ΠΑ: Πότε θα μπούν σε υπηρεσία τα πρώτα F-16V

42
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων νωρίτερα σήμερα ας εξετάσουμε την παράμετρο της διάρκειας υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 ως συνάρτηση των εγχώριων δυνατοτήτων της ΕΑΒ και της υπόλοιπης αμυντικής βιομηχανίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος, αλλά και της δυνατότητας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) να διαθέτει για τους σκοπούς της αναβάθμισης μεγάλου αριθμού μαχητικών εκτός υπηρεσίας. Εκτιμάται ότι η διάρκεια υλοποίησης της αναβάθμισης 80-90 αεροσκαφών θα είναι περίπου 6-8 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης θα απαιτηθούν δύο περίπου χρόνια για τη μηχανολογική ανάπτυξη (engineering development) του ελληνικού προτύπου, με τροποποίηση του «μοντέλου» που υφίσταται ήδη για άλλους πελάτες F-16V (Ταϊβάν, Ν. Κορέας). Ένας επιπλέον χρόνος θα χρειαστεί για δοκιμές σε εργαστήριο αλλά και εν πτήση στο αεροσκάφος που θα δημιουργηθεί ως κοινό πρότυπο και θα μεταβεί στις ΗΠΑ, αν και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα και η τροποποίηση των πρώτων ελληνικών Viper.

Πρέπει να τονισθεί ότι πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ. Έτσι, τα πρώτα από τα F-16V θα παραδοθούν τέσσερα περίπου χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης με ρυθμό 12-15 αεροπλάνα τον χρόνο.

Οι επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό

Κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αφορά την Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ) που θα προέλθει τόσο από εργασίες στη γραμμή τροποποίησης της ελληνικών μαχητικών στην ΕΑΒ όσο και από υποκατασκευές απαρτίων από ελληνικές εταιρείες.

Η Lockheed Martin και οι συνεργάτες της έχουν υποβάλει ήδη σχετικό κατάλογο, ο οποίος έχει εμπλουτιστεί και με άλλες συμμετοχές. Ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ΕΠΑ (και στο οποίο υπάρχει πικρή εμπειρία από το παρελθόν) αφορά τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν σε υποδομές.

Ειδικά για την ΕΑΒ μείζον ζήτημα θα είναι η επάρκεια ειδικευμένου προσωπικού, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν έως και 400 άτομα που θα εργαστούν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα για διάστημα 8 ετών.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θεωρητικά θα έπρεπε να διαθέτει τόσο υποδομές όσο και προσωπικό με εμπειρία από το πρόγραμμα CCIP, που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της για λογαριασμό της USAFΕ έως και τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Λόγω όμως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει έκτοτε μεγάλο μέρος του ειδικευμένου προσωπικού έχει αποχωρήσει και άλλο προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται αντικατάστασή του με προσλήψεις σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, διαδικασία όμως που σκοντάφτει σήμερα στους περιορισμούς που ισχύουν στον δημόσιο τομέα.

Η δομή του Προγράμματος

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της προμήθειας των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτούνται οι παρακάτω φάσεις:

 • Σχεδίαση και ανάπτυξη της επιθυμητής τροποποίησης από την κατασκευάστρια εταιρεία.
 • Αγορά των επί μέρους απαιτούμενων ηλεκτρονικών συσκευών (LRUs: Line Replaceable Units) π.χ. Radar, Mission Computer, Radios, e.t.c.
 • Διασύνδεση και ολοκλήρωση (integration) των επί μέρους συστημάτων σε εργαστηριακό επίπεδο.
 • Ολοκλήρωση του λογισμικού που απαιτείται για την λειτουργία και επικοινωνία των νέων συστημάτων στην πλατφόρμα των ελληνικών F-16.
 • Παραλαβή και αποσυναρμολόγηση αεροσκαφών από ΕΑΒ (Ελλάδα) υπό την τεχνική εποπτεία της Lockheed Martin.
 • Αφαίρεση των υπό αντικατάσταση συσκευών / συστημάτων και εγκατάσταση των νέων.
 • Eγκατάσταση των νέων συστημάτων, και λογισμικού.
 • Ικανοποίηση και επανόρθωση οιονδήποτε τακτικών και έκτακτων εργασιών συντήρησης, επισκευής εργοστασιακού επιπέδου.
 • Επίγειοι και πτητικοί έλεγχοι.
 • Παράδοση αεροσκαφών στην ΠΑ.

