Excalibur-S: Το απόλυτο πυρομαχικό των 155mm, τώρα και εναντίον κινούμενων στόχων

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 222
  •  
  •  

Επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποίησε το αμερικανικό ναυτικό έδειξαν πως είναι δυνατόν να εμπλέξει ταχέως κινούμενους στόχους από μεγάλες αποστάσεις με έξυπνα βλήματα πυροβολικού.

Φορέας της δοκιμής ήταν το βλήμα Excalibur-S. Το γνωστό έξυπνο βλήμα πυροβολικού της Raytheon συνδυάζει το σύστημα καθοδήγησης GPS του παλιότερου προτύπου Excalibur Ib, που αναπτύχθηκε για το πεδινό πυροβολικό, με τερματικό σύστημα κατεύθυνσης με λέιζερ.

Το αποτέλεσμα ανοίγει νέους δρόμους για το “έξυπνο” βλήμα της Raytheon που έχει χρησιμοποιηθεί στη μάχη και βάλλεται από όλες τις σύγχρονες δυτικές πλατφόρμες πυροβολικού (M-198, M-109A6, Pzh-2000, AS-90, M-777, G-6 και ARCHER). Το Excalibur μπορεί να πλήξει με μοναδική ακρίβεια στόχους κοντά στα φίλια στρατεύματα πρώτης γραμμής σε αποστάσεις από 150 ως 70,000 μέτρα.

Στην έκδοση -S το Excalibur υπόσχεται μια επανάσταση στο ναυτικό πυροβολικό σε μια εποχή που οι στόχοι χαμηλής αξίας πληθαίνουν δυσανάλογα με το κόστος ενός σύγχρονου πυραύλου. Το ναυτικό Excalibur αναπτύχθηκε αρχικά για τα πυροβόλα του σύγχρονου αντιτορπιλικού Zumwalt αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους. Σήμερα, η Raytheon το αναπτύσσει σε έκδοση ναυτικού βλήματος στις 5 ίντσες κάνοντάς το συμβατό με πυροβόλα φρεγατών και αντιτορπιλικών.

Πηγή: Defence Talk – Raytheon


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 222
  •  
  •  

10
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MPAMPISx-mChrisbill971Sousourada Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Πολλαπλασιαστής ισχύος.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Και μάλιστα πολλαπλασιάζεις την ισχύ υπαρχόντων όπλων με σχετικά χαμηλό κόστος και γρήγορα. Με τέτοια πυρομαχικά στο πυροβολικό και τα πλοία, με APKWS για τα ελικόπτερα και συλλογές για έξυπνες βόμβες για την αεροπορία, αυξάνεις τις δυνατότητες σου σε κρίσιμα πεδία, “σήμερα” (το σήμερα καθ’ υπερβολή σε αντίθεση με το 2027 και το 2030). Και “σήμερα” είναι καλό να αποκτήσουμε τέτοιες δυνατότητες γιατί στέλνουμε και το κατάλληλο μήνυμα που απαιτεί η συγκυρία. Άλλωστε η αύξηση της αποτροπής που θα εξασφαλίσουν αυτές οι αγορές θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Ενώ άλλοι πολλαπλασιαστές ισχύος θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια… Read more »

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Εδώ όπως και σε άλλα παρόμοια άρθρα μας δείχνεται ο δρόμος για το μέλλον. Τα πάντα που αφορούν πυρομαχικά και παρεμφερή προϊόντα γίνονται έξυπνα !
Το Ελληνικό κρατος, κάποια στιγμή, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό αναπτύσσοντας κατάλληλη τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, ως ένα βαθμό οι Τούρκοι φαίνεται πως το εχουν καταφέρει για συγκεκριμένα προιοντα κυρίως μετατρέποντας σε διασποράς κάποιες εκδόσεις αλλά καί “κατευθυνόμενα” από ήδη υπάρχον υλικό.
Εν ολίγοις, το μέλλον βρίσκεται στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αντιμετρων και προστασίας καθώς και στην μετατροπή/κατασκευή έξυπνων πυρομαχικών.

Apostolis
Member
Trusted Member
Apostolis

Αυτό το πυρομαχικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πλοίων (αποβατικα, φρεγάτες κλπ) από πυροβόλα στα νησιά και αν ναι μπορεί να αντιμετωπίστει από τα συστήματα των πλοιων;

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Ναι, και προφανώς δεν υπάρχει ανάγκη καν το πυροβόλο να είναι στο ίδιο νησί με αυτό που δέχεται επίθεση.
Όχι. Ιδίως αν σου έρχεται με μεγάλη γωνία προσβολής.

bill971
Member
Member
bill971

Αν δεν μας απασχολήσει αυτό ή παρόμοιο σύστημα θα είναι έγκλημα.
Νησιά κλπ….

x-m
Member
Famed Member
x-m

Λήμνος- Στενά: 65 χλμ.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Το Αιγαίο δεν ειναι η θάλασσα που περιβάλει την Ελλάδα και τα νησιά της, το Αιγαίο ειναι Η ΕΛΛΑΔΑ!εδω και 3000 χρονια απο την εποχη του Α’ αποικισμού.Οπως εχεις δικαίωμα να κανεις πεδίο βολής όποιο κομμάτι του χερσαίου εδάφους σου θέλεις ετσι μπορείς να κάνεις και οποιοδήποτε κομμάτι του Αιγαίου……ούτε 3 μίλια ούτε 6 μίλια ούτε 12 μίλια ΟΥΤΕ διεθνή ύδατα η παρουσία και η κυριαρχία της Ελλάδας θα πρεπει να εκτείνεται σε καθε άκρη του Αιγαίου……. (Θα ηθελα να δω, αν έχει προηγηθεί ενα θερμό επεισόδιο, πως θα περάσει το Αnadolu απο μια ομοβροντία απο βλήματα των 155mm και… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Θα έχει βγει πριν απ’αυτό.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Σωστός…..αρα εμείς τι κάνουμε;;;!