Εσείς πόσο θα πληρώνατε για “επιτραπέζιο” αλάτι από τον δορυφόρο Ευρώπη;

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δεν αποκλείεται στο μέλλον το αλάτι από έναν εξωγήινο κόσμο να γίνει trend, δεδομένου πως ο δορυφόρος του Δια Ευρώπη, διαθέτει τεράστιες ποσότητες στην επιφάνειά του. Ας μην ξεχνάμε την μόδα του αλατιού των Ιμαλαϊων, που αν και καθόλα “γήινο”, έγινε πολύ δημοφιλές σε όλο το κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ο αλμυρός υποθαλάσσιος ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να μοιάζει χημικά με τους ωκεανούς της Γης περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε δίνοντας αφορμή για πολλές υποθέσεις σχετικά με τη σύνθεση αυτών των υδάτων“, λέει η NASA στο σχετικό δελτίο τύπου.

Η χημική ονομασία του αλατιού είναι χλωριούχο νάτριο, και είναι ένα σημαντικό μέρος του θαλασσινού αλατιού που βρίσκεται στους ωκεανούς. Το θαλασσινό αλάτι περιέχει επίσης στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά αυτά συνήθως αποτελούνται από περίπου 0,1% του αλατιού ή λιγότερο.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αφού μελέτησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα διαστημόπλοια Voyager και Galileo της NASA. Καθώς εξέτασαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις κοντινές διελεύσεις των 2 διαστημοπλοίων, ανακάλυψαν ένα κίτρινο χρώμα ορατό σε σημεία της επιφάνειας της Ευρώπης.

Χρησιμοποιώντας φασματόμετρο για να αναλύσουν τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλά η Ευρώπη, βρέθηκαν στοιχεία που υποδήλωναν την παρουσία αλάτων θειικού μαγνησίου, παρόμοια με τα άλατα Έπσομ που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς στη Γη. Περισσότερα δεδομένα όμως που συλλέχθηκαν από το παρατηρητήριο Keck της Χαβάης, έδειξαν ότι οτιδήποτε ήταν αυτά τα ίχνη στην Ευρώπη, δεν είχαν ένα βασικό αποτύπωμα που απαντάται στο μαγνήσιο.

Για να λυθεί το μυστήριο, ο επιστήμονας Kevin Hand του JPL, υπέβαλε ποσότητες κοινού αλατιού σε συνθήκες ακτινοβολίας που προσομοιάζουν αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν το αλάτι να γίνει κιτρινωπό, ακριβώς όπως είναι το χρώμα του αλατιού στην επιφάνεια της Ευρώπης.

Κατόπιν η NASA επιβεβαίωσε τα ευρήματα του Hand, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο διαπίστωσε πως το αλάτι της Ευρώπης, έχει ακριβώς την ίδια χρωματική απόχρωση με αυτό του πειράματος.

Αν λοιπόν κάποιος “δαιμόνιος” επιχειρηματίας έχει στο μέλλον την φαεινή ιδέα να εξορύξει αλάτι από την Ευρώπη, πόσα χρήματα θα είσαστε διαθέσιμοι να πληρώσετε για αυτό;

Πηγή: Popular Mechanics


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πόσο θα πλήρωνα για αλάτι που δέχεται σταθερά τη ραδιενεργή ακτινοβολία του Δια;

Όχι και πολλά.

Gaidouron-man
Member
Gaidouron-man

Θα ναι “αλμυρη”η τιμη του…!!