 

Δυνητική ευκαιρία ανάπτυξης και για την ΕΑΒ

Για την ΕΑΒ και πιθανότατα και άλλες ελληνικές βιομηχανίες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα, εκτός από το προφανές όφελος θα προκύψουν και άλλες ευκαιρίες περαιτέρω υλοποίησης έργου.

Μία από αυτές αφορά την αναβάθμιση των ελληνικών F-16C/D Block 50 μέσω προσπορισμού απαρτίων από το κύριο πρόγραμμα. Όπως έχουμε ήδη γράψει, αν και αυτό αποτελεί πρόθεση της ΠΑ, δεν καλύπτεται από την προτεινόμενη τωρινή σύμβαση, και αν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει άλλο παράλληλο πρόγραμμα στο μέλλον.

Η ΕΑΒ όμως με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του F-16V GR προσβλέπει και στην πιθανότητα ανάληψης ανάλογου έργου και σε προγράμματα άλλων αεροποριών, σε αντιστοιχία με το CCIP που υλοποιήθηκε για την USAFE.

Μπορεί έτσι να διεκδικήσει (αν και σε καθαρά εμπορική ανταγωνιστική βάση και όχι με κάποια μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων) την υλοποίηση κάποιων εξ αυτών των προγραμμάτων στις εγκαταστάσεις της.

Αυτη τη στιγμή άλλωστε η Lockheed Martin είναι ιδιαίτερα δραστήρια αναζητώντας πελάτες για αναβαθμίσεις παλαιότερων F-16 και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ συζητά για ανάλογο πρόγραμμα και με το Μαρόκο. Επιπλέον, διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων και κάποιων της Βαλκανικής, επιδιώκουν την αγορά μεταχειρισμένων Fighting Falcon που ίσως απαιτήσουν κάποιο επίπεδο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού (όχι απαραίτητα στο επίπεδο F-16V) σε εγκαταστάσεις που δεν υπάρχουν σε αυτές.

Στο μεταξύ η EAB συνεχίζει να παράγει μεγάλα συγκροτήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων συμπαραγωγής με τη Lockheed Martin τόσο για τα F-16 όσο και τα C-130J.

Η παραγωγή του Fighting Falcon συνεχίζεται στη Νότια Καρολίνα μετά την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους από τα εργοστάσια στο Fort Worth του Τέξας και τη μεταφορά της γραμμής συναρμολόγησης στο Γρήνβιλ προκειμένου να απελευθερωθούν παραγωγικές υποδομές για το F-35.

Από εκεί θα προέλθουν τα νέα F-16V του Μπαχρέιν αλλά και οποιαδήποτε αεροσκάφη νέας παραγγελίας που θα εξασφαλιστεί στο μέλλον, στα οποία η ΕΑΒ μπορεί να έχει συμμετοχή.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η επιλογή του F-16 Block 70 από την Ινδία, δυνητικό πρόγραμμα στο οποίο προτείνεται η σύσταση εγχώριας γραμμής συναρμολόγησης με ινδική προστιθέμενη αξία, αλλά μεγάλα συγκροτήματα θα προέλθουν πιθανότατα από τους υφιστάμενους συνεργάτες της LM σε προγράμματα συμπαραγωγής και εφόσον παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Φαίδων Καραϊωσηφίδης, επιπλέον στοιχεία Α. Λεονταρίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Οι χρόνοι παράδοσης..απελπιστικά μεγάλοι.
Η δε συμμετοχή της ΕΑΒ δίχως τη διαρκή επίβλέψη αμερικανών κρίνεται τουλάχιστον επισφαλής.
Εν τέλει δεν μάθαμε αν θα πιστοποιηθούν όπλα,,,

sotbak
Member
sotbak

δύσκολα τα πράγματα σύντροφε…..

