21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη με τον Ιωάννη Τζαγκαράκη της ALS Naval Ship Designs και τις προσπάθειες για ένα “εθνικό πλοίο”

- Advertisement -
 1. Κε Τζαγκαράκη, πείτε μας σας παρακαλούμε λίγα περισσότερα για την ιστορία της σχεδιαστικής σας προσπάθειας. Ποια είναι η ALS; Τι έχει κάνει, και πως στελεχώνεται;

O Ιωάννης Τζαγκαράκης, ο άνθρωπος πίσω από τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλοίου

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πτήση για την τιμή που μου κάνατε να παρουσιάσετε αυτήν τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δώσατε να απαντήσω όσο πιο απλοϊκά μπορώ στις ερωτήσεις που μου θέσατε.

Η Als Naval Ship Designs (Als NSD) σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία Veritas International με ίδιους πόρους, και με όραμα την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων και την μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 11 χρόνια μια εθνική προσπάθεια για τον σχεδιασμό μιας “οικογένειας” πολεμικών πλοίων για την κάλυψη των δυναμικά εξελισσόμενων αναγκών του Πολεμικού μας Ναυτικού, και όχι μόνο.

ALS 90

Η οικογένεια αυτή συμπεριλαμβάνει σύγχρονα σκάφη μελετημένα και σχεδιασμένα από Έλληνες με βάση τις ιδιαιτερότητες του Αιγιακού Αρχιπελάγους αλλά και των θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου και είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, όπλα και αισθητήρες. Για λόγους δε κόστους και ομοιοτυπίας, είναι βασισμένη σε μια πλατφόρμα με κοινά υδροδυναμικά χαρακτηριστικά και συμπεριλαμβάνει πολεμικά σκάφη διαφόρων τύπων, από απλό περιπολικό των 65 μέτρων μέχρι και μεγάλη φρεγάτα Αεράμυνας Περιοχής των 140 μέτρων ως ακολούθως:

 • Als® Class 65 Coast Guard/OPV/Littoral Attack Craft
 • Als® Class 75 Fast Attack Craft
 • Als® Class 80 Light Corvette
 • Als® Class 90 Corvette
 • Als® Class 100 Littoral Combat Ship (CODAG or CODAD)
 • Als® Class 115 Surface Combat Ship (CODAG or CODAD)
 • Als® Class 125 Air Defence Frigate (CODAG)
 • Als® Class 140 Air Defence Frigate (CODAG)
 • Als® Class 140 Air Defence Frigate (CODOG)

Η αρχή έγινε το 2009 με τον σχεδιασμό της κορβέτας Als Class®100, ενός πλοίου μήκους 105 περίπου μέτρων και εκτοπίσματος στους 2.850 τόνους και η οικογένεια συμπληρώθηκε στα επόμενα χρόνια με την προσθήκη των υπολοίπων σκαφών.

Στην προσπάθειά μας συμμετέχουν  Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, πρώην αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού με εξαίρετους τίτλους σπουδών και εμπειρία στην κατασκευή και παραλαβή νέων μονάδων, ναυπηγοί και μηχανολόγοι μηχανικοί με βιομηχανική εμπειρία, στελέχη νηογνωμόνων κλπ.

Η Als Naval Ship Designs (Als NSD) παρακολουθεί συστηματικά τις δυναμικά εξελισσόμενες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, σχεδιάζει με βάση τις ιδιαιτερότητες του Αιγιακού Αρχιπελάγους αλλά και των θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις, ενσωματώνει καινοτομικές εφαρμογές, παρατηρεί και καταγράφει την κινητικότητα στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, και συνεχώς αναβαθμίζει, επικαιροποιεί και βελτιώνει τις σχεδιάσεις και τις μελέτες της.

Η Als NSD δημιουργήθηκε με αποκλειστικό μέλημα την μελέτη και τον σχεδιασμό πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται κύρια, η απουσία Ιστοσελίδας δραστηριοτήτων της.

 1. Πως ξεκίνησε η προσπάθειά σας για σχεδίαση αυτής της σειράς πλοίων; πως προέκυψε η ανάγκη;

Η αλήθεια είναι κανείς δεν μας ζήτησε να προχωρήσουμε στην μελέτη και στον σχεδιασμό αυτής της οικογένειας πολεμικών σκαφών. Απλά διαβλέποντας (από το 2009) τις μελλοντικές ανάγκες του Στόλου μας, σε ότι αφορά αντικατάσταση γηρασμένων μονάδων και συμπλήρωσή του με τύπους πλοίων ενδιαμέσου εκτοπίσματος (Κορβέτες), και όχι μόνο, θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και να παραμείνουμε δεσμευμένοι μέχρι και σήμερα.

ThinkOutOfTheBox: Συμμετοχή της Ελλάδας στην EPC με τη ελληνική σχεδίαση Als Class 100

 1. Ρωτάμε και εκ μέρους των αναγνωστών μας. Εξηγήστε μας, πως μπορεί μια σχεδιαστική ομάδα από την Ελλάδα, να προσφέρει ένα πλοίο αντίστοιχης σχεδιαστικής “ποιότητας” με ένα πλοίο σχεδιαστικού οίκου του εξωτερικού;

Είναι αλήθεια ότι η σχεδίαση ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου αποτελεί ένα σύνθετο, πολύπλοκο εγχείρημα, το οποίο ενέχει ιδιαίτερα υψηλό τεχνολογικό ρίσκο, ακόμα και για χώρες με ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία και παράδοση στον χώρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αδράνεια που επιδεικνύουμε, όταν χώρες μικρότερου μεγέθους ή ασύγκριτα μικρότερης ναυτικής παράδοσης το τολμούν.

Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας έχουν μελετηθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί  στο παρελθόν εκτός των εμπορικών και σύγχρονα πολεμικά πλοία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Στον σχεδιασμό και την κατασκευή αυτών των σκαφών είχα την ευκαιρία και τη τύχη να συμμετέχω προσωπικά. Εκτός των άλλων, τα σκάφη αυτά ήταν οι Κ/Φ τύπου Ναυμάχος (2 πλοία) και οι Κ/Φ τύπου Μαχητής (4 πλοία).

Τι τελικά είναι ένα πολεμικό πλοίο και σε τι διαφέρει από ένα εμπορικό και για ποιο λόγο μας φοβίζει η μελέτη και η κατασκευή ενός πολεμικού σκάφους;

 1. Τα πολεμικά όπως και τα εμπορικά σκάφη σήμερα στην ουσία δεν μελετώνται αποκλειστικά από τα Ναυπηγεία, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν συντονιστικό λόγο. Οι προμηθευτές των συστημάτων πλατφόρμας, όπλων και αισθητήρων, συστημάτων διαχείρισης μάχης, συστημάτων ναυσιπλοΐας, επικοινωνιών κλπ. είναι επίσης συμμέτοχοι στην μελέτη του σκάφους. Οι προμηθευτές, πέραν της, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των πλοίων, παράδοσης των συστημάτων τους πλήρως λειτουργικών και ελεγμένων (μετά από εκτεταμένες δοκιμές – Factory Acceptance Tests), είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη παροχή όλων εκείνων των λεπτομερών στοιχείων, προδιαγραφών και πληροφοριών τεράστιου όγκου και μεγάλης ακρίβειας, που απαιτούνται να συνεξετασθούν και να ενσωματωθούν στην σχεδίαση του σκάφους, για την γρήγορη εγκατάσταση και φυσική διασύνδεσή τους καθώς επίσης και για την σωστή ολοκλήρωση (integration) των συστημάτων τους με τα υπόλοιπα συστήματα του σκάφους. Ο μελετητής καλείται να ενσωματώσει όλα αυτά τα στοιχεία και τις πληροφορίες στην μελέτη του.
 2. Ένα πολεμικό σκάφος έχει ιδιομορφίες ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι μία Κ/Φ ή μία μικρή κορβέτα είναι ευκολότερη στην κατασκευή της σε σύγκριση με μία μικρή ή μία μεγάλη φρεγάτα. Από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Ένα μικρό πολεμικό σκάφος είναι δυσκολότερο στην κατασκευή του από ένα πολύ μεγαλύτερο λόγω της μεγάλης «πυκνότητας» συστημάτων, καλωδιώσεων, σωληνώσεων κλπ., έλλειψη χώρων και ελάχιστης ευελιξίας για αντιμετώπιση κάποιου απρόβλεπτου παράγοντα που έχει να κάνει με το βάρος, την ευστάθεια του σκάφους, κλπ.
 3. Οι γενικές αρχές της ναυπηγικής οι οποίες διέπουν και τους δύο τύπους πλοίων είναι κοινοί.
 4. Το προωστήριο σύστημα καθώς επίσης και τα συστήματα πλατφόρμας είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων πανομοιότυπα.
 5. Οι εγκρίσεις του βασικού σχεδιασμού καθώς επίσης και της λεπτομερούς σχεδίασης (κατασκευαστικά σχέδια) πραγματοποιούνται από τον εκάστοτε επιλεγέντα Νηογνώμονα και για τους δύο τύπους.
 6. Οι διαφορές τους έγκειται στις αποστολές που καλείται κάθε τύπος πλοίου να εκτελέσει, στους ακολουθούμενους κανονισμούς, στο σύστημα ελέγχου ποιότητας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς επίσης και στα οπλικά συστήματα και αισθητήρες των πολεμικών πλοίων. Φυσικά ένα πολεμικό πλοίο καλείται να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει πλήγμα σε μάχη και πρέπει να φέρει αντίστοιχες δυνατότητες, ενώ το κόστος των Η/Ν και Οπλικών του συστημάτων αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι ένα εμπορικό. Εξ αιτίας των μεγαλύτερων χρόνων παράδοσης των συστημάτων αυτών, ο χρόνος κατασκευής του είναι, ακόμη και για μικρό πολεμικό, άνω των 3 ετών.

Επιγραμματικά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας εάν και κατά πόσο η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα πλοίο αντίστοιχης σχεδιαστικής “ποιότητας” με ένα πλοίο σχεδιαστικού οίκου του εξωτερικού. Εάν μιλάγαμε για πριν 15 ή 20 χρόνια τότε η ύπαρξη μιας τέτοιας συζήτησης θα είχε κάποια έννοια.

