ειναι μπορει να βοηθήσει χωρίς να γινει αντιληπτό…….
Θεωρώ οτι ενα back up σχέδιο για την αγορά ενός συμβατικού (πιθανά) δικινητήριου αεροσκαφουσ πρεπει να υπαρχει…

Πεστα ρε μαγκα!
Πεστα ρε μαγκα!
1 year ago
Reply to  Μπαμπης

κοτσια δεν υπαρχουν απο την πολιτικη ηγεσια για ΑΟΖ κτλ. Οι Τουρκοι θα διεκδικησουν μεσω Αλβανιας και την ΑΟΖ στο Ιονιο. Κρατος παρωδια. Ευτυχως λογω ΕΕ και δανεικων που χρωσταμε δεν αφηνουν την Τουρκια να κανει ντου στα νησια. Το F35 μπορει να φτασει στο παλατι του Ερντογαν με 1400 χιλιομετρα ακτινα δρασης χωρις να το παρει χαμπαρι κανεις. Οσα και S400 να παρει ο σουλτανος ξερει οτι μπορει να χτυπηθει απο τοF35, αφου δεν μπορει να βαλει στο σαρα’ι’ του S400. Γιαυτο πρεπει να αποκτηθει αυτο το στρατηγικο οπλο που μαζι με τα F16V φερνουν μεγαλυτερη ποιοτητα στην ΠΑ.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

σωστός, αλλά μην ανησυχείς θα αποκτηθεί, υπομονή όμως μέχρι το 2030…

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Μπαμπης

λοιπόν η LM μας προϋπολογίζει σε παραγγελία (προφανώς μικρή) για το 2030,μ ασχέτως το θέματος Τουρκία. Ίδωμεν. Νομίζω ότι θα πάρουμε όπως και να ‘χει, διότι συνδυαζόμενα με τα αναβαθμισμένα Φ-16 που θα έχουμε συνιστούν αξιόλογο πολλαπλασιαστή ισχύος και εξαιρετικές ικανότητες κρούσης βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα…..

Αντωνιος
Αντωνιος
1 year ago

Δυστυχώς Έτσι είναι αλλά ακόμα να το καταλάβουμε

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
1 year ago

Αυτό είναι in the box, out of the pocket, μέχρι στιγμής.

σωστος
σωστος
1 year ago
Reply to  gdmast

με ρεστα στην τσεπη, μονο βιτρινες κοιτας.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

+1

darede
Member
darede (@darede)
1 year ago

Σε καμία περίπτωση.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  darede

+1 …. ε ναι θα συμφωνήσω!!!!!!!!!!!!!!!! +1

Aias
Αίας
1 year ago
Reply to  darede

Το αντίθετο, ναι σε κάθε περίπτωση.
Για πολλοστή φορά, νομίζω θα συμφωνήσουμε, η αεροπορία χρειάζεται άμεση ενίσχυση, ειδικά μετά την επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος αναβάθμισης.
Πρέπει να αποσύρει τα φάντομ, να αλλάξει τα απλά Μιράζ και τα μπλοκ τριάντα.
Για να μην πλατιαζω με τις πιθανές δοκιμες λύσεις ,στην συγκεκριμένη των τυφωνων…
Θέλουμε μαχητικό που να είναι εφάμιλλο των τουρκικών φ16 ή ακόμα καλύτερα ανώτερο.
Ο τυφώνας το έχει.
ακριβό στην χρήση καιβστα όλα του.
Όπως όλα τα νμα , εκτός του βαιπερ.
Δεν μπορούμε να συντηρούμε και να βάζουμε ώρες στα υπάρχοντά μαχητικά.
Σωστό, άρα ο τυφώνας δεν θα είναι
Πρόβλημα.
Τι φάντομ παρκαρισμένο;καλύτερα τυφώνας, αν είναι να έχω στο έδαφος έτσι και αλλιώς κάτι, ας έχω κάτι καλό.
Αν και στην ουσία όταν δεν μπορώ να έχω υποστήριξη για απλά Μιράζ για λίγα εκατομμύρια όταν τα έχω χρόνια στην κατοχή μου, τότε το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά νοοτροπίας.
Χρειάζεται άμεσα μαχητικό όποιο και να είναι.
Η άμεση εισαγωγή του θα επιτρέψει να αποσυρθούν τα φάντομ χωρίς αντικατάσταση, οικονομία.
Να πωληθούν ίσως τα απλά Μιράζ ,όσο όσο και τα λεφτά να πάνε στην υποστήριξη των υπολοίπων Μιράζ, στους γάλλους δηλαδή.
Να πωληθούν τα μπλοκ τριάντα και τα λεφτά να πάνε στην αναβάθμιση των μπλοκ πενήντα, στους αμερικανούς δηλαδή.
Όλοι κερδίζουν.

alexmark
Αlex
1 year ago

Σε μια χώρα που ο εκσυγχρονισμός των F-16 πέρασε απο 40 κύματα και χωρίς αμερικανική βοήθεια δε θα προχωρούσε (αν προχωρήσει τελικά ), με ποιό τρόπο θα πραγματοποιηθεί στα typhoon όπου το κόστος θα είναι σαφώς υψηλότερο (τα κόστη στα ευρωπαϊκά συστήματα είναι συνήθως υψηλότερα των αμερικανικών).

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Αlex

+1 ….ε ναι θα συμφωνήσω

Aias
Αίας
1 year ago
Reply to  Αlex

Ακριβώς όπως τα λέτε, άρα στην κατάσταση μας δυστυχώς οι τυφώνες αποτελούν λύση.
Εξηγούμαι
Σε μία χώρα που και οι πιο αναγκαίες και απλές δαπάνες για την άμυνα είναι ταμπού, τι συζητάμε;
Ο τυφώνας δεν θα ξοδέψει πολύτιμους πόρους γιατί απλά δεν υπάρχουν πόροι.
Παράδειγμα τα ρωσικά τομα, στην εποχή της υπογραφής τους και εγώ ήμουν αντίθετος και θεωρούσα πως είχα καλά επιχειρήματα.
Εκ των υστέρων με απόλυτη βεβαιότητα λέω κακώς δεν τα πήραμε, θα ήταν ,όσο ηλίθια αγορά άλλο τόσο καλύτερα από ότι τώρα.
Το ίδιο με τα μαρντερ, πάλι υπήρξε αντίλογος, δικαίως, πάλι αν τα παίρναμε θα ήμασταν καλύτερα από ότι τώρα.
Το ίδιο ισχύει με τον τυφώνα ή όποιο άλλο μαχητικό.
Αν δεν το πάρουμε, δεν θα είναι επειδή θα πάρουμε άλλο.
Δεν θα πάρουμε τίποτα.
Έχουμε ξεπέσει σε αυτό το βάθος.
Κανένας σχεδιασμός απλά ευκαιριακή πολιτική.
Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει ή ότι θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα για διάφορους λόγους, ας αρπάξουμε ότι μπορούμε.
Το δίλλημα δεν είναι το α μαχητικό ή το β αλλά το α οταν παρουσιαστεί ευκαιρία ή τίποτα.
Μια ματιά στην παλαιότητα υλικού ,πέρα εξαιρέσεων, στην αεροπορία αλλά και τον στρατό ξηράς και ναυτικό, συνηγορεί σε αυτό που λέω.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  Αίας

Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο…

ΚΝ
ΚΝ
1 year ago

Θεωρούσα εν αρχής ότι είναι μοναδική ευκαιρία να τα παρουμε σε ενα πλαίσιο οπως περιγράφετε. Μάλιστα, θα ελεγα έπρεπε να το κ6νηγησουμε στα πλαίσια χρηματοδότησης οτι προστατεύουμε κα τα σύνορα της ΕΕ. Αν πιέσουμε σε αυτην κατεύθυνση και δεσμευτούμε οτι θα συνεχισουμε να το κανουμε ….ο8 άλλοι θα τα μας χρηματοδοτήσουν οπως εκαναν με τα περιπολικά.
Αρχικά με μεταχειρισμένα και μετα ακομα με καινούργια ….γιατι τι πιο ωραιο κα συμφέρον να μας προωθούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση μεσα απο την καλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορία με ευρωπαϊκά όπλα και να διαφημίζουν ταυτοχρονα τα όπλα τους με τους καλύτερους.
Χρειαζεται ομως πίεση, οργάνωση στο σχεδιασμό τι ακριβώς προτίνουμε κα8 ν το διεκδικούμε. Δηλαδη επιχορηγήσεις τύπου ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλα Ευρωπαϊκά για εμάς. Μπορούμε να το πετύχουμε αρκει να εκμεταλλευτούμε τωρα την επιθυμία για το νεο μεγαλο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό άμυνας και προωθήσεις νέων ευρωπαϊκών όπλων.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  ΚΝ

φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…………

Babis_UK
Babis_UK (@babis_uk)
1 year ago
Reply to  ΚΝ

Πολυ καλη ιδεα

Panagiotis
Παναγιώτη Ελ Σισι
1 year ago
Reply to  ΚΝ

Ποια περιπολικά? Αυτά του λιμενικού? Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί αμυντικές δαπάνες.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  ΚΝ

Πολύ σωστή πρόταση!

Poseidon
Γιώργος
1 year ago

Καλύτερα να μην μπλέκουμε με Γερμανούς και Άγγλους . Τζάμπα από τους Γερμανούς που το έχετε ξαναδεί?

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Γιώργος

+1 ε ναι θα συμφωνήσω

GMT-I
GMT-I
1 year ago
Reply to  Γιώργος

+1 αυτό το φοβάμαι και εγώ. απλά μπορεί να γίνει στα πλαίσια της πολιτικής πίεσης από γερμανικής πλευράς οπότε …σίγουρα θα υλοποιηθεί.

Πάρις
Πάρις
1 year ago
Reply to  Γιώργος

Ιστορικά η Αγγλία και η Γερμανία τάσσονται με τα συμφέροντα της Τουρκίας, επομένως το ρισκάρουμε;
Επίσης θα εντάξουμε στην ΠΑ ένα νέο τύπο μαχητικού και μάλιστα από χώρες που δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε μαχητικά. Θα προτιμούσαν κάποια αποσυρόμενη έκδοση του Rafale ίσως.
Δυστυχώς η επιλογή των οπλικών συστημάτων έχει και διπλωματική διάσταση και δεν νομίζω ότι μας συμφέρει στην περίπτωση αυτή.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Πάρις

+1+1

Costas
Κώστας
1 year ago

Όχι δεν νομίζω ότι χρειάζεται γιατί δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερα καινοτόμο, και δεν πιστεύω ότι είναι καλό γιατί θα πρέπει να συντηρούμε πλέον 3 τύπους μαχητικών αεροσκαφών.
Μόνη λύση είναι να μπούμε στο fcas και μέσω αυτού να αντικαταστήσουμε σταδιακά τα υπάρχοντα μαχητικά. Μέχρι τότε η αναβάθμιση των f16 μας καλύπτει απόλυτα φθάνει να ακολουθήσουν ανάλογες αναβαθμίσεις σε όλα τα f16 και ίσως και τα mirage
Ας αρχίσουμε να προϋπολογίζουμε από τώρα με βάση αυτά. Αν το κάνουμε θα διατηρήσουμε την ισορροπία στον αέρα.
Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να μας δωθεί κάτι δωρεάν, αυτό μου κάνει εντύπωση που το εισηγήστε καν. Θα προτιμήσουν να τα αποσύρουν σταδιακά χρησιμοποίωντας ότι αποσύρεται για ανταλλακτικά.

adpanos
adpanos (@adpanos)
1 year ago
Reply to  Κώστας

Από την στιγμή που αποσύρεις τα F-4 και τα F16 BLOCK 30 , μάλλον έχεις λιγότερη πολυτυπία με ένα Eurofigter αντί των άλλων δυο τύπων.

Costas
Κώστας
1 year ago
Reply to  adpanos

Τα f16 block 30 δεν είναι διαφορετικός τύπος. Όσο για τα f4 είναι αεροσκάφη 40 ετών. Έχουν ήδη αποσυρθεί απλά δεν το ξέρουν.
Αντιθέτως τα mirage έχουν λίγο ψωμί ακόμα.
Επιμένω. Συμμετοχή στο fcas και κάλυψη του νεκρού διαστήματος μέχρι το 2040 με αναβαθμίσεις υφιστάμενων και αν χρειάζεται με μεταχειρισμένα f16 από άλλες αεροπορίες. Δεν χρειαζόμαστε νέο τύπο παλαιού μαχητικού.

