Απόντα τα ελληνικά F-16 από τους κυπριακούς ουρανούς… απούσα και η αλήθεια…

105
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για τις «θεωρίες» του γιατί απουσίαζαν ελληνικά μαχητικά από τους κυπριακούς ουρανούς κατά τη χθεσινή παρέλαση της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλους χώρους, ειδικά όσοι αρέσκονται  σε «φαντασιοπληξίες» (και όσοι θέλουν τις… πιστεύουν).

Εμείς, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για τέτοιες πτήσεις και κάπου εδώ ξεκινά και το επικοινωνιακό πρόβλημα ή η άστοχη  διαχείριση μιας κατάστασης.

Θέμα προφανώς υπήρχε (ή θα δημιουργείτο), ήταν ευαίσθητο και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (η οποία θα έπρεπε να είναι προβλεπτική) -επιεικώς- το κακοδιαχειρίστηκε, ένα όχι καλό δείγμα δεδομένων των καιρών.

Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει  κανένα «τυπικόν» συμμετοχής ελληνικών μαχητικών στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο. Είχαμε αναφέρει το 2017  ότι τα ελληνικά μαχητικά απουσίαζαν από τους κυπριακούς ουρανούς για 16 χρόνια αφού η προηγούμενη εμφάνισή τους είχε γίνει το 2001, τότε μάλιστα όχι ως συμμετοχή σε παρέλαση αλλά στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης της Εθνικής Φρουράς «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Δημιουργήθηκε όμως ένα ανεπίσημο «προηγούμενο» όταν ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από την Λευκωσία όχι σε μια αλλά σε δυο διαδοχικές περιστάσεις του συγκεκριμένου εορτασμού το 2017 και το 2018, όπως λέγανε τότε οι πληροφορίες με προσωπική απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας και με το «ελεύθερο» του χειρισμού που απολάμβανε  ο «συγκυβερνήτης» («ελεύθερο» το οποίο χρησιμοποίησε άστοχα και σε άλλα ευαίσθητα θέματα).

Το εάν έπρεπε ή όχι να συμμετάσχουν τα F-16 το 2017 και 2018 στην κυπριακή παρέλαση είναι ένα θέμα το οποίο έχει μάλλον εξαντληθεί… όταν συνέβη και δεν είναι η ουσία του σημερινού ζητήματος. Πέταξαν όμως δυο επάλληλες χρονιές και αυτό δημιούργησε ένα «προηγούμενο».

Εφόσον οι πτήσεις του 2017 και 2018 ήταν αποσπασματικές και δεν επρόκειτο να επαναληφθούν φέτος, μια σωστή διαχείριση του θέματος από το ΥΠΕΘΑ θα επέβαλε να «συμπεριληφθεί» η «απόφαση» στην επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Παναγιωτόπουλου στη Κύπρο.

Η «παραδοσιακή» ανακοίνωση θα μπορούσε να αναφέρεται στην παρουσία του Έλληνα ΥΕΘΑ αλλά και στις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ που θα λάμβαναν μέρος στην παρέλαση.  Έτσι δεν θα υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι θα ίσχυε, ούτε θα υπήρχε χώρος για όλα όσο γράφηκαν στη συνέχεια περί «υπαναχώρησης λόγω φόβων τουρκικών προκλήσεων» και «τουρκικών απειλών αναχαίτισης».  Κάτι τέτοιο όμως -προφανώς από κακή εκτίμηση της ευαισθησίας της κατάστασης- που θα ξεκαθάριζε το ζήτημα, δεν έγινε προκαταβολικά και έτσι αφέθηκε… πολύ σχοινί για να κρεμαστεί το ΥΠΕΘΑ, με τους ειδικούς και “ειδικούς” του διαδικτυακού “καφενείου” να πλάθουν θεωρίες συνωμοσίας, στο βωμό της επισκεψιμότητας.

Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το εάν ελληνικά μαχητικά θα έπρεπε να μετέχουν στην κυπριακή παρέλαση ή όχι. Κατά την άποψή μας έχει να κάνει με την κακή διαχείρισή του.

Προσωπική άποψη του υπογράφοντος είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχε  παρουσία ελληνικών μαχητικών (και όχι μόνο) στην Κύπρο, αλλά όχι με τον τρόπο που «επιβλήθηκε» από τον κο Καμμένο. Η ουσία δεν βρίσκεται στο “φαίνεσθαι”, αλλά στην πραγματική προβολή αεροπορικής -και όχι μόνο- ισχύος στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Ουσιαστική και έμπρακτη απόδειξη της ελληνικής συμπαράστασης θα ήταν, για παράδειγμα, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων –περιλαμβανομένων μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ή σε μια άλλη ετήσια συνεκπαίδευση,  αλλά με μεταστάθμευση μαχητικών ή ελικοπτέρων στην Κύπρο και όχι απλά με μια εμφάνιση λεπτών πάνω από μια παρέλαση.

Προφανώς η ελληνική πλευρά δεν “φοβήθηκε” τουρκικές αντιδράσεις, και εδώ που τα λέμε, οι πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο για εθιμοτυπικούς λόγους, είναι περισσότερο συμβολική παρά πρακτική.

Επικοινωνιακό φάουλ λοιπόν (και μόνο) από το ΥΠΕΘΑ σε ένα ευαίσθητο θέμα και που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί…

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
CKfurious
Member
CKfurious

Μονο εσείς γράφετε πως δεν υπήρχε προγραμματισμός για πτήση ελληνικών μαχητικών στη παρέλαση στη Κύπρο Σε όλα σχεδόν τα αλλα Ssites/media αναφέρεται πως η αποστολή ακυρώθηκε τη μέρα της παρέλασης λόγω αυξημένης τουρκικης αεροναυτικής δραστηριότητας η / και προειδοποίησης από τη τουρκικη πλευρά πως θα ta αναχαιτίσουν Εγώ θεωρώ ΜΕΓAΛΗ ΞΕΦΤΊΛΑ το γεγονός πως δεν κατέβηκαν τα Αεροπλάνα Όχι απλός επικοινωνιακό φάουλ που γράφετε Η ελληνική υποχωρητικότητα και το φοβικό σύνδρομο έγραψε νέα ρεκόρ Τώρα ο άλλος ο μην τον χαρακτηρίσω που κατέβηκε στη παρέλαση τι της ήθελε τις δηλώσεις όταν ξεφτιλιστήκαμε? Πλήρη απαγοήτευση από δαύτον και τη ND σε… Read more »

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ CKfurious,

1) Γίνε «member». Τα «guest» μας τελείωσαν

2) Μάθε ορθογραφία και σωστή σύνταξη Ελληνικής γλώσσας – εάν θέλεις οι συνομιλητές σου να σε διαβάζουν και να παίρνουν στα σοβαρά

3) Εάν υποστηρίζεις μία απίθανη θεωρία (πχ ότι τα Ελληνικά F16 δεν πέταξαν στην Κύπρο επειδή πιέστηκαν από την Τουρκία), φρόντιζε να παραθέτεις επίσημα στοιχεία και πηγές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν διαφέρεις από τους απανταχού συνωμοσιολόγους που σκαρφίζονται ανοησίες για να τραβήξουν την προσοχή. Και όχι, «απόδειξη» ΔΕΝ αποτελεί ένα δημοσίευμα από το Πενταπόσταγμα, το Μακελειό ή το Κουλούρι.

CKfurious
Member
CKfurious

Jolly_Roger: 1)Το έκανα to member αλλα μετά το login δεν δούλευε Έγραψα στη πτήση αλλα δεν το ακολούθησα το θέμα οποτε μένω guest! Το πρόβλημα σου ποιο είναι και τι σχέση έχει με το θέμα? 2) Δεν είμαι φιλόλογος-γραμματέας τι να σου κάνω έχω και αγγλικό πληκτρολόγιο Εάν δεν μπορείς μπορείς να με πάρεις σοβαρά μην με διαβάζεις δεν θα στενοχωρηθώ 3) Το επιχείρημα αυτό αντιστρέφεται: Δώσε εσύ απόδειξη πως ΔΕΝ είχε κανονιστεί πτήση ελληνικών μαχητικών στη Κύπρο ! Όπως γραφει και το άρθρο ο επικοινωνιακός χειρισμός ήταν ΛAΘΟΣ! Εάν δεν είχε προγραμματιστεί πτήση έπρεπε να το είχαν διαρρεύσει κάπως… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θα το φτιάξουμε εμείς για εσάς!

