24.2 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Τα F-104 εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

Τα F-104 εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ανάδειξη των γεγονότων οφείλεται στον Ταξίαρχο ε.α., προέλευσης ΣΜΑ, Αναστάσιο Μπασαρά, βαφτιστήρι του τότε Δκτού της 116 Π.Μ., Σμηνάρχου Γεωργίου Βαγιακάκου, νεαρού Ανθυποσμηναγού Τ-Η εκείνη την εποχή. Τα γεγονότα σε κάποιο βαθμό τα ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στην Π.Α. Θα σημειώσω όμως και τη μαρτυρία του τότε Ανθυπασπιστή Μηχανικού Γεωργίου Ντάλλα (Μαλάματα) όπως μου την διηγήθηκε πρόσφατα «την 13 Δεκεμβρίου ήρθε στη ΜΣΒ ο Διοικητής μας Σμήναρχος Βαγιακάκος και μας είπε ότι εμείς είμαστε με το Βασιλιά».

Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ο καιρός στην περιοχή του αεροδρομίου Αράξου ήταν πολύ άσχημος (χαμηλή νέφωση, βροχή καικαταιγίδες στην γύρω περιοχή) με αποτέλεσμα μέχρι τις 10.00 π.μ. να μην έχουν αρχίσει ακόμη οι συνήθεις εκπαιδευτικές πτήσεις.

Στις 10.30; ώρα περίπου και ενώ ευρισκόμουν στο γραφείο μου στην Διασπορά της 116 ΠΜ, με ενημέρωσαν να μεταβώ στο κέντρο επιχειρήσεων της Μονάδας και να επικοινωνήσω με τον Δκτή της 114 ΠΜ (Τανάγρα) Σμήναρχο Λάμπρο Πρωτοπαπά.

Έτσι μετά από 5 περίπου λεπτά κάλεσα από το Γραφείο Επιχειρήσεων στο τηλέφωνο τον Δκτή της 114 ΠΜ, από τον οποίο έμαθα ότι ο Βασιλεύς μεταβαίνει αεροπορικώς με το βασιλικό σκάφος στην Καβάλα μετά της οικογενείας του και του τότε πρωθυπουργού Κ. Κόλια για να ηγηθεί κινητοποιήσεως των Στρατιωτικών Μονάδων της Βορείου Ελλάδος με σκοπό την αποκατάσταση της Δημοκρατικής νομιμότητας.

Επίσης μου ανέφερε ότι έθεσε την Μονάδα του σε επιφυλακή κατόπιν εντολής του Α/ΓΕΑ, Απτχου Γ. Αντωνάκου, ο οποίος με άλλο αεροσκάφος τύπου DACOTA και μαζί με τον υπασπιστή του Βασιλέως Σμχο Δ. Παπαγεωργίου κατευθύνονταν προς την 110 ΠΜ (Λάρισα) προκειμένου να θέσουν σε επιφυλακή το σύνολο των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας για συμπαράσταση στην προσπάθεια του Βασιλέως. Επίσης μου εζήτησε να ακούσω τον ραδιοφωνικό σταθμό Λαρίσης που εκείνη την στιγμή μετέδιδε το διάγγελμα του Βασιλέως προς τον Ελληνικό Λαό, τον οποίο ενημέρωνε για την προσπάθειά του, αποκατάστασης της Δημοκρατικής νομιμότητας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η συνομιλία μου με τον Διοικητή της 114 ΠΜ και να ακούσουμε όλοι οι αξιωματικοί της Μονάδος το διάγγελμα του Βασιλέως, ελήφθη και το πρώτο σήμα από το ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) υπογεγραμμένο από τον Α/ΓΕΑ Απτχο Γ. Αντωνάκο, με το οποίο διατασσόταν: 1. Να τεθεί η Μονάδα σε κατάσταση επιφυλακής. 2. Να ετοιμαστούν 4 αεροσκάφη (Α/Φ) F-104G σε πρώτη φάση προκειμένου να πετάξουν πάνω από την Αθήνα για τόνωση του λαϊκού φρονήματος και ειδικότερα πάνω από τις εγκαταστάσεις του Πενταγώνου, σε ένδειξη συμπαράταξης και συμπαράστασης στην προσπάθεια του Βασιλέως. Επίσης στο ίδιο σήμα αναφερόταν να αποφευχθούν υπερπτήσεις των Α/Φ F-104G άνωθεν Αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολις κλπ.) προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές σε Αρχαία Μνημεία λόγω της υπερηχητικής ταχύτητας των εν λόγω Α/Φ. 3. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας της Μονάδος προκειμένου να αποφευχθεί κατάληψή της από τυχόν Μονάδες του Στρατού Ξηράς (Καταδρομείς), όπως συνέβη τις μεσημβρινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου 1967 στην 112 ΠΜ (Αεροπορική Βάση Ελευσίνας). Αμέσως μετά την λήψη του ανωτέρω σήματος διετάχθη από τον Δκτη τη Μονάδας Σμχο Γ. Βαγιακάκο η λήψη όλων των προβλεπόμενων σε αυτό μέτρων. Επίσης έλαβε χώρα συγκέντρωση όλων των αξιωματικών της Μονάδος στη λέσχη αξιωματικών. Οι αξιωματικοί ενημερώθηκαν από τον Διοικητή τους επί των ανωτέρω, ο οποίος επίσης τους πληροφόρησε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέσα της Μονάδος τάσσονται στο πλευρό του Βασιλέως για την αποκατάσταση της Δημοκρατικής νομιμότητας και ζητήθηκε από του αξιωματικούς να λάβουν θέση επ’ αυτού. Το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών επιδοκίμασε την θέση του Δκτου και με ενθουσιασμό εξεφράσθη υπέρ της ενέργειας του Βασιλέως. Αν τυχόν στο σύνολο των αξιωματικών υπήρξαν και μερικοί μη συμφωνούντες, γεγονός που δεν διαπιστώθηκε, αυτοί δεν εκδηλώθηκαν μπροστά στην γενική και ενθουσιώδη τοποθέτηση των υπολοίπων.