Alex
Alex (@alex)
1 year ago
Reply to  Κώστας

Συμμετοχή στο FCAS με τι προυπολογισμό, υποδομές και τεχνολογίες; (Tην EAB ξεχάστε την, χαροπαλεύει και μάλλον θα καταλήξει σαν τα ΕΑΣ) Δε συγκρινόμαστε π.χ. με την Ισπανία που έχει εμπλοκή στον αεροναυτικό τομέα από τη δεκαετία του 50.

Makis
Member
Makis (@makis)
1 year ago
Reply to  adpanos

το fcas αγαπητε θα μπει τη δεκαετια του 30…ή και αργοτερα Μιλαμε για ΔΩΡΕΑΝ παραχωρηση για αντικατασταση γηρασμενου υλικου Ας μπουμε στο fcas το οποιο ειναι σε φαση εμβρυικη αλλα κατι πρεπει να γινει αμεσα. Τωρα συντηρουμε ήδη 3 τυπους Aν δουμε τι γινοταν καποια χρονια νωριτερα με A-7, F-5, F1 συν τα τωρινα ειχαμε 6 τυπους!

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  Makis

και μαζί με F104, 7 τύπους!

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago

Η δεύτερη μου αγάπη μετά τα Arleigh Burke !
Υπό προϋποθέσεις ναι.
Με αποδοχή των Γερμανών να πληρωθούν από τα κέρδη των ομολόγων συν για αντιστάθμισμα 100 έως 200 Leopard 2 και με μεγάλο πακέτο υποστήριξης και για τα δύο και κυρίως για τα eurofighter.
Το tranche 1 ναι μεν δεν είναι πολλαπλού ρόλου αλλά για αεροσκάφος εναέριας υπεροχής θα κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο με Meteor !
Έχω μόνο ένα προβληματισμό σχετικά με υψηλό κόστος του ανά ώρα πτήσης αν είναι αληθή τα όσα κατά καιρούς έχουμε διαβάσει στο διαδίκτυο από διάφορες πηγές.
Τα απλά Mirage και τα F4 δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο σύγχρονο πόλεμο.
Απλά καταναλώνουν πόρους και προσωπικό.
Νομίζω πως θα ήταν ιδανική λύση η αντικατάσταση τους από τα eurofighter και φυσικά με δεδομένο πως θα προσφερθούν σε προσιτές τιμές.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

πολλές προϋποθέσεις βάζεις για να τα αποκτήσουμε…..

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago
Reply to  sotbak

Πράγματι υπό πολλές προϋποθέσεις.
Αν και εφόσον οι κύριες προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με ένα να γίνει ενδελεχώς η έρευνα για το κόστος χρήσης και δύο μια δέσμευση για το κόστος εκσυγχρονισμού είτε σε tranche 2 είτε σε tranche 3 για να μην την πάθουμε όπως με τα απλά Mirage που μας ζητάνε οι Γάλλοι μισό Rafale κόστος !
Τα Leopard 2 είναι προαιρετικά.
Προσωπικςς απόψεις λέμε φίλε όλοι μας ούτε από εμάς εξαρτάται ούτε και εμείς θα κάνουμε τις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον.
Πάντως γενικά είμαι επιφυλακτικός
Οι Γερμανοί δεν δίνουν δωρεάν ούτε μεταχειρισμένη τσίχλα.
Θα ήθελα πάντως να δω eurofighter στην πολεμική αεροπορία.

Mtsak
ritis75
1 year ago

+1

ivychris
ivychris (@ivychris)
1 year ago

Τις προϋποθέσεις και τα μάτια σου…
1. τα EF είπαμε δωρεάν
2. τα κέρδη των ομολόγων αποπληρώνουν τον εκσυγχρονισμό τους (Captor, Pirate, Meteor)
3. αποδεσμεύονται και τα κέρδη των ομολόγων της Γαλλίας…
4. ένταξη στο πρόγραμμα FCAS
Αν δεν συμφωνούν, η LM περιμένει στη γωνία

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago

Καλά κάνει η Πτήση και αναφέρει τις ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί έξω και εμείς κοιμόμαστε. Τα έχουμε ξαναπεί με 33 γερμανικά Eurofighter συν τα 16 (διθέσια!!) αγγλικά έχεις με ελάχιστο κόστος τεράστια αναβάθμιση την αεροπορίας σου. Με αναβάθμιση σε Trance 2 (αργότερα) μπορείς να αντικαταστήσεις παλαιότερα μαχητικά και να κρατήσεις οροφές. Μας δίνουν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια.
Δηλαδή 122 F16 + 49 Eurofighter (+ 24 Mirage) μας χαλάνε;
Επίσης δε γίνεται να λένε κάποιοι να μη μιλάμε με γερμανούς και άγγλους λόγω τούρκων. Μιλάς με όλους ώστε να έχουν και με σένα συμφέροντα. It’s time to make amends..

Houdini
Active Member
Houdini (@houdini)
1 year ago

“Τα απλά Mirage και τα F4 δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο σύγχρονο πόλεμο.”
Έιδατε καθόλου στην LoC πως το “αρχαιο” MiG έριξε το μοντέρνο F-16;; Αχρηστο το MiG;;;
Δηλαδή για πείτε μας εσείς οι Τυφωνόφιλοι τι έχει να προσφέρει παραπάνω το Tranche 1 ( η απόλυτη ιπτάμενη πατάτα ) απο ενα M-2000EGM ή F-4E;
ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ ΜΕ ΤΑ Eurofighter, το χειρότερο μαχητικό που έφτιαξαν οι Ευρωπαίοι είναι. Πανάκριβο γι’αυτα που (λέει οτι) κάνει.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Houdini

+1

Spirit
Spirit
1 year ago

Trance 1 και meteor χωρίς αναβάθμιση δεν παίζει.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Spirit

+1

NIK--1908.
nik.13
1 year ago

Αν τα παρεις εντελως δωρεαν…μια χαρα ειναι…δεν θελεις επιπλεον οπλα παρα μονο το κοστος εκπαιδευσης…Ειδικα αν παρεις κ ανταλακτικα ειναι σουπερ κινηση στην θεση των φ4 κ μιραζ200…ακομα κ των φ16 μποκ 30…
αντι να εχεις ολα αυτα περνεισ 40 τετοια κ εισαι αρχοντας ..

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 year ago

οχι οχι οχι .Ακομα και αν ειναι δωρεαν για πολλους λογους .1ας απο αυτους ειναι κατα τη γνωμη οτι πρπει να μπει ταξη η πολυτυπια .Οι τυποι και οι εκδοσεις στην ΠΑ πρεπει να μειωθουν .Φευγει 1ας τυπος (F4) και μια εκδοση(M2000 μη αναβαθμο
ισμενα) και ερχετε 1 αεροσκαφος νεας γενιας για τα επομενα 40 χρονια .

NIK--1908.
nik.13
1 year ago
Reply to  Digenis

Το νεο αεροσκαφος ΑΝ θα ερθει …θα ερθει σε 15 χρονια….μεχρι τοτε να εισαι με 145 αεροπλανα;;Οποτε δεν μας χαλανε να ερθουν ακομα 40 κ ας ειναι στην εκδοση tranche 1….
-Η δικη μου προταση ειναι να πουλησεις κ τα μιραζ200-5 ….Το να εχεις 24 μιραζ 200-5 ειναι κοστος…οχι να βαλεις 40 τα οποια περνουν τα οπλα που εχεις.θα εχεις στοκ ανταλακτικα….κ ειναι συνολικα πολυ καλυτερα.Εκτος κ αν βρεις στην αγορα ιδια με τα 200-5 η σου δωσουν οι Γαλλοι σωστη τιμη για να αναβαθμισεις ακομα ακομα 20 ωστε να αξιζει να συντηρεις τον τυπο.
-Αρα μια χαρα ειναι μια 40αδα tranche 1 ακομα κ χωρις αναβαθμηση…Δεν θα εχουν αντιπαλο στο αιγαιο για τα επομενα 15 χρονια.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Digenis

+1

Dimitris
Δημήτρης
1 year ago

“Δύσκολο, είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ευρω-τουρκικής προσέγγισης”. Δεν είναι όμως μόνο προσέγγιση. Στην Γερμανία υπάρχει μια ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών. Ο Ερντογάν επιχειρεί να τη μεταβάλλει μέσο παρέμβασης στην γερμανική πολιτική σκηνή [1]. Και δεύτερη γραμμή ανταλλακτικών. Και όχι ιδιαίτερα καλό ραντάρ (ούτε καν PESA… [2]). Δηλαδή ένα αεροσκάφος αντίστοιχης τεχνολογίας με το Mirage 2000-5. Πολύ απλά δεν έχει νόημα η προσθήκη του. Αλλά έτσι κι αλλιώς όπως και όλες οι άλλες προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την αριστερή ιδεοληψία των κυβερνώντων. Οπότε… μέχρι να γίνει κάποια μεγάλη κρίση με την Τουρκία και να υποστούμε απώλειες, δεν πρόκειται να αγοραστεί ούτε βίδα. Η πολιτική τάξη σε χρονιά εκλογών επιλέγει κλασσικά διορισμούς έναντι εξοπλισμών.-
[1] https://www.dw.com/el/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82/a-40159164
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Euroradar_CAPTOR

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago

Μπορείς να μου περιγράψεις τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγιναν από το 2005 μέχρι και το 2014 τότε που δεν υπήρχαν οι “ιδεοληψίες των Αριστερών” ;
Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα χρεοκόπησε.
Και πως έχουμε βγει από τα μνημόνια εδώ και λίγους μήνες με τις δεσμεύσεις να υπάρχουν ακόμα και από το πρώτο μνημόνιο (που δεν ήταν αριστερό) και από το δεύτερο μνημόνιο (που επίσης δεν ήταν αριστερό) και από το τρίτο μνημόνιο που ήταν διακομματικό !
Το πρόβλημα δεν είναι ιδεολογικό.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί πολύ απλά η Ελλάδα χρεοκόπησε !

Dimitris
Δημήτρης
1 year ago

Peace Xenia IV. Και χρήματα δεν υπάρχουν διότι τα φάγανε κρατιστές σε διορισμούς γιγαντώνονται ένα ανίκανο κράτος. Αν αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική τότε δε ξέρω τι είναι… Το ότι την εφάρμοσαν πολιτικοί φορείς της -υποτίθεται- δεξιάς δεν την κάνει αυτόματα φιλελεύθερη…

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago

Σε εννιά χρόνια κοντά δεκαετία δηλαδή ( 2005 – 2014 ) ένα πρόγραμμα το Peace Xenia IV.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Τα είπατε όλα. Και για την ουσία, και για το ότι με το νου μας μπαϊράμι κάνουμε …

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago

Εγώ μπορώ να σου περιγράψω μερικά εξοπλιστικά έγινα που έγιναν από το 2015 μέχρι τώρα που μιλάμε από την “ιδεοληψία της Αριστεράς” !
Εκσυγχρονισμό των P 3 Orion
Εκσυγχρονισμό των F 16 σε Viper
Αγορά 10 μεταχειρισμένων Chinook
Αγορά 70 μεταχειρισμένων kiowa
Αγορά μεταχειρισμένων 4 Mark V
Έρευνα αγοράς για νέες φρεγάτες
Στα τελικά στάδια αγοράς 36 σύγχρονων τορπιλών για τα νέα υποβρύχια.
Ούτε πολιτικά μιλάω ούτε τίποτα απλά η πραγματικότητα.

stefanos
Στέφανος
1 year ago

Η Αναβάθμιση των f-16, αν δεν κάνω λάθος, είχε αποφασιστεί επί προηγούμενης κυβέρνησης αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί. Οπότε ας πούμε ότι είναι 60%-40% αυτή η προμήθεια.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago

Είχε αποφασιστεί στα λόγια από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά στην πράξη δεν έγινε τίποτα.
Πολύ μακρύς ο δρόμος και η απόσταση ανάμεσα στην “απόφαση” και στην υλοποίηση με το να πέσουν οι υπογραφές.