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Καλημέρα!
Γενικώς, όταν κάποιος ισχυρίζεται κάτι, φέρει και το βάρος της απόδειξης. Διαφορετικά κάθε ανόητος θα πέταγε αρλούμπες. Δεν μπορεί να ασχολείται όμως όλος ο κόσμος να διαψεύδει με στοιχεία κάθε μια από τις πενήντα χαζομάρες που μπορεί κάποιος να πετάει σε κάθε ανάρτηση. Αυτό είναι κοινώς αποδεκτή πρακτική και κοινή λογική.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ CKfurious,

Με τα ανωτέρω σχόλιά σου και τις ανόητες δικαιολογίες πχ «…δεν είμαι φιλόλογος…» και «…δώσε εσύ απόδειξη πως δεν είχε κανονιστεί πτήση…», επιλέγεις να ξεφτιλιστείς (ακόμη περισσότερο) εκουσίως. Γιατί; Γιατί είναι στη φύση σου!

Εύχομαι περαστικά! Και καλά μυαλά!

CKfurious
Member
CKfurious
CHRIS
Guest
CHRIS

Thank you, for correcting and reprimanding “CKfurious”. I did not know that Greece has a Greek grammar police.

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Meaning you take pride in being a Greek with the glorious cultural heritage baggage this implies, but you have no problem if someone is writing in pidgin Greek? The written word, as well as the spoken language, are the results of the way one thinks. Polished expression usually correlates well with a cultured brain. The opposite is also true.

CHRIS
Guest
CHRIS

Sousourada This is not the appropriate place to have this discussion. But, Typical Greek answer. Culture and heritage. When in emergency use these two words. Let me tell you, it does not sell outside of Greece. Putting people down without knowing why they have made a spelling mistake or misspoke is wrong. Was it a typographical mistake or the person was unable to express their thoughts correctly because of a disability? Could it be that because this person does not have a masters degree, he should not be allowed to post a comment? Again typical Greek old mentality from the… Read more »

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

You are correct that people with disabilities or dyslexia would have a much harder time writing that the average person. Still, in a digital environment with autocorrect / grammar / thesaurus options beyond count, even people with disabilities can review their texts before release. Not doing so implies disrespect towards the people who read it. It’s quite another thing to have a typo (who hasn’t) and another to present a text resembling an essay from a 8-year old. I have no objection towards any of your comments on the current state of Greece. But these are all the results of… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Όλοι κάπου υστερούν, δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα καλοί ή παντογνώστες.
Το θέμα όμως είναι ένα: Μπορεί ο καθένας από την πλευρά του, σε ότι αφορά τον εαυτό του, να γίνεται και λίγο καλύτερος κάθε μέρα?
Μπορεί να προσθέσει ένα λιθαράκι, ένα γραμμάριο γνώσης? Να το γράψω διαφορετικά μάλλον. Έχει τη θέληση να γίνεται καλύτερος ο καθένας μας με την πάροδο του χρόνου?
Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η κοινωνία που ζούμε θα γίνει καλύτερη.
Στην αντίθετη περίπτωση…, βράσε ρύζι…

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Ah my friend…The Greeks are proud of their past and what they offered to the future…but today they have nothing to offer for the future to be proud of them.So they stick to the only thing they have.A [email protected]@@load of excuses.

Πεστα μεγαλε
Guest
Πεστα μεγαλε

με στοιχειωδεις γνωσεις που εχουμε και κατεχωντας μαστερ κιολας δεν ειμαστε του καφενειου. Αυτη τη στιγμη ποιοτικα η ΠΑ δεν ειναι δυνατη. Οταν θα αναβαθμιστει ο στολος τνω φ16 σε μπλοκ 72 και εχει αποκτηθει αριθμος φ35 με δυο Μπελαρα φρεγατες τοτε και μονο τοτε θα ξαναπεταξουν μαχητικα στη Κυπρο.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

«…κατεχωντας μαστερ κιολας…»

@ Πεστα μεγαλε,

Με τέτοια θλιβερή ορθογραφία, ανύπαρκτα σημεία στίξης & τονισμού και σύνταξη λέξεων αντίστοιχη με Β’ Δημοτικού, προτείνω να πάρεις το «μάστερ» σου και να… τυλίξεις 2 κιλά μπακαλιάρο από τη λαϊκή – μόνο για αυτό έχει αξία το χαρτί που κατέχεις. Όσο για την «εμπεριστατωμένη» (not!) γεωπολιτική / στρατιωτική ανάλυση που έκανες σε μιάμιση μόλις πρόταση, συναγωνίζεται αυτή των 90χρονων με άνοια στα ΚΑΠΗ…

…βρήκαμε πληκτρολόγιο μπροστά μας κι άντε να πούμε ότι μας έρθει έτσι για να κάνουμε εντύπωση! Ναι;

George_K
Member
Famed Member
George_K

Ότι του φανεί…

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Φιλε φιουριους.Ξεφτιλα ειναι να δημιουργεις προσδοκιες τις οποιες δεν μπορεις να καλυψεις. Τα υπολοιπα που λες για τους κυβερνωντες ηταν,ειναι και θα ειναι αναμενομενα.Αλλωστε στηριξαν την εκλογη τους στην επικοινωνια…μονο…και η μετεπειτα πορεια τους το αποδεικνυει.Και ακομα ετσι λειτουργουν… Η πτηση του πρωθυπουργικου αεροσκαφους απο Ν.Υ για Βοστονη την ιδια μερα που ο πρωθυπουργος πετουσε με πτηση της Αμερικαν στην οικονομικη θεση απο Ν.Υ για Βοστονη μαζι με την συζυγο του για να δει τον γιο του που ειναι φοιτητης στο εκει πανεπιστημιο.Επικοινωνιακα αναδειχθηκε ως πτηση του πρωθυπουργου στην οικονομικη θεση με τα εισιτηρια ως αποδειξη. http://www.ads-b.nl/track.php?AircraftID=4620966&datum=20190928&selectmove= Η πτηση επιστροφης… Read more »

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Κάτι σαν τις πτήσεις κάθε καρακαλτάκας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ψώνια στο Παρίσι δηλαδή.
Συμφωνώ πάντως ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα έπρεπε να εκποιηθεί.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Και πέραν όλων αυτών, ας δούμε και την ουσία:

Η Π.Α. είχε να ανταποκριθεί σε έναν πολύ απαιτητικό Παρμενίωνα αυτές τις ημέρες, πέρα από την υπέρ του δέοντος μεγάλη Τουρκική προκλητικότητα. Η δέσμευση προσωπικού και μέσων ήταν πολεμικού επιπέδου.

Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης προς τους Κύπριους αδερφούς μας η υπέρπτηση μαχητικών της Π.Α., αλλά ας δούμε λίγο και όλη την εικόνα.

STRATOS
Member
STRATOS

Ξέχασες ότι έχει να φυλάξει και τον εναέριο χώρο των σκοπίων!!!!! που να βρεθούν F-16 να πετάξουν στην Κύπρο?..

Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Δε θα φυλάνε μόνο την πόλη των Σκοπίων αλλά όλη τη ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Τη χώρα που μέχρι.πριν λίγο ονομαζόταν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σκέτο και ήταν έτοιμα τα Τουρκικά αεροσκάφη να φυλάνε το εναέριο χώρο της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Tα Σκόπια θα φυλάνε και όλη την περιοχή βορίως της Μακεδονίας ήτοι την κατεχόμενη Βόρειο Μακεδονία,που μέχρι πρότινος ονομάζονταν ΠΓΔΜ ,το οποίο και σου εξήγησα τι σημαίνει. Τα υπόλοιπα περι έλευσης τουρκικών μαχητικών και λοιπά φληναφήματα και πομφόλυγες με τους ομοίους σου .

CKfurious
Member
CKfurious

Σωστός!
Τη Βόρεια monkeydonia θα πετάμε ως φυλακες η στη Κύπρο
Ποιος πετάει τώρα εκεί κάτω?
ouups
sorry spelling mistake Βόρεια Makedonia !
Eimai anorthografos opos gtafei kai o allos me th nekrokefalh parapano!! lol

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Δηλαδή «ουσία» είναι ο Παρμενίωνας για να βγάζουν φωτογραφίες και λόγους πολιτικοί και παπάδες και «συμβολισμός» το να αποδεικνύεις στον Τούρκο ότι η ΠΑ φτάνει Κύπρο όσο και να χτυπιέται;
Μήπως να το βαφτίσουμε και αυτό «άσκηση» και να στείλουμε Κύπρο και ένα C-130 φορτωμένο παπάδες, γαλονάδες και πολιτικούς να κάνουν και αυτοί το κομμάτι τους για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι;

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

https://hellasjournal.com/2019/09/askisi-parmenion-150-kai-pleon-apogeioseis-machitikon-pros-kastelorizo-kai-an-aigaio/

Σοβαρά τώρα; Αυτή την αντίληψη έχετε για την Π.Α.

Δείτε λίγο και μετά μιλήστε, να βγάζουμε συμπεράσματα και να εικάζουμε δεν μας βοηθά στην αλήθεια..

