11.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟΗλεκτρονικός Πόλεμος. Εκεί υστερεί η Ελλάδα, όχι στα UAVs ή στα τροχοφόρα...

Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Εκεί υστερεί η Ελλάδα, όχι στα UAVs ή στα τροχοφόρα σε σχέση με την Τουρκία

- Advertisement -

 

Με το σημερινό μας άρθρο ανοίγουμε το μεγάλο κεφάλαιο Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Ήταν δεκαετία του ’80, όταν πρώτη η ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ τότε έκανε αναφορά στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, ή αυτό που λέμε, Electronic Warfare. Πρώτο το περιοδικό έφερε σε επαφή τους αναγνώστες του και το ελληνικό κοινό με ορολογίες όπως ESM, ECM, ECCM, EF-111A, ανέλυσε την εμπειρία από την Κοιλάδα Μπεκάα, προσπάθησε εισάγει την άγνωστη τότε ορολογία στη χώρα μας.

Η Τουρκία ετοιμάζει τη νέα γενιά του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL

Τότε, τη δεκαετία του ’80, μόνο η Πολεμική Αεροπορία είχε κάποια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Εντάξει, υπήρχαν και κάποιοι παρεμβολείς επικοινωνιών, αλλά πρώτη η ΠΑ ήταν αυτή που εισήγαγε συστήματα αυτοπροστασίας στα αεροσκάφη της. Βέβαια, η Αγορά του Αιώνα ήταν τελείως “κουτσή”, με τα αεροσκάφη να έρχονται στη χώρα μας χωρίς κάποιο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, προκαλώντας “εγκεφαλικά” στην τότε Σύνταξη του περιοδικού αλλά κυρίως, στο ΓΕΑ και τους πιλότους. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να αποκτήσουν το ASPIS τα F-16C/D Block 30, αλλά και το ICMS Mk1 τα Mirage 2000EGM/BGM. Πάλι καλά, το απέκτησαν. Πόσοι θυμούνται τα άρθρα που είχαν γραφτεί τότε για την απειλή των ΑΙΜ-120Α της ΤΗΚ, και το αν οι εκπομπές των πυραύλων είχαν περαστεί στα RWR. Ποιος θυμάται το άρθρο ανάλυσης του ASPIS;

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Βέβαια, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου δεν είναι κάτι που διαφημίζεται αν υπάρχει. Για παράδειγμα, η ΠΑ δεν διαφημίζει την ύπαρξη του ICMS 2000 ούτε το ASPIS II. Και τα δυο, και μάλιστα και το δεύτερο, είναι συστήματα υψηλών επιδόσεων, και σε κάθε άσκηση καταφέρνουν να βγάζουν εκτός συστήματα όπως Patriot (δύσκολα), HAWK (άνετα), SA-8 (σα να μην υπάρχει) και SA-15 (άνετα). Τώρα το τι θα κάνουν με τα S-400 δεν γνωρίζουμε, αλλά θεωρούμε πως το SPECTRE των Rafale μια χαρά θα τα πάει.

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar για την Κύπρο

Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ΠΑ. Και το ΠΝ, αλλά, κυρίως, ο ΕΣ χρειάζονται συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Για τα συστήματα του ΠΝ θα κάνουμε άλλο άρθρο, τελείως διαφορετικό, καθώς είναι διαφορετικές οι απειλές εκεί, ενώ το EW suite πρέπει να ενσωματώνεται στο οπλοσύστημα που λέγεται πολεμικό πλοίο (όπως αντίστοιχα ενσωματώνεται το EW Suite σε ένα μαχητικό αεροσκάφος. Μα καλά, χρειάζεται συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ο ΕΣ; Όχι απλά χρειάζεται, αλλά τα χρειάζεται τόσο ή περισσότερο από ότι η ΠΑ και το ΠΝ. Χωρίς αυτά, ο ΕΣ δεν μπορεί να πολεμήσει. Για να είμαστε σαφείς. Χωρίς ΤΟΜΑ ο ΕΣ θα καταφέρει να πολεμήσει, χωρίς συστήματα EW δεν θα κάνει τίποτα. Κυριολεκτικά.

