Μετά τις 2 (+2) [email protected], τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;

200
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι σκεπτικοί με την απόκτηση των Belhara από το Π.Ν.  Οι προβληματισμοί φυσικά δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ικανότητα των πλοίων αυτών να φέρουν το Π.Ν στον 21ο αιώνα αλλά ούτε και με την τιμή που αυτές αγοράζονται. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως οι Belhara θα αποτελέσουν ποιοτικό άλμα για τον Π.Ν ειδικά στον τομέα της αεράμυνας ενώ η τιμή μιας Belhara θα είναι αντίστοιχη εκείνης μιας ΜΕΚΟ το 1992.

Το συνολικό κόστος όπως της προμήθειας είναι τεράστιο και δεν λύνει το Νο1 πρόβλημα αυτή την στιγμή του Π.Ν: Τι θα γίνει με τα 18 (!!!) πλοία του πολεμικού Ναυτικού που είναι ναυπηγημένα μεταξύ 1973 και 1982 και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης;

Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα 18 πλοία, να σας θυμίσουμε πως εκτός των 6 εκσυγχρονισμένων S οι οποίες χρήζουν αντικατάστασης, το Π.Ν διαθέτει 12 πυραυλακάτους των κλάσεων Λάσκος, Καβαλούδης και Βότσης οι οποίες είναι ναυπηγημένες μεταξύ 1972- 1978! Το Πολεμικό Ναυτικό κλείνοντας τα μάτια σε αυτή την κατάσταση επέλεξε να ασχοληθεί με την απόκτηση αεράμυνας περιοχής και να μην ασχοληθεί με όλες τις υπόλοιπες αποστολές που αυτό έχει, τον ναρκοπόλεμο δηλαδη και την  ναρκαλιεία, τη συνεχή θαλάσσια παρουσία και επιτήρηση των 2.500 νησιών μας, τη θαλάσσια άρνηση και το κυριότερο, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο στον οποίο η ποιότητα σημαίνει ποσότητα. Ποιες ακριβώς θα είναι εκείνες οι μονάδες που θα   αντικαταστήσουν 18 μονάδες επιφανείας του Π.Ν?

Κάποιοι θα πουν πως τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke είναι η λύση, τα οποία σε συνδυασμό με τις 4 Belhara και τις ΜΕΚΟ θα καταστήσουν το Ναυτικό κυρίαρχο στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα ναυτικό φόβητρο. Προσωπική άποψη του γράφοντος είναι πως η ιστορία με τα Αrleigh Burke είναι άλλος ένας μαξιμαλισμός των Ε.Δ από εκείνους που έχουμε πληρώσει ακριβά σε πολυτυπία, σε χαμηλές διαθεσιμότητες και σε πλήρη απαξίωση επενδύσεων σε υπάρχοντα συστήματα δισεκατομμυρίων.

Να θυμίσουμε απλά πως το Π.Ν δεν προχώρησε στην αγορά δυο επιπλέον ΜΕΚΟ διότι περιμέναμε τις FREMM HN, απέρριψε τα KIDD, ενώ δεν προχώρησε στην ουσιώδη αναβάθμιση των S για να προχωρήσει σε απόκτηση νέων μονάδων. Μάλλον δεν μάθαμε τίποτα, και σήμερα περιμένουμε με μια θολή υποσχετική χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και μη γνωρίζοντας ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, και ποιες η σχέσης της με την Τουρκία, την απόκτηση 4 αντιτορπιλικών αεράμυνας περιοχής (!!!) την στιγμή που τα 2/3 του στόλου είναι ηλικίας 40 ετών και άνω!

Μάλλον λοιπόν επιλέγουμε να το  ρισκάρουμε βασιζόμενοι στην καλή θέληση των Γάλλων να μας χρηματοδοτήσουν την κατασκευή δυο επιπλέον Belhara και στην καλή θέληση των Αμερικάνων συμμάχων να μας παραχωρήσουν 4 μονάδες επιφανείας 25 ετών. Αν πραγματικά ήμασταν ρεαλιστές θα προσπαθούσαμε με σωστό προγραμματισμό και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες τόσο του Π.Ν όσο και της χώρας της ίδιας να προγραμματίσουμε την πλήρη ανανέωση του στόλου χωρίς μαξιμαλισμούς και ευχολόγια.

H επιλογή των Belhara από το Π.Ν έναντι των Gowind από το Π.Ν αν και θα φέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες για το ΠΝ στον τομέα της Αεράμυνας περιοχής δεν λύνει το φλέγον θέμα της ανανέωσης του γηράσκοντος στόλου επιφανείας.

Πως όμως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει;

Το 2018 οι δυο ναυπηγικοί ευρωπαϊκοί κολοσσοί η Fincantieri και Naval group ένωσαν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός κοινού σχήματος της NAVIRIS το οποίο έχει σαν κύριο σκοπό την κοινή προώθηση μελλοντικών σχεδιάσεων στην διεθνή αγορά. Κύριο προϊόν αυτής της προσπάθειας είναι η Ευρω-Κορβέτα, ενός προγράμματος που έχει ως στόχο την ανανέωση των Ευρωπαϊκών Ναυτικών με πρώτα την Γαλλία και την Ιταλία.

Ο κύριος εταίρος του προγράμματος  θα μπορούσε να ήταν η Ελλάδα οι ανάγκες της οποίας είναι τεράστιες στην ανανέωση του στόλου.  Μάλιστα αναφέρει πως οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να μας καταθέσουν πρόταση συμμετοχής στο πρόγραμμα της Ευρω- Κορβέτας. Ποια θα ήταν τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα;

 • Η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα θα ήταν μια τεράστια “προίκα” για τα παραπαίοντα ναυπηγεία κάνοντας ελκυστική την επένδυση σε αυτά καθώς θα αποκτούσαν ναυπηγικό έργο όχι μόνο για το Π.Ν αλλά και για Ευρωπαϊκά Ναυτικά που θα παραγγείλουν στο μέλλον την Ευρω-Κορβέτα.
 • Το Π.Ν θα μπορεί να αποκτήσει ένα πλοίο με δυνατότητα αντικατάστασης των παλαιών φρεγατών 1 προς 1 και των Πυραλαυκάτων 1 προς 2. Θα μιλάμε λοιπόν για ένα πολεμικό ναυτικό με 2 φρεγάτες AWW ( Belhara) 4 φρεγατών γενικής χρήσης και 12 Κορβετών με δυνατότητα ανθυποβρυχιακού αγώνα με ραντάρ NS100 το οποίο μπορεί να ιχνηλατεί 1000 στόχους και να εμπλέκει ταυτόχρονα 16 με τους νέους MICA NG με ενεργό ερευνητή AESA GAN (!!!) με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χλμ,  αποκτώντας εκτός από ποιοτική υπεροχή και ποσοτική υπεροχή έναντι του Τουρκικού Ναυτικού που το μόνο που έχει να επιδείξει μέχρι ώρας είναι τις Κορβέτες ADA ενώ το πρόγραμμα των TF-2000 σέρνεται από το 1998.
 • Άμεση πρόσβαση στο νέο υπο ανάπτυξη Futur missile antinavire ( FMC) το γνωστό και ως Perseus το αντιπλοικό βλήμα των 3 Mach κάτι που θα καθιστούσε στην ουσία όλα τα CWIS του Τουρκικού Ναυτικού άχρηστα.
 • Ικανό αριθμό μονάδων που θα επιτρέψει στο Π.Ν συνεχή παρουσία τόσο στην Ν.Α Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο αντιμετωπίζοντας την απειλή των Τουρκικών υποβρυχίων που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για το Π.Ν μετά την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η πρόωση των σκαφών θα είναι ηλεκτρική! Ντιζελο-κινητήρες που θα παρέχουν την απαιτούμενη για πρόωση ενέργεια θα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σκάφους με όση μόνωση χρειάζεται για να καταστήσουν το πλοίο ουσιαστικά αθόρυβο ( μια πιο απλοϊκή έκδοση έχουν οι Fremm) απογειωνοντας τις επιδόσεις του Σόναρ κάτι που θα σημαίνει πως το σκάφος θα είναι ένας πραγματικός Submarine-Killer!
 • Απόκτηση σε μια εξαιρετικά οικονομική τιμή. Η Ευρω-Κορβέτα θα έρθει ως αντιπρόταση στις Gowind της NAVAL Group και των Κορβετών που προσφέρονται από την Fincantieri στην διεθνή αγορά. Στις σχεδιάσεις αυτές το κόστος βρίσκεται κοντά στα 250 εκ ευρώ ένα κόστος που θα έχει προφανώς και η Ευρω-κορβέτα. Μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος κοντά τα 3 δις για πλήρη ανανέωση στο 80% του στόλου σε βάθος 10 ετίας με 100% νέες ναυπηγήσεις.
 • Η Ελλάδα θα μπει ως κύριος εταίρος σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια Ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της άμυνας τα χρόνια που έρχονται συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιομηχανικής δύναμης της Ε.Ε αλλά και στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας. Το γεγονός αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα χρηματο-οικονομικά αλλά και πολιτικά το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας να γινόταν όχι απλά αποδεκτό από τις Βρυξέλλες αλλά πιθανόν να χρηματοδοτούνταν καθότι η συμμετοχή της χώρας μας πέραν από τους απαιτούμενους για ένα τέτοιο project αριθμούς θα ήταν και εμβληματική για πολλούς λόγους.

Αντί επιλόγου

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως τα μεταχειρισμένα κοστίζουν πιο ακριβά από όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Η εισαγωγή πλοίων με 20-25 ή και 30 χρόνια στην πλάτη τους είναι αντι-οικονομική εφόσον το κόστος της απόκτησης τους δεν κάνει σχεδόν ποτέ απόσβεση ακόμα και αν αυτά αποκτηθούν δωρεάν (το πακέτο των C.F Adams κόστισε σημερινά χρήματα 320 εκ ευρώ για να αποσυρθούν σε μια 10 ετία) ενώ τα καινούργια πλοία αποτελούν πλατφόρμες στις οποίες αξίζει και μπορεί κάποιος να επενδύει και να αναβαθμίζει με υψηλές διαθεσιμότητες και περιθώρια εξέλιξης (παράδειγμα Ρουσσέν,ΜΕΚΟ).

Παραφράζοντας λοιπόν μια γνωστή παροιμία ήρθε η ώρα να σταματήσουν να μας ταϊζουν και αρχίσουμε να μαθαίνουμε να ψαρεύουμε…..


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
General LEE
Guest
General LEE

BRAVO!

General LEE
Guest
General LEE

Απλά υπάρχει τρελλό ραντάρ στα σκαριά αντιστέλθ.

Μου άρεσε το ηλεκτρικό.

Π.Α
Guest
Π.Α

Εάν πάρουμε Bell νομίζω ότι ξεχνάμε το ΠΝ με τις σημερινές οροφές. Λεφτά απλά γιοκ.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Το πρόγραμμα θα αποδώσει κορβέτες από το 2027 και μετά, δηλαδή μετά τις Bel. Αν θέλουμε να συμμετάσχουμε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στα χαρακτηριστικά της όπως: αυξημένη ταχύτητα και φυσικά περισσότερα όπλα. Εμείς θέλουμε κορβέτα και όχι ΠΑΘ.

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/11/eu-launches-two-new-pesco-projects-in-the-field-of-naval-defense/

adpanos
Member
adpanos

Αν μπεις εταίρος μπορείς να κατευθύνεις προς τα που θα πάει ο σχεδιασμός του πλοίου.
Αν δεν μπεις απλά θα περιμένεις και ότι βγει το αγοράζεις.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Επίσης η Ιταλία σχεδιάζει να αποκτήσει 8 μονάδες, η Γαλλία 9-11 και αν συμμετάχουμε και εμείς με 8-12 μονάδες ή και άλλες χώρες, το μοναδιαίο κόστος θα πέσει πάρα πολύ. Αρκεί φυσικά τα χαρακτηριστικά της κορβέτας και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα να μας ικανοποιούν.
comment image

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

δεν ειναι ασχημο αν αντικαταστησουν κομπανταντ η κανονιοφορους για φρεγατα οχι ομως.Κ θα ηθελα 16 κ οχι 8 κελια συν ciws

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Ξεκάθαρα είναι αδύνατο να αντικαταστήσουμε τα 18 πλοία του πολεμικού ναυτικού με 18 καινούργια πλοία. Είναι θέμα επιλογής και ευκαιριών για το ποια από τα σκάφη θα αγοράσουμε καινούρια και ποιά μεταχειρισμένα. Επειδή όμως τα οικονομικά είναι στενά, είμαι βέβαιος ότι πέρα ίσως από τις Belharra (2 ή μακάρι 4) τα χρήματα θα πάνε με κάποιο τρόπο στα 2 υποβρύχια που έχουμε μισοπληρωμένα και στις αντικαταστάτριες των Combattante ΙΙΙ. Αν φυσικά βρεθούν μεταχειρισμένα υποβρύχια ή πυραυλάκατοι σε καλή κατάσταση μπορεί όλο αυτό να ανατραπεί. Με 2 Belharra μόνο πάντως, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6 κύριες μονάδες ακόμα. 3 πριν από τις παραδόσεις… Read more »