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Αν αυτό καταλαβαίνετε για τον Παρμενίωνα, την Π.Α. και τις Ε.Δ. γενικότερα, λυπάμαι.

Houdini
Member
Active Member
Houdini

Σωστά αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη δραστηριότητα εκ μέρους μας (ειδικά χθές, Β. Αιγαίο..) Η Τουρκική προκλητικότητα που ακούμε αυτές τις μέρες είναι ένα αστείο.
Δεν έχουν να σηκώσουν πάνω απο 20 F-16 και γι’αυτό εστιάζουν σε UAV και ναυτικο.

Η THK είναι Ν Ε Κ Ρ Η εδώ και 4 χρόνια. Φέτος επιχείρησε την 1η ανάνηψη (Anatolian Eagle) και όσοι ξέρουν τα αποτελέσματα της είναι ευπρόσδεκτοι να μας διαφωτίσουν.

Η ΠΑ χαλαρά φτάνει Κύπρο και όπου αλλού θέλει κ μπορεί. Για να το κάνει αυτό όμως χρειάζεται έγκριση από κάποιον.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Είστε σίγουρος; 20 αεροσκάφη που μπαίνουν στο fir μας και παραβιάζουν, βγαίνουν ανεφοδιάζονται στον αέρα και ξανά γυρνάνε ξέρετε τι πονοκέφαλο μπορεί να φέρει στην Π.Α.;
Παρακάτω σας παραθέτω link για μία μέρα από τον Παρμενίων με παραβιάσεις, όσο για το κατά πόσο είναι νεκρή η τουρκική αεροπορία, μακάρι αλλά μην είμαστε τόσο σίγουροι για αυτό..
https://veteranos.gr/misi-ntouzina-tourkika-f-16-ston-aera-eneplakisan-ellinika-machitika/

Houdini
Member
Active Member
Houdini

Εγώ παιδιά ξέρω ο,τι σε ΗΝΙΟΧΟΥΣ σηκώνουμε 80άρες επί 5 μέρες ασταμάτητα. Πόσα σήκωσαν φέτος στην Anatolian Eagle;;

Όταν έχουν 220 F-16 και δεν μπορούν να απογειώσουν πάνω απο 30 επί μια βδόμαδα τότε ναι, η THK είναι σε κωματώδη κατάσταση.

Houdini
Member
Active Member
Houdini

Κίμωνα, το είπες και μόνος σου παραπάνω, 150 απογειώσεις ΕΜΕΙΣ αυτές τις μέρες Βόρειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
6 F-16 και 1 CN-235 μπορούν μεν να κάνουν φασαρία αλλά μέχρι εκεί, άσε που προτιμούν πια τις υπερπτήσεις >20.000 ποδών για να αποφύγουν τις εμπλοκές. Αλλα δεν..

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Νεκρή δεν είναι σε καμία περίπτωση. Αν ρωτήσετε μάχιμο πιλότο της Π.Α. θα σας διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 5-6 χρόνια, ναι, αλλά με 350 εισακτέους στην σχολή αεροπορίας κάθε χρόνο δεν θα αργήσουν να έρθουν σε αντίστοιχα επίπεδα σύντομα.

Το ότι εστιάζουν σε UAV είναι θέμα τεχνολογικής εξέλιξης που λείπει από εδώ.

Εννοείται ότι η Π.Α. φτάνει στην Κύπρο, δεν το συζητάμε αυτό.

Kalchas
Member
Kalchas

Η νεκρή ΤΗΚ βρίσκεται στο Αιγαίο, στην Συρία, στο Ιράκ, εσχάτως και στην Λιβύη (όπου βομβαρδίζει με συμμετοχή-συνδυασμό : drones-δορυφορικών επισκοπήσεων – επίγειων καταδείξεων από ειδικές δυνάμεις κλπ (που για εμάς όλα αυτά μαζί είναι επιστημονική φαντασία), μεταφέρει δυνάμεις με Α400, σε Σομαλία και Κατάρ, κατέρριψε drone προσφάτως όποιου και αν ήταν – δόγμα μπαίνεις πεθαίνεις – και έχει σφυρηλατήσει πνεύμα μαχητικό. Δεν συζητώ για άλλες καταστάσεις. Να σοβαρευτούμε για τις δυνατότητες τους αντιπάλου. Αν τα ίδια μυαλά έχουν και υπηρετούντες στην Π.Α. τότε καληνύχτα….

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Δηλαδή ο Παρμενίων δεν μπορούσε να περιλάβει στο σχεδιασμό μια αποστολή στην Κύπρο;

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Από που προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά «δεν φοβηθηκε»; Γιατί το ότι ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ, προκύπτει από:
1. Τη μη κατάρριψη τουρκικού UAV όταν πετάει κοντά σε ελληνική φρεγάτα https://www.tovima.gr/2019/09/30/politics/entasi-sto-aigaio-tourkiko-drone-pano-apo-ellinika-polemika-ploia/
2. Τη μη αναφορά τουρκικών παραβιάσεων/παραβάσεων στο Αιγαίο στην συνάντηση με Ερντογάν στη ΝΥ https://hellasjournal.com/2019/10/ta-dyo-lathi-toy-mitsotaki-gia-aigaio-kai-kypro-kakos-elpizei-sto-quot-eleos-quot-toy-tagip-erntogan/

Αύτα από τις τελευταιές λίγες ημέρες μόνο.
Φυσικά ισχύουν και για τους προηγούμενους.

Όταν κάτι μοιάζει με κότα και κακαρίζει σαν κότα, ΕΙΝΑΙ κότα. Περιμένετε να εξαντληθεί η τετραετία για να το αποφασίσετε;

Και το «περισσότερο συμβολική παρά πρακτική» ισχύει και για τις τουρκικές παραβιάσεις, δε νομίζετε;

Spirit
Guest
Spirit

Αν ήταν σε διεθνή εναέριο χώρο μπορεί να πετάξει και πάνω από πλοία του στόλου. Οπως αντίστοιχα και εμείς.

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Ναι είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι είχαν τσεκάρει πρώτα. Είναι πολύ σχολαστικοί με κάτι τέτοια για να μη γίνει καμιά παρεξήγηση.
Ίσως βέβαια κ η φρεγάτα του ΠΝ να ήταν σε κίνηση κάτω από το ακίνητο τουρκικο UAV και να προκάλεσε και αυτή λίγο.
Άσε που το UAV ίσως να ήταν σε αποστολή επιτήρησης της λαθρομετανάστευσης, εφαρμόζοντας της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εμείς οι αχάριστοι παρεξηγηθήκαμε κιόλας.

Φυσικά αν είχε μπει σε ελληνικό εναέριο χώρο θα είχε καταρριφθεί άμεσα κατά την πάγια ελληνική τακτική.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Ευχαριστω πρωτος για το ξεκαθαρισμα.Και για τα…

1) “οι πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο για εθιμοτυπικούς λόγους, είναι περισσότερο συμβολική παρά πρακτική.”

2)Η ουσία δεν βρίσκεται στο “φαίνεσθαι”, αλλά στην πραγματική προβολή αεροπορικής -και όχι μόνο- ισχύος στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

τα οποια και αναφερονταν στο σχολιο μου που για καποιο παραξενο λογο κοπηκε αφου τελικως…εχουμε την ιδια οπτικη….με την φραση “Οι πτησεις αυτες ειναι εικονα και οχι ουσια” αν θυμαμαι καλα.

Για τα υπολοιπα θα ηθελα ομως την αποψη σας.

Ευχαριστω και παλι.

teo
Member
teo

Προφανως και η Ελληνικη πλευρα φοβήθηκε τις αντιδρασεις… Στην παρελαση μιας Εθνικης εορτής σαφως και μετραει και το “φαίνεσθαι” γιατι η ιδια η μερα ειναι γεματη συμβολισμους. Συμβολισμους που τους τιμησε η πρηγουμενη κυβερνηση αλλα οχι η τωρινη. Προσπαθω να θυμηθω ποιοι ειπαν “Η Κύπρος κειται μακραν”….. Μεχρι στιγμης εχουμε α) Με το νεο κυμα προσφυγων και τους εκβιασμους του Ερντογαν καποιοι καταλαβαινουν οτι δεν ηταν κανενα προσκλητηριο Τσιπρα που προκαλεσε το μεταναστευτικο αλλα η γεωπολιτικη πραγματικοτητα. β)Η “προδοτικη” συμφωνια των Πρεσπων (οπου επιτελους αναγνωρισαν την σλαβικη τους καταγωγη οι Σλαβο-μακεδονες) εφερε την Ελληνικη ΠΑ να εχει αποστολες air –… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ σωστή η εκτίμηση του αρθρογράφου. Όλοι θα θέλαμε να δούμε Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε άσκηση στην Κύπρο , όπως έγινε με τα Ελληνικά Apache-Chinook τον Οκτ.2018, αλλά μέχρι να επαναληφθεί αυτό (από την σημερινή ηγεσία) και επειδή έχουμε συνηθίσει ήδη στις πολύ ψύχραιμες αντιδράσεις της κυβέρνησης μητσοτάκη-δένδια-παναγιωτόπουλου στις προκλήσεις των τούρκων, ο Καμένος (που τον έχω σκυλοβρίσει μέσα από τον σχολιασμό μου σε αυτό το site) μοιάζει με ΤΙΤΑΝΑ μπροστά στους σημερινούς..

