Εικόνες του μελλοντικού κόκπιτ των ελληνικών F-16V στην ΔΕΘ

25
5034

Όποιος επισκεφτεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα έχει την τύχη να δει από κοντά πως (θα) είναι το κόκπιτ των ελληνικών μαχητικών F-16V. Το κόκπιτ των F-16V διαφέρει από αυτό των F-16C/D Block52+Adv, καθώς διαθέτει μια επιπλέον, κεντρική οθόνη, την τρίτη κατά σειρά. H Center Pedestal Display θα έχει βασικό ρόλο στην απεικόνιση των απειλών που αποκαλύπτει το APG-83 SABR, θα μεταφέρει από και προς το αεροσκάφος το Link 16, και θα απεικονίζει τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο προηγμένος υπολογιστής. φέρνοντας πια την ΠΑ στην εποχή του fusion πληροφοριών.

Καθώς τα πρώτα F-16V θα αργήσουν μερικά χρόνια, αλλά κι όταν θα έρθουν δεν θα μπουν αμέσως σε στατική επίδειξη (πχ σε γιορτές της ΠΑ), προτείνουμε στους φίλους της ΠΑ που θα βρεθούν στην ΔΕΘ να επισκεφτούν το περίπτερο, και να προσέξουν αυτή την λεπτομέρεια (ανάμεσα στις άλλες).

Σημειώνουμε πως το βασικότερο πρόβλημα των σύγχρονων μαχητικών, είναι ο τρόπος με τον οποίο “περνούν” την πληροφορία στον χειριστή. Τα πλέον σύγχρονα όλων, το F-35 και το F/A-18XT Block III έχουν μια τεραστίων διαστάσεων οθόνη που αντικαθιστά όλες τις άλλες. Στο F-16, η χωροταξία του κόκπιτ δεν επιτρέπει την τοποθέτηση μιας μονοκόμματης οθόνης, αλλά αυτό δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Άλλωστε και στο F-35, μέρος της οθόνης αφιερώνεται σε ενδείξεις από διάφορους αισθητήρες.

Στην CPD θα εμφανίζονται στο μέλλον και οι εικόνες από το Legion Pod, ή κάποιο άλλο διάδοχο σύστημα που θα μπει σε υπηρεσία ελπίζουμε με την ΠΑ.

Εικόνες: Αλίκη Γιαννικοπούλου για λογαριασμό Π&Δ

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aν από την ΕΑΒ υπάρχει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης 5 αεροπλάνων, των Ρ-3, ας καταλάβει κανείς τι καθυστέρηση θα υπάρξει στην παράδοση 85 αεροπλάνων.
  Εκτίμηση μου πως οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα είναι μεγάλες ως πολύ μεγάλες , όπως μεγάλες ήταν σε αυτό των 36 Φάντομ και των 15 C-130. Σε ότι αφορά τα C-130 η εταιρία ήταν να παραδίδει ένα κάθε 6 μήνες στην Π.Α και τελικά κατάντησε να παραδίδει ένα κάθε 2 χρόνια.
  Σε ότι αφορά πάλι την ΕΑΒ μιλούσα πέρισυ με ένα μηχανικό που μου έκανε παράπονα ότι τους παίρνει για κάθε ώρα υπερωρίας μερικά ευρώ. Αν θυμάμαι καλά όχι πάνω από 3. Και έλεγε πως δεν είναι λεφτά αυτά, πως οι συνάδελφοι του παραιτούνται και μετά πάνε για δουλειά στα Εμιράτα όπου εκεί οι μισθοί είναι υψηλοί. (αν θυμάμαι είπε 8.000 ευρώ ή δολ, τον μήνα) και πως γίνεται συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της ΕΑΒ.

  Σε ότι αφορά τον προσομοιωτή (είναι λάθος ο όρος εξομοιωτής που τον λένε πολλοί) του F-35 που είναι στην ΔΕΘ ρώτησα αν θα τον φέρουν στο AFW στην Τανάγρα και μου απάντησαν αρνητικά από τα κεντρικά της Λόκχιντ. Θα ήταν ευκαιρία να τον δούμε εδώ όσοι δεν μπορούμε να τον δούμε στην ΔΕΘ.

  • Αν αυτές σου φαίνονται καθυστερήσεις άξιες λόγου, αν άκουγες τι καθυστερήσεις υπάρχουν σε αντίστοιχα προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού, όσο αφορά την “Ελληνική Βιομηχανία”, θα πάθαινες έμφραγμα.