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Διαβάζοντας περισσότερα για το πλοίο διαπιστώνω ότι αυτό αναμένεται από το 2027 στην Ιταλία και από το 2030 στη Γαλλία! Οι Ιταλοί είναι πιο συγκεκριμένοι στις ανάγκες τους (8 πλοία) με εκτιμώμενους χρόνους παράδοσης, οι Γάλλοι πιο ασαφείς (9-11 πλοία) και με χρόνο έναρξης παραδόσεων μόνο. Οι επιθυμητές διαστάσεις του πλοίου είναι περίπου 110 μέτρα μήκος, 15 πλάτος και 3.000 ως 3.100 τόνοι εκτόπισμα. Πρόκειται δηλαδή για ελαφρά φρεγάτα στην ουσία. Φέρεται να έχει 1 VLS 8 θέσεων, 4 πυραύλους κατά πλοίων, καθόλου CIWS Για την ταχύτητα τίθεται κατώτατο όριο 24 κόμβων. Όλα αυτά σύμφωνα με το naval news. Προκύπτει… Read more »

Aggelos
Member
Active Member
Aggelos

Εξαιρετικό άρθρο και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Άριστη ανάλυση. Με τη μόνη διαφωνία ότι 2 AAW φρεγάτες είναι πάρα πολύ λίγες. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται κατ´ ελάχιστον 6 AAW και 8 μέχρι 10 ASW/γενικού ρόλου φρεγάτες ή εναλλακτικά 6 AAW με 14 ως 16 (ευρω)κορβέτες.
Αν τυχόν γίνει κανά θαύμα και μπει η Ελλάδα σε τέτοιο πρόγραμμα τότε η Κύπρος θα μπορούσε επίσης να συμμετέχει αποκτώντας 1-2 πλοία. Το ποσό αυτό με κάποιου είδους διευκόλυνση χρηματοδότησης, θα μπορούσε να το σηκώσει.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Οι κορβέτες ναι μεν είναι ελκυστικές ως προς το κόστος αλλά ένα Πολεμικό Ναυτικό που έχει ρόλο και λόγο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και πιθανόν και αλλού δεν μπορεί να έχει για κορμό του κορβέτες. Πιθανόν να ήταν μια καλή λύση για συμπληρωματικές μονάδες ίσως και για μερική αντικατάσταση των πυραυλακάτων αλλά όχι για αντικατάσταση φρεγατών. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως με 2+2 Belhara 2+2 Arleigh Burke και με έναν σοβαρό εκσυγχρονισμό των Meko ναι το Πολεμικό Ναυτικό θα γίνει πανίσχυρο. Πράγματι το σχέδιο των Γάλλων-Ιταλών για την νέα κορβέτα είναι φιλόδοξο και με καλές προοπτικές θα μπορούσε… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τις μπελάδες τη Τις βάζεις μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες τα γαλλακια και μένουμε με το στόμα ανοιχτό…

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Οι πυραυλάκατοι βέβαια δε φέρουν ούτε σόναρ ούτε ελικόπτερο.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Είναι το ίδιο ευάλωτες σε υποβρύχια ή τις σώνει ο μικρός τους όγκος??

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

ShadowManShadowMan το ίδιο ευάλωτες και καθώς η τορπίλη σκάει από κάτω, θα κόψει το πλοίο στα δύο.

nigozs
Member
nigozs

Όλα τα πλοία κινδυνεύουν πρακτικά. Όμως εδω υπάρχει πολύ μικρότερο βύθισμα (ενδεχόμενος περιορισμός τορπίλης) . Επιπρόσθετα ένα υποβρύχιο προτιμά να ξοδέψει μια τορπίλη σε μεγάλη μονάδα του εχθρού παρά σε μια πυραυλακατο.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Με περίπου 3100 τόνους και 110 μέτρα μήκος, δεν τη λες και κορβέτα, ειδικά αν προσαρμοστεί στις δικές μας ανάγκες.

ΠΑΥΛΟΣ
Guest
ΠΑΥΛΟΣ

η ALS 100 είναι πιο ωραία

Pakos
Member
Pakos

Παλια, οχι τωρα!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ναι τώρα είναι η ώρα των θαλαμηγων χαχα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ναι τώρα είναι η εποχή των θαλαμηγων…χαχαχα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Σίγουρα…Δεν είναι καμία πρόταση τρελή η γαλλική προσφορά… μια απάτη…είναι. τέτοια πλοία και εμείς θα μπορούσαμε αν υπήρχε πολιτική βούληση όπως Τουρκία μερια

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

ΠΑΥΛΟΣ το θέμα δεν είναι να είναι όμορφη, κάτι που στην τελική είναι υποκειμενικό αλλά ανθεκτική άμα δεχθεί πλήγματα. Για να δεις πόσο ανθεκτική είναι πρέπει να δεις τον σκελετό της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Και τα δυο μακέτες είναι και από ότι ξέρω δε βγάζουν ακτινογραφία οι μακέτες)Επίσης είμαι σίγουρος ότι η εποχή των θωρηκτών και της θωράκισης τελείωσε από το Β Π.Π. ,70 χρόνια τώρα,όπου τα εντυπωσιακά θωρηκτά της Ιαπωνίας συνάντησαν το βυθό της θάλασσας από τα αεροπλάνα και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΜΑΝ, σωσίας !!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Georgios δεν ξερω αν κυριολεκτει ή το γραφει ειρωνικα. Σε τετοιου ειδους σχολια δεν μπορω να παρω θεση, διοτι δεν δινουν στιγμα που να ωφελει, παρουσιαζοντας δημιουργια λυσης ειτε συμφωνοντας ειτε διαφωνοντας

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

3 δις για 18 πλοία είναι ευσεβείς πόθοι αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή λύση η σύμπραξη .

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Για 12 κορβέτες αναφέρει, όχι για 18. Αλλιώς προχωράς σε ναυπήγηση 3 ακόμη super vita και αργότερα πας σε 8 κορβέτες (4+4).

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Ακομα και η Αιγυπτιακη Gowind 350εκ plus με τα όπλα-πυραυλους-τορπιλες κοστίζει . 1 δις τα πλοια και μια 500αρα τα όπλα .
https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette .

Για μας Υπολόγισε μια 500αρα η καθε κορβέτα ενισχυμένη !!!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Δεδομένης της φτώχειας μας είναι πολύ καλή λύση. Όταν έρθουν καλύτερες μέρες και συμπληρώσουμε τα νούμερα μας με μεγαλύτερα πλοία (φρεγάτες ή Α/Τ), πάλι θα είναι μια χαρά αυτά τα πλοία καθώς πάντα χρειάζονται αριθμοί και μεσαία πλοία σε μια χώρα με χιλιάδες νησιά. Θα είμαστε λοιπόν σε σχέση με την Τουρκία 1:2 σε φρεγάτες και σχεδόν 1:1 σε κορβέτες. Ξεκινάμε λοιπόν αγοράζοντας μικρά πλοία τώρα που έχουμε λίγα λεφτά. Τα 250 εκ ανά πλοίο βγαίνει χωρίς πυραύλους? Δεδομένου ότι δεν έχει τορπίλες, τα υποβρύχια θα τα κυνηγάει το οργανικό ελικόπτερο? Και το κυριότερο. Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να… Read more »

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

chriss8chriss8 προφανώς και θα έχει τορπίλες πάνω…

Φωτης
Guest
Φωτης

Καλησπέρα σε όλους!!!!! Αν μου επιτρέπεται, θέλω να ρωτήσω κάτι άσχετο με το Π.Ν, αλλά σχετικό με τις ναυπηγησεις πλοίων. Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές δεν ναυπηγουν τα πλοία τους στην Ελλάδα για τα πάρουν μπρος τα “παραπεοντα” ναυπηγεία μας και περιμένουμε από το Π.Ν να κάνει αυτό το πράμα?

George
Member
George

Είναι πολύ περίεργοι πελάτες….περιμένουν να πληρώσουν και να πάρουν αυτό που πλήρωσαν στην τιμή που συμφωνήσαν και πριν τη δευτέρα παρουσία Ε! αυτά δεν γίνονται……Το ΠΝ από την άλλη έχει συνηθίσει

Xenofon
Member
Member
Xenofon

χαχα

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Φοβούνται αυτό πού υποκρύπτεται στα “παραπέοντα” .

Pakos
Member
Pakos

Γιατι θα τα παραλάβουν σε τετραπλάσιο χρονο και κόστος.

nigozs
Member
nigozs

Μα, είναι απλό αγαπητέ μου. Οι απεργίες με τους ινστρουκτορες που περίμεναν μόλις “λυθεί” το πλοίο να ξεκινήσουν απεργίες ποιος 3φοπλιστης ξαναέρχεται για επισκευή ? (Άσε την κατασκευή)

Athan
Member
Famed Member
Athan

Γιατί δεν υπάρχουν Ναυπηγεία που μπορούν να χτίσουν πλοία με τις προδιαγραφές που απαιτούνται και δεν υπάρχουν Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις κατασκευές αυτές Φώτη.

Dimitris Lymperakis
Guest
Dimitris Lymperakis

Για τον ιδιο λογο που οι Γερμανοι δεν ναυπηγουν στα δικα τους ναυπηγεια κ.ο.κ. Η Κινα/Κορεα/Ιαπωνια ειναι πιο φτηνες. Ολα τα υπολοιπα περι απεργιων, ΠΑΜΕ και ινστρακτουρων ειναι λογια αγνοιας. Παρομοια με τον ‘πολεμο που κανει η κυβερνηση και η Ελλαδα’ στους εφοπλιστες και εγκαταλειπουν την Ελληνικη σημαια. Κανει πολεμο στους εφοπλιστες της η Γερμανια, η Γαλλια, η Ιταλια, η Ιαπωνια, η Αμερικη και η Αγγλια; Ο εφοπλισμος ειναι η πιο ακραια μορφη καπιταλισμου, καθε σεντ μετραει και ολα τα ζυγιζουμε με βαση το κοστος.

Aias
Member
Aias

Αν δεν κάνω λάθος, ισχύει απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τα ναυπηγεία είχαν επιδοτηθει από το ελληνικό δημόσιο, πράγμα που απαγορεύεται από την εε, επιβλήθηκε πρόστιμο και για να μην πληρωθεί τα ναυπηγεία δηλώθηκαν πως είναι μόνο για στρατιωτική χρήση. Έγινε προσπάθεια διαχωρισμού τους σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι. Η υπόθεση ναυπηγεία γενικά στην Ελλάδα είναι μπλεγμένη και δυσάρεστη. Πρόσεξε πως αναφέρομαι στο Σκαραμαγκά γιατί ενώ ήταν η κορωνίδα έχει περιέλθει σε απόλυτη σιγή. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε κάποια στιγμή την δικαστική διαμάχη που υπάρχει. Την μεταβίβαση τους στους Γερμανούς και στην συνέχεια στον κ. Σαφα. Να δούμε… Read more »

poupol
Member
Active Member
poupol

MICA NG ? Καλύτερα 16Χ4=32 CAMM-ER που μπαίνουν σε 4-δες, όπως Belharra (ομοιοτυπία!!!)….Για να δούμε θα μάθουμε επιτέλους να ψαρεύουμε ή θα συνεχίζουμε να ταϊζόμαστε με ότι κυκλοφορεί…

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Άρθρο για Arleigh Burke περιμέναμε (έστω για Belhara) άρθρο για κορβέτες γράψατε.

Ωιμέ

General LEE
Guest
General LEE

Καλές είναι και οι κορβέτες…

aatyrael
Guest
aatyrael

Αλίμονο…. ξέρεις τι ωραίο ύφαλο θα δημιουργήσουν όταν βυθιστούν από τις υπερεξοπλισμένες τούρκικες φρεγάτες;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Μπελχαρα =κορβετα

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

4000 τονοι ειναι Αντωνη. Κορβετα δεν τις λες με τιποτα.

aatyrael
Guest
aatyrael

Οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φρεγάτες 7500 τόνων με 64 κελιά MK41 + RIM οι οποίες όμως παρότι μεγαλύτερες θα κοστίσουν όσο η πανάκριβη belhara

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Καλά ας τις φτιάξουν πρωτα, να δουμε και με τι θα τις γεμίσουν και τα ξαναλέμε…

GiorgosRou
Member
GiorgosRou

Εξαιρετικο! Ας απεμπλακεί η Ελλάδα επιτέλους από ότι έμεινε και ας δημιουργήσει

stepa
Guest

Μα τι γραφεται αγαπητε μου,….να ξεχασουμε τις Α. Βurke που απο μονες τους ,εστω και ενα πλοιο μπορει να ισοπεδωσει τον τουρκικο στολο και την αεροπορια υπερασπιζομενη το Καστελοριζο….? cool cool …..

CKfurious
Member
CKfurious

Μην μας το χαλάτε το ναυτικό τώρα!!! mad

Κορβέτες??? chuckle

Για το ελληνικό ναυτικό ……κορβέτες??? mad

Μα τι είναι αυτά που γράφετε βραδιάτικα mad

Είπαμε 3 AB μέχρι το 2030 και 4 MPELADES!! OXI MONO 2!!! silly

Ακούς εκεί κορβέτες chuckle

Συγχύστηκα βραδιάτικα mad

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

4 ΑΒ νεαρε….