Τα 4 Α/Φ F-104G αφού ετοιμάστηκαν, απογειώθηκαν παρά τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χαμηλή νέφωση, βροχή), με ισάριθμους χειριστές του Σγους Μπέκα, Βαρκούτα και Υπσγούς Γιαμπουράνη και Καραθανάση περί ώραν 11.30 πμ τοπική. Επ’ αυτού ενημερώθηκε τηλεφωνικά τόσο ο Α/ΓΕΑ, όσο και ο κ. Α/ 28ΑΤΑ (Απτχος Ι. Αναγνωστόπουλος). Επίσης εξασφαλίσθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τις Διοικήσεις της 117 ΠΜ (Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με Α/Φ F-84G), Σχολής Ικάρων (Αεροδρόμιο Καλαμάτας με εκπαιδευτικά Α/Φ), Αεροπορικού Αποσπάσματος Πρεβέζης (Αεροδρόμιο Ακτίου με Α/Φ F-84F) και Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου (Αεροδρόμιο Πρεβέζης με Α/Φ F-84F) στα οποία Α/Δ είχαν μετασταθμεύσει Πολεμικές Μοίρες σε εφαρμογή σχεδίων διασποράς Α/Φ λόγω της κρίσεως του Κυπριακού και δεν είχαν επιστρέψει ακόμα στις βάσεις τους.

Σκοπός της εν λόγω τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν ο συντονισμός των ενεργειών των Διοικήσεων ώστε να μην παρουσιασθεί το φαινόμενο Μονάδες της Αεροπορίας να ευρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα και να εκδηλώσουν εχθρικές ενέργειες, η μια εναντίον της άλλης.

Πράγματι ο συντονισμός υπήρξε άριστος και δεν παρουσιάσθηκε κανένα κρούσμα απειθαρχίας τις εντολές του 28ΑΤΑ.

Στην διαδρομή του χρόνου μέχρι τις απογευματινές ώρες και λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Βόρεια Ελλάδα (Αποτυχία χρησιμοποιήσεως Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, συλλήψεις Δκτου 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και Δκτου 3ου Σώματος Στρατού από πιστούς στην Χούντα αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς κλπ.) επικρατούσε κατάσταση αβεβαιότητος ως προς την έκβαση του Βασιλικού εγχειρήματος.

Παράλληλα ελήφθησαν στην Μονάδα (κέντρο επιχειρήσεων) τηλεφωνήματα από το ΓΕΑ που ανέφεραν ότι ως Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε από τους Απριλιανούς ο Υπτχος Δ. Κωστάκος, μέχρι τότε Υπαρχηγός ΓΕΑ και ως εκ τούτου εζητήθη η Μονάδα να υπακούει στις εντολές του νέου Αρχηγού ΓΕΑ και μόνο.

