Ευνοικές ρυθμίσεις για το στρατιωτικό προσωπικό στο νέο νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ

4
1326
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  

Ο καταληκτικός βαθμός και η συνταξιοδότηση των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), το ωράριο εργασίας, η νομική υποστήριξη στρατιωτικού προσωπικού καθώς επίσης η μείωση της στρατιωτικής θητείας παιδιών πολύτεκνων οικογενειών αλλά και ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και η δυνατότητα εισαγωγής σε στρατιωτικά νοσοκομεία σε ανασφάλιστους δικαιούχους, αποτελούν τις βασικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για το ΥΠΕΘΑ, που παρουσιάστηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα.

Στις κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επέκταση στους στρατιωτικούς, της δυνατότητας που ήδη έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την εκπροσώπηση και την υπεράσπισή τους στα ποινικά δικαστήρια για υπηρεσιακές υποθέσεις από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα για το ωράριο εργασίας και τις μεταθέσεις του προσωπικού που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή επιμελείται άτομα με αναπηρία και συστήνονται τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Παράλληλα, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας για την εν ενεργεία εισαγωγή τους στο σώμα των Αξιωματικών με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Υπολοχαγού.

Καθιερώνεται επίσης νέου τύπου δελτίο ταυτότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να χρησιμεύσει σαν ταξιδιωτικό έγγραφο και να εκσυγχρονιστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας του, ενώ καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018 σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Αναφερόμενος στις αλλαγές αυτές ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε τα εξής: Tο σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και περιέχει ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που αφορούν γενικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως στο προσωπικό και στην οργάνωσή τους. Οι διατάξεις του, όπως έχουν συγκεντρωθεί και ομαδοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τα Γενικά Επιτελεία, ρυθμίζουν ένα σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, επιδιώκοντας για καθεμία από αυτές την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε από πλευράς οικονομικού κόστους, να καλυφθούμε, κυρίως με γνώμονα την παροχή πραγματικής συνδρομής στην κάλυψη υπηρεσιακών και προσωπικών αναγκών μας. Πιο πολύ αφορά το προσωπικό”.

Ειδικότερα στις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνεται:

-Ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ο οποίος θα είναι του Ανθυπολοχαγού, με αποστρατευτικό βαθμό αυτόν του υπολοχαγού!

-Ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ΕΜΘ να παραμένουν στο στράτευμα Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

-Ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τα στελέχη με αναπηρία 50%  από σακχαρώδη διαβήτη.

-Ρύθμιση για πρώτη φορά της δυνατότητας που παρέχεται στους ανασφάλιστους δικαιούχους να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλων μη δικαιούχων υπό προϋποθέσεις.

-Ρύθμιση για τη σύσταση Γραφείου Νομικής Υποστήριξης Προσωπικού για ενημέρωση τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών από πλευράς της Διοικήσεως, όπου ο ΑΝΥΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι η σύσταση του γραφείου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δομή και ιεραρχία των ΕΔ.

-Ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων αλλά και άλλων στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν  από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.

Τι θα ισχύσει για τη μείωση της θητείας και τους ανυπότακτους

Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σε οτι αφορά τις προβλέψεις για τη στρατιωτική θητεία,  μειώνεται η στρατιωτική θητεία για όλα τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών.

Ειδικότερα τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας (για παράδειγμα με 5 παιδιά) θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι δηλαδή 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα (όλα τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία).

Επιπλέον τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών κατά το ίδιο πλαίσιο θα υπηρετούν 9 μήνες στο ΠΝ και στην ΠΑ και 8 μήνες στο ΣΞ.

Σε οτι αφορά τους ανυπότακτους το νέο νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε αυτήν τη κατηγορία και επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020, να απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους.

Ως προς τη στρατολογική νομοθεσία, εξισώνεται η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτήν της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, καταργώντας τη σημερινή εκ του νόμου επαύξησή της κατά δύο μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά ένα μεγάλο αριθμό που ανέρχεται σε περίπου 30.000 άτομα, ενώ το 25% των νέων που σε ετήσια βάση αναμένεται να αναλάβει ένοπλη υπηρεσία, τελικώς αποφεύγουν να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

 Όπως ανέφερε σχετικά και ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας: «Όσον αφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της στρατολογικής νομοθεσίας, αξίζει να σταθώ αφενός στην επέκταση του ευεργετήματος της μειωμένης θητείας σε όλα τα τέκνα τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, στο πλαίσιο προστασίας του θεσμού της οικογένειας και της τακτοποίησης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ανυποτάκτων, ώστε αφενός να προσελκυθούν πίσω στον τόπο τους, όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και αφετέρου να κλείσουν τις στρατολογικές τους εκκρεμότητες.

