Σημείωση 1: Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018 για πρώτη φορά. Καθώς όμως κάποιοι συνεχίζουν να ρωτούν, το επαναδημοσιεύουμε…

Σημείωση 2: Το άρθρο απαντά σε ένα μεγάλο ερώτημα που μας έχει τεθεί πολλές φορές, και το απαντάμε με τον πλέον διεξοδικό τρόπο εδώ, αλλά και ένα «δυνατό» άρθρο του Βασίλη Παπακώστα, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη και Ηλία Παπανικολάου, στις σελίδες του περιοδικού μας που βρίσκεται αυτή την στιγμή στα περίπτερα (πάνω στο οποίο βασίζεται και η σημερινή ανάλυση).

Το θέμα F-35 μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το έχουμε εξαντλήσει, είτε από τις σελίδες του περιοδικού, είτε από την ιστοσελίδα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΠΤΗΣΗ έχει κρατήσει διαχρονικά το επίπεδό της, αναφέροντας χωρίς φόβο και χωρίς πάθος είτε τα προβλήματα ανάπτυξης του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, είτε τα εξαιρετικά πλεονεκτήματά του.

Πολύ μελάνι -αλλά και δάκρυα- για την σκοπιμότητα ή όχι του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16C/D σε F-16V Block70. Σχεδόν σύσσωμος ο «ειδικός» τύπος κατακεραύνωνε την απόφαση του ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την ΠΤΗΣΗ που στήριζε (και στηρίζει) την απόφαση. Οι «ειδικοί» τόνιζαν ότι το F-16 δεν μπορεί σε οποιαδήποτε έκδοση να αντιπαρατεθεί με το F-35, καθώς τα VLO χαρακτηριστικά του το κάνουν ανίκητο σε κάθε περίπτωση. Και πολλοί από το κοινό μας, πιστεύοντας ίσως σε κάποιες από τις ιαχές που καλούσαν για αγορά F-35 αντί του εκσυγχρονισμού των 85 (84) μαχητικών, να αγοράσουμε 5-6 μαχητικά F-35.

Τονίζουμε λοιπόν, ότι η επιλογή που έκανε η Πολεμική μας Αεροπορία και ο Α/ΓΕΑ ήταν η καλύτερη δυνατή, και με ένα εξαιρετικά μικρό κόστος θα καταφέρουμε να έχουμε έναν στόλο 84 μαχητικών 4,75 γενιάς, ικανό να φέρει και πάλι μια κάποια ισορροπία πάνω από το Αιγαίο.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί έχουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με τίτλο «Stealth F-35 Vs S-400 Killer», και μπορείτε να διαβάσετε τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θα φέρουν αυτά τα δυο οπλικά συστήματα πάνω από το Αιγαίο. Σε ότι αφορά το F-35A, υπάρχουν δυο σκέλη στην αντιμετώπισή του κι έτσι το άρθρο καταπιάνεται στο πρώτο του μέρος με τους τρόπους εντοπισμού του, και στον δεύτερο με την αντιμετώπιση του στον αέρα.

Το δεύτερο λοιπόν σκέλος της αντιμετώπισης της απειλής των VLO μαχητικών είναι η κατάρριψη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα των επιδόσεων του ραντάρ APG-68(V)9, το F-16C/D που υπηρετεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και στις εκδόσεις Block 52+/52+Adv δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, καθώς απλά δεν μπορεί να το εντοπίσει.

Παρά το γεγονός ότι το F-35A θα πετά με κλειστό ραντάρ, έχει τη δυνατότητα μέσω του EOTS (Electro Optical Target System) αλλά και του AN/AAQ-37 DAS (Distributed Aperture System) να εντοπίσει το F-16C/D και να βάλει εναντίον του με βλήμα AIM-120D, πριν γίνει το ίδιο αντιληπτό. Σημειώστε ότι τα σύγχρονα IRST παρέχουν ακρίβεια ιχνηλάτησης που επιτρέπει βολή βλημάτων με δεδομένα τηλεμετρίας της συσκευής χωρίς την ενεργοποίηση του ραντάρ. Το βλήμα λαμβάνει ενδιάμεσες ενημερώσεις μέσω ραδιοζεύξης και στην τερματική φάση θα ενεργοποιηθεί το ραντάρ τού πυραύλου, κάνοντας έτσι την αντιμετώπισή του μια δύσκολη υπόθεση.

Το F-16C/D θα αντιληφθεί την απειλή μόνο στην τερματική εμπλοκή, όταν η συσκευή RWR θα ενημερώσει τον χειριστή (θεωρητικά είναι δυνατός ο εντοπισμός της εκπομπής της ζεύξης AMRAAM από άλλο αεροσκάφος επίσης με εξοπλισμό ELINT/SIGINT, και μετάδοσης της πληροφορίας με Link 16). Αρκετά σύγχρονα IRST έχουν υψηλότερη ανάλυση σε μεγάλη εμβέλεια σε σχέση με τα ραντάρ των μαχητικών, παρέχουν τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων και η λειτουργία τους είναι παθητική, άρα δεν προδίδει το αεροσκάφος-φορέα και δεν επηρεάζονται από παρεμβολές. Η εγκατάσταση του AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) AESA στα μαχητικά F-16V θα επιφέρει σχετική βελτίωση στην εμβέλεια εντοπισμού του F-35A, αλλά και πάλι θα υστερεί έναντι του συνδυασμού AN/APG-81/EOTS/DAS.

Στο APG-81 των JSF αποδίδεται επίδοση εντοπισμού στόχου 1 m2 στα 160 km, όταν αντιστοίχως το APG-68(V)9 αναφέρεται ότι έχει (μέγιστη) επίδοση 70 km. Οι επιδόσεις του APG-83 του F-16V δεν είναι επιβεβαιωμένες και εκτιμήσεις μόνο αναφέρουν ότι θα υπερβαίνουν σαφώς τα 100 km, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσουν τις επιδόσεις του AN/APG-81. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το AN/APG-83 αναβαθμίζει περαιτέρω τις επιδόσεις του F-16C/D πέραν της εμβέλειας εντοπισμού, καθώς παρέχει ταχύτερη έρευνα-ιχνηλάτηση και δυνατότητα επεξεργασίας 20 ιχνών. Είναι λοιπόν σαφές ότι η αναβάθμιση των F-16C/D σε σχέση με την αντιμετώπιση του F-35A δεν θα είναι ολοκληρωμένη, αν δεν περιλαμβάνει συσκευή IRST.

Η Lockheed Martin κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με μελλοντική ενσωμάτωση ενός τέτοιου συστήματος στη δομή του F-16V/Block 70. Αντίθετα, προσφέρει το ιδιαίτερα προηγμένο IRST21 που αποτελεί εξέλιξη του ΑΝ/ΑΑS-42 του F-14D και χρησιμοποιείται από τα F/A-18E/F του Αμερικανικού Ναυτικού. Στα F/A-18E/F έχει τοποθετηθεί στην κεντρική δεξαμενή καυσίμων και αναπτύσσει μια έκδοση που προορίζεται για εγκατάσταση στα F-15C και F-16C/D με τη μορφή ατρακτιδίου.

