30.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα πάντα για τους ρωσικούς S-400. Ποιο είναι το σύστημα που...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα πάντα για τους ρωσικούς S-400. Ποιο είναι το σύστημα που θα βάλει σε υπηρεσία η Τουρκία;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 154
  •  
  •  

Το S-400 «Triumph»

To ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί για την Τουρκία τον αντικαταστάτη, τουλάχιστον εν μέρει, των οκτώ συστοιχιών MIM-14 Nike-Hercules, οι τελευταίες από τις οποίες αποσύρθηκαν αθόρυβα και χωρίς αντικαταστάτη το 2008, με τις τουρκικές ανάγκες έκτοτε να καλύπτονται από συστήματα Patriot διαφόρων ΝΑΤΟϊκών χωρών.

Στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το S-400 αποτελεί διάδοχο του S-300 PMU-2, όταν το 1999 ξεκίνησε πρόγραμμα αναβάθμισης και τεχνολογικής επικαιροποίησης του τελευταίου ως S-300PMU-3 με μια δέσμη αντικειμενικών σκοπών:

* Αύξηση του φακέλου εμπλοκής και της φονικής ζώνης για αεροδυναμικούς στόχους και πρόσκτηση αυξημένων δυνατοτήτων κατά βλημάτων TBM, UAV, PGM (Precise Guided Munitions).

* Βελτίωση της αντοχής σε συστήματα/τεχνικές παρεμβολών, αντίμετρα και όπλα καταστολής GBAD.

* Αυξημένη δυνατότητα εντοπισμού και καταστροφής αεροσκαφών τεχνολογίας στελθ, αν και η αποστολή αυτή θα καλυφθεί κυρίως από το καινούργιο σύστημα S-500, η σχεδίαση του οποίου ξεκίνησε από καθαρό χαρτί μία δεκαετία αργότερα. Υπό το σκεπτικό αυτό, ο S-400 ήταν ένας εκσυγχρονισμός του δικτύου αεράμυνας που πρόσφεραν οι S-300, ενώ ο S-500 θα αποτελέσει την αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική προστασία νέας γενιάς σε κάθε απειλή των επόμενων δεκαετιών.

* Μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας και μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας μέσω χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών.

Η Ρωσία προσφέρει μερική συμπαραγωγή των S-400 στην Τουρκία

Σε ρωσική υπηρεσία το σύστημα υπηρετεί σε συντάγματα S-400 (δύο από τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αφορούν στην τουρκική προμήθεια) απαρτιζόμενα από έξι πυροβολαρχίες με 72 βλήματα άμεσα διαθέσιμα για βολή και ικανότητα ταυτόχρονης εμπλοκής τουλάχιστον 36 στόχων (με βάση τη σοβιετική/ρωσική πρακτική ανάθεσης δύο βλημάτων ανά στόχο). Για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης περισσότερων κατηγοριών απειλών έναντι του S-400, η νέα έκδοση διαθέτει πλέον τρία επίπεδα παροχής άμυνας μέσω της χρήσης τριών διαφορετικών βλημάτων, διαφοροποίηση που είναι χαρακτηριστική σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις σοβιετικών/ρωσικών συστημάτων. Περιλαμβάνονται:

* Βλήματα πολύ υψηλής ακρίβειας για την επίτευξη άμεσου πλήγματος (hit-to-kill) και υψηλή πιθανότητα καταστροφής του στόχου με μία μόνο βολή (Single Shot-Kill-Probability), με ικανότητες που αγγίζουν τα πρότυπα του PAC-3 (0,9) για αεροδυναμικούς στόχους.

* Βλήματα «κλασικής» σχεδίασης όπως και των προηγούμενων εκδόσεων για το S-300 αλλά με επέκταση του φακέλου εμπλοκής.

* Βλήματα πολύ μεγάλης εμβέλειας για την καταστροφή εναέριων στόχων υψηλής αξίας (όπως βομβαρδιστικά, AWACS, άλλες εναέριες πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών ELINT/COMINT/SIGINT, ιπτάμενα τάνκερ κ.ά.). Σε αυτά η ανάπτυξη πολύ μεγάλων ταχυτήτων για την κάλυψη των ενδιάμεσων αποστάσεων υπερισχύει έναντι της δυνατότητας εκτέλεσης προσβολής κατά ελισσόμενου στόχου (που δεν υφίσταται σε μεγάλο βαθμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία στόχων).

