- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα πάντα για τους ρωσικούς S-400. Ποιο είναι το σύστημα που θα βάλει σε υπηρεσία η Τουρκία;

- Advertisement -

Το S-400 «Triumph»
To ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί για την Τουρκία τον αντικαταστάτη, τουλάχιστον εν μέρει, των οκτώ συστοιχιών MIM-14 Nike-Hercules, οι τελευταίες από τις οποίες αποσύρθηκαν αθόρυβα και χωρίς αντικαταστάτη το 2008, με τις τουρκικές ανάγκες έκτοτε να καλύπτονται από συστήματα Patriot διαφόρων ΝΑΤΟϊκών χωρών.
Στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το S-400 αποτελεί διάδοχο του S-300 PMU-2, όταν το 1999 ξεκίνησε πρόγραμμα αναβάθμισης και τεχνολογικής επικαιροποίησης του τελευταίου ως S-300PMU-3 με μια δέσμη αντικειμενικών σκοπών:
* Αύξηση του φακέλου εμπλοκής και της φονικής ζώνης για αεροδυναμικούς στόχους και πρόσκτηση αυξημένων δυνατοτήτων κατά βλημάτων TBM, UAV, PGM (Precise Guided Munitions).
* Βελτίωση της αντοχής σε συστήματα/τεχνικές παρεμβολών, αντίμετρα και όπλα καταστολής GBAD.
* Αυξημένη δυνατότητα εντοπισμού και καταστροφής αεροσκαφών τεχνολογίας στελθ, αν και η αποστολή αυτή θα καλυφθεί κυρίως από το καινούργιο σύστημα S-500, η σχεδίαση του οποίου ξεκίνησε από καθαρό χαρτί μία δεκαετία αργότερα. Υπό το σκεπτικό αυτό, ο S-400 ήταν ένας εκσυγχρονισμός του δικτύου αεράμυνας που πρόσφεραν οι S-300, ενώ ο S-500 θα αποτελέσει την αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική προστασία νέας γενιάς σε κάθε απειλή των επόμενων δεκαετιών.
* Μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας και μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας μέσω χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών.

Η Ρωσία προσφέρει μερική συμπαραγωγή των S-400 στην Τουρκία


Σε ρωσική υπηρεσία το σύστημα υπηρετεί σε συντάγματα S-400 (δύο από τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αφορούν στην τουρκική προμήθεια) απαρτιζόμενα από έξι πυροβολαρχίες με 72 βλήματα άμεσα διαθέσιμα για βολή και ικανότητα ταυτόχρονης εμπλοκής τουλάχιστον 36 στόχων (με βάση τη σοβιετική/ρωσική πρακτική ανάθεσης δύο βλημάτων ανά στόχο). Για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης περισσότερων κατηγοριών απειλών έναντι του S-400, η νέα έκδοση διαθέτει πλέον τρία επίπεδα παροχής άμυνας μέσω της χρήσης τριών διαφορετικών βλημάτων, διαφοροποίηση που είναι χαρακτηριστική σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις σοβιετικών/ρωσικών συστημάτων. Περιλαμβάνονται:
* Βλήματα πολύ υψηλής ακρίβειας για την επίτευξη άμεσου πλήγματος (hit-to-kill) και υψηλή πιθανότητα καταστροφής του στόχου με μία μόνο βολή (Single Shot-Kill-Probability), με ικανότητες που αγγίζουν τα πρότυπα του PAC-3 (0,9) για αεροδυναμικούς στόχους.
* Βλήματα «κλασικής» σχεδίασης όπως και των προηγούμενων εκδόσεων για το S-300 αλλά με επέκταση του φακέλου εμπλοκής.
* Βλήματα πολύ μεγάλης εμβέλειας για την καταστροφή εναέριων στόχων υψηλής αξίας (όπως βομβαρδιστικά, AWACS, άλλες εναέριες πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών ELINT/COMINT/SIGINT, ιπτάμενα τάνκερ κ.ά.). Σε αυτά η ανάπτυξη πολύ μεγάλων ταχυτήτων για την κάλυψη των ενδιάμεσων αποστάσεων υπερισχύει έναντι της δυνατότητας εκτέλεσης προσβολής κατά ελισσόμενου στόχου (που δεν υφίσταται σε μεγάλο βαθμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία στόχων).

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα εξηγεί τα αυτονόητα: F-35 και S-400 δεν πρόκειται να συνυπάρξουν


Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα βλήματα 9Μ96Ε1/Ε2 με ενεργό ερευνητή για την τερματική φάση και καθοδήγηση με ενδιάμεσες ενημερώσεις (command link), διαμόρφωση που απεμπλέκει πλήρως το ραντάρ ιχνηλάτησης 92N6E από τη διαδικασία της καταύγασης στόχων και συνακόλουθα αυξάνει τον αριθμό των εμπλεκόμενων απειλών και τη δυνατότητα επιβίωσης σε επιθέσεις κορεσμού. Τα μικρού μεγέθους 9Μ96Ε1/Ε2 έχουν μήκος 4,75/5,65 m, βάρος 333/420 kg, ταχύτητα 2,7/2,9 Mach και γόμωση βάρους μόλις 24 kg στη λογική hit-to-kill. Ο φάκελος εμπλοκής κυμαίνεται μεταξύ 1 και 40 km σε εμβέλεια και 5 m έως και 20 km καθ’ ύψος για το βλήμα 9Μ96Ε1 και αντίστοιχα 1-120 km και 5 m-30 km για το βλήμα E2. Κάθε εκτοξευτής S-400 έχει 16 βλήματα των παραπάνω εκδόσεων έτοιμα για βολή, ενώ τα 9Μ96Ε1/Ε2 είχαν παρουσιαστεί και ως πρόταση αναβάθμισης του S-300PMU-2.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα βλήματα 48N6E3 που αναβαθμίζουν τον φάκελο εμπλοκής του 48Ν6Ε2 των S-300. Συγκριτικά με το παλαιότερο βλήμα, το «E3» διαθέτει ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος, που ίσως υποδηλώνει έναν μεγαλύτερο κινητήρα ή αυξημένη ποσότητα καυσίμου. Τα χαρακτηριστικά του είναι: μήκος 7,50 m, βάρος 1.835 kg, ταχύτητα 6,02 Mach και γόμωση 180 kg. Ο φάκελος εμπλοκής κυμαίνεται μεταξύ 3 και 250 km σε εμβέλεια και 10 m-30 km καθ’ ύψος, ενώ για βλήματα TBM οι επιδόσεις είναι 7-60 km. H νέα έκδοση μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με ταχύτητα έως 4.800 m/s έναντι των 2.800 m/s της προηγούμενης. Εκτιμάται ότι το βλήμα χρησιμοποιεί τη μέθοδο καθοδήγησης SAGG (Seeker Aided Ground Guidance) που διαθέτει και το 48N6E2, μια ρωσική εκδοχή της TVM (Track Via Missile).