Πεποίθησή μας είναι ότι το συνολικό κόστος για ένα πολεμικό πλοίο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην χώρα μας σε σύγκριση με ένα πλοίο προμήθειας του εξωτερικού, αντιστοίχων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων θα είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 20%. Η διαφορά αυτή δικαιολογεί και την ανάληψη σχετικού ρίσκου.

 1. Το ΠΝ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει να αγοράσει 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Θα μπορούσαν αυτές να είναι ελληνικής σχεδίασης;

Αυτή είναι μια θεωρητική ερώτηση, μιας και η διαδικασία επιλογής των νέων φρεγατών έχει ήδη δρομολογηθεί. Είναι γεγονός ότι η ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού γίνεται επιτακτική καθώς η Τουρκία αφού έχει ξεκινήσει γραμμή κατασκευής Κορβετών δικής της σχεδίασης από 15ετίας, προχωράει στην κατασκευή των δικών της φρεγατών (1η παράδοση το 2023), ενώ όπως όλα δείχνουν θα παραλάβει πολύ σύντομα και 6 γερμανικά υποβρύχια κλάσης 214, πέρα από το λοιπό εξοπλιστικό της πρόγραμμα σε στεριά, θάλασσα, αέρα και διάστημα και τις αναβαθμίσεις της σε συστήματα Επιτήρησης, Διοίκησης και Ελέγχου.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι 9 φρεγάτες μας τύπου «S» είναι ηλικίας πλέον 42-43 ετών και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αντικατάστασης τους, όχι ότι δεν είναι πλέον αξιόπλοες αλλά γιατί έχουν ξεπεραστεί σοβαρά από την τεχνολογία και την απειλή.

Πολλές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προώθηση των δικών τους φρεγατών, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, προσφέροντας τις FTI/[email protected] και τις MMSC αντίστοιχα. Στον χορό όμως συμμετέχουν και αρκετές άλλες χώρες με αξιόλογες προτάσεις.

Κάθε πρόταση έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Στην πραγματικότητα όμως τα προσφερόμενα πλοία δεν έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αυτή είναι μία δύσκολη εξίσωση στην οποία καλείται το Π.Ν. να βρει τη βέλτιστη λύση. Βλέποντας όμως κανείς όλες αυτές τις προτάσεις, προκύπτει το εύλογο ερώτημα εάν θα μπορούσε η χώρα μας να σχεδιάσει και να ναυπηγήσει ένα δικό της πολεμικό πλοίο αυτού του μεγέθους κομμένο και ραμμένο στις δικές της ανάγκες; Υπάρχει γνώση και τεχνογνωσία; Υπάρχουν ανάλογα εγχειρήματα;

ALS 90

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι σίγουρα καταφατική. Όχι γιατί θα πει κάποιος ότι μας συμφέρει, αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Το γεγονός ότι το 2014/2015 το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ μας ζήτησε να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε το Εθνικό Πλοίο Als® Class 125 (Area Defense Frigate) δείχνει σε ένα μεγάλο βαθμό και την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να φέρουμε σε πέρας ένα τέτοιο πολύπλοκο έργο.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

Το πρόγραμμα εξελισσόταν αδαπάνως για το ΥΠΕΘΑ, φθάνοντας έως του σημείου της κατάθεσης συγκεκριμένης οικονομοτεχνικής πρότασης για την ολοκλήρωση της σχεδίασης της Als® Class 125, μέχρι του επιπέδου του Βασικού Σχεδιασμού. Η πρότασή μας στη συνέχεια δεν έτυχε της αναμενόμενης ανταπόκρισης από τους καθ’ ύλην αρμοδίους και επί της ουσίας το πρόγραμμα τελμάτωσε.

Επρόκειτο για μια σύγχρονη φρεγάτα περιοχής μήκους 128 μέτρων και εκτοπίσματος 5.000 τόνων, εξοπλισμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

 1. Μήπως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουμε με ένα πλοίο μεγαλύτερο από τις Super Vita, αλλά μικρότερο από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ; Δεν υπάρχουν ανάγκες για ένα τέτοιο πλοίο;

Κατά την άποψή μας η προμήθεια των νέων φρεγατών, εάν και όποτε αυτές παραδοθούν, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα του στόλου μας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Ναύαρχος Ε.Α. Κοσμάς Χρηστίδης σε πρόσφατο άρθρο του και με την οποία συμφωνώ απόλυτα, εντός δεκαετίας το Πολεμικό Ναυτικό θέλει δεν θέλει θα πρέπει να παροπλίσει το 70% του στόλου μας.

Σε αυτά τα σκάφη συμπεριλαμβάνονται, 9 φρεγάτες τύπου S, 5 Υ/Β, 12 ΤΠΚ, 4 Κανονιοφόροι, Παράκτια Περιπολικά, κλπ.

Οι σχεδιάσεις μας περιλαμβάνουν πολεμικά σκάφη διαφόρων μεγεθών για την κάλυψη του υπάρχοντος κενού μεταξύ των πυραυλακάτων και των φρεγατών και όχι μόνο. Μία ρεαλιστική και ταυτόχρονα οικονομική πρόταση, συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική της διαφαινόμενης απόφασης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό. Η χώρα μας έχοντας εξαντλήσει όλα της τα χρονικά περιθώρια, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην μελέτη και κατασκευή των δικών της σκαφών Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.

Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι LORA πάνω σε μετασκευασμένες Kortenaer ή ελληνικής κατασκευής φρεγάτες ALS, μια διαφορετική λύση αντί για SCALP Naval;

Λαμβανομένης επιπλέον υπόψη της στενότητας οικονομικών πόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, προκύπτει η αναγκαιότητα για στροφή σε εγχώριες λύσεις χαμηλού κόστους και άμεση επανέναρξη του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής του Εθνικού Πλοίου εκμεταλλευόμενοι το εγχώριο δυναμικό και τις δεξιότητες και ικανότητες των Ελλήνων.

6.Αν ναι, ποιο πλοίο είναι αυτό που προτείνει η Ομάδα σας;

Η Als Naval Ship Designs (Als NSD) εκτός των άλλων έχει μελετήσει και σχεδιάσει 4 διαφορετικούς τύπους κορβετών. Όλες με μεγάλη ομοιοτυπία συστημάτων, όπλων και αισθητήρων μεταξύ τους αλλά και με τις σύγχρονες φρεγάτες Στόλων του ΝΑΤΟ. Με την μικρότερη Als Class® 75 στα 77,85 μέτρα και στους 1300 τόνους και την μεγαλύτερη Als® Class 100 στα 105,58 μέτρα και στους 2850 τόνους, με την τελευταία να πρόκειται στην ουσία για μία μικρή φρεγάτα με μεγάλη δύναμη πυρός.

Τα σκάφη διαθέτουν επιχειρησιακές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν σε όλες τις μορφές πολέμου και είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για επιχειρήσεις σε κορεσμένο και μικτό επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο (littoral). Επίσης είναι σχεδιασμένα να επιχειρούν σε ανοικτές και κλειστές θάλασσες, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ασφάλεια, διαθέτοντας παράλληλα μεγάλη ικανότητα αυτοπροστασίας έναντι κάθε απειλής, με τα μεγαλύτερα από αυτά να έχουν και σημαντικές δυνατότητες τοπικής αεράμυνας.

ALS 100 (new design)

Σκάφη σχεδιασμένα για να καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Ν. σε αντιδιαστολή με άλλες κατ’ ευφημισμό προτεινόμενες κορβέτες.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει ποιο από τα παραπάνω σκάφη είναι καταλληλότερο για να καλύψει τις ειδικότερες επιχειρησιακές του ανάγκες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατασκευή των κορβετών της Als NSD μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Ιδανικά, η μελέτη και κατασκευή τους θα μπορούσε να συνδυαστεί με το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών, αλλά δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε. Με απλά λόγια ο ανάδοχος να αναλάβει την υποχρέωση εκτός της προμήθειας των δικών του φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 να στηρίξει και την ανάπτυξη των κορβετών Ελληνικής σχεδίασης με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια, η χώρα μας σε χρονικό ορίζοντα 7-8 ετών θα έχει στην κατοχή της όχι μόνο 4 νέα σύγχρονα σκάφη αλλά 8 και 4 εκσυγχρονισμένα. Γιατί τελικά έχουμε την εντύπωση ότι οι προτεινόμενες ενδιάμεσες λύσεις εκτός από κοστοβόρες (για δημιουργία υποδομών, εκπαίδευση, υποστήριξη και στελέχωση) είναι και μεσοβέζικες.

ALS 100

 1. Πείτε μας λίγα πράγματα για το πλοίο. Γιατί είναι το ιδανικό για τις ελληνικές ανάγκες;

Καταρχάς θα είναι το ιδανικό γιατί θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτήσεις του Π.Ν. καθώς η ευελιξία που παρέχουν οι σχεδιάσεις μας το επιτρέπει αυτό. Χωρίς τα τεράστια κόστη «ανασχεδίασης» και αναπροσαρμογής των γραμμών παραγωγής τους που επικαλούνται οι ξένοι υποψήφιοι προμηθευτές των νέων Φ/Γ, που αν ισχύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, ποσά αρκετά για την κατασκευή 2 η περισσοτέρων κορβετών της Οικογένειας “Als”.

Υπάρχουν μεταχειρισμένες Φρεγάτες Αεράμυνας Περιοχής διαθέσιμες; Ποιες είναι οι λύσεις εκτός των Arleigh Burke και Ticonderoga;

Όπως αναφέραμε παραπάνω το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει. Η δικιά μας επιλογή θα ήταν η Als® Class 90 Corvette και εναλλακτικά το Als® Class 100 Littoral Combat Ship. Δυο πανίσχυρες κορβέτες ικανές σε κάθε μορφή πολέμου και κατάλληλες να αντικαταστήσουν, με πολύ περισσότερες δυνατότητες και λιγότερο προσωπικό τις γηραιότερες φρεγάτες τύπου «S».

Λόγοι της ανάπτυξης ενός πολεμικού σκάφους στην Ελλάδα:

 1. Αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
 2. Μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό και του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 3. Αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εθνική αμυντική βιομηχανία, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ, την επανάκτηση θέσεων εργασίας που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης και την μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
 4. Σχεδίαση σκαφών σύμφωνα με τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Ν.
 5. Αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης και εμπειρίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.
 6. Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του στόλου.
 7. Αξιοποίηση λειτουργικών όπλων και αισθητήρων από παλαιά και προς απόσυρση σκάφη.
 8. Δημιουργία προϋποθέσεων για σχεδίαση και κατασκευή σκαφών για εξαγωγή.

Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο και ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυβέρνησης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό, η χώρα μας να προχωρήσει στην κατασκευή των δικών της σκαφών ελληνικής σχεδίασης, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάσταση της εθνικής μας αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια «πνέει τα λοίσθια» σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.

Θα πρέπει κάποτε οι αμυντικές μας δαπάνες να είναι προς την κατεύθυνση να δίνουν δουλειά στα Ελληνικά χέρια και να αναπτύσσουν την ελληνική και όχι τις συμμαχικές οικονομίες.

ALS 100

 1. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει η βούληση να προχωρήσει μια ελληνική σχεδίαση. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν;

Το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει της σχεδιάσεις μας

Η προεργασία της Als Naval Ship Designs (Als NSD) όλα αυτά τα χρόνια αξίας αρκετών εκ. ευρώ έχει ήδη γίνει χωρίς την παραμικρή δαπάνη από τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

Αυτό το οποίο απαιτείται είναι η πρόσκλησή μας από το Π.Ν. με σκοπό να παρουσιάσουμε τις αναθεωρημένες προτάσεις μας σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα να τις κρίνει και θα τις αξιολογήσει. Όταν το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίσει για το ποιος τύπος πλοίου θεωρείται κατάλληλος για την κάλυψη των αναγκών θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της μελέτης του επιλεγέντος σκάφους.

 1. Θέλουμε να μας κάνετε μια όσο το δυνατόν ακριβή κοστολόγηση ενός τέτοιου πλοίου, αν είναι δυνατόν με οπλισμό και εξοπλισμό…

Θα ήθελα να τονίσω ότι κοστολογικά μοντέλα έχουν εκπονηθεί για όλα τα σκάφη και είναι δυνατή η άμεση ανακοστολόγησή τους αρκεί να είναι γνωστή η σύνθεση όπλων, αισθητήρων κλπ..

Η αναφορά συγκεκριμένης τιμής σ’ αυτή την φάση μπορεί  να είναι παραπλανητική γιατί δεν είναι γνωστός ο τύπος και το μέγεθος του πλοίου καθώς επίσης ο επιθυμητός από το ΠΝ συνδυασμός όπλων και αισθητήρων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η νέα φρεγάτα FFG(X), Constellation Class, το όνειρο για πολλούς στην Ελλάδα και το ΠΝ

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως, ότι είναι πολύ χαμηλότερη ξένων προτάσεων αφού εκτός των άλλων θα επιτρέψει την αξιοποίηση οπλικών συστημάτων που ήδη κατέχονται και τα οποία σήμερα είναι λειτουργικά και αξιόπιστα απέναντι στις απειλές (όπως πυροβόλα, συστήματα Κ/Β Ε-Ε). Αυτή όπως γνωρίζετε είναι πρακτική που εφαρμόζουν ήδη ξένα Ναυτικά (Μ. Βρετανίας, Δανίας κλπ.). Η δυνατότητα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί προφανώς μόνον μέσω «Εθνικής Σχεδίασης»

 1. Πείτε μας, μπορούν τα ελληνικά ναυπηγεία να “σηκώσουν” το βάρος μιας κατασκευής 4 σύγχρονων πολεμικών πλοίων;

Η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν ναυτική χώρα. Για προφανείς λόγους τα Ναυπηγεία της χώρας μας θα πρέπει να υποστηριχτούν και να διατηρηθούν ζωντανά και λειτουργικά με οποιοδήποτε κόστος.

Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι ολόκληρο το δυναμικό το οποίο απαιτείται για την κατασκευή πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα υπάρχει στην χώρα, μαζί με την απαραίτητη γνώση και την εμπειρία.

ALS 100

Υπάρχουν βέβαια οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Απαιτείται ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του προσωπικού και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων που θα εμπλακούν, ειδικά αν μιλάμε για τα μεγαλύτερα πλοία, όπως κορβέτες ή φρεγάτες.
 • Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για νέες κατασκευές και εκπαίδευση του προσωπικού.
 • Θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και να αναλάβει διοίκηση από ιδιώτες επενδυτές με όραμα, επιχειρηματικό πλάνο (για βιωσιμότητα με βάση προγράμματα με ιδιώτες και το εμπορικό ναυτικό) και δυνατότητες.
 • Το πρόγραμμα μπορεί να ανατεθεί όχι σε ένα αλλά τουλάχιστον σε δυο ναυπηγεία, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα κράτη με παρόμοια προγράμματα. 

ΘΕΜΑ: Η ελληνικής σχεδίασης κορβέτα/φρεγάτα Als Class 100

Πως και δεν συμμετέχετε στο σχεδιασμό της EPC;

Η Χώρα μας ορθώς έχει δηλώσει συμμετοχή στο Πρόγραμμα αν και υπάρχει σκεπτικισμός για την τελική καταλληλότητα του σκάφους. Εξάλλου είμαστε από τους πρώτους αν όχι οι πρώτοι οι οποίοι αναπτύξαμε αυτού του είδους τα πλοία.

Το πρόγραμμα της Ευρώ – κορβέτας ξεκίνησε το 2019 και εγκρίθηκε το 2020, σχεδόν 10 χρόνια μετά την πρόταση της Als NSD για την μελέτη και κατασκευή της Ελληνικής κορβέτας Als® Class 100. Με λίγα λόγια, η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της μία πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά σήμερα συζητά με άλλα κράτη, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα πλοίο με δυνατότητες ενός περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης, πολύ υποδεέστερες της Als® Class 100, 11 χρόνια μετά την αρχική μας σχεδίαση!

Θα ήθελα να σημειώσετε, ότι με Ναυπηγεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είχαμε στο παρελθόν συζητήσει την συν ανάπτυξη της κορβέτας Als® Class 100, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα λόγω άλλων προτεραιοτήτων της Ελληνικής πλευράς.

Να αναφέρω πάντως, ότι υπάρχει διαδικαστική δυσκολία επειδή οι ξένοι φορείς που συμμετέχουν είναι αμιγώς κρατικοί.

EXCLUSIVE: Interview with @depietro_joe, Lockheed Martin Vice President for MMSC-HN proposal in Hellenic Navy

 1. Κάνοντας κατάχρηση του χρόνου σας, μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για τις διεθνείς “τάσεις” στη σχεδίαση πολεμικών πλοίων; Ποια είναι η άποψή σας για την ηλεκτρική πρόωση, για τα waterjets, για την ανεστραμμένη πλώρη, για το μικρό βύθισμα της LCS, για τα μεγάλα εκτοπίσματα κάποιων πλοίων;

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω στην ερώτησή σας εάν δεν λάμβανα υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:

 • Την Γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.
 • Την ιδιομορφία του Αιγιακού Αρχιπελάγους με την παρουσία εκατοντάδων νησιών, συμπλεγμάτων νησιών και βραχονησίδων.
 • Τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στις θάλασσές μας.
 • Το γεγονός ότι ίσως είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο που διαθέτουμε το προνόμιο να έχουμε τόσο επιθετικούς και άτακτους γείτονες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρώ ότι καλές είναι οι νέες τεχνολογίες αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ στιβαρά και ευέλικτα πλοία με όσον το δυνατόν πιο απλά στον χειρισμό τους και αξιόπιστα συστήματα κατάλληλα και δοκιμασμένα για να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις παραπάνω προκλήσεις.

Για παράδειγμα η εγκατάσταση ηλεκτροπρόωσης σε μια φρεγάτα των 6000 τόνων έχει σαν αποτέλεσμα εκτός της αύξησης του κόστους και την αύξηση του βάρους του σκάφος κατά περίπου 400 τόνους, καθώς τίποτα δεν είναι δωρεάν.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

 1. Συνεχίζοντας, πως κρίνεται τις σχεδιάσεις που προσφέρονται στο ΠΝ; Είστε ένας καταξιωμένος ναυπηγός, και έχετε άποψη, θα παίρνατε το ρίσκο της “κριτικής” στα σχέδια που έχουν υποβληθεί στο ΠΝ;

Εργαζόμουν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για περισσότερα από 40 χρόνια με τελευταία θέση αυτή του Διευθυντή Μελετών έρευνας και ανάπτυξης για εμπορικά και πολεμικά πλοία. Η ειδικότητά μου είναι αυτή του Μηχανικού και όχι του Ναυπηγού. Εκ της θέσεως μου ήμουν υπεύθυνος και για θέματα Ναυπηγικής, Ηλεκτρονικών, Οπλικών, εκτιμήσεων κόστους, παραγγελιών και συμβάσεων, κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 μετά από προσωπική μου πρόταση ο Όμιλος ThyssenKrupp Marine Systems με χρηματοδότησε για να αναπτύξω μια ελαφριά κορβέτα των 74 μέτρων. Μετά το πέρας των βασικών μελετών και την μελέτη της μεταλλικής κατασκευής και την επιτυχή δοκιμή του προτύπου σε πειραματική δεξαμενή στο Αμβούργο, το 2008 έγινε παρουσίασή της σε Διεθνές Συμπόσιο Νέων Τεχνολογιών (INEC).

Φρεγάτα μέσου ή μεγάλου εκτοπίσματος; πως θα αντιμετωπίσει το ΠΝ το δίλημμα μεταξύ δυο διαφορετικών κατηγοριών πλοίων;

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω κάθε μία από τις προτεινόμενες φρεγάτες έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η δική μας θέση δεν είναι να προτείνουμε την μία ή την άλλη λύση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία των προσφορών (τεχνικο-επιχειρησιακών, οικονομικών-χρηματοδότησης, μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα, Ελληνική προστιθέμενη αξία, κ.α.) και οτιδήποτε και αν λέγαμε θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Εκτός κριτικής η προσωπική μου άποψη είναι ότι ανεξάρτητα από την καταλληλότητα ή όχι των προσφερόμενων φρεγατών στην λήψη της απόφασης θα πρέπει να μπουν και άλλοι παράγοντες, όπως οικονομικά μεγέθη, θέματα χρηματοδότησης, μεταφορά τεχνολογίας, διάθεση ανταλλακτικών, κόστος κατευθυνόμενων βλημάτων και πυρομαχικών, κόστος λειτουργίας του σκάφους, ανάγκες για πλήρωμα, θέματα ομοιοτυπίας, εκπαίδευση πληρωμάτων, η ενδιάμεση λύση και προφανώς γεωστρατηγικοί παράγοντες.