Athan
Member
Famed Member
Athan

Ρε συ, μήπως τελικά είσαι του Λιμενικού βρε αθεόφοβε; razz

G.kout
Guest
G.kout

Το αρθρο κτιζει τον πυρηνα της προσεγγισης του γυρω απο την ενισχυση με ναυπηγικο εργο των ανυπαρκτων εγχωριων ναυπηγιων. Εκει σταματαει κανεις να τι λαμβανει σοβαρα υποψη

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Λογικά τα όσα λέει το άρθρο από τη μία, αλλά από την άλλη 3 δις και οι -4- Belhara θα κοστίσουν άλλα τόσα. Η αεροπορία τι θα γίνει; Και ο στρατός αλλά η αεροπορία ειδικά. Δε μας παίρνει πια να συντηρούμε τόσο μεγάλες ΕΔ. Χρειαζόμαστε άλλο δόγμα. Άρνηση περιοχής είναι η φράση κλειδί για τις ΕΕΔ (με ένα κόστος που μάλλον είναι εντός των ορίων μας. Πολύ κοντά στη γραμμή αλλά εντός). Προτεραιότητα στην αεροπορία, στο πυροβολικό και τα υποβρύχια για το Αιγαίο και φυσικά στην πληροφορία (κυρίως μέσω των drones) ώστε να μπορούμε να συγκεντρώνουμε τα -λιγότερα- πυρά μας… Read more »

Faceof
Member
Trusted Member
Faceof

Καλησπέρα σε όλους… Πραγματικά αυτή είναι μια ευκαιρία που ΔΕΝ πρέπει να χαθεί…επίτέλους κάποιοι από τα ψηλά να αρχίσουν να σκέφτονται το μέλλον του ΠΝ αλλά και της Ελλάδας γενικότερα… Fincantieri και Naval group είναι κολοσσοί που και μόνο από την συνεργασία μαζί τους η χώρα και το ΠΝ μόνο κέρδη έχει να αποκομίσει και όπως την δυνατότητα να κρατήσουμε ζωντανά τα ναυπηγεία και στο μέλλον να καταφέρουμε να φτιάξουμε το Εθνικό μας βαρκάκι!!! Ελπίζω να έρθει γρήγορα η πρόταση γιατί έχουμε μετά πόλυ καιρό έναν πολυ ικανό υπουργό στην Εθνική Άμυνα ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος αυτού… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Συμφωνω απολυτα στο πνευμα του αρθρου.

antonios
Member
antonios

Ερωτηση : Γιατι ΠΡΕΠΕΙ σωνει και καλα να ειναι εισαγωμενη η νεα κορβετα για το ΠΝ? Σχεδιο ειναι ακομα στα χαρτια και αρα δεν παρεχει ΚΑΜΙΑ εγγυηση οτι θα ικκανοποιει τις απαιτησεις του ΠΝ! Δεν ΕΧΩ δει ακομα ερωτημα “Μετα τις [email protected] μηπως να προχωρησουμε σε ελληνικο σχεδιο για την αντικατασταση των υπολοιπων πλοιων”? ΓΙΑΤΙ??? Το να αποκαλειται “ευρω” πλοιο ενα σχεδιο ΔΕΝ σημαινει οτι σωνει και καλα θα υιοθετηθει και απο αλλα ναυτικα! Αν ειναι να στηριχτουμε σε ΜΑΚΕΤΕΣ γιατι να μην προχωρησουμε με τις Als-115 που ειναι ποιο προχωρημενα σχεδια κατω απο την επιβλεψη του ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΝ… Read more »

aris32
Member

γιατι αν στο προγραμμα μπουν πολλες χωρες τοτε το κοστος θα συμπιεστει προς τα κατω και θα αγορασεις ενα πλοιον στην μιση τιμη ενος πλοιου που θα κατασκευασεις μονος σου.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Πάντα είχα τη λογική της απόκτησης ενός “εθνικού” πλοίου με αξιόπιστο πρόγραμμα σε συνεργασία με κάποια από τα Ελληνικά ναυπηγεία. Το θέμα είναι να βρεθεί ένας αξιόπιστος συνεργάτης που δε μεγιστοποιήσει τα προβλήματα υπερβάσεων σε κόστος και χρόνους που είναι συνυφασμένα με την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ωραία έιναι αυτά που λέτε αλλά τα στοιχεία αυτά από που τα πήρατε;;
Αυτό που βρήκα εγώ ΔΕΝ λέει τίποτα για σόναρ και ηλεκρικές μηχανές!! Αυτό φαίνεται και στα σχήματα που δημοσιεύετε.

Οι κορβέτες αυτές (φρεγάτες στην ουσία) θα αντικαταστήσουν πλοία χαμηλής επηχειρησιακής αξίας όπως είναι οι Comandanti, Cassiopea, Sirio και Floreal (κανένα δεν έχει σόναρ) σε καθήκοντα θαλάσσιας επιτήρησης. Γι’ αυτο και ο τίτλος “Patrol Corvette”.

Η σχεδίαση βέβαια εξελίσσεται, αλλά αν τα στοιχεία της πηγής είναι σωστά τότε τα πλοία είναι εντελώς ακατάλληλα για εμάς!
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/11/eu-launches-two-new-pesco-projects-in-the-field-of-naval-defense/

CKfurious
Member
CKfurious
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυτό είναι ένα “διαφημιστικό” άρθρο για την συμμετοχή της Ελλάδας. Υπάρχουν άλλα 2 παρόμοια – για Βουλγαρία και Πορτογαλία. Ψάχνουν απελπισμένα για τρίτη συμμετοχή ώστε να καλυφθεί το κόστος.
Δεν γράφει κάτι για τα χαρακτηριστικά των πλοίων.
Το σχέδιο που δημοσιεύτηκε στο navalnews, καθώς και το σχέδιο της fincantieri (multirole corvette) που μας δείχνει η Πτήση κάτω από τον τίτλο, δεν έχουν σόναρ.

nigozs
Member
nigozs

Σωστά !

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Κυριακή βράδυ…
Το περιμέναμε…
Τώρα κλείνουμε ματάκια, κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε…

flashg
Member
flashg

Για τις κορβέτες υπάρχουν τόσα έτοιμα σχέδια. Εγώ είμαι οπαδός των κορβετών και δεν υποστηρίζω την απόκτηση των Μπελάρα πολύ απλά και λόγω οπλισμού αλλά και λόγω ότι μετά αλλά κονδύλια για πλοία δεν θα υπάρξουν. Έτσι το ναυτικό κινδυνεύει να μείνει με 2+4 πλοία. Από εκεί και πέρα :1) Τα ναυπηγεία αν θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να στραφούν σε πολιτικές ναυπηγήσεις. Τα προγράμματα που ανέλαβαν τα πληρώσαμε διπλά και στο τέλος χρεοκόπησαν. Άλλωστε ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ιταλοί δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να ναυπηγήσει πλοία για τρίτες χώρες. 2) Λεφτά δεν υπάρχουν. 2 Μπελάρα +12 κορβέτες… Read more »

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

flashgflashg ακόμη αναμένεται ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ που έχει παραργήσει. Ποιος ξέρει, μπορεί να τις κάνουνε και τούμπανα στην τελική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυτό με την “προσωπική” απάντηση πως το κάνουμε;;
Παρακαλώ ενημερώστε κι εμένα τον ανίδεο… shock

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σοβαρά τώρα … μια βοήθεια κάποιος ;

Apostolis
Member
Member
Apostolis

Καλημερα, μαρκαρεις το ονομα, δεξι κλικ, πατας αντιγραφη και μετα ξανα δεξι κλικ στο πλαισιο του κειμενου που θες να γραψεις και και πατας επικολληση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Apostolis είμαι τόσο βλάκας τελικά;
lol

Apostolis
Member
Member
Apostolis

Ξερεις τι ξυλο εφαγα για να το μαθω?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προσπαθώ να κάνω αυτό που έκανε ο Georgios πιο πάνω…

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras
MisCo
Member
Famed Member
MisCo

“Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως τα μεταχειρισμένα κοστίζουν πιο ακριβά από όσο θέλουμε να πιστεύουμε” To φωναζω και γι αλλα προγραμματα…. ειδικα του ΣΞ, που πραγματικα πηζει στο μεταχειρισμενο υλικο το οποιο εν τελει αν τα βαλει κανεις κατω, δεν ειναι και η καλυτερη λυση. Παντως, τα πλοια που χρηζουν αντικαταστασης στο ΠΝ, δεν ειναι ουτε 10, ουτε 20… αλλα πολλα παραπάνω. Εχουμε να δινουμε δουλεια στα ναυπηγεια μας για τις επομενες 2 δεκαετιες και βαλε. Πλην των ΜΕΚΟ, των SV και μιας χουφτας 214, ολα τα αλλα ειναι ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ. Πρεπει να ναυπηγηθουνε και φρεγατες, και ΤΠΚ, και… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Καταρχάς κάθε λύση και διέξοδος είναι επιθυμητή και σωστά συζητείται… Πολυ ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψιν προτασεις των σχολιαστών, δείγμα του υψηλού επιπέδου των συμμετεχόντων! Προσωπικά η ένσταση μου όσο αφορά τις κορβετες είναι το αξιόμαχο σε καταστάσεις παντώς καιρού και το κυριότερο οι υποβαθμισμένοι αισθητήρες/ισχυ πυρός που ναι μεν μπορεί να λύνουν τις στενές απαιτήσεις του κλάδου αλλά δεν προσφερουν στην συνολική αμυντική λειτουργία των ΕΔ και την σφραγιση του ζωτικού χώρου του Αιγαίου. Ναι μεν η απόκτηση 9-10 φρεγατων Belharra στοιχίζει αρκετά παραπανω αλλά καλυπτει κόστη όπως: Αναβάθμιση του ΣΑΕ, C4I, αυξημένη αποκάλυψη στελθ στόχων,… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το προβλημα ειναι η επιλογη αγορας σκαφων που συντομα πιθανα να εχουν στρατιωτικη εμπλοκη και το αλλο η αναπληρωση των παλαιων του στολου. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ η αμεση αναγκαιοτητα θα μπορουσαν να προταθουν διαφορετικες εκδοχες. Τωρα πρεπει να λαβουμε αμεσα ενισχυση σε ολους τους τομεις (πχ οπως ανφερει το κειμενο: Perseus το αντιπλοικό βλήμα των 3 Mach) καθως ο καιρος (που θα ενεργοποιηθουν & οι s-400) γαρ εγγυς, και ο Ερδογανης αποθρασσυμενος & απο την σταση του Τραμπ, διακυρυσσει και ενισχυει την επιθετικοτητα του καθημερινα. Αρα η ενισχυση με ισχυρες μοναδες δειχνει να ”επιβαλλεται.” εκ των πραγματων. Για τις κορβετες… Read more »

AristotelisT
Member
AristotelisT

Η κατασκευή στην χώρα δώδεκα μονάδων θα προστεθεί στο ΑΕΠ, άρα θα συμβάλει στην μείωση του χρέους, όπως και στον κύκλο εργασιών της οικονομίας.

Kostas Meniothis
Guest
Kostas Meniothis

Εξαιρετικο αρθρο.

Pakos
Member
Pakos

Εξαιρετικό άρθρο οπως πάντα “ΠΛΕΥΣΗ” !

Steve
Member
Famed Member
Steve

Αφού μας περάσατε πάλι από Αλβανία-Ταϊλάνδη-Κορέα και Ιαπωνία βγάλατε και κάτι για εμάς razz

Στο θέμα μας…
1) το 2+2 [email protected] έχει ακουστεί από κάπου? γιατί μόνο για 2 ακούγεται επίσημα…

2) Αυτό που γίνεται με τους Γάλλους είναι τραγικό…είχαν εικόνα από τις FremmHN για το τι χρειάζεται το ΠΝ και φτιάξανε πλοίο με πολλές ελλείψεις για εμάς…

3) Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα δούμε ποτέ ΑΒ στο ΠΝ… εδώ δε μας δίνουν άλλα και άλλα…

4)Η Κύπρος έχει δείξει ενδιαφέρον για κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα γενικά???

CKfurious
Member
CKfurious

1)Ο Υπουργός για 2 έχει μιλήσει
Στον ελληνικό τύπο για 2 γίνετε η αναφορά
Για 2+2γραφουν ξένα έντυπα/sites (met defence etc) μάλλον wishfull thinking

2)Το πλοίο το σχεδίασαν για το δικό τους ναυτικό προς αντικατάσταση των Lafayette
Εμείς υπογράψαμε για από τα πλοία ΤΟΥΣ

3) AB: Αρκετοί πιστεύουν και στον ʼAγιο Βασίλη!