“Προτεραιότητα” για τον Πούτιν η ολοκλήρωση της πώλησης των S-400 στη Τουρκία


Στην τρίτη κατηγορία υπάρχει το πιο ενδιαφέρον βλήμα του S-400 που είναι το (πολύ μεγάλου βεληνεκούς) 40Ν6Ε και φέρεται να έχει φάκελο εμπλοκής σε εμβέλεια μεταξύ 3-380 km, χωρίς άλλα γνωστά, αξιόπιστα στοιχεία. Η διαφορά σε σχέση με τις κινηματικές επιδόσεις τού (μέσης εμβέλειας) 48Ν6Ε3 είναι χαώδης και εκτιμάται ότι το 40N6E (με πιθανολογούμενη δυνατότητα εμπλοκής καθ’ ύψος έως 185 km) μπορεί να βάλει κατά εξωατμοσφαιρικών ιχνών/στα όρια του Διαστήματος με τυπικούς στόχους «οχήματα επανεισόδου» (RV, Re-entry Vehicle, κεφαλές) των βλημάτων IRBM (Intermediate Range Ballistic Missiles), ανάλογες επιδόσεις με το αμερικανικό THAAD (εμβέλεια 200 km, εμβέλεια καθ’ ύψος 150 km) αλλά με αισθητά μικρότερο μέγεθος (900 kg). Αν και θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τουρκική προμήθεια των S-400, κάποιες πηγές (περιλαμβανομένων και τουρκικών) θεωρούν ότι το αντιβαλλιστικό βλήμα 40Ν6Ε, ίσως να μην περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Η σημαντική αύξηση των επιδόσεων του S-400 έναντι του S-300 βασίζεται τόσο σε βελτιώσεις λογισμικού όσο και στην αναβάθμιση των ραντάρ ιχνηλάτησης και πρόσκτησης στόχων. Έτσι, τόσο το ραντάρ πρόσκτησης στόχων 91N6Ε όσο και το ραντάρ ιχνηλάτησης 92Ν6Ε αναφέρεται ότι είναι πλήρως ψηφιακά με νέους μικροεπεξεργαστές, διαθέτοντας αναβαθμισμένους πομπούς ώστε να επιτευχθούν αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας. Για το πρώτο αναφέρεται βελτίωση των επιδόσεων εντοπισμού ΤΒΜ (για στόχο με RCS 0,4 m2, επίτευξη μέγιστης εμβέλειας 230 km) και αεροδυναμικών στόχων (για στόχο μεγέθους B-52H επιτυγχάνεται εμβέλεια 570 km, ενώ για στόχο με RCS 4 m2 η εμβέλεια αναφέρεται στα 390 km) αλλά και δυνατότητα επεξεργασίας 300 ιχνών.

Πως μπορούν να διαρρεύσουν τα μυστικά του F-35 αν η Τουρκία πάρει τους S-400


Για το δεύτερο ραντάρ αναφέρεται ότι η επίτευξη μέγιστης εμβέλειας φθάνει τα 400 km, ενώ στη διαμόρφωση TWS (Track-While-Scan) ο αριθμός των υπό διαχείριση ιχνών φθάνει τα 100. Το 92Ν6Ε υποστηρίζει καθοδήγηση μέσω εντολών (Command Link), SARH και TVM. Το 92Ν6Ε περιγράφεται πλέον με αναβαθμισμένο ρόλο ως ένα ραντάρ με δυνατότητες πρόσκτησης και ιχνηλάτησης στόχων τομέα και όχι αποκλειστικά ως ραντάρ ελέγχου πυρός· συνεπώς μπορεί να υποκαταστήσει περιστασιακά και το 91Ν6Ε.
Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση του S-400 που δεν είχε το S-300 είναι η ολοκληρωμένη διασύνδεση με συστήματα SAM και άλλους αισθητήρες που αναβαθμίζουν σημαντικά τις δυνατότητές του. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης διασύνδεσης μέσω data link με τα S-300PMU-1/2 και άλλα συστήματα όπως τα TOR/TOR M1/TOR M2E (μέσω του ADCP Ranzhir-M), Pantsir S1 (μέσω του ADCP της πυροβολαρχίας ) κ.ά. Στην τουρκική περίπτωση τη θέση των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσαν να πάρουν αντίστοιχες τουρκικές σχεδιάσεις όπως τα SHORADS HISAR-A (με αναφερόμενο «φάκελο» εμπλοκής τα 2-15 km σε εμβέλεια και τα 30 m-5 km καθ’ ύψος) και τα MSAM HISAR-O (αντίστοιχων επιδόσεων στα 3-25 km σε εμβέλεια και τα 50 m-10 km καθ’ ύψος) (βλέπε Π&Δ Νο 369, «Νέες απειλές της τουρκικής GBAD για την ΠΑ και την ΑΣ»). Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη ρωσική συνεργασία στην αποδέσμευση πηγαίων κωδίκων και άλλη μεταφορά τεχνολογίας.

ΗΠΑ: Ζήτημα “εθνικής ασφάλειας” για το NATO η απόκτηση S-400 από τη Τουρκία


Σε ρωσική χρήση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η διασύνδεση με τα 3D ραντάρ πρόκτησης στόχων ζώνης συχνοτήτων «L» Gamma DE και Protivnik GE αλλά και το 3D ραντάρ ζώνης «VHF» 1L119 NEBO SVU. Ειδικά τα δύο πρώτα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδιάμεση καθοδήγηση στη βολή βλημάτων που χρησιμοποιούν ενεργό ερευνητή χωρίς να απαιτείται η καταύγαση του στόχου από το έδαφος ή εναλλακτικά να υποκαταστήσουν το 91Ν6Ε. Το 67Ν6Ε Gamma DE παρέχει εμβέλεια εντοπισμού 400 km για στόχο με RCS 1 m2 και ευρεία κάλυψη σε ανύψωση -2 έως +60 μοίρες με απώτερο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των TBM. Το 59Ν6Ε Protivnik GE παρέχει για στόχο με RCS 1,5 m2 που πετά σε ύψος 100 m εμβέλεια εντοπισμού 40 km, που αυξάνεται σε 240 km για στόχο που πετά σε ύψος 5.000 m, και 340 km για στόχο που πετά σε ύψος 12.000 m.

Ειδικοί αμφισβητούν τις ικανότητες των S-400


Αξιόλογες είναι και οι επιδόσεις του 1L119 NEBO SVU, που η παρουσία έχει προφανώς να κάνει με τις αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού στόχων με χαρακτηριστικά στελθ. Ένας ακόμη νεωτερισμός είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης συστημάτων παθητικού εντοπισμού (PCL-Passive Coherent Location) όπως το VERA-E, το 86V6 VEGA ή το Kolchunga-M για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η εμπλοκή στόχου που εκπέμπει, αλλά τα ραντάρ του συστήματος δεν λειτουργούν λόγω παρεμβολών ή δεν εκπέμπουν. Και στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν τέτοια συστήματα θα αποδεσμευτούν από τη Μόσχα στην Άγκυρα.
Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Π&Δ 381. Αποτελεί μέρος ευρύτερης ανάλυσης Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης και Ηλίας Παπανικολάου
Πρώτη online δημοσίευση 12/4/2019

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
chq

Τα mq9 reaper ισως αποτελουν ενα πρωτο μεσο για τον εντοπισμο και την καταστροφη τους.Αν ισχυει η πληροφορια οτι εχει ηδη γινει απο την Ελλαδα επισημη εκδηλωση ενδιαφεροντος προς τις ΗΠΑ.