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα εξηγεί τα αυτονόητα: F-35 και S-400 δεν πρόκειται να συνυπάρξουν

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα βλήματα 9Μ96Ε1/Ε2 με ενεργό ερευνητή για την τερματική φάση και καθοδήγηση με ενδιάμεσες ενημερώσεις (command link), διαμόρφωση που απεμπλέκει πλήρως το ραντάρ ιχνηλάτησης 92N6E από τη διαδικασία της καταύγασης στόχων και συνακόλουθα αυξάνει τον αριθμό των εμπλεκόμενων απειλών και τη δυνατότητα επιβίωσης σε επιθέσεις κορεσμού. Τα μικρού μεγέθους 9Μ96Ε1/Ε2 έχουν μήκος 4,75/5,65 m, βάρος 333/420 kg, ταχύτητα 2,7/2,9 Mach και γόμωση βάρους μόλις 24 kg στη λογική hit-to-kill. Ο φάκελος εμπλοκής κυμαίνεται μεταξύ 1 και 40 km σε εμβέλεια και 5 m έως και 20 km καθ’ ύψος για το βλήμα 9Μ96Ε1 και αντίστοιχα 1-120 km και 5 m-30 km για το βλήμα E2. Κάθε εκτοξευτής S-400 έχει 16 βλήματα των παραπάνω εκδόσεων έτοιμα για βολή, ενώ τα 9Μ96Ε1/Ε2 είχαν παρουσιαστεί και ως πρόταση αναβάθμισης του S-300PMU-2.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα βλήματα 48N6E3 που αναβαθμίζουν τον φάκελο εμπλοκής του 48Ν6Ε2 των S-300. Συγκριτικά με το παλαιότερο βλήμα, το «E3» διαθέτει ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος, που ίσως υποδηλώνει έναν μεγαλύτερο κινητήρα ή αυξημένη ποσότητα καυσίμου. Τα χαρακτηριστικά του είναι: μήκος 7,50 m, βάρος 1.835 kg, ταχύτητα 6,02 Mach και γόμωση 180 kg. Ο φάκελος εμπλοκής κυμαίνεται μεταξύ 3 και 250 km σε εμβέλεια και 10 m-30 km καθ’ ύψος, ενώ για βλήματα TBM οι επιδόσεις είναι 7-60 km. H νέα έκδοση μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με ταχύτητα έως 4.800 m/s έναντι των 2.800 m/s της προηγούμενης. Εκτιμάται ότι το βλήμα χρησιμοποιεί τη μέθοδο καθοδήγησης SAGG (Seeker Aided Ground Guidance) που διαθέτει και το 48N6E2, μια ρωσική εκδοχή της TVM (Track Via Missile).

“Προτεραιότητα” για τον Πούτιν η ολοκλήρωση της πώλησης των S-400 στη Τουρκία

Στην τρίτη κατηγορία υπάρχει το πιο ενδιαφέρον βλήμα του S-400 που είναι το (πολύ μεγάλου βεληνεκούς) 40Ν6Ε και φέρεται να έχει φάκελο εμπλοκής σε εμβέλεια μεταξύ 3-380 km, χωρίς άλλα γνωστά, αξιόπιστα στοιχεία. Η διαφορά σε σχέση με τις κινηματικές επιδόσεις τού (μέσης εμβέλειας) 48Ν6Ε3 είναι χαώδης και εκτιμάται ότι το 40N6E (με πιθανολογούμενη δυνατότητα εμπλοκής καθ’ ύψος έως 185 km) μπορεί να βάλει κατά εξωατμοσφαιρικών ιχνών/στα όρια του Διαστήματος με τυπικούς στόχους «οχήματα επανεισόδου» (RV, Re-entry Vehicle, κεφαλές) των βλημάτων IRBM (Intermediate Range Ballistic Missiles), ανάλογες επιδόσεις με το αμερικανικό THAAD (εμβέλεια 200 km, εμβέλεια καθ’ ύψος 150 km) αλλά με αισθητά μικρότερο μέγεθος (900 kg). Αν και θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τουρκική προμήθεια των S-400, κάποιες πηγές (περιλαμβανομένων και τουρκικών) θεωρούν ότι το αντιβαλλιστικό βλήμα 40Ν6Ε, ίσως να μην περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Η σημαντική αύξηση των επιδόσεων του S-400 έναντι του S-300 βασίζεται τόσο σε βελτιώσεις λογισμικού όσο και στην αναβάθμιση των ραντάρ ιχνηλάτησης και πρόσκτησης στόχων. Έτσι, τόσο το ραντάρ πρόσκτησης στόχων 91N6Ε όσο και το ραντάρ ιχνηλάτησης 92Ν6Ε αναφέρεται ότι είναι πλήρως ψηφιακά με νέους μικροεπεξεργαστές, διαθέτοντας αναβαθμισμένους πομπούς ώστε να επιτευχθούν αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας. Για το πρώτο αναφέρεται βελτίωση των επιδόσεων εντοπισμού ΤΒΜ (για στόχο με RCS 0,4 m2, επίτευξη μέγιστης εμβέλειας 230 km) και αεροδυναμικών στόχων (για στόχο μεγέθους B-52H επιτυγχάνεται εμβέλεια 570 km, ενώ για στόχο με RCS 4 m2 η εμβέλεια αναφέρεται στα 390 km) αλλά και δυνατότητα επεξεργασίας 300 ιχνών.