FOX
FOX
1 year ago

Με αναγκάζετε να σας διαψεύδω και δεν θέλω, ιδεοληψίες ασφαλώς υπάρχουν, βούτυρο ή κανόνια ειναι πάντα επίκαιρο…
Από εκεί και πέρα πολλά από τα προγράμματα που αναφέρεται δεν θα εκτελεστούν και άλλα είχαν δρομολογηθεί από παλαιότερα…
Μην μπλέκουμε όμως, υπάρχει αδιαψευστος μάρτυρας για το τι δίνει μια κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την άμυνα που από το 14 βαίνουν μειούμενα…
Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν δεσμεύσει μελλοντικά κονδύλια του προϋπολογισμού άμυνας.-
Συνεπώς η καραμέλα που συχνά πυκνά αναφέρεστε καιρό τώρα ας σταματήσει, όπως και οι μισές αλήθειες…

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
1 year ago
Reply to  FOX

Είχαν δρομολογηθεί (ΘΑ) αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί.
Όπως είχε “δρομολογηθεί” και η αγορά των 6 FREMM και που στο τέλος πήγε στις καλένδες όπως είχε “δρομολογηθεί” (ΘΑ) και η παραλαβή των 400 Abrams αλλά στο τέλος πήγε καλένδες και αυτό.
Το πρόβλημα με τους εξοπλισμούς είναι διακομματικό εδώ θα συμφωνήσω.
Από την άλλη για να είμαστε δίκαιοι άλλες οι συνθήκες στο παρελθόν των παχιών αγελάδων και άλλες τώρα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

+1

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

όχι, λόγω κόστους ανά ώρα πτήσης και χαμηλής διαθεσιμότητας. Καλύτερα να τα πάρουν οι γείτονες΄, αν μάλιστα δεν θα πάρουν Φ-35Α, όπως διαφαίνεται προσωρινά τουλάχιστον γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη…..

kafes_filtrou
kafes_filtrou
1 year ago

ΟΧΙ

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  kafes_filtrou

+1

adpanos
adpanos (@adpanos)
1 year ago

Με την προϋπόθεση ότι μπορούν εύκολα να αναβαθμιστούν και πως μπορεί να έρθει στα χέρια μας μια δύναμη 50 μαχητικών, θα ήταν καλή ιδέα ώστε να αντικαταστήσουν τα F16 BLOCK 30, MIRAGE BGM και τα F-4 .
Με ένα τέτοιο τρόπο φέρνεις κοντά σου και την Κύπρο ….. Με δικινητήριο αεροσκάφος επιτυγχάνεις το ενιαίο δόγμα άμυνας Ελλάδας Κύπρου.
Το TRANCHE 1 τι δυνατότητες έχει ξέρουμε;

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  adpanos

Ενιαίο δόγμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει πότε.Ήταν άλλο ένα παπατζηλίκι……..

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  x-m

δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται από την πορεία των τελ. 20 χρόνων……

GMT-I
GMT-I
1 year ago
Reply to  adpanos

Η ευκολία αναβάθμισης είναι μεγάλο ερωτηματικό καθώς νομίζω ότι τα μαχητικά της συγκεκριμένης έκδοσης δεν έχουν ικανότητα μεταφοράς των meteor και όπως αναφέρει το άρθρο δεν φέρουν και το ηλεκτροοπτικό σύστημα και αρχική έκδοση λογισμικού για αποστολές αέρος-αέρος και όχι την πλήρη έκδοση του Σ/Α DASS.

JohnnyB
Member
JohnnyB (@johnnyb)
1 year ago
Reply to  adpanos

Μια τετράδα Eurofighter σε air to air configuration να συνοδεύουν αλλα τέσσερα F-16 φορτωμένα βόμβες προς άμυνα της Κύπρου είναι ένα απόλυτα εφικτό σενάριο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  adpanos

Για να υπάρχει ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα πρέπει να δαπανήσει 15 δις ευρώ.

darede
Member
darede (@darede)
1 year ago

Εδώ θα συμφωνήσω εάν και νομίζω οτι ένα ποσό 20 δις είναι αυτό που θα απαιτηθεί. Δηλαδή 5 δις/έτος, όχι και τόσο δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ειδικά εάν πέσουν και άλλο τα επιτόκια με την νέα κυβέρνηση που θα έχουμε. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο μπαρόζο.

borlex
borlex
1 year ago

Θα συμφωνήσω με τον Αμερικανόφιλο. Ίσως ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρουμε τα κέρδη των ομολόγων (και για να μη φάνε τα λεφτά όταν και αν κάποτε φτάσει κάτι απο αυτα στην Ελλάδα) είναι οι μαζικές αγορές οπλικών συστημάτων που έχουμε ανάγκη και θα άλλαζαν τις ισσοροπίες υπέρ μας. πχ παραχώρηση με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό Eurofigher ή / και εναλλακτικά (ανάλογα τα κνδύλια) αναβάθμιση Leo 2A4 σε Α7

Scalp_eg
tagg
1 year ago

Το ιδανικοτερο σεναριο για την ΠΑ την επομενη δεκαετια. Μιλαμε για αεροσκαφη 15ετιας μονο με ελαχιστες ωρες πτησης και ρανταρ πολυ ανωτερο των 52+ και των Μκ-2.
Το τζαμπα φυσικα ξεχαστε το για αεροσκαφη 15ετιας, 7-8 εκατομμυρια τουλαχιστον ανα αεροσκαφος το “μαλλι”
αλλα αν πωληθουν τα μπλοκ 30 και επιπλεον απαρτια των F-16 που περισσεουν θα “πιασουμε” 300 εκατομμυρια, και με αυτα αγορασουμε τους τυφωνες με πιστοποιηση μετεορ, σκαλπ και μπριμστοουν.
Τα μπλοκ 30 πωληση, τα απλα μιραζ καννιναλισμος απο τα 2000-5, και τα φαντομ αποσυρση
και εχουμε μια αεροπορια συχρονη με 180 αρκετα συχρονα αεροσκαφη
85 F-16 viper
38 F-16 advanced
24 mirage 2000-5
33 typhoon

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  tagg

Όταν ένα καινούργιο ελικοφόρο μαχητικό EMB-314 κοστίζει 10 εκατ. εσύ πιστεύεις ότι γίνεται να πουληθούν μεταχειρισμένα μαχητικά 4ης γενιάς, που να είναι μόλις 15ετίας και να κοστίζουν 7-8 εκατ. το κάθε ένα ?
Αν ναι είναι σαν να πιστεύεις ότι μπορείς να αγοράσεις μεταχειρισμένη Φεράρι περίπου 15ετίας (π.χ την 430) πληρώνοντας λιγότερα λεφτά από τι ένα καινούργιο αυτοκίνητο πόλης, με τιμή 15-17 χιλιάδες ευρώ.

FTS
Z10V
1 year ago

@ ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Εγώ θα έλεγα όχι τζάμπα, αλλά να μας πληρώσουν κιόλας για να τους τα πάρουμε. Τόση διαφήμιση θα τους κάνουμε στο κάτω-κάτω lol
@Π&Δ
Ναι αξίζει να γίνει μια συζήτηση μεταξύ ελληνικού και γερμανικού υπουργείου αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Z10V

+1

Chris
Chris (@chris)
1 year ago

“Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς με τον έναν ή άλλον τρόπο θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις. Αυτό που είναι δύσκολο, είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ευρω-τουρκικής προσέγγισης (στο θέμα της Γερμανίας), αλλά και της γνωστής αγγλο-τουρκικής συνεργασίας, που μάλλον θα ενισχυθεί υπό το πρίσμα του Brexit.”
Αυτές οι δύο προτάσεις είναι όλη η ουσία του άρθρου. Η Γερμανία δεν έχε κανένα συμφέρον να στηρίξει την Ελλάδα με κινήσεις που αυξάνουν την επιβιωσιμότητα της σε πολεμικό επίπεδο. Ούτε και η Αγγλία. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την Τουρκία για να βάλουν χέρι στα ενεργειακά Μεσογείου από τα οποία είναι εκτός αν δεν κάνω λάθος. (Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η Αγγλία ως θαλάσσια δύναμη, δε θέλει να σχηματιστεί ο χερσαίος διάδρομος που ενώνει Γερμανία και Τουρκία). Επομένως γιατί να μας δώσουν όπλα που μας αναβαθμίζουν αμυντικά έναντι του κοινού τους φίλου εξ ανατολών. Για να βγάλουν μερικά εκατομύρια από μας, όταν υποβαθμίζοτας μας περαιτέρω μπορυν να ελπίζουν σε πολλά δισσεκατομύρια; Δεν το θεωρώ πιθανό.
Επίσης δε θεωρώ πιθανό να μας δώσουν οι δωρεάν έστω και ένα ποτήρι νερό ακόμα και αν δεν ίσχυαν τα όσα περιγράφετε στην παραπάνω παράγραφο που παραθέτω.

Ηλιας
Ηλιας
1 year ago
Reply to  Chris

ΣΩΣΤΟΣ, αν όμως η Αμερική – Ισραήλ πραγματικά (όμως πραγματικά όμως) και με Γάλλους που πάντα στήριζαν .. Γερμανία και Αγγλία δεν έχουν καμία τύχη. Αν όντως έχουμε για πρώτη φορά τους Αμερικανούς με το μέρος μας καθαρά θα δουμε ωραία πράγματα για μας. Χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι θα μας τα δώσουν χωρίς να προσπαθήσουμε εμείς. Πιστεύω όμως ότι η Τουρκία δεν «θα χάσει» (δν της ανηκει) την Μεσόγειο χωρίς να ρηξει σφαίρα γι αυτό καλό είναι να αγοράζουμε όσο μπορούμε πάντα και ότι παλιό υπάρχει (Μιράζ, Φ4, Φ16 παλιά) ας μείνει όσο γίνεται στην φαρέτρα…
Το σημαντικό είναι να αγοράζουμε από κάποιον που ακομα και περιόδους κρίσης με την Τουρκία να μας στέλνει κοντέινερς..

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Ηλιας

+1

seb
Member
seb (@seb)
1 year ago
Reply to  Chris

Αν και συμφωνώ για την ουσία του άρθρου, νομίζω υπερεκτιμάς τη στρατηγική αντίληψη των σύγχρονων ηγετών της Βρετανίας και αντίθετα υποτιμάς τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας στην μεταξύ μας σχέση. Νομίζω έχουν πως ήδη βάλει χέρι στα ενεργειακά της χώρας από την εποχή του πρώτου μνημονίου. Αν και ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω κινήσεις όπως η επιμονή στον Nord Stream 2.