flashg
Member
flashg

Το πρόβλημα μας είναι ότι πλέον υπάρχει διαφορά ισχύος και όσο περνάει ο καιρός αυτή θα μεγαλώνει. Σύντομα θα υπάρξει άνοιγμα της Αμμοχώστου από την Τουρκία και κλέψιμο το Ελληνοκυπριακών περιουσιών με την Ελλάδα να παρακολουθεί και να μην επιβάλει ούτε δασμούς στα Τουρκικά προϊόντα και να κλείνει τα λιμάνια στα Τουρκικά πλοία και τα αεροδρόμια της στα Τουρκικά αεροσκάφοι όπως θα έκανε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της. Πρέπει άμεσα να πάρουμε οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας και να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Μακ
Guest
Μακ

Να διοργανωθεί κοινή άσκηση με Ισραηλινά, Αιγυπτιακά και Γαλλικά αεροσκάφη (από το Σαρλ Ντε Γκωλ) κοντά και πάνω από την Κύπρο, με ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ και προσγείωση για ανεφοδιασμό στην Κύπρο ή/και το Ισραήλ. Αν μάλιστα συνδυαστεί με προσβολή στόχων από μεγάλη απόσταση στη θάλασσα, ακόμα καλύτερα.
Το μήνυμα θα είναι πολύ ισχυρότερο από την όποια παρουσία στην παρέλαση. Δεν είναι κάτι εύκολο, θα θέλει οργανωμένη προσπάθεια για να πειστούν να μετάσχουν όλοι, αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμα και αν πάρει μήνες.

peet14
Member
Active Member
peet14

Επειδή ο συντάκτης αναφέρεται στην ουσία ,μάλλον θα είναι καλό να διατυπωθεί ευκρινώς αν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής προβολής ισχύος από μέρους της Π.Α στη Κύπρο και φυσικά ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να γίνει αυτή η προβολή ισχύος .
Νομίζω πάλι μπερδεύουμε τα δικά μας θέλω ,με αυτά των Κυπρίων .
Αν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε διάθεση να έχει την ουσιαστική στήριξη από μέρους της ελληνικής Π.Α ,ε κάτι θα είχε κάνει τόσες δεκαετίες ….

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Δεν χρειάζεται η Πτήση να προσπαθεί να τετραγωνίση τον κύκλο κάθε φορά που η κυβέρνηση και ο υπουργός άμυνας κάνει μια γκάφα ή χειρίζονται ένα θέμα ως ερασιτέχνες. Το ότι δεν πέταξαν τα μαχητικά στην παρέλαση της Κύπρου ήταν μέγα φάουλ. Τώρα το πόσο σημαντική είναι η παρουσία μαχητικών στην Κύπρο και για το φρόνημα των Κύπριων και για επίδειξη αποφαστικότητας εκ μέρους μας και για την παρουσία μας εκεί δεν νομίζω πως χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τα έχει κάνει σαλάτα όσο και αν αν προσπαθούν επικοινωνιακά να το χειριστούν με τους διάφορους αυλικούς και… Read more »

George74
Member
George74

Aπόντα τα F-16 γιατί ήμαστε κότες…απλή η απάντηση.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

https://mobile.twitter.com/babaktaghvaee/status/1178956072570249216
Η αλήθεια είναι ότι δικός σας αλλοδαπός εξωτερικός συνεργάτης συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση της εκδοχής ότι οι Τούρκοι απείλησαν να αναχαιτίσουν τα Ελληνικά αεροσκάφη…

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Αμα η πτηση τον θεωρει αναξιοπιστο να μας το πει. Ο Babak εχει και μεγαλο ελληνικο κοινο, νομιζω βασικα απο εκει ξεκινησε και ο δικαιος ντορος. Μολις ειδαμε το tweet του. Και τον διαβαζουν κι αλλοι,επικοινωνιακα χασαμε στον υβριδικο πολεμο.. Αλλα και κυριολεκτικα περασαμε το μηνυμα η Κυπρος κειται μακραν.Σε καθε περιπτωση, σεβομαστε τους πιλοτους μας και πιστευουμε στην ΠΑ.Θα μπορουσαν να το διαχειριστουν.

Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Ακόμα ο.Καμμενος μας φταίει μετά από.τοσο καιρό.
Τα ρημάδια τα αντισταθμιστικά τι κάνουν.
Άρα όπως.μας λένε …..όπως κυκλοφορεί πολύ τελευταία στα κυβερνητικά κλιμάκια που τέτοια προστασία ούτε στη Βόρεια Κορέα απ’ τα ΜΜΕ …..
Σημασία έχει η επικοινωνία και.οχι η ουσια

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Συμβολική,συμβολικότατη και μόνο σημασία έχει αυτή η αποστολή και παρ όλα αυτά θα έπρεπε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο απαρεγκλίτως.

Αν είναι δυνατών ενώ το Βόρειο τμήμα-όχι μίας νήσου γενικώς-αλλά του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας-βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή,οι ηγεσίες εν Ελλάδι(η οποία παραμένει εκ των συνθηκών υποτίθεται μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων,ενώ εκ των πραγμάτων έχει εδώ και δεκαετίες αποποιηθεί αυτής της ευθύνης)και εν Κύπρο να νοιάζονται για τα
αισθήματα των κατακτητών.

Βάστα γερά Ερντογάν;

Ήμαρτον.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Η επίσημη Ελληνική θέση όπως είχε εκφραστεί δια του ΥΠΕΞ το 2017, ήταν πως το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν θέλει να είναι (ούτε καμία άλλη χώρα θα πρέπει να είναι) εγγυήτρια δύναμη. Αν αυτό παραμένει επίσημη γραμμή της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και βασίζεται σε συγκεκριμένες επιδιώξεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να δείξει πως λειτουργεί σαν εγγυήτρια δύναμη. Γι’ αυτό και η απουσία στρατιωτικής παρουσίας μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Αν κάποιος θέλει να την ερμηνεύσει ως ένδειξη αδυναμίας ή αδιαφορίας (σκοπίμως ή αφελώς) ,ας το… Read more »

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Εξ ού και το “εκ των πραγμάτων”. Επισήμως η Ελλάς παραμένει εγγυήτρια δύναμις αλλά επειδή ο πολιτισμός και η ανατροφή της το επιτάσσει δεν ασκεί αυτό το δικαίωμα(υποχρέωση;). Δυστυχώς η άξεστη,κακότροπως και αναχρονιστική Τουρκία δεν απεμπολεί το ίδιο δικαίωμα και μάλιστα το επικαλείται συνεχώς προκειμένου να δικαιολογήσει εν μέρει διπλωματικά την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της. Εφόσον η επίσημη,λεκτικά και όχι κατά τις συνθήκες,θέση του Ελληνικού κράτους πως δεν είναι ή δεν θέλει να είναι δύναμη εγγυητής υπερισχύει των συνθηκών,ώς τι παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εν Κύπρο;Για ποίο λόγο συμμετέχει και η Ελλάς στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του κατοχικού προβλήματος:Ως περαστικός… Read more »

ETS
Member
Noble Member
ETS

Δεν ισχυουν οσα ισχυριζεστε αφου στο Sigmalive που μετεδωσε ζωντανα την παρελαση ο εκφωνητης μιλησε περι αναμονης εμφανισης των ελληνικων μαχητικων συνεπως υπηρχε οχι μονο προσδοκια αλλα και ενημερωση περι έλευσης τους. Αρα υπηρχε προγραμματισμος που αναιρεθηκε τελευταια στιγμη με πολιτικη η στρατιωτικη αποφαση η προτροπη.
Τωρα τι θα διαδοσουν τα παπαγαλακια του ΥΠΕΘΑ που θα βγουν μετα το σουσουρο που εγινε μηπως και σωσουν κατι απο το φιασκο δεν αφορα κανεναν.
Αυτα περι καφενειου ειναι εντελως αστοχα και δεν αρμοζουν στο υφος που θελετε να διατηρησετε. .
Αφηστε το οτι δεν βρεχει αλλα μας φτυνουν.

viper3000ad
Member
viper3000ad

Βέβαια είστε το μοναδικό site που γράφει ότι ήταν προγραμματισμένο να περικοπεί η αποστολή. Αυτό δεν ξέρω εάν είναι διαπλοκή, “φαντασιοπληξίες”, “προπαγάνδα” ή “θεωρίες”, αλλά φτάσανε τα Τουρκικά drone να κόβουν βόλτες στην Σκύρο. Συνωμοσία λοιπόν δεν το λες, περισσότερο προς ανικανότητα πάει…

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Πάνο θα λέτε και θα κλαίτε!