4)Κατά δήλωση τους : το Κυπριακό θα λυθεί πριν τα ενεργειακά οποτε γιατί να τα σκάσουν σε εξοπλιστικά

Steve
Member
Famed Member
Steve

Δεύτερη αναφορά για το ότι δε θα πάρουμε τη γαλλική διαμόρφωση…
“Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σαν νέος υπουργός, υιοθέτησε τα όσα τον είχε συμβουλέψει ο κος. Κυριακίδης, ξεκαθαρίζοντας προς την Γαλλική πλευρά πως εμείς θα αγοράσουμε ότι θέλουμε και κρίνεται απαραίτητο για το ΠΝ και δεν θα μας πουλήσετε εσείς ότι θέλετε, πχ. το ίδιο πλοίο με εσάς.”
https://hellasjournal.com/2019/11/torpiles-sti-voyli-apo-to-ypoyrgeio-ethnikis-amynas-gia-ta-ypovrychia-typoy-papanikolis/

H naval group σε όλες τις εκθέσεις λέει το “what customer needs” κτλ…

Εμείς δεν υπογράψαμε για τη δικιά τους διαμόρφωση που λες και ξαναλές….
LOI υπογράψαμε όχι συμβόλαιο

CKfurious
Member
CKfurious

Δεν έγραψα πουθενά για συμβόλαιο! & Δεν τα βγάζω από τH κεφαλα μου Έχω κάνει ένα σωρό σχόλιο με αναφορές πως έχουμε υπογράψει LoI για το πλοίο του Γαλλικού ναυτικού Και από ελληνικές και από ξένες πηγες Προφανώς δεν τα έχεις διαβάσει και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι: http://e-amyna.com/%cf%86%cf%81%ce%b5%ce%b3%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-belhrra-%ce%b4%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%81%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%ce%b5%ce%be%ce%bf/#disqus_thread https://www.meta-defense.fr/en/2019/10/30/the-fdi-of-the-navy-better-armed-thanks-to-Greece/ The Greek emergency, repeatedly recalled in Paris, is reflected in the industrial stakes by a government-to-government agreement in which Greece adopts the national marine version (FDI) and not the commercial version (frigate Belh @ rra). This choice saves time and money because the studies necessary to meet the military needs… Read more »

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Οι Γάλλοι μας κάλεσαν τότε για συν-ανάπτυξη της Fremm και εμείς πετάξαμε αετό.
Όπως και τώρα, αν δεν ήμασταν μνημόνια θα μας καλούσαν για τις Bel (και δεν θα πηγαίναμε). Όπως και τώρα, μπορούμε να γίνουμε εταίρος στην Ευρω-Κορβέτα και κάτι μου λέει ότι δεν.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Μαξιμαλισμος ειναι οι 2 μπελαρα των 2 δις και οχι τα ΑΒ που πρακτικά θα σου χαρίσουν….και μιλαμε για αληθινό AAW….
Μαξιμαλισμος ειναι να θελουμε με καινούργια πλοία να αντικαταστήσουμε τα παλιά 1:1…..(κατι που δεν εγινε ποτε!)
Το πλοίο φαίνεται πολυ καλο για Ελλάδα (καλύτερα με essm)….
Τι εκτόπισμα έχει;

nigozs
Member
nigozs

Διάβασε και λίγο την είδηση, οι ερωτήσεις σου δείχνουν ότι ούτε καν έριξες μια ματιά στο άρθρο.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Μια ερώτηση έκανα για το εκτόπισμα…..μηπως ξερεις;……τα υπόλοιπα ειναι απόψεις…..σε άλλους αρέσουν σε άλλους οχι….

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Αν πήρε καλά το μάτι μου, περί τους 3.000 τ.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Ανταγωνιστικό της φινλανδικής κορβέτας το πλοίο….

nigozs
Member
nigozs

Θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες…..

George
Member
George

Και γιατί να μην παραγγείλει 4 Gowind που είναι υπαρκτό σχέδιο με συγκεκριμένη τιμή πουλάει παντού το πακέτο έχει τη πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις άλλες τοπικά
3,100 τόνοι στην έκδοση της Μαλαισίας, 28 κόμβοι, Smart-s & ESSM στην έκδοση των ΗΑΕ, exoset, Kingklip σόναρ, captas-2 vds κτλ
Το παράλογο είναι που πάει για 2 καράβια αεράμυνας περιοχής που δεν είναι και αεράμυνας περιοχής! αντί για 4-5 τέτοια καράβια με τα ίδια χρήματα ενώ την ίδια στιγμή ο στόλος γίνεται μουσειακός
Η κορβέτα μια χαρά μοιάζει αλλά μάλλον για το λιμενικό…..

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Ας πάρουμε πρώτα τα πλοία επιφανείας που χρειαζόμαστε και τα Patrol έτσι και τα Patrol αλλιώς, ας περιμένουν. Εκτός και έχουμε ξεγράψει και τον ενιαίο αμυντικό χώρο και την ΑΟΖ.
Οποιοδήποτε μεγαλύτερο πλοίο επιφανείας πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 α/α βλήματα και τουλάχιστον ένα 8αρι για 32 ESSM (είμαστε μέλος της κοινοπραξίας του ESSM), πέραν της RAM, χώρια τα υπόλοιπα.

nigozs
Member
nigozs

Με πολύ πρόχειρη έρευνα:
Το ραντάρ εμπλέκει 1000 στόχους και από ότι είδα έχει 8 κελιά για aaw πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Άρα, πρώτη ένσταση.
Υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν Perseus πυραύλους ? Μάλλον όχι.
Βέβαια το άρθρο σας αφορά την Ιταλική έκδοση της κορβέτας αυτής. Ας περιμένουμε και την Γαλλική έκδοση και βλέπουμε……
Η Ιταλική χαρακτηρίζεται φτωχή, κατά την άποψη μου και επιπλέον στα ηλεκτρονικά δεν θεωρώ τους Ιταλούς τόσο καλούς όσο τους Γάλλους.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Και οι 2 παρτον έναν βροντα τον αλλον

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Άμα πιάσαμε από γιουροπια μεριά ψωνησαμε από σβέρκο Καλύτερα να φτιάξουμε μ7α βάρκα δική μας γιατη και τα ευρωπαϊκά βάρκες είναι μη νομίζετε ότι είναι τίποτα σοβαρές προτάσεις που τις αναλυετε και της ξανα αναλυετε..!!!

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Εξαρτάται τι διαμόρφωση θα έχει. Θα είναι κάτι σαν τις Ισραηλινές κορβέτες saar 6 ή θα είναι σαν τις Γαλλικές κορβετοφρεγάτες fti ???

zap
Member
Famed Member
zap

1ον Τα μτχ πλοια και δη και τα ΑΒ τα θελουμε γιατι μας προλαβαινουν για αλλη μια φορα οι εξελιξεις. Για να γινω κατανοητως πληρως, και να ειχαμε 10 δις διαθεσιμα, τα πρωτα νεα πλοια θα πιασουν Ελλαδα το 2024 και η πληρης ανανεωση θα τελειωσει το 2030. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. 2ον Μιας και δεν εχουμε 10 δις και χρειαζομαστε και νεα σκαφη ετσι και αλλιως, νομιζω οτι η πιο σοφη προσεγγιση θα ηταν να ‘αγορασουμε’ τα δικαιωματα κατασκευης κυριων συστηματων: Ενος 3D ρανταρ Ενος Σοναρ Ενος μοντελου καθετου εκτοξευτη Ενος η δυο τυπων πυραυλων. Μετα το σε… Read more »

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Πόσοι όταν τέλειωσαν το διάβασμα, κοίταξαν πάνω αριστερά να σιγουρευτούν ότι βρίσκονται στην Π&Δ ;
silly

Aias
Member
Aias

Το άρθρο είναι καλό και ο κ. Μουρκας λέει κάποιες αλήθειες που θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά. Συγχαρητήρια.

statzi
Member
Member
statzi

Καλησπέρα και καλή βδομάδα σε όλους, από έναν “νέο” σχολιαστή, αλλά “παλιό” αναγνώστη. Καταρχάς αγαπητή ΠΤΗΣΗ, με ακόμα ένα αθράκι σας την κατάλληλη στιγμή, μας φτιάχνετε την εβδομάδα!! Το πρώτο σχόλιο μου θα είναι όμως γενικό και όχι ειδικά για το παρόν άρθρο. Καταρχάς, ας παρθεί μέσα από διακομματική σύγκλιση στη Βουλή (και όχι στη κάθε κυβέρνηση) μια απόφαση ότι θέλουμε Ένοπλες Δυνάμεις. Και έπειτα τι Ε.Δ. θέλουμε και γιατί τις θέλουμε. Από μια τέτοιου είδους απόφαση που τελικά θα είναι νόμος του κράτους, θα είναι πλέον ξεκάθαρο προς όλους και ειδικότερα προς κάθε κυβέρνηση το τι πρέπει να κάνει… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Σωστή η παρέμβασή σου όμως με κάποιες επιφυλάξεις. Ο Χουλιαράκης ήταν Υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα ιδιωτεύει ως Καθηγητής. Τα στοιχεία λοιπόν που παρείχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν είναι έγκυρα. Την Αρμοδιότητα του Γιώργου Χουλιαράκη, την έχει τώρα ο Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος έχει απόλυτα διάφορη Μεθοδολογία (και ιδεολογικές πεποιθήσεις). Επιπλέον έχει επιτελεστεί τεράστια απόκλιση στα Έσοδα καί τις Δαπάνες, με την σημείωση πως πρόκειται για μία ΘΕΤΙΚΗ απόκλιση. Συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο παρακολουθεί την Εκτέλεση του Προϋπολογισμού, στοιχειοθετεί Πλεόνασμα 10μήνου Ιανουάριος-Οκτώβριος 2019 στο ποσό των 5,755 δις Ευρώ, έναντι στόχου 2,134 δις Ευρώ. Έχω τα αναλυτικά… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Δηλώνω υπευθύνως και με λύπη, πως αυτό το άρθρο θα έπρεπε να είχε ανεβεί το Σάββατο. cry

Terafox
Member
Trusted Member
Terafox

Οι κυβερνητικοί διαβάζουν άραγε αυτά τα άρθρα;

Athan
Member
Famed Member
Athan

Νά’σαι σίγουρος φίλε μου.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Δεν φαντάζεσαι πόσο θέλω να σε πιστέψω…

Athan
Member
Famed Member
Athan

Σε μία δαιδαλώδη υπερδομή όπως π.χ. μία Κυβερνητική ιεραρχία, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αναλύσεις ή ακόμη και “γραμμές”, αφού οι άνθρωποι που την απαρτίζουν έχουν διαφορετικές εκκινήσεις και πεδία δεξιοτήτων. Παρόλα αυτά, εάν το Επιτελείο συμπτυχθεί σε συμπαγές σώμα και διοικείται με ξεκάθαρες κατανομές αρμοδιοτήτων, των κρυστάλλινων αντικειμενικών στοχεύσεων συμπεριλαμβανομένων, τότε καταλήγει σχεδόν πάντοτε σε ένα όργανο με εγγενή, λειτουργική αποτελεσματικότητα. Πάντως, τεράστια σημασία έχουν οι μονάδες (άνθρωποι) και η, ίσως τυχαία, θέση επιρροής που κατέχουν στο σύστημα (διοικήσεως. αρχών ή ιδεών). Τυχαία λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που στα Γυμνασιακά τους χρόνια “γνώρισαν” την ΠΤΗΣΗ, τους 4Τ, τον ΗΧΟ,… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Κάπου το πήρε το μάτι μου ότι οι λαφαγιέτ είναι ήδη στο τραπέζι των αντισταθμιστικών των μπελαρά, άρα το σχεδιάγραμα μάλλον έχει πλήρη αντικατάσταση και των 9 κορτέναερ με 4 μπελάρες και 5 λαφαγιέτ. Σε 1-2 χρόνια έρχονται οι 2 λαφαγιέτ (που δεν αναβαθμίζονται απο τους γάλλους) μόνο με σόναρ και τορπιλλοσωληνες απο τις πολύ καλες ανθυποβρυχιακές τζόρτζ λέιγκέ που αποσύρονται. Φέυγουν λοιπον οι 2 απο τις 3 μη “εκσυχρονισμένες” κορτέναερ και γίνονται πολύτιμα ανταλλάκτικα για τις υπόλοιπες. Το 2024-25 που έρχονται οι 2 πρώτες μπελάρες φέυγουν και η 1 μη εκσυχρονισμένη και 1 εκσχυχρονισμενη και μενουμε με 5 εκσυχρονισμένες… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Μην γραφεις τέτοια!

Είμαι και κάποιας ηλικίας δεν αντέχω τέτοιες συγκινήσεις!!!

Οι Γάλλοι τις εksυχρονισμενες Lafa θα τις κρατήσουν και μετά το 2030

Εδώ δεν έχουμε να εκσυχρονίσουμε τις MEKO τις Lafa θα πάρουμε?

Κατευθείαν στο Λιμενικό!!

Και σταματα τις ΜΠΟΎΡΔΕΣ πως θα έρθουν το 2024 οι ΜΠΕΛAΔΕΣ

Και σταματα τις ΜΠΟΎΡΔΕΣ πως θα έρθουν το024 οι ΜΠΕΛAΔΕΣ!

Η πρώτη θα παραδοθεί το 23 και οι Γάλλοι θέλουν 2 χρονια να το καταστήσουν επιχειρησιακό
Εμείς μιλάμε για το 2 η 3o πλοίο της σειράς
Οποτε κατά το 26 στη καλυτρεη περίπτωση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συγνώμη αλλά οι “S” υπερτερούν σε ΟΛΑ τα σημεία σε σχέση με τις Lafayette. To να προσθέσουν σοναρ 40 ετών δεν βοηθάει

zulu16
Member

Eυτυχώς και βρέθηκε κάποιος να το γράψει γιατί διαβάζοντας τα σχόλια ορισμένοι όντας σε παράκρουση έχουν μπερδέψει το T.N με το USN, κάπου εκεί φυσικά συνδράμει και η ΠΤΗΣΗ με την δραματοποίηση της κατάστασης (όχι δεν αναφέρομαι ότι χρειάζεται εφησυχασμός) ΑΛΛΑ από εκεί μέχρι την θεοποίηση των δυνατοτήτων του Τ.Ν. (ενός ναυτικού παρόμοιο με το Π.Ν. σε δυνατότητες και αριθμούς) απέχουμε πάρα πολύ……. Εκτός από τις κύριες μονάδες επιφανείας, που τώρα αρχίζει την εξοπλιστική του προσπάθεια το Π.Ν πιάσαμε τώρα τις πυραυλακάτους…….. Ναι έχει πλοία που χρήζουν αντικατάστασης το Π.Ν. αλλά μια ματιά στον εξοπλισμό του εχθρού δίνει μια αντικειμενικότερη… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Οι γείτονες έχουν εκσυχρονίσει ΉΔΗ τις μεγάλες μονάδες τους
Δες εδώ
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-needs-immediate-assistance/

Ποσα 3d radar και ποσα vls/essm exoun?
Ποσα έχουμε εμείς?