Aselsan: Μια ματιά στην μεγαλύτερη αμυντική εταιρία της Τουρκίας

Οι Τούρκοι κατάλαβαν σχετικά νωρίς το τι συνέβη στην Κοιλάδα Μπεκάα. Έτσι, επέλεξαν πριν από εμάς σύστημα EW για τα F-16C/D, αλλά δεν έμειναν εκεί. Συνεργάστηκαν τη δεκαετία του ’90 με το Ισραήλ, και προφανώς απέκτησαν μεγάλη τεχνογνωσία στο θέμα. Τα αποτελέσματα δεκαετιών προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας, είναι πλέον ορατά, με αποκορύφωμα το σύστημα ASELSAN KORAL, το οποίο έχει αγοράστεί από την αεροπορία της Τουρκίας.

Η Elbit παρουσιάζει το Rampage στη DEFEA (Βίντεο)

Το KORAL εκτελεί παρεμβολές σε συστήματα αεράμυνας, αλλά όχι μόνο. Η ανάπτυξή του στη Συρία και τη Λιβύη φανερώνει πως έχει προηγμένες δυνατότητες παρεμβολών σε συστήματα επικοινωνιών. Πριν σκεφτεί κάποιος “σιγά το πράγμα, όλοι κάνουν παρεμβολές σε επικοινωνίες”, θα πούμε πως πλέον οι επικοινωνίες δεν είναι στο επίπεδο “σφυρί καλεί δρεπάνι, εδώ δρεπάνι λαμβάνει”, είναι πλέον Δίκτυα στο πεδίο της μάχης, που τα πάντα διασυνδέονται μεταξύ τους, είναι παρεμβολές σε δορυφορικές επικοινωνίες (που ελέγχουν ανάμεσα σε όλα τα άλλα και UAV σε αποστάσεις άνω των 150 χλμ. από τη βάση τους).

Αυστραλιανή υπουργός Αμύνης: Όχι, δεν τα «σπάσαμε» με την ισραηλινή Elbit

Δυστυχώς, είναι ευρέως γνωστό πως οι Τούρκοι όχι μόνο έχουν κάνει άλματα στο θέμα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά δεν διστάζουν, ανερυθρίαστα, να κάνουν χρήση των συστημάτων τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνεχώς. Όχι μόνο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γίνει μάρτυρες τουρκικών παρεμβολών, αλλά και πολλά συμμαχικά Ναυτικά και Αεροπορίες, που έχουν συνασκηθεί με την ΠΑ και το ΠΝ έχουν δει τις τουρκικές παρεμβολές. Φυσικά, τις έχει δει και η FRONTEX, όταν οι ΤΕΔ προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές αρχές και τη FRONTEX, όταν οι τελευταίοι επιχειρούν να σταματήσουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Δυναμικά η Elbit στη φετινή DEFEA, με πολλές αμυντικές λύσεις και προϊόντα

Θα ρωτήσει κάποιος, “τι χρειάζονται τα χερσαία συστήμα EW στον Ελληνικό Στρατό;” για να έχουμε και την καλύτερη ερώτηση, λίγο αργότερα, “γιατί να μην πάρουμε πχ περισσότερα άρματα μάχης”. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο το δυνατόν απλούστερα. Ας υποθέσουμε πως επιχειρεί ένας ουλαμός τεθωρακισμένων, θέλετε να είναι αυτά Leo2HEL, θέλετε να είναι ALTAY, δεν έχει διαφορά. Τα άρματα αυτά, δεν επικοινωνούν με ασυρμάτους, αλλά μέσω δικτύου επικοινωνίας, ας πούμε ένα τοπικό WLAN. Όλα στέλνουν και λαμβάνουν δεδομένα. Μια εύκολη ερώτηση: Υπάρχει κάποιο άρμα που δέχεται σε στέλνει περισσότερα data από τα άλλα, κι ναι, γιατί;