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ Γιάννης Παυλίδης,

Έχεις χιούμορ! Ο μΠάνος έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του χειρότερου ΥπΕθΑ στην Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Που αν μου ζητούσες να διάλεγα ποιός είναι ο χειρότερος μεταξύ μΠάνου και Μεϊμαράκη (ο οποίος Μεϊμαράκης δεν είχε αγοράσει ΤΙΠΟΤΑ για τις ένοπλες δυνάμεις – ούτε καν χαρτοπετσέτες για το ΚΨΜ), πιθανότατα να διάλεγα την ασφαλή λύση του Μεϊμαράκη!

Ναι, μΠανο θα λέμε και θα κλαίμε από χαρά που έφυγε και δεν πρόλαβε (στο τσάκ!) να μεταφέρει την ετήσια παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού ως ατραξιον εντός του ΥπΕθΑ.

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Για μενα αυτο δεν ειναι κατι για το οποιο πρεπει να σχολιαστει απο εμας εδω μεσα….Αν ειχανε παει δηλ τι θα αλλαζε;Το θεμα [κ αυτο με απασχολει] ειναι να μπορουν οι Ε.Δ της Ελλαδας να ειναι σε θεση να εχουν ουσιαστικη παρουσια κ αποτροπη στην περιοχη κ ας μην μενουμε σε κινησεις χωρις ουσια.

FTS
Member
FTS

Ναι αλλά εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε ουσιαστική παρουσία και αποτροπή κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Βασικά όχι κάποιοι αλλά οι περισσότεροι.
Το δόγμα του εννιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας Κύπρου είναι μόνο για τις παρελάσεις, τις δηλώσεις πολιτικών, και για τους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Με τόση φόβο που διακατέχει την νέα μας κυβέρνηση από τους αγαπημένους μας γείτονες να περιμένουμε περισσότερα τέτοια, ώσπου να το πάρουμε απόφαση ότι θα πρέπει να τους ζητάμε και την άδεια για να πετάμε από Τανάγρα Μεσολόγγι. Άρε κατακα’ι’μένη Αράχωβα….!

Kapoios
Member
Kapoios

Θλιβερή η προσπάθεια Φαίδωνα…

Οι εθνοπροδότες και εθνομηδενιστές όπως είπες επανέφεραν μετά από 16 μαύρα χρόνια την ΠΑ στους ουρανούς της Κύπρου.

Οι μπατριώτες μακεδονομάχοι Τουρκοφάγοι κλπ την τελευταία στιγμή (όλα τα υπόλοιπα είναι ψεύδη), ακύρωσαν την πτήση κατ εντολή του Σουλτάνου.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο άρθρο-μνημείο είναι το “έπρεπε να υπήρχε παρουσία ελληνικών μαχητικών (και όχι μόνο) στην Κύπρο, αλλά όχι με τον τρόπο που «επιβλήθηκε» από τον κο Καμμένο.”

Ίσως αυτό τελικά δεν βρίσκουν στο ΥΠΕΘΑ. Πως να στείλουν F-16 αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον Καμμένο και τον Τσίπρα…

Απλώς γελοιότητες.

Troxanas
Guest
Troxanas

Η κυβερνηση δειχνει μια ατολμια και φοβικοτητα..ειναι βεβαια στην αρχη,όπως ”μαγκωμενος΄΄ στην αρχη ήταν και ο Τσίπρας απέναντι στον Ερντογαν, ισως στρωσει αργοτερα…Πιο σημαντικο ειναι πιτελους να ενισχυθει άμεσα το Ναυτικο και η Αεροπορία και επιτελους να γινει ένα πλανο στην εγχωρια αμυντικη βιομηχανια με στοχους…Δεν εχουμε στοχους εδω και δεκαετιες!

Και εμείς και οι Κύπριοι πρεέπι αν δουμε σοβαρα το θεμα της αμυνας,αλλιως λιγο-λιγο θα χανουμε όλο και περισσότερα..

Spirit
Guest
Spirit

Η διαχείριση του θέματος είναι σαφώς για κλάματα. Συμβολισμός η υπερπτηση μαχητικών πάνω από την μεγαλόνησο, αλλά επί της ουσίας για το “Θεαθήναι”.

Άλλα είναι τα σοβαρά ζητήματα και ότι αυτό, ζητήματα που έχουν να κάνουν βεβαίως με τον ενιαίο αμυντικό χώρο και την εθνική άμυνα.

Θα θέσω βέβαια και ένα άλλο θέμα, Ένα ατύχημα να γίνει σε τέτοιες αποστάσεις, αποστολή SAR είναι εύκολο να υπάρξει;

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Τη Sar θα την έκανε η Τουρκία. Επιτέλους κάποιος σκέφτηκε ένα από τα αυτονόητα προβλήματα του ζητήματος

George_K
Member
Famed Member
George_K

Με ποιο δικαίωμα θα αναλάβει αποστολή SAR στο Ελληνικό FIR η Τουρκία?
Μπορεί να προσφερθεί να βοηθήσει, μέχρι εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για παραβίαση του ελληνικού FIR και έτσι θα αντιμετωπιστεί.
Όλα τα άλλα είναι ανακρίβειες, καλό είναι να αποφεύγονται.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Στην ουσία της υπόθεσης έχετε δίκιο, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι το ¨κόψιμο” ήταν συνειδητό. Ο όρος “φινλανδοποίηση” θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αντικατασταθεί απο τον όρο “ελληνοποίηση”. Το περιστατικό αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Αφήνω αυτό το διαμαντάκι εδώ ,είχαμε τους σανοπωλητές του Αλ6 ,τώρα έχουμε τους σανοπωλητές του Κυριάκου…https://www.viadiplomacy.gr/poli-sosta-epraxe-i-elliniki-diplomatia-ke-o-prothipourgos-ke-akirosan-tin-ptisi-ton-f-16/?fbclid=IwAR3Ax7MzbzuFeyAs5ecCPsl-kXYn9S1NoKFTEK-Wb0_4Ci-7eUyNaSUs3H0

Kapoios
Member
Kapoios

Η λογοκρισία χτύπησε πάλι…

Επαναλαμβάνω το σχόλιο

Θλιβερή η προσπάθεια Φαίδωνα…

Οι εθνοπροδότες και εθνομηδενιστές όπως είπες επανέφεραν μετά από 16 μαύρα χρόνια την ΠΑ στους ουρανούς της Κύπρου.

Οι μπατριώτες μακεδονομάχοι Τουρκοφάγοι κλπ την τελευταία στιγμή (όλα τα υπόλοιπα είναι ψεύδη), ακύρωσαν την πτήση κατ εντολή του Σουλτάνου.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο άρθρο-μνημείο είναι το “έπρεπε να υπήρχε παρουσία ελληνικών μαχητικών (και όχι μόνο) στην Κύπρο, αλλά όχι με τον τρόπο που «επιβλήθηκε» από τον κο Καμμένο.”

Ίσως αυτό τελικά δεν βρίσκουν στο ΥΠΕΘΑ. Πως να στείλουν F-16 αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον Καμμένο και τον Τσίπρα…

Απλώς γελοιότητες.

Diogenis
Member
Diogenis
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δε θα ανακατευτώ στην συζήτηση επιπέδου Δημοτικού (που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας και FYI μάλλον γι’ αυτό λιγοστεύουν τα ποστ κάποιων που λείπουν πολύ από τη σελίδα — προσωπική άποψη), απλά θέλω να κάνω μια ερώτηση σε όσους διαρρηγνύουν ιμάτια για την απουσία των F-16: Ξαναδείτε λιγάκι αυτή την φωτογραφία (από την αρχή του άρθρου): Φανταστείτε τώρα πως είστε Κύπριος, και τα βλέπετε έτσι να περνούν, και την εν λόγω εικόνα να δημοσιεύεται την επόμενη μέρα. Τι βλέπετε; Δυο 52+, κατάφορτα με δεξαμενές καυσίμου (πέντε) και κανένα όπλο — έστω εκπαιδευτικό βρε αδερφέ. Έκαναν ΕΝΑ (1) και μοναδικό πέρασμα… Read more »