Εκτιμάται ότι οι επιδόσεις του σε σχέση με την εμβέλεια και την ανάλυση υπερβαίνουν αυτές του EOTS, αν και το F-35A συνεχίζει να υπερέχει, καθώς διαθέτει επιπλέον και το AN/AAQ-37 DAS και του εξασφαλίζει το μοναδικό πλεονέκτημα ολοσφαιρικής κάλυψης 360 μοιρών. Επιπλέον, αντίθετα με το «προστιθέμενο» IRST21 σε παλαιότερα μαχητικά, οι αισθητήρες του F-35A είναι πλήρως ολοκληρωμένοι στο σύστημα μάχης του αεροσκάφους και δεν απαιτείται η επέμβαση του χειριστή. Για τον λόγο αυτό το F-35A θεωρείται κορυφαίο στην επίγνωση τακτικής κατάστασης (φυσικά όταν οι αισθητήρες του είναι σε λειτουργία) και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κορυφαία δυνατότητα SA (Situational Awareness) είναι ίσως σπουδαιότερη από τα VLO χαρακτηριστικά!

Έτσι, μια προσωρινή λύση αντιμετώπισης των F-35A θα ήταν η απόκτηση αριθμού ατρακτιδίων Legion/IRST21, ώστε να εξοπλιστούν τα αεροσκάφη αναχαίτισης της ΠΑ. Άλλωστε, με τη χρήση του Link 16 δεν είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός όλων των αεροσκαφών με συσκευή IRST, καθώς αρκεί ένα αεροσκάφος ανά σχηματισμό να διαθέτει την υποδομή και να μεταδίδει τα δεδομένα του στόχου στα υπόλοιπα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να βάλλουν βλήματα AIM-120C5/7!

Το IRST21 παρέχει πεδίο θέας +/-70 μοιρών σε ανύψωση και αζιμούθιο και έχει διαστάσεις (διάμετρος, μήκος) 23,3×96,5 cm και βάρος 52 κιλά. Εγκαθίσταται στο ατρακτίδιο πολλαπλών χρήσεων Legion που έχει διαστάσεις 40,6×250 cm και βάρος 249 κιλά και η LM έχει ολοκληρώσει τις πτητικές δοκιμές για τη μεταφορά σε F-16C. Το ατρακτίδιο παρέχει διασύνδεση plug and play και δεν επηρεάζει το OFP (Operational Flight Program) του μαχητικού.

Σύμφωνα με το δόγμα «πρώτου πλήγματος», αυτό θα έχει αρχικά τη μορφή αποστολών SEAD/DEAD από F-35A της ΤΗΚ με στόχο την «απονεύρωση» βασικών στοιχείων του ελληνικού ΣΑΕ και των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας. Τα τουρκικά stealth θα πετάξουν προς τον στόχο τηρώντας σιγή αισθητήρων με εσωτερικά μόνο φορτία, χωρίς να επιχειρούν σε «πακέτο» με μαχητικά συνοδείας (SEAD escort), τα οποία μπορεί να «προδώσουν» την αποστολή. Τα τελευταία θα βρίσκονται σε αναμονή για την πιθανή εκτέλεση αποστολής Sweep (επιθετική αποστολή CAP στον ελληνικό εναέριο χώρο) επικουρούμενα από αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού σε περίπτωση που απειληθούν τα αεροσκάφη που θα εκτελούν την αποστολή SEAD/DEAD.

Ο εντοπισμός των αεροσκαφών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την ενημέρωση του ελληνικού ΣΑΕ για την επερχόμενη απειλή, ώστε να ανοίξουν τα ραντάρ τους για να εκτελέσουν βολή ή να διακόψουν τις εκπομπές των αισθητήρων τους ή να εκτελέσουν απόκρυψη με παράλληλη ενεργοποίηση των συστημάτων SHORADS. Ο κυριότερος στόχος του αναμορφωμένου ΣΑΕ θα είναι η έγκαιρη ενημέρωση των αεροσκαφών επιφυλακής ή των αεροσκαφών που εκτελούν αποστολή CAP ώστε να σπεύσουν στην περιοχή έχοντας μια ικανοποιητική αρχική εκτίμηση για τη θέση των απειλών.

Ο εντοπισμός των στόχων από τα μαχητικά μπορεί να γίνει οπτικά ή με χρήση του ραντάρ τους (λόγω μικρής απόστασης) ή το ιδανικό, σε ικανή εμβέλεια από σύστημα IRST. Στη φάση αυτή το αεροσκάφος αναχαίτισης διατηρεί το πλεονέκτημα, καθώς ο επιτιθέμενος κινείται προς τον στόχο χωρίς επικοινωνίες και με κλειστό ραντάρ, στηριζόμενος και αυτός αποκλειστικά στο σύστημα IRST και διαθέτοντας μόλις δύο βλήματα BVR AIM-120C όταν εκτελεί αποστολή προσβολής. H «ενεργοποίηση» του επιτιθέμενου για λόγους αυτοάμυνας ισοδυναμεί με «αποκάλυψή» του και κινητοποίηση των υπόλοιπων συστημάτων. Συνεπώς, το βάρος της κατάρριψης των αεροσκαφών F-35A στην αρχική φάση των επιχειρήσεων θα επωμισθούν τα αεροσκάφη F-16V της ΠΑ.

Το αν επαρκούν όλα αυτά για να πούμε πως το F-16V μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Αν το F-35A πρέπει να αντιμετωπίσει το F-16V πάνω από τον Ατλαντικό, ή την Σιέρα Νεβάβα, σε διαμορφώσεις αέρος-αέρος, και σε σενάρια 1vs1, 4vs4, 4vs2 κοκ, τότε το F-16V θα ηττηθεί κατά κράτος. Όχι μόνο το F-16V, αλλά κανένα μαχητικό δεν έχει ελπίδες εναντίον του F-35, αφού οι ελπίδες να το εντοπίσει και να βάλλει εναντίον του πριν το F-35 το καταρρίψει, είναι μηδαμινές.

Τώρα, αν φέρουμε τα δυο μαχητικά στο Αιγαίο, ένα κλειστό περιβάλλον με πλήθος αισθητήρων, με -θεωρητική- διασύνδεση μεταξύ τους, με F-35A που θα πετούν πάνω από ελληνικά νησιά ή ύδατα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στην περίπτωση των F-16V, με ένα υψηλής τεχνολογίας ραντάρ, διασυνδεδεμένο με ένα προηγμένο IRST όπως το Legion Pod, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μαχητικό εναντίον ενός άλλου, αλλά μιας ολοκληρωμένης αεράμυνας εναντίον ενός ή περισσοτέρων εισβολέων. Μετωπικά, κι όσο τα F-35A είναι πάνω από την τουρκική ενδοχώρα δεν μπορούν να εντοπιστούν, αλλά όσο θα μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι πιθανότητες εντοπισμού τους αυξάνονται γεωμετρικά. Αν φυσικά φροντίσουμε να επενδύσουμε στην ολοκληρωμένη διασύνδεση των συστημάτων μας.