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

η ΕΑΒ αν το δούμε ψυχρά ήταν από την αρχή μια τροχοπέδη και ένας κουβάς που έριχνε μέσα χρήματα η ΠΑ , τροχοπέδη γιατί λόγω για να το παριστάνουμε ότι έχουμε αεροπορική βιομηχανία αμελήθηκαν ηθελημένα οι ήδη υπάρχουσες υποδομές όπως το ΚΕΑ και το ΚΕΑ Α/Κ όπου πολύ φθηνότερα θα μπορούσαν να γίνονται εργασίες συντήρησης πολλών Α/Φ και απαρτίων που τώρα δίνονται στην ΕΑΒ , πόσα Ε/Π είναι μέσα και από πότε ? πόσα C-130 ? πόσα F-4 ? πόσοι Α/Κ από Huey ? η απόδοση ενός τόσο εκτεταμένου προγράμματος στην σημερινή ΕΑΒ είναι υπογραφή συμβολαίου αποτυχίας εκτός και αν… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

για να καταλαβω η αεροπορια το 2025 θα εχει μονο 80 φ-16? αν υποθεσουμε οτι τα β30 τα β50 τα μιραζ και τα φαντομ πανε για τενεκε? και θελλουμε να αποτρεψουμε και την τουρκια? κλαφτα!

Em.Ti
Member
Em.Ti

Ξεχνάτε τα M2000-5, ενώ τα Blk50 δεν θα θεωρούνται για πέταμα, ακόμα έστω. Τέλος, τα EGM/BGM μάλλον θα αποσυρθούν λίγο αργότερα από τα Blk30.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Το παρον και το μελλον ειναι τα α/φη 5ης γενιας και τα ucav…
Αλλα δυστυχως…τα’παμε παραπανω…

Κωστας Phantom Phixer
Guest
Κωστας Phantom Phixer

Πως ακριβώς μετράμε τον “ρυθμό 12-15 α/φων τον χρόνο”; Όπως και να έχει, είσαστε υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις σας. Ακόμη και εάν αρχίσει να μετράει ο χρόνος από την στιγμή που θα προσγειωθεί το 1ο α/φος στο Schimatari Int’l airport (και οχι απο τοτε που θα φύγει για έξω το πρωτότυπο ή από την εκταμίευση της προκαταβολής) αποκλείεται να παραδοθούν 12 α/φη στο “έτος 1”. Αυτός ο ρυθμός θα επιτευχθεί (ΑΝ επιτευχθεί) πολύ αργότερα. Και όλα αυτά χωρίς τα συνηθισμένα παρατράγουδα άρνησης παραλαβής των α/φων από την ΠΑ λόγω ασυμφωνίας μεταξύ συμφωνηθέντων προδιαγραφών και παραδοτέου προϊόντος… Λέτε να το βάλουμε… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Kαι στο απευκταιο σεναριο που-περιγραφει ο συγγραφεας του αρθρου-αναλαβει η ΕΑΒ αναβαθμιση α/φων αλλης αεροποριας,το γυαλι θα το πληρωσει η ΠΑ της οποιας οι παραδοσεις θα πανε πισω προκειμενου η ΕΑΒ να ανταπεξελθει στο αναληφθεν εργο….
ΕΦΙΑΛΤΗΣ…
Παμε με 109 α/φη το 2028 (84 F-16V+25 M2000-5),
Tα -50 στην απεξω σιγα-σιγα.
ΤΡΑΓΙΚΟ
Να το κλεισουμε το μαγαζι…

Zodiac
Guest
Zodiac

Oυτε για όπλα μάθαμε ούτε σκοπευτικά και προς θεού ουτε λόγος για πηγαίο κώδικα …. !!!!

Em.Ti
Member
Em.Ti

Αν με τα σκοπευτικά εννοείτε σκοπευτικά επί κράνους, υπήρχε στη LOR πρόβλεψη για αποδέσμευση στο σύνολο των υπό εκσυγχονισμό α/φων. Είναι άγνωστο το πόσα θα πάρουμε τελικά, αλλά λογικά θα πάρουμε μόνο για τα Blk52.