Ποσα υποβρύχια έχουν?
Τι ηλικίας?
Με τι τορπίλες?

Athan
Member
Famed Member
Athan

Στις αρχικές σου διαπιστώσεις για την κατάσταση και τους αριθμούς του Τουρκικού Ναυτικού σε σχέση με το Ελληνικό, περίπου συμφωνώ. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πως η Τουρκία είναι μια Χώρα Προβολής Ισχύος η οποία εκτελεί Επιχειρήσεις Ψυχολογικού Πολέμου εδώ και δεκαετίες ενώ αντίθετα την Ελλάδα, ουδέποτε είδαμε σοβαρά τέτοιες πρακτικές. Τελευταία δε, η Προπαγάνδα και η Αγκιτάτσιά τους έχει επεκταθεί και στα Κοινωνικά Δίκτυα με στρατιές από στρατευμένους “σχολιαστές”. Είναι λοιπόν λογικό, σε συνδυασμό με την εξοπλιστική και οικονομική ένδεια στην Χώρα μας, να μας έχει δημιουργηθεί μία τουλάχιστον υπερτιμημένη εικόνα για την γείτονα. Ομολογουμένως βέβαια, πέραν της… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Έχεις αρκετά δίκαια, αλλά φτάνεις στο άλλο άκρο. Οι στόλοι αυτή τη στιγμή δεν είναι ισοδύναμοι, γιατί μπορεί πολλά πλοία των τούρκων να είναι ίδιας ηλικίας με τα δικά μας, αλλά είναι εκσυγχρονισμένα. Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη τον ρυθμό ναυπηγήσεων των γειτόνων τα τελευταία χρόνια. Δεν αναφέρομαι μόνο στις Ada, τις TF100 και τα σχεδιαζόμενα TF2000. Έχουν ναυπηγήσει από Tuzla, LST έως ΠΓΥ και πετρελαιοφόρα. Πρόκειται για έναν οργασμό νέων και ικανών μονάδων. Δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, αλλά είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Ίσως ακόμα η διαφορά είναι μικρή, αλλά αν συνεχιστεί η τουρκική δραστηριότητα με την ελληνική αφασία,… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Σ’ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν διαφωνώ για το ότι οι στόλοι δεν είναι ισοδύναμοι, στο δε κείμενό μου θεωρώ δεδομένο πως αυτό το στοιχείο είναι σε όλους μας γνωστό. Εξάλλου κανείς μας δεν είναι “αγαθός” εδώ μέσα. Σημασία όμως έχει, οι δύο Δυνάμεις να είναι συγκρίσιμου δυναμικού και μάλιστα σε ενεστώτα χρόνο, δηλαδή ΣΗΜΕΡΑ. Σ’αυτό είμαι κάθετος. Κανένα στοιχείο της Ναυτικής Ισχύος του Τ.Ν. ΣΗΜΕΡΑ δεν αποτελεί παράγοντα ανατροπής της Στρατηγικής Ισορροπίας στον χώρο του οικείου Γεωπαιγνίου. Σ’αυτό συμφωνείς κι εσύ καθώς γράφεις πως “ίσως ακόμα η διαφορά είναι μικρή, αλλά αν συνεχιστεί η τουρκική δραστηριότητα με την ελληνική αφασία..”… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Γενικά καλά τα λές. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία για τις FTI στην τελική της μορφή.

Ακόμα είναι ζητούμενη η τελική διαμόρφωση των [email protected], όπως και το κόστος τους. Θα υπάρχουν άραγε αντισταθμιστικά και αυτά θα είναι οι LaFayette ή μήπως κάποια Μ2000-5F;

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η περίπτωση των Arleigh Burke ή Tico. Αν καταφέρει το ΠΝ να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αντιτορπιλικά/καταδρομικά – χωρίς να αποκτηθούν ταυτόχρονα από το ΤΝ – θα αλλάξει επίπεδο και θα μιλάμε για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο!

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Ενδιαφέρουσα ανάλυση και άποψη. Προϋποθέτει την ορθολογική λειτουργία των ναυπηγείων (η οποία εκκρεμεί για δεκαετίες). Ο εξοπλισμός των ΕΔ δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως “αγορά του αιώνα” που γίνεται κάθε 20 – 30 χρόνια. Είναι μία συνεχής διαδικασία ανανέωσης και αναβάθμισης/συντήρησης του εξοπλισμού που βασίζεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό. Εννοείται ότι η αναπροσαρμογή του σχεδιασμού σε νέες συνθήκες και ανάγκες πρέπει να είναι επίσης συνεχής. Ο παράγοντας “οικονομία” είναι πολύ σημαντικός σε όλη αυτήν την διαδικασία. Η συμμετοχή της χώρας σε πολυεθνικά προγράμματα τύπου ευρω-κορβέτας, ευρωμαχητικού, κλπ. είναι πολλαπλά ωφέλιμη. Το κόστος δείχνει να είναι κατ΄αρχάς υψηλό για την χώρα… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Συμφωνώ αλλά με την επισήμανση πως δυστυχώς, οι ανάγκες για τα επόμενα 5-7 χρόνια είναι εξαιρετικά πιεστικές για ένα Blue Water Navy στα Ελληνικά Νερά. H Ελλάδα θα πρέπει πλέον να υπερασπιστεί την μεγαλύτερη επένδυση στην Ιστορία της (Φ.Α.), τα Εθνικά και Διεθνή Δίκτυά της (Eurasia Interconnector+) και την αρκετά πιθανή Εδαφική της Επέκταση ( (Εθνικά Χωρικά Ύδατα και ΑΟΖ). Συμπτωματικά (;) όλα έχουν να κάνουν με το Υγρό Στοιχείο, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Οι Αμυντικές Επενδύσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, προσεκτικές, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ. Ο Ναυτικός Αγώνας μπαίνει στο προσκήνιο, όπως και σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Ιστορίας μας, σηκώνοντας… Read more »

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Κατανοώ απολύτως και συμμερίζομαι την ανησυχία σου. Συμφωνώ και ως προς το πιθανό χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που αναμένονται στην περιοχή μας. Πρέπει όμως να γίνει επίσης κατανοητό ότι η θέση μας έχει μία δυναμική που ενισχύεται ή αποδυναμώνεται συνολικά από τις επιλογές μας και όχι απόλυτα και μόνον από τον εξοπλισμό που έχουμε στην κατοχή μας. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε “από την μύγα ξύγκι” σε κάθε αγορά, σύμβαση, συμφωνία που αφορά οποιαδήποτε προμήθεια υλικού ή υπηρεσίας, επιδιώκοντας το υψηλότερο δυνατό ποσοστό εγχώριας συμμετοχής και το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα επιχειρησιακά. πρέπει… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Επιτέλους ας συμμετάσχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε τα χρήματα που ξοδεύουμε να δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Τα μεταχειρισμένα δε δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η European Patrol Corvette είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, αν τα πλοία κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία και αν έχουμε συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο όλο εγχείρημα. Τα λεφτά που ξοδεύουμε για άμυνα θα πρέπει να έχουν τη μορφή επένδυσης στην αμυντική τεχνολογία. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα κινηθεί το project διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. Εάν η δέσμευσή μας είναι για 10-12 κορβέτες (σε βάθος 15 ετών) τότε η εκτίμησή μου είναι πως το μοναδιαίο κόστος… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι άκρως ενδιαφέρον και θα έπρπεπε να το κυνηγούσαμε πολύ, τώρα που είναι η αρχή και θα μπορούσαμε να συδιαμορφώσουμε τα δικά μας SPECS. Συμφωνώ κι εγώ, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για 10+ σκάφη, “ελαφριάς” και “βαριάς” έκδοσης θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες επιτήρησης (Δ/ση Σκαφών Επιτήρησης), αποστολές εξωτερικού και θα συμπλήρωνε σημαντικά την Δ/ση Φρεγατών τόσο από άποψη αριθμών όσο και δυνατοτήτων.

Δεν είναι όμως εναλλακτική των φρεγατών μην γελιόμαστε.

ΥΓ – Αυτό το ότι το NS100 αντιμετωπίζει 16 στόχους ταυτόχρονα από πού βγαίνει;

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Το κυριότερο είναι ότι θα φεύγαμε από τις σχεδιάσεις στα χαρτιά (ALS). Η όλη τεχνογνωσία ρεαλιστικής σχεδίασης και πραγματικής κατασκευής πλοίου, θα μας βοήθαγε πάρα πολύ, στη συνέχεια, προς σχεδίαση και κατασκευή εγχώριων φρεγατών και μελλοντικών ΤΠΚ (έχοντας δηλαδή μια βάση που ….επιχειρεί). Όπως έγινε και με τις Fremm, κάθε χώρα, μπορεί (προφανώς) να προσαρμόσει/επιλέξει και δικά της συστήματα (από εγχώριες εταιρείες, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς). Φυσικά, με τους εταίρους θα είχαμε διάφορα θέματα, διότι εμείς εννοούμε ΠΡΟΦΑΝΩΣ μια κορβέτα όχι κάτω από 3.000-3.200 τ. προς Saar, ενώ οι άλλοι είναι αμφίβολο αν θέλουν τέτοιας κρούσης PATROL πλοίο. Αυτό… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Σχετικά με την εμπλοκή 16 στόχων ταυτόχρονα, το αναφέρει το άρθρο και μάλλον γιατί το NS100 είναι ραντάρ AESA, αλλά δε γνωρίζω περισσότερα. Πάντως πέρα απο τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα European Patrol Corvette σημαντική είναι και η συμμετοχή μας και στο πρόγραμμα Futur missile antinavire ( FMC/Perseus)!

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Στο Patrol πλοίο ναι υπό προϋποθέσεις.
Στον Περσέα 100% ναι και με κλειστά μάτια.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Η Τρισδιάστατη λογική σου είναι σωστή. Το πρόβλημα μας όμως είναι η Τέταρτη Διάσταση, δηλαδή ο χρόνος. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη σε 5 χρόνια (ίσως νωρίτερα) να αναμετρηθεί ακόμη και με Κινητικό Πόλεμο με έναν ισχυρό αντίπαλο, κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε Εθνικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Να είμαστε έτοιμοι, ταχείς, αποτελεσματικοί και έξυπνοι. Οι προκλήσεις των επόμενων 5-7 χρόνων πρέπει να μας κάνουν κατακλυσμικούς στις αποφάσεις μας, έστω κι αν αυτές είναι αντιοικονομικές ή αν δεν συμφωνούν με τις Καλές Πρακτικές περί Εθνικών Επενδύσεων σε χρόνο, κονδύλια ή δέσμευση Ανθρώπινου Δυναμικού. Η γνώμη μου λοιπόν είναι, πως όλα… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

πλοια σε 3 χρονια δεν δινει κανενας αδελαιδες ηταν εφυγαν το μονο που μπορει να γινει ειναι εμζ σοβαρο στης μεκο και περεταιρω αναβαθμιση των εκσυγχρονισμενων s

Athan
Member
Famed Member
Athan

Για τις ΜΕΚΟ να είσαι σίγουρος, για τις S δεν υπάρχει περίπτωση αν και θα σου πω κάτι που μας διαφεύγει γι’αυτά τα καράβια. Εάν κάποιος καλός δημοσιογράφος (ή “Μοϊκανός”) μαζέψει πληροφορίες για το τί επετεύχθει με “μικρές” επεμβάσεις και “μικρές” αλλαγές στα Κινητήρια Σκεύη, τα Η/Ζ, τα ΣΥΖ, τα Η/Ο, ίσως εντυπωσιαστούμε αρκετοί.
Εάν εννοείς αυτό μαζί με κάποια στοχευμένα προγράμματα βελτιώσεως, ναί.
Για σοβαρό upgrade όμως δεν το βλέπω.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

τοσο δυσκολο ειναι να αναβαθμισουμε το φαλανξ? η να αναβαθμισουμε καποιον σενσορα τα θεωρω απλα αλλα συμαντικα εστω κ αν μεινουν πχ αλλα 5 χρονια.

A.K.
Member
A.K.