Για το θέμα του εντοπισμού των F-35A θα γράψουμε σε επόμενη Κυριακή, αλλά υπενθυμίζουμε και την πλήρη ανάλυση που έχουμε στο τεύχος της Π&Δ που κυκλοφορεί. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που εντοπιστεί με κάποιον τρόπο το F-35A, χρειάζεται ένα μαχητικό για να το καταρρίψει. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το F-16V, που επιχειρώντας από βάσεις διασποράς, δεχόμενο δεδομένα από το Link 16, θα καταφέρει να πλησιάσει αρκετά το F-35A και να το καταρρίψει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν η ΠΑ καταφέρει να καταρρίψει F-35A σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, αυτό θα το κάνει με χρήση F-16V, κι όχι με κάποια F-35A που πιθανότατα να αποκτήσει στο μέλλον. Το F-16V θα παίξει τον ρόλο του μαχητικού που χάρη στους αριθμούς, θα μπορεί να βρίσκεται σε κάθε σημείο του εναέριου μετώπου, θα μπορεί να αναλαμβάνει κρίσιμες αποστολές κάθε είδους, θα είναι αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν workhorse. Το F-35A είναι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος με πολύ ειδική αποστολή τις πρώτες ώρες του πολέμου, αυτή της «αθέατης» κρούσης.

Το πρόβλημα της ΠΑ δεν είναι αν μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35A, το πρόβλημα είναι πως θα καταφέρει να διασώσει τα F-16V και τα υπόλοιπα αεροσκάφη της στο έδαφος, τις πυροβολαρχίες Patriot, τα ραντάρ κοκ από τα F-35A. Γιατί είναι προφανές πως το πρόβλημα υπάρχει την πρώτη μέρα του πολέμου, όπου F-35A, αλλά και F-16C Block50+Adv οπλισμένα πολυάριθμα SOM θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τις υποδομές της ΠΑ στο έδαφος. Δεν συμφέρει να καταστρέψει κάποιος μια αεροπορία στον αέρα, αν μπορεί να το κάνει στο έδαφος.

Κλείνοντας, θα πούμε πούμε για μια ακόμη φορά πως ο κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΠΑ δεν είναι τα 30 τουρκικά F-35A, αλλά τα 200+ F-16C/D Block 50+Adv. Φυσικά και τα 84 F-16V δεν επαρκούν, αλλά είναι μια αρχή.

Και μιας και ξέρουμε ότι κάποιοι, αμετανόητοι, θα συνεχίσουν να ρωτούν «μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35A», ας προλάβουμε εμείς με ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν η χώρα είχε τα 3,5-4 δις (κατ’ ελάχιστο) που απαιτεί η αγορά 18-20 μαχητικών F-35A, τι θα προτιμούσατε; την αγορά 70 ή και 75 νέων μαχητικών F-16V (αν υπολογίσουμε 55 εκ. δολάρια το κάθε νέο F-16V fly-away, και ας πούμε ότι όλες οι υποδομές είναι ήδη έτοιμες και πληρωμένες από το τρέχον πρόγραμμα F-16V), με μηδέν ώρες πτήσης, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν άμεσα στην ΠΑ και να κλείσουν κάθε κενό, ή την αγορά 20 F-35A; 70 ολοκαίνουργια μαχητικά F-16V ή 20 F-35A, το κορυφαίο δυτικό μαχητικό σε παραγωγή σήμερα; Να ένα καλό -τελείως θεωρητικό- θέμα, που θα θέλαμε να διαβάσουμε την άποψή σας… Φυσικά θα επανέλθουμε!

 

111 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δυστυχώς στην αναβάθμιση των F16 δεν έχει αναφερθεί ούτε μια λέξη για την προμήθεια ατρακτιδίων ή όπλων.

   • Θα προτιμούσα JASSM όπως πήραν οι Πολωνοί, αλλά και ο SLAM-ER καλός είναι για την περίσταση. Η ανακοίνωση όμως της DSCA δεν έγραφε τίποτα για όπλα, δυστυχώς… Οπότε θα μείνουμε με τα LANTIRN τα οποία μοιράζονται οι μοίρες και τα όποια JDAM & JSOW πήραμε με τα Advanced.

    • Δυσκολος ο JASSM για αποδεσμευση σε εμας . Η ελπιδα πεθαινει τελευταια βεβαια. SLAM-ER εχουν και οι απεναντι αποτι θυμαμαι καπου 40 κομματια . Πρεπει να ειναι οι μοναδικοι που τους χρησιμοποιουν σε f-16 νομιζω αν και δεν εχω διαβασει τπτ για κοστος πιστοποιησης . Στο USA τους χρησιμοποιει το Ναυτικο νομιζω απο τα F-18

 2. Aγαπητη πτηση, το θεμα εχει κουρασει, η ΠΑ ξερει που, πως, τι θα κανει, από την άλλη σαφως ένα μαχητικο που η ΠΑ πανω του εχει δουλεψει δεκαετιες, σε μια αναβαθμησμενη εκδοση του, σαφως δινει λυσεις, παντου, από CAS εως recon, από την άλλη η αναγκη για ΝΜΑ είναι εδώ και μαζι με τα Viper, θα αποτελουν δυναμη αποτροπης, μαζι παντα και μετα Mirage, επισης καλο ειναι να εχουμε παντα στο μυαλο μας, το εκδεχομενο, το καθολου μη ρεαλιστικο ενδεχομενο, η ΠΑ να κανει το πρωτο πληγμα αν αυτό, λεω αυτό, καταστεί αναγκαιο, στη κριση και τον πολεμο πολλα βλέπουμε……………..

  Με εκτιμηση.

 3. Στο Γιομ Κιπουρ, η Γκολντα Μειρ, δεν εκανε το πρωτο πληγμα για να μην φανει ο ΄΄κακος΄΄ της υπόθεσης και αυτό ηταν πληγμα υλικο στο ισραηλ.

 4. Επίσης η χαμηλή παρατηρησιμότητα του F35 αφορά το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους. Τα πλαϊνά του F35 είναι πιο ευάλωτα στην αποκάλυψη (βλέπε ολοκληρωμένη ανάπτυξη αισθητήρων στο Αιγαίο).

    • οσοι δουν παίξει με RCS estimation software λένε ότι υπάρχουν διαφορες αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες. Με λίγα λόγια, μην νομίζεις ότι θα φαίνεται σαν συμβατικό αεροσκαφος από το πλάι. Εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά LO. Ίσως να μπορείς να το εντοπίσεις από τα 30 μίλια αντί των 20, αλλά η διαφορά δεν πιστεύεται ότι θα είναι επιχειρησιακά σημαντική.

    • “Βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής.“

     Δηλαδή να υποθέσω ότι όποιος ξέρει βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής μπορει να σχεδιάσει στελθ αεροσκάφη?

    • Ποιος νόμος της γεωμετρικής οπτικής απαγορεύει τo invisibility σε όλο το spectrum??? Μου θυμίζει το άλλο που έγραψε η πτήση με τον φακό luneburg που κάνει τα στελθ ορατά χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πώς.. ό,τι να ‘ναι

 5. Καλησπέρα σας είμαι καινούργιος στο περιοδικό και παρακολουθώ τα άρθρα σας τους τελευταίους μήνες! Άλλο ένα πετυχημένο και ποιοτικό άρθρο όπως μας έχετε συνηθίσει! Στοχευμένος ο προβληματισμος όσο άφορα την προστασία του σύνολου των επιγείων εγκαταστάσεων της ΠΑ άλλα και όλων των υπολοίπων κλάδων κατά συνεχεία. Όσο αναφορά το ερώτημα σας η απάντηση πιστεύω πως βρίσκεται κάπου στη μέση .Σίγουρα ένα αεροσκάφος πολλαπλού ρολού f16 είναι χρήσιμο και απαραίτητο για όλο το πλήθος αποστολών ενώ το f35 αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος σε συνεργασία με τα ανάλογου επίπεδου f16 .Επίσης η σύνδεση όλων το συστημάτων αεράμυνας και παρατήρησης γίνεται επιτακτική (π.χ. μεσώ link 16 ή κάτι παρόμοιο).Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και την προμήθεια σε ανάλογους αριθμούς επαρκών βλημάτων αέρος και εδάφους ενώ πάντα επιθυμητή είναι και η βελτίωση των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με την πλαισίωση τους με καινούργια συστήματα ή αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων.