Επ’ αυτού η απάντηση του Δκτου της Μονάδας Σμχου Γ. Βαγιακάκου ήταν άμεση και αυθόρμητη. Συγκεκριμένα, απήντησε ότι αν υπάρξει Βασιλικό Διάταγμα που να ορίζει ως Α/ΓΕΑ τον Υπτχο Δ. Κωστάκο, τότε η Μονάδα θα εκτελέσει τις εντολές του, οι οποίες όμως παρακαλούμε να δίδονται μέσω του 28ΑΤΑ προκειμένου να τηρείται και η ιεραρχία, καθότι όλες οι Πολεμικές Μονάδες της Αεροπορίας υπάγονται ιεραρχικά και ελέγχονται επιχειρησιακά από το 28ΑΤΑ, πράγμα που φυσικά δεν συνέβη. Επίσης μεταξύ των πολλών τηλεφωνημάτων που έλαβε ο Διοικητή της Μονάδας, από διάφορες πηγές, για να αλλάξει «στρατόπεδο» η Μονάδα, ήταν ένα τηλεφώνημα του Επγού Ι. Παλαιολόγου, Δντου του Γραφείου του Υπουργού Προεδρίας Γ. Παπαδόπουλου, ο οποίος μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού της χώρας. Ο εν λόγω Επγος σε ύφος απαράδεκτο για στρατιωτικό άσκησε αφόρητη πίεση, λόγω της θέσης του στην ιεραρχία των Απριλιανών, όπου ζήτησε επιτακτικά από τον Δκτη της Μονάδας να ξεκαθαρίσει την θέση του: «Αν δηλαδή είσαι με το μέρος του πρωθυπουργού Γ. Παπαδόπουλου ή με τον Βασιλέα: Τον οποίο χαρακτήρισε κατά τρόπο που δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί».

Η απάντηση του Δκτου σε αυτό ειδικά το τηλεφώνημα ήταν άμεση και κοφτή: «Ο Παπαδόπουλος υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αντιπροσωπεύει τίποτα για την Πολεμική Αεροπορία, είναι τελείως άγνωστος και επομένως κακώς τίθεται τέτοιο ερώτημα. Ο Διοικητής της Μονάδας και όλο το προσωπικό της θα εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως επιβάλλεται από τον όρκο τους και την συνείδησή τους». Για τα ανωτέρω (τηλεφωνήματα, στιχομυθίες κλπ.) ο Διοικητής ενημέρωσε το 28ΑΤΑ και τον Α/ΓΕΑ Απτχο Αντωνάκο που ευρίσκετο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΑΤΑ – Λάρισα, ο οποίος όπως αναμενόταν συμφώνησε πλήρως με τη θέση του Δκτου της 116 ΠΜ.

Επίσης για την στάση του Δκτου και του προσωπικού της 116 ΠΜ, ενημερώθηκε στο Πεντάγωνο και ο Στρατηγός Αγγελής, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε προαχθεί την ημέρα αυτή στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑαπό τους Απριλιανούς.

Ο Στρατηγός Αγγελής κατόπιν αυτού έδωσε εντολή να διακόψουν την παροχή ρεύματος στην Μονάδα για να βυθιστεί στο σκοτάδι, δεδομένου ότι λόγω της εποχής είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει από τις 17.00. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου δεν επηρέασε καθόλου το έργο και τα μέτρα ασφαλείας της Μονάδας γιατί λόγω του επιχειρησιακού ρόλου της, ήταν πλήρως εφοδιασμένη με εφεδρικές γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αναλάμβαναν αυτομάτως να λειτουργούν μόλις έπεφτε η ηλεκτρική τάση της ΔΕΗ, ώστε να μην μένουν οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν πυρηνικές επιχειρήσεις ούτε δευτερόλεπτο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που το ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι δεν γνώριζε.

Τις απογευματινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ελήφθη η πληροφορία ότι έφτασαν στην Πάτρα αρκετά αυτοκίνητα του Στρατού Ξηράς με
πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες, πιθανόν για να ενεργήσουν αιφνιδιαστικά προς κατάληψη της Μονάδας.

Πλην όμως τα εν λόγω οχήματα παρέμειναν στην Πάτρα και δεν κινήθηκαν προς το αεροδρόμιο Αράξου. Προκειμένου να αποφευχθεί αιφνιδιασμός της Μονάδος από τυχόν Μονάδες του Στρατού Ξηράς, διατάχθηκαν οι άνδρες Προστασίας του Αεροδρομίου να λάβουν θέσεις Μάχης και επίσης εστάλησαν οχήματα τύπου Jeep εφοδιασμένα με ασυρμάτους (R/T) και συγκεκριμένα μη εμφανή σημεία του δρόμου Πατρών – Αράξου, ώστε αν κινηθούν Μονάδες του Στρατού Ξηράς προς το Αεροδρόμιο αν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση.

Επίσης , μετά την άφιξη των προαναφερθεισών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικών (ΚΕΤ) Πάτρας και προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση της Μονάδας με τμήματα του Στρατού Ξηράς, ο Διοικητής ενημέρωσε το ΓΕΑ στο Πεντάγωνο ότι: «Έφτασαν στην Πάτρα ενισχύσεις του Στρατού Ξηράς και επομένως θα πρέπει, αν αποφασίσουν να κινηθούν κατά του Αεροδρομίου, να λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα:

1ον. Η Μονάδα ανήκει στην Αεροπορία και στην Πατρίδα και δεν πρόκειται να παραδοθεί τον Στρατό Ξηράς.

