24.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη για το ναυτικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου νέας γενιάς με στοιχεία...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη για το ναυτικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου νέας γενιάς με στοιχεία AESA, της IAI/ELTA

- Advertisement -

Τα πολεμικά ναυτικά στις μέρες μας αντιμετωπίζουν ταχέως εξελισσόμενες απειλές, που αυξάνονται χάρη στη σημαντική τεχνική πρόοδο σε συστήματα ανίχνευσης κι επίθεσης. Οι προηγμένες απειλές περιλαμβάνουν αεροσκάφη και πολεμικά πλοία με διατομή χαμηλού ραντάρ (RCS), επανδρωμένα και μη επανδρωμένα (UAV, UCAV, USV), πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς, και εξελιγμένους αισθητήρες στοχοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών αλλά και των δορυφορικών ραντάρ απεικόνισης.

Αυτές οι απειλές ενισχύουν την ικανότητα του εχθρού να επιτίθεται στο πλοίο πέρα από τη γραμμή άμυνας του και απειλούν να κορέσουν τα «κλασικού τύπου» αμυντικά συστήματα με πολλαπλές ταυτόχρονες επιθέσεις.

Προκειμένου να παρασχεθούν στα πολεμικά ναυτικά, αποτελεσματικά αντίμετρα κατά αυτών των εξελιγμένων απειλών, η ELTA Systems, θυγατρική της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ),  έχει εξελίξει την δική της προηγμένη ναυτική σουίτα Ηλεκτρονικού Πολέμου επόμενης γενιάς. Η ιδέα της συνέντευξης με στέλεχος της ΕLTA, ήρθε όταν μάθαμε πως αυτή τοποθετείται στις υπό κατασκευή φρεγάτες Type 31 του Βρετανικού Ναυτικού, ενώ προτείνεται και στις αμερικανικές HF2. Θεωρούμε πως το εν λόγω σύστημα είναι το πλέον προηγμένο ηλεκτρονικού πολέμου σε παραγωγή, καθώς διαθέτει τεχνολογία AESA.

Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με τον Adi Dulberg, γενικό διευθυντή και αντιπρόεδρο της IAI/ELTA, Intelligence, Communications & EW Division. Μέσα από αυτή θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτή την άγνωστη, αλλά εξαιρετικά ικανή λύση ηλεκτρονικού πολέμου, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις πολλές σχετικές ανάγκες του δικού μας Ναυτικού, σε υπάρχουσες αλλά και στις όποιες νέες μονάδες του.

 

ΠΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη περιγραφή της ELTA Naval EW Suite;

Η ELTA Naval EW Suite είναι ένα Electronic Warfare System (EWS) που αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Το σύστημα αποτελείται από ESM για ραντάρ, ESM για επικοινωνίες, ECM, και άμυνα αντι-drone. Ο πυρήνας του είναι το επαναστατικό Scorpius-N, το πρώτο σύστημα EW που βασίζεται σε τεχνολογία AESA στον κόσμο. Το Scorpius-N ανιχνεύει απειλές σε μεγάλες αποστάσεις με εξαιρετική ευαισθησία και μπορεί να διαταράσσει την ηλεκτρομαγνητική λειτουργία τους με εξαιρετικά ισχυρές και εστιασμένες δέσμες επίθεσης. Χρησιμοποιώντας τη μοναδική δυνατότητα πολλαπλών δεσμών, το ScorpiusN μπορεί να αντιμετωπίσει και να απενεργοποιήσει πολλαπλές απειλές σε διαφορετικές κατευθύνσεις – ταυτόχρονα. Το Scorpius-N παρέχει ένα κβαντικό άλμα στην απόδοση και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό game changer στον τομέα των σύγχρονων συστημάτων EW.

ΠΤΗΣΗ: Αναλύστε μας τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το Scorpius-N βασίζεται στην ευρυζωνική τεχνολογία Active Electronic Staring Array (AESA) της IAI/ELTA. Η AESA ενσωματώνει μια σειρά από πομποδέκτες στερεάς κατάστασης ευρείας ζώνης, με πολλαπλά κανάλια λήψης και μετάδοσης αλλά και πρωτοφανή επεξεργαστική ισχύ. Αυξάνει δραματικά την ευαισθησία των δεκτών σε σύγκριση με τα παλαιού τύπου συστήματα του ESM. Παρέχει επίσης μια δραματική ώθηση στην Effective Radiated Power (ERP) σε σύγκριση με τα παλαιού τύπου ECM – επιτρέποντας στο σύστημα να ανιχνεύει και να μπλοκάρει απομακρυσμένες απειλές.

Η τεχνολογία AESA επιτρέπει τη λειτουργία multi-beam (πολλαπλών δεσμών) στη λήψη των απειλών και τη μετάδοση των αντιμέτρων. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να μπλοκάρει πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα. Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας AESA είναι η «σύμμορφη» εγκατάσταση των κεραιών, δηλαδή η επίπεδη εγκατάσταση πάνω στην υπερκατασκευή, χωρίς αλλαγή του εξωτερικού περιγράμματος του σκάφους. Παρέχει έτσι ισχυρές επιδόσεις χωρίς να αυξάνει σημαντικά τη διατομή ραντάρ (RCS) του σκάφους, ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στον σύγχρονο πόλεμο.

ΠΤΗΣΗ: Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση της DSCA το σύστημά σας περιγράφηκε ως “counter-UAS“. Γιατί;

Το σύστημα μας ενσωματώνει την επιχειρησιακά αποδεδειγμένη λύση πολλαπλών αισθητήρων DroneGuard της IAI/ELTA. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πολύ πριν θέσουν σε κίνδυνο το σκάφος. Δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο σε αυτή την ικανότητα.

