1.9 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Αφιέρωμα: F-15EX για την αμερικανική Αεροπορία, «Στον 21ο αιώνα με σύνδεση dial-up»

- Advertisement -

Η γνωστή απόφαση της αμερικανικής Αεροπορίας να επιλέξει την αγορά 140 μαχητικών αεροσκαφών F-15EX της Boeing σίγουρα τάραξε τα νερά της ειδησεογραφίας για πολλούς λόγους πυροδοτώντας μία έντονη συζήτηση για το αν και κατά πόσο είχε νόημα μία τέτοια αγορά και το αν και κατά πόσο είχε επιχειρησιακή ή πολιτική βάση.

«Οι ΗΠΑ αγοράζουν καινούρια F-15 μετά από 20 χρόνια»


Κατά γενική ομολογία το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ό,τι καλύτερο είναι διαθέσιμο σήμερα σε μη stealth μαχητικά αεροσκάφη, φέροντας εντυπωσιακό οπλισμό, επιβλητική ακτίνα δράσης και σύγχρονα υποσυστήματα. Ένα αεροσκάφος που έστω σε παλαιότερες εκδόσεις του λίγοι το έχουν σε υπηρεσία κι ακόμα περισσότεροι το ζηλεύουν… ή απλά το θαυμάζουν.
Πριν 20 χρόνια άλλωστε και η Ελλάδα είχε έρθει πολύ κοντά στην προμήθεια ενός μικρού τότε αριθμού F-15H, συνεπώς ο αετός και στην χώρα μας έχει φανατικούς οπαδούς, ενώ η αξία του έχει επιδειχθεί άνε αμφιβολίας όσες φορές ήρθε στην Ελλαδα για να συμμετάσχει σε ασκήσεις, υπερτερώντας πάντα όλων των υπόλοιπων μαχητικών τέταρτης γενιάς, ελληνικών και ξένων.
Κανονικά λοιπόν, η επιλογή της αμερικανικής Αεροπορίας να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο μαχητικό αυτό, αντί να επιλέξει περισσότερα F-35 πέμπτης γενιάς σύγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αποδοχής ως μία «θαυμάσια» και λογική λύση δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετός αριθμός μαχητικών πέμπτης γενιάς και τα μαχητικά τέταρτης είναι υπερβολικά παλιά.
Πολλοί χάρηκαν για την συγκεκριμένη επιλογή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, απλά επειδή «αντιπαθούν» το F-35 (που «δεν μπορεί να στρίψει», είναι «βυτίο» κτλ κτλ κτλ). Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;
Για τις έντυπωσιακές ικανότητες του F-15 έχουμε μιλήσει και γράψει άπειρες φορές τόσο από την έντυπη Πτήση, κι ειδικά για το F-15EX τουλάχιστον 3 φορές τα τελευταία 2 χρόνια, όσο και από την διαδικτυακή.
Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα παρουσιάσουμε και την αντίθετη άποψη κι επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία το F-15EX είναι ένα μεγάλο λάθος, οι συνέπειες του οποίου θα συνοδεύουν την αμερικανική Αεροπορία επί σειρά ετών.
Ακολουθεί σχετική ανάλυση, του John Venable, Senior research fellow, Heritage Foundation
Πόσο μεγάλο λάθος είναι η αγορά F-15EX? Ας εξετάσουμε αυτήν την αναλογία:
Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε σύνδεση στο ίντερνετ για το σπίτι σας και βρήκατε δύο επιλογές. Η πρώτη θα κόστιζε 102 δολάρια το μήνα για ένα μόντεμ με σύνδεση dial up που θα έδινε ονομαστική ταχύτητα 56 kbps. Η δεύτερη θα κόστιζε 77,90 δολάρια το μήνα για ένα αναβαθμιζόμενο ρούτερ 5G που θα έδινε πραγματική ταχύτητα 1 terabyte δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή οι επιλογές θα ήταν: κόστος 31 τοις εκατό περισσότερο για απαρχαιωμένη τεχνολογία που προσφέρει δραματικά λιγότερη ικανότητα ή ολοκαίνουργια τεχνολογία συμβατή με τις σημερινές και τις αυριανές απαιτήσεις για 24,10 $ λιγότερα. Η επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει αρκετά προφανής, έτσι δεν είναι;
Με την απόφασή του να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 140 F-15EX, το Κογκρέσο έχει επιλέξει την επιλογή dial-up. Όταν η αμερικανική Αεροπορία υπογράψει αυτό το συμβόλαιο, θα της μείνει στο χέρι υλικό ήδη από σήμερα απαρχαιωμένο για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ακολουθούν εννέα λόγοι για τους οποίους το Κογκρέσο πρέπει να αποσύρει την εξουσιοδότηση για την προμήθεια του F-15EX από το σχετικό νομοσχέδιο του 2021.
1. Κόστος προμήθειας. Κατά το οικονομικό έτος 2022, η αμερικανική Αεροπορία θα πληρώσει 77,9 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο για μάχη F-35A που θα παραλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, κάθε F-15EX θα κοστίζει 87,7 εκατομμύρια δολάρια – αλλά αυτό το κόστος καλύπτει ικανότητα αρκετή μόνο για να πετάει σε… αεροπορικές επιδείξεις.
Αν η Αεροπορία αποφάσιζε να το στείλει να πολεμήσει, τότε κάθε αεροσκάφος χρειάζεται επιπλέον ένα σύστημα αυτοπροστασίας αξίας 12,2 εκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. Αναφέρεται στο Eagle Passive Active Warning Survivability – EPAWSS) και ένα ατρακτίδιο στοχοποίησης αξίας 900.000 δολαρίων. Αυτό αυξάνει το τελικό κόστος ενός έτοιμου για μάχη F-15EX στα 102 εκατομμύρια δολάρια, 30% περισσότερο από ένα F-35A (σ.σ. εξού κι η παραπάνω αναλογία με τις συνδέσεις στο ίντερνετ και το κόστος τους).