2ον. Η 116 ΣΜ μαζί με την γειτονική 124 ΠΒΕ διαθέτουν άνω των 4500 ανδρών εξοπλισμένους με τουφέκια, πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, 30 περίπου αντιαεροπορικά πυροβόλα των 30 χιλ. και άλλα τόσα τετράκανες των 20 χιλ., τα οποία είναι τεταγμένα περιφερειακά και οριζόντια στην περιοχή του αεροδρομίου.

3ον. Διατίθενται επίσης 20 ετοιμοπόλεμα πολεμικά Α/Φ τύπου F-104G τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση προσπάθειας κατάληψης του Α/Δ από Μονάδες του Στρατού Ξηράς.

4ον. Επίσης επισημάνθηκε να μη σταλούν Α/Φ DACOTA για να προσγειωθούν στο Α/Δ με οιοδήποτε πρόσχημα, γιατί το Α/Δ θα είναι κλειστό για όλες τις πτήσεις μεταφορικών Α/Φ.

Εάν δε, δεν ληφθούν υπόψη τα πιο πάνω και εκδηλωθεί επιθετική κατά της Μονάδας ενέργεια, την ευθύνη για ότι συμβεί θα φέρουν ακέραια οι επιτιθέμενοι». Κατόπιν τούτου φαίνεται ότι επικράτησε ψυχραιμία και δεν εκδηλώθηκε καμία ενέργεια του Στρατού Ξηράς που να θέτει σε κίνδυνο την Μονάδα.

Τις βραδινές ώρες (μετά τις 22.00 περίπου) έγινε γνωστό και από τον ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ότι η προσπάθεια του Βασιλέως στην Βόρεια Ελλάδα απέτυχε και ότι σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον συνταγματάρχη Παπαδόπουλο και επίσης ότι ορκίστηκε Αντιβασιλέας ο Στρατηγός Ζωϊτάκης. Κάτι βέβαια που ήταν ήδη γνωστό από τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το ΑΤΑ, όσο και με το ΓΕΑ’

Ανάρτηση Ταξιάρχου (ε.α.) Αναστασίου Μπασαρά

Επιμέλεια: Σμήναρχος (ε.α.) Ηλίας Δημητρόπουλος

Πηγή: Ναυπακτιακή Φωνή, τριμηνιαία έκδοση του ΝΑΥΠΑΚΤΙΚΑΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ “ο Άγιος Χαράλαμπος”, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1892.

Πρώτη δημοσίευση 29/9/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

42 ΣΧΟΛΙΑ

42 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μανώλης

Το αεροσκάφος αυτό είχε την επωνυμία ιπτάμενο φέρετρο από τους ίδιους τους πιλότους. Τι σαπάκια μας έβαζαν οι αμερικάνοι να αγοράσουμε κατά καιρούς είναι εκπληκτικό.

Michail

Tο ρεταλι της λοκχιντ που καθιερωθηκε ως στανταρντ μαχητικο του ΝΑΤΟ με μιζες 25 εκατ. Δολαρίων οπως παραδέχτηκαν οι Αμερικανοι 20 χρόνια αργότερα.

Jester

Για την ακρίβεια το προσωνύμιο που έλαβε το F-104 ήταν widow maker ή Witwenmacher στα γερμανικά, λόγω του μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων που είχε η τότε δυτικογερμανική Luftwaffe. Το ιπτάμενο φέρετρο πρέπει να είναι η αυθαίρετη ελληνική απόδοση του όρου. Στην Ισπανία πάντως είναι κομματάκι δύσκολο να έμεινε και εκεί γνωστό με αυτό το μακάμβριο παρατσούκλι, γιατί αν δεν κάνω λάθος οι απώλειές τους ήταν στο απόλυτο ΜΗΔΕΝ. Προσωπικά λίγ αεροσκάφη έβρισκα “απωθητικά”, το F-104 ήταν ένα από αυτά, οπότε σίγουρα δεν μπορώ να χαρακτηριστώ φανατικός ή θιασώτης του Starfighter. Αναμφισβήτητα είναι ένα ιδιαίτερο αεροσκάφος όμως, με τη δική του ιστορία,… Read more »

Nikodimos

To πρόβλημα με το F-104 ήταν ότι σχεδιάστηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο αλλά στην πορεία το έβαλαν να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει.

nicolas

nuklear strike?

Manolis

Αναχαιτιση βομβαρδιστικων.

Nikodimos

Ναι nicolas, και μάλιστα πυρηνική κρούση με ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ, που την εποχή που σχεδιάστηκε θεωρούνταν ως ο πλέον αποτελεσματικός κι ασφαλής τρόπος άφεσης πυρηνικού όπλου: πτήση σε μεγάλο υψόμετρο, άφεση του όπλου, και αποχώρηση με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Σε όλες τις αποστολές που το προσάρμοσαν (ανάγκασαν) αργότερα να πετάξει, ήταν είτε μέτριο είτε αποτυχία.

