Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου… το τερμάτισε… προφανώς ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν (την έχουν εκεί στο Λουξεμβούργο την επήρεια από ουσίες) στο οποίο η Συρία έχει επιτεθεί και καταλάβει Τουρκικό έδαφος …. χαραμίζεται έπρεπε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Από πότε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ισχύει όταν μέλος του συνασπισμού επιτίθεται και καταλαμβάνει έδαφος ανεξάρτητης χώρας χωρίς καμία νομιμοποίηση και έγκριση από τον ΟΗΕ;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν νομίζω από τα γραφόμενα πως εννοεί αυτό που λέτε. Ξεκινά λέγοντας πως «είμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», και μετά βάζει αυτό το υποθετικό σενάριο (επίθεση Συρίας στη Τουρκία) για να δείξει πόσο απίστευτο/παράλογο είναι, δηλαδή πως ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αποδοκιμάζουν την Τουρκία, θεωρητικά ως μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να τρέξουν σε βοήθειά της αν οι [ανύπαρκτες] δυνάμεις του Ασάντ έμπαιναν στη Τουρκία…

scram
Guest
scram

4 millions of refugees. They are coming grin

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Είναι πολλά τα λεφτά για να τα πετάξουν έτσι απλά!! Όχι δεν μπορούν αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ , απλά τα πράγματα.

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Ποιά επίθεση καλοί μου άνθρωποι?
Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία, που βρίσκεται σε ΑΜΥΝΑ! Αν υπάρξει πολεμική σύγκρουση θα πρόκειται για το νόμιμο δικαίωμα μιας χώρας να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και όχι βεβαίως για επίθεση κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ!!!
Τι διαβάζουμε Θεέ μου. Θα βαφτίσουνε το κρέας ψάρι για να βγάλουνε οι δειλοί και υποκριτές λάδι το Σουλτάνο.