VAGGELAS

Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω, με όλο το σεβασμό πάντα, με τον φίλο chq, για τη χρησιμότητα των Reapers στην αντιμετώπιση ενός τόσο προηγμένου και εκτεταμένου βεληνεκούς συστήματος όπως το S-400.Τα κινηματικά χαρακτηριστικά των Reapers, η εμβέλεια των αισθητήρων-όπλων τους και το RCS, τα καθιστά μάλλον ακατάλληλα για τέτοιου είδους αποστολές, θα τολμούσα δε να πω ότι θα αποτελέσουν ιδιαίτερα εύκολους στόχους.
Η αντιμετώπιση συστημάτων όπως το S-400 συνιστά σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες και πονοκέφαλο για Αεροπορίες σημαντικά ισχυρότερες της ΠΑ. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει silver bullet, αλλά θα πρέπει να επιλεγεί μια ολοκληρωμένη-πολυεπίπεδη προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους και συνδυασμό τακτικών παραπλάνησης, ηλεκτρονικού πολέμου, προσεκτικά επιλεγμένων προφίλ πτήσεων και βέβαια απόκτηση AGM-88E AARGM και AGM-158. Ειδικά για τους τελευταίους, πιστεύω ότι η γεωπολιτική συγκυρία ευνοεί αίτημα για την απόκτηση τους από την Ελλάδα και ένας αριθμός 50-70 βλημάτων τουλάχιστον βρίσκεται σίγουρα εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Lefteris

Κι αν τοποθετηθούν στην ενδοχώρα; Και τα SHORADS/VSHORADS που θα καλύπτουν τις συστοιχίες; Και πόση ώρα χωρίς εντοπισμό θα πετούν πάνω από μια πολλαπλάσια σε έκταση από εμάς χώρα ;

Psixraimia

Το σκεφτόμουν κι εγώ. Βέβαια, η τοποθέτησή τους βαθιά στην ενδοχώρα θα μειώσει την αξία τους σε ένα βαθμό.
Σίγουρα πάντως δε θα αντιμετωπιζονται εύκολα. Σχεδιάστηκαν για να απαγορεύουν την πτήση στην αμερικανική αεροπορία. Φαντάσου για την ελληνική τι πρόβλημα θα είναι.

Konstantinos_Zikidis

Τα νούμερα που δίνονται για τις μέγιστες τιμές εμβέλειας του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 91N6Ε (570 km για στόχο Β-52!) είναι εντυπωσιακά, καθώς υπερβαίνουν τα συνήθη ραντάρ (με μέγιστη εμβέλεια περίπου 470 km ή 255 n.m.). Βέβαια, γενικότερα η αποκάλυψη του 91N6Ε, αν και εξαιρετική για ένα εποχούμενο ραντάρ α/α συστήματος, είναι ελαφρά μειωμένη σε σχέση με ένα τυπικό ραντάρ αεράμυνας, όπως το HR-3000. Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη στόχου με RCS 4 m² στα 390 km, σημαίνει ότι ένας τυπικός στόχος με RCS 1 m² αποκαλύπτεται στα 278 km ή 150 n.m. Εάν υποθέσουμε ότι το γνωστό και μη εξαιρετέο F-35, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες (λες και ξαναάνθισε το λεφτόδεντρο…), παρουσιάζει RCS 0,02 m² στην S band, όπως έχει εκτιμηθεί εδώ: https://www.researchgate.net/publication/321082973_Early_Warning_Against_Stealth_Aircraft_Missiles_and_Unmanned_Aerial_Vehicles , τότε αυτό θα αποκαλυφθεί στα 56 n.m. ή 104 km.

GK_

«παρουσιάζει RCS 0,02 m² στην S band..τότε αυτό θα αποκαλυφθεί στα 56 n.m. ή 104 km…»
Δηλαδη μιλαμε για καποια απο τα ποιο γνωστα συστηματα ρανταρ εγκαιρης προειδοποιεισης που χρησιμοποιουν τα χερσαια δυκτια αεραμυνας, οι μαχιμες ναυτικες μοναδες σαν τις FREMM, και τα ΑΣΕΠΕ οπως τα EMB-145H!
Πραγμα που, στην συγκεκρημενη περιπτωση, σημαινει οτι εαν το F-35 πεταει με υψηλη υποηχητικη ταχυτητα, ο χρονος αντιδρασης ενος οποιοδηποτε χερσαιου IADS βασισμενο σε χερσαια SAM με ή χωρις scramble μαχητικων ειναι εξαιρετικα περιορισμενος, Εαν λαβουμε υποψητο supercruise του 1,2 μαχ που σημαινει περιπου 1.400χλμ/ωρα σε σχετικα μεγαλα υψη, οι χρονοι αντιδρασης με σκοπο την καταριψη του F-35 πριν αυτο αφεσει JDAM-SDB απο μια τυπικη αποσταση της ταξεως των 50 χλμ, ειναι λιγο περισσοτερο απο 2 λεπτα!
Εαν το F-35 ειναι οπλισμενο με βληματα μεβαλης εμβελειας οπως πχ τα γνωστα J-SOM, ακομη και η εμβελεια των 104χλμ εντοπισμου του δεν επαρκει για τον εγκαιρο εντοπισμο του ποσο μαλλον για την αντιμετωπιση του.

Konstantinos_Zikidis

Όντως, η ανίχνευση σε περίπου 56 ν.μ. δεν εξασφαλίζει την αντίδραση. Γι’αυτό ακριβώς υπάρχει η έννοια της IADS, η οποία αποτελείται από πολλά διασυνδεδεμένα ραντάρ και αισθητήρες, καθώς και μικρότερα α/α συστήματα. Κανείς δεν είπε ότι το S-400 θα είναι μόνο του στον κόσμο. Και οι φίλοι μας οι Τούρκοι έχουν πολλά ρανταράκια, μεταξύ των οποίων και κάμποσα RAT-31 (έχουμε ένα μόνο και είναι το καλύτερο που έχουμε). Απλά το ραντάρ ερεύνης του S-400 είναι σχεδόν τόσο καλό όσο ένα ραντάρ αεράμυνας. Επίσης, θα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα συστήματα around, όπως Tor-M2 ή Pantsir-S2.
Όσο για το supercruise, μην το δένετε… Γνωρίζετε ότι έχει πολλούς περιορισμούς στο F-35.