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Ας πάνε φορτωμένα όπλα, ας προσγειωθούν στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και ας επιστρέψουν την επόμενη ημέρα τότε. Όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Εσύ που σχολιάζεις το (όντως χαμηλό από ορισμένους) επίπεδο της συζήτησης και ο ShadowMan που αναρωτιέται αν η ΠΑ έχει δυνατότητα αερομαχίας πάνω από την Κύπρο υποστηρίζετε στα αλήθεια ότι η απουσία της ΠΑ από την Κύπρο οφείλεται σε τεχνικούς/επιχειρησιακούς λόγους και όχι πολιτικούς; Δηλαδή αν είχαμε F-15 ή ιπτάμενα τάνκερ χτες θα είχαμε κάνει 2-3 περάσματα από την παρέλαση και εικονικό βομβαρδισμό κατεχομένων όπως κάνουν οι Τούρκοι πάνω από ελληνικά νησιά; Αυτό έχετε καταλάβει από το κλίμα… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Σχετικά με τη πρώτη σας παράγραφο: τι θα αποδείκνυε μια προσγείωση στη Πάφο, ανεφοδιασμός, και κατόπιν περάσματα για μισή ώρα πάνω από τη παρέλαση;

Για τη 2η: Ναι. ΔΕΝ μπορεί η ελληνική ΠΑ να υπερασπισθεί την Κύπρο, και όλες οι ‘συμβολικές’ ενέργειες προς το αντίθετο είναι στην καλύτερη περίπτωση καραγκιοζιλίκια, προς τέρψιν της Ελλαδικής κοινής γνώμης — και μόνον αυτής, γιατί στη Κύπρο μάλλον το βλέπουν αλλιώς (και γι’ αυτό έγραψα ό,τι έγραψα). Στην χειρότερη περίπτωση είναι ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ της αδυναμίας αυτής.

Για τα υπόλοιπα που γράφετε σέβομαι το περιοδικό και δεν σχολιάζω.

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Η αναφορά στην μεταστάθμευση ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο ήταν η απάντησή μου στο επιχείρημά σου ότι «άοπλα F-16 που μοιάζουν με τάνκερ» δεν αξίζει να πάνε Κύπρο επειδή δεν εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας στους Κύπριους. Σου απαντώ λοιπόν: ας τα στείλουν τότε one-way φορτωμένα όπλα και όχι δεξαμενές, να κάνουν όσα περάσματα θες και να επιστρέψουν την επόμενη όταν και ο τελευταίος Κύπριος αισθάνεται ασφαλής. Ελπίζω να το κατάλαβες γιατί δεν εξηγείται πιο απλά. Το νόημα μιας τέτοιας κίνησης είναι φυσικά συμβολικό και δείχνει σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι ελλαδικές ΕΔ «και θέλουν και μπορούν». Ιστορικά και σε παγκόσμια κλίμακα έτσι… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά: ΠΟΤΕ δεν υπήρξε και ΠΟΤΕ δεν θα υπάρξει “Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα” Ελλάδος-Κύπρου. Η ιδέα για κάτι τέτοιο ήταν αποκύημα της φαντασίας του Αρσένη στα τέλη του ’90, που ενθουσίασε τον κόσμο τόσο που κανένας έκτοτε δεν τόλμησε να πει το προφανές, δηλαδή πως κάτι τέτοιο, με τις σημερινές ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών (αλλά και τις ΕΔ στις καλές μέρες των αρχών του 2000) είναι απλώς αδύνατο. Ακόμα και σήμερα οι στρατιωτικοί μας τρώνε ‘καζούρα’ γι’ αυτή την βλακεία από τους συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ. Πάμε τώρα στο θέμα. Ας πούμε πως όντως πήγαιναν… Read more »

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Nik1 εγω έκανα μια λογικη ερώτηση για να μάθω (είπα οτι δεν γνωρίζω). Και την ερώτηση την έκανα γιατί σε πόσα θέματα εδω μέσα λέμε συνέχεια οτι έπρεπε να είχαμε μαχητικό μεγαλύτερης εμβέλειας για να μπορούμε να πολεμάμε και στη κυπρο ή να πάρουμε δικινητήρια γιατι πρέπει να σκεφτούμε και τη Κυπρο κτλπ. Το έχουν πει ολοι αυτο κατά καιρούς. Και με βαση αυτό ρωτάω λοιπόν μπορεί ενα block52+ να εμπλακεί σε αερομαχία πάνω απο τη κυπρο και να γυρίσει πισω χωρίς να ανεφοδιαστεί στη κυπρο ή οχι? Τωρα πως βγηκε το συμπέρασμα οτι εγώ υποστηρίζω κατι συγκεκριμένο δεν ξέρω….

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Την απάντηση την ξέρεις: δεν μπορεί, εκτός αν ελληνικά μαχητικά μετασταθμεύουν στην Κύπρο όπως σε ελληνικά αεροδρόμια της διασποράς. Θα έπρεπε η Ελλάδα αν ήθελε να ισχύει το ενιαίο αμυντικό δόγμα να είχε φροντίσει να έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης της Κύπρου (ιπτάμενα τανκερ, μαχητικά μεγαλύτερης εμβέλειας). Υπάρχει σαφής αναλογία με την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο και την διαφορά που μπορεί εκείνη να κάνει αν επιτεθεί η Τουρκία. Τα γιουσουφάκια που υποστηρίζουν ότι δεν αξίζει F-16 να πηγαίνουν στην Κύπρο δεν έχουν (ακόμα) ζητήσει κατά αναλογία, αντιστοιχία και συνέπεια και την απόσυρση της ΕΛΔΥΚ. Ντρέπονται ίσως ακόμα, κάποια στιγμή θα… Read more »

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Όμως σε περίοδο σοβαρών επιχειρησεων τα κυπριακά αεροδρόμια τα ξεχνάμε άρα τι νόημα έχει η παρέλαση των φ16 μας? Για το ψυχολογικό της υπόθεσης θα προτιμούσα αποστολή κάποιου άλλου οπλικου συστήματος με καλύτερο όλων μια δυο φρεγάτες με δυνατότητα ΑΑ όταν τις πάρουμε επιτέλους να τις δείχνουν οι κάμερες στο λιμάνι της Κύπρου.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ό,τι του φανεί…

Η ΕΛΔΥΚ μπορεί να πολεμήσει στην Κύπρο; Μπορεί. Άρα γιατί να φύγει;

Το “γιουσουφάκια” που το λες τόσο εύκολα στο επιστρέφω. Κάτσε άνετα στο σύννεφό σου και περίμενε να κατατροπωθούν οι Τουρκαλάδες από το βλοσυρό βλέμμα των στρατιωτών, ναυτικών και πιλότων μας.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Περνά ένα νόημα ότι η ΠΑ μπορεί να είναι στην Κύπρο έστω και έτσι που είναι καλύτερο ότι δεν είναι.
Θα έπρεπε να το είχαμε “κάνει γαργάρα” νωρίτερα κι όχι να ακυρωθεί live την ώρα της παρέλασης
Πόσοι Κύπριοι θα παρατηρούσαν ότι δεν είχαν τα μαχητικά κάποιο όπλο; Λιγότεροι από όσοι θα χαίρονταν που θα τα έβλεπαν.

Kalchas
Member
Kalchas

Αγαπητέ κ.Καραϊσωφίδη, σας παρακολουθώ χρόνια για το τεκμηριωμένο των απόψεων σας και για την πληρότητα των άρθρων σας. Θεωρώ όμως ότι η απουσία Ελληνικών μέσων , αεροπορικών και ναυτικών, γενικώς από την περιοχή (και όχι μόνο για την περίσταση της παρέλασης) έχει να κάνει με την άποψη που είχα εκφράσει και σε παλαιότερη ανάρτηση ότι, οπουδήποτε η μπάλα καίει , οι ένοπλες μας δυνάμεις είναι απούσες από το γήπεδο…και να είστε βέβαιος ότι και η ηγεσία τους (που μονίμως κρύβεται πίσω από παντελόνια και …φουστάνια πολιτικών) ανακουφισμένη ακούει κάθε φορά, ότι δεν θα χρειαστεί να “κατέβουν” στο γήπεδο. Να απολογηθούν… Read more »

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Είμαι ο μόνος που βρήκε λογική την εξήγηση του via diplomacy σε αυτό το ζήτημα?
Επίσης σοβαρά ρωτάω γιατί δεν ξέρω, μπορούμε να κάνουμε αερομαχίες στη Κύπρο χωρίς ανεφοδιασμό από Κύπρο ή άλλη χώρα?

Kapoios
Member
Kapoios

Γιατί δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα το 2017 και το 2018;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Κάναμε αερομαχίες το 2017 και 2018; Ή μήπως κάναμε ένα και μοναδικό πέρασμα (με πέντε δεξαμενές) και πίσω;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πληροφορίες λένε πως τα αεροσκάφη της επίδειξης (το 2017) θα μπορούσαν να πάνε για την παρέλαση χωρίς την κοιλιακή δεξαμενή. Την έβαλαν για λόγους ασφαλείας/ευκολίας (εκτός των Χανίων υπάρχει και το Καστέλλι, στην ανάγκη και η Κάρπαθος). Αν ισχύει αυτό, τότε για την απλή βόλτα είχαν “ρεζέρβα” πες 275 γαλόνια.