NickKoliopoulos
Member
NickKoliopoulos

Γνωρίζουμε αν τα εκσυγχρονισμένα F-16V θα μπορούν να χρησιμοποιούν πυραύλους όπως οι IRIS-T και οι Stunner, αν και όποτε αποκτηθούν οι τελευταίοι σαν απάντηση για τους τελευταίας γενιάς AMRAAM (C8 ή D) που παρήγγειλε πρόσφατα η Τουρκία? Θα μπορούσε ο τελευταίος πύραυλος να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο αέρος αέρος, σε ρόλο εδάφους αέρος (εκσυγχρονισμός Patriot) και σε ρόλο θαλάσσης αέρος (εκσυγχρονισμός MEKO, νέες φρεγάτες) ? Θα είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα κοινό απόθεμα από πυραύλους τέτοιας κατηγορίας και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, διευκολύνοντας παραγγελίες – συμπαραγωγή και διαχείριση των συστημάτων αυτών??

p270
Member
p270

όταν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα που όπως το βλέπω θα αργήσει θα εχουμε μεγάλο έλλειμμα,αλήθεια πως θα το καλύψουμε αυτό ;

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

“περιορισμούς που ισχύουν στον δημόσιο τομέα”

Μήπως να το δούμε ως ευκαιρία, να αλλάξει η μορφή ιδιοκτησίας της ΕΑΒ και να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική στις προσλήψεις και στη διεκδίκηση νέων έργων.

Kostas
Member
Kostas

νομιζω οτι υπαρχει ενα λαθος αναγραμματισμου στο κείμενο της ανάρτησης.

Νομιζω πως αντι του λανθασμένου
« Εκτιμάται ότι η διάρκεια υλοποίησης της αναβάθμισης 80-90 αεροσκαφών θα είναι περίπου 6-8 χρόνια»

επρεπε να γραφει

« Εκτιμάται ότι η διάρκεια υλοποίησης της αναβάθμισης 6-8 αεροσκαφών θα είναι περίπου 80-90 χρόνια»

βλέπετε στην αναβάθμιση εμπλέκεται η ΕΑΒ

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!

Νείλος
Guest
Νείλος

Το χρονικό χάσμα που ανοίγεται από την υπογραφή μέχρι τις (υπερ)αισιόδοξες προβλέψεις για παράδοση της πρώτης παρτίδας, προσφέρει στην φίλη και γείτονα Τουρκία όχι απλά “παράθυρο ευκαιρίας” αλλά ολόκληρη μπαλκονόπορτα τέντα ανοιγμένη…

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Το πρωτο Φ16V θα παραδοθεί το 2018+4=2022 όταν το αορατοΦ35 θα κοστιζει 80μιλς και θαχει στρωσει τη δουλεια (τελευταια Red Flag 20 / 1 καταριψεις ).
Αρα 116 μογγολικα Φ35 για να τα καψουμε θα χρειασθούμε 116χ20= 2320 Φ16/μιραζ/σουκχοι/μινγκ κλπ παληατζουρες.

George
Member
George

Φαινόταν από την αρχή το λάθος κι όσο περνάει ο χρόνος γίνεται όλο και πιο εμφανές. Κάποιο νόημα θα είχε αυτό που είχε σκεφτεί η ΠΑ στην αρχή. Όλα F-16V (εκτός από -30άρια) με τα ούλα τους. Κάποιο γιατί μετά την αγορά των F-35 από την TAF δεν έχει. Από εκεί και πέρα με τα λεφτά που της έδωσαν της ΠΑ θα έπρεπε να πάει σε αναβάθμιση των -50αριων σε Adv, να προσθέσει μόνο link-16 στα 50+ και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί με τα απάρτια στα -30άρια. Τώρα θα κάνει -V μόνο τα 50+ με αβαρίες και θα τα… Read more »

