Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16

34
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η ΠΤΗΣΗ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ την αναβάθμισης των ελληνικών F-16. Ακόμη κι όσοι από εσάς δεν αγοράζουν το περιοδικό, και απλά παρακολουθούν την ιστοσελίδα μας από τον Δεκέμβρη του 2016 (που μετεξελίχθηκε από blog), θα θυμούνται για την επιχειρηματολογία μας, που ουσιαστικά είναι η επιχειρηματολογία της ΠΑ. Ήταν η εποχή που κάποιοι μετρούσαν τους Ρώσους τουρίστες της Χαλκιδικής σαν εκπροσώπους της Sukhoi, και θεωρούσαν πως κάθε ένας από αυτούς έφερνε και βελτιωμένη πρόταση αγοράς Su-35GR.

Κάποιοι άλλοι ανακάλυψαν πως έρχονται τα F-35, το μέλλον είναι ζοφερό, μια χαρά πετάνε τα F-16 της ΠΑ, ας αγοράσουμε τώρα (εδώ και τώρα) F-35 με τα λεφτά του εκσυγχρονισμού. Λογικό ακουγόνταν τότε, απλά κανείς δεν έλεγε πως με αυτά τα λεφτά θα παίρναμε περίπου 5 ή 6 μαχητικά, με το απαραίτητο εξοπλισμό αποστολής, που θα παραδίδονταν κάπου το 2025 ή 2026. Κλασική ελληνική λογική, πετάμε μια ατάκα και την πιστεύουν όσοι την πιστέψουν. Απλά τότε κάποιοι ήλπιζαν πως το πρόγραμμα του F-35 έχει διαφημιστικό budget,  ενώ ο εκσυγχρονισμός είναι τόσο πιεσμένος οικονομικά που μάλλον δεν βγαίνει διαφήμιση…

Φτάσαμε στον εκσυγχρονισμό, με την απολύτως σωστή επιλογή για τα οικονομικά δεδομένα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Σε δέκα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στην διάθεσή της 85 υπερσύγχρονα μαχητικά 4,75 γενιάς με AESA F-16V Block 72, 38 μαχητικά 4ης γενιάς F-16C/D Block 50+ πλαισιωμένα από 24 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2, συν Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος ή/και επιλεγμένες προμήθειες μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Μια δύναμη σύγχρονη, λειτουργική, με πολύ χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης από αυτό που είναι σήμερα, με μεγαλύτερα ποσοστά διαθεσιμότητας λόγω μείωσης πολυτυπίας, και πιλότους που θα προέρχονται από Μοίρα OCU με F-16C/D. Αν δει κάποιος την μεγάλη εικόνα θα καταλάβει πόσο “σοφά” το έχει μελετήσει η ηγεσία της ΠΑ.

Ακόμη κι αν η ΠΑ προχωρήσει όπως είπε και ΥΠΕΘΑ μετά το 2021 σε επιλογή Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, η αγορά του δεν θα σημαίνει πως θα αγοραστούν μεγάλοι αριθμοί

Ας απαντήσουμε μερικά μαργαριτάρια που είδαμε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των F-16, βάζοντας τα πράγματα στην θέση τους…

Ο εκσυγχρονισμός δεν θα προσφέρει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. ΨΕΥΔΕΣ

Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Επίσης ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε διάφορες μικρές ή μεγάλες υπεργολαβίες του προγράμματος. Σημειώνουμε πως με βάση τις πληροφορίες μας θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή και στα διάφορα υποσυστήματα του αεροσκάφους, ακόμη και στο ραντάρ AESA. Η εμπλοκή μεγάλου αριθμού ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16, θα αφήσει μια παρακαταθήκη τεχνογνωσίας που θα βοηθήσει στο μέλλον στην ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου στο Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος (όποιο κι αν είναι αυτό, κι όποτε κι αν επιλεγεί).

Το F-16V δεν θα επηρρεάσει την ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο. ΨΕΥΔΕΣ

Τα έχουμε γράψει και τα έχουμε ξαναγράψει. Η ισορροπία επηρρεάζεται και μάλιστα σημαντικά. Τα τουρκικά F-16C/D είναι υποδεέστερα των ελληνικών, πραγματικά οι πιλότοι μας θα πετούν με τα καλύτερα F-16 στον κόσμο. Οι δυνατότητες του AESA σε συνδυασμό με τον νέο υπολογιστή φέρνουν σε άλλο επίπεδο το αεροσκάφος. Το εξελιγμένο Link 16 θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να έχουν εικόνα της τακτικής κατάστασης χωρίς να ενεργοποιήσουν τα ραντάρ τους, και να πλήττουν στόχους χωρίς να το μάθει ο αντίπαλος. Τον εκσυγχρονισμό τον κάνουμε για να επηρρεάσει την ισορροπία πάνω από το Αιγαίο, δεν τον κάνει η ΠΑ για πλάκα. Τέλος.

