29.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες στην Άμυνα»

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες στην Άμυνα»

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει χωρίς προειδοποίηση 9.500 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία, γιατί δηλώνει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν επενδύει όσο θα έπρεπε στην άμυνα, θα πρέπει να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους.

Όπως υποστηρίζει στο «Defense News» ο Ίαν Μποντ, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής στο think tank «Centre for European Reform», η κατάσταση των χτυπημένων οικονομιών από τον Covid-19 και οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του Τραμπ λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μπορεί να βάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες στον πειρασμό να ματαιώσουν κάθε σχέδιο να πετύχουν τον στόχο διάθεσης του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Σήμερα ο Λευκός Οίκος, που έχει αναλάβει το σημαντικότερο ίσως βάρος για την υπεράσπιση των Ευρωπαίων συμμάχων του, πιστεύει πως ένας μεγάλος αριθμός συμμαχικών κυβερνήσεων είναι αμελής ως προς τις συμμαχικές υποχρεώσεις, μη δαπανώντας το ποσοστό των χρημάτων που έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε επιπλέον δηλώσει προεκλογικά πως θα σκεφτεί αν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αφού θεωρεί πως οι ΗΠΑ εκτελούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο του οικονομικού βάρους της άμυνας της Ευρώπης. Την «εφησυχασμένη» Ευρώπη σε θέματα άμυνας είχε αποδοκιμάσει επίσης ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αλλά ποτέ με την ευθύτητα του σημερινού Αμερικανού Προέδρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μποντ υποστηρίζει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ NATO και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), ειδικά τώρα που και οι δύο οργανισμοί κάνουν διαφορετικές έρευνες για τις μελλοντικές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Γιατί χρειάζεται να καταλήξουν σε κοινή άποψη για τις απειλές κατά της Ευρώπης και να δημιουργήσουν ένα όργανο για πολιτικό διάλογο γύρω από τις πρέπουσες αντιδράσεις.

Ο ίδιος ακόμα υιοθετεί την αμερικανική ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων τα οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγοράζουν, όταν αυτό γίνεται για την ενίσχυση των βιομηχανιών σε εθνικό επίπεδο. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην πολυτυπία, υψηλότερο κόστος ανά μονάδα και γραμμές παραγωγής με σύντομο βίο. Για παράδειγμα, οι χώρες της Ε.Ε. είχαν το 2017 17 ξεχωριστούς τύπους αρμάτων μάχης, ενώ οι ΗΠΑ έναν.

Σύμφωνα με τον Μποντ, οι Ευρωπαίοι θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις απειλές, αν επενδύσουν αποδοτικότερα τα χρήματα. Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνει περισσότερα να διασφαλίσει ότι πιο πολλές αμυντικές προμήθειες γίνονται μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι με απευθείας ανάθεση. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνει μειώσεις στον επταετή προϋπολογισμό και να μην αποκλείσει εταιρείες φιλικών χωρών που δεν είναι μέλη της από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα (σ.σ.: ένα πάγιο αίτημα των ΗΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα υπερασπιστούν την Ευρώπη με μειωμένη αμερικανική βοήθεια.

Η νέα «Πτήση» ΙΟΥΛΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas

Oι Ευρωπαίοι να υπερασπιστούν την Ευρώπη από ποιον; Όταν υπήρχε πραγματική απειλή ακόμα και η τότε Δ.Γερμανία δαπανούσε χρήματα για την άμυνα. Σήμερα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Εύρωπη δεν αντιμετωπίζει καμιά απειλή. Ιστορική συγκηρία αποτέλεσμα της διάλυσης της Σ.Ενωσης, της δημιουργίας αδύναμων κρατών ως κληρονομιά, της ΕΕ, της πασιφιστικής λογικής που εμπεδώθηκε μετά τον Β’ΠΠ στην μέχρι τότε αιώνια σπαρασσόμενη ευρωπαική ήπειρο. Οπότε να δώσουνε περισσότερα χρήματα ενώ το μόνο ενδιαφέρον είναι το air policing και η συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές και αστυνομικού τύπου επιχειρήσεις γιατί; Η νέα γερμανική φρεγάτα είναι σχεδιασμένη 100% για τέτοιες αποστολές.… Read more »

Voiceofreason

Το ποιος έδειξε την πόρτα σε ποιον είναι γνωστό της πάση. Η Γερμανία δεν αποτελεί πλέον το Ευρωπαικό σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς όπως στο παρελθόν. Η Γερμανία έχει βγει από το κάδρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Νέες συμμαχίες έχουν δημιουργηθεί με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ όπως Πολωνία, Ρουμανία καθώς με την Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Δανία και Ολλανδία. Αν δούμε τα συμβόλαια ανάπτυξης νέων όπλων με τις Σκανδιναβικές χώρες και τα συμβόλαια πώλησης εξοπλισμών στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, θα συμπεράνουμε ότι η Γερμανία είναι εκτός και πορεύεται μόνη της. Όσον αφορά την παρουσία των Αμερικανών στην… Read more »

epampapas

O λόγος που ήρθαν οι αμερικάνοι στην Ευρώπη είναι ο λόγος που έμειναν και μετά την πτώσης της ΕΣΣΔ. Το μόνο άγχος τους είναι μια ένωση (οικοιθελής ή όχι είναι αδιάφορο) μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Αντίστοιχα και μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Για αυτό χτυπάνε τον κοινό παρανομαστή μιας εξίσωσης που θα απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία τους. Ιδεολογικά πλέον δεν υπάρχει ζήτημα. Οι ΗΠΑ έχουν συμμάχους που μπροστά τους το σημερινό ρωσικό καθεστώς (καπιταλιστικό κατά βάση ούτως ή άλλως) δείχνει αθώο. Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα ενδεικτικό άγχος που κάνει τους αμερικάνους να ιδρώνουν. Η κορυφαία βιομηχανία με τον… Read more »

SAAB

Αυτά παθαίνεις όταν βάζεις σε διεθνείς συμβάσεις όρους αλλά Ελλάδα. Δηλαδή υποχρεώσεις χωρίς κυρώσεις εάν δεν πραγματοποιηθούν. Εάν υπήρχε πρόβλεψη για όποιες χώρες δεν ξοδεύουν το 2%, αυτό να μοιράζεται στα άλλα κράτη της συμμαχίας, θα βλέπαμε πόσα θα ξόδευαν οι Γερμανοί. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν σήμερα να μην κουβεντιάζαμε καν γι’ αυτό το θέμα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

217
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99

Related News

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...

Τι προτείνει η Airbus στη Γερμανία για την αντικατάσταση των P-3 Orion

Η Airbus Defence & Space προωθεί στη Γερμανία μια λύση βασισμένη στο A320neo, για την αντικατάσταση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3 Orion.Η Γερμανία...

Βηρυτός: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι – Αμέλεια δείχνουν οι πρώτες έρευνες

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που...

Οι ΗΠΑ ζητούν να φύγουν οι ξένοι στρατοί από τη Λιβύη

Βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στη Λιβύη εκφράζουν οι ΗΠΑ.Σε ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν...

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...
- Advertisement -