Δεν βλεπω πως μπορουμε να αντικαταστησουμε πυραυλακατους με κορβεττες 1 προς 1 οταν μονο το ελικοπτερο που θα εχουν αυτες θα κοστιζει οσο μιση πυραυλακατος. Επιπλεον απ’οτι ειδα εχουν διπλασιο πληρωμα και περιορισμενο οπλισμο. Ιδιαιτερα για το τονναζ τους. Οσο εξελιγμενα συστηματα και αν εχουν, οταν εχεις 4 η 8, η 48 πυραυλους τοσους μπορεις να ριξεις και μετα φευγεις. Τελος, αλλο ενα πλοιο 700-800 τονων με max ταχυτητα 35kn (η οτι καταφερνουν να πετυχουν σημερα οι Combattante…), αλλο ενα 2500-3000 τονους με max ταχυτητα 28kn οταν ακομα ειναι του “κουτιου” οπως ειδα στο σαιτ της Fincantieri. Αν χρειαζομαστε ανθυποβρυχιακα… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι χάνουμε το δάσος. Τι χρειαζόμαστε τον στόλο, ναυτικό αεροπορικό κτλ? Για να υπερασπιστούμε την ΑΟΖ και τα νησιά μας. Πότε θα χρειαστεί να τα υπερασπιστούμε? Μέσα σε αυτό το έτος, άντε το πολύ στην τριετία. Εάν τελειώσει το νταβαντούρι με την Τουρκία και ξεκινήσουν γεωτρήσεις κτλ, μετά δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερο νόημα να είμαστε συνέχεια αστακοί, ούτε έχει νόημα να βάλουμε από τώρα παραγγελία όλο τον αμυντικό προϋπολογισμό 20 ετών για κάτι που θα έρθει το 2027 και βάλε, χωρίς να ξέρουμε που θα βρισκόμαστε τότε. Άρα, όλος ο σχεδιασμός πρέπει να είναι focused στις ενέργειες που… Read more »

Chris
Member
Famed Member
Chris

Εντάξει απλά θα αγοράσουμε πυροσβεστήρα μετά τη φωτιά. Δε βλέπω που είναι το πρόβλημα.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πρόβλεψη Ελληνικού ναυτικού 2030: -2-3 ΑΒ -4 [email protected] -4 ΜΕΚΟ up (GR) -4 MEKO Anzac -8 Super Vita +υποβρύχια σύν διάφορα άλλα πλοία είτε μικρότερα είτε άλλων ρόλων. Οι 8 ΜΕΚΟ αν είναι upgraded και αν τελειώσουν οι φασαρίες με τους γείτονες, μας πάνε άνετα μέχρι το 2035, όπου πλέον μπορούμε να σκεφτούμε τι θέλουμε. Έως τότε μπορεί να μιλάμε για εντελώς διαφορετικό θαλάσσιο αγώνα με drone πλοία, λέηζερ ή ακόμη και ενδεχομένως πολύ λίγα επιφανείας σκάφη και αρκετά υποβρύχια (ακόμη και αυτά μπορεί να ήταν drone like. Γιατί να δεσμευτούμε από τώρα σε ένα γιγάντιο πρόγραμμα, που όταν έρθει… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Συμφωνώ απολύτως και για του λόγου το αληθές,σου κρεμάω παλαιότερο σεντόνι μου: “Η αναβαθμισμένη πολιτικά και τεχνικά Τουρκική απειλή στην θάλασσα, ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Η Ελλάς δεν “καίγεται” για πλοία “περιπολίας” ή προβολής σημαίας. Έχει τις Ρουσσέν γι’αυτό ή/καί καινούρια δωρεάν Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης από την Ε.Ε. Η Ελλάς χρειάζεται πλέον 2 ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΧΗΣ, περίπου αυτάρκεις, με χαρακτηριστικά BLUE WATER NAVY για να “ασφαλίσει” ίσως την μεγαλύτερη Εθνική επένδυση στην Ιστορία της, την εξόρυξη Φ.Αερίου και την μελλοντική χάραξη της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό δε ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την εξασφάλιση των παραδοσιακών Αιγαιακών της ερεισμάτων.… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

καλά είναι τα case study αλλά έχεις εικόνα απο operation and support (O&S) των μπουρκ ή τίκο?
Τα πρώτα στοιχίζουν $35εκ (32εκ ευρώ) στους Αμερικάνους και τα δευτερα 45εκ (41εκ ευρω) ετησίως…
Δλδ 105εκ$ (94εκ ευρω) και 135εκ$ (121εκ ευρω) αντίστοιχα τα 3…
Φυσικά θα έχει νόημα αν έχεις και κάποιο μετρο συγκρισης…
πχ βάσει των στοιχείων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας των 4 φρεγατών MEKO-HN200 ανέρχεται σε 11.2εκ ευρώ…
Η ετήσια δαπάνη για τις 9 φρεγάτες τύπου S είναι ένα εκατομμύριο μικρότερη (10.2 εκ ευρώ)…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απίστευτο σχόλιο αυτό eek
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν εύκαιρα τέτοια στοιχεία…
Επομένως ένα TICO στοιχίζει ετησίως τα διπλά χρήματα από όλες μαζί τις φρεγάτες του ΠΝ…(υπάρχουν διαφοροποιήσεις, δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα τα μεγέθη, όμως κρατάμε τη γενική εικόνα)
Το σημειώνω για την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουν οι μπουρδολογίες

Athan
Member
Famed Member
Athan

Φίλε μου, μακάρι να είχαμε καταφέρει να βρούμε (και να προβλέψουμε) το ετήσιο κόστος λειτουργίας οιασδήποτε Αμερικανικής Κλάσεως. Θα είχαμε γίνει εξαιρετικά πολύτιμοι για την Seapower and Expeditionary Forces Subcommittee έχοντας λύσει την “διαμάχη” ανάμεσα στο CBO και το USN για τα εν λόγω στοιχεία, ενώ οι Ρώσοι Καγκεμπίτες θα μας πλήρωναν βουνά χρυσάφι για τον αλγόριθμό μας. Πέραν της πλάκας τώρα, εάν οι αριθμοί σου στηρίζονται σε ελεύθερες πηγές, προφανώς αφορούν το Total Ownership Cost* και όχι το Τotal Life-Cycle ή Operating and Support Cost, ίσως μάλιστα η πηγή σου να μην είναι ξεκάθαρη σ’αυτό. Οι περισσότερες λαμβάνουν υπόψιν… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Καμία μελέτη… Selected Acquisition Report (SAR)… Για Average Annual Cost Per Ship μιλάμε… 2016 https://www.esd.whs.mil/Portals/54/Documents/FOID/Reading%20Room/Selected_Acquisition_Reports/16-F-0402_DOC_78_DDG_51_Dec_2015_SAR_FINAL_Redacted.pdf και 2018, https://www.esd.whs.mil/Portals/54/Documents/FOID/Reading%20Room/Selected_Acquisition_Reports/18-F-1016_DOC_53_Navy_DDG_51_SAR_Dec_2017.pdf Φίλε μου δεν είναι τυχαίο αυτό που και οι ίδιοι χρήστες λένε (και μοναδικοί μπουρκ τικο, τυχαίο?)… “Η ερώτηση εκείνη του Αμερικανού Ναυάρχου έφερε την διαπίστωση κι από ανώτατους Αξιωματικούς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που ήταν «να απλώνεις το χέρι σου μέχρι εκεί που μπορείς να φτάσεις κι όχι να πηγαίνεις εκεί που δεν αντέχεις» . Οι ίδιες πηγές τώρα σημειώνουν ότι είναι τόσο ΥΨΗΛΟ το κόστος συντήρησης, λειτουργίας που θα προκαλέσει άμεση αφαίμαξη στο Πολεμικό Ναυτικό με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Ένα punctuality test για να μην γράφω σεντόνια χωρίς λόγο.
Συγγνώμη για την αργοπορία αλλά η εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη.
Εάν “ακούς” να σου απαντήσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί συμπεριλαμβάνουν το κάστος της μισθοδοσίας (για 300+ άτομα). Αντε και το βγάζουμε από τον υπολογισμό. Πόσο θα αλλάξει το κόστος; Αντί για 2 προς 1, να γίνει 1 προς 1 (ετήσιο κόστος TICO προς ετήσιο κόστος 13 φρεγατών ΠΝ);
Και πάλι η σύγκριση είναι συντριπτική

CKfurious
Member
CKfurious

Πως θα έχουμε 4 MPELADES μέχρι το 2030?? Οι Γάλλοι θα ναυπηγήσουν 5 με το 1o επιχειρηασιακό το 2025 και το τελευταίο κατά το 2030 Από αυτά εάν συμφωνήσουμε θα πάρουμε 2 Οποτε στη καλύτερη περίπτωση θα έχουμε 2 ΜΠΕΛaΔΕΣ επιχειρησιακές μέχρι το 2030! Για τις ANZAC: Οι αυστραλοί θα αρχίσουν να τις αποσύρουν από το 2030 μέχρι το 2043 Πως θα πάρουμε τις 4 by 2030??? Εδώ δεν μπορούσαμε να πάρουμε τις 2adelaide θα πάρουμε τις 4 Anzac?// Για να προσγειωθούμε λίγο!! 530mil είναι τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς το χρόνο και για τους 3 κλάδους Κάντε προτάσεις ρεαλιστικές με… Read more »

antonios
Member
antonios

Τι εγινε ρε παιδια εκει στην ΠΤΗΣΗ παλι ολως τυχεως το δικο μου μυνημα “χαθηκε” στην μεταφραση (λογοκρησια)? Καλα κανω και βγαζω φωτο ολοων των μυνηματων που ποσταρω εδω…Καποια στιγμη θα ποσταρω στα social media ολα τα λογοκριμενα μυνηματα μου απο εσας για να παρετε ΞΕΚΑΘΑΡΗ σταση περι λογοκρησιας.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Οι απειλές σας δε βοηθούν. Ποστάρετε ότι θέλετε, όπου θέλετε. Τώρα, αν μιλάτε για το σχόλιο, που μια χαρά πήγαινε, και στο τέλος δεν κρατηθήκατε, και γράψατε για “μίζες”, όχι δεν το εγκρίναμε. Αν θέλετε το καταλαβαίνετε, και συμμετέχετε με επιχειρήματα στις συζητήσεις, ή απλά ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν θα υπάρξει άλλη απάντηση.

antonios
Member
antonios

Οι μιζες δεν “στοχευαν” εσας αλλα τους πολιτικους. Εσεις γιατι θιχτήκατε ? Ειστε πολιτικοι και δεν το γνωριζουμε ή οι πολιτικοι μας ΠΟΤΕ δεν πηραν μιζες σε αυτον τον αγγελικα πλασμενο τοπο?

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Σημασία δεν έχει τι έκαναν αλλά τι μπορείς να αποδείξεις εσύ ότι έκαναν. Η σελίδα παραείναι σοβαρή για να φιλοξενεί κράξιμο άνευ αποδείξεων

antonios
Member
antonios

Αρα συμφωνα με την λογικη σου η Ελληνικη Δικαιοσυνη που καταδικασε πολιτικους για μιζες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ αρκετα για’σενα.

antonios
Member
antonios

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε ότι οι μίζες δεν αφορούσαν το περιοδικό θα αφήσετε να εμφανιστεί το μήνυμα μου?

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Παντως εδώ που τα λέμε αντικαθιστώντας με κορβέτα ΚΑΙ φρεγάτες ΚΑΙ ΤΠΚ ότι γλιτώνεις σε χρήματα από τις φρεγάτες τα δίνεις για την κορβέτα που είναι ακριβότερη από ΤΠΚ και στο τέλος έχεις ένα πλοιο που δεν κάνει ΟΥΤΕ την δουλειά της φρεγάτας ΟΥΤΕ την δουλειά της ΤΠΚ… Τώρα όσον αφορά τον FC/ASW “Perseus” αυτός προορίζεται να βάλλεται από sylver A70 άρα αν υποθέσουμε ότι η κορβέτα θα φοράει Α70 έχει χώρο για άλλο vls εκτοξευτη? Κι ο Perseus είναι βλήμα και κελί με ότι σημαίνει αυτό για τον φόρτο των Α/Α πυραυλων… Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι το καλύτερα… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Αυτο θεωρώ ειναι το ατού των Γαλλικών…..οτι γαλλικό και να πάρουμε (αφού είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε mdcn) θα πρεπει να απαιτούμε να μπαίνει Α70…….ακόμη και κομπανταντ να πάρουμε Α70 θα πρεπει να ζητήσουμε…..

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το Α70 έχει μεγαλύτερο ύψος/βάθος άρα δεν μπαίνει σε μικρά πλοία αλλιώς θα προεξέχει προς τα πάνω σαν φουγάρο, ήδη στις Μπελάρα συζητιέται ότι μπαίνει δεν μπαίνει, πόσο μάλλον σε μικρότερα.

Από την άλλη, δεν θα χρειαστεί σε άλλα πλοία, γιατί αν παίρναμε μερικά (έστω 2) ΑΒ, και 4 Μπελάρες, με το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής τελειώσαμε, δεν χρειάζεται να είναι όλα μας τα πλοία έτσι, τα άλλα το μόνο που χρειάζονται είναι άμυνα σημείου (και ουσιαστικά αυτοπροστασίας του πλοίου και όχι προστασία της περιοχής), όπου με μικρό κόστος και εγκατάσταση μπορείς να έχεις πολλές επιλογές.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Από την άλλη ο Aster30 εκτοξέυεται κι από sylverA50 οποτε δεν σε εμποδίζει κάτι να κουμπώσεις μερικούς στις γενικής χρήσης φρεγάτες σου ειδικά αν έχεις επιλέξει μια διαμόρφωση με 2xA50 για αυτές. Το sea fire θα το έχουν έτσι κι αλλιώς οπότε μιλάμε για κατάσταση plug and play. Μπορούν βεβαίως και να αιτηθούν βολή aster30/MdCN από φρεγάτα AAW και να τον κατευθύνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Ο mdcn έχει 6,5 μέτρα μήκος όσο και ο καλιμπρ (6,2+) ο sylver A70 έχει μήκος 7 μέτρα, θα φτάνει με τον κατάλληλο σχεδιασμό μεχρι την
υπέρκατασκευή (χαμηλη) σε ενα πλοίο 900-1000tn πρακτικα οπως και στις ρωσικές κορβέτες…..ειναι ζήτημα φιλοσοφίας……
Με τα καινούργια ραντάρ με μεγάλες εμβελειες θεωρητικά και μαλλον και πρακτικα θα μπορούσε να εκτοξευτεί ακόμα και ένας Αστέρ 30 απο ενα μέγεθος ελαφριάς ταχύπλοης κορβέτας..

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Χώρο θα έχει, γιατί μιλάμε για 3.000 τ περίπου. Το θέμα είναι ότι απαιτούνται έτσι 3Χ8 vls. Ένα για τον Περσέα, ένα για α/α βλήματα και ένα για άμυνα σημείου (ESSM) (για τις min ανάγκες τις δικές μας).