GDIKEOS

Τρόποι αύξησης της εμβέλειας αποκάλυψης του F-35 υπάρχουν, ναι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο!
Το F-35 έχει μειονεκτήματα λόγο της RAM που έχει και του τρόπου μείωσης του RCS έχω αναφερθεί για αυτά από το 2007 για όλα τα προβλήματα που έχει.
Κάποιοι αυτά τα παραβλέπουν (τα προβλήματα) όπως : χαμηλότερη ταχύτητα και χαμηλότερη δυνατότητα σε G και σε ρυθμό ανόδου -επιτάχυνσης από ένα F-35 χωρίς την RAM! Και μεγαλύτερη θερμότητα πέριξ του αεροσκάφους.
Έγραψα ότι το αεροσκάφος θα έχει μειωμένες επιδόσεις από΄ότι αρχικά έδιναν και επιβεβαιώθηκα αφού η ίδια η εταιρία μείωσε της επιδόσεις του αεροσκάφους δυο φορές!!!!!!
Δεν μπορεί να επιβεβαιώνεσαι συνεχώς και κάποιοι να μην σε πιστεύουν!!
Όπως στο ότι αν αφέρθηκα για ραντάρ L στης πτέρυγες ενάμιση χρόνο πριν το που οι Ρώσοι!
Μπορούμε να βελτιώσουμε τα ραντάρ και να κερδίσουμε σε εμβέλειες αποκάλυψης στόχων χαμηλής παρατηρητικότητας. Αλλά προσοχή αν τα βελτιώσουμε για να βλέπουν μακρύτερα το F-35 δεν σημαίνει πως θα έχουν την ίδια απόδοση στο 100% για το F-22!! Αυτό είναι και το πρόβλημα για αυτό και οι ρώσοι προσπαθούν με τα τεράστια ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων να βρουν λύσεις!
Αυτό όμως βελτιώνει την κατάσταση δεν δίνει λύση όμως, αν και ξέρω πως οι ρώσοι κάνουν μελέτες και σε άλλους τομείς αλλά δεν λένε κουβέντα. Τα ραντάρ AESA έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης στόχων χαμηλής παρατηρητικότητας που οφείλεται σε μεγαλύτερη ισχύ του ραντάρ περισσότερο από 50% και πολύ λιγότερο από 50% Λόγο καλύτερης επιστροφής σήματος στον δέκτη και καλύτερης διακριτικότητας στόχων (γράφω όσο πιο απλά μπορώ) Ας μην παραβλέπουμε το κεφάλαιο ισχύς σε ένα ραντάρ.

GK_

Νομιζω οτι θα συμφωνησετε μαζι μου οτι η στροφη σε ρανταρ ακομη και κατηγοριας AESA με βαση την νεοτερη τεχνολογια GaN ειναι μονοδρομος πλεον για οτιδηποτε εχει σχεση με την ΑΑ αμυνα.
Εδω περα τιθεται πλεον το ζητημα μεχρι σε ποιο βαθμο η ελληνικη αμυντικη βιομηχανια ειναι «ετοιμη» για να επικουρησει τις ΕΕΔ σε μια γενικευμενη προσπαθεια ανανεωσης/αντικαταστασης των ρανταρ σε χρηση. Βλεποντας τις σχετικα προσφατες εξελιξεις (πχ η ΕΑΒ παρουσιασε τον «ΤΗΛΕΜΑΧΟ») και την παραλληλη ελλειψη ελληνικης συμμετοχης στην παραγωγη των ρανταρ AN/APG-83 των F-16V δεν νομιζω οτι το μελλον προμεινειεται ευοιωνο. Εαν σε γενικευμενη βαση πρεπει να φυγουν τα «νυν» και να μπουν καινουργια, ειναι λογικο οτι χωρις την ελληνικη βιομηχανια ο λογαριασμος θα ειναι πολυ ακριβοτερος. Χωρια που θα απολεστει και ο παραγοντας του τεχνολογικου αιφνιδιασμου απο την παρουσια ελληνικων συστηματων που θα ειναι αγωνστα στον πιθανο αντιπαλο και αρα ποιο δυσκολο να γινουν γνωστα τα τεχνικα χαρακτηριστικα τους και ετσι να αντιμετωπιστουν. Ισως ειναι καλυτερα να μην επαναληφτουν λαθη, οπως πχ με την περιπτωση του συστηματος ΑΣΠΙΣ το οποιο το εχει (σε μια ποιο εξελιγμενη μορφη) και το Μαροκο στα δικα του F-16 και για το οποιο δεν ισχυει το απορρητο απο τις ΗΠΑ και μπορει να εξαγεται ελευθερα λιγο πολυ σε οποιον το ζητησει(!), ενω το συστημα της ΕΑΒ, που παρα τα οσα (σχετικα λιγα) θετικα εχουν γινει γνωστα στο διαδυκτιο, παρεμεινε ενα πρωτοτυπο και τιποτα αλλο.

adpanos

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση;
Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν να κάνουν με μια αντιπαράθεση ενός F35 με ένα S-400 σύστημα σε κατά μέτωπο επίθεση ή ισχύουν και στην περίπτωση πολλών διασυνδεδεμένων πυροβολαρχιών S400;
Αν δηλαδή οι πυροβολαρχίες των S400 με τα ραντάρ τους, έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που τα ραντάρ να ¨βλέπουν” το F35 υπο διαφορετικές γωνίες, η αποκάλυψή του θα είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή όχι;
Γιατί αν η αποκάλυψη σε τέτοια σενάρια, που λογικά θα είναι και τα πιο συνήθη, γίνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα για το επιτηθέμενο F35.
Μην ξεχνάμε επίσης την διασύνδεση με τα TOR M1, BUK κ.λ.π. των S400 που δίνουν την επιλογή άμυνας των όπλων ακόμα κι αν το F35 καταφέρει να κάνει βολή …
Θα ήθελα την άποψη σας σε αυτό.

Konstantinos_Zikidis

Ο υπολογισμός που έκανα αφορά κατά μέτωπο επίθεση ενός F-35, σε μεσαία ύψη (ώστε να μην τίθεται θέμα ορίζοντα ραντάρ). Η λογική είναι, ακριβώς όπως λέτε και όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο, πυκνή διάταξη διασυνδεδεμένων ραντάρ διαφόρων κατηγοριών (όπου ιδανικά θα συμπεριλαμβάνονται και ιπτάμενα ραντάρ, για αποκάλυψη στόχων σε πολύ χαμηλά ύψη) καθώς και μικρότερων α/α συστημάτων. Προφανώς, μία πραγματική κατάσταση θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη, με ταυτόχρονη αξιοποίηση άλλων μαχητικών, με ενέργειες ηλεκτρονικού πολέμου εκατέρωθεν και με χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων για επιτήρηση, επίθεση, ως δολώματα ή ως περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munition).
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να κάνω ένα disclaimer: με τον υπολογισμό της απόστασης αποκάλυψης του F-35 από το S-400 δεν υπονοώ ότι θα πρέπει να πάρουμε F-35 για να αντιμετωπίσουμε τα S-400… Απλά μου έχει γίνει συνήθεια και όταν βλέπω εμβέλειες ραντάρ για συγκεκριμένους στόχους, υπολογίζω το πόσο θα έβλεπε το F-35 το ραντάρ αυτό…

GDIKEOS

Konstantinos_Zikidis αναφέρεστε στα πραγματικά στοιχεία με τον υπολογισμό της απόστασης αποκάλυψης του F-35 από το S-400 και όχι σε αυτά που δίνουν οι εταιρίες ανά τύπο ραντάρ;
Θα ήθελα να δω την άποψη σας αν και κατά την γνώμη μου το RCS του F-35 δεν είναι σταθερό! Μεταβάλλεται αναλόγως της συχνότητας και τον αριθμό των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών που δέχεται.