«Οι ΗΠΑ αγοράζουν καινούρια F-15 μετά από 20 χρόνια»


2. Επιχειρησιακή ικανότητα. Το αεροσκάφος στο οποίο βασίζεται το F-15EX σχεδιάστηκε πριν 45 (!) χρόνια. Παρόλο που τα περισσότερα ηλεκτρονικά του δεν είναι προφανώς από εκείνη την εποχή αλλά διαθέτει πιο σύγχρονα, συνολικά παραμένει ένα απαρχαιωμένο σχέδιο μίας άλλης εποχής και λογικής. Η άτρακτος του είναι φτιαγμένη κυρίως από κράματα μετάλου που παρά την εξέλιξη λειτουργεί ως μαγνήτης για σύγχρονους πύραυλους αέρος-αέρος κι εδάφους αέρος. Μόνο και μόνο για να μπορέσει να επιβιώσει ενάντια σε μία καλά οργανωμένη σύγχρονη αεράμυνα, το F-15EX θα χρειαστεί κι άλλα μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου για να το προστατέψουν.
Σε εικονικές αερομαχίες μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς κατέρριπταν μαζικά άλλα μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως το F-15EX σε αναλογία 16 προς 1 ή και περισσότερο. Ακόμα κι αν υποθετικά αυτοί οι αριθμοί είναι «φουσκωμένοι» και δεχτούμε ότι ένα F-35 είναι πραγματικά ίσάξιο όχι με 16 αλλά έστω για παράδειγμα με μόνο 2 F-15EX των 102 εκατομμύρια δολαρίων, τότε κατά κάποιο τρόπο, η πληρωμή 204 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ικανότητα που μπορεί να αγοραστεί προς 77,9 εκατομμύρια δολάρια δεν μοιάζει και πολύ καλή περίπτωση για τις ΗΠΑ.

Το F-35 στην Red Flag ξανά… θα βελτιώσει το προηγούμενο σκορ 20-1;


3. Λειτουργικά έξοδα για την συντήρηση και την επισκευή ενός μαχητικού συναθροίζονται σε ένα συνολικό ποσό που είναι γνωστό ως το κόστος ανά ώρα πτήσης ή CPFH. Το CPFH του F-15EX εκτιμήθηκε πρόσφατα ότι ήταν 27.000 δολάρια από το λογιστήριο του υπουργείου Άμυνας για θέματα Αξιολόγησης Κόστους και Αξιολόγησης Προγράμματος – το ίδιο λογιστήριο που έπεισε την Αεροπορία να αγοράσει το F-15EX. Παραδόξως, αυτή η τιμή δεν περιλαμβάνει το κόστος αγοράς και υποστήριξης για το σύστημα αυτοπροστασίας και το ατρακτίδιο στοχοποίησης, που είναι απαραίτητα για να χρησιμοποιηθεί σε μάχη το F-15EX.
Το ίδιο λογιστήριο υπολόγισε ότι το CPFH του F-35A είχε μειωθεί από 32.554 δολάρια την ώρα το 2014 σε 30.137 δολάρια το 2018 – μια τιμή που περιλαμβάνει τα πάντα. Στην πραγματικότηα λοιπόν, το συνολικό CPFH για τα F-35A και F-15EX είναι παρόμοιο, όχι πλεονέκτημα του F-15EX. Aλλά το κόστος CPFH για το F-15EX, καθώς αυτό δεν υπάρχει ακόμα, βασίζεται σε στοιχεία από τον «μεγάλο αδερφό» του, το 35 ετών F-15E. Δηλαδή το κόστος αυτό είναι ήδη το χαμηλότερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί, ενώ το CPFH του F-35A είναι πτωτικό και τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του είναι ακόμα σημαντικά.

Lightning II vs Super Eagle USAF: δεν υπάρχει δίλημμα!


4. Μειωμένος χρόνος και κόστος εκπαίδευσης. Υπερασπιζόμενοι το F-15EX, στελέχη της Αεροπορίας λένε ότι οι μοίρες που αυτή τη στιγμή επιχειρούν με F-15C θα είναι σε θέση να μεταπέσουν σε μια νέα έκδοση του F-15 παρά στο F-35. Αλλά το F-15EX είναι ένα μαχητικό διπλού ρόλου, που προορίζεται για τη διεξαγωγή αποστολών τόσο αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους. Και οι περισσότεροι από τους πιλότους F-15C της Αεροπορικής Εθνοφρουράς των ΗΠΑ δεν έχουν ρίξει ποτέ στη ζωή τους ούτε μία βόμβα.
Η εκπαίδευσή τους σε αποστολές αέρος-εδάφους θα διαρκέσει στο F-15EX σχεδόν τόσο χρόνο όσο και στο F-35A. Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς και μηχανικούς που θα πρέπει να συντηρήσουν τα αεροσκάφη αυτά, αφού θα κληθούν να χειριστούν όπλα και να μάθουν διαδικασίες που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους.