Νικος

Αυτο αλλα κυριως καταριψη σε χρονο Dt ρωσσικων στρατηγικων βομβαρδιστικων

Νικος

+1

Πολυ εξειδικευμενο αφος και καταπληκτικο στον ρολο για τον οποιο σχεδιαστηκε. Με πολλους θιασωτες αναμεσα σε αυτους που το πεταξαν …..

Manolis

Κυριε Παυλιδη,
το F-104 σχεδιάστηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και αυτος ηταν η πυρηνικη κρουση? Ειστε σιγουρος?
Γιατι πολυ προσφατα, ο συνεργατης σας στην ΠΤΗΣΗ κος Θεολογου μας λεει (αυτο που ολοι γνωριζουμε) οτι:
“Το F-104 είχε σχεδιαστεί ως αναχαιτιστικό υψηλών επιδόσεων”! https://www.ptisidiastima.com/luftwaffe-f-104/
Θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε στο τελος…

Nikodimos

Ναι κύριε Μανώλη, είμαι σίγουρος (τώρα είδα το σχόλιο). Δεν χρειάζεται να ξεχάσετε τίποτα από αυτά που ξέρετε. Δεν πρόκειται το F-104 να μετατραπεί ξαφνικά σε αναχαιτιστικό για αυτόν τον λόγο.

STRATOS

Δεν δώσαμε ποτέ δεκάρα για να αγοράσουμε F-104G. Τα F-104 και τα F-5 τα πήραμε μέσω MAP. Η συμμαχία αποφάσιζε τι μαχητικά θα πάρει η Ελλάδα (και η τουρκία). Ξοδεύαμε μόνο χρήματα για την συντήρηση τους.

Τα πρώτα μαχητικά που αγόρασε η Ελλάδα (μεταπολεμικά) ήταν κάτι μεταχειρισμένα F-84F (65-70 αεροσκάφη) από την Δ.Γερμανία.

Τα πρώτα καινούρια μαχητικά που αγοράσαμε ήταν τα 36 x F-4Ε το 1972.

Το F-104G θεωρείτο κορυφαίο στο ρόλο τακτικής αναγνώρισης και πυρηνικής κρούσης.

Νικος

+1

ChristosCii

Τα γερμανικά F-84F ( με την χαρακτηριστική ΝΑΤΟ standard παραλλαγή) όπως και τα Nordatlas (με την ίδια παραλλαγή) ΔΕΝ τα αγορασαμε, μας τα “έδωσαν” και καλα στο πλαίσιο των αποζημιώσεων. Τα συγκεκριμένα F-84F ΔΕΝ ήταν να μείνουν στην Ελλάδα

Jester

Για το αντικίνημα ή “αντικίνημα” (ανάλογα την οπτική σκοπιά του καθενός) του Κωνσταντίνου, έχουν γραφτεί πολλά και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις και ερμηνείες. Στο παρόν άρθρο αναφέρεται πως τελικώς δεν εκδηλώθηκε καμία ενέργεια από το Στρατό Ξηράς στον Άραξο. Πριν από 4 έτη περίπου, είχε κυκλοφορήσει στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής ένα άρθρο, όπου και πάλι γινόταν αναφορά στον τότε διοικητή της 114ΠΜ Πρωτοπαππά, μόνο που η εκεί εκδοχή είναι πως ο Στρατός Ξηράς πολιόρκησε την Τανάγρα, οι σμηνίτες κατέλαβαν επτά (!) άρματα μάχης και πως υπήρξε και νεκρός… Στο τέλος του άρθρου ο Πρωτοπαππάς ανέφερε πως συνελήφθη, ανακρίθηκε χωρίς… Read more »

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Κατ’ αρχάς μία τεχνική διόρθωση στο κύριο άρθρο. Τα αεροδρόμια της ΠΑ το 1967 προστατεύονταν από τα κλασσικά Α/Α πυροβόλα Bofors 40 χλστ. (όχι πυροβόλα των 30 χλστ.). Αμφίβολο εάν τα παλαιά τετράδυμα πυροβόλα 12,7 χλστ επί ημιερπυστριοφόρων του Β΄ΠΠ Αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιούνταν από την ΠΑ (λάθος αναφορά σε τετράδυμα των 20 χλστ.). Η 114 ΠΜ και η Τανάγρα αποκλείσθηκε από δυνάμεις ΣΞ (μάλλον ΛΟΚ) με ελαφρά άρματα μάχης Μ-24 Chaffee. Βολές από ένα Bofors αχρήστευσαν ένα Μ-24 και προξένησαν απώλειες. Ένας έξυπνος αξ. της ΠΑ χρησιμοποίησε ένα ασθενοφόρο της 114 ΠΜ και με τέχνασμα αιχμαλώτισε ένα ακόμη Μ-24 του… Read more »

STRATOS

Πολύ σωστά!! Ο μακάριος και το ακελ (που τον στήριζε) καταστεναχωρήθηκαν όταν έφυγε η Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο..