Πως μπορούν να διαρρεύσουν τα μυστικά του F-35 αν η Τουρκία πάρει τους S-400

Για το δεύτερο ραντάρ αναφέρεται ότι η επίτευξη μέγιστης εμβέλειας φθάνει τα 400 km, ενώ στη διαμόρφωση TWS (Track-While-Scan) ο αριθμός των υπό διαχείριση ιχνών φθάνει τα 100. Το 92Ν6Ε υποστηρίζει καθοδήγηση μέσω εντολών (Command Link), SARH και TVM. Το 92Ν6Ε περιγράφεται πλέον με αναβαθμισμένο ρόλο ως ένα ραντάρ με δυνατότητες πρόσκτησης και ιχνηλάτησης στόχων τομέα και όχι αποκλειστικά ως ραντάρ ελέγχου πυρός· συνεπώς μπορεί να υποκαταστήσει περιστασιακά και το 91Ν6Ε.

Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση του S-400 που δεν είχε το S-300 είναι η ολοκληρωμένη διασύνδεση με συστήματα SAM και άλλους αισθητήρες που αναβαθμίζουν σημαντικά τις δυνατότητές του. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης διασύνδεσης μέσω data link με τα S-300PMU-1/2 και άλλα συστήματα όπως τα TOR/TOR M1/TOR M2E (μέσω του ADCP Ranzhir-M), Pantsir S1 (μέσω του ADCP της πυροβολαρχίας ) κ.ά. Στην τουρκική περίπτωση τη θέση των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσαν να πάρουν αντίστοιχες τουρκικές σχεδιάσεις όπως τα SHORADS HISAR-A (με αναφερόμενο «φάκελο» εμπλοκής τα 2-15 km σε εμβέλεια και τα 30 m-5 km καθ’ ύψος) και τα MSAM HISAR-O (αντίστοιχων επιδόσεων στα 3-25 km σε εμβέλεια και τα 50 m-10 km καθ’ ύψος) (βλέπε Π&Δ Νο 369, «Νέες απειλές της τουρκικής GBAD για την ΠΑ και την ΑΣ»). Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη ρωσική συνεργασία στην αποδέσμευση πηγαίων κωδίκων και άλλη μεταφορά τεχνολογίας.

ΗΠΑ: Ζήτημα “εθνικής ασφάλειας” για το NATO η απόκτηση S-400 από τη Τουρκία

Σε ρωσική χρήση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η διασύνδεση με τα 3D ραντάρ πρόκτησης στόχων ζώνης συχνοτήτων «L» Gamma DE και Protivnik GE αλλά και το 3D ραντάρ ζώνης «VHF» 1L119 NEBO SVU. Ειδικά τα δύο πρώτα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδιάμεση καθοδήγηση στη βολή βλημάτων που χρησιμοποιούν ενεργό ερευνητή χωρίς να απαιτείται η καταύγαση του στόχου από το έδαφος ή εναλλακτικά να υποκαταστήσουν το 91Ν6Ε. Το 67Ν6Ε Gamma DE παρέχει εμβέλεια εντοπισμού 400 km για στόχο με RCS 1 m2 και ευρεία κάλυψη σε ανύψωση -2 έως +60 μοίρες με απώτερο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των TBM. Το 59Ν6Ε Protivnik GE παρέχει για στόχο με RCS 1,5 m2 που πετά σε ύψος 100 m εμβέλεια εντοπισμού 40 km, που αυξάνεται σε 240 km για στόχο που πετά σε ύψος 5.000 m, και 340 km για στόχο που πετά σε ύψος 12.000 m.

Ειδικοί αμφισβητούν τις ικανότητες των S-400

Αξιόλογες είναι και οι επιδόσεις του 1L119 NEBO SVU, που η παρουσία έχει προφανώς να κάνει με τις αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού στόχων με χαρακτηριστικά στελθ. Ένας ακόμη νεωτερισμός είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης συστημάτων παθητικού εντοπισμού (PCL-Passive Coherent Location) όπως το VERA-E, το 86V6 VEGA ή το Kolchunga-M για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η εμπλοκή στόχου που εκπέμπει, αλλά τα ραντάρ του συστήματος δεν λειτουργούν λόγω παρεμβολών ή δεν εκπέμπουν. Και στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν τέτοια συστήματα θα αποδεσμευτούν από τη Μόσχα στην Άγκυρα.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Π&Δ 381. Αποτελεί μέρος ευρύτερης ανάλυσης Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης και Ηλίας Παπανικολάου

Πρώτη online δημοσίευση 12/4/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 154
  •  
  •  
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

37 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
chq

Τα mq9 reaper ισως αποτελουν ενα πρωτο μεσο για τον εντοπισμο και την καταστροφη τους.Αν ισχυει η πληροφορια οτι εχει ηδη γινει απο την Ελλαδα επισημη εκδηλωση ενδιαφεροντος προς τις ΗΠΑ.