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Συμφωνω σε αρκετα …viper θα γινουν οπως ολα δειχνουν τα 52+ και 52+advanced… Η ουσια ειναι οτι οι απεναντι θα εχουν αεροσκαφη 5ης γενιας και εμεις 4ης… Οταν μας προτεινε η Locheed Martin να συμμετασχουμε και εμεις στο προγραμμα…τα “σαϊνια” μας θελαν Εurofighter… Φαντασου στα Ιμια πριν χρονια …οταν οι Τουρκοι ειχαν f-16 …εμεις να’χαμε f-4 ! Και αν (οπως ολα δεχνουν) παρουν και τους S400… σε λιγα χρονια με f-35 και τους S400 …στο Αιγαιο δεν θα πεταει ουτε ελληνικο κουνουπι…! Υ.Γ. Ειναι μεγα λαθος να πιστευουν μερικοι οτι το f-16 viper ειναι ανταξιο του f-35… Αλλωστε τα στοιχεια… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Όποιος έγραψε ότι το F-16V είναι αντάξιο του F-35 πολύ απλά δεν ξέρει τί του γίνεται.

George
Member
George

Τα F-16 (και τα M-2000) τα έχουμε για τα F-16 της TAF. Τα οποία είναι ~200 και σε επίπεδο Adv. Λογικά χρειαζόμαστε γύρω στα 140 α/ε σε ανάλογο επίπεδο. (κι όχι 50-80 σε καλύτερο) Αυτό σημαίνει τα 123 F-16 και τα 25 Μ-2000 σε επίπεδο ανάλογο του Adv Τα F-35 αντιμετωπίζονται (για την ώρα) μόνο με συνδυασμό από assets σε συσχέτιση μεταξύ τους (δεν υπάρχει silver bullet) που όμως περιλαμβάνει και F-35 σε λογική ισοδύναμου τετελεσμένου. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι κάτι που μόνο από την επόμενη δεκαετία μπορεί να μας απασχολήσει. Τώρα το θέμα είναι τι θα γίνει με… Read more »

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Το f-35 φιλε μου…για την ωρα…δεν αντιμετωπιζεται…
Για αργοτερα…οψωμεθα!

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Eτσι για την ιστορια…στα Ιμια τα F-16 ΔΕΝ πετουσανε….σε αντιθεση με τα F-4…

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Αυτο καταλαβες;…ok..!

AIRMAN
Guest
AIRMAN

4.00 χαραματα Φλεβαρη 2025 με χιονονερο ,100Φ35Α+16Φ35Β μογγολικα και αορατα με κλειστα ρανταρ (ΕΜΚΟΝ πολεμος) φορτωμένα με 2διχιλιαρες Μπανκερ Μπαστερ +2 ΑΙΜ120δ ,καθοδηγουμενα από 4 βοινκ737ΜΕΣΑ(ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ πολεμος) επιτίθονται για να καταστρεψουν όλα τα COC/ρανταρ των αεροπορικων βασεων της Ελληνικης σοβιετιας ακολουθουμενα από 200 εκσυγχρονισμένα Φ16…………………εφιάλτης για σκεψη.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Χα χα χα…καλο…
Ενταξει αυτα φιλος μονο σε κακα ονειρα οπως ειπες…
Τοσα μαζεμενα αεροσκαφη ταυτοχρονα…δεν σηκωνει ουτε η Αμερικη…!

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Καλησπερα σας… Καταρχην ο εκσυγχρονισμος των 85 52+/52+advanced θα κοστισει 2,4 δις $ (γυρω στα 2 δις€…και το βλεπω πολυ χλωμο 6-8 χρονια…υπολογιστε 10ετια! Ειναι παρα πολλα τα λεφτα για να εχουμε παλι αεροσκαφη 4ης γενιας …αντε 4,5…οταν οι τουρκοι θα εχουν f-35…ασε που μετα απο 10 χρονια θα αρχισουν να βγαζουν τα δικα τους ΤFX! Απο την αρχη ηταν λαθος ολο ο χειρισμος κατα τη γνωμη μου. Επρεπε να μπουμε και εμεις σαν συγκατασκευαστριες χωρες του f-35 …να αναβαθμισουμε πολυ πριν τα f-16… για να ημαστε σε θεση να αντιμετωπισουμε τους τουρκους… Ξερετε που θα ειναι οι τουρκοι εξοπλιστικα… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Πού το είδατε αυτό το κόστος; Η LOR έγραφε δυνητικό κόστος 2,4 δις $ για το σύνολο των ελληνικών F-16C (PX IΙ ως και PX IV). Εμείς απ’ότι φαίνεται αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε μόνο τα 84 PXIII & IV (Blk52&52M) σε πρόγραμμα που η κυβέρνηση ελπίζει να συμπιέσει στο 1.1 δις ευρώ.