Chris
Chris (@chris)
1 year ago
Reply to  seb

Μπορεί να έχεις δίκιο, απλά ήθελα να αναδείξω το ότι ο γερμανικός παράγοντας πλέον έχει μεγαλύτερα σχέδια να υλοποιήσει για να ενδιαφέρεται να δελεάσει τις ελληνικές κυβερνήσεις για εξοπλιστικά. Η στήριξη της Τουρκίας μέσω άλωσης των ενεργειακών Ανατολικής Μεσογείου μαζί με τη ποτάμια ζεύξη Αιγαιου-Γερμανίας μπορεί να την καταστήσουν παγκόσμια οικονομική δύναμη. Μιλάμε για πολλές τάξεις μεγέθους παραπάνω ωφέλη. Και βέβαια οι ΗΠΑ δε θα το επιθυμούν αυτό και θα προσπαθήσουν να το εμποδίσουν. Αλλά οι Γερμανοί από τη μεριά τους αυτά τα σχέδια προωθούν και δε θα μου φαινόταν λογικό να θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα με παραχώρηση αεροσκαφών και μάλιστα δωρεάν.
Βέβαια εκτός χορού μπορούμε να εικάζουμε διάφορα από τα λίγα δεδομένα που διαρρέουν από ειδήσεις και αναλύσεις.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  seb

+1

Παρτακιας
Παρτακιας
1 year ago
Reply to  Chris

Ερχεται με το PIRATE για να μου δωσει το πλεονεκτημα?
Οχι.
-1
Εχω ηδη Meteor διαθεσιμους?
Οχι.
-1
Αν λειπει και το DASS, τοτε…ζεστηκα που τα γνωρισα!
Οταν οπως γραφει ο φιλος αρθρογραφος δεν εχουμε μαντηλι να κλαψουμε, περιμενουμε να μας δωσουν λεφτα οι ευρωπαιοι, πιστευετε πως θα βρουμε λεφτα να φορεσουμε στο F2000 το IRST και τα σιδερικα που θα κανουν την διαφορα? Με ποια ελληνικη κυβερνηση?
Οικονομικα, ολα εξαρτωνται απο τους Γερμανους για το προγραμμα (βλεπε ομολογο). Ειναι ισως ο μοναδικος τροπος να ωφεληθεί ουσιαστικα η Ελλαδα. Ομως δεν σημαινει πως θα χορεψουν αυτοι στον ρυθμο που θελουμε εμεις. Πολιτικα δεν θα τους αρεσει να εχεις ταυτοχρονα νταραβερια με τους Βρετανούς για το ιδιο προϊόν, και μην ξεχναμε τις ελληνικες κυβερνησεις.
Και το λαθος ερχεται και ζευγαρωνει με ενα αλλο λαθος (κατα τη γνωμη μου), την πωληση των Β30.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Chris

έχεις γνώση των γεωπολιτικών δεδομένων +1 από μένα

Παρτακιας
Παρτακιας
1 year ago
Reply to  sotbak

Το μοναδικο +1 που δινω για το EF ειναι να τα παρουμε για να μην τα παρουν οι Τουρκοι! Μονο.
Δεν ειναι γεωπολιτικη, ειναι απλα πολιτικη. Κατσανε Γερμανοι και Βρετανοι και φτιαξανε…MercedoJaguar. Και πας και λες: θα παρω 33 απο εσενα Mercedes και 17 π.χ. απο το UK. Την στιγμη που εχουν και αλλα για πεταμα, συγνωμη αποσυρση ηθελα να πω. Και περιμενεις να μην γρυλισει κανεις απο τους δυο? Λιγο δυσκολο.
Παντως αν μεσα μπλεκει το ομολογο, οποτε αλλαζει λιγουλι το πραμα. Και παλι αν αλλαζει, αλλαζει οχι υπερ των α/φ αλλα των σιδερικων, τα οποια σε τελικη αναλυση κανουν την διαφορα. Και παλι λιγουλι. Με το EF στην ΠΑ κλεινουμε την πορτα σε Rafale λογω κοστους συντηρισης, οσο και αν ειναι αντι-stealth. Οχι εμεις εδω, οι οικονομολογοι….

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

φίλε μου και το ομόλογο να εμπλακεί μικρή διαφορά θα κάνει. Δεν υπολογίζεις 20 εκ ευρώ ανά Α/Φ; Χ 40 τμχ. = 800 εκ. + την αναβάθμιση σε tranche 3 = (πόσα;) + εξομοιωτές πτήσης + εξοπλισμός εδάφους = Πόσα; + γεωπολιτικό κόστος της επιλογής (απώλεια γαλλικού και αμερικανικού πολιτικού στηρίγματος (θα μας πουν πάτε στη Μέρκελ για υποστήριξη…..σώθηκες δλδ….).
Η συζήτηση σε κάθε περίπτωση είναι θεωρητική αφού η LM δεν θα το επιτρέψει (μας έχουν ήδη για Φ-35 στο 2030) και καλά μας έχουν γιατί θα συνδυαστούν άριστα με τα αναβαθμισμένα Φ-16. Το μόνο που θα χρειαζόμαστε στο μέλλον – που με δικινητήριο Α/Φ δεν θα έχουμε – είναι ιπτάμενα τάνκερ και αυτό για να πιάνουμε/φτάνουμε την Κύπρο και τα κοιτάσματα.

billy-1
billy-1
1 year ago

Έχει ενα ενδιαφέρον η άποψη, αλλά βασίζεται στην υπόθεση της δωρεάν παραχώρησης, που μου φαίνεται too good to be true…
Επίσης αφού πρόκειται για νέο τύπο για την ΠΑ θα πρέπει να προσθέσουμε κόστη των αναγκαίων υποδομών και εκπαίδευσης στον τύπο.
Νομίζω ότι το μόνο ρεαλιστικό (?) σενάριο βραχυπρόθεσμα είναι η προμήθεια μτχ Μ2000-5 (αν υπάρχουν διαθέσιμα). Οι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από την πώληση των Β30. Το σύνολο των Μ2000-5 θα μπορούσε να δεχθεί ένα μίνι εκσυγχρονισμό, λινκ16 και σύστημα αυτοπροστασίας. Τα EGM/BGM, ίσως με προμήθεια 2-4 μτχ Μ2000Β από τη Γαλλία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για OCU, όπως υπήρχε η σκέψη για τα Β30.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Προς Θεού, όχι!
Θα διαλύσουν την ΠΑ!
Και κάτι άλλο που παίζει πολύ: Η “αντικατάσταση των Φάντομ”.
Δεν το κατάλαβα! Επειδή κάποτε αγοράστηκε ένα θηριώδες, τεραστίου κόστους χρήσεως (αλλά επιχειρησιακά game changer!) μαχητικό, πρέπει να αγοραστεί ξανά ένας λευκός ελέφαντας, τη στιγμή που οι επιχειρησιακές απαιτήσεις πληρούνται από υπηρετούντες τύπους;
Μου θυμίζει κάτι τύπους που τους κάνουν κουμάντο οι μανάδες/γκόμενες/σύζυγοι, και τους ορίζουν πώς θα ντύνονται. Στο στυλ “Αντί να παίρνεις άχρηστα πράγματα, γιατί δεν αντικαθιστάς το κοτλέ παντελόνι με ένα νέο;” (ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΟΔΑ ΤΟΥΣ!), “Θα αντικαταστήσεις το δερμάτινο παλτό;” (ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΟΡΑ!). “Το έλιωσες το 512! Πάρε ένα νέο!” (ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙΣ!).
Μιλάμε για ένα α/φ που παίρνει μόνο ΑΙΜ-120, απαιτεί τεράστιες αναβαθμίσεις, έχει ιδιότυπη ροή ανταλλακτικών (2η μοίρα ΕΑΒ ….) και αστρονομικό κόστος.
Αν τώρα πιστεύει κανείς ότι θα δωθεί στη έστω ένα λεπτό του ευρώ από ελληνική κυβέρνηση, για οποιαδήποτε δημόσια σύμβαση, από χαρτί υγείας μέχρι φρεγάτα, σε εκείνους που είπαν “υπερταμείο ή δραχμή+γάλα της UNRRA για τα παιδάκια σας”, και ιδίως η επόμενη που τους έχει ζήσει στο πετσί της (κρίση του “φρέσκου γάλακτος” των 30 ημερών για να εξάγει βυτία η εκλογική πελατεία του Ντάισελμπλουμ, άρνηση κλεισίματος αξιολόγησης Δεκεμβρίου 2014, και τώρα ανοχή στους μποναμάδες του ενός δις ευρώ ετησίως που μοιράζει κάθε Χριστούγεννα ο πολυχρονεμένος σε ξένους “άπορους” εργολάβους ανακαινίσεων σπιτιών των 100.000 το χρόνο χωρίς βιβλία και στοιχεία και σε απίθανες παραβατικές φυλές αναξιοπαθούντων …), έ, όποιος το πιστεύει ζει σε άλλη χώρα.
Η χώρα είναι ξεβράκωτη παραμονές πολεμικής κρίσεως, προφανώς έχει ποντάρει τα πάντα σε εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, και είναι αναμενόμενο ότι δεν θα αγοράσει ούτε βίδα εκτός ΗΠΑ. Καλώς ή κακώς. Και σίγουρα όχι από κείνους που αξίωναν τον αφοπλισμό μας και απειλούσαν με βέτο για τη δαπάνη εκσυγχρονισμού των Φ-16 (αφού είχαν εισπράξει αναρίθμητα δις από αμυντικά συμβόλαια μας). Η Γερμανία είναι με τον εχθρό. Για τα Λέο στην Κύπρο κιχ. Θυμηθείτε ότι από τον “κανονικό” ιστορικό εχθρό, την Αγγλία, δεν αγοράστηκε ποτέ τίποτε (εκτός από τα σχέδια των Σούπερ Βίτα, για να τους γλυκάνουμε για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ).
Τέλος, πιστεύει κάποιος ότι, μετά τις αποκαλύψεις ότι ούτε μία σύμβαση με γερμανική εταιρία δεν καταρτίσθηκε χωρίς δωροδοκία, θα βάλει κάποιος την υπογραφή του σε σύμβαση με Γερμανούς; Στη χώρα που οι εισαγγελείς αδίστακτα εκτελούν υπολήψεις, και λένε “πήγαινε να ξελασπωθείς στο ακροατήριο!” ;

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

σωστές επισημάνσεις

darede
Member
darede (@darede)
1 year ago

Πιό φθηνα θα μας έρχονταν οι αετοί F-15X και με καλύτερη οικονομική πρόταση, απο το να κοιτάγαμε για τα tranche 1

Βασιλης Σιταρας
Βασιλης Σιταρας
1 year ago
Reply to  darede

Πολυ σωστα φιλε. Και μεταφερουν απειρως μεγαλυτερο φορτιο σε μεγαλυτερη εμβελεια.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

+1

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  darede

+1

Spirit
Spirit
1 year ago

Εδώ ψάχνουμε για FOS μαχητικών, τι να λέμε τώρα…

GMT-I
GMT-I
1 year ago

Ένα μαχητικό πραγματικά αεροπορικής υπεροχής και πιστεύω από τις μια από τις λίγες ευρωπαϊκές αγορές που έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όπλα απλά μας σπατάλησαν πόρους(δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανά) καθώς έπρεπε να στραφούμε σε αρχικές μικρές αγορές δημιουργίας υποδομής αμερικανικών όπλικών συστημάτων κα ιεν συνεχεία προμήθεια επιπλέον μεταχειρισμένων καθώς όλοι γνωρίζουμε πως αντικαθιστούν τα μέσ α τους οι ΗΠΑ. Όσο για το eurofighter. Μια προμήθεια ακόμα και των 60 αρχικών εκτός ότι θα μας έβαζε στην βιομηχανία υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα ηλεκτρονικών κάτι που μπορούμε να αφομοιώσουμε( δεν έχουμε βαριά βιομηχανία). Σχετικά με τα EF στους ελληνικούς ουρανούς προφανώς και δεν θα είχαν καμία δουλειά να σηκώνονται για αναχαιτίσεις(είναι δουλειά των F-16/mirage) ούτε να κυνηγάνε άρματα στον Έβρο(όχι ότι δεν μπορούν ή δεν είναι ικανά αλλά είναι σπατάλη πόρων- και εδώ είναι δουλειά των f-16/lantirn/maverick) αλλά η κυριαρχία θα έρχονταν από ψηλα λόγω σχεδίασης κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα f-16 και αυτό είναι εκτοξεύσεις πυραύλων από τα 62000 ποδια, δλδ 18000 πόδια ψηλότερα από τα F-16 και ραντάρ εντοπισμού στα 180χλμ( όπως όλοι λένε το καλύτερο μηχανικό ραντάρ) δλδ απλά τα τουρκικά μαχητικά δεν θα ήξεραν από που θα τους έρχονταν. Τα ευρωμαχητικά με ικανότητα μεταφοράς 6 meteor και το LINK-16 ή σε στρατηγική κρούση με 2 Storm shadow/scalp απλά θα διέλυαν κάθε τουρκικό τσαμπουκά. Ακόμα και τώρα αν παίρναμε τα trance 1 θα ήταν μια τεράστια αναβάθμιση ειδικά με το αν σκεφτούμε το τι θα αποσύρονταν αν και βέβαια σε αυτή την έκδοση εκτός της έλλειψης PIRATE έχουμε και την ασυμβατότητα με τους Meteor αλλά μόνο amraam(αν και αυτό είναι θετικό για την διατήρηση χαμηλού κόστους ένταξης στα οπλικά συστήματα) και αν μπορούμε τα αναβαθμίζουμε. Τώρα για την αναβάθμιση των viper(γιατί είμαι και εγώ μάλλον πολεμιστής του πληκτρολογίου) και θέλω να πηγαίνουν τα χρήματα για την άμυνα να πιάνουν τόπο και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω πόση διαφορά θα φέρουν τα 84viper απέναντι στα f-35(γιατί αν μιλάμε μόνο για τα 220 περίπου τουρκικά f-16 block 50+ τότε λόγω αριθμητικού πλεονεκτήματος θέλουμε αριθμούς) και πόσο περισσότερο θα προσέφεραν τα 155 εκσυγχρονισμένα f-16 block 52+advanced(πολύ φθηνότερη και ταχύτερα υλοποιούμενη λύση) πλήρως δικτυωμένα και με αρκετά χρήματα για όπλα και συστήματα. Επίσης να δούμε τι θα γίνει με τα Σ/Α γιατί αν τα viper έχουν ασυμβατότητα με το ASPIS όπως και η LM πιθανολόγησε ας ετοιμαστούμε για άπλα με aesa βέβαια μαχητικά γιατί δεν το βλέπω να βρίσκεται επιπλέον κονδύλι για καμια 200 εκατομμύρια για να αγοράσουμε νέα. Πίσω στα EF ελπίζω να γίνονταν κάτι και να τα παραλαμβάναμε τα μεταχειρισμένα αυτά μαχητικά για να αναβαθμιστεί η ΠΑ και ποιοτικά.