VAGGELAS

Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω, με όλο το σεβασμό πάντα, με τον φίλο chq, για τη χρησιμότητα των Reapers στην αντιμετώπιση ενός τόσο προηγμένου και εκτεταμένου βεληνεκούς συστήματος όπως το S-400.Τα κινηματικά χαρακτηριστικά των Reapers, η εμβέλεια των αισθητήρων-όπλων τους και το RCS, τα καθιστά μάλλον ακατάλληλα για τέτοιου είδους αποστολές, θα τολμούσα δε να πω ότι θα αποτελέσουν ιδιαίτερα εύκολους στόχους. Η αντιμετώπιση συστημάτων όπως το S-400 συνιστά σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες και πονοκέφαλο για Αεροπορίες σημαντικά ισχυρότερες της ΠΑ. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει silver bullet, αλλά θα πρέπει να επιλεγεί μια ολοκληρωμένη-πολυεπίπεδη προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους και συνδυασμό… Read more »

Lefteris

Κι αν τοποθετηθούν στην ενδοχώρα; Και τα SHORADS/VSHORADS που θα καλύπτουν τις συστοιχίες; Και πόση ώρα χωρίς εντοπισμό θα πετούν πάνω από μια πολλαπλάσια σε έκταση από εμάς χώρα ;

Psixraimia

Το σκεφτόμουν κι εγώ. Βέβαια, η τοποθέτησή τους βαθιά στην ενδοχώρα θα μειώσει την αξία τους σε ένα βαθμό.
Σίγουρα πάντως δε θα αντιμετωπιζονται εύκολα. Σχεδιάστηκαν για να απαγορεύουν την πτήση στην αμερικανική αεροπορία. Φαντάσου για την ελληνική τι πρόβλημα θα είναι.

Konstantinos_Zikidis

Τα νούμερα που δίνονται για τις μέγιστες τιμές εμβέλειας του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 91N6Ε (570 km για στόχο Β-52!) είναι εντυπωσιακά, καθώς υπερβαίνουν τα συνήθη ραντάρ (με μέγιστη εμβέλεια περίπου 470 km ή 255 n.m.). Βέβαια, γενικότερα η αποκάλυψη του 91N6Ε, αν και εξαιρετική για ένα εποχούμενο ραντάρ α/α συστήματος, είναι ελαφρά μειωμένη σε σχέση με ένα τυπικό ραντάρ αεράμυνας, όπως το HR-3000. Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη στόχου με RCS 4 m² στα 390 km, σημαίνει ότι ένας τυπικός στόχος με RCS 1 m² αποκαλύπτεται στα 278 km ή 150 n.m. Εάν υποθέσουμε ότι το γνωστό και μη εξαιρετέο F-35,… Read more »

GK_

«παρουσιάζει RCS 0,02 m² στην S band..τότε αυτό θα αποκαλυφθεί στα 56 n.m. ή 104 km…» Δηλαδη μιλαμε για καποια απο τα ποιο γνωστα συστηματα ρανταρ εγκαιρης προειδοποιεισης που χρησιμοποιουν τα χερσαια δυκτια αεραμυνας, οι μαχιμες ναυτικες μοναδες σαν τις FREMM, και τα ΑΣΕΠΕ οπως τα EMB-145H! Πραγμα που, στην συγκεκρημενη περιπτωση, σημαινει οτι εαν το F-35 πεταει με υψηλη υποηχητικη ταχυτητα, ο χρονος αντιδρασης ενος οποιοδηποτε χερσαιου IADS βασισμενο σε χερσαια SAM με ή χωρις scramble μαχητικων ειναι εξαιρετικα περιορισμενος, Εαν λαβουμε υποψητο supercruise του 1,2 μαχ που σημαινει περιπου 1.400χλμ/ωρα σε σχετικα μεγαλα υψη, οι χρονοι αντιδρασης με… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Όντως, η ανίχνευση σε περίπου 56 ν.μ. δεν εξασφαλίζει την αντίδραση. Γι’αυτό ακριβώς υπάρχει η έννοια της IADS, η οποία αποτελείται από πολλά διασυνδεδεμένα ραντάρ και αισθητήρες, καθώς και μικρότερα α/α συστήματα. Κανείς δεν είπε ότι το S-400 θα είναι μόνο του στον κόσμο. Και οι φίλοι μας οι Τούρκοι έχουν πολλά ρανταράκια, μεταξύ των οποίων και κάμποσα RAT-31 (έχουμε ένα μόνο και είναι το καλύτερο που έχουμε). Απλά το ραντάρ ερεύνης του S-400 είναι σχεδόν τόσο καλό όσο ένα ραντάρ αεράμυνας. Επίσης, θα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα συστήματα around, όπως Tor-M2 ή Pantsir-S2. Όσο για το supercruise, μην το… Read more »

GDIKEOS

Τρόποι αύξησης της εμβέλειας αποκάλυψης του F-35 υπάρχουν, ναι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο! Το F-35 έχει μειονεκτήματα λόγο της RAM που έχει και του τρόπου μείωσης του RCS έχω αναφερθεί για αυτά από το 2007 για όλα τα προβλήματα που έχει. Κάποιοι αυτά τα παραβλέπουν (τα προβλήματα) όπως : χαμηλότερη ταχύτητα και χαμηλότερη δυνατότητα σε G και σε ρυθμό ανόδου -επιτάχυνσης από ένα F-35 χωρίς την RAM! Και μεγαλύτερη θερμότητα πέριξ του αεροσκάφους. Έγραψα ότι το αεροσκάφος θα έχει μειωμένες επιδόσεις από΄ότι αρχικά έδιναν και επιβεβαιώθηκα αφού η ίδια η εταιρία μείωσε της επιδόσεις του αεροσκάφους δυο φορές!!!!!! Δεν… Read more »