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Αν α/α βλήματα εννοείς μεγάλου βεληνεκούς (aster30, SM2) το πιθανότερο είναι να μην μπορείς να τα εκμεταλλευτείς γιατί το ραντάρ NS100 αν και είναι εξαιρετικό είναι αυτοάμυνας, δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες οι κορβετες έχουν μικρού-μεσαίου βεληνεκούς Α/Α πυραυλους. Αλλά και περα απο αυτο με 2 έξτρα vls,βλήματα, CIWS, σόναρ τροπιδος/vds σε τι τιμή θα φτάσει? Συμφέρει να πας σε μία εντελώς νέα ναυπήγηση για να κερδίσεις 100 εκατομμύρια που θα τα δώσεις για υποστήριξη/εκπαίδευση (νέος τυπος γαρ) και να χάσεις σε αισθητήρες και επιπλέον όπλα?

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Γενικά δεν έχεις άδικο. Φθηνό πολύ δεν θα είναι. Θα κερδίσεις βέβαια αλλά όχι μισή τιμή. ΟΜΩΣ, όπως λέω και παρακάτω, θα λάβεις τεχνογνωσία σχεδίασης και κατασκευής πραγματικού πλοίου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσεις, επί πραγματικής βάσης να σχεδιάσεις όποιο εθνικό πλοίο θέλεις (μεγαλύτερο, ίδιο ή μικρότερο) και να μην έχεις ανάγκη κανένα (εκτός από τα συστήματα που θα εισάγεις). Νομίζω ότι το NS100 κάνει και καταύγαση και μια χαρά εύρος έχει στα 280 χλμ. Αν και το τονάζ σηκώνει και NS200. Είναι απαραίτητα όσα αναφέρω (και εσύ). Γιατί εμείς δεν τα θέλουμε σαν περιπολικά. Έχουμε συγκεκριμένες απειλές απέναντι. Επίσης… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Πολυ καλα τα λες αλλά η συγκεκριμένη δεν είναι ένα τέτοιο σχέδιο. Υπάρχουν σχέδια που καλυπτουν από ΤΠΚ μέχρι φρεγάτα και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Γνώμη μου ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε αυτή την πολυτελεια. Ίσως στο επόμενο ναυπηγικό πρόγραμμα κι αφου έχουμε λυσει τις εγγενείς μας αδυναμίες. Τώρα όσον αφορά τα ραντάρ, οι χιλιομετρικές τους επιδόσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον χώρο όσο με την ισχύ. Δλδ το Sea fire θα δει και θα στοχοποιησει έναν στόχο χαμηλού ίχνους μακρύτερα από το NS100 πχ στα 80χλμ όταν το NS100 θα τον δεί στα 40χλμ.Αντιστοιχες είναι… Read more »

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Θα συμφωνήσω γενικά. Και όντως υπάρχουν και πολλές έτοιμες σχεδιάσεις για να κτίσεις άμα θέλεις.

Giannis
Guest
Giannis

Εξαιρετικό θέμα,…αλλά γιατί πιστεύω ότι για το συγκεκριμμένο δε θα γίνει ΤΙΠΟΤΑ..
Σε σχέση με προηγούμενο θεμα περί 4 Arleigh Berk…θα είναι το αντίστοιχο του F35 στην Πολεμική Αεροπορία. Θα δεσμεύσει ανθρωπινους πορους και σημαντικό κόστος για πολλά χρόνια…εκτός και αν δεήσουν να αυξησουν τον προυπολογισμό για εξοπλισμούς.

zap
Member
Famed Member
zap

Με κινδυνο να γινω κουραστικος, θα ξαναπω, θελουμε πλοια ΤΩΡΑ, οχι το 2026 !!
ΤΩΡΑ ειναι τα γεωτρυπανα του γειτονα στην ΑΟΖ. ΤΩΡΑ θα γινει το ξεκαθαρισμα. Το να γινουμε αστακοι το 2024 δεν θα εξυπηρετει κανενα συμφερον μας, πως να το κανουμε.

Aias
Member
Aias

Έχετε απόλυτο δίκιο. Θέλουμε υλικό και μάλιστα με Hot transfer. Σε αυτό το μήκος προφανώς ήταν έκπληξη η μη αγορά των αδελαιδων, μπορούμε να πούμε. Είναι έκπληξη πως η χώρα μπήκε σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ και ένα πρόγραμμα αναβάθμισης αλλά δεν ζήτησε μεταχειρισμένα φ16. Μπορεί να ακούγονται καφενειακα τα παραπάνω, αναρωτιέμαι πως ακούγονται τα περί φρεμ και μπελ; Στο θέμα και στο ίδιο ανάλαφρο κλίμα θεωρώ πως η σύνδεση μας σε τέτοια προγράμματα μας βάζει αυτόματα σε σύγκριση με χώρες Γαλλία, Ιταλία και αναπόφευκτα στο ρόλο του κομπάρσου και φτωχού συγγενή. Αν ενώσουμε σε όποια μορφή προστασίας δε… Read more »

teo
Member
Trusted Member
teo

Δυστυχώς με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μιλάμε για μια ακόμα μακέτα με παράδοση από 2027-28 και μετά. Ένα πλοίο “patrol” που οι Ιταλοί το προορίζουν για ειρηνικές περιπολίες εμείς το θέλουμε στο καμίνι του Αιγαίου. Με τα 8 ολάκερα κελιά του, τους 24 κόμβους του και την έλλειψη σόναρ τρόπιδας, θα σκορπάει τον τρόμο στις μηχανότρατες ανατολικά και νότια της Κρήτης.. ή κάποιοι θέλουν κορόιδα για να μοιραστούν το έξοδα ανάπτυξης αχρείαστων πλοίων ή έπεσα σε λάθος ιστοσελίδες με λαθος πληροφορίες!!! Ας σοβαρευτούμε… ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να αντικατασταθούν 1 προς 1 οι S είναι οι Gowind των ΗΑΕ και… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Το πρόγραμμα είναι σαφώς μακροπρόθεσμο και εκ των πραγμάτων δεν είναι λύση για αντικατάσταση των φρεγατών.

Όμως αν μπαίναμε συμμέτοχοι εγκαίρως, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σκάφος που θα πληρεί τις απαιτήσεις μας, με υποεκδόσεις του.

Το πρόβλημα μας μακροπρόθεσμα είναι κυρίως δόγματος των ΕΔ. Δεν θα έπρεπε να απαξιώνουμε την αξία σύγχρονων ξιφιόπλοιων σε ένα μεγάλο δίκτυο κεντρικό θέατρο επιχειρήσεων.

Να σημειώσω με την ευκαιρία πως ο ΥΕΘΑ έκανε αναφορά σε προσπάθεια αγοράς ΑΝΖΑC, Π&Δ αναμένουμε να μας πληροφορήσετε!

George
Member
George

To patrol είναι για το λιμενικό και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ΕΕ
Αν αφήναμε τα μαξιμαλιστικά και πηγαίναμε σε Gowind φρεγάτες των 3,100 tons για αντικατάσταση των S το λογικό θα ήταν οι Gowind των 1000 tons για αντικατάσταση των Combatante-III

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

https://www.meta-defense.fr/2019/11/16/fdi-grecques-renforcement-des-capacites-anti-aeriennes/

Διαβάστε το όσο προλαβαίνετε (γίνεται συνδρομητικό μετά από λίγες ώρες)

Το ΠΝ συζητάει για όπλα στην ΜΠΕΛΑΡΑ:

α. CAMM (32 πύραυλοι στην 8άδα) grin grin
β. Strales
γ. Simbad (ΔΙΠΛΟΣ και όχι εξαπλός Mistral) cry cry

Μας έπεισαν να ΜΗΝ βάλουμε CIWS?? ΦΤΙ θα την λέω από ‘δω και πέρα

(και θέλετε και συμπαραγωγές με τους Γάλλους – αν αυτή η έκδοση που βλέπουμε είναι η ιταλική, η γαλλική μάλλον δεν θα έχει ούτε πυροβόλο)

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Το Strales είναι και CIWS και μάλιστα κορυφαίο με εμβέλεια 8 χιλιόμετρα Το SIMBAD-RC είναι επίσης CIWS αν διαβάσεις το σάιτ της MBDA το λέει ξεκάθαρα αντιβληματικές ικανότητες, και υποθέτω ότι θα είναι σίγουρα 2 αφού καταλαμβάνει και μικρό’ χώρο και ίσως 3 η 4 αν δεν μπεί καθόλου Millenium RapidFire. Και οι CAMM αντιβληματικές ικανότητες έχουν επίσης καλύτερες και απο ESSM.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το Strales είναι και CIWS, οι CAMM έχουν αντιβληματικές ικανότητες: Συμφωνώ.
Όμως το Strales θα έχει περιορισμούς σε θαλασσοταραχή.
Το δε SIMBAD-RC χρειάζεται εντοπισμό / στοχοποίηση από χειριστή – και μιλάμε για 2 κομμάτια (δεν ξέρουμε αν μπει και άλλος εκτοξευτής). Άλλωστε οι Γάλλοι δεν ξέρουν τι είναι CIWS…
Τόσο δύσκολο είναι να μπει ένα καταραμένο CIWS?? Έστω ένα millenium?
Να θυμίσω ότι οι Type 26 θα έχουν 48 CAMM, θα έχουν όμως και 2 Phalanx
Και το ΠΝ έχει 6 πλοία με πολλές δεκαετίες στην πλάτη που έχουν από 2 CIWS – συστήματα αποκλειστικά για αντιπυραυλική προστασία
Αυτό που πάει να γίνει είναι πισωγύρισμα…

CKfurious
Member
CKfurious

Ψυχραιμία ! Τις πληροφορίες που είχε ανεβάσει το defencereview.gr αναφέρει δίνει άλλωστε και το όνομα του σχετικού έλληνα δημοσιογράφου. Το meta defence ασχολείται πολύ με τα προγράμματα του ελληνικού ναυτικού Aʼλλωστε η συγκεκριμένη ανάρτηση της ΠΤΉΣΗΣ με αφορμή ανάρτηση του ξεκίνησε υποθέτω Γενικώς προωθεί τα συμφέροντα της γαλλικής βιομηχανίας αφού έχει και ανάλογα δημοσιεύματα για το πορτογαλικό ναυτικό Οποτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο σκεπτικισμό Προηγούμενο δημοσίευμα αναφερόταν σε τοποθέτηση MK41 και ESSM Υπενθυμίζω πως έχουμε LoI για να πάρουμε MPELADA ίδιο με αυτό του γαλλικού ναυτικού για λόγος κόστους και χρόνου παράδοσης Αυτό άλλωστε έγραφε σε προηγούμενο δημοσίευμα… Read more »

Wisdom
Member
Noble Member
Wisdom

Σχεδόν σε κάθε άρθρο που αφορά προμήθεια κύριων μονάδων επιφανείας για το ΠΝ γίνεται εύλογα λόγος για ανάγκη απόκτησης μονάδων με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και ως παράδειγμα έντονης ανάγκης αναφέρεται προφανώς το σύμπλεγμα Καστελλόριζου-Ρω-Στρογγυλης. Έχει επίσης αναφερθεί πολλές φορές ότι σε όλα τα σενάρια επιθετικής κίνησης ή τεχνητής κρίσης από Τουρκία, η κατάληψη αυτών των 3 ελληνικών νησιών είναι πάντοτε ένας από τους πρώτους χρονικά στόχους και εύλογα καθότι, σε περίπτωση επιτυχίας για τους γείτονες, δημιουργεί ένα τρομερό τετελεσμένο υπέρ τους, αποκόπτοντας τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και προσθέτοντας στην Τουρκία εκατοντάδες τετραγωνικά ναυτικά μίλια κλεμμένης ΑΟΖ και μάλιστα σε… Read more »

Velos
Member
Velos

H ιδεα σου ειναι καλη και πρεπει η ΑΣΔΕΝ να την λαβει σοβαρα υποψιν, σε μια προσπαθεια αποτροπης και επιχειριακης ισχυος. Πιστευω οτι υπαρχουν μερικα Εxocet M38 στις αποθηκες, που θα μπορουσαν να εγκατασταθουν στο συμπλεγμα, το συντομοτερο δυνατο.. Ολοι ξερουμε την στρατηγικη σημασια του συμπλεγματος. Φανταζομαι η ΑΣΔΕΝ διαβαζει Π+Δ.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Δεν υπάρχουν ΜΜ38, έχει λήξει το όριο ζωής τους.

elrod
Guest
elrod

18 κορβετες visby και ελυσες οτι προβλημα εχεις.

Spirit
Guest
Spirit

Κανονικά το ΠΝ πρεπει να ξεκινήσει ναυπηγικό πρόγραμμα 10-12 πλοίων ~3000 τόννων, ώστε να αντικατασταθούν όλες οι κύριες μονάδες του στόλου. Η πρώτη ΜΕΚΟ θα είναι ήδη 30 ετών όταν τελειώσει τον εκσυγχρονισμό. Αλλοι αποσύρουν στα 30 χρόνια πλοία που έχουν υποστεί και ΕΜΖ!
Εχουν κολλήσει στις δύο Belhara και δεν βλέπουν τίποτα μπροστά τους. Βάζουμε προδιαγραφές (captas 4C, 1xMk.41, RAM, Ραντάρ AESA GaN, τορπίλες & αντίμετρα κλπ) και όποιος θέλει προσφέρει χρηματοδότηση και παίρνει το συμβόλαιο.

Πρόβλημα με τις φρεγάτες, πρόβλημα με τα υποβρύχια, πρόβλημα με τις ΤΠΚ!