Αν λοιπόν μιλάμε για κλειστή αερομαχία με χρήση μετάκαυσης, τότε ας ελπίσουμε να μην έχουν βομβαρδίσει οι Τούρκοι τη Κάρπαθο πριν την επιστροφή των μαχητικών.

Tasos
Member
Tasos

Τα ίδια διλήμματα και μάλιστα ακόμα πιο έντονα είχαν και οι χειριστές των Noratlas to 1974….Ευτυχώς δε σκέφτηκαν με τη δική σου ηττοπάθεια….

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Έγραψα κάπου πως αν διαταχθούν πιλότοι της ΠΑ να πάνε στη Κύπρο θα αρνηθούν; Την πραγματικότητα γράφω. Μπορεί Ελληνικό F-16 ή άλλο μαχητικό να πάει να κάνει CAP στη Κύπρο; Σε καμία περίπτωση. Βομβαρδισμό; Με stand-off ίσως (με πολλούς αστερίσκους). Να προσγειωθεί στη Πάφο μπορεί; Ναι, αν υπάρχει ακόμα το αεροδρόμιο… κι αν δείτε πόσα όπλα εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους αναπτύσσει η ‘Φίλη και Σύμμαχος’ ίσως δείτε τι πιθανότητες υπάρχουν να υπάρχει το αεροδρόμιο (που είναι 50-55 χλμ από την κόκκινη γραμμή). Το πόσο βλακώδης ήταν ως ιδέα το ‘Κοινό Αμυντικό Δόγμα’ Ελλάδας-Κύπρου είναι κάτι που έχει αναλύσει εκτενώς η Π&Δ… Read more »

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

Σπύρο,δέν είναι καινούργιο ότι ψόφησε το ενιαίο δόγμα,αλλά το ερώτημα είναι άλλο,κατά την γνώμη μου,και όχι το ἀν υπάρχει ἣ όχι ληξιαρχική πράξη θανάτου. Το ερώτημα είναι ἂν οφείλει ἡ Ἑλλάδα να χτίσει δυνατότητα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ἑλλάδος-Κύπρου,και όχι απλώς «δόγμα» στα λόγια. Δέν καταλαβαίνω όμως γιατί προσπερνάς το προφανές,ότι δηλαδή πρώτα γίναμε ρόμπα,και μετά αναζητούμε την ηθικοφιλοσοφική τεκμηρίωση της αναγκαιότητος να γίνουμε ρόμπα,ενώ δέν ήταν υποχρεωτικό να γίνουμε ρόμπα,περισσότερο δηλαδή από όσο ήδη είμαστε ρόμπα. Διότι το μεταξύ μας κήρυγμα δέν αποκαθιστά την -νιοστή- απώλεια αξιοπιστίας μας,ούτε απευθύνεται στον Babak Taghvaee και στο κοινό του,ούτε στους αρχιτέκτονες της ρόμπας,τους… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Καλημέρα σας. Σέβομαι πάντα τις απόψεις σας. Αλλά για εμένα προσωπικά το θέαμα των 2 μαχητικών με 5 δεξαμενές, χωρίς όπλα, να κάνουν ένα και μοναδικό πέρασμα και να φεύγουν βιαστικά, μια χαρά ρόμπα είναι. Ομολογία ΜΗ ικανότητας για μάχη είναι. Αν δεν ήταν, θα έμεναν στη περιοχή για άλλο ένα μισάωρο, έστω. (στην περίπτωση του 2017 μάλιστα η αποστολή αποφασίστηκε και οργανώθηκε τόσο ξαφνικά που το ένα F-16 φορούσε την κοιλιακή δεξαμενή του ΖΕΥΣ!) Συμφωνώ απόλυτα πως πρέπει να χτισθεί δυνατότητα ΕΑΧΕΚ, αλλά όχι με ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες, αλλά με σχεδιασμό, εξορθολογισμό δαπανών στις ΕΔ (το ότι μόνο το… Read more »

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

Θα το θέσω όσο πιό λακωνικά γίνεται.
Πότε γίνεσαι περισσότερο ρόμπα;
Όταν
1)Λάμπεις δια της απουσίας σου;
2)Εμφανίζεσαι πάνω από Κύπρο έστω με 5 πρόσθετες δεξαμενές;
3)Όταν ανακοινώνεις εγκαίρως «φέτος δέν έρχομαι»;
4)Όταν στήνεις ολόκληρη Κύπρο στο περίμενε;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Για να απαντήσω όσο λακωνικά μπορώ: και στις τέσσερις περιπτώσεις θα γίνεις ρόμπα στα μάτια κάποιου/ων. Σίγουρα όχι των ίδιων κάθε φορά.

Η μη ενημέρωση/συνεννόηση με το κόσμο στη Κύπρο είναι σαφέστατα αδικαιολόγητο λάθος.

Ioannis_Alimos
Member
Ioannis_Alimos

Να είσαι καλά φίλε! ” Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…”

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Να μας αναχαιτίσουν οι Τούρκοι που;;;; Εντός του δικού μας FIR;;;; Εντός του διεθνούς;;;; Εντός του Κυπριακού;;;; Εμείς θα ήμασταν αυτοί που θα προκαλούσαμε ή οι Τούρκοι που σε αυτή την αναχαίτιση και εγώ δεν ξέρω πόσους διεθνείς κανόνες θα παραβίαζαν;;;;;
Εάν εσείς θέλετε να καταπίνετε ότι σας σερβίρουν αμάσητο είναι δικαίωμα σας,μην προσπαθείτε να μας πείσετε όμως πως έχετε δίκιο…
Υ.Γ. Σοβαρά δηλαδή πιστεύετε οτι θα έρθει εδώ ο Pompeo και θα υπογράψει συμφωνία η οποία θα “εξασφαλίσει” τη χώρα μας για τα επόμενα 50 χρόνια;;;;Ελάτε τώρα ,πείτε μας ότι μας κάνετε πλάκα…

p270
Member
Noble Member
p270

εγώ λοιπόν θα κάνω τις παρακάτω ερωτήσεις σε όσους λένε οτι κακώς δεν πήγαν τα f16 στην παρέλαση τις Κύπρου ας πούμε λοιπόν ότι πηγαίναν ποια η πραγματική προσφορά τους εφοσον σε συνθήκες πολέμου δεν μπορούν να παραμεινουν πάρα ελάχιστα λεπτά στον εναέριο χώρος τις κυπρου ; μήπως θα πρέπει επιτελούς να καταλάβουμε οτι δεν εχουμε τις δυνάμεις να υποστηρίξουμε στρατιωτικά την Κυπρο ; το λέω αυτό γιατί αν υποθέσουμε οτι στέλνουμε δυνάμεις στο νησί θα εχουμε προβλημα σίγουρα σε Ελληνικό έδαφος τι να κάνουμε απλά δεν φτάνουμε για παντού είμαι σίγουρος οτι σε περίπτωση σύρραξης αν εμπλακούμε θα κτυπήσουν… Read more »

Tasos
Member
Tasos

Δηλαδή η συμβολικότητα και ΜΟΝΟ αυτή θα ήταν άχρηστη στη συγκεκριμένη συγκυρία κ. Καραϊωσηφίδη; O Αττίλας 3 είναι ήδη εδώ κι εμείς ασχολούμαστε αν ήταν σωστή η ματαίωση αυτής της πτήσης των ελληνικών αεροσκαφών; Τι μηνύματα στέλνουμε απέναντι; Εσείς (μέσω του ιστολογίου) δεν ήσασταν που γράφατε για το επίτευγμα της πτήσης των Απάτσι στην Κύπρο στα πλαίσια άσκησης; Τόσο αρνητική πράξη θα ήταν η πτήση των ελληνικών F-16 στα πλαίσια της παρέλασης αυτής; Μόνο σε ασκήσεις ή σε πολεμικές αποστολές αυτοκτονίας τύπου Noratlas πρέπει να κατεβαίνουν ελληνικά φτερά προς την Κύπρο; Όσο απαραίτητη είναι η αεροπορική προβολή ισχύος άλλο τόσο… Read more »

Giannis
Guest
Giannis

Καλημέρα σας,
στην Κύπρο πάντως στα δελτία ειδήσεων ο ΥΠΕΘΑ της Κυπρου κος Αγγελίδης μίλησε σαφώς για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην έρθουν τα ελληνικά F16 και τα υπόλοιπα είναι …άλλα λόγια να αγαπιόμαστε….
Επίσης ελέγχθει ότι αναμένονται ελληνικά αεροσκάφη στα πλαίσια άσκησης με την Κ.Δ….ΔΛΔ είπαν…off για την παρέλαση….on για την άσκηση…
Πάντως, πιο συχνά βλέπουμε εδώ ισραηλινά αεροσκάφη, βρετανικά παρά ελληνικά.