F-35 Lightning II: Οι επιδόσεις στην κλειστή αερομαχία και οι συγκρίσεις με το F-16


5. Ικανότητα ως μαχητικό. Οι πέντε επιχειρησιακές μοίρες που θα παραλάβουν το F-15EX επιχειρούν σήμερα με F-15C Eagle. Στο απόγειό του το Eagle ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον κόσμο. Μπορούσε να αναπτυχθεί επιχειρησιακά οπουδήποτε στον κσμο, να προηγηθεί φίλιων σχηματισμών αεροσκαφών κρούσης και να αποδεκατίσει κυριολεκτικά μια εχθρική δύναμη μαχητικών. Δυστυχώς, τα σύγχρονα όπλα εδάφους – αέρος έχουν εξελιχθεί κι είναι πλέον υπερβολικά ικανά για να αφήσουν μη stealth μαχητικά να επιχειρήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Τα παλαιότερα αεροπλάνα δεν μπορούν καν να παρέχουν αεροπορική κάλυψη σε χώρες «χαμηλής απειλής» όπως η Συρία, η οποία επιχειρεί πια με το πολύ ικανό ρωσικό σύστημα S-300. Μέχρι τη στιγμή που και τα 140 F-15EX θα έχουν παραληφθεί το 2030, τα ακόμη ικανότερα ρωσικά S-400 θα βρίσκονται… παντού, περιορίζοντας ουσιαστικά την χρήση F-15EX σε αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, κάθε μοίρα που θα μεταπίπτει σε F-15EX θα είναι μια μοίρα λιγότερο που οι ΗΠΑ μπορούν να αναπτύξουν σε ένα θέατρο επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου.

Μεγάλη άσκηση της αμερικανικής Αεροπορίας εναντίον οργανωμένης αεράμυνας


6. Υπεράσπιση των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι δυνατότητες του F-15EX είναι κατώτερες των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση ενός αντιπάλου με οργανωμένη Αεροπορία κι Αεράμυνα, είναι υπερβολικές για τις απαιτήσεις αεράμυνας στις ίδιες τις ΗΠΑ. Η προβαλλόμενη ως ασύγκριτο πλεονέκτημα ακτίνα μάχης του αεροσκάφους και η μεταφορά 22 πυραύλων αέρος-αέρος είναι αναμφίβολα συγκλονιστικές ικανότητες. Αλλά τα μαχητικά επιφυλακής επιχειρούν σε ζεύγη, πράγμα που σημαίνει ότι δύο F-15EX θα είχαν έναν εξωφρενικό αριθμό 44 πυραύλων για να υπερασπιστούν ένα μικρό μόνο τμήμα της επικράτειας των ΗΠΑ.
Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ χρειάστηκαν τόσους πολλούς πύραυλους ή μια ακτίνα μάχης 700 ναυτικών μιλίων για να υπερασπιστούν το έδαφός τους ήταν… ποτέ. Το F-15EX είναι υπερβολικό για αυτήν την αποστολή – συγκεκριμένα κατά 24,1 εκατομμύρια δολάρια. Η ακτίνα δράσης κι οι πύραυλοι από δύο F-16 είναι περισσότερο από επαρκή για την άμυνα ενάντια σε απειλές βομβαρδιστικών ή πυραύλων πλεύσης και αυτά τα αεροσκάφη θα ήταν πολύ φθηνότερα. Το ίδιο προφανώς θα ήταν και το πέμπτης γενιάς F-35A.

Περιστατικό μαχητικού αεροσκάφους F-15C επαναφέρει σκέψεις για την αντικατάστασή τους στις ΗΠΑ


7. Μεταφορά οπλικού φορτίου. Η μεταφορική ικανότητα του F-15EX ενώ είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή, είναι ωστόσο άσχετη σε έναν πόλεμο υψηλής έντασης, γιατί το αεροσκάφος απλά δεν θα επιβιώσει αρκετά για να εκτοξεύσει ή ρίξει τα όπλα του. Η διαμόρφωση stealth του F-35 του επιτρέπει να εμπλέκει στόχους αέρος-αέρας με τέσσερις πυραύλους πριν τα εχθρικά μαχητικά ή τα αντιαεροπορικά συστήματα μπορέσουν να το εμπλέξουν.
Στην διαμόρφωση Beast Mode η ικανότητα μεταφοράς του F-35 είναι σχεδόν τόσο εντυπωσιακή (αλλά εξίσου τακτικά άσχετη) με του F-15EX. Η δε ικανότητα μεταφοράς 16 πυραύλων αέρος-αέρος είναι διπλάσια από τον αριθμό που έχει μεταφέρει ποτέ ένα αμερικανικό μαχητικό και υπέρδιπλάσια από τον αριθμό που ένας πιλότος αμερικανικού μαχητικού εκτόξευσε ποτέ σε μάχη.

13 τόνοι οπλισμού έναντι 2,5: Ένας (σημαντικός) λόγος που οι ΗΠΑ αγοράζουν νέα F-15EX

Πύραυλος αέρος-αέρος CUDA για F-35 (12 πύραυλοι εσωτερικά!) και το F-22


8. Η βιομηχανική βάση μαχητικών αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον μόνο δύο εταιρείες που παράγουν μαχητικά αεροσκάφη, αλλά είτε η προμήθεια είτε η ακύρωση του F-15EX πιθανότατα δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ. Το 2018, η γραμμή παραγωγής F / A-18 Super Hornet της Boeing είχε ήδη παραγγελίες για επόμενα επτά έτη και, με τις πιθανότητες επιπλέον πωλήσεων στην Ινδία ή τη Φινλανδία, η παραγωγή αυτών των αεροσκαφών θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και μετά το 2025. Το Κατάρ θα πρέπει να παραλάβει το πρώτο από 36 F -15Q φέτος από την ίδια γραμμή παραγωγής που θα παράγει το F-15EX, και αυτή η χώρα έχει προαίρεση για ακόμα 36 αεροσκάφη.
Η δε αμερικανική Αεροπορία υπέγραψε μόλις ένα πολυετές συμβόλαιο για το T-7, το νέο προηγμένο εκπαιδευτικό της, μια παραλλαγή του οποίου προτείνεται ήδη ως ελαφρύ μαχητικό αεράμυνας. Και σε αντίθεση με το F-18 ή το F-15EX, η τιμή του T-7, η μέθοδος κατασκευής του και ο σχεδιασμός ανοιχτής αρχιτεκτονικής το καθιστούν κάτι που η Αεροπορία θα έπρεπε να ήθελε περισσότερο. Αυτό το αεροσκάφος από μόνο του θα διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές παραγωγής της Boeing έως το 2033 – τρία χρόνια επιπλέον από ό,τι το τρέχον σχέδιο προμήθειας της Αεροπορίας για το F-15EX.

Το F-15EX είναι θείο δώρο για την Boeing, αλλά μπορεί να κοντράρει το F-35 στη διεθνή αγορά μαχητικών;


9. Το επιχείρημα νέων υποδομών. Ιστορικά, η αμερικανική Αεροπορία έχει συνδέσει μεγάλα προγράμματα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων των υποδομών στις αεροπορικές τους βάσεις για τα πάντα, από λειτουργίες και εγκαταστάσεις συντήρησης μέχρι ανακασκευή διαδρόμων και νέα υπόστεγα. Αν κι αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν καθυστερήσει πολύ σε κάποιες αεροπορικές βάσεις, το ίδιο το F-35A δεν απαιτεί νέες υποδομές. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα αεροσκάφη stealth, το F-35A δεν χρειάζεται ειδικά υπόστεγα ή εγκαταστάσεις συντήρησης. Η ειδική επίστρωση (RAM) που απορροφά την ακτινοβολία ραντάρ στα F-117A, B-2 και F-22A ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συντηρηθεί και θα μπορούσε να υποστεί βλάβη ακόμα και από την έκθεση στον ήλιο εάν αυτά τα αεροσκάφη σταθμευμένα σε ανοιχτή πίστα.
Το εξωτερικό περίβλημα του F-35A ωστόσο, καλύπτεται από καινούρια υλικά RAM τέταρτης γενιάς που δεν απαιτούν νέες ειδικές εγκαταστάσεις συντήρησης και έτσι μπορεί να σταθμεύει ακόμα και στο φως του ήλιου και δεν απαιτούνται νέα καταφύγια. Επιπλέον, οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης ευαίσθητων συστημάτων (SCIF), που απαιτούνται για διαβαθμισμένα συστήματα υπάρχουν και βρίσκονται ήδη στις προτεινόμενες θέσεις επιχειρησιακής ανάπτυξης. Οι αεροπορικές βάσεις όμως που προορίζονται να παραλάβουν συγκεκριμένα τα νέα 140 F-15EX δεν διαθέτουν και θα τις χρειαστούν αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά η Αεροπορία δεν συνδέει τα έξοδά τους με την προμήθεια του F-15EX όπως κάνει με το F-35. Αυτά τα κόστη θα εμφανιστούν αθόρυβα στο μέλλον, όπως το κόστος του συστήματος αυτοπροστασίαας και του ατρακτιδίου στοχοποίησης, προκειμένου να διατηρηθεί το αρχικό κόστος προμήθειας χαμηλά.

Πόσο θα κοστίσει στο Βέλγιο να αναβαθμίσει τις βάσεις του ώστε να υποστηρίζουν το F-35;


Πηγή
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που έχει ανακοινωθεί η προμήθεια των 140 μαχητικών του τύπου και παρόλο που η Boeing έχει ήδη υπογράψει αρχικά συμβόλαια έρευνας, πιστοποίησης καθώς και μετατροπής της γραμμής παραγωγής αλλά και για μικρό αριθμό 8 αεροσκαφών προπαραγωγής για δοκιμές, η τελική απόφαση κι έγκριση της χρηματοδότησης θα συμβεί το επόμενο έτος.
Με λίγα λόγια οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αναδείξουν διαφορετικό νικητή, θα του δώσουν υπεραρκετό χρόνο να ακυρώσει, αν θέλει, την συγκεκριμένη προμήθεια.

Πόλεμο κατά του F-15EX κήρυξε η Lockheed Martin


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aegis-3

Όλο το επιχείρημα σε βάρος του F-15X στηρίζεται στην παρουσία των S-400 σε ολοένα και περισσότερες χώρες.
Αν δούμε με ποιους πολέμησαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια καμία χώρα δεν είχε κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Επίσης ακόμα και απέναντι σε χώρες επιπέδου Ρωσίας, Κίνας, Ιράν, Τουρκίας κλπ πρώτα θα εξορμήσουν τα stealth αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν την αεράμυνα και μετά θα εμπλακούν τα F-15X. Και αυτό αφού έχουν χτυπηθεί ραντάρ και συστήματα αεράμυνας με tomahawk από πολεμικά πλοία και άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από B-52 κλπ
Σε 2η φάση για βομβαρδισμό στόχων στο έδαφος και δυνατότητα αντιμετώπισης εχθρικών αεροσκαφών το F-15X έχει σημαντικό ρόλο να παίξει. Ακόμα και στη Γιουγκοσλαβία που δεν είχε ούτε καν S-200, ακολουθήθηκε ανάλογη τακτική.

Nikodimos Pavlidis

Για την δεύτερη μέρα, υπάρχει και το Beast Mode του F-35. Τώρα είναι «μόλις» 6 μεγάλα όπλα της τάξης των 1000 ή 2000 λιβρών. Δεν έχει σημασία όμως. Και στο F-15E όταν ξεκίνησε λίγα ήταν, κι έπειτα εξελίχθηκε. Αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι είναι μία πλατφόρμα ήδη εξελιγμένη και ξεχειλωμένη. Είναι δύσκολο να δώσει κάτι παραπάνω στο μέλλον. Το ακριβώς αντίθετο από το F-35.

christos_choris_a

Προφανώς το Κονγκρέσο θέλησε να διασώσει οικονομικά την Boeing προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ένα αντίπαλον δέος απέναντι στη Lockheed Martin ( η οποία έχοντας ευνοηθεί κατά τους διαγωνισμούς – ιδίως για το F-22 απέναντι στο F-23 τα είχε πάρει όλα ).

AtenRa

Το λάθος είναι ότι γίνεται σύγκριση μεμονωμένα του ενός μαχητικού εναντίον του άλλου , ενώ στην πραγματικότητα το ένα μαχητικό θα συμπληρώνει το άλλο σε πακέτα COMAO. Όπως θα γίνει με τα F-35 και τα F-16 Viper.
Για παράδειγμα ένα πακέτο COMAO με δυο F-35 σε ρόλο SEAD και 4x F-15EX σε ρόλο A-A που θα παίρνουν δεδομένα στοχοποίησης από τα F-35 η κάποιο AWACS  με τα F-15ΕΧ να είναι σε Silent Mode(no active radar) και μίγμα F-16V και F-35A σε ρόλο A-G. Τα F-15ΕΧ πετώντας σε μεγαλύτερο υψόμετρο και με μεγαλύτερες ταχύτητες έχουν πλεονέκτημα σε παραμέτρους βολής BVR από άλλα αεροπλάνα όπως το F-35 το F-16/F-18 κλπ και θα καλύπτουν το πακέτο COMAO με μπαράζ πυραύλων BVR ΑΙΜ120.
Με τόσους πυραύλους που μπορούν να κουβαλήσουν τα F-15EX μπορούν άνετα να εκτοξεύουν 2 πυραύλους ανά εχθρικό στόχο και να εμπλέξουν τους τριπλάσιους στόχους και από μεγαλύτερες αποστάσεις  από ότι ισάριθμα F-35.  
Μετά όταν η αεροπορία θα έχει επιτύχει Air-Superiority και τα F-35 την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του εχθρού, τα F-15EX σε λιγότερες εξόδους θα μπορέσουν να καταφέρουν περισσότερα πλήγματα και καταστροφή στόχων λόγο του μεγάλου φορτίου οπλισμού που μπορούν να φέρουν σε σχέση με τα F-35/F16/F18.
Σε αυτές τις αποστολές τα F-15EX έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσεις και μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης λόγο διπλών κινητήρων και διπλού πληρώματος. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να έχεις καταστρέψει τα μεγάλα συστήματα αεράμυνας του εχθρού αλλά θα υπάρχουν πολλά Αντιαεροπορικά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να έχουν γλιτώσει και επίσης αμέτρητα MANPADS όπως και αντιαεροπορικά flak. 

Nikodimos Pavlidis

Ο εν θέματι αναλυτής αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα πως «Μόνο και μόνο για να μπορέσει να επιβιώσει ενάντια σε μία καλά οργανωμένη σύγχρονη αεράμυνα, το F-15EX θα χρειαστεί κι άλλα μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου για να το προστατέψουν.» Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει με το F-35.

Strike-Eagle-13

Και πάνω που βρήκε με το ζόρι ο Αναλυτής να πει και κάτι καλό για το F-15EX: “… Η μεταφορική ικανότητα του F-15EX ενώ είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή…” , επανήλθε στην τάξη και το κατέριψε, πριν προλάβει καν να φτάσει στο Πολεμικό Πεδίο: “… είναι ωστόσο άσχετη σε έναν πόλεμο υψηλής έντασης, γιατί το αεροσκάφος απλά δεν θα επιβιώσει αρκετά για να εκτοξεύσει ή ρίξει τα όπλα του…”. Αφού αποδέχτηκε ότι το F-15EX μπορεί και να καταφέρει και να απογειωθεί και να πετάξει, ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους του….
Να συγκρίνεις ένα δικηνητήριο μαχητικό με ενα μονοκινητήριο μαχητικό και να ξεχάσεις την εμβέλεια, την ταχύτητα, την επιβιωσιμότητα αν χάσεις τον 1 κινητήρα, το ύψος πτήσης και η “διάρκεια ζωής”, τότε η σύγκριση είναι ελλειπής.
Εννοείται ότι και το F-35 είναι αξιόλογο αεροπλάνο (stealth) και μακάρι η Ελλάδα να είχε 1 Μοίρα F-35 για 1 Μοίρα F-15 τα οποία θα συμπλήρωναν το ένα το άλλο.
ΥΣ Ο υπολογιστής του F-15EX μόνο dial up δεν είναι, πανίσχυρος και να μπορεί να ανταλάσσει πληροφορίες με το F-22…

Nikodimos Pavlidis

Διευκρινίζει πως τα υποσυστήματα του αεροσκάφους έχουν εξελιχθεί από αυτά που ήταν πριν 45 χρόνια. Το βασικό σχέδιο όμως όχι. Ενδεικτικό της εξέλιξης ήταν ότι κάποτε οι σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου των F-15E περιλάμβαναν και ηλεκτρονικά συστήματα εξού και είχαν ειδική ονομασία FAST Pack (Fuel AND Sensor Tactical Package). Στην πορεία αυτό άλλαξε καθώς η τεχνολογία επέτρεψε στα κυκλώματα των ηλεκτρονικών συστημάτων να μικρύνουν, έτσι όλα τα ηλεκτρονικά πλέον μετακόμισαν στην άτρακτο αφήνοντας τις δεξαμενές μόνο για καύσιμο. Και στην άτρακτο τα ηλεκτρονικά πάλι σταδιακά μίκρυναν, αφήνοντας χώρο για ακόμα περισσότερο καύσιμο.
Το βασικό σχέδιο όμως παραμένει το ίδιο και δεν μπορεί να αλλάξει, κι αυτό φάνηκε στην έκδοση Silent Eagle, που δεν είχε καμία τύχη αφού η μόνη του διαφορά ήταν η διαφορά κλίσης ανάμεσα στα δυο κάθετα σταθερά.

Nikolaos

Το F-35 είναι αναντικατάστατο για σύγκρουση με peer state, αλλά για να μην αναλίσκουν τη δομική ζωή τους τόσο πολύτιμα α/φ στις περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η ορθολογική επιλογή θα ήταν το F-16V, κατά προτίμηση με τον κινητήρα 32500 λιβρών των -Ε των ΗΑΕ, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, με κλάσμα του κόστους χρήσεως ανά ώρα πτήσεως. Το α/φ αυτό θα ήταν εξίσου κατάλληλο για τις αποστολές αεράμυνας της ηπειρωτικής ενδοχώρας των ΗΠΑ (εντάξει, αν επρόκειτο να αναχαιτισθεί Tu-160 το F-15 είναι ικανότερο …) όσο και για τις κλασικές αποστολές CAS/BAI που δίνουν τον τόνο στις πριφερειακές συγκρούσεις, ασφαλώς χωρίς καμιά υστέρηση σε εναέρια υπεροχή (αν ο εχθρός έχει Typhoon, πράγμα απίθανο, ας προηγηθούν τα F-22 …). To Viper θα ήταν ο ιδεώδης τύπος για την Αεροπορική Εθνοφρουρά (και σήμερα είναι άλλωστε η ραχοκοκκαλιά της) λόγω απλότητας συντήρησης.
Το F-15EX έχει πάντως νόημα ως διάδοχος ή συμπλήρωμα του Strike Eagle. Δεν θα κρατήσουν για πάντα, πολλά έχουν πάνω από 12.000 ώρες πτήσεως. 30 χρόνια είναι αυτά …
Πάντως τα αναφερόμενα κόστη ανά ώρα πτήσεως καθιστούν και τα δύο αυτά α/φ απαγορευμένο καρπό για τη ΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιχειρησιακή της απαίτηση αφορά μια μόνο μοίρα μειωμένης σύνθεσης, προφανώς σε ρόλο κόμβου/αισθητήρα/pathfinder/αεροσκάφους “πρώτης μέρας του πολέμου” που θα “ριξει με τις κλωτσιές κάτω” τη θύρα της εχθρικής αεράμυνας. Δεν προορίζεται να γίνει ο κορμός της.

KostisM

Η τελευταία παράγραφος εξηγεί και γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστούν-αναβαθμιστούν όλα τα F-16 block30/50 (χωρίς radar-έχουμε 70 AN/APG-69V9 και M2000E/B όπως της Ινδίας). Το κόστος για τα περίπου 88-90 μαχητικά δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο για 2η μοίρα 20 α/φων ΝΜΑ>=2 δις και δίνει επάρκεια αριθμών για τις επόμενες 2 δεκαετίες. Εκτός και αν 160 αφη μπορούν να βρίσκονται παντού για να είναι απέναντι στα 233 F-16 των Τούρκων (κάνουν δομική αναβάθμιση και αναπτύσσουν νέα radar και για τα block 30, μάλλον δεν περιμένουν ν’ αποκτήσουν ΝΜΑ στο εγγύς μέλλον). Με ορθολογικό τρόπο μπορούμε να έχουμε υπεροπλία στον αέρα, σημαντικό και για κάλυψη στρατού-ναυτικού.

Stratilatis

Είναι άδικο να συγκρίνεται το F 35 με το F 15 γιατί ουδεμία σχέση έχουν τόσο από ικανότητες όσο και από άποψη αποστολής.
To F35 είναι ο αντικαταστάτης του F16, όπως ο αντιαταστάτης του F15 ήταν το F22.
Από την στιγμή που το πρόγραμμα του F22 ακυρώθηκε, έπρεπε να βρεθεί κάτι να καλύψει το κενό. Τι πιό απλό από μία βελτιωμένη έκδοση του F15.
Το ότι ο συγγραφέας είναι πιλότος F16 εξηγεί τον τρόπο σκέψης του, μιας και οι περισότερες αποστολές του ήταν Air Superiority και όχι Air Dominance με άλλες ανάγκες και άλλης στρατηγικής σημασίας.
Από την άλλη τα περισσότερα επιχειρήματα του στερούνται κάθε επιστημονικής ακρίβειας και το κείμενο είναι καθαρά γενικόλογο με υπερβολικά λογικά άλματα, που σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι στρατευμένο.
Λέει για παλαιό σχέδιο. Ναι οι γωνίες ήταν σέξυ τη δεκαετία του 70 και 80 όπως και τα σουβλερά αεροσκάφη τη δεκαεία του 50 και 60. Επειδή άλλαξε ο τρόπος σχεδίασης σε καμπύλες και multifacet δεν σημαίνει ότι τα παλαιότερα σχέδια υστερούν ή έχουν περιορισμό στις επιδόσεις, ειδικά μιας και τα παλαιότερα σχέδια φτιάχτηκαν με υπολογισμό Area Rule διηχιτική. ( είναι γνωστό ότι το area rule του F35 πάσχει σοβαρά) κάτι που τα κάνει αξιόλογα σε πολλά σημεία του φακέλου πτήσης.
Όσο για τα υλικά κατασκευής εκεί είναι που γελάν όλοι οι γνωρίζοντες. Το ότι στο F15A ένα δομικό στοιχείο φτιαχνόνταν από τιτάνιο, δεν σημαίνει ότι σε μία νέα κατασκευή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από νέα RAM υλικά. Δεν μιλάμε για αναβάθμιση όπως κάνουμε εμείς με τα F16 που δεν μπορείς να αλλάξεις τα δομικά υλικά αλλά για νέα κατασκευή. Σαν να λέει ότι το Grippen A των μετα βίας 14 μέτρων είναι το ίδιο με το Grippen E/F των 15 μέτρων.
Για τα υλικά stealth δεν το συζητάω γιατί μόνο άγνοια των νεών τεχνολογιών δείχνει.
Όπως και η υπερεκτίμηση του Stealth, που μπορώ να την δεχθώ σε κάποιο σχολιαστή της Πτήσης που δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις αλλά δεν μπορώ να την δεχθώ σε κάποιον πιλότο που έχει πτητική εμπειρία και βασικές γνώσεις τεχνολογία.
όπως απέδειξε το Rafale στην Λιβύη προσφάτως η θεοποίηση του χαμηλού RCS ειναι απλά ένα επιχείρημα μάρκετινγ και καμία σχέση με τις πολεμικές ικανότητες του αεροσκαφους. Από την άλλη, νέα υλικά του περιβλήματος του αεροσκάφους και με τους εξωτερικούς φορείς όπλων έχουν κάνει και παλαιότερες σχεδιάσεις να έχουν ικανοποιητικό RCS σε πολλές γωνίες εφάμιλλο του F35 και του F22.
Ήδη η τεχνολογία ρανταρ έχει προχωρήσει και έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες παλμού που αντιπαρέρχονται το πρόβλημα με το stealth ενώ η χρήση του οπτικού, του υπερυθρού και του υπεριώδους φάσματος είτε παθητικά, είτε με τη χρήση LASER, είτε με την τεχνολογία GaN να δημιουργεί ισχυρούς παλμους στο Near Infrared Sector, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ρωσία και την Κίνα, καθιστά τα Stealth αεροσκάφη ορατά και ανιχνεύσιμα από εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. .
Από την άλλη μας λέει ότι λόγω παλαιού σχεδίου τα ηλεκτρονικά είναι πεπερασμένα.( τα συγκρίνει με οπτική ίνα εναντι dial up σύνδεσης)
Ουδέν ψευδότερο.
Όπως γνωρίζουμε από την πρόσφατη αναβάθμιση των δικών μας F16 που τα ηλεκτρονικά του είναι εφάμιλλα του F35, αλλά και όπως γνωρίζουμε από την παρουσίαση του Super Hornet που τα ηλεκτρονικά του μπορεί να είναι σε πολλούς τομείς ανώτερα από το F35, οσυγκεκριμένος ισχυρισμός δείχνει απλά το άγχος του συγγραφέα να δικαιολογήσει τη θέση του με ψευδής ισχυρισμούς.
Γενικά η όλη δημοσίευση είναι επιεικώς απογοητευτική για έναν μεταπτυχιακό ερευνητή, που μόνο στη βάση της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ και του πολέμου μεταξύ των εταιτιών με “διαιτητή” την κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Προέδρου μπορεί να δικαιολογηθεί και στη στράτευση ενθεν και ενθεν των “ειδικών” για χτυπήματα κάτω από τη ζωνη.

Nikolaos

Καίρια επισήμανση προ πάντων ότι το θέμα των υλικών και της διαμόρφωσης δεν αποβαίνει κρίσιμο, διότι α) ήδη το αρχικό αεροσκάφος (που δεν είναι “σχέδιο 45 ετών”, όπως γράφει ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά 50-52 τουλάχιστον, αφού πέταξε πριν 48 χρόνια …) ήταν βελτιστοποιημένο κατασκευαστικά για ελάχιστο βάρος (το -Α, με κατά τι μεγαλύτερες διαστάσεις και πάντως πληρέστερο εξοπλισμό, είχε απόβαρο 12,2 τόννους, έναντι των 13,7 του F-4E …), και β) πράγματι η αεροδυναμική διαμόρφωση του δίνει σοβαρότατο προβάδισμα επιδόσεων έναντι του F-35 σε μεγάλο τμήμα του φακέλου πτήσεως, πράγμα που ίσως απασχολεί τις ΗΠΑ για την περίπτωση που ο παράγων της χαμηλής παρατηρησιμότητος καταστεί ανεπίκαιρος στο μέλλον λόγω κάποιας μείζονος τεχνολογικής εξέλιξης (σε έναν κόσμο που θα βρίθει αεροσκαφών όπως Su-57, J-20, J-31, Typhoon, Su-35 κλπ).

photographix

Τι αραγε θα μπορουσε να αντικαταστησει τον στολο των F-15 που συντομα θα πρεπει να αποσυρθει? F-35? (υπαρχει καποια ενδιαφερουσα ερευνα αν θα μπορουσε το F35 να αντικαταστησει τα F-15?)
Τα F-15C κανονικα ηταν να αντικατασταθουν απο F-22, μεχρι που πιθανον υποεκτιμησαν την ικανοτητα (ή και πιθανοτητα) Ρωσιας και Κινας να κατασκευασουν και παραγουν μαχητικα 5ης γενιας, και βαρυνε περισσοτερο ετσι το κοστος και πυροβολησανε τα ποδια τους σταματωντας την παραγωγη του. (F-22 λενε και κλαίνε)
Τα F-15E μπορουν και αυτα να αντικατασταθουν απο F-35?

Gunner

Το F-35 είναι το μέλλον. Το F-15 οδεύει προς απόσυρση στις ΗΠΑ.

epampapas

Για τον ίδιο λόγο δεν έχει θέση το P-3 στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Και το Β-52 στο αμερικανικό.
Απλά οι μεγάλες εταιρίες όπου βρουν…πως το έλεγε κάποιος η μάνα του Χοσέ δεν έχασε ποτέ.

G...

Το Β52 ειναι φορεας κρουζ κτλ κτλ. Το Ρ3 που δεν ριχνει ουτε σφαιρα?

Mikros-hroas

θα έπρεπε να γράφω για μέρες για να διορθώσω της ανακρίβειες του άρθρου!
Η ασχετοσύνη του είναι μεγάλη τι δουλειά έχει η δυνατότητα παραμονής στην ύπαιθρο του F-35 με την συντήρηση αλλαγή της Η/Μ βαφής που δεν είναι βαφή δηλαδή μπογιά.
Δεν θέλει ειδικό καθαρισμό συντήρηση η Η/Μ βαφή κατά διαστήματα;
Δεν χάνει την αποτελεσματικότητα της αν δεν το κάνεις;

G...

Το αν με καποιο τροπο ακυρωθεί το πλεονέκτημα του στελθ τι ακριβως μπορει να κανει καλυτερα το f35 απο ενα f15? ΤΙΠΟΤΑ απολυτως
. Ασε που στις ασκησεις φουσκωνουν τα νουμερα και φυσικα γινονται πανω απο την ερημο. Σε μια πραγματικη αποστολη τα αεροσκαφη θα ακολουθούν το αναγλυφο και φυσικα θα εκμεταλευτουν καθε εμποδιο για να κρυφτουν οσο γινεται απο τα ρανταρ. Ολοι γνωριζουν οτι το στελθ εχει υπερεκτιμηθει λογο μάρκετινγκ
Επισης στην τιμη να μην βαζουμε τα 79 εκ γιατι ολοι ξερουμε οτι περναει τα 130 εκ πχ βελγιο, 122εκ ολλανδια, (Αυστραλία ακομα το ψαχνουν ) με τα λοιπα κοστη. Και να μην αναφέρθουμε στο ποσο εχει στοιχισει μέχρι τωρα σε αναπτυξη τα πρόβληματα αλλα και τα lot που σε αρκετα δεν μπορουν να περασουν μερικα g ή να ριξουν μερικες βομβες και η usaf ανακοινωσε πως θα τα κρατησει ετσι γιατι δεν συμφερει να τα αναβαθμισει λογω κοστους. Αυτα τα ξεχναει ο αρθρογραφος.

Andreas

Εντάξει αλλά όχι και επικρατούσε πάντα. Ο Μητσαινας του πήρε την ουρά με F5, τα F1 βρέθηκαν πίσω του και μια τετράδα F4 πήρε ουρές από αετούς στις ασκήσεις. Τα F 16 απλά δεν μασάνε. Εμπλέκονται ίσος προς ίσο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μερικά βίντεο από το τι προσφέρει η ισραηλινή ELBIT στο θέμα...

0
 Πριν πάμε στις επόμενες μέρες, σε πιο εξειδικευμένα άρθρα σχετικά με την επιλογή της ELBIT σαν τον πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και την παρουσίαση της.Το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Ρωσία: Συνελήφθη ο Ναβάλνι

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν...

Old ‘Whiskey’: Τα AH-1W της Ταϊβάν αξιόμαχα έως το 2027

Το συμβόλαιο ύψους 339,24 εκατ. δολαρίων Ταϊβάν που υπέγραψε η κυβέρνηση της Ταϊπέι με τις ΗΠΑ για ανταλλακτικά και παροχή τεχνικής υποστήριξης θα επιτρέψει...