 6. Προσωπικά πιστεύω ότι η τεχνολογία stealth είναι απίστευτα υπερτιμημένη. Σε ένα περιβάλλον σαν το Αιγαίο, στο οποίο είμαστε μοναδικοί ιδιοκτήτες, και το ελέγχουμε με δεκάδες διαφόρων τύπων ραντάρ (μέχρι και ιπτάμενα) και οπτικούς παρατηρητές, είναι πραγματικά δύσκολο σε ένα ΑΦ έστω και stealth, να μπει στο Αιγαίο χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό και να τεθεί υπό παρακολούθηση.
  Παρακολουθώ διάφορες συζητήσεις και άρθρα που μας αναφέρουν ότι υπάρχει η περίπτωση τουρκικά F-35 να φτάσουν μέχρι την Ελληνική Χερσόνησο χωρίς να γίνουν αντιληπτά και να μας βομβαρδίσουν χωρίς τιμωρία.
  Μιλάμε για τερατολογίες τύπου καφενείου.
  Πιστεύω πως είναι παντελώς αδύνατο σε ένα ΑΦ να φτάσει μέχρι το μέσον του Αιγαίου, χωρίς να γίνει αντιληπτό, έστω και αν πρόκειται για ξύλινο αεροπλανάκι, βαμένο με βαφή αντιραντάρ.
  Από την στιγμή που το F-35 γίνει αντιληπτό, χάνει κάθε πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει και μετατρέπεται σε ένα δυσκίνητο στόχο, με πολύ μικρό φερόμενο οπλισμό.
  Ενα άλλο μεγάλο θέμα επίσης είναι το αν η Αμερική θα θελήσει να πουλήσει τέτοια εξελιγμένα ΑΦ σε ένα σύμμαχο τύπου Ιράν. Σίγουρα όχι. Γιαυτό μάλλον έχουν βρει την απλούστατη λύση, για να μην τους βρουν απέναντί τους, να ετοιμάσουν μια ειδική βέρσιον F-35, η οποία θα ελέγχεται απόλυτα ηλεκτρονικά από την Αμερική. Αφού λοιπόν το ΑΦ είναι απόλυτα ψηφιοποιημένο, φαίνεται ότι το έχουν χακάρει και θα το δώσουν στην Τουρκία, έχοντας το απόλυτο κοντρόλ, αφήνοντας την δυνατότητα να το απενεργοποιήσουν από απόσταση, σε περίπτωση που δούν την Τουρκία να ξεφεύγει από τον έλεγχο της δύσης.
  Γιαυτό απαντώ σε αυτούς που ελπίζουν ότι τα F-35, δεν θα παραδωθούν, φαίνεται τελικά ότι θα παραδωθούν για να μην χάσουν όλα αυτά τα δις οι αμερικάνοι, αλλά με λουρί σκύλου.

  • @Bc59
   Ακριβως.
   Λες και το F-35 καταμεσης του Αιγαιου ολοι οι αισθητηρες θα το βλεπουν μονο μετωπικα και απο το ιδιο υψος…

  • Η τεχνολογία στελθ χτυπά την kill chain σε κάθε σημείο της, και με βάση την επιχειρησιακή εμπειρία δεν θα έλεγα ότι είναι υπερτιμημένη, ούτε ότι το Αιγαίο έχει κάποια ιδιαιτερότητα που θα μείωνε το πλεονέκτημα. Το αν είμαστε μοναδικοί ιδιοκτήτες ή όχι ουδεμία σημασία έχει αφού τέτοια «ιδιόκτητα» περιβάλλοντα είναι που οδήγησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, τα ραντάρ μας είναι τα περισσότερα τεχνολογία 20ού αιώνα, όσο για τους παρατηρητές…ελπίζω να έχουν καλή ακοή, γιατί ένα F-35 είναι το ίδιο μέγεθος με ένα F-16, και δε πετάει ούτε χαμηλά ούτε μέρα μεσημέρι όταν πάει για first strike…ακόμα όμως και να εντοπιζόταν ένα Lightning, δεν έχουμε κανένα τρόπο να το χτυπήσουμε πριν χτυπήσει αυτό πρώτο. Τώρα, μάλλον όντως δε μπορούν να φτάσουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τη μία, αλλά θα μπορέσουν αρκετά εύκολα να ανοίξουν το δρόμο για εκεί.

   Όσο για το αν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F-35 στην Τουρκία και πως θα είναι αυτά διαμορφωμένα, άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε τίποτα θετικό. Οι Αμερικάνοι ώρες ώρες αφήνουν και τους εαυτούς τους σύξυλους με τις βλακείες που κάνουν, δε το’χω σε τίποτα να τους δω να δίνουν F-35 στον Ερντογάν χωρίς ικανότητα παράκαμψης ελέγχου με την ελπίδα ότι θα είναι καλό παιδί, και όταν μας κάνει το ντου να τρέχει η LM να μαζέψει τα σπασμένα των χαρτογιακάδων της Ουάσινγκτον. Βέβαια μπορεί φυσικά και να αφήσουν ένα backdoor στο σύστημα έτσι ώστε να μη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στις γύρω χώρες. Έστω λοιπόν ότι έχουν τον έλεγχο. Ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί εμένα ότι μια μέρα τα συμφέροντα των ΗΠΑ δε θα έχουν προσανατολισμό που θα τις υποχρεώνει ή θα τις βολεύει πάρα πολύ να αφήσουν τον Σουλτάνο να τσιμπήσει καναδυο νησάκια; Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος, επομένως και που έχουν τον έλεγχο τι να το κάνω εγώ άμα δεν έχω εγγυήσεις ότι θα τον ενεργοποιήσουν; Χώρια φυσικά οι Τούρκοι software devs που πιθανότατα θα σκανάρουν τον κώδικα μέχρι την τελευταία γραμμή, οι οποίοι άμα βρουν μη εξουσιοδοτημένο backdoor στον κώδικα θα γίνει χαμός…

  • μακάρι να είναι όπως τα λες, αλλά μέχρι να αποδειχθεί το αληθές του πράγματος…..τί γίνεται; Θα κοιμάμαστε ήσυχοι ή θα βλέπουμε εφιάλτες;

  • Πλακα πλακα η ιδεα αυτη θα μπορουσε πιθανα να παει πολυ μακρυα και πολυ σαβαρα, (παρα πολυ πιο περα απο το επιπεδο Αggressors και ΣΟΤ) αλλα μονο αν ειχαμε Σκανδιναβικη ή Ισραηλινη νοοτροπια και λειτουργικοτητα ….