ΠΤΗΣΗ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της ενοποιημένης σουίτας.  Μπορείτε σας παρακαλούμε να δώσετε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος;

Η σουίτα μας με λύσεις πλήρους φάσματος για R-ESM, C-ESM, ECM και C-UAS είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Το κεντρικό στοιχείο, Scorpius-N, στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη ερώτηση, είναι το κλειδί για την κορυφαία απόδοσή του. Ως επαναστατικό σύστημα ECM που βασίζεται σε πρωτοποριακά επιτεύγματα στην τεχνολογία EW AESA ευρείας ζώνης, παρέχει δραματική αύξηση στην ευαισθησία του ESM και την ισχύ εμπλοκής σε σύγκριση με τα συστήματα προηγούμενης γενιάς και επιτρέπει την αποτελεσματική, ταυτόχρονη εμπλοκή πολλαπλών απειλών, ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στις σύγχρονες συγκρούσεις στη θάλασσα.

Οι δυνατότητες του Scorpius-N εξασφαλίζουν την αποτελεσματική παρεμβολή των ραντάρ αεροσκαφών και των κεφαλών ανίχνευσης των αντοπλοϊκών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Είναι ένα αποτελεσματικό αντίμετρο κατά των πιο επικίνδυνων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών ραντάρ που τοποθετούνται σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες αεροναυτικές απειλές, όπως οι πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς, το άλμα στην απόδοση που προσφέρει το AESA EW μπορεί να θεωρηθεί ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολεμικών πλοίων στo πεδίο των ναυτικών συγκρούσεων των επόμενων δεκαετιών.

ΠΤΗΣΗ: Ας υποθέσουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται εξειδικευμένη ικανότητα EW. Θα προτείνατε το ίδιο σύστημα; Το ερώτημά μας προκύπτει από το ενδεχόμενο μια από τις φρεγάτες MEKO200HN να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό πλοίο. Μπορεί αυτό το σκάφος να έχει διπλό ρόλο, εκπαίδευση και EW με αυτό το σύστημα;

Σίγουρα ναι. Το Scorpius-N προσφέρει την “ηλεκτρομαγνητική κυριαρχία», που θα το έκανε το πιο ικανό πολεμικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου.

ΠΤΗΣΗ: Η ELTA έχει προμηθεύσει την συγκεκριμένη σουίτα σε άλλα πολεμικά ναυτικά;

Η IAI/ELTA έχει αποκτήσει πάνω από πενήντα χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος λύσεων EW που καλύπτουν τους τομείς του ναυτικού, της αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Η Advanced Next Generation Naval EW Suite βασίζεται σε αποδεδειγμένης αξίας συστήματα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία σε πλοία σε όλο τον κόσμο.

ΠΤΗΣΗ: Μπορεί αυτό το σύστημα να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε συνδυασμό CMS και ραντάρ;

Προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε CMS και σε οποιοδήποτε ραντάρ. Εκτός από την παροχή μιας προηγμένης ικανότητας soft kill, η διεπαφή του μεταφέρει σημαντικά δεδομένα με δύο τρόπους. Πρώτον, εμπλουτίζει την εικόνα της απειλής που δίνει το ESM παρέχοντας υψηλής ποιότητας δεδομένα ανίχνευσης στο CMS. Δεύτερον, βοηθά το CMS καθορίζοντας πώς να αντιμετωπίσει σύνθετες απειλές και σενάρια μάχης με τους βέλτιστους συνδυασμούς soft & hard kill.

Η IAI/ELTA έχει μεγάλη εμπειρία σε διάφορα ναυτικά προγράμματα και κατασκευαστές CMS. Όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα (HF2), έχουμε ήδη ξεκινήσει στενή συνεργασία με την Lockheed Martin για την ενσωμάτωση της σουίτας.

ΠΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο μπορεί να επιβιώσει χωρίς μια πλήρη σουίταEW;

Η σειρά των προηγμένων απειλών που εισάγονται στον σύγχρονο ναυτικό αγώνα…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

26 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εχθρός εκ των έσω: Τουρκική 5η φάλαγγα στη Θράκη (Δ’Μέρος) – Το πλαίσιο της λύσης

Σε στρατιωτικό επίπεδο η χώρα μας έχει ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχώς προβαίνει σε βελτιωτικές κινήσεις. Η εν δυνάμει στρατιωτική απειλή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πως προτείνει την “ελληνική” φρεγάτα ΑΗ140 η Babcock

75
Απεικόνιση της φρεγάτας ΑΗ140, δηλαδή της εξαγωγικής έκδοσης της βρετανικής Type 31, έδωσε στη δημοσιότητα η κατασκευάτρια εταιρία Babcock με ελληνικά χρώματα. Το σκάφος...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου 1973: Η ανταρσία του αντιτορπιλικού “Βέλος”,...

1
Το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ», κλάσης Fletcher, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, εγκαταλείπει τη Νατοϊκή άσκηση, που εκτελούσε στο Τυρρηνικό πέλαγος και προσορμίζεται στον ιταλικό...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

Συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ με εκπροσώπους των ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35

Με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ Colonel Richard P. Carver και Jessica Danyo για θέματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 συναντήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου, στο γραφείο...

Το Βρετανικό Ναυτικό αναβαθμίζει τους πυραύλους Aster 30 των αντιτορπιλικών του, σε αντιβαλλιστικούς

Συνεχίζεται η επαύξηση των δυνατοτήτων των έξι βρετανικών αντιτορπιλικών Type 45, τα οποία πλέον θα αποκτήσουν πυραύλους Aster έκδοσης Block 1, η οποία προσφέρει...

Παναγιωτόπουλος: Θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης των F-35

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση χθες Τρίτη 24 Μαΐου 2022 με στελέχη του Προγράμματος για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 (JSF PO...