Ioannis_Alimos
Member
Ioannis_Alimos

Ωραιότατα! Ενώ εμείς ούτε να τα… δείξουμε δεν θέλουμε (ή δεν μπορούμε) τα F-16, οι άλλοι κατεβαίνουν νωχελικά, μεγαλοπρεπώς και βγάζοντας γλώσσσα, για να τρυπήσουν στο οικόπεδο Νο 7 της ΑΟΖ της Κύπρου. Θα έλθει και η σειρά της δικής μας ΑΟΖ έτσι θαρραλεοι που (δεν) φαινόμαστε…

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Ολη η πραγματικοτητα της χωρας στα σχολια ενος ποστ της Πτησης. Απο την μια οι πολυπληθεις υπερμαχοι της εικονας και απο την αλλη οι ελαχιστοι υπερμαχοι της ουσιας. Με απλα λογακια.Η Κυπρος ειναι μακρια.Ουτε τα μεσα υπαρχουν,ουτε η ικανοτητα,Σε περιπτωση πολεμικης συγκρουσης κανενα αεροπλανο δεν θα παει.Κανενα ελικοπτερο.Ποιος θα τα υπερασπιστει στον δρομο για εκει; Ποση διαφορα θα κανουν οσα φτασουν; Τι θα μεινει εδω για να εγγυηθει την αναλογη Ελληνικη αντιδραση; Γραφει καποιος πως “το …φαίνεσθαι διαμορφώνει ψυχολογία και νοοτροπία νικητή”.Ισως αν εισαι στον μεσαιωνα η απευθυνεσαι σε ηλιθιους που δεν βλεπουν την πραγματικοτητα μπροστα στα ματια τους.Το φαινεσθαι… Read more »

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Είναι κωμικό το πως φάσκεις και αντιφάσκεις σε ένα σου ποστ. Περιγράφεις (σωστά) ότι η Ελλάδα δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να υπερασπιστεί την Κύπρο και να επικρατήσει αν της επιτεθεί η Τουρκία, άρα είναι ουτοπικό/παραπλανητικό να έχει παρουσία σε παρελάσεις. Ως εδώ αυτό που λές έχει μια βάση. (Προφανώς προτείνεις να αποχωρήσει και η ΕΛΔΥΚ, αλλά δεν το λες ξεκάθαρα για λόγους που σίγουρα θα μας εξηγήσεις αργότερα…) Στη συνέχεια προτείνεις η Κύπρος, πληθυσμιακά και οικονομικά το 1% της Τουρκίας, «να βάλει το χέρι στην τσέπη» αν θέλει Άμυνα και αποτροπή!! Μα αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ;;… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Αν απο αυτο που εγραψα καταλαβες αυτα που εγραψες… Με απλα λογακια για να ειναι και μασημενα. 1)Για την ΕΛΔΥΚ εχω προσωπικη γνωση.Δεν θα αναφερθω και δεν θα παμε εκει. 2)Αναφερεις την Ταιβαν.Αυτη βαζει το χερι στην τσεπη. 3)Για την Καστελα εχω επισης προσωπικη αποψη.Και παλι δεν θα αναφερθω.Θα σου πω ομως ενα.Τα ελικοπτερα με τις ενισχυσεις θα πανε στα νησια απο πριν…λιγο πριν…οχι απο μετα οπως εσυ φανταζεσαι.Και αλλο οι ενισχυσεις στα νησια του Αιγαιου και αλλο η Κυπρος και η Καστελα. 4)Στις ασκησεις συμφωνω.Στις παρελασεις διαφωνω. 5)Η συμβολικη παρουσια σημαινει προβολη ισχυος και αποτροπη αν εισαι η Αμερικη… Read more »

Tasos
Member
Tasos

Πάνω στον ορυμαγδό της ηττοπαθούς σκέψης που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τα μέσα και η ικανότητα να προασπίσεις την Κύπρο,αμέλησες να διαβάσεις σωστά, πριν γράψεις βιαστικά σαν κλασσικός νεοέλληνας…Όπως γράφω στο δικό μου σχόλιο προς τον κ.Καραϊωσηφίδη επι λέξει: Όσο απαραίτητη είναι η αεροπορική προβολή ισχύος άλλο τόσο απαραίτητο είναι ΚΑΙ το …φαίνεσθαι! Καταλαβαίνεις τη διαφορά που προσδίδει το ΚΑΙ; Το είχα γράψει και με κεφαλαία για να γίνει κατανοητό ακριβώς επειδή είχα την εντύπωση ότι δεν απευθύνομαι σε ηλίθιους….Άρα ΚΑΙ η προβολή αεροπορικής (και όχι μόνο) ισχύος αλλά ΚΑΙ το να δείξεις πλέον στους απέναντι σε κάθε ευκαιρία ότι… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Δεν πέταξαν ελληνικα αεροσκάφη στην Κυπριακη παρέλαση και οι επαγγελματιες “πατριώτες” και λοιποι “μακεδονομαχοι” του πληκτρολογιου ανεβοκατεβάζουν την πολιτικη ηγεσια δειλους-προδότες-κλπ ομορφους χαρακτηρισμους. Τα ιδια καθολου ψυχραιμα και λογικα “σχολια” ειχαμε και επι της προηγουμενης “προδοτικης” κυβέρνησης. Τελικα ολοι ειναι “προδοτες” πλην μιας πολυ μικρης μερίδας ελληνων που πηραν εργολαβία τον πατριωτισμο.

Τα αμυντικά φόρα έχουν ανάγκη απο ανθρωπους που σκέφτονται με το πάνω κεφάλι και οχι επαγγελματιες πατριώτες και δυστηχώς υπάρχει ελλειμα και εντονα διχαστικη διάθεση.

Χαλαρώστε λιγάκι και δειτε τα πραγματα γι αυτο που ειναι και οχι γι αυτο που φαντάζεστε.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Το σχόλιο μου έπεσε θύμα λογοκρισίας.
Φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος τυχερός.
Κρίμα πάντως για την Πτήση να κόβει σχόλια ευπρεπή μόνο και μόνο επειδή είναι επικριτικά κατά των άστοχων ενεργειών της κυβέρνησης.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

δικο μου σχόλιο παντως δεν εχει κοπεί ποτέ

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πόσα σχόλια έχετε κάνει; Γιατί παραπάνω βλέπω ένα.

ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ
Guest
ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ

Κύριε Καραϊωσηφίδη , σχολίασα το προηγούμενο άρθρο- που απαντά εν μέρει και στις εδώ αιτιάσεις- ως εξής: <> ΤΩΡΑ, σε ότι αφορά τους “ειδικούς του διαδικτυακού καφενείου”, αρχικά κοιταχτείτε στον καθρέπτη πρίν ξεστομίσετε τέτοια λόγια και μάλιστα συλλήβδην. Επιπλέον πληροφορώ και τους άλλους σχολιαστές (1ον) Η Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο σχεδιάστηκε ακριβώς για να υποδέχεται Πολεμικά Αεροσκάφη ακριβώς για να διατρανώσει την απόφαση της (τότε) Ελλάδος, οτι η “Κύπρος δεν κείται μακράν”. Εξ ού και τα ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών. Επομένως όποιος θεωρεί οτι η Κύπρος δεν μπορεί να καλυφθεί από την Ελληνική Π.Α. λόγω απόστασης, κλπ, είναι άσχετος τουλάχιστον.… Read more »

RedDevils
Member
RedDevils

Τα περισσότερα σχόλια προκαλούν θλίψη. “Εθνικός Διχασμός” για τον αν σωστά δεν πηγαν τα F-16 στην Κύπρο. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η συντριβή της ουσίας από τον συμβολισμό. Πολύ σωστά το είπε ο Kaiser για τη δύναμη του συμβόλου και τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Πήγασος
Guest

1.Ο εκφωνητής του καναλιού Sigma, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διαβάζοντας το κείμενο, που προφανώς δίνεται από το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρθηκε στην έλευση των f16.
2. Η παρουσία τους σε παρέλαση, έχει την αξία της. Φυσικά μεγαλύτερη αξία θα είχε η παρουσία τους το 1964 και το 1974,οταν τα τουρκικά μαχητικά αλωνιζαν πάνω από το νησί.

Πήγασος
Guest

1. Ο εκφωνητής του καναλιού Sigma λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση αναφέρθηκε στην έλευση των φ16.
2.Η αρουσια τους στις παρελάσεις δεν είναι εντελώς ανούσια. Φυσικά αξία πολύ μεγαλύτερη θα είχε η παρουσία τους το 1964 και το 1974, οταν η τουρκική αεροπορία αλώνιζε πάνω από το νησί