Με απλά λόγια το καλύτερο από άποψη επιχειρησιακών δυνατοτήτων σκάφος μπορεί τελικά να μην είναι και το καλύτερο για την περίπτωσή μας. Γι’ αυτούς τους λόγους οποιαδήποτε επιλογή και εάν γίνει δεν θα με εκπλήξει.

 1. Κλείνοντας, θέλουμε να μιλήσετε για το τι πρέπει να γίνει για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για αναγέννηση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας αλλά θα έλεγα καλύτερα για νεκρανάσταση. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κύριες Ναυπηγικές Μονάδες της χώρας μας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 3 μεγαλύτερων Ναυπηγικών Μονάδων δεν έχει ξεκαθαρίσει ή βρίσκεται σε αμφισβήτηση. Η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να βρει μία λύση στο πρόβλημα αυτό μιας και υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή μέρους ή του συνόλου των νέων φρεγατών σε Ελληνικά Ναυπηγεία.

Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι η χώρα μας εκτός των 3 κύριων Ναυπηγείων διαθέτει και άλλα μικρότερης δυναμικότητας αλλά εξίσου ικανά για να αναλάβουν εξολοκλήρου την κατασκευή σκαφών μέχρι τα 100 μέτρα, ή να αναλάβουν την ευθύνη της κατασκευής τμημάτων μεγαλύτερων σκαφών σε συνεργασία με άλλο Ναυπηγείο.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Όταν μιλάμε για αναγέννηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας δεν θα πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση την Ελληνική Αμυντική μας Βιομηχανία. Μια βιομηχανία η οποία τα τελευταία και όχι μόνο χρόνια έχει δείξει ότι έχει τις δυνατότητες για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αμυντική μας Βιομηχανία και τα Πολυτεχνεία της χώρας μας έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στο πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής του Εθνικού μας Πλοίου αυξάνοντας κατά πολύ το ποσοστό της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας στο έργο.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να αγνοήσω αυτά τα οποία ανέφερε σε ομιλία του ο Τούρκος Αντιναύαρχος Cem Gürdeniz στα τουρκικά ΜΜΕ για τη ναυτική ισορροπία στο Αιγαίο και την Ελλάδα.

«Μπορούν βέβαια να παίρνουν ότι πλοία θέλουν, απλά θα γεμίζουν το “τσουβάλι” του Αμερικανού, του Γάλλου ή του Γερμανού. Το ελληνικό Ναυτικό δεν μπορεί να συγκριθεί με το τουρκικό και το πρόγραμμα ναυπηγήσεων που έχουμε. Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα μία φορά. Το ελληνικό Ναυτικό δεν είναι εθνικό. Η ανεξαρτησία και τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να προστατευθούν με πλοία και όπλα που αγοράζονται από το εξωτερικό».

Η τοποθέτηση αυτή του Τούρκου Αντιναυάρχου θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα.

Νομίζω ότι είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη όλους τους φόβους και ενδοιασμούς μας και να προχωρήσουμε κάνοντας πράξη τα αυτονόητα. Να γίνουμε οι Έλληνες που είμασταν. Πρώτοι στις επιστήμες, στις τέχνες και στις τεχνολογίες. Το κάναμε στο παρελθόν, ας το κάνουμε και σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν άλλαξε ξαφνικά και ως δια μαγείας το DNA των Ελλήνων.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας, και θα θέλαμε να επανέλθουμε στο μέλλον, με ερωτήσεις που θα κάνουν οι αναγνώστες μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

78 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
78 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MareNostrum

Χρόνια πολλά σε όλους κατ αρχάς…
ALS όπως… Sigma Class Disign

Αν ήταν διατεθειμένη η Damen να επενδύσει και στα ναυπηγεία (σε ένα παράλληλο σύμπαν), τότε θα μιλούσαμε για την πιο ολοκληρωμένη λύση…

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

 1. Το πρώτο εθνικό πλοίο πρέπει να είναι μία σύγχρονη πυραυλάκατος, όχι φρεγάτα. Μικρότερο ρίσκο, μικρότερο κόστος και γρηγορότερη ναυπήγηση του πρώτου δοκιμαστικού πλοίου. Έχουμε μεγάλες ανάγκες σε μικρά πλοία, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αυτά.
 2. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν και αυτοί από τα χαμηλά. Δεν ξεκίνησαν από τη νέα ελαφριά φρεγάτα.
 3. Τα ηλεκτρονικά φυσικά θα είναι ξένα. Άρα δεν ισχύει το επιχείρημα της ανεξαρτησίας στους εξοπλισμούς. Και οι κινητήρες ξένοι θα είναι. Οι λαμαρίνες δεν βοηθάνε στην ανεξαρτητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων.
 4. Στα ηλεκτρονικά δε χρειάζεται να είναι όλα Ελληνικά, είναι αντι-οικονομικό. Δεν έχουμε τα λεφτά να χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά προγράμματα σε όλα.
 5. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από ένα Ελληνικό ραντάρ ναυτιλίας, ελληνικό πολύ μικρό σόναρ περιπολικού, τέτοιου είδους μικρά.
 6. Το πιο σημαντικό για μένα, αυτό που πρέπει να επενδύσουμε είναι το λογισμικό και τα συστήματα μάχης. Ενα Ελληνικό Tacticos, ναι θα βοηθούσε πολύ στην ανεξαρτητοποίηση των Ενόπλων δυνάμεων. Θα πρέπει να απαιτήσουμε μεταφορά τεχνολογίας από τον διαγωνισμό των φρεγάτων σε αυτό τον τομέα. Είναι το μέλλον και είναι σημαντικό να αποκτήσουμε αυτονομία. Ενας εθνικός στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη Ελληνικού συστήματος μέχρι το 2040.

Με εκτίμηση,

EgoUeloVenator

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανεστη
Σας ευχαριστούμε για αυτήν τη συνέντευξη τέτοια μέρα
Μόνο ένα πράγμα θα ήθελα να παραθέσω,
ας ελπίσουμε τα επόμενα πλοία (τπκ, κορβεττες κλπ) να είναι ελληνικής σχεδίασης καθώς ετισ και το ρίσκο θα είναι μικρό και θα αποκτήσουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ πλοία και πιο φθηνά(αφού εγχωρια) και θα έχουμε επενδύσει στο μέλλον μας καθώς δνε γίνεται να είμαστε ένα ναυτικο κράτος χιλιάδων χρόνων και να μην έχουμε δικά μας πλοία!

Gkalk

Χριστος Ανεστη και χρονια πολλα σε ολους!
Ας ξεκινησω πως ασχετως ποιο πλοιο που προσφερεται στο ΠΝ ολοι θα θελαμε ενα εθνικο πλοιο ομως ποσο εθνικο πλοιο θα ειναι η als σε σχεση πχ με την φρεγατα instabul των Τουκρων και τι θελω να πω με αυτο.

Αρχικα αν απομονωσουμε ολα τα ρισκα που θα εχει η als, περα απο την σχεδιαση και την κατασκευη του σκαριου και ισως καποια ηλεκτρονικα συστηματα ολα τα υπολοιπα απο που θα βρεθουν και ξεκιναω

Μηχανες
Ρανταρ
Οπλα
Φορτος οπλων
Σοναρ και λοιπα συστηματα

Ολα αυτα θα ερθουν απο εξω. Αρα δεν θα μπορουσαμε να παρουμε τα σχεδια ενος ηδη ετοιμου πλοιου οπως η arrowhead 140 και να το βαφτισουμε εθνικο πλοιο; Με την καθοδηγηση της babcock φυσικα. Αυτο ισχυει για καθε πλοιο, το παραδειγμα το εδωσα επειδη γνωριζω οτι γινεται με την arrowhead. Αρα ποιο ειναι το νοημα της als;

ultorius

Μπορει κανεις να βρει στοιχεια για την veritas international ltd στην ελλάδα? Οι μονες αναφορες που βρηκα ηταν σε αμυντικα sites. Εκτος κι αν εκαναν εκει το σχεδιασμο και εχει κλεισει απο τοτε.

Stealth

Οσο καλη και να ειναι η σχεδιαση της ΑLS, υπαρχει το προβλημα οτι δεν εχουμε λειτουργικα ναυπηγεια, ουτε σχετικη τεχνογνωσια ωστε να κατασκευασουμε επιτυχως φρεγατες. Οτι μηχανηματα υπηρχαν εχουν πλεον παλιωσει και χρειαζονται τεραστιες επενδυσεις για να ξαναγινουν λειτουργικα. Ποιος επενδυτης θα βαλει χρηματα για να αγορασει τα ναυπηγεια και θα προτεινει το σχεδιο ALS στο ΠΝ ??? Κανενας, καθως εαν κατι παει στραβα, θα υπαρξουν ποινικες ρητρες.

Επομενως οι πιθανοτητες ναυπηγησης ενος “εθνικου” πλοιου με βαση την ALS ειναι μηδενικες αυτη τη στιγμη.

Εδω εχουμε διεθνεις κολοσσους οπως η Damen, Naval Group, Gibbs & Cox κτλ και κυριολεκτικα δεν γνωριζουμε εαν μπορουν να ναυπηγησουν πλοια στην Ελλαδα, καθως πρεπει να γινουν επενδυσεις, μεταφορα τεχνογνωσιας και τεχνολογιας, εκπαιδευση κτλ.

Αυτος ειναι και ο λογος που οι Αμερικανοι φαινεται να εχουν περισσοτερες πιθανοτητες επιλογης (λογω DFC), παρα το γεγονος οτι τα πλοια τους ειναι πανακριβα, και στην περιπτωση των MMSC υποεξοπλισμενα και με σοβαροτατα μειονεκτηματα (προβληματικο συστημα μεταδοσης, γαστρα ημιπλαναρισματος, ελλειψη σοναρ τροπιδας και τορπιλοσωληνων, επιβιωσιμοτητα επιπεδου level I+, μικρο φορτο πυραυλων κτλ).