Τα F-16V δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα F-35A  της Τουρκίας. ΑΣΧΕΤΟ

Κι εδώ έχουμε γράψει περισσότερα του ενός άρθρα. Επιγραμματικά, αν ρίξουμε ένα F-16V κι ένα F-35A πάνω απο τον Ατλαντικό, το F-35A θα εντοπίσει πρώτο το F-16V και θα κάνει πρώτο την προσπάθεια να το καταρρίψει. Πάνω από το Αιγαίο, που η κατάσταση σε μια σύγκρουση θα είναι “χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα”, τα δεδομένα αλλάζουν. Πολλαπλοί αισθητήρες, ηλεκτρονικός πόλεμος, συστήματα ESM, ατρακτίδια Legion Pods (θεωρούμε πως θα τα δούμε αργά ή γρήγορα στην ΠΑ) και άλλες λύσεις που δεν μπορουμε να τις γνωρίζουμε. Τα 30 F-35A, αν και όταν παραδοθούν, θα αντιμετωπιστούν από την Πολεμική Αεροπορία. Μην θεωρούν κάποιοι πως έχουν όλη την σοφία του Κόσμου και στην Πολεμική Αεροπορία δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η δουλειά των ανθρώπων εκεί δεν είναι απλά να πολεμήσουν αν χρειαστεί, αλλά να νικήσουν.

Οι κακοί Αμερικάνοι δεν μας έδωσαν τα 460 εκ δολάρια. ΨΕΥΔΕΣ

Καθώς τα Αγγλικά είναι αρκετά διαδεδομένη γλώσσα στην Ελλάδα, θα δώσουμε για μια ακόμη φορά το link που φαίνεται η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εδώ. Ανοίξτε το έγγραφο, κάντε ένα search με τον όρο “Greece” και θα μάθετε την αλήθεια. Αν είχαμε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα εντός μήνα, ή πριν τις 22 Απριλίου, τότε τα 460 εκ. δολάρια θα ήταν διαθέσιμα το 2019. Αν τώρα δεν το κάναμε, θα πήγαινε στον επόμενο προϋπολογισμό ή το 2020. Θεωρούμε πως κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε τα χρήματα διαθέσιμα εντός του 2019, καθώς οι 22 του μήνα δεν είναι μακρυά από τις 28 που εγκρίθηκε το πρόγραμμα. Αν όχι, πάλι είναι διαθέσιμα για το 2020. Να λέμε τώρα πως δεν μας βοήθησαν οι ΗΠΑ, ποντάροντας στον Αντιαμερικανισμό για να πάρουμε κλικς, είναι τουλάχιστον αχαριστία. Και για τις ΗΠΑ, αλλά και αυτούς εδώ στην Ελλάδα που το κατάφεραν.

Με τον εκσυγχρονισμό των F-16 απαξιώνουμε τα Mirage 2000. ΨΕΥΔΕΣ

To ακούσαμε κι αυτό. Η αλήθεια είναι πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα απορροφήσει τα περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια για την ΠΑ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ΓΔΑΕΕ δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει σύμβαση FOS για τα Mirage, και μπράβο της. Αν τώρα κάποιοι μιλούν για εκσυγχρονισμό των Mirage 2000EGM/BGM τότε ναι, τα λεφτά δεν φτάνουν. Για το κόστος του εκσυγχρονισμού έχουμε γράψει εδώ. Θα κόστιζε ο εκσυγχρονισμός 17 αεροσκαφών όσο ο εκσυγχρονισμός των 85 F-16V. Θέση της ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ είναι πως πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2.

Δεν αγοράζουμε όπλα και νέα ατρακτίδια για τα F-16. ΑΣΧΕΤΟ

Στην σύμβαση δεν προβλέπονται νέα όπλα και ατρακτίδια. Αλλά όταν θα έχεις τα πρώτα αεροσκάφη σε 3 χρόνια, γιατί να προκαλέσεις κάνοντας άμεσα νέες παραγγελίες και επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό (αν και πιθανολογείται πως θα γίνουν άμεσα παραγγελίες συμπλήρωσης αποθεμάτων); Όπλα χρειάζονται, και μάλιστα άμεσα, αλλιώς θα ρίχνουμε iron bombs με μαχητικά 4,75 γενιάς. Χρειαζόμαστε και ατρακτίδια, Legion Pods και SNIPER XT, είναι κάτι που η ΠΑ το γνωρίζει πολύ καλά, δεν περίμενε πεφωτισμένες ιστοσελίδες να την το πουν. Επίσης τα F-16 που έχουμε δεν είναι άοπλα, έχουν AIM-120C, JSOW κοκ, απλά χρειαζόμαστε και επιπλέον όπλα με νέες δυνατότητες και φυσικά συμπλήρωση των αποθεμάτων. Θεωρούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για επιπλέον IRIS T, AIM-120, JSOW C-1, GBU-38 και άλλα όπλα, που θα κρίνουν μια σύγκρουση στο Αιγαίο. Επίσης πρέπει να αγοραστεί ένα όπλα μεγάλης εμβέλειας (JASSM) για την αντιμετώπιση της απειλής των S-400.