Η μια μοίρα F-35 πόσο πιστεύετε ότι κοστίζει για να μπορέσουμε να την εξασφαλίσουμε με τον μη εκσυγχρονισμό των Blk52Μ;

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Ενταξει η τιμη κογκρεσου για 93 αεροσκαφη ηταν 2,9 δις$…για 85…; Το κογκρεσο ως γνωστον “καπελωνει”… Τελικα διαβασα σημερα για 1,6 δις τα 85… Παλι ειναι πολλα… Το βασικοτερο ειναι ομως οτι η Lockheed θελει 1 δις εως το 2020! Τιποτα δεν ειναι σιγουρο ακομη… Ακουστηκε οτι αν κανουν ολα τα αεροσκαφη με link 16 θα κοστισει γυρω στα 800.000. Κανεις δεν ξερει τιποτα θετικο ακομη…και υποψην…αναβαθμιση χρειαζονται και τα mirage… Εν παση περιπτωση…εγω ανεφερα για μια option αγορας περι τα 8 f-35 για αρχη (εως ωτου φτασουν καποια τελικη στιγμη τα 20 για να λεμε μοιρα) …γιατι δεν μπορεις… Read more »

Ένας τύπος
Guest
Ένας τύπος

Η ΕΑΒ ειναι το χειρότερο πραγμα που ετυχε στην Π.Α οπως και τα ελληνικά ναυπηγεία ειναι το χειρότερο που ετυχε στο Π.Ν, φυσικα και δεν υπαρχει καμμια περιπτωση να παραδώσει 12-15 αεροσκάφη το χρονο προσωπικα πιστεύω οτι ουτε 5 δεν θα μπορεί να παραδώσει, καταλαβαίνω οτι για πολλους ειναι θεμα γοήτρου η ΕΑΒ, αλλα ας ειμαστε προσγειωμένοι, η συγκεκριμένη εταιρεία ζητησε πριν λιγα χρονια 350.000€ για να εγκαταστήσει ενα ψωροflir στο τελος η δουλεια εγινε στα ΤΣΑΥ με 90.000. Δεν θα αυτοπυροβοληθουμε για να κανει η ΕΑΒ την αργομισθια της και να τσιμπήσει ο ακαπνος πολέμαρχος ψηφαλάκια απο 500 οικογένειες.… Read more »

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Δεν τα εφαγαν ολοι παρα μονο 300 βουλευτοκλεφτες με τα σογια τους και την διαπλοκή τους δλδ 300χ1000 κοματοσκυλα =300.000 κλεφτες χ 1μιλ= 300 δις που χρωσταμε της μιχαλους (Μερκελ κλπ).
Μειναμε 9.700.000 κοροιδα για να πληρωνουμε μεχρι να πεθανουμε

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η πενία τέχνας κατεργάζεται. Δυστυχώς τα πράγματα μετά απο 5 χρόνια είναι πολύ δύσκολα. Η αφασία και η ανικανότητα που υπάρχει δεν με κάνει να αισιοδοξώ καθόλου. Η αναβάθμιση των F-16 πιστεύω πως είναι η βέλτιση λύση στην κατάσταση που είμαστε. Με δεδομένο πως τα οικονομικά της χώρας σε 5-10 χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά, και η Τουρκία εώς τότε θα έχει γίνει πανίσχυρη λύση εκ των έσω δυνάμεων δεν βλέπω. Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου είναι ο πλήρης εναγκαλισμός με τον θείο Σαμ ώστε να μπορέσουμε είτε να αποκτήσουμε τίποτα μεταχειρισμένο υλικό είτε κάποια χρηματοδότηση σε… Read more »