Ska

Και από εμένα χρόνια πολλά .
Δεν ξέρω κατά ποσό γίνονται όλα αυτά από αποψη χρόνου κυρίως.
Μελοντικά το εύχομαι γιατί τα πλοία μας,της πρώτης γραμμής αλλά και τα βοηθητικά είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία.

gdmast

Ότι και να λέει καθείς, η αναγκαιότητα μιας σειράς εθνικών πλοίων, είναι προφανής.
Απλά κάποιοι δεν θέλουν ένα τέτοιο εγχείρημα, προφανώς για γνωστούς λόγους.

massey-ferguson-65

Μακάρι να γινόταν οι ναυπήγηση έστω και πειραυλακατων των 80 μέτρων από τα σχέδια των ALS .. αλλά επιδει τα λεφτά που δείνουμε δεν είναι δικά μας αποφασίζουν οι δανειστές μας που θα πάνε…και έτσι τα ίδια Παντελάκη μου … Τα ίδια Παντελη μου….
Και έτσι κάνω τον σταυρό μου για επιλογή της πρωτασης από την Damen

harval

Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι θεωρουμε Εθνικο προιον κατι που ειναι σχεδιασμενο απο Ελληνα? Δηλαδη ο Βελγος Pierre Leclercq που σχεδιαζει τα Kia τα εκανε Βελγικα και οχι Κορεατικα ? Δεν νομιζω. Οι Κορεατες εδωσαν τις προδιαγραφες σε μια εταιρεια σχεδιασμου ,παρελαβαν ενα προιον και παραγουν Κορεατικο αυτοκινητο.
Θεωρουμε οτι συγκρινομαστε με Τουρκους ενωνοντας λαμαρινες και με ενα σχεδιο ,οσο τελειο και αν ειναι ?
Οι Τουρκοι καταφεραν και πηραν ολοκληρωμενες αδειοδοτησεις κατασκευης ρανταρ, φτιαχνουν (η πλησιάζουν στην ολοκληρωση) Α/Α συστηματων,αντιπλοικων,ηλεκτρονικων, πυροβολων, Ciws και αλλων.
Θα ειναι υποδεεστερα των κορυφαιων κατασκευαστων? Μπορει.
Αλλα και τα δικα μας θα ειναι τα πρωτα 30 χρονια υποδεεστερα. Εκτος και αν περνιομαστε για εξυπνοι εμεις.
Αν δεν τολμαμε να παρουμε το ρισκο ας παρουμε τα ξενα τα καταπληκτικα. Οι Τουρκοι πηραν το ρισκο. Σε 10-20 χρονια δεν θα πιανονται. Σε 30 χρονια τα αεροπλανα τους θα ειναι μια χαρα. Και σε 40 χρονια οι δορυφοροι τους και οι πυρηνικες κεφαλες τους θα πληρουν ολες τις προδιαγραφες.Με δικα τους συστηματα.
Και εμεις συζητάμε αν το σχεδιο θα ειναι Ελληνα,Ιρλανδου,Κογκολεζου. Δηλαδη δεν μπορουμε να παμε στην Damen να ζητησουμε σχεδια σειρας πλοιων, με αδειες ολοκληρομενης κατασκευης και δικαιωματων συστηματων απο Thales ,με απολυτες προδιαγραφες δικες μας(τις οποιες ας δωσει η ALs η οποιος αλλος επιτελαρχης, ειδικος κ.λ.π) , με απαιτηση την συμμετοχη της Damen σε Ελληνικα ναυπηγεια. Δηλαδη η καθε Damen θα αρνηθεί μια συνεργασια μονιμη για τα επομενα 50 χρονια ? Μην τρελαθουμε κιολας.
Οποιος δεν θελει να ζυμωσει δεκα χρονια κοσκινιζει.

manos_oikonomou

Για να μην έχει προχωρήσει αυτό το εγχείρημα ή κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους ή κάποιοι δεν θέλουν να αποκτήσουμε εθνική αμυντική κατεύθυνση έστω στο ναυτικό. Εκ των έσω, από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ δεν ξέρω που, τι και ποιοι φταίνε αλλά είναι κρίμα πάντως.
Μακάρι κάποια μέρα να γίνει πραγματικότητα αλλά ίσως όταν γίνει αυτά τα σχέδια και οι τεχνολογίες που μπορούν να δεχτούν οι ALS να θεωρούνται πεπαλαιωμένα.

photographix

“Αυτό το οποίο απαιτείται είναι η πρόσκλησή μας από το Π.Ν. με σκοπό να παρουσιάσουμε τις αναθεωρημένες προτάσεις μας σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα να τις κρίνει και θα τις αξιολογήσει.”

Σε αυτη την προχωρημένη φάση μελέτης του προγράμματος αποκατάστασης των ικανοτήτων του ΠΝ στο επίπεδο που απαιτείται, το ότι δεν έχει κληθεί η ΑLS προς ενημέρωση, συζήτηση, ενημέρωση, δείχνει ότι μάλλον δεν υπάρχουν ελπίδες ενσωμάτωσης της στο πρόγραμμα. Τουλαχιστο όχι σε αυτη την φάση ακόμη. Αλλά η εμπειρία 40 χρόνων ελληνικής πραγματικότητας δεν αφήνει σχεδόν καθόλου περιθώρια ελπίδας για κάποια αλλαγή επ’αυτου.

Μετά την άμεση επιτακτική ενίσχυση του ΠΝ με 4 τουλαχιστο νέα σκαφη (που προς τιμήν του αναγνωρίζει ο κος Τσαγκαρακης ότι δυστυχως είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή) υπάρχει περίπτωση η επόμενη και επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να συνεχισουν την προσπάθεια εξορθολογισμου της κατάστασης στις ΕΔ? … Τόσο άγνωστο όσο καθε αναπάντητο υπαρξιακο ερώτημα …

Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή συνέντευξη και ενημέρωση που έχει αργήσει πάρα πολύ.

Bridger

Η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή και τους ανθρώπους που κατέχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, αφού κατάστρεψε μόνη της τα σημαντικότερα ναυπηγεία της, αναζητεί εδώ και 10 χρόνια την αυτοπεποίθηση για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με ίδια μέσα ένα μεσαίο πολεμικό σκάφος για τις διαπιστωμένες και πιεστικές ανάγκες της. Μία δυνατότητα που θεωρείται πλέον δεδομένη για χώρες όπως το Ισραήλ, που έχει ακτογραμμή μικρότερη από την Εύβοια.
Δεν δέχομαι ότι δεν το μπορούμε, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν τελικά το θέλουμε. Όσο να το κάνεις, το να βρίσκεσαι σε μία θέση ευθύνης, εκλεγμένος ή μη, και να ανεμίζεις κάθε φορά στον αέρα τα δισεκατομμύρια των φορολογούμενων για να έρχονται και να σε φλερτάρουν οι μεγαλύτερες εταιρείες (και πρεσβείες) της υφηλίου, έχει μια κάποια ακαταμάχητη γοητεία…

rooster

Σίγουρα αξιόλογες οι απόψεις ανθρώπων με γνώσεις και εμπειρία, από εκεί και πέρα χρειαζόμεστε μικρά πλοία -τα οποία παρόλο που όπως αναφέρεται στη συνέντευξη είναι ίσως πιο δύσκολα στη κατασκευή, θα είναι περισσότερα σε αριθμό και θα αναπτυχθούν πιθανώς και σε μη επανδρωμένα έκδοχα, ας ρίξει το βάρος εκεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

smark

Πρώτα απ’ όλα Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη κ καλή λευτεριά από τον κορονοϊό.

Πάμε τώρα στα της συνέντευξης. Για να τα κάνουμε λιανά, ο κ. Τσαγκαράκης μας προτείνει να φτιάξουμε “Εθνικό πλοίο” στο οποίο όλα τα ζωτικά μέρη (μηχανές, ηλεκτρονικά κ όπλα) είναι κατασκευασμένα στο εξωτερικό για να μειώσουμε την “εξάρτηση” μας από συμμαχικές χώρες..

Αγαπητή Πτήση εγώ προσωπικά δε θα μπορούσα να συγκρατηθώ όταν πέταξε τέτοια μαργαριτάρια κ θα του έκανα την ανάλογη επερώτηση. Αν δηλαδή κατά τη γνώμη του σε περίοδο σύρραξης το πρόβλημα θα ειναι αν θα έχουμε τα δικαιώματα του σχεδίου ή πυραύλους για να ρίχνουμε στους απέναντι.

Δε θέλω να μειώσω τις τεχνοκρατικές ικανότητες του κ. Τσαγκαράκη, αλλά ούτε μπορώ να δεχθώ απόψεις που εμφανίζονται ως εθνοσωτήριες ενώ στην πραγματικότητα υποκινούνται από προσωπικό κέρδος κ εξηγούμαι.

Ακόμα κ το επιχείρημα του μικρότερου κόστους για το κράτος που ανέφερε είναι έωλο, καθώς οποιοδήποτε κέρδος μπορεί πολύ εύκολα να εξανεμιστεί λόγω υψηλότερου τεχνολογικού ρίσκου. Ο μόνος κερδισμένος θα ειναι η εταιρεία του κ. Τσαγκαράκη που πήρε τη δουλειά αντί πχ της Damen. Οκ είναι κάποιο κέρδος για τη χώρα αλλά ισοσταθμίζει τα αρνητικά ενος Εθνικού πλοίου; Ο ίδιος ανέφερε ότι για την επιλογή της νέας φρεγάτας είναι εξίσου σημαντική η εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών. Δηλαδή αν φτιάξουμε ένα εθνικό πλοίο που θα είμαστε οι μόνοι χρήστες παγκοσμίως κ που όλα τα υποσυστήματα έρχονται από το εξωτερικό το λύσαμε το θέμα του κόστους χρήσης επειδή το βαφτίσαμε εθνικό;

Μας είπε ότι το πρόγραμμα των κανονιοφόρων Μαχητής στέφθηκε με επιτυχία. Αυτό που ξέχασε να μας πει είναι οτι το σχέδιο δεν ηταν αμιγώς ελληνικό. Φέραμε ένα υπάρχον σχέδιο πιο κοντά στις ελληνικές απαιτήσεις. Κ φυσικά η επιτυχία πληρώθηκε με 1 χρόνο καθυστέρηση…

Ανέφερε τα ναυπηγικά προγράμματα της Τουρκίας σαν παράδειγμα, λες κ επενδύουν μόνο σε σχέδια κ λαμαρινοδουλειά κ όχι σε ΟΠΛΑ..