ΑΠΟΨΗ: Ελληνικά AH-64A+, “κάντο όπως” το Ισραήλ, περιορισμένος εκσυγχρονισμός και SPIKE-NLOS

Προφανώς. Το άρμα διοίκησης, δέχεται και στέλνει δεδομένα από όλα τα άλλα άρματα, ενώ επικοινωνεί και με το ανώτερο κλιμάκιο διοίκησης. ΑΝ, λέμε ΑΝ, υπάρχει ένα ικανό σύστημα EW στην περιοχή, ο αντίπαλος δεν θα ξέρει 1. πως επιχειρούν άρματα στην περιοχή, ΧΩΡΙΣ να τα έχει δει, και 2. ποιο άρμα είναι το διοικητικό; Προφανώς και μπορεί να το ξέρει, ΑΝ έχει σύστημα EW. Αν μετά, αποφασίσει να παρεμβάλει το WLAN, είναι άλλο σενάριο, ή αν στείλει τα στοιχεία του άρματος διοίκησης σε παρακείμενο εκτοξευτή SPIKE NLOS, είναι άλλο σενάριο. Με λίγα λόγια, και με χρήση μόνο ΕΝΟΣ Spike NLOS, μπορεί να βγει εκτός το σωστό άρμα μάχης, βγάζοντας εκτός ολόκληρο τον ουλαμό. Μέχρι να αντικατασταθεί, αναδιαταχθεί ο ουλαμός, η μάχη θα έχει κερδηθεί. Πάμε παρακάτω.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το σύστημα WiSPRevolution της INTRACOM DEFENCE

Τα πάντα πλέον βασίζονται σε συστήματα εντοπισμού θέσης από δορυφόρο, είτε αυτό λέγεται GPS, GLONASS, BAIDU και πάει λέγοντας. Καθώς όλοι οι δορυφόροι επικοινωνούν ουσιαστικά με τους δέκτες, μπορούν να παρεμβληθούν. Έτσι, από απλά συστήματα προσδιορισμού θέσης είναι άχρηστα, μέχρι όπλα που χρησιμοποιούν δορυφορικά συστήματα για την καθοδήγηση κατευθύνονται οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον στόχο.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μια τουρκική “σφήνα” με τεθωρακισμένα, και ΤΟΜΑ, διασπούν τις θέσεις άμυνας στο “ποτάμι”, και κινούνται στα μετόπισθεν. Οπλισμένα ελληνικά F-16 από τη Λάρισα, αποφασίζεται να “τελειώσουν” τη “σφήνα” με χρήση JSOW. Τα JSOW, για λόγους ταχύτητας, θα πλήξουν τους στόχους τους με τη βοήθεια GPS, καθώς κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Τουρκικά όμως συστήματα παρεμβολής  GPS δημιουργούν προβλήματα στη στοχοποίηση με τα AGM-154, και η από αέρος προσβολή αποτυγχάνει. Γίνεται τώρα κατανοητή η χρήση συστημάτων παρεμβολής GPS;

Άλλη μια επιτυχία της EFA GROUP: Εγκατάσταση κάμερας DEFENDER στα αστυνομικά οχήματα της Βαλτιμόρης

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να παρεμβάλουν τους… παρεμβολείς των συστημάτων GPS, και να επιτρέψουν τελικά τη χρήση του GPS σε μια ορισμένη περιοχή! Έτσι, αν ο ΕΣ ενεργοποιούσε σύστημα παρεμβολής της… παρεμβολής του GPS, τότε τα JSOW θα έκαναν ανταλλακτικά τα τουρκικά τεθωρακισμένα.

ΑΠΟΨΗ: Tα ελληνικά SA-8B αντέχουν; μάθαμε κάτι από την αρμενική ήττα; Πως θα αντικατασταθούν;

Βέβαια, παρεμβολή στους παρεμβολείς GPS θα προσπαθήσουν να κάνουν και οι Τούρκοι, καθώς, αν και δεν το διαδίδουν, τα περισσότερα stand-off όπλα τους βασίζονται στο GPS αλλά και στο GLONASS. Συνεπώς, θεωρείτε στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, να αποκτήσει συστήματα παρεμβολής του GPS, αλλά και αντί-παρεμβολής.

