10.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΕυρωκοινοβούλιο: Να ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο!

Ευρωκοινοβούλιο: Να ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο!

- Advertisement -

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση για τη Λιβύη που εγκρίθηκε σήμερα, με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Η Λιβύη είναι μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που αντιμετωπίζει μια θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση που παρεμποδίζει σοβαρά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και εξοργίζει τον λιβυκό λαό. Οι Λίβυοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Μια ειρηνική και δημοκρατική Λιβύη θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, αλλά η ειρήνη και η δημοκρατία δεν θα διαρκέσουν εάν δεν διασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η λογοδοσία όσων έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο εισηγητής της έκθεσης για τη Λιβύη, Τζουλιάνο Πιζαπία (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων για την πολιτική κατάσταση στην εμπόλεμη Λιβύη και προτρέπει την ΕΕ να υποστηρίξει τις προσπάθειες συνταγματικής μεταρρύθμισης στη Λιβύη και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Τονίζοντας την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και ενότητα μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών της χώρας, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να υποστηρίξει τη Λιβύη να ενωθεί μέσω μιας σωστής διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης. Εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενοποιημένο τρόπο και να μιλούν με μία φωνή όταν πρόκειται για τη Λιβύη, αποφεύγοντας τις διάσπαρτες προσεγγίσεις του παρελθόντος. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να ορίσει, κατά προτεραιότητα, έναν ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τη Λιβύη.

Για να βελτιωθεί η ασφάλεια στη χώρα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι όλοι οι μισθοφόροι, και οι ξένοι μαχητές και δυνάμεις, θα πρέπει να αποσυρθούν από το λιβυκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner.

Προτρέπουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας, να μην αναμειγνύονται στη Λιβύη και να απόσχουν να τροφοδοτήσουν εντάσεις μέσω άμεσων και χορηγούμενων στρατιωτικών επεμβάσεων.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΠΛΟ

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να απόσχουν από τη χρήση του πετρελαίου ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να κρατήσουν ανοιχτά όλα τα πηγάδια και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα βοηθούσε στην αύξηση των δυνατοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Απευθυνόμενοι στις αρχές της Λιβύης, οι ευρωβουλευτές τις ενθαρρύνουν να προβούν σε συνολική δικαστική μεταρρύθμιση, εάν χρειαστεί με τεχνική υποστήριξη από την ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δομική ατιμωρησία που επικρατεί στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφιλίωση και την ειρήνη. Καλούν επίσης τις αρχές να τερματίσουν την καταστολή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να αντιμετωπίσουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις συστάσεις που εγκρίθηκαν, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το πολύτιμο έργο της EUBAM Libya και της EUNAVFORMED Irini, δύο αποστολών της ΕΕ για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (CSDP), που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη.

Όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της συνεργασίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, το Κοινοβούλιο απαιτεί επίσης εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε υποστήριξη της ΕΕ για τα σύνορα της Λιβύης ή τον μηχανισμό ασφαλείας υπόκειται σε σεβασμό του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Η Λιβύη αποτελεί για πολλά χρόνια βασικό σημείο διέλευσης και αναχώρησης μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων από την υποσαχάρια Αφρική, που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι συστάσεις ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαπραγματευτούν μια πιο φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, προκειμένου να μην διευκολύνουν έμμεσα τις παράνομες αποσύρσεις από τα σύνορα της Λιβύης ή τον μηχανισμό ασφαλείας, να αποτρέψουν την επιστροφή ανθρώπων σε απάνθρωπους καταυλισμούς στη Λιβύη και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ΕΕ Η χρηματοδότηση φτάνει στα κόμματα της Λιβύης που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Ετοιμαζόμαστε για αγορά 50 ελικοπτέρων UH-60M, για Στρατό και Αεροπορία

Το θέμα των ελικοπτέρων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μια εξαιρετική περίπτωση διαχρονικά λάθος επιλογών. Θα λέγαμε πως είναι ένα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κοντά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, σε Thyssen/Thales το συμβόλαιο

58
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ φαίνεται να οδεύει προς αίσιο τέλος με μια προσφοράςπου καλύπτει πλήρως το Πολεμικό Ναυτικό. Μια «περιπέτεια», που ξεκίνησε το… 2009...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου 1899: Μάχη του ποταμού Μόντερ, οι...

0
Στη Νότια Αφρική, μια φάλαγγα του βρετανικού στρατού πέφτει σε ενέδρα των Μπόερ καθώς διασχίζει μια ποτάμια διακλάδωση κατά το Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς....
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Μιανμάρ: Τεχνικά προβλήματα καθηλώνουν τα κινεζικά μαχητικά JF-17;

Τα περισσότερα από τα μαχητικά JF-17 της Μιανμάρ βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος για τεχνικούς λόγους, όπως υποστηρίζουν αναλυτές και πρώην χειριστές της αεροπορίας της...

Ο Μακρόν προτείνει το Rafale στην Κολομβία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει πάλι προτείνει την απόκτηση του μαχητικού Rafale στην Κολομβία, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Κολομβιανής Αεροπορίας.Σύμφωνα...

Κοινή άσκηση Ηνωμένου Βασιλείου – Νορβηγίας με τη συμμετοχή βρετανικού αεροπλανοφόρου

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS "Queen Elizabeth" μαζί με τα συνοδά πλοία του βρίσκεται στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις με τις νορβηγικές...