  • Δε θα απέκλεια η όλη ιστορία με τα P-3 ως ένα βαθμό τουλάχιστον να έτρεξε και για την ενεργοποίηση της ΕΑΒ για μελλοντικά προγράμματα όπως αυτό των φ16. Όχι πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις βέβαια, θα ήταν πολύ ευχάριστη ανατροπή κάτι τέτοιο

 2. Πάντως σε σχέση πάντα και με παλιότερες προτάσεις της LM αυτή η διάταξη του κόκπιτ και κυριότερα η τοποθέτηση της κεντρικής οθόνης μπορεί να τοποθετηθεί και στα υπάρχοντα Blck-50+/M. Έτσι με τους υπάρχοντες ικανότατους αισθητήρες των υπαρχόντων μαχητικών(APG-78V9) που θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν (π.χ. ατρακτίδια Legion, sniper xr κτλ.). και με βάση την απειλή εξ ανατολών(περίπου 200 ισοδύναμα με τα δικά μας εκσυγχρονισμένα που όμως θα πρέπει να διαμοιραστούν και στα υπόλοιπα σύνορα της τεράστιας τουρκίας) θα έπρεπε να εκσυγχρονιστούν όλα τα μαχητικά απλά σε επίπεδο -Μ κάτι που θα μείωνε το κόστος ακόμα και αν στον εκσυγχρονισμό έμπαιναν και τα “30αρια”. Το ραντάρ aesa θα ήταν ουσιαστικά το ERIEYE και σε συνδυασμό με τα ραντάρ του ΣΑΕ( δηλαδή στο ελληνικό περιβάλλον και με βάση τις δεδομένες απειλές το APG-83 δεν κάνει την διαφορά για να δικαιολογήσει την μείωση των αριθμών ενώ δεν είναι αυτό που θα αντιμετωπίσει τα F-35 όπως έχετε και εσείς πολύ σωστά αναφέρει)που με την χρήση του LINK-16 όπως έχουν τα advanced θα έδινε πλήρη εικόνα στον σχετικά περιορισμένο χώρο του Αιγαίου την ίδια στιγμή που θα είχαμε 155 μαχητικά ομογενοποιημένα σε επίπεδο advanced πλήρως δικτυωμένα, με επέκταση του χρόνου ζωής και για τα παλαιότερα, χωρίς να μειωθούν οι κρίσιμοι αριθμοί, θα είχαν περισσέψει χρήματα και για την προμήθεια κρίσιμων υλικών όπως νέα όπλα και ατρακτίδια σκόπευσης, αναγνώρισης και κάτι πολύ σημαντικό που ακόμα δεν έχει απαντηθεί για τα υπό εκσυγχρονισμό Viper με το πλήρες σύστημα ASPIS ΙΙ( έχει προειδοποιήσει για πιθανότητα μη συζευγμένης λειτουργίας με το νέο AESA που δρα και ως παρεμβολέας- εκτός και αν υπάρχει κάποια νεώτερη εξέλιξη). Τέλος θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα καθώς υπάρχει ήδη τεχνογνωσία στην ΕΑΒ εκτός των δομικών αλλαγών και από το πρόγραμμα του F-16 που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και αποτελούσε το πρότυπο μέχρι και την έκδοση advanced ενώ ίσως περίσσευαν χρήματα και για τον στόλο των mirage προσθέτοντας στην εξίσωση ακόμα 25 μαχητικά -5Mk2 που με βάση το κόστος των ΗΑΕ θα μπορούσαν να φέρουν τους METEOR για ένα σύνολο 180 μαχητικά 3ης γενιάς ενώ θα μπορούσαν να συντηρηθούν απρόσκοπτα και τα παλιότερα mirage με τροποποίηση τους για να φέρουν τους MICA-IR ώστε να να εκτελούν τα καθημερινά καθήκοντα αεράμυνας κατά παραβιάσεων συν τις αποστολές TASMO προσθέτοντας έτσι ακόμα 20 μαχητικά. Ο πρώτος στόχος της ΠΑ θα έπρεπε να είναι η προμήθεια νέου μαχητικού για να αντιμετωπίσει την μελλοντική τουρκική απειλή.