Οι κορυφαίες ελληνικές εταιρίες THEON SENSORS και SKYTALYS στην DEFEA 2021 (βίντεο)

Ένα σύγχρονο σύστημα ESM/ECM είναι απαραίτητο σε επίπεδο ταξιαρχίας τουλάχιστον. Πολλοί πιστεύουν πως για παράδειγμα ο εντοπισμός θέσεων πυροβολικού και εκτοξευτών πυραύλων, απαιτούν τη χρήση εξελιγμένων ραντάρ αντιπυροβολικού. Πράγματι, απαιτούν, αλλά το πυροβολικό, ή οι ΠΕΠ, απαιτούν τη λήψη δεδομένων. Αυτή η ηλεκτρονική λήψη, μπορεί να εντοπιστεί και να γίνει στόχος για το φίλιο πυροβολικό, για κάποιον Spike NLOS, για κάποια SPICE ή JSOW από F-16. Επίσης, η λήψη μπορεί να μην φτάσει ποτέ στο εχθρικό πυροβολικό, και να μην εκπέμψει καν πυρά εναντίον φίλιων στόχων.

Φρεγάτες, εμείς είμαστε οι «ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ» και δεν ζητάμε τίποτα «ΔΩΡΕΑΝ», Εισηγήσεις NavalDefence Forum, Καλύβας (MILTECH)

Δυστυχώς, ο πόλεμος στο Άρτσαχ, με την ήττα των Αρμενίων, έχει πολλά να μας διδάξει. Οι Τούρκοι εφάρμοσαν εκεί, όσα σχεδιάζουν εδώ και πολλά χρόνια να εφαρμόσουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι αρμενικές μονάδες αντιαεροπορικών, ή πυροβολικού, ή τα κέντρα διοίκησης, δεν εντοπίζονταν μόνο από τα πάμπολλα UAV. Θεωρούμε πως οι Τούρκοι είχαν αναπτύξει πολλαπλά συστήματα ELINT/SIGINT και ESM, και δημιουργούσαν έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο τακτικό χάρτη στις περιοχές των μαχών. Ήξεραν, με μικρή ή και μεγάλη ακρίβεια, που βρίσκονταν οι στόχοι ενδιαφέροντος, και με τη βοήθεια UAVs τους επιβεβαίωναν, και τους κατέστρεφαν. Τόσο απλά.

2.900 στρατιώτες έχασε το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Δυστυχώς, είναι εύκολο για μας στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο να σας μεταφέρουμε τα κακά νέα, είναι δύσκολο να βρίσκουμε και να σας μεταφέρουμε λύσεις. Η DEFEA είχε αρκετές “προτάσεις” που αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο, με μάλλον πλέον ενδιαφέρουσα παρουσία αυτή της ELBIT. Περάσαμε και από τη Rafael, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως φάγαμε αρκετές ώρες στην πρώτη, περισσότερες από αυτές που καθόμασταν να θαυμάσουμε το Rampage (άλλη ιστορία αυτή, θα την πούμε σε επόμενο άρθρο).

Το Ισραήλ αποκαλύπτει τον ρόλο EW των CH-53 Yas’ur  

Ομολογούμε πως εστιάζουμε στους Ισραηλινούς αυτή την περίοδο, όχι μόνο γιατί έχουν κορυφαίες λύσεις, αλλά διότι υπάρχει μια στρατηγική αμυντική σύγκλιση, ενώ τα συστήματά τους είναι combat proven. Δεν κρύβουμε πως από την αρχή πήγαμε “στοχεύοντας” στο TIMES, που φαίνεται να έχει δυνατότητες που όχι απλά απουσιάζουν από τον ΕΣ, αλλά τις χρειάζεται “χθες”. Μια άλλη λύση που συζητήσαμε αρκετά ήταν η Sense-All, αλλά κι αυτή προτείνουμε να την δείτε από την ίδια την εταιρεία. Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα (μην φτάσουμε στα όρια της διαφήμισης), αλλά αυτά τα δυο συστήματα, μαζί με το ReDrone, θα έπρεπε ήδη να ήταν στο οπλοστάσιο του ΕΣ, κι όχι μόνο.