Επίσης ούτε η απάντηση του στο γιατί δεν μπαίνει στο πρόγραμμα της Ευρωκορβετας κατά τη γνώμη μου ήταν πειστική. Έχει προεξοφλήσει την αποτυχία του προγράμματος κ ότι το τελικό προϊόν δεν κάνει για εμάς. Να δεχθώ ότι κάτι ξέρει παραπάνω. Ε ας μπούμε μέσα στο πρόγραμμα δυναμικά να προτείνουμε τις αλλαγές που θα το φέρουν πιο κοντά στα μέτρα μας. Κανείς δεν είπε ότι μια συνεργασία με ξένες εταιρίες κ άλλους εταίρους είναι εύκολη. Είναι όμως ο μόνος δρόμος για να αποκτήσεις ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας με μικρότερο κόστος ανάπτυξης κ χρήσης. Ο κ. Τσαγκαράκης προτείνει τον εύκολο δρόμο. Να πάρει η εταιρεία του κάποια εκατομμύρια για να μας φέρει πλοίο. Δεν είναι όμως κατ’ανάγκη και ο καλύτερος.

Δηλαδή οι Άγγλοι πχ που αγόρασαν Δανέζικο σχέδιο κ το έφεραν στα μέτρα τους δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν ειναι ναυτικός λαός ή έχουν ναυπηγική βιομηχανία μικρότερη από την Ελλάδα;

Τα επιχειρήματα περί εθνικών όπλων ειναι βγαλμένα από άλλες εποχές… Ας επενδύσουμε σε Εθνικά καίρια υποσυστήματα (πχ CMS) πρώτα κ ας αφήσουμε τα εθνικόφρονα φαραωνικά project στην άκρη…

Stratilatis

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
Μέρα Αγάπης σήμερα και με τέτοιο θέμα μάλλον η αγάπη θα πάει περίπατο και η θα μείνει μόνο η συγχώρεση.
Αξιολογοτατη η προσπάθεια της ομάδας ALS, αλλά επουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένη λύση αλλά ούτε και το σχέδιο τους ως Εθνικό Πλοιο.
Αν ήταν ολοκληρωμένη λύση, τότε κάλιστα θα μπορούσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις φρεγάτες του Ναυτικού.
Δυστυχώς όμως και παρόλα όσα γράφονται αλλά και αφήνουν να εννοηθούν στη συνέντευξη, η ομάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο project ή να φέρει εις πέρας ένα ναυπηγικό πρόγραμμα, παρά μόνο ως σύμβουλος σχεδίασης.
Από την άλλη το πλοίο που έχουν σχεδιάσει δεν είναι ούτε εθνικό, αλλά ούτε και εξοικονομεί σημαντικά ποσά στην στην Ελληνική οικονομία. Η πραγματική εξοικονόμηση σε χρήματα που θα πληρωθούν στη Ελλάδα με Ελληνικό ΦΠΑ, εν σχέση με όλα τα υπόλοιπα πλοία του διαγωνισμού, είναι το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο των 5 δισεκατομυρίων. Ποσό ουσιαστικά γελοίο για να καταστήσει συμφέρουσα την αποδοχή του ρίσκου ανάθεσης ναυπήγησης στην ομάδα ALS.
Αν το δούμε και οικονομοτεχνικά
Το κόστος ανάπτυξης και ναυπήγησης ενός σκαριού είναι το 5% του κόστους αγοράς και χρήσης ενός πλοίου. Το υπόλοιπο 95% είναι το κόστος αγορας, συντήρησης και ανανέωσης του ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού
Η ALS δεν προσφέρει τίποτα σχετικά με τον ηλεκτρονικό και μηχανολογικο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να δημιουργεί την ίδια και απαράλαχτη αιμορραγία συναλλάγματος με σημερα με μόνη διαφορά ότι η ομάδα ALS θα γίνει 5 εκατομμύρια πιο πλούσι.α
Ενδιαφέρον θα είχε αν είχατε ρωτήσει αν η ομάδα έχει προσεγγίσει κάποιον από τους βασικούς παίκτες στον διαγωνισμό για τις φρεγάτες να προτείνει συνεργασία και ποιά η απάντηση από αυτούς τους παίκτες. Πχ η LM κατεβαίνει με μία υποψηφιότητα κυριολεκτικά γκανιάν στο διαγωνισμό. Έχει προσεγγίσει ο κος Τζαγκαράκης την LM να προτείνει συνεργασία και να δημιουργήσει την κοινη ΑμερικανοΕλληνική πρόταση στον διαγωνισμό;

KostisM

Χρόνια πολλά και καλά με υγεία για όλους. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα έτοιμο ναυπηγείο (δύσκολο) να αναλάβει το έργο και την εμπιστοσύνη (το πιο δύσκολο) ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα ήθελα λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος με ένα παράδειγμα σε συγκεκριμένη σχεδίαση ,της Als 115 που πριν λίγο καιρό είχατε παρουσιάσει σε σχετικό άρθρο και μάλιστα με κοστολόγιο 650 εκατ.€ χωρίς το φόρτο βλημάτων. Σε αυτή την τιμή υπολογίζουμε και την λεπτομερή σχεδίαση και προετοιμασία της γραμμής παραγωγής ?
Ρωτάω γιατί πριν λίγο καιρό διαβάζοντας για την type 26 που θα αρχίσει η ναυπήγηση τους από τα βρετανικά ναυπηγεία βρήκα : από το 2010 είχαμε κόστος  £ 127 εκατομμυρίων για τη σχεδίαση των πλοίων, £ 859 εκατ. για  λεπτομερή σχεδίαση και προετοιμασία της γραμμής παραγωγής,δηλαδή σχεδόν ένα δις € προετοιμασία πριν την κατασκευή τους.
Εμείς πόσα χρειαζόμαστε ? Υπολογίζονται αυτά ? Και για ποιον αριθμό σκαφών, 4 που παραγγέλνουμε τώρα ? ή 10 που χρειαζόμαστε ?
Δε θα ρωτούσα αν δεν υπήρχε το προηγούμενο των δανών με τα 5 σκάφη κλάσης Absalon και Iver Huitfeldt . Αυτοί πως τα κατάφεραν ? Είναι προφανές ότι αυτούς έχει σαν παράδειγμα. Μήπως οι νέες τεχνολογίες όντως τελικά δίνουν διεξόδους και λύσεις ?

nigozs

Η ερώτηση Νο 5 δείχνει πώς θα πρέπει να σκεφτούμε.
Το ΠΝ έχει πολλές και μεγάλες ανάγκες.
Τουλάχιστον ας βρεθεί ένας μπουσουλας ο οποίος να τηρηθεί με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

peet14

Χριστός Ανέστη .
Πολύ όμορφα όσα αναφέρει ο κ Τσαγγαράκης ,αλλά …
α] όλα τα συστήματα και τα όπλα θα είναι ξένα ,οπότε ο σχετικός ισχυρισμός του είναι ανεδαφικός ,περί αμυντικής αυτοτέλειας .
β] η εταιρία που εκπροσωπεί το μόνο που έχει να προσφέρει ,μέχρι στιγμής ,είναι ο σχεδιασμός και τα υπόλοιπα τα αφήνει στο ελληνικό κράτος δηλ λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων .
γ ] θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν μας πληροφορούσε για το η εταιρία του υπέβαλλε σχέδια -προτάσεις ς και σε άλλους πελάτες του εξωτερικού .
Και φυσικά θα θέλαμε πάρα πολύ να είναι οι επόμενες φρεγάτες “ελληνικές” σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται .
Προσωπικά θα κοιτούσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η εταιρία του παρούσίαζε ένα πρόγραμμά αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και ίσως των S ,πράγμα πολύ πιό εφικτό και ουσιαστικό στη παρούσα στιγμή .
Ισως το πρώτο βήμα στα δείγματα γραφής της εταιρίας θα έπρεπε να αποτελεί μία πρόταση αναβάθμισης των ΜΕΚΟ .

Vk77

Χρόνια πολλά, Χρήστος ανέστη.
1) δεν πιστεύω ότι ο σχεδιασμός ενός πλοίου είναι rocket science για να μην μπορεί να γίνει από μια ελληνική ομάδα. Rocket science είναι τα όπλα, ραντάρ,σύστημα μάχης, μηχανή.
2) δύο πλοία κατασκευασμένα στην Ελλάδα με ξένους αισθητήρες,ξένο σύστημα μάχης,ξένα όπλα,ξένη μηχανή,το ένα σχεδιασμένο από ελληνική σχεδιαστική το άλλο από ξένη σχεδιαστική ομάδα εγώ δεν τα βλέπω να έχουν σημαντικά διαφορετική ελληνικότητα.
3) στα 2 παραπάνω πλοία δεν βλέπω πως μπορεί να υπάρχει αξιόλογα χαμηλότερη τιμή στο ελληνικοτερο. Όπλα,ραντάρ,μηχανή,σύστημα μάχης, ναυπηγεία είναι τα ίδια,πόσα περισσότερα λεφτά να θέλει η σχεδιάστρια ομάδα του εξωτερικού?

LuckyLuke

Επειδή ακούω διάφορα για “εθνικά” πλοία και γενικότερα για “εθνικοποίηση” στους εξοπλισμούς. Για να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα σχέδιο πρέπει να μπορείς να πουλήσεις κιόλας. Η Τουρκία με ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό/ καταναλωτές μπορεί να πουλήσει στον Τουρκογενή πληθυσμό (Αζερμπαϊτζάν κλπ). Για να μην βάλω μέσα Κατάρ και αραβικές χώρες. Εδώ πουλάνε Bayraktar TB2 σε Ουκρανία.

Η Ελλάδα που θα πουλήσει; Στην Κύπρο; Στους Έλληνες της Αυστραλίας; Δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα που να δικαιολογεί επενδύσεις σε π.χ. “ελληνικό” αυτοκίνητο ή “ελληνική” φρεγάτα.

Η λύση λοιπόν είναι να πάμε βήμα – βήμα. Ας βελτιώσουμε την οικονομία μας και θα μπορέσουμε να έχουμε “εθνικές” λύσεις σε ένα 20 – 25% των εξοπλισμών (μακροπρόθεσμα).

Mikros-hroas

Καλή Ανάσταση σε όλους σας Ανέστη Χριστός!