  • Δυστηχως θα συμφωνισω μαζι σου.
   Με αυτο τον τροπο δεν θα εμπαινε για εκσυχρονισμο το πιο συγχρονο μαχητικο της πολεμικης αεροποριας τοσο συντομα( αργουμε να αποφασισουμε βλεπε φαντομ αλλα οταν αποφασιζουμε…)
   και ετσι αφου η πρωτη προτεραιότητα ειναι τα τουρκικα F16 κ βλεπουμε για τα F35 οταν ερθουν οπως ειπε κ ο ΑΓΕΑ θα ειχαμε 150adv+25 M2000-5.
   Δεν νομιζω πως χρειαζονται περισοτερα για τα τουρκικα F16 …
   Ποση οικονομια θα καναμε με αυτο τον τροπο?
   Αυτη η ομοιοτυπια δεν ενδιαφερει κανενα στη ΠΑ?
   Χωρια που λογικα ενα F16 με legion pod Ισως εχει πιο πολλες πιθανοτητες εναντιων των F35 απο οτι ενα F16 με AESA

  • Μην ξυπνησουν μονο αποτομα, οπως αυτοι του ΠΝ, και καταλαβουν οτι πλεον ειναι ανευ αντικειμένου.

  • Σίγουρα μπορεί να ισχύει και αυτό που λες . Απλά ας ελπίσουμε ότι και οι Τούρκοι θα μειώνουν τις οροφές τους και ιδιαίτερα να μην προμηθευτούν ούτε τα 30 F-35 που έχουν ήδη παραγγείλει και θα προστεθούν στα 200 Blck-50+ και 30 Block30 που επίσης εκσυγχρονίζονται οπότε τα όσα ναι μεν Viper αλλά ολιγάριθμα δικά μας F16 και M-2000-5 να δούμε που θα πρωτοπάνε.

 3. Τα 30αρια της αμερικανικής εθνοφρουράς έχουν αποκτήσει center pedestal display της Raytheon στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού τους;

  • Ναι έχει τοποθετηθεί. https://www.flightglobal.com/news/articles/raytheon-wins-f-16-display-upgrade-contract-349264/
   Γενικά τα block 30 της εθνοφρουράς βρίσκονται σε επίπεδο Block-50+ μεσα από συνεχείς αναβαθμίσεις στα πλαίσια του Combat Upgrade Plan Integration Details (CUPID). Έτσι έχουν έγχρωμες οθόνες νέο υπολογιτή αποστολής, φέρουν νέα όπλα ,IFF και ατρακτίδια καθώς και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης

   • Το θεμα δεν ειναι τα απαρτια,Απο αυτα θα εχουμε περισσευμα.
    Καποιοι πιστευουν οτι η δομικη που χρειαζονται κανει ακριβο το ολο επιχειρημα.
    Προφανως οι υπολοιποι που δεν τα αφηνουν να απαξιωθουν θεωρουν οτι η ηλικα δεν παιζει ρολο τελικα.

    • Με βάση το πρόγραμμα που υπογράφηκε συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Απλά με αναφορά τον εξομοιωτή των Viper ήθελα να τονίσω ότι αν το πακέτο ήταν να φτάσουν όλα τα F-16 στο επίπεδο advanced θα είχαμε έναν ικανότατο στόλο χωρίς απαξίωση κανενός μαχητικού και θα περίσσευαν χρήματα για την προμήθεια και των απαραίτητων όπλων και λοιπών συστημάτων(κάτι που τώρα δεν το βλέπουμε να γίνεται καθώς ο εκσυγχρονισμός μόνο έχει απορροφήσει όλα τα κονδύλια χωρίς να έχει απαντηθεί και το ζήτημα του συστήματος αυτοπροστασίας γιατί μιλάμε τότε για ολική εμπλοκή ενώ και τα γαλλικά΄μαχητικά θα μείνουν απλά να περιμένουν την απόσυρσή τους) χωρίς η ΠΑ να βρίσκεται πίσω από τα τουρκικά αντίστοιχα ενώ αν και με την προϋπόθεση ότι θα καλυτερεύσουν τα οικονομικά την δεκαετία του 20 θα μπορούμε εύκολα να τοποθετησουμε ραντάρ aesa καθώς θα είναι ήδη στο επίπεδο advanced αλλά ακόμα και αν δεν πάμε καλύτερα δεν θα έχουμε τεράστιο έλλειμμα μαχητικών που τώρα θα δημιουργηθεί καθώς ουσιαστικά θα μείνουμε με τα Viper και τα 30 advanced( δύο τύποι από το να γίνονταν όλα κοινής διαμόρφωσης). Όσο για το αν η δομική ότι κάνει ακριβό το όλο πρόγραμμα δεν μπορεί να ευσταθεί καθώς τότε ας ξεχάσουμε κάθε μορφή μεταπώλησης καθώς δεν γίνεται μόνο να λάβουν τα νέα απάρτια τα 30αρια αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν δομικά και αν ισχύει τα περί αυξημένου κόστους σημαίνει ότι δύσκολα κάποιος θα το πληρώσει. Πιστεύω όταν χώρα όπως η Ρουμανία προμηθεύεται εκσυγχρονισμένα F-16AM το2016 δείχνει ότι τα 30αρια είχαν ακόμα ζωή. Μόνη ελπίδα η ΠΑ να έχει τις πειστικές απαντήσεις για την επίλυση του επερχόμενου προβλήματος.