To Λιμενικό πρωτοπορεί, τοποθετεί τηλεχειριζόμενους πύργους όπλων της Elbit στα νέα του Περιπολικά

Αντίστοιχα συστήματα διαθέτει και η ELTA, όπως και η Rafael, αλλά και οι δυο εταιρείες δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον να τα επιδείξουν στη DEFEA, καθώς και οι δυο ήταν προσανατολισμένες και επικεντρωμένες σε άλλα προϊόντα τους (πχ SPIKE, SPICE etc). Αλλά ξαναλέμε, οι Ισραηλινοί, εκτός του ότι διαθέτουν προηγμένες λύσεις, έχουν κάθε καλή διάθεση να τις μοιραστούν μαζί μας. Ίσως έχει φτάσει η στιγμή, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της χώρας μας, να αρχίσουν billateral συναντήσεις με τους Ισραηλινούς, προκειμένου να αρχίσει έστω μια πρώτη, πρώιμη, όπως θέλετε πείτε συμπαραγωγή. Εταιρείες όπως η IDE, EFA Group, MILTECH έχουν όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

Συστήματα παρακολούθησης της Elbit για τον Βρετανικό Στρατό

Τα συστήματα που αναφέραμε επιγραμματικά παραπάνω, που προέρχονται από το διευρυμένο portfolio της ELBIT, είναι ένα μικρό δείγμα χαμηλού κόστους αγορών, που μπορούν να αλλάξουν τη ροή μιας σύγκρουσης. Ή να επιτρέψουν την αποφυγή της. Με αυτό το άρθρο ανοίξαμε απλά το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο που λέγεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Θα επανέλθουμε το συντομότερο (όσο μας το επιτρέψει η φρεγατιάδα).

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

52 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
52 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσα άρματα και τεθωρακισμένα πηγαίνουν Ουκρανία; Μπορούν να κάνουν την ανατροπή;

Ορυμαγδός γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις και δεσμεύσεις δυτικών χωρών για την παραχώρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων και πυροβόλων στην Ουκρανία, με μερικές...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

B.Νέδος από την “Κ”: Οι ΗΠΑ μας δίνουν δάνεια 8 δις...

58
Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή" Τη δυνατότητα ευρύτατης χρήσης ενός παλιού εργαλείου χρηματοδότησης για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, το οποίο ωστόσο δεν είχε...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαρτίου 1918: «Μιχαήλ», η γερμανική Εαρινή επίθεση...

0
Έχοντας κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο στον Α' Παγκόσμιο με τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ, ο Αυτοκρατορικός Γερμανικός Στρατός εξαπολύει γενική επίθεση στο Δυτικό, με όλες...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

B.Νέδος από την “Κ”: Οι ΗΠΑ μας δίνουν δάνεια 8 δις δολαρίων για αγορά F-35, Black Hawk, MQ-9 και Iron Dome!

Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή" Τη δυνατότητα ευρύτατης χρήσης ενός παλιού εργαλείου χρηματοδότησης για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, το οποίο ωστόσο δεν είχε...

Γερμανία: Προγραμματίζει μεγάλη αγορά ελικοπτέρων H145M σε επιθετικό ρόλο

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να αγοράσει 82 εξοπλισμένα ελικόπτερα H145M με εκτιμώμενο κόστος 3,05 δισ. ευρώ και να τοποθετήσει σε 24 από αυτά...

H Πολωνία δωρίζει 30 τεθωρακισμένα οχήματα Oncilla 4×4 στην Ουκρανία

Η στρατιωτική βοήθεια της Βαρσοβίας προς το Κίεβο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με την πολωνική κυβέρνηση να αποφασίζει και τη δωρεάν παραχώρηση τριάντα τεθωρακισμένων...