GK_

Νομιζω οτι θα συμφωνησετε μαζι μου οτι η στροφη σε ρανταρ ακομη και κατηγοριας AESA με βαση την νεοτερη τεχνολογια GaN ειναι μονοδρομος πλεον για οτιδηποτε εχει σχεση με την ΑΑ αμυνα. Εδω περα τιθεται πλεον το ζητημα μεχρι σε ποιο βαθμο η ελληνικη αμυντικη βιομηχανια ειναι «ετοιμη» για να επικουρησει τις ΕΕΔ σε μια γενικευμενη προσπαθεια ανανεωσης/αντικαταστασης των ρανταρ σε χρηση. Βλεποντας τις σχετικα προσφατες εξελιξεις (πχ η ΕΑΒ παρουσιασε τον «ΤΗΛΕΜΑΧΟ») και την παραλληλη ελλειψη ελληνικης συμμετοχης στην παραγωγη των ρανταρ AN/APG-83 των F-16V δεν νομιζω οτι το μελλον προμεινειεται ευοιωνο. Εαν σε γενικευμενη βαση πρεπει να φυγουν… Read more »

adpanos

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση; Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν να κάνουν με μια αντιπαράθεση ενός F35 με ένα S-400 σύστημα σε κατά μέτωπο επίθεση ή ισχύουν και στην περίπτωση πολλών διασυνδεδεμένων πυροβολαρχιών S400; Αν δηλαδή οι πυροβολαρχίες των S400 με τα ραντάρ τους, έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που τα ραντάρ να ¨βλέπουν” το F35 υπο διαφορετικές γωνίες, η αποκάλυψή του θα είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή όχι; Γιατί αν η αποκάλυψη σε τέτοια σενάρια, που λογικά θα είναι και τα πιο συνήθη, γίνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα για το επιτηθέμενο F35. Μην ξεχνάμε επίσης την… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Ο υπολογισμός που έκανα αφορά κατά μέτωπο επίθεση ενός F-35, σε μεσαία ύψη (ώστε να μην τίθεται θέμα ορίζοντα ραντάρ). Η λογική είναι, ακριβώς όπως λέτε και όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο, πυκνή διάταξη διασυνδεδεμένων ραντάρ διαφόρων κατηγοριών (όπου ιδανικά θα συμπεριλαμβάνονται και ιπτάμενα ραντάρ, για αποκάλυψη στόχων σε πολύ χαμηλά ύψη) καθώς και μικρότερων α/α συστημάτων. Προφανώς, μία πραγματική κατάσταση θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη, με ταυτόχρονη αξιοποίηση άλλων μαχητικών, με ενέργειες ηλεκτρονικού πολέμου εκατέρωθεν και με χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων για επιτήρηση, επίθεση, ως δολώματα ή ως περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munition). Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να κάνω… Read more »

GDIKEOS

Konstantinos_Zikidis αναφέρεστε στα πραγματικά στοιχεία με τον υπολογισμό της απόστασης αποκάλυψης του F-35 από το S-400 και όχι σε αυτά που δίνουν οι εταιρίες ανά τύπο ραντάρ;

Θα ήθελα να δω την άποψη σας αν και κατά την γνώμη μου το RCS του F-35 δεν είναι σταθερό! Μεταβάλλεται αναλόγως της συχνότητας και τον αριθμό των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών που δέχεται.

Konstantinos_Zikidis

Φίλε Δικαίε, για τον υπολογισμό της απόστασης αποκάλυψης του F-35 από το S-400 χρησιμοποιώ την εκτίμηση που έχουμε κάνει για το RCS του F-35 στην S band (λαμβάνοντας υπόψη την τρισδιάσταστη μοντελοποίηση του Α/Φ, τον αλγόριθμο POFACETS και μία χονδρική προσέγγιση της μείωσης λόγω RAM) και την εμβέλεια του ραντάρ 91N6Ε, με βάση τα αναφερόμενα στην ανάρτηση. Όντως, το RCS του F-35 μεταβάλλεται με τη συχνότητα: τόσο η “φυσική” του επιστροφή, όσο και η απόδοση του RAM. Όλα αυτά αναλύονται στην εργασία που υπέδειξα στο πρώτο μου σχόλιο.

GDIKEOS

Δεν διαφωνώ μαζί σας απλά έχω διαφορετική οπτική για το συγκεκριμένο αεροσκάφος F-35!