Είσαστε σίγουροι ότι έχετε σχεδιάσει ένα πρωτοποριακό πλοίο;
Είσαστε σίγουροι πως έχετε ελένξει όλες της παραμέτρους σχεδίασης;

Τα ίδια σας είχα γράψει τότε στην σχεδίαση της πρώτης ALS που κάνατε τον
δημόσιο διάλογο και τον σταματήσατε, γιατί;

Που είναι ο δεύτερος ιστός πίσω με το ξεχωριστό ραντάρ;
Που είναι το μικρό ραντάρ επάνω από τα 4 Fixed Panel radar;
Πως το πλοίο σας θα βλέπει πυραύλους επιφανείας σε αποστάσεις
μεγαλύτερες των 25 χιλιομέτρων;
Πώς το πλοίο σας θα συνεχίσει να πολεμά αν καταστραφεί ο κύριος ιστός;
Που είναι τα πυροβόλα πίσω;
Που είναι τα πλευρικά ραντάρ;
Που είναι τα πλευρικά ελαφρά πυροβόλα;
Που είναι τα ραντάρ αντί στελθ;
Που είναι τα δυο λέιζερ;
Ναι τα λέιζερ που τα βάζουν όλοι γιατί όμως;
Γιατί θα κατευθύνουν φτηνούς πυραύλους και ρουκέτες εναντίων των UAV.
Γιατί θα στοχεύσουν τους πιλότους με λέιζερ κλπ.

Εσωτερικά που είναι στην σχεδίαση σας τα δύο μηχανοστάσια;
Που είναι οι ξεχωριστές έλικες και τα Water Jet;
Που είναι η υψηλή ταχύτητα των πλοίων;
Που είναι οι ξεχωριστές ηλεκτρομηχανές και οι τριπλοί πίνακες μετάδοσης
του ηλεκτρικού ρεύματος;

Που είναι ο υπολογισμός των πυραύλων που μεταφέρει το κάθε ένα πλοίο;
Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί δεν έχει ίδιο βάρος στον MK-41 VLS μια τετράδα
πυραύλων ESSM II με έναν SM-2. Ξέρετε την διαφορά του βάρους;

Ξέρετε την διαφορά του βάρους του τεράστιου ιστού με τα 4 πάνελ εν σχέση με
ένα ραντάρ με περιστρεφόμενη κεραία;
Τι να σας γράφω τέτοια μέρα;

Με δυο περιστρεφόμενα AESA και με δυο σκέτα Fixed Panel ραντάρ σε δύο ξεχωριστούς ιστούς θα είχατε καλύτερα αποτελέσματα.
Έχετε υπολογίσει στην σχεδίαση την δυνατότητα του εντοπισμού βλημάτων πυροβολικού και την δυνατότητα καταστροφής τους;

Εγώ γιατί δεν τα βλέπω αυτά αγαπητέ;
Που είναι στην ομάδα σας ο αεροπόρος ο πιλότος για να σας εξηγήσει τους τρόπους
που θα χτυπήσει το πλοίο;
Που είναι στην ομάδα σας ο ηλεκτρονικός για να σας εξηγήσει για τα ραντάρ;
Όχι βάζω αυτό το ραντάρ και τελείωσε αυτό δεν είναι σχεδίαση.
Που είναι στην ομάδα σας ο αξιωματικός του ναυτικού να σας εξηγήσει πως θα χτυπήσει το πλοίο από υποβρύχιο και ο άλλος από άλλο πλοίο;
Που είναι ο στρατιωτικό ειδικός για θέματα πυροβολικού να σας εξηγήσει πως θα χτυπήσει το πλοίο από τα 50+ χιλιόμετρα;
Που είναι ο ειδικός για το SONAR; Να σας πει πως υπάρχουν σημεία που δεν μπορείς στο
αιγαίο να δεις το υποβρύχιο ούτε στα 10 χιλιόμετρα;
Που είναι ο ειδικός στα ραντάρ να σας εξηγήσει τι γίνετε σε υψηλό κυματισμό κλπ.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε ούτε στης μισές ερωτήσεις που κάνω.

Δικαίος Γεώργιος ο γνωστός Μικρός Ήρωας

Pantelis82

Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις του κ. Τσαγκαρακη και της ομάδας του ή την ικανότητά τους στη σχεδίαση πλοίων, αν και θα ήθελανα γνωρίζω αν έχουν εργαστεί στο εξωτερικό σε μεγάλες εταιρίες ή η γνώση τους είναι θεωρητική. Προβληματίζομαι όμως σίγουρα για την ικανότητα/δυνατότητα να ελέγξουν ότι αυτά που έχουν σχεδιάσει δουλεύουν και ότι δεν θα βγάλουν προβλήματα ανυπέρβλητα. Εδώ και καιρό λέω, ότι το ελληνικό κράτος, αν θεωρεί ότι θέλει την ALS και ότι ήρθε η ώρα να φτιάξει ξανά ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού ως σύμβουλο/συνεργάτη της ομάδας ALS. Η Damen είναι ιδανική γιατί ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, της οικογένειας πλοίων. Συνεπώς σχεδιαστικά προβλήματα που ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχει η ALS (εδώ έχουν τα ξένα με την τεράστια εμπειρία) να μπορούν να αντιμετωπιστούν με την καθοδήγηση της έμπειρης Damen αλλά και να μπορούν να δοκιμαστούν στις εγκαταστάσεις τους ως πρόπλασμα (όπως πχ για τα αεροσκάφη στις αεροσυραγγες) καθώς φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα εδώ. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά και να ψάχνουμε για λύσεις σε προβλήματα που άλλοι έχουν ήδη λύσει.

antonios

Καλο το αρθρο. Καιρος να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα σε καποιους τι ενοουμε “εθνικο” πλοιο, αρμα μαχης , ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ κτλπ. Εν ερχη ειναι ειναι ο λογος. Δηλαδη οι προδιαγραφες. Αυτες ειναι το κλειδι για καθε επομενο βημα. Αλλες προδιαγραφες εχει για τα πλοια του το Ελληνικο ΠΝ (που εχει σκοπουν πλοια σε κατασταση θαλασσας 9-10 μποφωρ) και αλλες το γαλλικο που εχει τα πλοια του να φαινονται καινουργια σαν να βγηκαν απο το κουτι. Θυμαμαι σε τευχος της ΠΤΗΣΗΣ τελη της δεκαετιας του ’80 και μετα την κριση του Σισμικ την αναφορα Αμερικανου Ναυτικου επιθεωρητη για την κατασταση των πλοιων στα πολεμικα ΝΑΤΟΙΚΑ πλοια. Η συγκριση μεταξυ Ελληνικων και Τουρκων πλοιων ειχε ως εξης ” Τα Ελληνικα αντιτορπιλικα μοιαζουν ετοιμα να διαλυθουν απο τη καταπονηση και την συνεχη χρηση σε αντιξοες συνθηκες ενω τα Τουρκικα ,αν και ιδιας ηλικιας με τα Ελληνικα ειναι σαν αν εχουν ναυπηγηθει σημερα λογω της προστασιας τους στους λιμενες.”. Αρα το ΠΝ χρειαζεται πλοιο των 10 ,μποφωρ γιατι απλα δεν μπορει να ξερει ποτε ο Τουρκος θα κανει την ηλιθιοτητα να επιτεθει. Το ΠΝ απεκτησε παγκοσμια φημη ηδη απο την διαμορφωση του Αβερωφ που ακολουθηθηκε και στα αντιτορπιλικα Β.Ολγα, Β.Γεωργιος παντρευοντας συστηματα και οπλα που αλλοι απο σωβινησμο ή ελειψη φαντασιας δεν τολουσαν να κανουν,. Καποιοι συνεχιζουν να λενε…αφου δεν παραγουμε πυραυλους, κανονια, ρανταρ τοτε το σοι εθνικο πλοιο θα ειναι αυτο? Ας παρουμε για παραδειγμα τους καλυτερους -για μενα- ναυπηγους στην ευρωπη- τους Ολλανδους. Ολες οι σχεδιασεις τους η μια καλυτερη απο την αλλη (το σκαρι των S) ΕΞΟΠΛΙΣΕ με διαφορετικες υπερκατασκεβες και νεοτερες φρεγατες οπως οι Μ, οι Type-23 κτλπ. Τι “εθνικο” εχουν τα ολλανδικα πλοια? Αν εξαιρεσουμε τα ρανταρ , οι κινητηρες ειναι γερμανικοι και αμερικανικοι ή βρετανικοι, τα οπλα αμερικανικα και ιταλικα, εχουν και γερμανικα ηλεκτρονικα…αρα με αυτη τη λογικη οι Ολλανδοι θα επρεπε νακλειδωσουν τα ναυπηγεια τους και να πεταξουν το κλειδι στη θαλλασα. Να μην αναφερθω στο ΙΣΠΑΝΙΚΟ μοντελο που τα πραγματα ειναι ποιο αμερικανικα εκτος απο τις λαμαρινες! Η ΠΤΗΣΗ ειχε επισυμανει τηνθεληση του Βρετανικου ΠΝ τα εξυγχρονισμενα ηλεκτρονικα να μεταμοσευθουν στις νεες φρεγατες. Εμεις που πριν λιγα χρονια εξυγχρονισαμε καποιες S με το Tacticos που μπορουμε να το φερουμε στην τελευταια του εκδωση μονο με κωδικες προγραμματισμου θα το πεταξουμε? Καποιοι μιλησαν για την Κορεα ξεχνοντας οτι τα KDX-1 αντιτορπιλικα τους ηταν μονο οι λαμαρινες κορεατικες. Ξεχνωντας οτι οι Κορεατες οταν αρχισανοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ να “πουλανε” τα ελληνικα ναυπηγεια ακυρωνοντας παραγγελιες , εκαναν ευρεια προσληψη ελληνων ναυπηγων!!!! Τελικα ουδεις προφητης στον τοπο του. Αυτο θα ελεγε και ο σχεδιαστης του Μινι Κουπερ που ειχε σχεδιασει αυτοκινητο στην Ελλαδα , η Ελλαδα τον πεταξε σαν στιμενη λεμονολουπα και αυτος εκανες τους Αγγλους να “χεστουν”σ το ταληρο. Τελικα η εθελοδουλεια μας ειναι τοσο βαθεια ριζωμενη μεσα μας που ακομα και αν σαν τυφλοι μας δωσουν την ικκανοτητα να δουμε εμεις θα επιμενουμε οτι ημαστε ακομα τυφλοι!