Konstantinos_Zikidis
1 year ago

Το γεγονός ότι το PIRATE είναι ίσως το ικανότερο IRST εν υπηρεσία αυτή τη στιγμή το έχουμε αναδείξει κι εμείς: http://www.scienpress.com/download.asp?ID=940703
Πέραν τούτου, ακόμα κι αν η ενδεχόμενη δωρεάν παραχώρηση Α/Φ όπως το Eurofighter φαίνεται ως δώρο εξ ουρανού, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
όπλα (τα δικά μας κάνουν; επαρκούν;), φορείς όπλων, εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους για τον 1ο βαθμό συντήρησης (πιθανόν να μην τον δώσουν “πακέτο”, καθώς θα πρέπει να υποστηρίζουν τα μεταγενέστερα Α/Φ), εκπαίδευση Ιπταμένων και συναφής εξοπλισμός, προσομοιωτής πτήσεων (διόλου αμελητέο κόστος), εξοπλισμός σχεδίασης αποστολής (πώς το λένε ένα περίεργο σύστημα σε κάτι άλλα αεροπλάνα που πετάνε σπανίως… Αλίκη… άλυσο… ΑΛΣ…), σύστημα σχεδίασης/προγραμματισμού ΗΠ, εκπαίδευση τεχνικών, εξοπλισμός 2ου βαθμού συντήρησης, δοκιμαστήριο κινητήρων, ανταλλακτικά υποστήριξης, κατάλληλα υπόστεγα – υποδομή…
Με άλλα λόγια, το κόστος προμήθειας των αεροπλάνων αποτελεί ένα μέρος του συνολικού κόστους. Ακόμα κι αν μας το έδιναν δωρεάν, το θέμα θα χρειαζόταν αρκετή μελέτη.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Φυσικά και χρειάζεται μελέτη. Απλά είναι μια ευκαιρία και για τους δυο, που δεν πρέπει να χαθεί!

photographix
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Eφοσον ειναι εφικτη η δωρεαν παραχωρηση!

CKfurious
CK
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ευκαιρία????
Για τους άλλους να ξεφορτωθούν τη μπουρούχα τους και να δημιουργήσουν νέο business
για το industry τους σίγουρα!
Σε μας σε καμια περίπτωση.
Ούτε καν μελέτη χρειάζεται!
Εδώ οι διαθεσιμότητες είναι για κλάματα και θα εισάγουμε νέο τύπο??
OXIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Και τζάμπα να μας τα δίναν το κόστος δημιουργίας υποδομής για νέα αεροσκάφος κινητήρα συστήματα είναι εκτος ελληνικής πραγματικότητας.
Ti thinking out of the box was that tonight ???

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  CK

+1

toirtap
Ηλίας
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Θα μπορούσε ο αρθογράφος να κάνει μια ανάλυση του TCO (total cost of ownership) για τις προτάσεις που εξετάζονται π.χ. αντικατάσταση Mirage, Blk 30, AUP με Eurofighter; Αυτό θα έδινε την ευκαιρία να φανεί το άρθρο ως μια εξαίρετη ανάλυση και όχι απλά τροφή για σκέψη.

GMT-I
GMT-I
1 year ago

Συμφωνώ απόλυτα με το κόστος ένταξης απλά τουλάχιστον στα δύο κύρια οπλικά συστήματα amraam/irsis-t βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία κάτι που βοηθάει ενώ εδώ και συνεχίζοντας το out of the box θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα της εκπαίδευσης/υποστήριξης με τις υποδομές της Ιταλίας στο 36º Stormo που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της χώρας και με μια σχετική εγγύτητα με μια πιθανή εγκατάσταση των “ελληνικών” στην Ανδραβίδα. Όπως σωστά λέει και η Πτήση είναι ίσως μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική και αξίζει να ερευνηθεί σοβαρά

Onair
Onair
1 year ago

Πολύ σωστά όλα αυτά.Αυτά ακριβώς είπαμε στους Γερμανούς όταν μας έλεγαν ότι δεν αξίζει η αναβάθμιση των F4 σε AUP και να μας δώσουν αντί της αναβάθμισης Tornado.
Θυμάμαι ακόμα την Μερκελού που σε κάθε της επίσκεψη προ μνημονίου μας έβαζε να επαναλαμβάνουμε την δέσμευση που της είχε δώσει ο Σημίτης για το ευρωμαχητικό.
Εμείς τότε λέγαμε φανερά ότι τα λεφτά για αυτά τα φάγαμε στους Ολυμπιακούς και στο αυτί της ψιθυρίζαμε ότι θα φάμε πολύ ξύλο από την LM αν προχωρήσουμε σε τέτοια αγορά.

Spirit
Spirit
1 year ago

Ακριβώς έτσι, και τσάμπα να δοθούν χρειάζονται τέτοιες υποδομές που το κόστος για νέο τύπο ίσως πιάσει και το 70% του κόστους νέων μαχητικών.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Spirit

+1

Antonis_Loukas
Αντώνης
1 year ago

Μια επισήμανση… Το γενικόλογο ‘το pirate είναι το κορυφαίο σύστημα εν υπηρεσία’, είναι παντελώς αδιάφορο στην περίπτωση μας(το ανακριβές είναι συζητήσιμο) γιατί α)Τα tranche 1 δεν έχουν, β)το σύστημα είναι πια αρχαίο(δεδομένης της τεχνολογίας που ενσωματώνει, της εισαγωγής OSF-NG/SkyWard και δεν θα μιλήσω καν για ρώσικα που δεν απασχολούν στη συγκεκριμένη συζήτηση) και γ)το typhoon ακόμη και με pirate, ουδέποτε έφτασε τις δυνατότητες αθέατης προσβολής των rafale, λόγο ότι βασίζεται σε πυραύλους ενεργού ραντάρ. Στη περίπτωση δε των tranche 1, όπως ανέφερα, δεν υπάρχει όχι μόνο pirate, αλλά ούτε σοβαρός πια πύραυλος ΑΑ(AIM-120B…).

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Αντώνης

+1

Αλεχάντρο
Αλεχάντρο
1 year ago

Αν γίνεται Εξηγείστε μου σας παρακαλώ τα κάτωθι διότι έχω μπερδευτεί λίγο από το άρθρο. Οι Γερμανοί τα αποσύρουν λόγω υψηλού κόστους, αλλά πιο κάτω στο άρθρο αναφέρεται ότι η BAe έχει με κάποιο τρόπο,που δεν διασαφηνίζεται, Ρίξει το κόστος στα επίπεδα μονοκινητήριο αεροσκάφος. Αυτό δεν το πρόσεξαν ναι Γερμανοί; Τελικά το αεροσκαφος είναι ακριβό στη συντήρηση του ή όχι;
Κατά δεύτερο λόγο, εάν αποκτήσουμε 33 αεροσκάφη από τη Γερμανία, σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς την καταβολή χρημάτων, και με το όποιο πακέτο συντήρησης και ανταλλακτικών μας δίνουν οι Γερμανοί και πάλι δεν πρέπει να εκπαιδεύσουμε χειριστές αεροσκαφών, τεχνικούς, Δεν πρέπει να αλλάξουμε κάτι στα αεροδρόμια μας για να υποδεχθούν τέτοιου Είδους αεροσκάφη; Αν υποθέσουμε ότι μόνο η Αγγλία θα μπορούσε ενδυνάμει να μας παραχωρήσει αεροσκάφη, πως είμαστε σίγουροι ότι θα τα Παραχωρήσουν χωρίς αντίτιμο ή με χαμηλό αντίτιμο; Αν δε μας κάτσει η παραχώρηση από Αγγλία τότε τι θα κάνουμε εμείς θα μείνουμε με 33 Typhoon; Συν του ότι θα πρέπει να τα Εκσυγχρονίσουμε για να μπορούν να αναλάβουν και αποστολές κρούσης. Διορθώστε με παρακαλώ εάν δεν κατάλαβα καλά αν κάπου κάνω λάθος, ευχαριστώ

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Είναι γραμμένο στο άρθρο. Θέλει κάποιες αλλαγές στην συντήρηση, που οι Βρετανοί τις έχουν κάνει. Οι Γερμανοί τους συμφέρει να κρατήσουν ανοιχτή την γραμμή παραγωγής. Φυσικά και πρέπει να εκπαιδεύσουμε χειριστές. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο, τα Tranche 1 είναι 148, από παντού μπορούμε να πάρουμε αεροσκάφη, πχ και από Ιταλία που ήθελε να τα πουλήσει σε βαλκανικές χώρες.

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

+1

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

148 στην θεωρία (τα αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν).
Στην πράξη είναι όντως τόσα (148 διαθέσιμα μεταχειρισμένα Eurofighter Τ1 που μπορούν να αγοραστούν τζάμπα ή με ελάχιστα χρήματα) ή από αυτά βγάλε τα 15 Αυστριακά που θέλουν τα μισά χρήματα για να κάνουν απόσβεση, βγάλε τα 28 Ισπανικά που πρόσφατα τα αναβάθμισαν και δεν πωλούνται, κτλ , και μας μένουν ρεαλιστικά τα Γερμανικά και τα Αγγλικά?
Γιατί αν περιμένουμε μόνο από αυτούς τους δυο, ζητώ που καηκαμε!!