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Ο θειος ΣΑΜ δεν είναι μακακας , θυμαται τα οξω οι αμερικανοι/οι βασεις του θανατου κλπ.
Η εκδικηση είναι παντοτε ΚΡΥΟ πιατο.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Ηδη οι Αμερικανοι αρχισαν να “βλεπουν” (εκτος Σουδας-που αλλωστε ειναι δεδομενη) Αγρινιο και Σκυρο.
Αλλα υπαρχει και αλλο θεμα.
Η Αγορα των τουρκων καί απο Ρωσια…
Ψωνιζουν καί απο Αμερικη καί απο Ρωσια…

Lefteris
Member
Lefteris

Δηλαδή δεν εναγκαλιζόμαστε τις ΗΠΑ γιατί έχουμε γαλουχηθεί με το ξανθό γένος;
Και γι αυτό το λόγο δεν παίρνουμε ανταλλάγματα για την παραχώρηση της βάσης της Σούδας;
Τότε να αποσύρουμε τα SU35 και να ακυρώσουμε την συμμετοχή μας στο SU57 για να αγοράσουμε F16, Patriot, Kiowa κτλ κτλ

George
Member
George

Τις ίδιες προβλέψεις θα έκανες το 1949 για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας αλλά η εξέλιξη που ακολούθησε ήταν το Greek Εconomic Μiracle όπως είναι γνωστή διεθνώς η turbo οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας την δεκαετία του 50 & 60. (δεύτερη παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία)
Το μέλλον δεν είναι γραμμικό και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Η Τουρκία πχ το 2002 ήταν στο ΔΝΤ και εμείς μπαίναμε στην ΕΖ…..τώρα είναι η 13η οικονομική δύναμη στον κόσμο και εμείς στο ΔΝΤ!

Nikolas K
Guest
Nikolas K

To μέλλον όντως δεν είναι γραμμικό, αλλά για την Ελλάδα από την ανασύστασή της το 1830 είναι ημιτονοειδές. Κι αυτό κουράζει φίλε.

George
Member
George

smile

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη δεκαετία του 50 στην Ελλάδα έπεσε πακτωλος χρημάτων μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, σήμερα η Ελλάδα έχει ενα χρέος στο 180% του ΑΕΠ και είναι απίθανο σε 5-10 χρόνια να έχει εκτοξευθεί. Πολύ σωστά είπε παραπανω φίλος οι Αμερικάνοι δεν ξεχνούν τόσο εύκολα και το φονιάδες των λαών ηχεί ακόμη. Αν νομίζουν κάποιοι οτι με μια Σούδα θα μας χαρίσουν F-35,F-15 κτλ μάλλον πλανώνται πλανην οικτρά όπως πιο παλιά με έναν Ρωσικό αγωγό θα κάναν τεμεναδες οι Ρώσοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το τι έχει ακουστεί για αυτή την βάση της Σούδας δεν λέγεται. Απο 20-40 F-35, άλλα τόσα F-15, arleigh burke, ελικόπτερα, άρματα κτλ, μόνο την γυναίκα του Τράμπ την Μελάνια δεν ζητήσαν κάποιοι. Όταν σε αυτή τη χώρα κυριαρχεί η υπερβολή και η βλακεία τι να περιμένουμε. Ποτέ δεν έχει γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός σε τίποτα. Έστω ότι μας τα δώσανε όλα αυτά τσάμπα πως θα τα κάνουμε χρήση και συντήρηση; με τι εξοπλισμό θα τα έχουμε; Τι να τα κάνεις τα F-35 και F-16V αφού ούτε για καύσιμα δεν έχουμε ή θα ρίχνουν ληγμένες Μκ-82; Μια χαρά τις έριχναν… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

δεν μπορουμε να ζητησουμε παραχωρηση μιραζ απο γαλλια?

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Αυτο καταλαβες;…ok..!