     • η αληθεια ειναι οτι το σκεπτικο σου εχει αρκετα θετικα σημεια . Αλλα 1) το ολο ζητημα του εκσυχρονισμου δεν ειναι το ρανταρ αλλα το υπολογιστης του αεροσκαφους . 2) ο εκσυχρονισμος των παλιων προυποθετει αρκετες εργασιες που στα νεωτερα δεν απαιτουνται ( ειμαι υπερασπιστης της θεσης του εκσυχρονισμου ολου του στολου των φ16) 3) τα παλαιοτερα ρανταρ το προβλημα τους ηταν τα κινητα μερη των σερβομηχανισμων που απαιτουσαν ωρες συντηρησης οποτε αρκετα αεροπλανα καθηλωνονταν εξαιτιας του ρανταρ με το ΑΕΣΑ αυτο δεν απαιτειται οποτε εχεις λιγοτερους χρονους συντηρησης και περισσοτερες ωρες πτησης . + οτι δεν χρειαζεται πλεον να αλλαζει απο ΑΑ mode σε AG mode το ρανταρ και το αντιθετο . ολα παιζουν μαζι . μονο μειον σε ολη την αναβαθμιση η απουσια αισθητηρα IRST εστω και σαν ατρακτιδιο . ΥΓ η δομικη αναβαθμιση δεν ανεβαζει το κοστος παρα ανεβαζει ιδιαιτερα στα παλιοτερα μπλοκ το χρονο αναβαθμισης του στολου γιατι το καθε ενα θα χρειαστει διαφορετικους χρονους και αυτο δεν μπορουμε να το γνωριζουμε εκ τον προτερων

 4. Επισκέφτηκα τη ΔΕΘ, πριν από δύο ημέρες, καθώς άκουσα πως εκτίθενται οι προσομοιωτές των F35 και F16V. Στο αμερικανικό περίπτερο με ενημέρωσαν πως ο προσομοιωτής του F35 δεν είναι προσβάσιμος, για το κοινό και πως μπορώ να δω τον αντίστοιχο του F16V, στο περίπτερο των ενόπλων δυνάμεων. Στον προσομοιωτή του F16V πέρα από των έγχρωμο κύριο της φωτογραφίας του άρθρου, εργαζόμενο προφανώς της Lockheed Martin, υπήρχε και ένας πιλότος, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας. Είχα μία ενδιαφέρουσα, νομίζω συζήτηση, με τον ευγενικό προστάτη της πατρίδας μας. Σας παραθέτω τη συζήτηση.

  Καλησπέρα, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;

  Παρακαλώ.

  Γνωρίζετε εάν η ΠΑ θα προμηθευτεί, στα πλαίσια της αναβάθμισης, κάποιο σύστημα IRST για παθητικό εντοπισμό;

  Όχι δε γνωρίζω κάτι σχετικό, γιατί δεν έχω διαβάσει τη σύμβαση.

  Γνωρίζετε ποια είναι η απόσταση εντοπισμού του αισθητήρα IRST, από τη διαβαθμισμένη ενημέρωση, που έκανε η Lockheed Martin σε στελέχη της ΠΑ;

  ‘Όχι δε γνωρίζω.

  Με το AESA θα βλέπετε το F35 σε λιγότερο από 30km, έτσι δεν είναι;

  Ναι, πράγματι έτσι είναι.

  Τότε γιατί προχωρήσαμε στην αναβάθμιση αυτή;

  Γιατί η Τουρκία έχει F16 περισσότερο αναβαθμισμένα από τα δικά μας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

  Ναι τα F16 CCIP, αλλά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων, τα μαχητικά του πρώτου πλήγματος θα είναι τα F35, πως θα αντιμετωπίσετε;

  Εεεεε… μπορεί να μην παραδοθούν.

  Τι θα γίνει εάν πάρει stealth αεροσκάφος από άλλη πηγή;

  Εεεεε…. η τουρκική οικονομία δεν πάει τόσο καλά τώρα τελευταία, θα δούμε…

  Ένας κύριος από πίσω πετάχτηκε και δήλωσε με σιγουριά

  Δε θα πάρει τα F35, κλείδωσε στο παρασκήνιο!

