Παγκοσμιοποίηση ή ρίσκο: Βρετανικά F-35B με… κινεζικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα;

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ασφάλεια των μυστικών του F-35 θεωρείται δεδομένη. Είναι όμως; Διότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News, μια βρετανική εταιρία που κατασκευάζει πλακέτες κυκλωμάτων μέσω των οποίων ελέγχονται πολλές «βασικές λειτουργίες» του μαχητικού stealth 5ης γενιάς, εδώ και έξι χρόνια είναι… κινεζική!

Το 2013 η Exception PCB με έδρα το Γκλόστερσιρ πέρασε σε κινεζικό έλεγχο μετά την εξαγορά της από την Shenzhen Fastprint. Στον απόηχο του πρόσφατου πολιτικού σάλου που προκάλεσε στην Βρετανία το ενδεχόμενο ρίσκο ασφαλείας από την πιθανή ανάθεση του δικτύου 5G της χώρας στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei –ένα ζήτημα που φέρεται να κόστισε στον υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλλιαμσον την θέση του– ειδήμονες σε θέματα άμυνας εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις μετά την αποκάλυψη του Sky News.

Βρετανία: Απολύθηκε ο υπουργός Άμυνας για την διαρροή πληροφοριών από απόρρητη κυβερνητική διάσκεψη

Πόσο ασφαλές είναι μια εταιρία υπό κινεζικό έλεγχο να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στην κατασκευή του F-35; Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) δηλώνει ότι «δεν διακυβεύεται η ασφάλεια» από την κατασκευή των συγκεκριμένων καρτών κυκλώματος για τα F-35. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η εν λόγω εταιρία παράγει μόνο ένα κομμάτι πλαστικού με λωρίδες σύνδεσης ακροδεκτών και οπές για την τοποθέτηση στο αεροσκάφος, κάτι που χρησιμοποιείται διεθνώς στην στρατιωτική και πολιτική Αεροπορία.

Τα κυκλώματα στις πλακέτες αυτές ελέγχουν συστήματα του κινητήρα, του φωτισμού, της διαχείρισης καυσίμων, του εξοπλισμού ναυτιλίας τού μαχητικού κ.ά. Αν και ουδείς υπονόησε ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο από την πλευρά της Exception PCB ή της Shenzhen Fastprint, το ρεπορτάζ έδωσε αφορμή για νέους πολιτικούς μύδρους γύρω από τον δυνητικό ρόλο «Δούρειου Ίππου» κινεζικών εταιριών.

Η κατασκευάστρια Lockheed Martin πάντως αναφέρει ότι προς το παρόν «δεν είναι ενημερη για άλλον προμηθευτή υλικού F-35 κινεζικής ιδιοκτησίας». Προς το παρόν… Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία, μια από τις χώρες που θα εξοπλιστούν με τον τύπο, έχει ήδη προμηθευτεί δεκαεπτά F-35B Lightning II από τα συνολικά 138 που αναμένεται να αποκτήσει.

Αλέξανδρος Θεολόγου       

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Aυτό είναι απλά η αντίληψη ορισμένων για το ελεύθερο εμπόριο και τον διεθνή ανταγωνισμό. Εννοούν εμείς οι ανεπτυγμένοι να πουλάμε σε εσάς τους υπανάπτυκτους προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εσείς σε εμάς χαμηλής.

Αν αλλάξουν όμως οι ρόλοι και ο πλούσιος δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τον φτωχό σε τεχνολογία και εμπορικούς όρους τότε ξαφνικά όλοι θυμούνται τους δασμούς (βλ. Τραμπ), τους κατασκόπους και τους δράκους από τα παραμύθια (Huawei 5G).

Είναι αγγελικά πλασμένος αυτός ο κόσμος τελικά.