Konstantinos_Zikidis

Φίλε Δικαίε, για τον υπολογισμό της απόστασης αποκάλυψης του F-35 από το S-400 χρησιμοποιώ την εκτίμηση που έχουμε κάνει για το RCS του F-35 στην S band (λαμβάνοντας υπόψη την τρισδιάσταστη μοντελοποίηση του Α/Φ, τον αλγόριθμο POFACETS και μία χονδρική προσέγγιση της μείωσης λόγω RAM) και την εμβέλεια του ραντάρ 91N6Ε, με βάση τα αναφερόμενα στην ανάρτηση. Όντως, το RCS του F-35 μεταβάλλεται με τη συχνότητα: τόσο η “φυσική” του επιστροφή, όσο και η απόδοση του RAM. Όλα αυτά αναλύονται στην εργασία που υπέδειξα στο πρώτο μου σχόλιο.

GDIKEOS

Δεν διαφωνώ μαζί σας απλά έχω διαφορετική οπτική για το συγκεκριμένο αεροσκάφος F-35!
Ας αναφέρω ένα παράδειγμα για της χαμηλότερες επιδόσεις του αεροσκάφους με τόσο ισχυρό κινητήρα. Αν δούμε την απογείωση που κάνει που είναι μικρή σε μέτρα διαδρόμου
https://www.youtube.com/watch?v=9hesvAIxqzI
Hniochos 2019 Italian Air Force Lockheed F-35A Lightining II
Και ότι η εταιρία για πρώτη φορά στα τέλη του 2015 έβαλε το αεροσκάφος σε αεροδυναμική σήραγγα παρουσία Η/Μ ακτινοβολίας μετά τα προβλήματα της χαμηλότερης ταχύτητας, G, ρυθμός ανόδου κλπ στην πράξη επιβεβαίωσε αυτά που έλεγα από το 2008!
Όλα αυτά βάση της RAM και του τρόπου λειτουργίας της.

panos

MALD … ή πιο σωστά η ισραηλινή εκδοχή του που είναι πιθανότατα επιχειρησιακό.

Michail

Mε απλα λογια και αν κατάλαβα καλα ο καλύτερος τρόπος προσβολής του s400 ειναι f35 σε πολυ χαμηλη πτηση με πυραυλους μεσαιου/μεγαλου βεληνεκούς. Αραγε ποιες θα ηταν οι πιθανότητες επιτυχίας στγν περίπτωση αυτη?

Konstantinos_Zikidis

Δηλαδή εάν του ρίξουμε SCALP από Μ2000-5 στα 250-300 km λέτε να είναι λιγότερο εύστοχο από το αντίστοιχο όπλο (JSOW; JSM; Υπάρχει κι ο SOM…) που θα ρίχνει το F-35, όταν ( = ότε και αν) πιστοποιηθεί σε αυτό;

Filippos

Σε αυτήν την απόσταση – μακρύτερα για την ακρίβεια- το ραντάρ θα έχει δει το Μ200-5, όχι όμως το F-35.

Konstantinos_Zikidis

Ε, και; Το Μ2000 θα ρίξει τον SCALP στην μέγιστη απόσταση και θα φύγει. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση αλλά και σε μεταγενέστερο άρθρο της Πτήσης, οι σύμμαχοι κατά πάσα πιθανότητα θα προμηθευτούν τον πύραυλο των 250 χλμ, και όχι αυτόν των 400χλμ. Επομένως, σε αποστάσεις άνω των 250 χλμ δεν υπάρχει κίνδυνος. Επίσης, το S-400 δεν θα έχει δει το επιτιθέμενο αεροπλάνο, είτε στελθ είτε όχι, εάν αυτό πετάει πολύ χαμηλά. Το Μ2000 λοιπόν δεν πρόκειται να έρθει πετώντας περήφανο… Από την άλλη, το F-35 έχει όντως την “πολυτέλεια” να πλησιάσει αρκετά περισσότερο, όπως λέτε, σε οποιοδήποτε ύψος, χωρίς να ανιχνευθεί. Η “πολυτέλεια” όμως κοστίζει…

panos

καλησπερα,μηπως ομως ο ενας πυραυλος ταξιδευοντας 250 χιλ ειναι πιο ευκολα ανιχνευσιμος αρα και αντιμετωπισιμος απο καποιον που διανυει 100 χιλ η και λιγοτερα?

Konstantinos_Zikidis

Ανιχνεύσιμος, από ποιον; Και αντιμετωπίσιμος, πως; Από το σύστημα Patriot της Σκύρου; Γιατί, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, λειτουργεί το ραντάρ του συστήματος (και μάλιστα σε αντιβαλλιστική λειτουργία); Ή οι πύραυλοι θα ανιχνευθούν από κάποιο άλλο ραντάρ; Η εμβέλεια των πυραύλων Patriot εναντίον άλλων πυραύλων είναι επαρκής;
(hint: η απάντηση σε όλα τα ανωτέρω ρητορικά ερωτήματα έχει μία μάλλον αρνητική χροιά)

Γιώργος70

1 Παρατήρηση απο το σενάριο της τουρκικής προμήθειας Patriot
twenty (20) M903 Launching Stations
eighty (80) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) missiles with canisters
sixty (60) PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missiles
Δλδ
16 M903 *4 GEM-T=64 έτοιμα προς εκτόξευση από τα 80
4 M903*12 MSE=48 έτοιμα προς εκτόξευση από 60
Ενα συμπέρασμα.
Αντίστροφος ο σχεδιασμός σε σχέση με την προμήθεια Patriot της Σουηδίας.
Η λογική της προμήθειας είναι το μεγάλο βεληνεκές ,κορεσμός και οχι ο αριθμός των βλημάτων.
Πιθανό το αντίστοιχο να ισχύει στην προμήθεια των S400 έμφαση σε εκτοξευτές , 48N6E3 και 9M96Ε2.
2 Η Kommersant εχει αναφορά σε 40N6 στην Τουρκία
http://tass.com/pressreview/1053155
όπως στην κίνα
https://twitter.com/TheDEWLine/status/1097464245913047042/photo/1
Το πρόγραμμα πολύ πιθανό να περιέχει μικρό αριθμό 40N6E.