Ας αναφέρω ένα παράδειγμα για της χαμηλότερες επιδόσεις του αεροσκάφους με τόσο ισχυρό κινητήρα. Αν δούμε την απογείωση που κάνει που είναι μικρή σε μέτρα διαδρόμου
https://www.youtube.com/watch?v=9hesvAIxqzI
Hniochos 2019 Italian Air Force Lockheed F-35A Lightining II

Και ότι η εταιρία για πρώτη φορά στα τέλη του 2015 έβαλε το αεροσκάφος σε αεροδυναμική σήραγγα παρουσία Η/Μ ακτινοβολίας μετά τα προβλήματα της χαμηλότερης ταχύτητας, G, ρυθμός ανόδου κλπ στην πράξη επιβεβαίωσε αυτά που έλεγα από το 2008!
Όλα αυτά βάση της RAM και του τρόπου λειτουργίας της.

panos

MALD … ή πιο σωστά η ισραηλινή εκδοχή του που είναι πιθανότατα επιχειρησιακό.

Μιχαλης

Mε απλα λογια και αν κατάλαβα καλα ο καλύτερος τρόπος προσβολής του s400 ειναι f35 σε πολυ χαμηλη πτηση με πυραυλους μεσαιου/μεγαλου βεληνεκούς. Αραγε ποιες θα ηταν οι πιθανότητες επιτυχίας στγν περίπτωση αυτη?

Konstantinos_Zikidis

Δηλαδή εάν του ρίξουμε SCALP από Μ2000-5 στα 250-300 km λέτε να είναι λιγότερο εύστοχο από το αντίστοιχο όπλο (JSOW; JSM; Υπάρχει κι ο SOM…) που θα ρίχνει το F-35, όταν ( = ότε και αν) πιστοποιηθεί σε αυτό;

Filippos

Σε αυτήν την απόσταση – μακρύτερα για την ακρίβεια- το ραντάρ θα έχει δει το Μ200-5, όχι όμως το F-35.

Konstantinos_Zikidis

Ε, και; Το Μ2000 θα ρίξει τον SCALP στην μέγιστη απόσταση και θα φύγει. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση αλλά και σε μεταγενέστερο άρθρο της Πτήσης, οι σύμμαχοι κατά πάσα πιθανότητα θα προμηθευτούν τον πύραυλο των 250 χλμ, και όχι αυτόν των 400χλμ. Επομένως, σε αποστάσεις άνω των 250 χλμ δεν υπάρχει κίνδυνος. Επίσης, το S-400 δεν θα έχει δει το επιτιθέμενο αεροπλάνο, είτε στελθ είτε όχι, εάν αυτό πετάει πολύ χαμηλά. Το Μ2000 λοιπόν δεν πρόκειται να έρθει πετώντας περήφανο… Από την άλλη, το F-35 έχει όντως την “πολυτέλεια” να πλησιάσει αρκετά περισσότερο, όπως λέτε, σε οποιοδήποτε ύψος, χωρίς να… Read more »

panos

καλησπερα,μηπως ομως ο ενας πυραυλος ταξιδευοντας 250 χιλ ειναι πιο ευκολα ανιχνευσιμος αρα και αντιμετωπισιμος απο καποιον που διανυει 100 χιλ η και λιγοτερα?

Konstantinos_Zikidis

Ανιχνεύσιμος, από ποιον; Και αντιμετωπίσιμος, πως; Από το σύστημα Patriot της Σκύρου; Γιατί, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, λειτουργεί το ραντάρ του συστήματος (και μάλιστα σε αντιβαλλιστική λειτουργία); Ή οι πύραυλοι θα ανιχνευθούν από κάποιο άλλο ραντάρ; Η εμβέλεια των πυραύλων Patriot εναντίον άλλων πυραύλων είναι επαρκής;

(hint: η απάντηση σε όλα τα ανωτέρω ρητορικά ερωτήματα έχει μία μάλλον αρνητική χροιά)

Γιώργος70

1 Παρατήρηση απο το σενάριο της τουρκικής προμήθειας Patriot twenty (20) M903 Launching Stations eighty (80) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) missiles with canisters sixty (60) PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missiles Δλδ 16 M903 *4 GEM-T=64 έτοιμα προς εκτόξευση από τα 80 4 M903*12 MSE=48 έτοιμα προς εκτόξευση από 60 Ενα συμπέρασμα. Αντίστροφος ο σχεδιασμός σε σχέση με την προμήθεια Patriot της Σουηδίας. Η λογική της προμήθειας είναι το μεγάλο βεληνεκές ,κορεσμός και οχι ο αριθμός των βλημάτων. Πιθανό το αντίστοιχο να ισχύει στην προμήθεια των S400 έμφαση σε εκτοξευτές , 48N6E3 και 9M96Ε2. 2 Η Kommersant εχει… Read more »

Psixraimia

Ρε παιδιά πού είναι η σύνδεση; Δεν το βλέπω πουθενά. Πάω να ψηφίσω σε σχόλιο και μου λέει ότι πρέπει να έχω συνδεθεί.