   • Σκανδιναβικη? Οπως λεμε φιλανδια που βγηκε ο ορος φινλαδοποιηση η σουηδια που απαξιωσαν τις εν δυναμεις τα τελευταία 20 χρονια και δεν εχουν ουτε τα βασικα?να θυμισω τις προάλλες εψαχναν να βρουνε σκαφη και δεν ειχαν ικανα να ανιχνευσουν πιθανό ρωσικο υποβρύχιο στα νερα τους

 7. Οι belharra με το AESA ρανταρ που θα εχουν (με εντυπωσιακη εμβελεια) θα βοηθησουν σημαντικα στον εντοπισμο του F-35..

 8. Θεωρώ την αγορά F-35 επιβεβλημένη, ίσως 20 F-35A να είναι προτιμότερα από 70 F-16V, η ερώτηση είναι υποθετική και μόνο στη πράξη θα μπορούσαμε να ξέρουμε, αλλά τότε μπορεί να είναι αργά ή μήπως όχι;

  • εχουμε τα χρήματα για κάτι τέτοιο; μαλλον όχι εδώ δεν εχουμε υπογράψει για την αναβάθμιση των f16 που τα χρήματα ειναι ελάχιστα μπροστά στα χρήματα για αγορά f35

   • Υποθετικό θέμα, υποθετικές απαντήσεις. Όπως και να’χει F-35 ή μαχητικό 5ης γενιάς η χώρα μας το χρειάζεται, κατά τ’άλλα συμφωνώ μαζί σου!

 9. Ας μιλήσουμε λίγο αιρετικά αφού είμαστε σε blog και όχι στο ΚΥΣΕΑ και ας δεχτούμε ότι έχουμε τα 1.3 δις για την αναβάθμιση. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τα παρακάτω:
  α) φέρνουμε τα blk52 και blk50 σε blk52+Adv και αγοράζουμε μια μοίρα νέων Viper.
  β)ακόμα πιο αιρετικά κάνοντας την επιλογή (α) αν διώξουμε τα 30αρια και τα 2000-5 μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και μία δεύτερη μοίρα Viper. Χτίζουμε έτσι ένα στόλο 40Viper και 125 blk52+Adv

  Πάντως το πιο safe σενάριο που εξασφαλίζει αριθμητική και ποιοτική ισορροπία είναι να φέρουμε σε V τα blk52+Adv και με τα απάρτια να αναβαθμίσουμε τα blk30 σε M όπως λέει και η πρόταση της Λοκχηντ. Όλα τα υπόλοιπα με μικρό κόστος σε blk52+Adv. Λογικά μας περισσεύουν και κάποια χρήματα.

  • Tα χρηματα δεν φτανουν για τα -30 .Ουτε για τα -50.
   Φυσικα ουτε και ο χρονος,αφου σε 3 χρονια απο σημερα θα υπαρχουν ετοιμα ΜΟΝΟ τα 4 προτοτυπα.

   Θα πληρωσουμε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ την απαξιωση τους και την εμμονη να αναβαθμισουμε τα πλεον προηγμενα
   μας F-16.

   • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι θα πληρώσουμε πολύ ακριβά την απαξίωση αξιοπρεπέστατων αεροσκαφών και μου είναι αδιανόητο ότι αγχωνόμαστε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα αναβαθμισμένα 40αρια της Τουρκίας την ίδια στιγμή που αφήνουμε τα 50αρια μας στην τύχη τους.
    Πραγματικά σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερο να φέρουμε τα blk52 και blk50 σε blk52+Adv και να αγοράσουμε μια μοίρα νέων Viper. Νομίζω ότι δεν θα μας κοστίσει παραπάνω από το 1.3 δις που έτσι και αλλιώς θα δώσουμε και ίσως και ήταν πιο εύκολη και η χρηματοδότηση γιατί οι Αμερικάνοι θα θέλουν να κρατήσουν την γραμμή των f16 λειτουργική.

 10. Αγαπητή πτήση, ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο. Άποψη μου ως μη ειδικος είναι ότι ακόμα και στο δυναμικό της η ΠΑ να ειχε 140 viper

  • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΜΙΑ ( 40 ) ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΩΜΕΝΑ F-15 EAGLE ΑΠΟ ΗΠΑ .ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ +3 ΣΥΣΤΗΧΙΕΣ PATRIOT .KAI ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ RANTAR ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

 11. Το γεγονός ότι οι εικονικές αερομαχίες- αναγνωρίσεις μπορεί να συνεχιστούν εσαεί χωρίς εκτεταμένη πολεμική σύρραξη, θα έπρεπε να δρομολογήσουν σκέψεις και για κάποιο low cost χρήσης σύγχρονο αεροσκάφος. Αντικατάσταση των phantom και mirage eg με αριθμό grippen πχ θα ήταν ιδανικό σενάριο κατά την γνώμη μου, αφού αποτελεί υπερσύγχρονο μαχητικό και συνηγορεί μιά χαρά στα f16v (τουλάχιστον θεωρητικά) οπότε η αιρετική άποψή μου είναι 40 ολοκαίνουργια f16v και άλλα τόσα grippen για «καθημερινή χρήση» Και θα κάνουν πιστεύω απόσβεση σύντομα με τόσες παραβιάσεις. Αφού έχουν αυτή τη στρατηγική ας την πληρώνουν τουλάχιστον τριπλάσια από εμάς.
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α/A ΔΙΚΤΎΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕΠΕ ΒΕΒΑΊΩΣ και ας κοπιάσουν ενδεχομένως.

 12. Καλύτερα να παραδοθούν τα κλειδιά του μαγαζιού οι ιδιοκτήτες μετρήθηκαν και βρέθηκαν ολιγιστοι, προσωπικα δεν καταλαβαινω γιατι τοση πρεμούρα να προχωρήσει το οτιδηποτε, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπορουν να βαλουν μια πέτρα πανω σε μια αλλη πολυ δε περισσότερο να μπορέσουν να φερουν σε πέρας μια τοσο δεσκολη αποστολή οσο η διατήρηση του αξιομαχου των Ε. Δ. Βαρεθήκαμε εδω και τοσες δεκαετίες να βλεπουμε εγκλήματα τι να πρωτοθυμηθεις τα 4 διαφορετικα μπλοκ φ16 με 2 διαφορετικούς κινητήρες την απαξίωση των διλιτρων, τα χιλια μύρια προβλήματα των συστηματων αυτοπροστασίας , την απαξίωση των παλαιότερων τύπων οπως τα φ1, την προβληματική εκπαίδευση των ιπταμενων ουτε ατρακτιδια acmi δεν αξιωθηκαμε να αγοράσουμε και τη βγάζουμε με GPS trackers. Για να μη μακρυγορω 1 δις δεν ειναι αρκετο και 100 αεροσκάφη δεν θα βοηθήσουν κανεναν απο τη στιγμη που η απειλη θα εχει τα τριπλάσια μαχητικά, η στρατιωτική ηγεσία παιζει για αλλη μια φορα το παιχνίδι των πολιτικων νάνων, αλλα να κρατήσουν στο πισω μερος του μυαλού τους οτι ειναι συνυπεύθυνοι. Οτι επαθε το ΠΝ που ξεμενει απο πλοία γιατι εδώ και μια 20ετια δεν μπορουν να δουν πιο μακρυα απο τη μυτη τους , το ιδιο ακριβως θα πάθει και η αεροπορία, εαν δεν υπαρχουν τα κονδύλια που χρειάζονται να μην γίνει τιποτα. Αρκετά εγκλήματα ειδαμε φτανει πια

