Ένας φίλος από τα παλιά: F-117 ξανά στον αέρα

5
2393

Στις 27 Ιουλίου 2018 δημοσιεύθηκε ένα βίντεο στο YouTube, που αναφέρεται ότι λήφθηκε την προηγούμενη μέρα στο πεδίο δοκιμών Τόνοπα (Tonopah-Test Range – NV).

Το βίντεο δείχνει δύο αεροσκάφη F-117 με κωδικούς πτήσης Night 17 και 19, που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Τόνοπα.

Ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από ένα αεροσκάφος KC-135R της 92 Πτέρυγας Ανεφοριασμού με κωδικό πτήσης Sierra 98 από την αεροπορική βάση Φέαρτσάιλντ.

Σύμφωνα με τον χρήστη που ανέβασε το βίντεο, το Night 17 έπειτα πέταξε μια δοκιμαστική αποστολή ενώ το Night 19 επέστρεψε στo πεδίο δοκιμών Τόνοπα, είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι τα δυο αεροσκάφη πέταξαν εντός των ορίων του πεδίου και δεν απομακρύνθηκαν.

Το F-117 είναι το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος stealth που μπήκε σε υπηρεσία και το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε σε μάχη σε πραγματικές συνθήκες. Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας αποσύρθηκε το 2008.

Ωστόσο τα εναπομείναντα αεροσκάφη δεν οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια αλλά διατηρήθηκαν σε ένα ειδικό καθεστώς μακράς αποθήκευσης με βάση το οποίο όχι απλώς μπορούν μετά από μία διαδικασία να ενεργοποιηθούν και επανέλθουν σε υπηρεσία, αλλά κάποια τουλάχιστον από αυτά διατηρούνται σε πλήρως πτήσιμη κατάσταση και κατά καιρούς πραγματοποιούν και κάποιες πτήσης συντήρησης με πληρώματα που διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι καθώς όλο και περισσότερα F-35 θα εισέρχονται σε υπηρεσία, τα εναπομείναντα F-117 σταδιακά θα αποσυρθούν και από αυτό το ειδικό καθεστώς.

Notify of
Μήτσος Μάντζος
Guest
Μήτσος Μάντζος
Online

Μόνο συγκίνηση.
Κρίμα που δεν είναι πλέον επιχειρησιακά, και αυτοί οι αμερικανοι σιγά πια, μόνο ένα τους ρίξανε και αυτό απο τύχη.

Desert Falcon
Guest
Desert Falcon
Offline

Κριμα, πραγματικα απο τα πιο ομορφα αεροπλανα, ιστορικης σημασιας και αξιας. Αλλα εδω που τα λεμε δεν θα μπορουσε να ειναι σε υπηρεσια ακομα. Ριξε μια ματια στο κοκπιτ και θα καταλαβεις, ειναι μια γενια πισω σε σχεση με τα F-22/B-2.

chikichiki
Guest
chikichiki
Online

Άντε Ντόνι μη το παίζεις δύσκολος, λέγε πόσο μας τα αφήνεις;

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Δεν πρόκειται και καλά θα κάνει. Οι Αμερικάνοι τα απέσυραν γιατί είναι πανάκριβα στη συντήρηση βάσει αυτών που προσφέρουν.

chikichiki
Guest
chikichiki
Online

A man can dream…με AGM-154, GBU-53 και παραλλαγή Aegean Black θα ήταν κουκλί!