Psixraimia

Ρε παιδιά πού είναι η σύνδεση; Δεν το βλέπω πουθενά. Πάω να ψηφίσω σε σχόλιο και μου λέει ότι πρέπει να έχω συνδεθεί.

ptisidiastima

Πρέπει να εγγραφείτε σαν χρήστης. Θα το βρείτε στην κεντρική μπάρα ψηλά

MPAMPIS

Με ολα αυτά που γράφτηκαν φαίνεται να ειναι η απόκτηση F-35 για την Ελλάδα μονόδρομος για την αντιμετώπιση του S-400.(φυσικα και ένας μικρός αριθμός αρκεί αφού θα μπορούσε να ενισχυθεί και απο F-35 φιλιων χωρών)
Ο συνδυασμός F35 και S400 μπορει να προκαλέσει ολική καταστροφή στην αεράμυνα μιας χώρας με μικρό βάθος οπως η Ελλάδα και να αχρηστεύσει σε ελάχιστο χρόνο την Π.Α ειδικα αν υπαρχει ικανός αριθμός F35 στον αντίπαλο.
Η ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών για το f-35 οπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι που επισης αφήνουν μικρά περιθώρια αντιδράσεις και αναχαιτίζονται δυσκολα καθιστά λογικη την επιλογή της Τουρκίας να προτιμήσει τους s400 σε σχέση με το F35 αφού της τίθεται τέτοιο δίλλημα.
Η ανάπτυξη ή η απόκτηση stelth μαχητικού σίγουρα θα ειναι η πρώτη επιλογή της τα επόμενα χρονια, αυτο θα έχει σαν συνέπεια αλλα μεγαλόπνοα σχέδια της να υστερήσουν λογω προσπάθειας εξεύρεσης πόρων (πχ ναυτικού).
Η Ελλάδα πρεπει να κινηθεί προς την αναζητηση ρεαλιστικών λύσεων προσαρμοσμένων στην επερχόμενη απειλή ( αντίο στόλος 12 πλοιων, fti,mdcn κτλπ)

agnostosependytis

Ως μη ειδικός, θα το εκτιμούσα αν κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει στο κάτωθι.
1) Σήμερα υπάρχουν ήδη αρκετοί πύραυλοι που από ένα σημείο και μετά δεν χρειάζονται καθοδήγηση από ραντάρ γιατί έχουν δικούς τους αισθητήρες και αναζητούν ενεργά μόνα τους τον στόχο όταν είναι σε κάποια απόσταση από αυτόν.. Από τι απόσταση από τον στόχο μπορούν να το κάνουν?
2) Λέμε ότι τα F-35 είναι αόρατα στα συνήθη στρατιωτικά ραντάρ, αλλά εντοπίζονται σχετικά καλά από ραντάρ που δουλεύουν σε άλλες μπάντες. Το ελάττωμα όμως αυτών είναι ότι έχουν μειωμένη ακρίβεια (αν καταλαβαίνω καλά) με συνέπεια να μην μπορούν να δώσουν παραμέτρους βολής στον πύραυλο και να τον καθοδηγήσουν στην κατάρριψη, οπότε μοιάζει να χρησιμεύουν μόνο για έγκαιρη προειδοποίηση (πχ είναι ένα F-35 στον αέρα ή τέλος πάντων ένα αεροπλάνο στον αέρα, το οποίο όμως αν το συνδύαζε σαν πληροφορία με τα άλλα ραντάρ που δεν το βλέπουν θα μπορούσε να συμπεράνει ότι αεροσκάφος που αυτό το βλέπει, τα άλλα όχι=F-35).
3) Γιατί δεν μπορεί το ραντάρ το (2) ανωτέρω να κατευθύνει τον πύραυλο (από το 1) στο περίπου, και ο οποίος όταν φτάσει σχετικά κοντά πλέον με τον δικό του αισθητήρα και αυτόνομα ποια να καταρρίψει το αεροσκάφος αφού δεν θα χρειάζεται καθοδήγηση από το ραντάρ? Μπορεί να μην υπάρχει κάτι έτοιμο τώρα, αλλά ποιοι θα ήταν οι περιορισμοί στο να παραχθεί?

GDIKEOS

Υπάρχουν όλα αυτά που λες agnostosependytis, μπορείς να του ρίξεις δυο πυραύλους έναν με κεφαλή ενεργού ραντάρ και έναν με υπέρυθρη ακτινοβολία.
Το κάθε πρόβλημα έχει την λύση του δηλαδή μπορώ να του ρίξω του F-35 παλιούς πυραύλους αρχικά και μετά καινούργιους. Αν φοβηθεί πατήσει την μετάκαυση και στρίψει είναι εύκολος στόχος για τους MICA κλπ!

Konstantinos_Zikidis

1) Εάν κατάλαβα σωστά, ρωτάτε σε ποια απόσταση από το στόχο οι πύραυλοι αέρος-αέρος ενεργοποιούν τους αισθητήρες τους και κατευθύνονται αυτόνομα σε αυτόν. Για παράδειγμα, σε ποια απόσταση ενεργοποιείται το ραντάρ του ΑΙΜ-120 AMRAAM ή του MICA EM. Οι ακριβείς αποστάσεις είναι μάλλον διαβαθμισμένη πληροφορία αλλά γενικά είναι κάποια ν.μ. πριν τον στόχο. Αντιθέτως, ο πύραυλος MICA IR διαθέτει αισθητήρα IR, ο οποίος είναι παθητικός (δεν εκπέμπει, οπότε δεν προειδοποιεί τον στόχο) και “βλέπει” διαρκώς, από την αρχή της πτήσης του πυραύλου.
2) Όντως, τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων έχουν καλύτερες δυνατότητες αποκάλυψης του F-35, έστω και με λίγο μικρότερη ακρίβεια ως προς την εκτίμηση θέσης. Δεν θέλουμε όμως κάτι περισσότερο από την έγκαιρη προειδοποίηση σε αυτή τη φάση. Έτσι κι αλλιώς, χωρίς αυτήν, δεν γίνεται τίποτα. Όσο για τη δυνατότητα εξαγωγής συμπεράσματος σχετικά με τον τύπο του στόχου από το RCS του στις διάφορες μπάντες, αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα, την οποία εφαρμόζει το ρωσικό σύστημα NEBO-M που αποτελείται από 3 διασυνδεδεμένα ραντάρ. Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε άλλα ραντάρ.
3) Θεωρητικά είναι λογικό αυτό που λέτε, όμως όλα τα αεροπλάνα που έχουμε θα πρέπει να “δουν” τον στόχο με το δικό τους ραντάρ, πριν εξαπολύσουν πύραυλο, ανεξάρτητα από το εάν ο στόχος τους έχει υποδειχθεί μέσω link από άλλο ραντάρ, επίγειο ή εναέριο. Οπότε, επί του παρόντος, δεν παίζει. Εξ όσων γνωρίζω, μόνο το Rafale και το Eurofighter έχουν καταφέρει να εμπλέξουν στόχο που τους έχει υποδειχθεί μέσω link16 από άλλο Α/Φ. Όμως, αυτό που προτείνετε το εξετάζει το USN, με τη βοήθεια του Ε-2D Advanced Hawkeye και των Super Hornet (πρόγραμμα συνεργατικής εμπλοκής NIFC-CA). Υποθέτω ότι κάποτε θα το κάνει και το F-35, μεταξύ των πολλών που κάποτε θα κάνει…