   • Η Τουρκία θα κανει οτι της επιτρέπει η δυναμη της και η Ελλάδα θα βαλει την ουρα στα σκέλια και θα μυξοκλαιγεται όπως κανει παντα. Θα ψάχνει να βρει καποιον «ηλιθιο» σαν τους ευρωπαίους τους αμερικανούς τους ξανθους να βγάλει το φίδι απο την τρύπα. Έρχεται το ξεβράκωμα και θα δουμε ποιος θα αγοράσει και ποιος θα πουλήσει μερικά ξερονήσια… για το καλο του βεβαια

 13. Για να γίνουμε λίγο πιο αιρετικοί, μήπως στο θέμα της αντιμετώπισης stealth αεροσκαφών 5ης γενεάς όπως to f-35 από αεροσκάφη 4ης γενεάς όπως το F-16 έχει νόημα να δώσουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό με παθητικούς αισθητήρες μεγάλης ακτίνας δράσης (legion pod) και σε αναβαθμισμένα συστήματα αυτοπροστασίας (πχ προσθήκη MAWS) και όχι στην προσθήκη πολύ καλών ραντάρ αλλά ανεπαρκών για τον ρόλο αποκάλυψης stealth αεροσκαφών όπως sabre?. Μήπως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε σενάρια όπου τα F-35 είναι ικανά να βάλουν πρώτα τα όπλα τους τόσο σε αποστολές αέρος εδάφους όσο και αποστολές αέρος αέρος οπότε θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξουδετέρωση αυτών των όπλων πριν φτάσουν στον στόχο τους? (π.χ εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος, εξελιγμένα αντίμετρα αντιμετώπισης πυραύλων αέρος αέρος).

  • Εξουδετερωση των όπλων στον αερα και εντοπισμο των F35 τη στιγμη των αφεσεων. Ακουγεται σαν εκ των ουκ ανευ παραμετρος αεραμυνας αλλα μυριζει σαν προυπολογισμος κλασεων υψηλοτερος του επιπεδου δυνατοτητων του παροντος ?

 14. Θα ηθελα να κανω μια αιρετικη προσεγγιση… αντι για νεα αεροπλανα μηπως θα ηταν καλυτερο να επενδυσουμε τμηματικα σε φρεγατες με ελεγχο περιοχης (αντιεροπορικη & ανθυποβρυχιακη προστασια και πολυ ισχυρα ρανταρ)??Η πυραυλικη εμβελεια ειναι τουλαχιστον 90 km και ασε τα αεροπλανα να πετανε πανω απο ελληνικα νησια θα εγκλωβιζονται απο τις 3-4 φρεγατες που θα οργωνουν το Αιγαιο σε ζωνες χωρις αερομαχιες και απωλειες. Η Ελλαδα ειναι πολυ θαλασσα με απειρα νησια ποιο να πρωτο-σωσεις εκτος αν διαθετεις τεραστια δυναμη πυρος σε βληματα εδαφους-αερος και εδαφους-εδαφους (Πλωτα φρουρια).

 15. Λαμβάνοντας υπ΄όψη οτι η Ιστορία διδάσκει (και επαναλαμβάνεται), μία ερώτηση προς όλους: Είμαι ο μόνος που κάθε φορά που διαβάζω μελέτες και αναλύσεις σχετικές με το θέμα «F-16V HAF VS F-35 THK» και του ερωτήματος «τι θα γίνει αν…», μου έρχονται στο μυαλό εικόνες με τους «the few» της RAF να πασχίζουν με νύχια και με δόντια (και τελικά να καταφέρνουν εντελώς οριακά) με Hawker Hurricane να διασώσουν το νησί από τα Bf-109 της Luftwaffe;

  • Υπήρχαν και τα spitfire αλλά και ρανταρ και σύστημα καθοδήγησης που οι Γερμανοί δεν είχαν δει ούτε στον ύπνο τους! Υπήρξαν 4 χρόνια με φρενήρη προετοιμασία!
   Αν ήταν μόνο few με hurricane δεν θα είχε σωθεί το νησί…..

   • Και ήταν και τα τραγικά λάθη των Γερμανών. Αν συνέχιζαν τον βομβαρδισμό των αεροδρομίων (όπως έκαναν τις πρώτες ημέρες), θα είχαν καταστρέψει τη RAF σχεδόν ολοκληρωτικά, παρά τις δικές τους απώλειες. Αντί για αυτό, επιδόθηκαν στους εκδικητικούς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων (κυρίως του Λονδίνου), δίνοντας στη RAF τη δυνατότητα να αμυνθεί και εν τέλει να κερδίσει.

 16. Καλησπέρα κι από εμένα. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ την επικείμενη αναβάθμιση των F16 μας ( φυσικά με IRST και αν είναι εφικτό να πωληθούν τα 30άρια για να αναβαθμιστούν περισσότερα αεροσκάφη)αλλά και μια αντίστοιχη κίνηση για τα mirage .

 17. Λάθος να θεωρούμε ότι με τα «V» είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το F-35, επίσης νομίζω ότι δεν έχουμε και καμιά σπουδαία υπεροχή ακόμα και σε σχέση με τα APG-68(V)9. Ο εκσυγχρονισμός απλά θα κρατήσει τα μαχητικά σε ικανοποιητικό βαθμό από άποψης τεχνολογίας. Σαφή υπεροχή θα φέρει μόνο o AIM-120D απέναντι στα τουρκικά F-16.

 18. Προσωπικά πιστεύω ότι το F-16V στην τωρινή του διαμόρφωση δεν έχει κάποια ελπίδα απέναντι στο F-35. Έχει ένα βελτιωμένο ραντάρ, Link-16, και…αυτά; Καλά θυμάμαι νομίζω. Μόνη ελπίδα είναι το F-35 να εντοπιστεί σε low-BVR απόσταση, να μην έχει βάλλει το ίδιο ακόμα για διάφορους λόγους, και να προλάβει να επιτεθεί το F-16 πρώτο. Έτσι, ίσως πετύχει. Αλλιώς, θα πρέπει μέχρι την παραλαβή των F-35 από την Τουρκία να έχουμε προχωρήσει σε προμήθεια νέων αισθητήρων (IRST κυρίως, προμήθεια νέων RWR δεδομένης της LPI λειτουργία του APG-81 είναι μάλλον μάταιη), νέων συστημάτων παρεμβολών (DRFM; κυρίως για την αποφυγή των AMRAAM, όχι να προσπαθούμε να παρεμβάλλουμε το APG-81 φυσικά), και ίσως νέων όπλων (κάτι σε IR που να μπορεί να πετάξει λίγο πιο μακριά απ’ότι ο IRIS-T, γιατί τους C-5/7 AMRAAM το F-35 θα τους ψήνει για πλάκα).

  Για μένα πάντως, η καλύτερη λύση είναι «playing Serb»: ομοιώματα εξοπλισμού εδώ κι εκεί σε ρόλο decoy μπας και γλυτώσει τίποτα, SHORADS σε επιφυλακή για τους SOM (ευχής έργο θα ήταν να μπορούσαν να αναχαιτίσουν και μικρότερα όπλα, αλλά τα Τορ είναι από άλλη εποχή) και…άγιος ο Θεός.