φωτογραφίες: Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
High Risk
Guest
High Risk

Η δήλωση στην αρχή του άρθρου ότι το F16 viper είναι 4.75 γενιάς για κάποιο λόγο μου θύμισε τον Κούγια που όταν τον έλεγαν κοντό απαντούσε ότι έπαιζε center-back Ένα μαχητικό αρχικής γενιάς 3, με rcs 1.2, χωρίς IRST και χωρίς προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας δεν γίνεται 4.75 γενιάς επειδή έβαλε ένα χαμηλής ισχύος AESA και ένα link16 που δεν έχει την δυνατότητα να μεταδώσει δεδομένα από αισθητήρες. Η επιλογή γίνεται αποκλειστικά για λόγους αδράνειας, τα έχουμε ήδη δεκαετίες, τα ξέρουμε καλά, έχουμε ανταλλακτικά που να “μετακομίζουμε” τώρα, άσε που θα δουλέψουν και στην ΕΑΒ… Αν δεν το γεμίζει bakcdoors η… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member

Ρε παιδιά αμαν με αυτο το Gripen.
Οταν το f16 ηταν multyroll το gripen δεν υπήρχε ουτε στα χαρτιά, δεν σημαίνει ότι επειδή οι σουηδοί ανακάλυψαν τώρα τον τροχό, έφτιαξαν και καλύτερο αεροπλάνο απο το f16V.
Άλλωστε εαν το mig 29 δημιουργήθηκε για άμυνα περιοχής, το Gripen φαίνεται σαν να δημιουργήθηκε για άμυνα επιπεδου γειτονιάς.

Αργοναύτης (@arg0nautgr)
Guest

Άλλο ένα σοβαρό άρθρο που αποτυπώνει πλήρως τη κατάσταση ..

akis
Guest
akis

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Παρακαλώ ενημερώστε μας για το τι θα συζητηθεί (πιθανή διεύρυνση συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε θέματα βάσεων και ίσως γιατί όχι εξοπλιστικών).

sotbak
Member

ήρθε η ώρα των ΤΙΚΟ ή Α/Β……οι ΦΡΕΜΜ ήταν καπνός….

Thras
Member
Thras

Από το στόμα σου και στου Θείου Σάμ το αυτί!

sotbak
Member

άντε θείε δόναλδ, τώρα τα χρειαζόμαστε, άντε τώρα είναι η ευκαιρία!!!!

GK_
Member
GK_

Η θέση σας επί της αρχής ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός για τα αεροσκάφη F16 σε μεγάλο βαθμό με βρίσκει σύμφωνο, αλλά εξακολουθώ να έχω διαφορετική άποψη για το «ποιον» και την τελική μορφή που πήρε. Αυτή την διαφορετική θέση ήδη την γνωρίζετε, καθώς την έχω εκφράσει επανειλημμένα μέσα από διαφορετικά σχόλια στο Blog της Π&Δ. Με το παρών, επιθυμώ το ίδιο να εκφράσω κάποιες συμπληρωματικές σκέψεις: Το εν λόγο πρόγραμμα στην αρχική μορφή του το 2005-06 περίπου, είχε άξια 78 εκ $ ΗΠΑ και την μορφή του εκσυγχρονισμού μονό των «Β50» στο πρότυπο των «Β52+» και μάλιστα τότε είχε… Read more »

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

1.1 δισ ΧΩΡΙΣ τα -50.

ariseagle
Member

Θα μπορούσε να είναι και μια παραγγελία HTS για τις μοίρες sead/dead. Φανταστείτε comao με κάποια αεροσκάφη εφοδιασμένα με legion pod, άλλα με sniper και να προπορεύονται αυτά με harm/hts. Βγήκε το comao παγανιά κι όποιον πάρει ο Χάρος, λόγω διασυνδεσιμότητας link 16. Ακόμη τα litening με αναβάθμισή τους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στα block 50+, μετά την απόσυρση των F-4E AUP. Ένα άλλο όπλο που πρέπει να εξετασθεί εκτός αυτών που αναφέρατε είναι και οι βόμβες sdb gbu-39.Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό από πληροφορίες που σιγά σιγά θα βγαίνουν στην δημοσιότητα.