MPAMPIS

Με ολα αυτά που γράφτηκαν φαίνεται να ειναι η απόκτηση F-35 για την Ελλάδα μονόδρομος για την αντιμετώπιση του S-400.(φυσικα και ένας μικρός αριθμός αρκεί αφού θα μπορούσε να ενισχυθεί και απο F-35 φιλιων χωρών) Ο συνδυασμός F35 και S400 μπορει να προκαλέσει ολική καταστροφή στην αεράμυνα μιας χώρας με μικρό βάθος οπως η Ελλάδα και να αχρηστεύσει σε ελάχιστο χρόνο την Π.Α ειδικα αν υπαρχει ικανός αριθμός F35 στον αντίπαλο. Η ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών για το f-35 οπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι που επισης αφήνουν μικρά περιθώρια αντιδράσεις και αναχαιτίζονται δυσκολα καθιστά λογικη την επιλογή της Τουρκίας να προτιμήσει τους… Read more »

agnostosependytis

Ως μη ειδικός, θα το εκτιμούσα αν κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει στο κάτωθι. 1) Σήμερα υπάρχουν ήδη αρκετοί πύραυλοι που από ένα σημείο και μετά δεν χρειάζονται καθοδήγηση από ραντάρ γιατί έχουν δικούς τους αισθητήρες και αναζητούν ενεργά μόνα τους τον στόχο όταν είναι σε κάποια απόσταση από αυτόν.. Από τι απόσταση από τον στόχο μπορούν να το κάνουν? 2) Λέμε ότι τα F-35 είναι αόρατα στα συνήθη στρατιωτικά ραντάρ, αλλά εντοπίζονται σχετικά καλά από ραντάρ που δουλεύουν σε άλλες μπάντες. Το ελάττωμα όμως αυτών είναι ότι έχουν μειωμένη ακρίβεια (αν καταλαβαίνω καλά) με συνέπεια να μην μπορούν να… Read more »

GDIKEOS

Υπάρχουν όλα αυτά που λες agnostosependytis, μπορείς να του ρίξεις δυο πυραύλους έναν με κεφαλή ενεργού ραντάρ και έναν με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το κάθε πρόβλημα έχει την λύση του δηλαδή μπορώ να του ρίξω του F-35 παλιούς πυραύλους αρχικά και μετά καινούργιους. Αν φοβηθεί πατήσει την μετάκαυση και στρίψει είναι εύκολος στόχος για τους MICA κλπ!

Konstantinos_Zikidis

1) Εάν κατάλαβα σωστά, ρωτάτε σε ποια απόσταση από το στόχο οι πύραυλοι αέρος-αέρος ενεργοποιούν τους αισθητήρες τους και κατευθύνονται αυτόνομα σε αυτόν. Για παράδειγμα, σε ποια απόσταση ενεργοποιείται το ραντάρ του ΑΙΜ-120 AMRAAM ή του MICA EM. Οι ακριβείς αποστάσεις είναι μάλλον διαβαθμισμένη πληροφορία αλλά γενικά είναι κάποια ν.μ. πριν τον στόχο. Αντιθέτως, ο πύραυλος MICA IR διαθέτει αισθητήρα IR, ο οποίος είναι παθητικός (δεν εκπέμπει, οπότε δεν προειδοποιεί τον στόχο) και “βλέπει” διαρκώς, από την αρχή της πτήσης του πυραύλου. 2) Όντως, τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων έχουν καλύτερες δυνατότητες αποκάλυψης του F-35, έστω και με λίγο μικρότερη ακρίβεια… Read more »

Babis_UK

Οπως ειχα γραψει και στο παρελθον οι S-400 και ακομη καλυτερα ενα πυκνο αντιεροπορικο δικτυο ειναι ασυγκριτα προτιμότερο σε σχεση με ενα σμηνος 20-30 F-35 αν εχεις να διαλεξεις μεταξυ των 2. Τι σημαινει F-35 Ενα συνολικο κοστος 4-5 δις μαζι με υποδομες, ανταλακτικα, εκπαιδευσεις για 20-30 μαχητικα Ενα μαχητικο που μεχρι τις παραγωγες FRP μετα το 2022 θα φερει υπολογιστη 20ετιας και που θα απαιτει upgrade για πληρη επιχειρησιακη αξιοποιηση Ενα μαχητικο με CPFH ανω των $30k Ενα μαχητικο με διαθεσιμοτητες κατω του 50% Ενα μαχητικο που για να διατηρει την διαμορφωση Stealth μπορει να φερει το ανεμικο φορτιο… Read more »

npo

H σχεδίαση του οποίου ξεκίνησε από καθαρό χαρτί….
Όπως το να σκεφτούμε έξω απ το κουτί, στο τέλος της ημέρας κλπ κλπ. ΠΤΗΣΗ, είσαστε εντελώς αμερικανάκια 🙂

Tch

Ιστορικά πάντως, με καλή σχεδίαση αεροπορικών επιθέσεων και ικανή τεχνολογικά αεροπορία, συστήματα sam δεν έχουν τύχη απέναντι σε αεροσκάφη. Διαβάστε π.χ. το εξαιρετικά ενδιαφέρων άρθρο παρακάτω.
http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2002/June%202002/0602bekaa.aspx

Οι Τούρκοι για κάποιον δικό τους λόγο άφησαν ένα επιθετικό όπλο στην τύχη του και παρέλαβαν ενα αμυντικο. Δεν είναι και πολύ άσχημη εξέλιξη για εμάς. Η άσχημη θα είναι να τα αποκτήσουν και τα δύο.