  Η συζήτηση με το φίλο μας, τον πιλότο, τελείωσε σε αυτό το σημείο, εξάλλου δεν φταίει αυτός. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να του παριστάνω τον έξυπνο, σε τελική ανάλυση ο ίδιος θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ εγώ θα παρακολουθώ τις εξελίξεις, από την άνεση του καναπέ μου.

  Θέλω μόνο να επισημάνω πως το PIRATE του Eurofighter έχει εμβέλεια αποκάλυψης τα 50Km (ναι το αντιλαμβάνομαι σε ιδανικές συνθήκες, ανάλογα με την υγρασία). Όμως ο αισθητήρας Legion Pod της Lockheed Martin είναι μεταγενέστερος τεχνολογικά, ώστε να έχει μεγαλύτερες εμβέλειες αποκάλυψης.

  Ας μην ξεχνάμε πως ένα ανάλογο πρόβλημα, αντιμετωπίζει το αμερικανικό ναυτικό (USN) με τα αεροσκάφη Super Hornet F-18 στον ειρηνικό ωκεανό, όπου θα παιχτεί το παιχνίδι της παγκόσμιας ηγεμονίας, στον 21ο αιώνα. Η είσοδος σε υπηρεσία των κινεζικών stealth J-20 θα απαξιώσει την κολοσσιαία επένδυση του USN στα Super Hornet F-18 και μέχρι την έλευση των F-35C στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, θα δημιουργηθεί ανισορροπία ισχύος. Το USN θεωρεί πως το ραντάρ AESA δεν μπορεί να δει έγκαιρα τα stealth αεροσκάφη της Κίνας και για να τα αντιμετωπίσει, επενδύει σε αισθητήρα IRST, ως ενδιάμεση λύση, καθώς θεωρεί, πως αποτελεσματικά το stealth, αντιμετωπίζεται μόνο με stealth…

  • Ακριβώς αυτό ήθελα να τονίσω ότι τα συστήματα που θα πρέπει να είχε ο στόλος μας είναι ατρακτίδια irst και δίκτυο βασισμένο στο link-16 και θα τα είχε σε κρίσιμη μάζα δηλαδή συστήματα εύκολα να τοποθετηθούν στα advanced και να περιμένουμε τις εξελίξεις για τα τουρκικά F-35 ώστε αν είναι να “απαντήσουμε” σε αυτή την απειλή. Η έκδοση Viper δεν πιστεύω θα δικαιολογήσει τα χρήματά της, και για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα όλα τα F-16 σε Blck70/72 αλλά συζητάμε με βάση τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η συμφωνία.

  • *Γνωρίζετε ποια είναι η απόσταση εντοπισμού του αισθητήρα IRST, από τη **διαβαθμισμένη** ενημέρωση, που έκανε η Lockheed Martin σε στελέχη της ΠΑ;*

   Ειλικρινά τώρα, εδώ τι απάντηση θα περίμενε κανένας στο πλαίσιο μιας έκθεσης ανοιχτής για το κοινό;

 5. Οπως πυραυλους αερος-αερος μακρας ακτινας ανω των 100 χμ και pods στοχευσης οπως Sniper κτλ. που θα κανουν τα μαχητικα ασυναγωνιστα. Την επομενη δεκαετια ο στολος θα αποτελειται απο:
  25-30 f-35
  85 f-16V
  38 f-16 block 50+ Advanced (αναβαθμισμενα απο τα απαρτια) και
  25 Mirage 2000-5
  Τα πρωτα 110-115 θα ειναι μαχητικα πρωτης γραμμης/ κρουσης και τα υπολοιπα 63 βομβαρδισμου.

    • ΑΝ εχεις τα λεφτα να τους αγορασεις ΚΑΙ ΑΝ σ αφησουν οι Αμερικανοι, γιατι εισαι ενα μικρο παιδι που ρωτας παντα τους μεγαλους! Επιπλεον εχει λεφτα μονο για τυροπιτα στο σχολειο – εχεις μονο 2-3 δις να δωσεις σε εξοπλιστικα καθε 10 χρονια- γι αυτο δεν καταλαβαινω τι δεν καταλαβες?
     ΥΓ Και 1000 μαχητικα να σου χαρισει ο μπαμπας σου, αν ΔΕΝ θελουν οι Αμερικανοι ΔΕΝ μπορεις να κερδισεις ενα πολεμο ακομα και εναντιον των Σκοπιων! Καλα ακουσες!

Comments are closed.