Η προδοτική Χούντα αγόρασε τις πυραυλάκατους με τους Exocet, τα 36 x F-4E phantom και τα 4 υποβρύχια Type209 για να μην έχει δυνατότητα επέμβασης στην Κύπρο.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Ευχαριστώ που επιβεβαιώνετε του λόγου το αληθές δεδομένου ότι και η χούντα αιματοκύλισε την Κύπρο (αμφιβάλω εάν εσείς έχετε προσωπικά επισκεφθεί την “Πράσινη Γραμμή” αλλά εγώ το έχω κάνει), και τα U209 που αγόρασε έκαναν “βόλτες” μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, και τα Ελληνικά F-84 έμειναν στο έδαφος στην Κρήτη. Μόνο η Α΄ ΜΑΛ από το Μάλεμε έφυγε με τα Noratlas από την Σούδα στην γνωστή επειχείρηση “Νίκη”. Βλέπετε η χούντα (το φημισμένο “με ξεγέλασαν” του Ιωαννίδη για τα Αμερικανικά του αφεντικά όπως ο Κος. Αβράκωτος ή Αβρακώτος της ΚΥΠ Η.Π.Α.), άκουγε τα παραμυθάκια περί “κινητοποίησης του Συμφώνου της Βαρσοβίας” αντί… Read more »

Σταματης

Αφού φταίει η χούντα φίλε μου γτ στις 8-3-1975 η δημοκρατία μας ψιφισε την Υπουργική Απόφαση 45? Ξέρεις τι είναι η απόφαση? Μάθε πρώτα κ μετά γράψε για Κύπρο αδερφέ μου

kostas2000

Συγνώμη για την διόρθωση αλλά δεν ήταν η Α΄ ΜΑΛ αλλά η Α’ ΜΚ που πήγε στην Κύπρο.

ChristosCii

Σωστός στο πρώτο κομμάτι, τώρα σχετικά με την “συμφωνία” διαφωνώ, ενας από τους λόγους ήταν τα γερμανικά F-84F τα γαλλικά AMX, που δεν δέχτηκε ο Μακάριος να ανέβουν στο νησί ( θα έκαιγαν πολλούς πισινούς εάν ήταν εκεί το 74). Ιστορικά τωρα το ότι έφυγε η Μεραρχία που είχε ελληνικά εθνόσημα (που δεν ήταν δεκτή από τις άλλες δύο δυνάμεις και τον Μακάριο) αλλά είχε σχεδόν υλοποιηθεί το πλάνο της Ελλάδας για Κυπριακη Π.Α με F-84 και με αρματικό δυναμικό σύγχρονα άρματα ΑΜΧ (50% υλοποίηση έμενε μόνο να πάνε στο νησί για να γίνει 100%) με ΚΥΠΡΙΑΚΆ ΕΘΝΌΣΗΜΑ, ΔΕΝ ΘΑ… Read more »

stratos_

Οι απώλειες τον Γερμανών οφείλονται σε 2 λογούς,τα πήραν το 1960 σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που τα πήραν 5 χρονιά μετά ,και ήξεραν τα χούγια του.
Και ο ρόλος που τα είχαν,που ήταν να πετάνε χαμηλά ,αντίθετο με την σχεδίαση,τα πουλήσανε σε ολο το νατο για μην φαλιρίσει η Lockheed
η ιστορία δείχνει το μέλλον και ότι συμβαίνει σήμερα με την εν λόγο εταιρία .

giorgos tsagaris

”…τα πουλήσανε σε ολο το νατο για μην φαλιρίσει η Lockheed
η ιστορία δείχνει το μέλλον και ότι συμβαίνει σήμερα με την εν λόγο εταιρία..”

Τελικα με αυτη τη LM,”καλυτερα να σου βγει το ματι…”

STRATOS

Για την ιστορία να πούμε ότι ο κορυφαίος άσος όλων των εποχών Eric Hartman που είχε επιστρέψει στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Δ.Γερμανίας (μετά από 10ετή φυλάκιση σε Σοβιετικά γκουλάγκ), ήταν αντίθετος στην επιλογή του F-104 από την αεροπορία και αντιπρότειναι το F-5.

Η επιμονή του μάλιστα του κόστισε την πρόωρη αποστρατεία του..

ikaros

Το F-104G ήταν το μαχητικό που έδωσε οντότητα στην μεταπολεμική Luftwaffe. Αποκτήθηκαν 916 όλων των εκδόσεων εκ των οποίων χάθηκαν 292 (115 θανατηφόρα). Τουλ. 2 ατυχήματα σημειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος κατά την διάρκεια ασκήσεων-συνεκπαιδεύσεων.