Consigliere_

Drones αυτοκτονιας που ψαχνουν μονα τους τον στοχο ειναι η λυση .Π.χ τα Ισραηλιτικα Harop-Harpy

Skywalker

Απόσταση εντοπισμού ραντάρ και ορίζοντας. Η διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε ένα ομοιόμορφο και σταθερό μέσο ακολουθεί στους περίπου οπτικούς νόμους. Αυτές οι συνθήκες είναι σχετικά σπάνια στη γήινη ατμόσφαιρα στην πράξη. Ανώμαλη Διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων Η μη τυπική ή ανώμαλη διάδοση παρουσιάζεται όταν ο δείκτης διάθλασης μεταβάλλεται από μεταβολές της διαβάθμισης της θερμοκρασίας, της πίεσης ή της περιεκτικότητας σε ατμούς νερού. Αυτές οι παράμετροι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα μη τυποποιημένων συνθηκών μετάδοσης. Ένα από τα πιο κοινά στην Ευρώπη είναι η αντιστροφή της θερμοκρασίας, η οποία συμβαίνει όταν η θερμότητα ακτινοβολεί από το έδαφος σε καθαρές… Read more »

George74

Εγώ βλέπω μία λύση: να πάμε και εμείς στους S-400 και S-500. Mε το ΝΑΤΟ δε πηγαίνει, αλλά μπορούσαμε να το αιτιολογούσαμε με τον γείτονα που λόγου αυτού του συστήματος έχει ένα προβάδισμα, μια υπεροχή, μας απειλεί και υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή. Χρειαζόμαστε όπως και αυτοί κορυφαία αντιαεροπορικά. Μπορούσαμε να πιέσουμε και εμείς: αν δεν έρθει βοήθεια με τα απαραίτητα αντίμετρα από ΗΠΑ και Ευρώπη, είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε σε Ρωσία.
Το ερώτημα: ποιος έχει τώρα τα κότσια να το κάνει αυτό;

FTS

Και τα πανάκριβα Σ500 και Σουκχόι35/57 θα τα αγοράσουμε με ροδάκινα και ελαιόλαδο.
Όσο για το ερώτημα σας “αν δεν έχει κανείς τα κότσια να το κάνει” τότε τι το συζητάμε… αφού δεν θα γίνει

George74

Ακούω συνέχεια “πως θα τα πληρώσουμε, με τί λεφτά;, πανάκριβα, κτλ.”
Εδώ μικρότερα κράτη με χειρότερες οικονομίες κάνουν σοβαρές προμήθειες. Η Σουηδοί φορολογούν τις τράπεζες για την άμυνα. Οι γείτονες φόρο για την άμυνα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και κότσια όλλα γίνοντε.

Τch

Η δεύτερη χειρότερη όλων των επιπτώσεων από τα σκάνδαλα εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη κοινή γνώμη επικρατεί σχεδόν καθολικά η άποψη ότι οτιδήποτε αφορά αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού είναι συνδεδεμένο με τεράστιου μεγέθους “ρεμούλες” και σκάνδαλα. Οπότε κατά την ταπεινή μου γνώμη οι σημερινοί μας πολιτικοί, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν θέλουν ούτε καν να συσχετίσουν το όνομα τους με αγορές όπλων, γενικά – άχρηστοι είναι ούτως ή άλλως- αφήνοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας στην τύχη της (και σε κάποιους στρατιωτικούς μας χωρίς πόρους). Η χειρότερη όλων επίπτωση, μακράν της δεύτερης, είναι ότι οι υπ-άνθρωποι που ενεπλάκησαν… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην...

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99 $

Related News

Πράσινο φως για την πώληση αεροσκαφών Osprey στην Ινδονησία, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών κλίνοντος στροφείου MV-22 Block C Osprey στην Ινδονησία, με δυνητικό κόστος $2...

Επίσημη πρώτη για τα H-145 του Γερμανικού Στρατού σε ρόλο SAR

Λίγο μετά την επίσημη παραλαβή των ειδικά διασκευασμένων σε ρόλο Έρευνας και Διάσωσης (S.A.R.) ελικοπτέρων Airbus H-145 από τον Γερμανικό Στρατό ξεκίνησε η χρήση...

Kαύσιμα αεροσκαφών αξίας 3 δις από ΗΠΑ για το Ισραήλ

Στην πώληση αεροπορικού καυσίμου JP8 και άλλων πετρελαιοειδών ύψους 3 δισεκατομμυρίων ενέκριναν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Η πώληση που έγινε μέσω του προγράμματος...

Αμερικανική Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε...

Δυο Beechcraft King Air 350C για το ΕΚΑΒ!

Δυο δικινητήρια στροβιλοελικοφόρα King Air 350C θα ενταχθούν στον στόλο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δωρεάς ύψους 25 εκατ. ευρώ του...
- Advertisement -