JohnnyB ftw
Guest
JohnnyB ftw

Ευχαριστούμε για την άμεση και καθημερινή ουσιαστική ενημέρωση.
Είστε ένας φάρος γνώσης και διαφάνειας ενάντια σε ένα κατεστημένο ασχετοσύνης που ψαρεύει κλίκς από τον απλό Ελληνα, που δεν γνωρίζει ούτε τα μισά από αυτά που διαβάζει.
Συνεχίστε έτσι!

Manolis
Member
Manolis

Θα διαφωνησω μονο στα ατρακτιδια. Τα SNIPER π.χ. μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν και αμεσα. Τα Litening II τι θα τα κανουμε?

milman
Member
milman

Εκτίμηση για της θέσης εργασίας που δημιουργεί το πρόγραμμα μπορεί να γίνει?

Spirit
Guest
Spirit

E όχι και 4,75 γενιάς οι οχιές το παρατραβήξαμε. Διαφωνώ σε πολλά από όσα αναφέρεται, αλλά αυτό με το προσδιορισμό της γενιάς είναι το σημαντικότερο λάθος κατά την άποψη μου, αν προσδιορίσουμε το F-35 ως 5ης γενιάς. Δηλαδή κατά την άποψη σας το Rafale F4, το EF trance 3+ σε πια γενιά τα τοποθετείτε;

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο άρθρο! Μου άρεσε η παράθεση σε στύλ fact checking site. Μπράβο στους συντάκτες.

SandMan
Guest

Αν οι Τούρκοι δεν παραλάβουν τα F-35 και προχωρήσουν και αυτοί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πως θα επηρεαστεί η ισορροπία δυνάμεων; Ενα ακόμα σενάριο θα μπορούσε να ειναι και το εξής: Αντι για 100 F-35 να αγορασουν λιγότερα π.χ 80 και με τα υπόλοιπα χρηματα να αναβαθμίσουν μερικά F-16.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Μαλλον θα εχεις 170 Τουρκικα ”V” (με μικρο κοστος)-εκτος και αν πανε παλι για μεγαλη μπουκια (μακαρι) και θελησουν να τους βαλους δικης τους κατασκευης AESA-εναντιον 85 Ελληνικων +τα -5.
Καληνυχτα.περιπτωση Λεοπαρντ 2 που παιζεις τα ρεστα σου και αυτοι με λιγα ακομη σε ακυρωνουνε…

Chris
Member
Chris

Για την ώρα να δούμε αν οι Τούρκοι θα ξαναγυρίσουν στο μαντρί. Με κυβερνήτη τον Ερντογάν ίσως αγορές F-35 να μην είναι και τόσο σίγουρες αλλά η αγορά των S-400 πιθανότερη. Και αυτή όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μας λόγω ακτίνας δράσης των πυραύλων. Αν αλλάξει η ηγεσία της γείτονος και αποκτήσει κοσμικό-φιλοδυτικό ηγέτη ίσως η προμήθεια των F-35 γίνει πιό ρεαλιστικόενδεχόμενο. Γενικά οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τα εξοπλιστικά των δύο χωρών.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Το HTS από όσο γνωρίζω δεν αποδεσμεύεται προς εξαγωγή.

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Εχουν γραφεί αρκετά και για το σύστημα αυτοπροστασίας των GR-Viper. Ίσως και εδώ θα ήταν χρήσιμο να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα, ενόψη και της κυοφορούμενης αναβάθμισμένης της απειλής των S400.

aris32
Guest
aris32

τελικα το 85 αεροσκαφος που θα αναβαθμιστει ποιο ειναι ; το καμμενο 52+ ή το αναβαθμισμενο 50 ;;;;

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Λογικο και σωστο να μην μας ενδιαφερει η αντιμετωπιση των τουρκικων Φ-35. Οπως ολα δειχνουν ο Ερντο τελειωνει μετα τις εκλογες και η Τουρκια επανερχεται στην νομιμοτητα και την αγκαλια του ΝΑΤΟ (οχι πως εφυγε ποτε απο κει), οποτε κι εμεις εφοσον πλεον δεν θα υφισταται κινδυνος απο πουθενα πλην Ρωσσιας (Αλβανια-ΠΓΔΜ μελη του ΝΑΤΟ και Κυπρος λειαν συντομως) συνεχιζουμε το δογμα βουτυρο αντι κανονια. Την δεκαετια που ερχεται προβλεπονται τρομακτικες αλλαγες στις ΕΕΔ (μειωσεις οροφων προσωπικου-υλικου, καταργηση θητειας και αλλα πολλα). Για να εχετε μετρο συγκρισης οι ΕΕΔ σε επιπεδο προσωπικου θα φτασουν τις Ολλανδικες. ΑΑΑ και μην ξεχναμε… Read more »