F-16 Block 70 vs Gripen E. Η Μητέρα Όλων των Μαχών ξεκινά, η Ινδία θα αποστείλει RFI

23
4783
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 154
  •  
  •  

Ο διαγωνισμός της Ινδίας για ένα νέο μονοκινητήριο μαχητικό είναι σίγουρο πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αμυντικής κοινότητας τους επόμενους μήνες αν όχι χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το έγκυρο DefenceNews, η Ινδία πρόκειται να στείλει τον επόμενο μήνα RFI στις Lockheed Martin και την Saab  προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής. Στην ποδιά της Ινδίας θα “σφαχτούν” κυριολεκτικά τα F-16 Block 70 και το Saab Gripen E καθώς ο αριθμός των 120 μαχητικών που θα αγοραστούν δεν είναι μικρός στις μέρες μας, ενώ το κόστος αναμένεται στα 18 δις δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό, τα μαχητικά θα εξεταστούν στους εξής τομείς:

  • Μαχητικές ικανότητες
  • Μεταφορά τεχνογνωσίας
  • Δημιουργία “οικοσυστήματος” υποστήριξης του προγράμματος στην Ινδία
  • Λύσεις “στα μέτρα” του πελάτη (στις ειδικές ανάγκες της Ινδικής Αεροπορίας)

 

Η Lockheed Martin και η Saab θα έχουν τρεις μήνες να ανταποκριθούν στο RFI, και οι απαντήσεις τους θα αξιολογηθούν από σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ινδικής αεροπορίας.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Άμυνας θα δημοσιεύσει μια Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (expression of interest, EOI) που θα απευθύνεται σε εγχώριες εταιρείες, που θα τις καλεί να συνεργαστούν με εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να κατασκευάσουν τα αεροσκάφη. Στην συνέχεια το Υπουργείο θα επιλέξει δυο ή τρεις ιδιωτικές εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα νέα μαχητικά.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 154
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Guest
sotbak

Ειδικός δεν είμαι αλλά γιατί νομίζω ότι οι Σουηδοί δεν έχουν πολλές ελπίδες;;; Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία να εισχωρήσουν στην Ινδία και να κυκλώσουν την Κίνα…..

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Είναι τεράστιο συμβόλαιο σε κάθε περίπτωση και αμφότεροι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Αμερικάνοι έχουν περισσότερα διαπραγματευτικά εργαλεία από τους Σουηδούς.

Spyros
Guest
Σπύρος

Και φυσικά ένα απο τα διαπραγματευτικά εργαλεία των Αμερικανών είναι οι κινητήρες των Gripen…

sotbak
Guest
sotbak

σωστός. Ο P/W είναι δυνατό χαρτί

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Ὁ Γρύπας φοράει GE.(RM-12)

Spyros
Guest
Σπύρος

Οι Ινδοί με τους Πακιστανούς έχουν εικονικές αερομαχίες σαν εμάς με τους Τούρκους; Ρωτάω για να δω αν έχουν οι Ινδοί… ίδια άποψη για τις ικανότητες του F-16 (που έχει το Πακιστάν), στον αεροπορικό αγώνα έστω.

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Έχουν γίνει αερομαχίες, αλλά όχι όπως γίνεται κάθε μέρα εδώ στο Αιγαίο. Μην ξεχνάτε ότι αμφότερες οι χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις και δεν παίζουνε μ’αυτά τα θέματα.

viper3000ad
Guest
viper3000ad

Οι Σουηδοί έχουν ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, οι Αμερικανοί εξαιρετικά συμφέροντα. Το Gripen απλά δεν έχει ελπίδα

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ….

gm
Guest
gm

Τα Μ2000 τα θέλουν ακόμα? Για την πολυτυπία το λέω.

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Εδώ πήραν κι άλλα Jaguar και στα υπάρχοντα θέλουν AESA, το M2000 θα τους κάνει να σκεφτούν την πολυτυπία; Εμείς να κλαίμε. Αυτοί έχουν περάσει στο στάδιο της πολύ-πολυτυπίας, είναι από μόνοι τους ο ορισμός της λογικής “μπαίνω στο supermarket και ψωνίζω (σχεδόν) ό,τι δω”. Εμένα τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου έχουν δώσει.