MisCo
MisCo (@misco)
1 year ago

αν και γενικα ειμαι αρνητικος με το EF2000, κατι μου λεει οτι το σενάριο που περιγράφετε δεν ειναι και τοσο απίθανο. Ειμαστε αφραγκοι, οι οροφες μας πλεον ξυνουν πάτο και τα νούμερα ειναι επισης αναγκαία περαν της ποιοτητας. Το EF2000 υπο την μορφη μεταχείρας θα μπορουσε να ειναι ο τριτος τυπος που θα αντικαταστήσει το κενο των A7 – F4 και στην συνέχεια των Mirage.
Τους “συμμαχους” μας αλλα και εμας μας συμφέρει μαλλον ενα τετοιο σενάριο. Εμας γιατι θα μπορεσουμε να προσθέσουμε μερικες δεκάδες αεροσκάφη σε μαλλον χαμηλο κόστος (ακομα και με τον εκσυγχρονισμο) και τους συμμάχους μας… περαν των προφανων αμεσων ωφελειών απο τα οποια προγραμματα εκσυγχρονισμου και υποστήριξης, θα μπορέσουν να καθυστερησουν την οποια αποφαση μας για F35… οποτε ισως η νεα Ευρωπαικη πρόταση μαχητικου 6ης γενιας ισως μπει σφήνα.
Ολα αυτα βεβαια θεωρητικα πάντα γιατι αν δεν χτυπησουμε νουμερα στο κομπιουτεράκι δεν εχει και πολυ σημασια.
Απο την αλλη βεβαια, δεν θα ηθελα να δωσω ουτε τσακιστη δεκάρα σε Βρετανους και Γερμανους για παρα πολυ καλους λογους. Μην επιβραβεύουμε αυτους που εξοπλιζουν τον εχθρο…

Mirage
Γιάννης
1 year ago

Καλησπέρα σε όλους. Ίσως να ήταν πιο δόκιμο για τη περίπτωση που θέλουμε ένα ” F-15″ να φέρναμε το ορίτζιναλ αν μας έδιναν κάποια κομμάτια σε αντικατάσταση των F-4. Η πολιτυπια είναι ένα θέμα όμως και ίσως μια αγορά Rafale χρηματοδοτούμενη απ’ τα ομόλογα σε αντικατάσταση F-4 & mirage ( τα 2α θα τα διναμε όλα πίσω στους Γάλλους ) να ήταν μια καλή λύση.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Γιάννης

+1

ICON
nika6806
1 year ago

Από τη στιγμή που έχουν αποσυρθεί πλέον όλα τα F-18 C/D, γιατί να μην ζητούσαμε 45-60 από τα στοκαρισμένα αποθέματα, όσο είναι ακόμη σε καλή κατάσταση; Θα μπορούσαν να δοθούν (όπως τα Kiowa), έναντι συμβολικού τιμήματος. Και τα F-18 C/D μπορούν να φέρουν όλα τα όπλα των F-4 όπως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Ένας τέτοιος αριθμός μπορεί να “αντικαταστήσει” τα F-16 Block 30 και F-4, προσφέροντας πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Paliouras
Παλιουρας
1 year ago
Reply to  nika6806

Συμφωνω στην σκεψη, ειναι αεροπλαναρα, ομως ειναι σκαρι κατα πολυ παλαιοτερο απο τα EF.
Και αυτο παιζει τον ρολο του.
Τα EF δεν εχουν link-16 ομως. Και θα χρειαστουν πολλα χρηματα για να γινουν εφαμιλλα των Viper οταν με το καλο αυτα ολοκληρωθουν (ΑΝ).
Αν παιχτει “μπαλα” με τα ελληνικα ομολογα, τοτε δεδομενης της αναγκης αναβαθμισης των EF σε ευθετο χρονο, ισως ηταν δυνατη μια συμφωνια “πακετο”…(στυλ Μιραζ 2005).
Δηλαδη 10 καινουρια πακετο με την αναβαθμιση των υπολοιπων, και μεριδιο στην αναπτυξη του FCAS
(ξερω το χοντρυνα, αλλα καλο δεν θα ηταν?).
Και ετσι καταληγεις με μια αεροπορια 4ης γεννιας και με μεριδιο στην 5ο-(6η?), χωρις εκταμιευσεις μετρητων.

Κώστας
Κώστας
1 year ago

Απλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα εκχωρήσουν δωρεάν οι Γερμανοί ….

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Κώστας

χαχαχαχαχ!!!! ευτυχώς γιατί αλλιώς πολλοί θα λέγαν ένα μεγάλο ΝΑΙ……….με όλες τις συνέπειες και ιδίως τις οικονομικές (κόστος χρήσης πολύ υψηλό) και γεωπολιτικές (θυμός Γάλλων και θείου Ντόναλντ)….

tsir266
tsir266 (@tsir266)
1 year ago

Η δική μου λογική λέει ότι ο αντικαταστάτης των F4AUP και των Mirage 2000 egm θα είναι το F35. Εάν όλα πάνε καλά με τον εκσυγχρονισμό των F16, θα έχουμε 85 VIPER, γύρω στα 50 ADVANCE και 25 Mirage 2000-5. Τότε θα γίνει και η αντικατάσταση των F4 και Mirage με δύο μοίρες F35 που πιστεύω είναι λογικός αριθμός. Τα eurofighter δε χωρούν πουθενά. Εάν θέλουμε να συμπληρώσουμε λίγο τους αριθμούς, καλύτερα με επιπλέον καινούργια VIPER. Εάν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με τη Κύπρο, καλύτερα να πάρουμε 2-3 μεταχειρισμένα KC 135 από τους αμερικανούς που τα αποσύρουν σιγά-σιγά. Εάν θέλουν ντε και καλά, οι Γερμανοί να επιστρέψουν τους τόκους των ομολόγων σε στρατιωτικές προμήθειες, 4 MEKO A200 δε θα ήταν και άσχημες, η και U214 ή επιπλέον Leo2.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Ούτε ευρώ για μαχητικά ΤΩΡΑ.
Αναμονή να φανεί τι θα γίνει με τα Φ-35 της ΤΗΚ. Αν έλθουν, θα απαιτήσουν κολοσσιαία δαπάνη, ουσιαστικά νέο σύστημα επιτήρησης και ελέγχου του ΕΕΧ και των γειτνιαζουσών περιοχών ενδιαφέροντος. Πιθανώς θα απαιτήσουν και απόκτηση του E-2D. Και μάλλον τη δρομολόγηση της αγοράς μιας ή δύο μοιρών απο μας, ως Pathfinders για COMAO ή α/φ “πρώτης μέρας του πολέμου”, με όλους τους περιορισμούς του. Εναλλακτικά Ραφάλ. Αξιόπιστος προμηθευτής, με τεχνικές λύσεις αιχμής, με υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις της πατρώας του αεροπορίας που πρέπει να καλυφθούν, με τεράστιες δυνατότητες στο η/μ φάσμα, χωρίς δουλείες στη χρήση του από τον αγοραστή. Όχι αεροσκάφος που κάθε αναβάθμιση απαιτεί διεθνή επιτροπή.
Η Ευρώπη είναι ανίκανη να παράσχει στην πατρίδα μας όχι εγγυήσεις ασφαλείας (σαν καλαμπούρι ακούγεται …), ούτε καν στοιχειώδη συμπαράσταση με τη μορφή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετικότητά της. Δεν μπορεί να αμοιφθεί κιόλας γι’ αυτό. Οι άνθρωποι είναι ανιστόρητοι. Κατάλληλοι μόνο για νόρμες εκπομπών ρύπων/μεγέθους των προφυλακτικών/ύψους των προφυλακτήρων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λιμνούλες με κύκνους σε πάρκα.
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μέσα για πόλεμο (αν και το Φ-35 δημιουργεί σκιές στην αίγλη τους πλέον …). Από τους Ευρωπαίους, μόνο η Γαλλία είναι αξιόπιστος προμηθευτής, όλες οι χώρες που είχαν α/φ από πολλές πηγές, τελικώς κατέστησαν αιχμή του δόρατός τους τα γαλλικά α/φ, και με αυτά επικράτησαν. Διότι και οι Γάλλοι κάνουν α/φ για συνεχή πόλεμο. Η μεταπολεμική ιστορία το επιβεβαιώνει.

Spyros
Σπύρος
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Τα είπατε όλα, πάλι..!

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

+1 και από μένα

photographix
1 year ago

Δεν εχω τις απαραιτητες γνωσεις, για να πω ομως και εγω την π@π@ρ@ μου, υπο το πρισμα της παραχωρησης θα ελεγα αξιζει τοτε οντως μια σοβαρη μελετη ολο το σεναριο οπως εχει δημιουργικα περιγραφει. Και εαν τελικα υπαρξουν ελληνικα Τyphoon ε του π…. θα ξαναπιασω τον μοντελισμο καΐδια να γινουν ολα 😛

ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ
1 year ago

Προσωπικα..θα προτιμουσα μια συνδιαστικη παραγγελια rafalle με Mirage 2000-5 (ισως κ Belharra)….εαν κ εφοσον ισχυει η αξια των εεληνικων ομολογων……και προοπτικη ενταξης στην συμμετοχη στο νεο μαχητικο της Γαλλιας-Γερμανιας…!

bill
bill (@bill)
1 year ago

Θέλετε μια out of the box λύση για την αεράμυνα της χώρας???
Λοιπόν:
– Αγοράζεις καμιά 15αριά Iron Dome για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, 2 για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Κάλυμνο, Κω, 2 για Ρόδο) + 2 για τον Εβρο και από 1 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
– Αγοράζεις 4 SAMP/T με πυραύλους Aster-30 ή συστήματα Barak-8 και τα καθίζεις: 1 στον Αττάβυρο της Ρόδου, 1 στον Κέρκη της Σάμου, 1 στην Αγιάσο της Μυτιλήνης και 1 στην Ροδόπη του Εβρου.
– Μετακινείς τους S-300 και τους καθίζεις πάνω στον Ολυμπο να απλωθεί όλο το βεληνεκές τους στο Αιγαίο
– Μετακινείς τους Patriot (με τα Hawk τους) και τους τοποθετείς: 1 στο βουνό του Αγίου Ορους, 1 στο βουνό της Καρύστου, 1 στον Προφήτη Ηλία της Σαντορίνης και 1 στο όρος Δίκτη της Κρήτης.
– Τοποθετείς Link-16 σε όλα αυτά τα συστήματα και τα διασυνδέεις με τα ΑΣΕΠΕ, τις ΜΕΚΟ, τις S, και όλο το αντιαεροπορικό δίκτυο της χώρας
– Παίρνεις 30 Phalanx και τα μοντιφάρεις πάνω σε 30 Stayer και τα βάζεις μπρος από όλες αυτές τις κεραίες ραντάρ για εγγυής προστασία
– Μετακινείς όλα τα OSAK & TORM1 στην ενδοχώρα (Πίνδος, Ταϋγετος, Παρνασός, κτλ)
Κι έλα πες μου μετά πως θα περάσουν οι Τούρκοι μέσα στο Αιγαίο
Υ.Γ. Για να έρθουμε και στο άρθρο τώρα,
i) αν μπορούμε να αποκτήσουμε τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα καμιά 60αριά Eurofighter Trance1 και να τα αναβαθμίσουμε (αργότερα) στην Trance3 έκδοση,
ii) να αποσύρουμε ταυτόχρονα τα F-16 Block30, τα F-4 AUP και τα Mirage 2000EGM για κανιβαλισμό των τελευταίων για τα 2000-5 μας
iii) και με light αναβάθμιση των 24 Mirage 2000-5 με Link-16, με τα LIGHTENING των F-4 AUP και τις πλακέτες των EGM για τους Exocet, και να έρθουμε σε συμφωνία με Γάλλους ή Καταριανούς ή Ταιβανέζους για να αγοράσουμε καμιά 30αριά Mirage 2000-5 τους
Πιστεύω πως θα είμαστε μια χαρά απέναντι στους Τούρκους στο σενάριο που ΔΕΝ πάρουν F-35 τελικά.

photographix
1 year ago
Reply to  Bill

comment image

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Bill

επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις, ας τοποθετηθούν οι γνωρίζοντες του σάιτ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  Bill

Ότι έχεις γράψει στην 1η παράγραφο είναι όλα ανέκδοτα.

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
1 year ago

Γιάννη, εδώ μέσα γράφει ο καθένας την άποψή του ανάλογα το πλαίσιο που βάζει η ιστοσελίδα.
Out of the box λέει, out of the box λέω…
Μεταχειρισμένα όλα αυτά τα “ανέκδοτα” που λέω, το αποτέλεσμα που βγάζουν (αν γίνεται να πραγματοποιηθούν) είναι κλάσμα κόστους των λύσεων αγοράς μαχητικών..!
Αν γίνεται… ξαναλέω… εφόσον ψάχνουμε αντισυμβατικές λύσεις, πιθανόν να είναι και παράξενες λύσεις.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  ΒΑΣΙΛΗΣ

+1

Thanos74
Active Member
Thanos74 (@thanos74)
1 year ago

νομιζω μια βασικη ερωτηση ειναι αν τo tranche 1 μπορει να παρει meteor?