Apostolis

Δεν νομίζω ότι ειναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζει ο κ.Τσαγκαρακης το σχέδιο als.Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν ναυπηγεία αλλά και γιατί όταν ξεκινάς από το μηδέν θέλεις πολλά χρόνια για να δημιουργήσεις κάτι είτε είναι πλοιο είτε άρμα είτε αεροπλάνο ακόμα και αν τα επιμέρους συστήματα είναι ξένα πχ ραντάρ, ηλεκτρονικά, κινητήρες, όπλα κλπ.Τωρα γιατί κάποιοι φίλοι μιλάνε για σχέδιο στα χαρτιά της ολλανδικής πρότασης ενώ θεωρούν ότι μια αμάδα ανθρώπων στην Ελλάδα που δεν έχει κατασκευάσει ούτε βάρκα μπορεί να υλοποιηθεί δεν το καταλαβαίνω. Επαναλαμβάνω,ακόμα και αν είχαμε ναυπηγεία σε λειτουργία το οποιοδήποτε σχέδιο als θα έπαιρνε πάρα πολλά χρόνια για να αποδώσει έστω και ένα πλοίο και στο τέλος θα μας είχε κοστίσει πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε άλλη λύση από το εξωτερικό.Δεν έχουμε τώρα την πολυτέλεια ούτε του χρόνου ούτε των υπερβασεων κόστους για να πειραματιστουμε.Οποιος θέλει μπορεί να θυμηθεί την κατασκευή των αρματαγωγων για να καταλάβει τι έχει να γίνει σε ένα απείρως πιο πολύπλοκο σχέδιο κατασκευής κορβετας η φρεγάτα.

KosMos

Ας ξεκινήσει από ένα usv…

MT4

Μια απλή ιδέα..
Γιατί δε βρίσκουν ένα ναυπηγείο στην Ελλάδα, να προσπαθήσουν να τ
α βρουν και να παρουσιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση; πρόταση μικρού πλοίου με ξεκάθαρο κόστος, εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα;

Bridger

Παρατηρώντας τα renderings του άρθρου, από την αρχή κάτι μου φαίνονταν σημαντικά αλλαγμένα σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα. Κυρίως προκαλεί εντύπωση η “άνετη” διάταξη μεγάλης ποσότητας οπλισμού και εν γένει εξοπλισμού στην υπερκατασκευή, πάντα σε σύγκριση με γνωστά πλοία αντίστοιχου μεγέθους. Μετά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν σε καμία μακέτα καμινάδες απαγωγής καυσαερίων. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι μηχανολογικά εφικτό σε πλοίο των 3000Τ αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να διευκρινιστεί από τον κ. Τσαγκαράκη.

Petrou

Είμαι υπέρ της αναδημιουργίας ναυπηγικής βιομηχανίας. Η αρχή νομίζω πρέπει να είναι μια πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο, και η δημιουργία στο Υπουργείο Άμυνας ενός γραφείου αντίστοιχου του τουρκικού MILGEM Project Office που θα αναλάβει τον συντονισμό. Μπορούμε να αρχίσουμε και με σκάφη του Λιμενικού.

Η ALS φαίνεται να είναι γνώστες και του αντικειμένου και της κατάστασης στην Ελλάδα και θα μπορούσαν π.χ. να κάνουν consultancies για το πρότζεκτ. Επίσης, τα σχέδια πλοίων που δημοσιεύουν σίγουρα βοηθάνε στο να ζεσταθεί η κοινή γνώμη. Αλλά δεν πρέπει να δημιουργούν εντυπώσεις ότι έχουν ήδη σχεδιάσει πλοία και μπορούν να τα ναυπηγήσουν αν πάρουν λίγα δις. Νομίζω δηλαδή ότι ενώ πρόσφεραν ήδη πολλά και μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα, πρέπει να είναι πιο ρεαλιστές σχετικά με την θέση τους σε ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Μπορεί βέβαια και να κάνω λάθος αλλά φαντάζομαι ότι ερωτήσεις όπως πόσο προσωπικό έχει η εταιρεία ή τι τζίρο έχει (αν δηλαδή έχει νομική υπόσταση ως εταιρεία) δεν ρωτήθηκαν για λόγους τακτ. Όπως δεν διευκρινίστηκε αν από το 2009 που κυκλοφόρησε η πρόταση η ALS είχε κάποια άλλη εμπορική δραστηριότητα.

dk137

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ακόμα και σε αμιγώς ερευνητικά προγράμματα, πέρα από την πρόταση αυτή καθ αυτή, ένα σημαντικό μέρος της αξιολόγησης προτάσεων είναι η δουλεία που έχει να επιδείξει ο αιτών. Προφανώς λόγω της κρισιμότητας του προγράμματος κανείς δεν έχει δικαίωμα να ρισκάρει 4 δις για οποιαδήποτε πρόταση η οποία δεν συνοδεύεται από εχέγγυα για την καλή εκτέλεσή της. Κοινώς, μια εταιρία δεν μπορεί να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο έργο αν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιες άλλες διεκπεραιωμένες ναυπηγήσεις.

Από κει και πέρα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, εθνικό πλοίο είναι ένα πλοίο του οποίου ο “πυρήνας” είναι κάποια εθνική τεχνολογία. Και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο οι λαμαρίνες. Κάποια κρίσιμα σημεία του πλοίου πχ το CMS πρέπει να είναι “εξελληνισμένα”. Τότε μιλάμε για εθνική ναυπήγηση.

Σχετικά με τις παλινωδίες των Τούρκων, όταν υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μια δουλειά δεκαετίες δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να τους ξεπεράσεις. Έχουν απεριόριστη τεχνογνωσία, πόρους, δεδομένα πραγματικών δοκιμών κτλ. Είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι θα τους φτάσει σε πεπερασμένο χρόνο. Για εμάς η λύση είναι συμμετάσχουμε σε διάφορα προγράμματα μαζί με Ευρωπαίους εταίρους και να αποκτούμε τεχνογνωσία, την οποία σε μεταγενέστερο χρόνο μπορούμε να εξατομικεύουμε. Όταν μπορείς να χρησιμοποιείς την καλύτερη τεχνολογία δεν είναι ανάγκη να ανακαλύπτεις ξανά τον τροχό.

SAAB

Κανένας δεν μπορεί να αναπτύξει στην Ελλάδα προ:ϊόν για αμιγώς πολεμικό σκοπό.
Σε μία ευνομούμενη Δημοκρατική πολιτεία, η απαγόρευση πράξεων γίνεται με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι να απαγορεύεται από νομικό κείμενο και ο δεύτερος είναι να μην αναφέρεται σε κανένα νομικό κείμενο η πρόβλεψη για να επιτραπεί μία δραστηριότητα.
Στην Ελλάδα, η έρευνα και ανάπτυξη στα πανεπιστήμια και στις στρατιωτικές σχολές, για αμιγώς στρατιωτικούς σκοπούς απαγορεύεται με τον δεύτερο τρόπο ή επιτρέπεται αόριστα χωρίς να εξασφαλίζει τα μέσα.
Ακούστε από το 1:47:35 και μετά στο παρακάτω βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=ggWfPemURbY&ab_channel=Neocleous

Στην χώρα μας εφαρμόζεται στο απόλυτο ο δείκτης απόστασης ισχύος με αρνητικό όμως πρόσημο για το στράτευμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ισχύος των όπλων που έχει στην κατοχή του αυτός που θέλω να εξουσιάσω, τόσο ευκολότερα θα τον εκμεταλλεύομαι.

CAPTAIN MM

Ας πειραματιστούμε σε μια supervita, αυξάνοντας το μήκος της κατά 10 μέτρα και τοποθετώντας CAMM ER + νέο radar+sonar γάστρας+ αύξηση ιπποδύναμης μηχανών. Θα έχουμε με το μικρότερο κόστος μια φρεγάτα, σε μέγεθος, πλήρωμα και κόστος λειτουργίας πυραυλακάτου.
Τολμάμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε ένα δικής μας σχεδίασης σκάφος με μικρό κόστος ή θα συνεχίσουμε (ωχ αδελφέ!) να ψωνίζουμε από την αγορά (;).
Η “Ελευσίνα” έχει την τεχνογνωσία, το πολυτεχνείο θα κάνει την υδροδυναμική, την δομική μελέτη και την απαιτούμενη αύξηση της ιπποδύναμης, η MBDA μπορεί να μας πουλήσει τους sea ceptot ER και εμείς μπορούμε να έχουμε μια πυραυλάκατο με δύναμη πυρός φρεγάτας. Το κόστος θα είναι μικρό και θα είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε όσα σκάφη θέλουμε με όσα λεφτά έχουμε.
Αυτά τα σκάφη μπορούν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και να συμπληρώσουν επάξια τις ακριβοπληρωμένες [email protected]

dkonits

Το θέμα ALS και νέα φρεγάτα πρέπει να σταματήσει. Όλη η σειρά ALS είναι σχέδια και τίποτα άλλο. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα σχέδια όντως επιπλέουν, μένουν όρθια, πιάνουν να χαρακτηριστικά που διαφημίζουν κλπ, κλπ. Το έργο με νέες ναυπηγήσεις/σχέδια το έχουμε δει πολλάκις – ναυπηγεία βαρβάτα με χρόνια εργασιών, σχεδίων και ναυπηγικής πείρας έχουν αστοχείες (ΥΒ 214 & S90). Ας ξεκινήσει η ομάδα με ναυπήγηση των Als® Class 65 Coast Guard/OPV ώστε να αποκτήσει εμπειρία η ομάδα/ναυπηγείο και μετά σιγά σιγά ανεβαίνουμε αν όλα πάνε καλά. Είναι ΥΒΡΙΣ να θέλουμε να χτίσουμε απευθείας φρεγάτα. Άλλωστε όπως λέει και ο σοφός λαός “ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΑΖΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙΣ”

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...

ΤΗΕΟΝ SENSORS: Πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό μέσα στο 2021

Η THEON SENSORS ανακοινώνει νέες πωλήσεις για το 1ο τετράμηνο του 2021 που ξεπερνούν τα €30 εκατ. σε Βόρεια - Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική,...