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Σε καμιά δεκαετία θα το κλαίνε και αυτοί. Πολύ απλά το να έχεις Jaguar, M2000, Suß30 , Mig-29, Rafale, F-16 και Tejas όλα μαζί είναι η κόλαση η ίδια από θέμα πολυτυπίας και σπατάλης στην υποστήριξη. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί το κάνουν (πλην του εγχώριου).

Φρεστανικος
Guest
Φρεστανικος

Κάποτε κάποιοι είχαν F-84, F-1, F-16, F-4, M2000, A-7, F-5. Όλα αυτά μαζί με τις υποεκδόσεις. Αν τους ρωτήσουν οι Ινδοί να πάρουν την τεχνογνωσία να πιάσουν κανένα κι αυτοί έσοδο τώρα που είναι στενεμένοι. είναι γνωστοί αρκετά και θα τους δώσουν τα φώτα τους (του πολιτισμού!)!

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχα!!! σωστός!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Κανείς δεν εκσυγχρονίζει μαχητικά αεροπλάνα για να τα πουλήσει. Επομένως τα θέλουν.

gm
Guest
gm

Μπα. Δες τους Πορτογάλους.

Kgeorge
Guest
Γιώργος Κ

Καλά για αυτήν την κατηγορία δεν φτιάχνουν το tejas? Το έχουν παρατήσει; Είναι διαφορετικές γενιές;

chikichiki
Guest
chikichiki

Su-30MKI, Mirage 2000, MiG-29, MiG-27, Jaguar, MiG-21, και τώρα κοιτάνε Gripen, F-16, Rafale, και 5ης γενιάς στο μέλλον. Όταν οι γαλονάδες σου ξέρουν λιγότερα για οικονομικά κι απ’το λογιστάκο της γειτονιάς…

Spyros
Guest
Σπύρος

Δυο λέξεις:

Μεταφορά τεχνογνωσίας.

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Ακόμα και αυτός να είναι ο λόγος, η ιστορία με το “γιοφύρι της Άρτας” (βλ. Tejas) αποδεικνύει, ότι η Ινδία σπαταλάει για την τεχνογνωσία, αλλά έχει θέματα σωστής αξιοποίησής της.
Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει μια στροφή σε πιο ποιοτικές και ουσιαστικές επιλογές, αλλά ο μόνο ο χρόνος θα δείξει, αν θα περιορίσουν τις σπατάλες.

chikichiki
Guest
chikichiki

Από πότε είναι απαίτηση για την αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας η διατήρηση σε υπηρεσία 800 διαφορετικών τύπων που σχεδόν όλοι κάνουν σχεδόν τα πάντα; Τα Su-30MKI έχουν αχρηστεύσει τελείως MiG-29,Mirage 2000 και Jaguar και το Tejas αποκλείεται να είναι χειρότερο του MiG-21. Ορίστε, ένα μια χαρά hi-lo mix με Su-30/Tejas. Αντί να κρατάνε παλιοσίδερα σε υπηρεσία και να σκοτώνουν τους πιλότους τους, να σηκώσουν το τηλέφωνο και να παραγγείλουν λίγα MKI ακόμα, όσα χρειάζεται για να καλύψουν τα κενά απ’τις αποσύρσεις (που θα είναι λιγότερα απ’τα α/φη που θα φύγουν, αφού 1 Su-30=4 MiG-27). ΑΝΤΕ να πεις πάρτε και Rafale γιατί… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ, λογική η τοποθέτησή σου, εκτός και αν δεν λαμβάνουμε υπόψη το γεωπολιτική στοιχείο. Μήπως η αγορά αμερικανικών είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και αφορά την εξισορρόπηση από τη μία με το Πακιστάν και από την άλλη με την Κίνα; Τελευταία παρατηρείται προσέγγιση Ινδίας-ΗΠΑ, νομίζω….

a.o.
Guest
α.ο.

Για αυτούς που ειρωνικά προτείνουν στους Ινδούς να παραγγείλουν και Rafale, ας ρίξουν μια ματιά στη wikipedia. Από ότι φαίνεται έχουν ήδη 36 αεροσκάφη Rafale σε παραγγελία.

https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Air_Force