GiannisKr
Γιάννης Μ.
1 year ago

Την LM τη ρώτησε κανείς επί του θέματος ή θέλετε ξαφνικά να “εμφανιστούν” ασυμβατότητες υποσυστημάτων στην αναβάθμιση των P-3 και των F-16? 😛

Paliouras
Παλιουρας
1 year ago

Και οι Ιταλοι τα δινουν, τα παζαρευαν για την Βουλγαρια.
Ομως ο τσαμπας εχει πεθανει.
Εφοσον παρουμε διαβεβαιωσεις οτι θα μπορουν να μπουνε επανω τους καποιοι στιγμη καλουδια απο το FCAS, τα πιθανα 16+28+33 α/φη δεν θα ηταν ασχημη επιλογη για το δικινητηριο μαχητικο της ΠΑ…
F-16V, EF-2000 & F-35 καποια στιγμη….to 2030

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

άραγε οι Ιταλοί γιατί τα δίνουν και παίρνουν Φ-35;

Neilos
Νείλος
1 year ago

Όλοι έχουν δικαιώμα στα όνειρα αλλά Γερμανοί και Βρετανοί να μας χαρίσουν αεροσκάφη έστω και 15ετίας δεν παίζει ούτε στο πιο τρελό σενάριο…
Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα που απλά υπαγορεύει οτι μια χώρα με συρρικνούμενο πληθυσμό που γηράσκει τάχιστα, με συρρικνούμενο ΑΕΠ επι οκτώ συναπτά έτη, με ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εκτοξευμένα στην στρατόσφαιρα, με όλα αυτά και άλλα πολλά η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων στα προ μνημονίων επίπεδα είναι απλά ουτοπική.
΄Οπως το ΠΝ έχει οδηγηθει σε ναυπηγικό αδιέξοδο και αδυναμία κτίσεως έστω και μεταχειρισμένων πλοίων έτσι και η αεροπορία αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε σημαντική συρρίκνωση με ταβάνι τα 90-100 μαχητικά. Όπως όλα δείχνουν μετα και το πέρας του βίου των Μιράζ θα μείνουμε με τα F16 Viper αν ο εκσυγχρονισμός τους δεν καταντήσει τραγέλαφος όπως τα P-3 και αυτο είναι μάλλον το καλό σενάριο…

Alex
Alex (@alex)
1 year ago
Reply to  Νείλος

+!

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Νείλος

λίγο πιο αισιόδοξα πέστα, χρειάζεται…

zap
Active Member
zap (@zap)
1 year ago

Να τα μας. Ουτε 2 μηνες δεν περασαν από τοτε που τα ελεγα. EF2000 μτχ αν μας κανουν την χαρη οι Γερμανοι -με το αζημίωτο βεβαια.
Ουτα για αστειο Οπλα από Γερμανια πια.
H δικη μου προταση για “think out of the box” είναι να καλοπιασουμε διπλωματικα τον Πορτοκαλι προεδρο των ΗΠΑ και να τον κανουμε να μας δωσει ο’ τι χρειαζομαστε και στα 3 οπλα.
Να τα αφήσουμε τα 2000 τα EF για αλλους……

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  zap

+1

Α.Τ.
Α.Τ.
1 year ago

Ειναι μια επιλογη που προσφερει συγκεκριμενα πλεονεκτηματα. Νομιζω πως ενα δικινητηριο ευρωπαϊκο μαχητικο εχει ρολο κ θεση στην ΠΑ, τοσο για τη διατηρηση καποιας -μειωμενης σιγουρα- οροφης ενοψει του σταδιακου παροπλισμου F4, M2000 και Block 30, οσο και για την ποιοτικη αναβαθμιση/διαφοροποιηση εναντι των γειτονων. Παραλληλα, αποφευγεται το μονοπωλιο του ενος προμηθευτη για τον στολο της ΠΑ και κατ’ επεκταση των οπλων της, με αυταποδεικτα οφελη. Τα παραπανω ισχυουν ΚΑΙ στην περιπτωση αγορας εναντι χαμηλου τιμηματος.

cassius
cassius
1 year ago

πιστεύω ο Αμερικανοφιλος έκανε μια σωστή παρατήρηση, οτι έτσι θα ξεκλείδωνε η επιστροφή των ομολόγων απ τη Γερμανία, και ίσος ανάψει και το πράσινο φως απ τη Γαλλια για τις επιστροφές και χρηματοδοτήσεις των Μπελχαρα.
Έστω και μια συμβολική τιμή θα έπρεπε να τα πάρουμε, θα ήταν οτι το καλύτερο απο πολιτικής απόψεως για τις χαώδες Ελληνο-Γερμανικες γεωπολιτικές βλέψεις.
Και απο τεχνικής απόψεως, τα Φ4 θα πρέπει να αποσυρθούν. Τι καλύτερο απο ένα α/φ 15ετιας που μπορεί να το πάρουμε δωρεάν η σε χαμηλή τιμή. Ναι όλοι θέλουμε τα Φ35 αλλά αυτά θα αργήσουν.
Επίσης στις επιστροφές των ομολόγων απ τη Γερμανία θα έπρεπε να μπουν στη λιστα μερικά : PZ2000, LeoA7 και μερικά Puma.

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago
Reply to  cassius

Βάλε στο πάζλ και τα αγγλικά διθέσια Eurofighter τα οποία πάνε για “πέταμα”(=χαμηλό κόσοτς κτήσης). Μιλάμε για ευκαιρία.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/190267/uk-royal-air-force-to-scrap-16-eurofighters-to-save-%C2%A3800m.html

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  cassius

Αμα το είπες ο Αμερικανόφιλος σιγουράκι και ομόλογα ξεκλείδωσαν και καταδρομικά θα μας στείλει ο θείος Σαμ.

evaggelos
βαγγελης
1 year ago

ειμαι λιγο απαισιοδοξος νομιζω οτι αυτο που θα συμβει ειναι η μειωση των αεροσκαφων μας παρα η αποκτηση νεων εστω μεταχειρισμενων. Δηλαδη 85v 38 50 και 24 μιραζ αν πουλησουν τα 30 ας κανουν τουλαχιστον αναβαθμιση σε v των 50.Δυστηχως ειναι τραγικα τα πραγματα στης ενοπλες και πρεπει να αρχιζουμε μειωσεις εκτος αν ο θειος απο αμερικη σπρωξει τιποτα μτχ φ15 η φ16 γιατι απο γαλλια για ραφαλ που θελλω απιθανο να μας δωσουν.

Φωτης
Φωτης
1 year ago

Εννοειται και δεν πρεπει να τα παρουμε.Καιρος για τις Ενοπλες Δυναμεις ειναι να απαιτουν.Οχι να αγορασουμε φθηνα τα συγκεκριμενα αεροσκαφη και να χωσουμε το χερι πιο βαθια για τον εκσυγχρονισμο τους.Ας παρουμε καλυτερα F-15 ή F-16 απο τα αποθεματα της USAF.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
1 year ago

Ξεκάθαρα όχι! Δεν φτάνει να έχεις το αεροπλάνο, πρέπει να έχεις βιομηχανική εμπλοκή στη συντήρηση, εκπαίδευση, λογισμικό, ανταλλακτικά κλπ.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Συζητούσα κάποτε με Έλληνα πρέσβη σε διπλωματικώς “κεντρικό μαγαζί” της Ευρώπης και μου μετέφερε την οργή σχεδόν όλων των κρατών μελών για το ότι η Πολωνία, την επομένη της ένταξής της στην ΕΕ, την “ευχαρίστησε” παραγγέλοντας το Φ-16 αντί του Ταϊφούν.
Άδικα.
Η Πολωνία έπραξε ό,τι πράττει κάθε έθνος που σέβεται τον εαυτό του: Αρνήθηκε να αμοίψει τους εχθρούς του. Ο διαβόητος Σραίντερ, έμμισθος έως σήμερα αντιπρόεδρος της ΓκαζΠρομ, μεθόδευσε την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου από Ρωσία σε Γερμανία, που παρακάμπτει την Πολωνία. Αυτό είναι πράξη πολέμου. Η Ρωσία το αξίωσε (και το πέτυχε) για να μπορεί να πιέζει την Πολωνία χωρίς απειλή για τη ροή του αερίου, και η Γερμανία της το επέτρεψε. Μνήμες του 1939! Η Γερμανία, χωρίς κανέναν αποχρώντα λόγο, και χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό για ιστορικές ευαισθησίες, έκανε εχθρό της την Πολωνία. Το επέλεξε.
Σήμερα η Πολωνία είναι ο προμαχώνας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, έδρα των ευρωπαϊκών θυγατρικών των περισσοτέρων αμερικανικών πολυεθνικών, με ασήμαντη ανεργία, υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και ατενίζει το μέλλον αισιόδοξα. Η πίεση από τη Ρωσία και η αναβίωση των συνδρόμων καταδιωκόμενου έθνους έχει δώσει την πλειοψηφία βέβαια στον σκοτεινό Κασύνσκι, αλλά σύντομα θα αποτελεί παρένθεση, όπως και οι επίκινδυνες μεθοδεύσεις του στη δικαιοσύνη …
Η Ελλάδα είναι σαφώς πιο περίπλοκη περίπτωση, διότι πολύ απλά δεν έχει μόνο ΕΝΑΝ δυνητικό σύμμαχο, ενώ ο αντίπαλός της ανήκει στη ίδια (τύποις …) συμμαχία …

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

+1

Mtsak
ritis75
1 year ago

Κάποιες ερωτήσεις – απορίες έχω που θα ήθελα να μου τις λύσετε…
1. Η εγκατάσταση νέου λογισμικού και η πιστοποίηση meteor, storm shadow κλπ προϋπολογίστηκε από την Ισπανία περίπου 14 εκ. ευρώ για κάθε αεροσκάφος που ακούγεται “λογικό κόστος”. Η τοποθέτηση IRST PIRATE πόσο θα μπορούσε να κοστίσει;
2. Το σύστημα αυτοπροστασίας χρίζει αναβάθμισης;
3. Οι mica και οι exocet είναι συμβατοί;
Πράγματι το κόστος δημιουργίας νέων υποδομών υποστήριξης των EF είναι μεγάλο αγκάθι που θα πρέπει να μπει στην εξίσωση.
Επίσης να μου επιτρέψετε μια άποψη όσον αφορά το κόστος χρήσης τους. ΑΝ γίνει ποτέ η προμήθεια που συζητάμε, δεν υπάρχει λόγος να στέλνουμε EF καθημερινά για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο (όπως αντίστοιχα αν παραλαμβάναμε αύριο F35). Οπότε το κόστος χρήσης θα περιοριστεί μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.
Τέλος ας σκεφτούμε τι αποτρεπτική δυναμική θα έδινε στο σύνολο των ΕΔ η ύπαρξη ενός τέτοιου όπλου ακόμη κι αν η επιχειρησιακή χρήση του θα γίνει μόνο αν χρειαστεί σε περίοδο κρίσης.