Babis_UK

Οπως ειχα γραψει και στο παρελθον οι S-400 και ακομη καλυτερα ενα πυκνο αντιεροπορικο δικτυο ειναι ασυγκριτα προτιμότερο σε σχεση με ενα σμηνος 20-30 F-35 αν εχεις να διαλεξεις μεταξυ των 2.
Τι σημαινει F-35
Ενα συνολικο κοστος 4-5 δις μαζι με υποδομες, ανταλακτικα, εκπαιδευσεις για 20-30 μαχητικα
Ενα μαχητικο που μεχρι τις παραγωγες FRP μετα το 2022 θα φερει υπολογιστη 20ετιας και που θα απαιτει upgrade για πληρη επιχειρησιακη αξιοποιηση
Ενα μαχητικο με CPFH ανω των $30k
Ενα μαχητικο με διαθεσιμοτητες κατω του 50%
Ενα μαχητικο που για να διατηρει την διαμορφωση Stealth μπορει να φερει το ανεμικο φορτιο των 2 βομβων 2000 λιβρων + 2 AIM-120
Ενα μαχητικο που οι αισθητηρες του ειναι διασυνδεδεμενοι με το πενταγωνο και η διαθεσιμοτητα του σε “θερμες” περιοδους θα εξαρταται παλι απ αυτο
Οσο για την ανιχνευση της Stealth διαμορφωσης αυτη δεν αποτελει προβλημα για ενα αντιεροπορικο δικτυο οπως προαναφερθηκε, ιδικα δε οταν αυτο περιεχει αισθητητες χαμηλων συχνoτητων (UHF / L-band) ή πολυστατικους αισθητηρες ή υπέρυθρους αισθητηρες ή ακομη καλυτερα συνδιασμος των παραπανω
Και ολα αυτα για το περιφιμο 1ο πληγμα που ομως βαση του Αμερικανικου δογματος στις συραξεις της τελευταιας 30ετιας ξεκινουν παντα με ομοβροντια βαλιστικων πυραυλων και πυραυλων πλευσης για να μην διακινδυνευσουν φιλιες δυναμεις και εξοπλισμος
Η στρατηγικη του σουλτανου (δυστυχως) βασιζεται στην εγχωρια τεχνολογια στους τομεις των βαλιστικων πυραυλων και πυραυλων πλευσης που μπορουν καλλιστα να εξελιξουν για χαμηλα CEP που απαιτουνται για το 1ο τους πληγμα και παραλληλα θα παιξει το ποκερ τους με τους Αμερικανους οσο οσο πιο σκληρα μπορει κερδιζοντας τα μεγιστα ανταλαγματα στα πολλα μετωπα που εχει ανοιχτα

npo

H σχεδίαση του οποίου ξεκίνησε από καθαρό χαρτί….
Όπως το να σκεφτούμε έξω απ το κουτί, στο τέλος της ημέρας κλπ κλπ. ΠΤΗΣΗ, είσαστε εντελώς αμερικανάκια 🙂

TCH

Ιστορικά πάντως, με καλή σχεδίαση αεροπορικών επιθέσεων και ικανή τεχνολογικά αεροπορία, συστήματα sam δεν έχουν τύχη απέναντι σε αεροσκάφη. Διαβάστε π.χ. το εξαιρετικά ενδιαφέρων άρθρο παρακάτω.
http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2002/June%202002/0602bekaa.aspx
Οι Τούρκοι για κάποιον δικό τους λόγο άφησαν ένα επιθετικό όπλο στην τύχη του και παρέλαβαν ενα αμυντικο. Δεν είναι και πολύ άσχημη εξέλιξη για εμάς. Η άσχημη θα είναι να τα αποκτήσουν και τα δύο.

Consigliere_

Drones αυτοκτονιας που ψαχνουν μονα τους τον στοχο ειναι η λυση .Π.χ τα Ισραηλιτικα Harop-Harpy

Skywalker

Απόσταση εντοπισμού ραντάρ και ορίζοντας.
Η διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε ένα ομοιόμορφο και σταθερό μέσο ακολουθεί στους περίπου οπτικούς νόμους. Αυτές οι συνθήκες είναι σχετικά σπάνια στη γήινη ατμόσφαιρα στην πράξη.
Ανώμαλη Διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Η μη τυπική ή ανώμαλη διάδοση παρουσιάζεται όταν ο δείκτης διάθλασης μεταβάλλεται από μεταβολές της διαβάθμισης της θερμοκρασίας, της πίεσης ή της περιεκτικότητας σε ατμούς νερού. Αυτές οι παράμετροι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα μη τυποποιημένων συνθηκών μετάδοσης. Ένα από τα πιο κοινά στην Ευρώπη είναι η αντιστροφή της θερμοκρασίας, η οποία συμβαίνει όταν η θερμότητα ακτινοβολεί από το έδαφος σε καθαρές νύχτες. Η θερμοκρασία του εδάφους πέφτει, αλλά τα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας παραμένουν συγκριτικά ζεστά-αυτή η διαβάθμιση θερμοκρασίας είναι η αντίστροφη της κανονικής αρνητικής διαβάθμισης της θερμοκρασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιστροφής της θερμοκρασίας είναι ο αγωγός της μεταδιδόμενη ενέργειας ακολουθεί την καμπυλότητα του εδάφους, επεκτείνοντας σημαντικά το φυσιολογικό εύρος του ραντάρ. Αυτό μπορεί και να είναι αρνητικό διότι η ηχώ των μακριά στόχων πέφτει στην επόμενη περίοδο επανάληψης παλμών. Ως εκ τούτου, το πεδίο δείχνει τους στόχους σε λάθος απόσταση. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με μεταβολή της συχνότητας επανάληψης των παλμών
Αγωγοί
Υπό κανονικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, ο θερμότερος αέρας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης. Ο αέρας σταδιακά γίνεται πιο δροσερός καθώς αυξάνεται το υψόμετρο. Μερικές φορές, ωστόσο, αναπτύσσεται μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία στρώματα θερμού αέρα σχηματίζονται πάνω από στρώματα δροσερό αέρα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αντιστροφή της θερμοκρασίας. Αυτές οι αναστροφές της θερμοκρασίας προκαλούν κανάλια, ή αγωγούς, δροσερό αέρα να είναι ανάμεσα στην επιφάνεια της γης και ένα στρώμα θερμού αέρα, ή ανάμεσα σε δύο στρώματα θερμού αέρα. Έτσι σχηματίζεται ένα είδος αρματαγωγού και το ηλεκτρομαγνητικό κύμα εγκλωβίζεται και μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις.
Εάν μια κεραία μετάδοσης εκτείνεται σε έναν τέτοιο αγωγό ή εάν τα ραδιοκύματα εισέρχονται στον αγωγό σε πολύ χαμηλή γωνία συχνότητας εμφάνισης, οι μεταδόσεις ραδιοσυχνοτήτων και υψηλής ισχύος μπορεί να πολλαπλασιάζονται πολύ πέρα από τις κανονικές αποστάσεις της γραμμής θέασης. Αυτοί οι αγωγοί είναι αποτέλεσμα της αντιστροφής της θερμοκρασίας. Έτσι πολλές φορές καλή λήψη των τηλεοπτικών σημάτων της ραδιοτηλεόρασης από ένα σταθμό που βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτές οι μεγάλες αποστάσεις είναι δυνατές εξαιτίας των διαφορετικών πυκνοτήτων και των διαθλαστικών ιδιοτήτων του ζεστού και δροσερού αέρα. Η ξαφνική αλλαγή στην πυκνότητα όταν ένα ραδιοκύμα εισέρχεται στον ζεστό αέρα πάνω από έναν αγωγό προκαλεί το κύμα να διαθλασθεί πίσω προς τη γη. Όταν το κύμα χτυπά τη γη ή ένα θερμό στρώμα κάτω από τον αγωγό, αντανακλάται ξανά ή διαθλάται προς τα πάνω και προχωρά μέσα από τον αγωγό και μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλες απώλειες. Στο οπτικό φάσμα ονομάζεται αντικατοπτρισμός.
Εξαρτάται από την διαβάθμιση του δείκτη διάθλασης σε σχέση με το ύψος dn/dh
Αρνητική διαβάθμιση.
dn/dh>0
Σε αυτή την περίπτωση το ΗΜ κύμα διαθλάται προς τα πάνω με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό χαμηλών ιπταμένων στόχων.
Συμβαίνει όταν η θερμοκρασία μειώνεται ανάλογα με το ύψος γρήγορα , η υγρασία μειώθηκε πιο αργά από ότι στην κανονική ατμόσφαιρα
Έλλειψη διάθλασης
dn/dh= 0 αν ο δείκτης διάθλασης δεν αλλάζει σε ορισμένα διαστήματα ύψος και η μετάδοση
Θετική διάθλαση
dn/dh<0
Εξαρτάται από την μεταβολή θερμοκρασίας και υγρασίας με το ύψος. Όταν πάρει τιμή
-17, 5 · 10-8 σχηματίζεται κυματοδηγός που ακολουθεί την καμπυλότητα της γης. ατμοσφαιρική υγρασία. Οι συνθήκες που το ευνοούν είναι:
Σε υψηλή βαρομετρική πίεση και σημαντική αντιστροφή της θερμοκρασίας, καθώς και μειωμένη ατμοσφαιρική υγρασία. Σημαντικό πάνω από την στεριά τις νύχτες και τις πρωινές ώρες, πάνω από τη θάλασσα σε καθαρές καιρικές συνθήκες ολόκληρες ημέρες. Πάνω από την θάλασσα αν ο αέρας στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ψυχρότερος και από ότι σε στρώματα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτόι είναι φυσικοί νόμοι και κανείς δεν μπορεί να τους υπερβεί