 19. Καλησπέρα. Διάβασε με προσοχή το συγκεκριμένο άρθρο καθώς και τα διάφορα – μέχρι στιγμής – σχόλια. Καταρχήν το θέμα δεν είναι αν πρέπει ή έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα F-16…αλλά το πότε. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια βρισκόμαστε σε μια ιδότυπη κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και διαφόρων παραγόντων οι οποίοι έδρασαν σωρρευτικά (και δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν) τα προηγούμενα χρόνια αυτή τη στιγμή βλέπουμε την ψαλίδα να ανοίγει επικίνδυνα. Έτσι λοιπόν είμαστε στη δύσκολη θέση να πρέπει να βρίσκουμε το «αντίδοτο» σε αυτά που παρουσιάζει ο αντίπαλος. Αυτή τη στιγμή το F-35 είναι η Νο1 απειλή και αυτό γιατί είναι φτιαγμένο να ξεκινάει πολέμους. Πολλοί περιορίζονται μόνο στα STEALTH χαρακτηριστικά το οποίο είναι τεράστιο λάθος. Το F-35 είναι (ή θα γίνει σύντομα) μια φονική πολεμική μηχανή με πρωτόγνωρες δυνατότητες. Επιπρόσθετα θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα κατευθυνόμενα και υψηλής ακρίβειας όπλα. Ένα σχόλιο ανέφερε ότι επειδή θα πετάξει μέσα στο Αιγαίο θα μπορέσουμε να το δούμε γιατί έχουμε πολλαπλούς αισθητήρες…ακόμα και οπτικούς!!! Αλήθεια πόσοι από εσάς (εμάς) έχετε καταφέρει να εντοπίσετε οπτικά ένα Α/Φ? Επιπρόσθετα όλοι οι αισθητήρες (πλην των MIRADOR) έχουν ακριβώς την ίδια τεχνολογία, την οποία το F-35 σχεδιάστηκε για να κατανικά. Επίσης αυτά για το πόσο STEALTH είναι, πέραν μιας θεωρητικής προσέγγισης η οποία ενδέχεται να παρουσιάζει εσφαλμένες εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα σχέδια – blueprints – του Α/Φ, μπορεί να τα απαντήσει μόνο η Lockheed. Το γεγονός όμως ότι πλέον επιλέγεται ή πρόκειται να επιλεγεί από πολλές αεροπορίες ανά τον κόσμο πρέπει να μας προβληματίσει και να θεωρούμε ότι το F-35 τα πάει πολύ καλά στον τομέα STEALTH. Χωρίς να προχωρήσω σε λεπτομέρειες μπορώ να σας βεβαιώσω ότι με την έλευση του F-35 θα δημιουργηθούν τεράστια κενά στη δυνατόητα αποκάλυψης του ελληνικού δικτύου ραντάρ, κενά τα οποία το F-35 μπορεί να αξιολογήσει εν πτήση και να τα εκμεταλλευτεί επιλέγοντας τη βέλτιστη διαδρομή. Άρα λοιπόν η ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του δικτύου αισθητήρων. Θέλετε αυτή να λέγεται IRST, θέλετε να λέγετε PCLs…αν είχα ένα ευρώ να ξοδέψω, τότε αυτή θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Δεύτερη θα ήταν η πραγματική ενσωμάτωση σε ένα δίκτυο-σύστημα όλων των αισθητήρων. Οι δυνατότητες δικτύωσης αυτή τη στιγμή ξεπερνούν και τα πλέον ευφάνταστα σενάρια μερικές δεκαετίες πριν. Αφού λοιπόν γίνονταν αυτά θα ξεκίνουσα να μιλήσω για εκσυγχρονισμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε ένα Χ ποσό για να αντιμετωπίσουμε το στόλο των F-16 της ΤΗΚ? Γιατί υπήρχε κάποιο πρόβλημα τόσα χρόνια στην αντιμετώπισή τους? Γιατί όχι και των Μ2000…? Που είναι τα αντίστοιχα όπλα (πχ METEOR)? Γιατί όχι Φρεγάτες? Πως θα αντιμετωπιστούν οι βαλιστικοί πύραυλοι Yildirim? Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στο ζήτημα αγοράς F-35, ακόμα και μικρού αριθμού. Το θέμα δεν είναι ότι ένα F-35 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άλλο. Το ζήτημα είναι ότι εισάγει στο ελληνικό οπλοστάσιο ένα όπλο μη ανασχέσιμο…τουλάχιστον μέχρι την έλευση των C-400… Αλήθεια τα F-16V τί δυνατότητες θα έχουν έναντι των C-400, HISAR και λοιπών Α/Α όπλων της Τουρκίας? Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω και στη συζήτηση το χρόνο υλοποίησης. Είμαστε στο 2018 και ακόμα συζητάμε…αλήθεια όταν τελικά έχουμε τα F-16V είμαστε σίγουροι ότι η ΤΗΚ θα συνεχίζει να έχει F-16…ή τα F-35 θα πλαισιώνονται από TFX? Ευχαριστώ και συγνώμη για τον όγκο….όπως καταλαβαίνεται είναι ένα περίπλοκο θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια συνολικής αξιολόγησης της απειλής και όχι μεμονομένα.

 20. Ο μόνος λόγος που προτιμάει κάποιος το F35 είναι επειδή είναι αόρατο.
  Άμα σταματήσει να είναι αόρατο είναι απλά ένα πολύ ακριβό στην συντήρηση αεροπλάνο. To f-35 δε έχει χειρότερες δυνατότητες από oτιδήποτε έχει φτερά και πετάει τέλος..
  Η καλύτερη επιλογή ήταν και μπράβο στην αναβάθμιση.

 21. «Παρά το γεγονός ότι το F-35A θα πετά με κλειστό ραντάρ»

  Αυτό είναι λάθος. Το Φ35 θα κάνει σύντηξη των πληροφοριών όλων των αισθητήρων και μπορεί να εντοπίζει τις πιθανές περιοχές στόχων. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει μια πολύ εστιασμένη και σύντομη εκπομπή η οποία και λόγω των χαρακτηριστικών low probability of detection του ραντάρ (un-conventional, random, wide-spectrum & complex waveforms (signals) – which blends with the Background noise, making it extremely difficult for Radar Warning Receivers (RWRs) to detect and/or intercept them), δεν θα γίνει καν αντιληπτή από το αντίπαλο αεροσκαφος, τουλάχιστον με την υπάρχουσα RWR τεχνολογια.

  Όποτε το ακριβές είναι να λέμε ότι δεν χρησιμοποιεί το ραντάρ με συμβατικά search modes αλλά χρησιμοποιεί νέες μορφές λειτουργίας.

  • Κωστας, τα Φ-16 μας δεν μπορουν να πετανε με κλειστα ρανταρ και να δεχονται πληροφοριες για εχθρικα ιχνη απο τα Erieye και τα ΣΑΕ μεσω Λινκ?

