Αποτυχία ευρωπαϊκού πυραυλικού φορέα, «χάθηκε» το φορτίο του!

0
1362
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια «σημαντική ανωμαλία» που εξελίχθηκε δυο λεπτά μετά την εκτόξευσή του οδήγησε σε αποτυχία ένα ευρωπαϊκό πυραυλικό φορέα Vega, ο οποίος προσπαθούσε να βάλει σε τροχιά τον τηλεπισκοπικό δορυφόρο FalconEye1, ιδιοκτησίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με την Arianspece, η διαδικασία που εξελίχθηκε νωρίτερα σήμερα, στις 01:53 ώρα Γκρίνουιτς  στις εγκαταστάσεις  της στο Κούρου της Γαλλικής Γουιάνας, οδηγήθηκε για άγνωστούς λόγους στην απώλεια του πυραύλου και του φορτίου του όταν αυτός άρχισε να αποκλίνει του προβλεπόμενου ίχνους ανόδου περίπου 2 λεπτά μετά την εκτόξευση. Η εταιρία επιφυλάχθηκε για τους λόγους της αποτυχίας και δήλωσε ότι θα προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις αφού μελετήσει τα στοιχεία της τηλεμετρίας.

Ο FalconEye1 (κατασκευής Airbus Defence and Space και Thales Alenia Space) ήταν ο πρώτος από ένα ζεύγος τηλεπισκοπικών δορυφόρων των HAE με βάρος περίπου 1.200 κιλά, που προοριζόταν να αποκομίζει είδωλα υψηλής ανάλυσης για εμπορικές εφαρμογές.

Ο Vega είναι ένας νέος σχετικά, μικρός πυραυλικός φορέας η εξέλιξη του οποίου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του με πρώτη εκτόξευση το 2012. Έχει ύψος 30 περίπου μέτρων και διάμετρο 3, με μάζα 137 τόνων. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 1.430 κιλών σε πολική τροχιά 700 χιλιομέτρων.

Ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό του  συγκριτικά με τον ανταγωνισμό του είναι ότι οι τρείς πρώτοι όροφοι χρησιμοποιούν  στερεά καύσιμα και ο τέταρτος υγρά, το αντίθετο με τους άλλους πυραύλους της κατηγορίας.

Η χθεσινή εκτόξευση ήταν η δεύτερη μέσα στο 2019 και η 15η συνολικά.  Είναι  η πρώτη αποτυχία στην καριέρα του


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •