F-16 καταρρίπτει ΜΕΑ σε άσκηση της Αμερικανικής Αεροπορίας

6
Το F-16C που έλαβε μέρος στην επιτυχημένη δοκιμή από πλάνο του βίντεο (Λήψη: λοχίας-τεχνίτης John Raven, Αμερικανική Αεροπορία)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αεροσκάφος της 85ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης της Αμερικανικής Αεροπορίας κατέρριψε μη-επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) σε πεδίο δοκιμών πάνω από τον κόλπο του Μεξικό, όπως ανακοινώθηκε από το 40ό Σμήνος Δοκιμών. Η άσκηση είχε σκοπό να καταδείξει τη δυνατότητα μαχητικών αεροσκαφών να αντιμετωπίζουν μικρά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που πλέον κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το F-16C του επισμηναγού Jeffrey Entine, δοκιμαστή πιλότου στην 85η ΜΔΑ εκτόξευσε κατευθυνόμενη ρουκέτα που έπληξε το ΜΕΑ με επιυχία.

Το F-16C που έλαβε μέρος στην επιτυχημένη δοκιμή από πλάνο του βίντεο (Λήψη: λοχίας-τεχνίτης John Raven, Αμερικανική Αεροπορία)

Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια πραγματικότητα στα σημερινά πεδία μαχών. Μικρά, φθηνά στην κατασκευή και απόκτηση, εύκολα στο χειρισμό, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο τακτικό πεδίο. Εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, μπορούν να πετάξουν και να αποκαλύψουν θέσεις μονάδων και σχηματισμών στον εχθρό παραμένοντας ουσιαστικά αόρατα στο γυμνό μάτι αλλά και στα ραντάρ, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν απαγόρευση μιας περιοχής, πετώντας σε σμήνη που αποτρέπουν σε επανδρωμένα αεροσκάφη κι ελικόπτερα να προσεγγίσουν από τον κίνδυνο να εμπλακούν στο σύστημα κίνησής τους και να καταρριφθούν. Επιπλέον, εξοπλιζόμενα με συσκευές παρεμβολών μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση των επικοινωνιών μιας μονάδας στο έδαφος απομονώνοντάς την από την αλυσίδα διοίκησης. Τέλος, τελευταία όλο και περισσότερα ΜΕΑ εξοπλίζονται με ελαφρά όπλα, μικρές βόμβες ελευθέρας πτώσεως ή και εκρηκτικές συσκευές και καθοδηγούνται από τους χειριστές τους να πέφτουν σε ομάδες στρατιωτών ή εγκαταστάσεις στο έδαφος σε αποστολή “αυτοκτονίας”.

Λήψη από ισραηλινό σύστημα παρακολούθησης που εμφανίζει την κατάρριψη μικρού ΜΕΑ από ισραηλινό μαχητικό πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον Οκτώβριο του 2012 με χρήση πυραύλου αέρος-αέρος (φωτογραφία: Reuters/IDF)

Η αντιμετώπιση των ΜΕΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους τους που κάνει τον εντοπισμό και στοχοποίηση από τα υπάρχοντα όπλα είτε δύσκολο είτε ασύμφορο. Στο παρελθόν, ισραηλινά αεροσκάφη κατέρριψαν ΜΕΑ των παλαιστινιακών οργανώσεων με χρήση πυραύλων αέρος-αέρος αλλά η πρακτική αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οικονομικά αποδοτική. Στο βίντεο που αποδέσμευσε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται η χρήση μικρής ρουκέτας που φέρεται εντός καλάθου, προφανώς κατευθυνόμενη από κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα. Κρίνοντας από την εικόνα, η ρουκέτα (rocket αναφέρεται στην ανακοίνωση της 85ης Μοίρας) ανήκει στην κατηγορία της οικογένειας Hydra 2.75″ (70 mm.) που δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους. Η κίνηση της Αμερικανικής Αεροπορίας αποκαλύπτει την αυξημένη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την απειλή των μικρών ΜΕΑ στο πεδίο της μάχης και την ανάπτυξη νέων όπλων και τακτικών για την αντιμετώπισή τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
antonis.
Member
Trusted Member
antonis.

Εε αυτό μάλιστα κατάρριψη ΜΕΑ, με φθηνή ρουκέτα από F-16. Ακόμη ένας τρόπος ανάσχεσης ΜΕΑ σε άμεσο χρόνο.
Φορητοί/σταθεροί παρεμβολείς, φθηνοί (παλιοί) SAMs, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μεγάλης ενέργειας ευρέως φάσματος συχνοτήτων, antidrone drones, σύγχρονα Α/Α πυροβόλα (milenium,nexter,phalanx κλπ) και πλέον και ρουκέτες της οικογενείας Hydra (!!!) στη μάχη εναντίων των UAV. Από ότι φαίνεται αντελήφθησαν άπαντες τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα “ταπεινά” drones και ξεκίνησαν να προετοιμάζονται μεταξύ των οποίων και οι δικές μας Ε.Δ..
Πόσο θα θελα να δω artemis30 και zu-23 να καταρρίπτουν anka/bayraktar δε λέγεται, όσο για τα akinci εύχομαι ολόψυχα RQ-170.
Καλές γιορτές σε όλους!!!

famas
Member
Active Member
famas

Αναφέρθηκε ότι τελικά ήταν APKWS, κατευθυνόμενη δηλαδή με laser. Το κόστος δεν ξεπερνάει τα 25-30.000$

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ρωτάω γιατί δε ξέρω: σε τι απόσταση δουλεύει μια τέτοια ρουκέτα; Το πυροβόλο δεν είναι λειτουργικό στην ίδια απόσταση;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Οι κανονικές των 2,75″ είχαν τόσο μεγάλη διασπορά, που το π/β είχε στην πράξη μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές. Μάλλον όμως με τις κατευθυνόμενες κάτι αλλάζει. Θα είχε ενδιαφέρον ένα εκτενές σχετικό άρθρο στο περιοδικό για όλες τις διαθέσιμες σήμερα κατευθυνόμενες ρουκέτες, εφαρμογές, βεληνεκή, κόστος κλπ.
Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία!

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Υπέθεσα πως με τη δυνατότητα καθοδήγησης οι ρουκέτες γίνονται σαφέστατα αποδοτικότερες, επιχειρησιακά και οικονομικά… αλλά τα βλήματα των 20mm δεν είναι οικονομικά; ΟΚ το πυροβόλο έχει κι αυτό μια σοβαρή διασπορά… αλλά 500 φυσίγγια παίρνει το F-16, τι στο καλό… βέβαια με τόσα βλήματα στον αέρα οι πιθανότητες παράπλευρων απωλειών (στο έδαφος) ίσως είναι ένα κάποιο θέμα.

Τέλος πάντων, κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς. Χρόνια πολλά και καλά σε εσάς και όσους αγαπάτε!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Το π/β αναμφίβολα συμφέρει περισσότερο.