Spyros
Σπύρος
1 year ago

Λόγω διεθνών πολιτικών συνθηκών, προσωπικά θεωρώ πως το σενάριο είναι 100% φανταστικό και χωρίς αντικείμενο. Η Γερμανία έχει στρατηγική προσανατολισμένη/ευθυγραμμισμένη με Τουρκία και Κατάρ. Όσο πιθανόν είναι να πάρουμε μεταχειρισμένα Μ2000-9 από το Κατάρ, τόσο πιθανόν είναι να δούμε και Γερμανικά Eurofighter… και μάλιστα τσάμπα. 🙂
Αλλά χάριν της συζήτησης, ας πούμε πως γίνεται. Μας συμφέρει;
Το ερώτημα ουσιαστικά έχει δυο σκέλη:
1. Με τη προοπτική μιας μελλοντικής αναβάθμισης (με AESA, πρόσθετα όπλα κτλ) μας ενδιαφέρουν;
2. Ως έχουν, δηλαδή με δυνατότητα σχεδόν αποκλειστικά αέρος-αέρος (θεωρώ πως οι όποιες ικανότητες προσβολής έχουν δεν ξεπερνούν αυτές των F-16 μας) μας ενδιαφέρουν;
Το 1 είναι φυσικά εντελώς μα εντελώς ουτοπικό. Εδώ έχουμε τα Μ2000 σε 2 εκδόσεις, για αμφότερους τους τύπους υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης (είτε για τα -5MkII στο πρότυπο των ΗΑΕ είτε για τα EGM/BGM στο πρότυπο των Ινδών) στον τύπο -5MkIII και είναι τόσο ακριβό που ούτε καν το συζητάμε. Και μιλάμε για μαχητικά που τα έχουμε, τα ξέρουμε, έχουμε σωρευμένη εμπειρία και απόθεμα ανταλλακτικών, μαζί με υποδομές συντήρησης για κινητήρες και όχι μόνο! Και θα εισάγουμε έναν τύπο ξένο, που οι σημερινοί του χρήστες δεν αποφασίζουν να αναβαθμίσουν, όντας χώρες-παραγωγοί τους, και περιμένουμε να μπορέσουμε να τα αναβαθμίσουμε εμείς;
Αλλά άντε, ας πούμε πως γίνεται. Το μαχητικό που θα προκύψει θα είναι ικανότερο ενός F-16V με SNIPER και/ή Legion Pod; Γιατί δε ξέρω πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των Eurofighter, αλλά φαντάζομαι πως μερικά ατρακτίδια, πακέτο με κάποια επιπλέον όπλα (ΑΙΜ-120D… ή να τολμήσω να σκεφτώ METEOR;) θα είναι συγκριτικά πολύ φθηνότερα… άσχετο που και αυτά μας φαίνονται πολύ ακριβά για να είναι ρεαλιστικά — και θα έπρεπε να μας λέει κάτι αυτό.
Πάμε στο σενάριο 2 (τα παίρνουμε ως έχουν). Έχουν τα αεροσκάφη αυτά ικανότητες Α2Α που αξίζουν την εισαγωγή νέου τύπου σε υπηρεσία; Σε κλειστή αερομαχία σίγουρα είναι ανώτερα των F-16… αλλά μας ενδιαφέρει αυτό εν έτει 2019; Τα Γερμανικά δεν έχουν PIRATE, τα Βρετανικά ίσως έχουν… αλλά τι αξία έχει το σύστημα αυτό όταν συνδυαστεί με τα όπλα που έχει στο οπλοστάσιό της η ΠΑ (υποθέτω ASRAAM για εμάς δεν έχει);
(δεν μπαίνω καν στο κόπο να αναλύσω το οξύμωρο της ύπαρξης 2 υπο-τύπων Eurofighter, Γερμανικού και Βρετανικού, σε αυτό το σενάριο. Αν και είναι τόσο αστείο που για κάποιο περίεργο λόγο κάνει την όλη υπόθεση πιο… Ελληνική! Βρε λες;)
Προσωπικά κανένα εκ των δυο σεναρίων (ακραία αισιόδοξο με αναβάθμιση, ή το πιο ρεαλιστικό «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο») δεν μας δίνει κάτι που με τα ίδια ή λιγότερα λεφτά δε θα μπορούσαμε να έχουμε, σε δυνατότητες, είτε αναβαθμίζοντας μεγαλύτερο αριθμό F-16 (με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν έχουμε να κάνουμε με παλαιότερα μαχητικά) είτε ξεκινώντας ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ2000, είτε απλώς αν κάνουμε επιτέλους μια γενναία αγορά νέων όπλων και αισθητήρων, μαζί με FOS, για ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ.
Αυτό το τελευταίο είναι πιστεύω αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο, θεωρώντας βέβαια πως θα ολοκληρωθεί απροβλημάτιστα η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ…

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Σπύρος

μπράβο!!! εξαιρετικά εμπεριστατωμένη τοποθέτηση

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Ακόμη δεν το είδαμε (ότι προσφέρονται δωρεάν) βγάζουμε και σενάρια.
Δωρεάν δεν νομίζω να υπάρξει ποτέ. Σε συμβολικό τίμημα 7-8 εκατ ανά σκάφος δεν νομίζω να υπάρξει ποτέ (εδώ εμείς τα αρχαία F-16 block 30 και λέμε να τα πουλήσουμε 12 εκατ).
Αν στην εξίσωση βαλει κάποιος 40/50 εκατ ανά σκάφος, ξαφνικά δεν συμέρει.

Μανώλης2
Μανώλης2
1 year ago

Oι άστεγοι τρέφονται από τα αποφάγια. Συχνά πετάνε το περισσότερο μουχλιασμένο γιατί βρήκαν ένα λιγότερο σαπισμένο.
Αυτό δυστυχώς περιγράφει τους αμυντικούς μας εξοπλισμούς.
Οπότε ναι φυσικά. Τα αποφάγια του Γερμανού είναι προφανώς καλύτερα από τα δικά μας. Τι το συζητάμε.
Τώρα όσοι αποζητάνε φρέσκια τούρτα ας φροντίσουν με το ληθαράκι τους να οργανωθούμε ως κράτος και να μην είμαστε ζητιάνοι.

desperadonik
desperado nik
1 year ago

ενα σεναριο που υποστηριζω χρονια τωρα αι παντα ελεγα πως αν οι γερμανοι ειναι εξυπνοι, θα μας προσφεραν απο μονοι τους αυτα τα αεροπλανα. αυτοι ομως ειναι κοντοφθαλμοι και ιδεοληπτικοι. μια τετοια προμηθεια θα μπορουσε να λειτουργησει και σαν υποσχετικη για συμμετοχη στο FCAS. (δεν ξερω βεβαια τι γνωμη η lockheed και οι αμερικανοι για ολο αυτο…). ολοι λενε για το κοστος πτησης του typhoon. το κοστος πτησης του F-4E ειναι χαμηλοτερο? η αποδοση που εχει αυτο σε σχεση με το κοστος διατηρισης σε υπηρεσια ειναι υψηλοτερο απο οτι του typhoon? οι διαθεσιμοτητες? τα Μ-2000 μαθηματικα θα μας χαιρετισουν σε λιγα χρονια οπως και τα 30αρια γιατι οταν επρεπε δεν εγινε αυτο που επρεπε. η αποδοση τους σε ενα σημερινο πεδιο μαχης φυσικα και ειναι κατωτερη του typhoon. οι εγακταστασεις εδαφους στις μοιρες ηδη χρειαζονται ανανεωση καθως ειναι φτιαγμενες την εποχη που παρεληφθησαν τα αεροσκαφη που αυτες επιχειρουν, π.χ η Ανδραβιδα ειναι μια βαση της δεκαετιας του ’70. οπως και να’χει η ΠΑ θα πρεπει να επενδυσει σε εγκατστασεις, οποιο τυπο μαχητικου και να διαλεξει να αποκτησει. συσκευες, εργαλεια και εξοπλισμος εδαφους εκτος του οτι ειναι κοινα στα πιο πολλα ΝΑΤΟικα μαχητικα και ηδη υπαρχουν σε χρηση στην ΠΑ, αυτα που απαιτουνται για να υποστηριξουν 33 αρχικα αεροπλανα ειναι λιγα, μετρημενα στα δαχτυλα ενος χεριου. οποτε παλι δεν μιλαμε για καποιο υπερογκο κοστος, αλλωστε η ΠΑ ειναι διαβοητη για τις μισες αγορες της και για το πως παντα αγοραζε state of the art μαχητικα χωρις οπλα, επιγειο εξοπλισμο και υποσυστηματα. τι διαφορετικο θα κανει τωρα? παλι οι τεχνικοι θα τρεχουν να βρουνε λυσεις οπως παντα. επισης πιστευω πως μια προμηθεια typhoon, δεν αποκλειει την μελλοντικη προμηθεια μιας μοιρας F-35 με τα -5 να λαμβανουν την αγουσα για τα αποδυτηρια, αν και η ΠΑ εκτος απο ποιοτητα, αναγκαστικα θα πρεπει να διαθετει και αριθμους για να αντιμετωπισει με αξιωσεις την ΤΗΚ. τελος εκτος απο τον απαραιτητο εκσυγχρονισμο με pirate, meteor, aesa σε χρονο που δεν θα παραπεμπει στις καλενδες, θα ηθελα να δω διθεσια typhoon σαν κεντρα ελεγχου σμηνων ucav. ευκαρια για συνεργασια με αναλογα ευρωπαικα προγραμματα και συμμετοχη της ΕΑΒ. think out of the box δεν ειπαμε?

Pavlos
Παυλος
1 year ago

Πριν να απαντηθει αυτο, θα επρεπε να μας δοσει και η Γαλλια μια απαντηση στο τι θα ηταν διαθετειμενη να προσφερει αναλογα, και να κρινουμε τι μας συμφερει, και γεοπολιτικα και αμυντικα και απο θεμα κοστους.
Να ζυγισουμε ολα τα μεγεθη, συντηρηση, χρονους αξιοποιησης, κοστη αναβαθμισης, νεα οπλικα συστηματα κλπ
Να ζητησουμε σε περιπτωση που επιλεχθει το Typhoon, εξ αρχης οπωσδηποτε το IRST PIRATE, και αποθεμα Meteor τα οποια αμφοτερα θα πληρωσουμε, με την προυποθεση οτι τα παραπανω συνεργαζονται ακομη και χωρις την αναβαθμιση λογισμικου κλπ .
Θα πρεπει να μπορουν να διαθετουν ικανοτητα (ειτε μετα απο αναβαθμιση με μικρο σχετικα προσθετο κοστος ομως) να ελεγχουν και ucav, οποτε πρεπει να εξετασθουν απο πριν οι απαιτησεις.
Ολα αυτα με την προυποθεση της αρχικης δωρεας, και με το οτι θα δοσουν την βιομηχανια μας να παραγει καποια ανταλακτικα, λειτουργια συντηρησης κινητηρων, ηλεκτρονικων κλπ
Oι προμηθειες, ακομη και αν γινονται αρχικα δωρεαν, ανηκουν στο πλαισιο εξαρτησεως των κρατων. Αν καποιος εχει καλυτερα σχεδια απο αυτα που -υποθετουμε πως- ‘προσφερονται’ να τα θεσει. (προσωπικα θα ηθελα την αναπτυξη καποιων οπλικως συστηματων στην Ελλαδα[πυραυλικων κλπ]. Αν εξεταζω το θεμα των Typhoon ειναι λογο επικειμενης συγκρουσης με Τουρκια. H εκτιμηση μου στρεφεται κυριως στην κατασκευη απο εμας drones/ucav στην αποκτηση/ενοικιαση/αγορα πχ ισραηλητικων ucav [και στην αγορα και συμπαραγωγη αν ειναι δυνατον] νεων ucav [και ειδικοτερα του υπερευελικτου Boeing ‘Loyal Wingman’ περιμενω απο την Πτηση ενα προσθετο αρθρο κατα ποσο θα ειναι εξαιρετικα χρησιμη η συγκεκριμενη οπλικη πλατφορμα για την Ελλαδα]).comment image
Αλλα αυτα πρεπει να τα ζυγισει η ΠΑ.
————-

Pavlos
Παυλος
1 year ago
Reply to  Παυλος

”…τα παραπανω συνεργαζονται ακομη και χωρις την αναβαθμιση λογισμικου …” δεν το διατυπωσα σωστα, εννοω απο θεμα συμβατοτητας, οτι εφοσον δεν θα απαιτηθει και προσθετο hardware, αλλα με το υπαρχων, να μπορουν να συνεργαζονται. Η αναβαθμιση λογισμικου για να λειτουργουν τα εν λογω εννοειται πως ειναι απαιτητη.
υγ επιμενω 1. στο οτι αν γινει τετοια προσφορα, θα πρεπει να ερωτηθει και η Γαλλια αν κανει αντιπροσφορα η οποια να μας συμφερει.
2. στην αναπτυξη ucav
3. στο οτι μονο η ΠΑ μπορει να σταθμισει τι χρειαζομαστε.

Vouk4
Vouk4
1 year ago

Για να μαθαίνουμε και μεις οι αμόρφωτοι…Μπορεί ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού να μας δώσει εναέρια υπεροχή στην ανατολική Μεσόγειο?Κύπρο φτάνει?

JohnnyB
Member
JohnnyB (@johnnyb)
1 year ago
Reply to  Vouk4

Ναι διότι έχει την δυνατότητα λόγω 2 κινητήρων επίτευξης super cruise (ταχύτητα >1 Mach) χωρίς την χρήση μετάκαυσης.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Vouk4

φτάνει αλλά πόσο στοιχίζει η πτήση του…..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

8
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49

Related News

Συντριβή F-5E: Η Αεροπορία της Ταϊβάν αποσύρει τα ‘Tiger’

Το πρόσφατο ατύχημα με μονοθέσιο F-5E ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν έδωσε την χαριστική βολή στον τύπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσυρση...

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...

Η Ταϊβάν καθηλώνει τα F-5E μετά την συντριβή τζετ του τύπου

Aναστολή των πτήσεων για όλα τα F-5E Tiger II διέταξε η Αεροπορία της Ταϊβάν (RoCAF) μέχρι να εξακριβωθεί τί οδήγησε στην απώλεια ενός μαχητικού...