Σημαντικές αλλαγές προτείνονται και για τους αντιρρησίες συνείδησης, με σκοπό την αποκατάσταση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ  αυτών και των οπλιτών θητείας. Συγκεκριμένα, μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της εναλλακτικής υπηρεσίας και ο χρόνος που πρέπει να υπηρετήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Περαιτέρω, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας διατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα, με τη δυνατότητα εν τούτοις καθορισμού της με υπουργική απόφαση κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της στρατεύσιμης υποχρέωσης. Όσον αφορά την επιτροπή που εξετάζει τα σχετικά αιτήματα,  φρονώ ότι η διατήρησή της είναι απαραίτητη, καθότι επεκτείνει τον έλεγχο υπαγωγής σε έλεγχο πραγματικής συνείδησης και όχι σε απλό έλεγχο δικαιολογητικών, προβλέποντας εν τούτοις τον αριθμό των στρατιωτικών που συμμετέχουν σε αυτήν».

Νομική στήριξη στελεχών των ΕΔ

Σε οτι αφορά τη νομική στήριξη, προβλέπεται ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστηρίξεως των στελεχών των ΕΔ και στα στελέχη των ΣΑ, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για αδικήματα που θα κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Παράλληλα θεσπίζεται η δημιουργία Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών, προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα σύστημα πλήρους προστασίας των δικαιωμάτων αυτών, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εντός των Ενόπλων Δυνάμεων δομές.

Προβλέπεται επίσης ρύθμιση για τη βελτίωση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, τις προαγωγές στο Δικαστικό Σώμα των ΕΔ κλπ

Σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα νομικής υποστήριξης στα στελέχη και οπλίτες των ΕΔ από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τις δίκες σε ποινικά δικαστήρια για αδικήματα που τους αποδίδονται ότι τέλεσαν κατά της εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, εισάγεται ένα μέτρο μέριμνας για την ηθική και την ψυχική υποστήριξη όσων απομακρύνονται από τον υπηρεσιακό και επαγγελματικό βίο και αποκόπτονται από το ενεργό στρατιωτικό περιβάλλον για λόγους υγείας, με τη δυνατότητα παραμονής τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό προϋποθέσεις.

Ωράριο εργασίας – μεταθέσεις στρατιωτικών

Εξόχως ευεργετική κρίνεται η διάταξη που προβλέπει μειωμένο ωράριο εργασίας για τα στελέχη που έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή άτομο με αναπηρία 50% που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1.

Όσον αφορά το σύστημα των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνεται ιδιαιτέρως μέριμνα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, παρέχοντας τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε τόπο προτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται το συμφέρον της Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή αναπηρίας ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οι ίδιοι ή πρόσωπα της οικογένειάς τους, με τη στενή έννοια του όρου.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΑΝΥΕΘΑ για πρώτη φορά ρυθμίζεται η κάλυψη δαπανών των ανασφάλιστων δικαιούχων περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Επίσης το νομοσχέδιο αυτό λαμβάνεται πρόνοια για περιπτώσεις σπουδαστών τόσο της Σχολής Ικάρων όσο και άλλων Στρατιωτικών Σχολών , που έρχονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας, ώστε να μην είναι αυτονόητη και αυτοδίκαιη η αποπομπή τους, αλλά να τους παρέχεται δυνατότητα παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τρόπο που να δύνανται να αξιοποιηθούν από την Υπηρεσία.

Εισαγωγή σε στρατιωτικές Σχολές 

Νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή σε ειδικό ποσοστό και καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές για όσους προέρχονται από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Επιπλέον, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η ένταξη των Στρατιωτικών Σχολών στο σύστημα των μετεγγραφών φοιτητών, αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις.

Αλλαγές και στη στρατιωτική νομοθεσία

Στο νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται αυτοτελή κεφάλαια νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε η στρατιωτική ποινική νομοθεσία να ανταποκρίνεται λειτουργικότερα και πληρέστερα στις ανάγκες απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στον χώρο των ΕΔ. Κύριος γνώμονας σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ είναι η βελτίωση του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στις ΕΔ, εντός ενός πλαισίου πληρέστερης εξυπηρέτησης του λειτουργικού τους προορισμού, με ταυτόχρονη μέριμνα για την αποτελεσματική διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των μελών των ΕΔ.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι προτεινόμενες μεταβολές των ρυθμίσεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των ΕΔ θα συμβάλλουν όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Ρήγας: «ώστε να θεραπευτούν οι ανωτέρω περιγραφείσες στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις στον χώρο του στρατιωτικού ποινικού δικαίου και της υπηρεσιακής κατάστασης των εφαρμοστών του, να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στο πεδίο των υπηρεσιακών μεταβολών των στρατιωτικών δικαστών και να δημιουργηθεί ένας νομικός πολλαπλασιαστής που θα επιταχύνει την προσαρμογή της στρατιωτικής δικαιοσύνης στη σύγχρονη νομική πραγματικότητα και στον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την τελευταία. 