Και στην ΠΑ τον πρώτο καιρό είχαν σημειωθεί αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα λόγω της ιδιαιτερότητας της σχεδίασης με τον καιρό όμως ,η εκπαίδευση και η εμπειρία οδήγησαν την ΠΑ να σημειώσει από τους καλύτερους δείκτες ασφαλείας στα Starfighter.

Spyros

Πριν κάποια χρόνια σε μια κουβέντα με φίλους Βρετανούς, μας γκρίνιαζαν για την Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια γενικότερα, με αφορμή κάποια σκάνδαλα τότε σχετικά με αλόγιστα έξοδα, ερωτικά τετ-α-τετ κτλ. “Δηλαδή θα προτιμούσατε να μην έχετε βασίλισσα;”, ρώτησα. “Oh no, we love to hate her”, απάντησαν χαμογελώντας.

(όπου Βρετανία βάλτε Ελλάδα και όπου Ελισάβετ βάλτε Lockheed. Άντε γιατί μερικοί γίνεστε λιγάκι κουραστικοί, εκτός του ότι είστε παντελώς εκτός θέματος)

giorgos tsagaris

@Σπυρος
Σου δοθηκε η αφορμη να συνδεσεις την Ελισαβετ με το δικο μας Βασιλέα και αποκατασταθηκε η ταξη κλεινοντας
τον κυκλο.
Κουλαρε αδερφε ολα καλα…μαλλον εχεις δικιο αλλοι love too hate her και αλλοι just love her….οπως ακριβως
και με την Ελισαβετ.
Αt the end of the day ολοι μια παρεα ειμαστε…

Spyros

Δείξτε μου παρακαλώ που έκανα σύνδεση της Ελισάβετ με τον οποιονδήποτε βασιλέα, γιατί θα μας [απο]τρελάνετε.

giorgos tsagaris

@ Σπυρος
Σε ενα κειμενο οπου αναφερεται η λεξη ”Βασιλεας” ή παραγωγα της δεκα φορες, το σχολιο που (ετυχε) και εκανες ειχε ”θεμα” την Ελισαβετ.Μια χαρα ταιριαξε.
Ή αλλιως ,”εντος θεματος”.
Τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο.
Κανενα πολιτικο υποννοουμενο φυσικα.

Spyros

Μάλιστα. Σε ένα κείμενο με θέμα τις πράξεις αξιωματικών της ΠΑ ενάντια στη δικτατορία, που έτυχε να αναφερθεί το όνομα της (θού Κύριε φυλακή τω στοματι μου) Lockheed, αντί για να συζητάμε για τα γεγονότα μαλώνουμε για το πόσο χάλια προϊόντα βγάζει η εταιρία και πώς τα πουλάει. Και αφού επισήμανα πόσο άτοπο είναι αυτό (με αρκετή δόση ειρωνείας, είναι η αλήθεια) καλούμαι να απολογηθώ επειδή το παράδειγμά μου ήταν… τι; Έλεος βρε παιδιά. Εντάξει, ό,τι έχει βγάλει η Lockheed είναι χάλια διαχρονικά, το καταλάβαμε, δεν είναι ανάγκη να μας το θυμίζετε συνέχεια. Πάλι καλά που το F-16 αρχικά το… Read more »

stratos_

Κάνεις δεν μαλώνει εδώ και έχεις δίκιο για το offtopic και συγνώμη για αυτό,άλλα δεν καταλαβαίνω την αντίδραση σου,εκτός και αν σού ανήκει κάποιο κομμάτι της εν λόγο εταιρίας,άλλα αν διαφωνείς για αυτό παρουσίασε μας επιχειρήματα και θα το συζητήσουμε,έτσι και αλλιώς ότι γίνεται εδώ ανήκει στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας/ανταλλαγής απόψεων σε πολιτισμένο επίπεδο πάντα,εγώ προσωπικά σαν καταναλωτής λαμβάνω υπόψη μου το ιστορικό μιας εταιρίας που πουλάει κάποιο προϊον που σκοπεύω να αγοράσω,το εξετάζω βλέπω πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και κάνω την επιλογή μου,ώστε να προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τα μέσα πού έχω,και έτσι θα ήθελα να… Read more »

Spyros

Οι λόγοι που είχε τόσο προβληματικό ιστορικό στη Γερμανία τα πρώτα χρόνια της χρήσης του το αεροσκάφος είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι, και πολύ λίγο έχουν να κάνουν με το ποιά εταιρία το έφτιαξε..

Το τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με το άρθρο, ακόμα δεν έχω καταλάβει.