George74

Εγώ βλέπω μία λύση: να πάμε και εμείς στους S-400 και S-500. Mε το ΝΑΤΟ δε πηγαίνει, αλλά μπορούσαμε να το αιτιολογούσαμε με τον γείτονα που λόγου αυτού του συστήματος έχει ένα προβάδισμα, μια υπεροχή, μας απειλεί και υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή. Χρειαζόμαστε όπως και αυτοί κορυφαία αντιαεροπορικά. Μπορούσαμε να πιέσουμε και εμείς: αν δεν έρθει βοήθεια με τα απαραίτητα αντίμετρα από ΗΠΑ και Ευρώπη, είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε σε Ρωσία.
Το ερώτημα: ποιος έχει τώρα τα κότσια να το κάνει αυτό;

FTS

Και τα πανάκριβα Σ500 και Σουκχόι35/57 θα τα αγοράσουμε με ροδάκινα και ελαιόλαδο.
Όσο για το ερώτημα σας “αν δεν έχει κανείς τα κότσια να το κάνει” τότε τι το συζητάμε… αφού δεν θα γίνει

George74

Ακούω συνέχεια “πως θα τα πληρώσουμε, με τί λεφτά;, πανάκριβα, κτλ.”
Εδώ μικρότερα κράτη με χειρότερες οικονομίες κάνουν σοβαρές προμήθειες. Η Σουηδοί φορολογούν τις τράπεζες για την άμυνα. Οι γείτονες φόρο για την άμυνα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και κότσια όλλα γίνοντε.

Τch

Η δεύτερη χειρότερη όλων των επιπτώσεων από τα σκάνδαλα εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη κοινή γνώμη επικρατεί σχεδόν καθολικά η άποψη ότι οτιδήποτε αφορά αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού είναι συνδεδεμένο με τεράστιου μεγέθους “ρεμούλες” και σκάνδαλα.
Οπότε κατά την ταπεινή μου γνώμη οι σημερινοί μας πολιτικοί, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν θέλουν ούτε καν να συσχετίσουν το όνομα τους με αγορές όπλων, γενικά – άχρηστοι είναι ούτως ή άλλως- αφήνοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας στην τύχη της (και σε κάποιους στρατιωτικούς μας χωρίς πόρους).
Η χειρότερη όλων επίπτωση, μακράν της δεύτερης, είναι ότι οι υπ-άνθρωποι που ενεπλάκησαν στα εξοπλιστικά σκάνδαλα, διατελώντας το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας κατά την γνώμη μου, άφησαν τεράστιες πληγές στην αμυντική ικανότητα της χώρας π.χ. Leopard 2 για χρόνια χωρίς καθόλου βλήματα, υποβρύχια χωρίς τορπίλες, αεροσκάφη και ελικόπτερα χωρίς FOS = σε πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες κτλ. Φανταστείτε μόνο να χρειαζόταν (μία στις χίλιες έστω) να χρειαζόταν να χρησιμοποιηθούν τακτικά τα LEO2 στον Έβρο τα χρόνια που δεν είχαν βλήματα και θα συμφωνήσετε όλοι με τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως εσχάτης προδοσίας (π.χ. βάλτε τους εαυτούς σας πληρώματα LEO2 στο ποτάμι, ένα βράδυ μιας κρίσης με τους γείτονες, να κοιτάτε τον κενό σωλήνα και τις άδειες θήκες των 120mm του άρματος).

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Γάλλοι επιστρέφουν, προσφέρουν 4 “γαλλικές” [email protected] στα 4 δις, με κατασκευή στην Ελλάδα

Όπως είχαμε ξαναγράψει, η Naval Group δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να μπει στο Πολεμικό Ναυτικό, και να είναι αυτή που θα καθορίσει το...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κίνηση ματ από Πολεμικό Ναυτικό, αγοράζει μεγάλο αριθμό έτοιμων πυραύλων...

40
 Δημοσιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, επιβεβαιώνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό κινείται ταχύτατα προς στην αγορά μεγάλου αριθμού πυραύλων RAM Block 2. Το ΠΝ έχει μεγάλη...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά $

Related News

Διπλωματικές πηγές για την έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and...

Στην Κύπρο ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την τριμερή συνάντηση υπ. Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο όπου θα συμμετάσχει στην 3η τριμερή συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.Όπως ανακοινώθηκε, ο...

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΔΟΑΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε χθες Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που κατηγορεί τη Βόρεια...