Theta
Guest
Theta

Δεν ξέρω γιατί πια έχουμε καταλήξει σε κάτι που δεν μπορεί να είναι πάρα διαφήμιση, αλλά πραγματικά ας μου εξηγήσει κάποιος προς τι η διαφήμιση για ευρωπαϊκές κονσέρβες;
Οι Ευρωπαίοι δεν σχεδιάζουν όπλα για συγκρούσεις αλλά για αστυνόμευση, δεν παραδίδουν καμιά πολιτική στήριξη και κοστίζουν παραπάνω λόγω οικονομιών κλίμακας.
Πραγματικά πόσες φορές θα γίνει αυτό το λάθος της πολυτυπιας;

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Σωστά… Έχουμε εδώ και 25 χρόνια 13 αμερικάνικες ΜΕΚΟ και S και αντί να παρουμε ίδιες κοιτάμε για νέες ευρωπαϊκές…

Theta
Guest
Theta

Αποφασίστε για το αν θεωρείτε τις s κ τις ΜΕΚΟ ακατάλληλες – όχι τώρα λόγω παλαιότητας αλλά γενικά.
Οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού χωρίς μεταφορά τεχνολογίας κ παραγωγής είναι λάθος, αλλά ειδικά ευρωπαϊκών μη μάχιμων σχεδιασεων.
Αποφασίστε τι ένοπλες δυνάμεις θέλετε κ με τι σκοπό. Μόνο με οροφή που θα γεμίσει με μέσα επιτήρησης είναι ένας αποδεκτός τρόπος σκέψης ίσως.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Αγαπητέ οι ΜΕΚΟ είναι γερμανικές και οι S ολλανδικές και στον καιρό τους ήταν μια χαρά και κάλυψαν πλήρως τις απαιτήσεις μας…

A.K.
Member
A.K.

Θα ηθελα να εκφρασω την διαφωνια μου με μια αποψη που διαβαζω σε αρκετα σχολια αλλα δεν αφορα αποκλειστικα το αντικειμενο του αρθρου. Κατα την γνωμη μου τα υπερπλεονασματα δεν ειναι η λυση για να χρηματοδοτηθουν τα εξοπλιστικα μας προγραμματα. Αντιθετως, ειναι ενας βασικος λογος που δεν χρηματοδοτουνται. Για δυο λογους 1) Ειτε επιστρεψει μερος τους μεσω επιδοματων, ειτε χρησιμοποιηθει για καλυψη αναγκων του κρατους (π.χ. εξοπλισμοι), δεν παυουν να ειναι χρηματα που αποστερουνται απο την παραγωγη και διατιθενται στην καταναλωση. Αυτο καθηλωνει την αναπτυξη που μονο μεσω αυτης μπορουν να βρεθουν οι αναγκαιοι ποροι ΚΑΙ για τα εξοπλιστικα προγραμματα.… Read more »

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Υπάρχει και μέση λογική λύση. Αλλιώς μπορεί να έχεις μια ανάπτυξη χωρίς π.χ. τη Θράκη, μπορεί χωρίς τίποτα π.χ. νησιά και μπορεί και να δώσεις και το 50% απ’ ότι βρεις στο Αιγαίο στους δίπλα. Γιατί ότι χάνεις σε κυριαρχία, είναι ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ. Και αν είναι και υδρογονάνθρακες ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ λεφτά. Αδόκιμο αλλά ΜΟΝΟ σαν (ακραίο) παράδειγμα. Δίνεις 30 δις για εξοπλισμούς και βγάζεις π.χ. 100 από υδρογονάνθρακες, τι έχεις? 70 δις. Δεν δίνεις ΤΙΠΟΤΑ για εξοπλισμούς και βγάζεις 100 δις από υδρογονάνθρακες, όμως με συνεκμετάλλευση. Τι έχεις? 50 δις, είσαι ραγιάς και του κλώτσου και του μπάτσου και μπορεί… Read more »

A.K.
Member
A.K.

Οι εξοπλισμοι ειναι αναγκαιοι. Δεν διαφωνει κανεις με αυτο. Ομως το να ξοδευεις χρηματα που δεν εχεις ομως μπορει να σε κανει ραγια ακομα και αν γινεις αστακος. Αν διαφωνειτε μαλλον λειπατε απο την Ελλαδα τα τελευταια 10 χρονια. Οσον αφορα τους υδρογονανθρακες, συμφωνω πως θα ειναι καθοριστικο για την οικονομια μας για δεκαετιες εαν και εφ’οσον βρεθουν και αξιοποιηθουν. Αυτο απεχει καμια δεκαετια απο σημερα αλλα οι λογαριασμοι θα ερχονται μεχρι τοτε. Στο δια ταυτα θα ελεγα πως στην κατασταση που εχουν βρεθει οι ενοπλες δυναμεις μας πρωτα και πριν απ’ολα θα πρεπει να φροντισουμε να αξιοποιουμε με τον… Read more »

Velos
Member
Velos

Πολυ ωραιο το αρθρο σας και αξιοσημειωτα τα διαφορα σχολια. Ολα αυτα για τις Μπελαρες, τις European Patrol Corvettes, τα ΑΝΖΑC κ.α. ειναι για μελλοντικες παραδοσεις, που ισως να μην προλαβουμε να δουμε. Υπαρχει επιτακτικη αναγκη του χθες που περασε και ζουμε σε δανεισμενο χρονο. Ειμαστε στο παρα πεντε και ονειροπωλουμε με “ονειρα θερινης νυχτος”. Σε προηγουμενο σχολιο μου εχω αναφερθει στην επειγουσα αναγκη για το ΠΝ, να προχωρησει με δυο πλανα, το αμεσο και το μελλοντικο δηλαδη για 5, 10 η 15 χρονων. Το αμεσο ειναι για το χθες που δεν Το defence-point.gr στο αρθρο του https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-trikymia-pollon-mpofor-idoy-oi-proteraiotites-eno-quot-oramatizetai-quot παραθετει καθαρα… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

To άρθρο στον σύνδεσμο που παραθέτεις είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κόψατε το σχόλιό μου που αφορούσε το άρθρο του defence-point άρα θα πρασπαθήσω να γίνω πιο ευγενικός …. Μμμμμ, ας πούμε ότι η μαμά μου θα έγραφε πιο προσγειωμένο και εμπεριστατωμένο άρθρο για το ΠΝ απ’ αυτό – για τις ενέργειες μιλάω, το πρόβλημα είναι γνωστό. Τροποποίηση του ΜΚ-29 για ESSM, λες και το πρόβλημα είναι στο κουτί, αξιοποίηση των Exoset που κάθονται στην αποθήκη (????) στις παλιές ΤΠΚ (που όλες έχουν Harpoon – 1 εκκρεμεί), διάφορα ευχολόγια που απαιτούν σημαντικά κονδύλια, “αποκατάσταση της λειτουργικότητας των ηλεκτρομαγνητικών – ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων” (???), παραχώρηση ή ΔΑΝΕΙΣΜΟ από συμμαχικές χώρες των απαραίτητων ανταλλακτικών… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Διαφωνείς για τους ESSM στις S; Πόσο δηλαδή θα ήταν το κόστος να μπουν για παράδειγμα σε 2 από τις 6 φρεγάτες;

Διαφωνείς με τα Phalanx Block1B;

Διαφωνείς για την ανάγκη αντικατάστασης των Η/Ζ των φρεγατών; Δεν είναι κρίσιμο για ένα πλοίο να λειτουργούν τα Η/Ζ του άψογα;

Προφανώς θέλουν κονδύλια, αλλά τα Belhrara θέλουν λιγότερα; Και στο κάτω-κάτω στα 2 Δις των Belharra βάλε συν 80-100 εκατ. για τις τορπίλες!

Μια χαρά τα λέει. Αντί γι’ αυτά εμείς αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με τα “χάλια” των Ρ-3…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

NikolakiEfentis Το κόστος των ESSM είναι τέτοιο ώστε δεν συνέφερε να γίνει κατά τον εκσυγχρονισμό των “S”. Το ίδιο (δεν) έκαναν και οι Γερμανοί και Ολλανδοί με τις φρεγάτες τους, F-122 και “Μ”, ακόμα και σήμερα έχουν Sea Sparrow. Σήμερα απλά είναι ανέκδοτο. Αναβαθμίσεις σε πλοία 40 ετών δεν γίνονται. Ας φροντίσουμε να λειτουργούν όσο γίνεται καλύτερα. Τα Phalanx έπρεπε να έχουν αναβαθμιστεί χθές. Το κόστος είναι μόνο 1,5 εκ. το κομάτι. 30 εκατομμύρια μέσω FMS είναι αστείο σε σχέση πχ με τα P-3.. Αλλά οι ανάγκες είναι τόσο πολλές που… Στα υπόλοιπα τι να σχολιάσω; Να “ναυπηγηθούν” άμεσα οι… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Όταν δεν έχεις άλλη λύση θα εκσυγχρονίσεις και τα 40 ετών, Το έχουμε πράξει στο παρελθόν κι εμείς κι η Ταϊβάν κι άλλοι. Οι Ολλανδοί & Γερμανοί εχουν άλλες ανάγκες αλλά και φρεγάτες με APAR. Μιλάμε όμως για επεμβάσεις στον εκτοξευτή και το TACTICOS, δεν μιλάμε για κάτι άλλο. Οι ESSM μπορούν σε δεύτερο χρόνο, μετά από μια τροποποίηση να χρησιμοποιηθούν αλλού όπως φυσικά και τα Phalanx. Επαναλαμβάνω όμως, δεν χρειάζεται να τροποιηθούν και οι 6, ας τροpoποιηθούν πχ μόνο η Ελλη κι η Λήμνος. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μεταχειρισμένο σκάφος θα κόστιζε ξεκάθαρα πολύ παραπάνω. Ό,τι ισχύει για τα… Read more »

aris32
Member

αν επιλεγει η belhara για νεο πλοιο στο ΠΝ θα πρεπει ολα τα επομενα πλοια να εχουν τα ιδια συστημα μαχης και ομοιο οπλισμο. Αρα με την επιλογη belhara το setis θα γινει το στανταρ οπως και τα οπλα exocet και οποιο κ/β ΑΑ επιλεγει για το πλοιο αυτο. Οποτε η επιλογη και επιμονη για ενα καλα εξοπλισμενο πλοιο belhara δεν ειναι μονο μια κοντοφθαλμη επιλογη αλλα πρεπει να ειναι με μια ματια προς το μελλον και την μελλοντικη διαμορφωση του στολου. φυσικη επιλογη μετα θα ειναι η τπκ lacombatante στην νεα τους εκδοση οπως και τα υποβρυχια. η χωρα… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

το χουμε τεντωσει οσο δεν παει το θεμα νεο πλοιο στο διαταυτα δεν βαζουμε εν αρχη τον ποπο μας κατω να κανουμε ενα up στης μεκο βαρβατο,να κανουμε ενα overhall ελεγχο στης 6 εκσυγχρονισμενες να τους ανανεωσουμε ρανταρ φαλανξ προωστικα οπτικα κι αν παιρνει εξτρα vls για να μαστε καλυμενοι αν γινει κατι τουλαχιστον μεχρι το 30 κ να οργανωθουμε μια φορα σαν κρατος να διαλεξουμε τι πλοιο θελουμε και με τι και να παμε στης ετερειες και να πουμε αυτα θελουμε και θα τα παρουμε σε 8-10 μοναδες. Κανονικα αναβαθμισεις επρεπε να χουμε κανει εκεινο το baseline 2 ποσο… Read more »

killpete
Member
Active Member
killpete

Το θέμα είναι τι κάνουμε ΠΡΙΝ τις [email protected] όχι μετά.
Αυτό το άρθρο θα θέλαμε να δούμε. Το μετά λίγο μας νοιάζει. Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι τότε (2026+).

vasilisk
Member
vasilisk

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ”ΑΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΦΡΕΓΑΤΕΣ,ΚΟΡΒΕΤΕΣ,ΚΟΡΒΕΤΟΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΛΠ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ 2025 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ EKTOS APO TA AMEΡIKANIKA ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο PERSEUS,ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ Η BRAHMOS[ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΗΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΡΙΠΛΑ] ΕΔΑΦΟΥΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Πτήση αν είναι δυνατόν γράψτε κάτι για το δημοσίευμα του Meta-defence για τα πολύ θετικά νέα ότι πάμε σε Camm και Strales και Simbad-Rc στις Belharra, και αν ισχύει το απίστευτο που γράφετε σε έτερη ιστοσελίδα ότι θα βάλουμε Phalanx από τις υφιστάμενες φρεγάτες (προφανώς τις 3 ” S” που θα αποσύρουμε) του 1979!!!! Στο ποιο Hi-tech πλοίο το 2025 θα βάλουμε Phalanx του 1979???

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλημέρα. Λυπάμαι που θα ακουστώ κάπως οξύς, αλλά βρίσκω το άρθρο σας παντελώς ακατανόητο. Έψαξα όσο περισσότερο μπορούσα για να βρώ λεπτομέρειες σχετικά με την European Patrol Corvette και το μόνο που βρήκα είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα του PESCO, τον σύνδεσμο του οποίου παραθέτω παρακάτω. https://pesco.europa.eu/project/european-patrol-corvette-epc/ Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους προσάπτω τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό στο άρθρο είναι η δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο σκάφος θα έχει ηλεκτρική πρόωση. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, δεδομένου ότι όπως φαίνεται το όλο πρόγραμμα είναι σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο και πιθανολογώ ότι δεν έχουν καν καταρτιστεί οι αντίστοιχες προδιαγραφές.… Read more »