Επιπλέον, το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου νομικού πλαισίου που θα ρυθμίζει κατά τρόπο ομοιόμορφο την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Στρατονομίας, Ναυτονομίας και Αερονομίας και συμπεριέλαβε ένα σύνολο διατάξεων, αναφορικά με τις Στρατονομικές Υπηρεσίες των ΕΔ».

Τέλος, στο τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την έκδοση σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων για το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, μέριμνα για τα επιδόματα κινδύνου και αναπηρίας, που λαμβάνουν τα στελέχη, τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση των διατάξεων της νομοθεσίας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία και πρόβλεψη για την απαλλαγή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και  του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας από τον Φόρο Εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης  του νομοσχεδίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε τα εξής: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης ότι ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός παραμένει σταθερός και ότι φροντίζει συνεχώς με κατάλληλες παρεμβάσεις να βελτιώνει το υπηρεσιακό και εργασιακό περιβάλλον του στρατιωτικού και πολιτικού του προσωπικού. Δεν πρόκειται απλά για την έμπρακτη αναγνώριση της καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς των στελεχών του και των οικογενειών τους, αλλά για επένδυση που κάνει στο έμψυχο δυναμικό του, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τη διαφύλαξη των όρων σταθερής, πολύπλευρης και διαχρονικής συμμετοχής του σε κάθε κοινωνική ανάγκη, αλλά και την προάσπιση του πρωταρχικού του ρόλου για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας».

Τέλος αφού ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα τα νομικά τμήματα των Επιτελείων, τους συνεργάτες του ιδίου και του ΑΝΥΕΘΑ, για την «εξαιρετική προσπάθεια» που έκαναν όπως τόνισε χαρακτηριστικά για την τόσο σοβαρή δουλειά σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα σημείωσε τα εξής: « Μαζεύονται πάρα πολλές εκκρεμότητες. Θα δείτε ότι το νομοσχέδιο, όπως είπε και ο κ. Αναπληρωτής, είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε μια τέτοια συγκεντρωτική προσπάθεια στο να διορθώσουμε μερικά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι έκλεισαν όλα τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι επιλύσαμε τα πάντα, αλλά, τέλος πάντων, είναι ένα πολύ καλό βήμα, αρκετά σοβαρό, προς την κατεύθυνση που αναφέραμε προηγουμένως».


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikos
Guest
Nikos

Αλλη μια κοροιδια για τους εμθ,δινοντας τους εναν βαθμο εν ενεργεια νομιζουν οτι λυνουν το προβλημα..στην διαβουλευση το νομοσχεδιο ελεγε για καταληκτικο βαθμο το βαθμο του υπολοχαγου οχι του ανθυπολοχαγου,φαγανε τον ενα βαθμο ενώ ελαχιστοι θα προλαβουν να φορεσουν το αστερι αφου θα τους πιασει το οριο των 54 οποτε στην καλητερη περιπτωση μενουν σαν ανθυπασπιστες εοθ..συν το οτι δεν υπαρχει καμια μεριμνα γι αυτους που μπηκαν με πτυχια ΑΕΙ..

Νικόλας Κ
Guest
Νικόλας Κ

από φαντάροι μακράς θητείας γίνονται αξιωματικοί! Τι άλλο ποια!

nektarios
Guest
nektarios

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ!ΜΠΗΚΑΝ ΩΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΝΕΑ Η ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ!!!!ΜΗΝ ΛΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ!

chikichiki
Guest
chikichiki

“Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σε οτι αφορά τις προβλέψεις για τη στρατιωτική θητεία, μειώνεται η στρατιωτική θητεία για όλα τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών. Ειδικότερα τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας (για παράδειγμα με 5 παιδιά) θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι δηλαδή 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα (όλα τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία). Επιπλέον τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών κατά το ίδιο πλαίσιο θα υπηρετούν 9 μήνες στο ΠΝ και στην ΠΑ και 8 μήνες στο ΣΞ. Σε οτι αφορά τους ανυπότακτους το νέο νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ανήκουν… Read more »