Δηλαδή αν αύριο διαβάζουμε εδώ κάποιο ενδιαφέρον άρθρο για την Amelia Earhart και το μυστήριο της εξαφάνισής της, να περιμένουμε από κάτω σχόλια τύπου “Άλλο ένα θύμα της Lockheed (Electra), κρίμας τη κοπελιά”

Νικος

lol

Nikolaos

Το α/φ σχεδιάστηκε από τον θρυλικό Κέλλυ Τζόνσον του Skunk Works ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, επί τη βάσει δεκάδων συνεντεύξεων που πήρε από βετεράνους της Κορέας, και οι οποίοι φορτικά αξίωναν ανώτερες επιδόσεις, ιδίως ταχύτητας και βαθμού ανόδου. Είναι αυτά στα οποία ένοιωθαν ότι το Σέημπρ υστερούσε έναντι του Μιγκ-15. Μικρή λεπτομέρεια: Δεν είπαν στον Κέλλυ ότι η ευελιξία τους είναι αδιάφορη, μάλλον τη θεωρούσαν δεδομένη από το Σέημπρ. Ο Κέλλυ ξεκίνησε να σχεδιάσει ένα α/φ με αυτές τις προτεραιότητες, ελαχιστοποιώντας την οπισθέλκουσα με κάθε δυνατό τρόπο και βάζοντας τον ισχυρότερο και καλύτερο κινητήρα της Αμερικής (αν και πρωτοπέταξε με… Read more »

Manolis

“Το α/φ σχεδιάστηκε από τον θρυλικό Κέλλυ Τζόνσον του Skunk Works ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής”.
Πεστα Χρυσοστομε, εεεε, Νικολαε, γιατι θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε.

SKYHOOK47

Εεεεε μα!!!

ACHERON

Θα συμμετάσχω στην παρεκτροπή από το θέμα της αναρτήσεως,και θα καταθέσω ότι σύμφωνα με γερμανικό έντυπο,μάλλον το Flug Revue,το -G απαίτησε 1852 Τ.Α (Technical Amendments,Τεχνικές Αλλαγές) ώστε να λειτουργήσει σε αποδεκτό επίπεδο.

Νικος

Ντροπη η περιοδος αυτη της ελληνικης ιστοριας, με ηρωες αλλα ομως δυστυχως πολλους τριτοκοσμικους καμενους πυροβολημενους ψυχοπαθεις …..

Neilos

Μια απ’τα ίδια που έχουμε και σήμερα, χωρίς ήρωες φυσικά…

Lefteris

Διαβάζοντας τα σχόλια είναι προφανές πως η ουσία του άρθρου στην οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι το μαχητικό αεροσκάφος F104. Να βγω λοιπόν εκτός θέματος μιας και τυχαία είναι 21 Απριλίου: Αξίζει να το διδασκόμαστε ως παράδειγμα θάρρους. Το ίδιο θάρρος να εναντιωθούν στην δικτατορία επέδειξαν πολλά στελέχη πιστά στον βασιλιά όταν έπρεπε να στείλουν στρατό στην Κύπρο. Κρίμα που τα F104 δεν σηκώθηκαν από μόνα τους να γίνουν f-104s-vs-turkey Μακάρι να μιλάγανε κιόλας να μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα είχαμε ως πολίτευμα αν ισχύει κατά λέξη το “αποκατάσταση του πολιτεύματος”, γιατί οι δημοσιογράφοι και οι ιστορικοί μας το πλασάρουν… Read more »

Michail

Eτσι και χειρότερα

George

Πως την βγάλαμε καθαρή και δεν χάθηκε και η μισή Ελλάδα με αυτή την εικόνα διάλυσης?

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

8
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1396: Μάχη της Νικοπόλεως, η τελευταία Σταυροφορία

Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Βαγιαζήτ νικούν αποφασιστικά τις συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις Γερμανών, Γάλλων, Ούγγρων, Βλάχων, Ενετών, Γενοβέζων, Βουλγάρων και Ιωαννιτών ιπποτών που προσπάθησαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1944: Επιχείρηση «Βερολίνο», το τέλος της “Market Garden”

- Μετά την αποτυχία του 30ού Σώματος να φτάσει στο Άρνεμ και να ενωθεί με τις δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, τα υπολείμματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ

- Μετά τη νίκη τους επί των Σαξώνων, οι Βίκινγκ εισβολείς επιδόθηκαν σε γενική λεηλασία της περιοχής της Υόρκης. Όμως ο σαξωνικός στρατός,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Σεπτεμβρίου 1944: Καταδρομή στη Μύκονο

Η επιχείρηση είναι μία από τις πολλές άγνωστες αποστολές που πραγματοποίησε ο Ιερός Λόχος στο Αιγαίο. Τον Αύγουστο του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν...

Thud Down: Σωτηρία από τα νύχια του Θανάτου

Η έκφραση του Σμηναγού Victor Vizcarra στην φωτογραφία τα λέει όλα. Το ελικόπτερο του Ναυτικού που τον μάζεψε από την ζούγκλα μόλις έχει προσγειωθεί...
- Advertisement -