   • Μπορούν, αλλά δεν τα κάνει αόρατα κάτι τέτοιο. Μπορούν βέβαια να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και να κάνουν χρήση Link16 για να έχουν επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

 22. @ptisi
  Στο αρθρο αναφερεται 3-4 φορες για το link 16
  Το network management του link 16 δεν γινεται απο την ελλαδα.
  Η ελλαδα ναι μεν δημιουργει ανεξαρτητο subnetwork απο το αντιστοιχο τουρκικο ,ομως οι αμερικανοι θα αποφασισουν σε περιπτωση συγκρουσης ποιος μεταξυ Ελλαδας -Τουρκιας θα κανει connect και ποιος οχι.
  Κατα τη γνωμη μου το πιθανοτερο σεναριο ειναι μονο οι αμερικανοι στο αιγαιο να κανουν connect.
  Η ελλαδα πρεπει να εχει link-16 στα f-16 γιατι υπαρχει το ενδεχομενο η τουρκια να βγει απο το νατο.
  Το αρθρο ομως δινει παραπανω αξια απο οσο πρεπει στο link-16 (για την ελλαδα-οχι το νατο).

  http://www.geetha.mil.gr/media/pdf-arxeia/ekdoseis/2016/link_16/l16.pdf

  https://ia801306.us.archive.org/14/items/Link-16-Joint-Key-Management-Plan-28-April-2015/Link%2016%20Joint%20Key%20Management%20Plan%2C%2028%20April%202015.pdf

 23. Στη σωστή του διάσταση το θέμα. Ο αμυνόμενος, αν δεν αιφνιδιαστεί, έχει το πλεονέκτημα. Ο επιτιθέμενος θα χρειαστεί πολλαπλάσιες αναλογίες για να επιτύχει νίκη. Εντούτοι, στην εξίσωση παραλείπεται να βάλεται να 2000-5. Mπορούν τα συγκεκριμένα mirage να λειτουργήσουν σε δικτυοκεντικό περιβάλλον και -ταυτόχρονα με Patriot- να δημιουργήσουν πρόβλημα στα F-35; Επιδέχονται τα 2000-5 μικροαναβαθμίδεις για να μπορέσουν να ενισχύσουν τα F16V; Kαθώς η χώρα μας βρίσκεται ιστορικά σε θέση άμυνας, τί θα προκρίνατε για την άμυνα του Αιγαίου και της Θράκης; Aγορά μιας μοίρας F-35 ή αναβάθμιση και αγορά επιπλέον συστοιχιών Patriot αλλα και καινούργιων F16 Block70, υπο την προυπόθεση οτι το θέμα με τις Fremm θα προχωρήσει; Θεωρώ πως ήδη έχουμε καθυστερήσει να διεξάγουμε με τους Ισραηλινούς την πρώτη άσκηση σε πεδίο μάχης του Αιγαίου με συμμετοχή των F35I. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αν στη συγκεκριμένη εξίσωση βάλουμε τα Erieye και τους S300. Θεωρώ οτι μια τέτοια άσκηση, το F35 θα δώσει εξαιτάσεις και θα καταδείξει τις αντικειμένικές αδυναμίες της Ελληνικής αεράμυνας. Πολλές φορές δώσαμε στους νυν συμμάχους μας τη δυνατότητα εξοικίωσης με τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά S300. Kαιρός να μας το ανταποδώσουν, γιατί στη θεωρία δεν αντιμετωπίζεις καμία απειλή.

  • Για τα Mirage 2000-5 έχουμε γράψει αρκετές φορές, και έχουμε προτείνει αναβάθμισή τους στα πρότυπα ΗΑΕ, συν Link 16 φυσικά…

 24. Όπως έχω πει πολλάκις υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση του F-35.

  Δυστυχώς όλοι έχουν φοβηθεί και δεν βλέπουν της λύσεις.

  Ναι στα αεροσκάφη τα προβλήματα εντοπισμού είναι μεγαλύτερα αλλά και εδώ υπάρχει λύση.

  Σιγά μην με καλέσουν οι εδώ υθύνοντες άσχετα αν έχω 10 λύσεις και όχι μια!

 25. Η μορφολογία του Αιγαίου ,κάνει εφικτή τη προσβολή οποιοδήποτε αεροσκάφους που έχει θερμικό ίχνος,με παθητική στόχευση .(άρα μη ανίχνευση θέσης) .Μένουν λίγα κενά τα οποία μπορούν να καλυφτούν με πλωτά μέσα.Υπάρχει κενό. στο τομέα νότια της Κρήτης ,η προσβολή από δυτικά ,αλλά εκεί θα ανιχνευθεί η κίνηση των ιπτάμενων τάνκερ,που ώς γνωστό δεν είναι stealth .Η διασπορά των συμβατικών αεροσκαφών της haf .είναι δυνατή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χτυπηθεί πιθανώς κανένα στο έδαφος.Να σημειωθεί ότι το αμοιβαίο σύστημα συλλογής πληροφοριών θα καταγράψει εν τη γενέση του την προετοιμασία μια τέτοιας επίθεσης..Το σύστημα βασίζεται κυρίως τη χρήση του ανθρώπινου παράγοντα ,και φτάνει σε σημείο να είναι εφικτό γνωρίζουμε και ποιό αεροσκάφος πετά κάθε μέρα και ποιός πιλότος είναι μέσα.Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι απέναντι.Ο αριθμός των 30 F-35 με μια διαθεσιμότητα 80% δινει 24 αεροσκαφη. αλλά εχει αναφερθεί οτι υπάρχουν περιορισμοί απο τις ΗΠΑ,οι οποίες να σημειωθει ελεγχουν επιλεκτικά και την ακριβεια του Gps..

 26. Αντί να δώσουμε 1.1 δις για AESA στα F-16, με τα ίδια λεφτά:

  -θα μπορούσαμε να βάλουμε σε μερικά νησιά rant;ar AESA 9όχι όμως αεροπλάνων αλλά τα μεγάλα (όπως πχ του Bellara, για το οποίο λεγόταν ότι έχει εμβέλεια 300-400km, και ότι μπορεί να δει μπαλάκι του γκόλφ στα 100+Km)
  -εναέρια ραντάρ καινούργιας τεχνολογίας (και η Έρικσον έχει βγάλει και άλλες εταρείες, που ισχυρίζονται ότι βλέπουν το στέλθ από πολύ μεγάλη απόσταση)
  -να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και το λογισμικό των υπάρχοντων ραντάρ.
  -να τα διασυνδέσουμε όλα μαζί,
  -όλη η διασυνδεμένη εικόνα να μεταφέρεται στα f-16,

  άρα αντί να βάλουμε μικρά μάτια στα f-16, να βάζαμε ορισμένα υπερ-μάτια τα οποία μέσω σύνδεσης θα λειτουργούσαν σαν τα μάτια των f-16, αλλά και για 100 άλλες χρήσεις (εικόνα στα ΑΑ, στις βάσεις κτλ).

  Με τόσα λεφτά παίρνεις τόσα πολλά και διάσπαρτα ραντάρ στα νησιά του Αιγαίου που και στέλθ κουνούπι να πετάει θα το πιάσουν (υπερβολή μεν αλλά οι δυνατότητες των νέων ραντάρ είναι υψηλότατες).

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναβαθμίσουμε τα F-16, που συμφωνώ απόλυτα με την αναβάθμιση, αλλά ακόμη δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα των f-35 σε συνδυασμό με την ύπαρξη του S-400.

 27. Πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό άρθρο. Ορισμένες σκέψεις:

  1) Σας είναι εύκολο να αναλύσετε (σε μελλοντικό άρθρο ίσως) τις δυνατότητες παρεμβολών των σύγχρονων ραντάρ AESA, ιδιαίτερα ενάντια στον αισθητήρα του AIM-120 (που αποτελεί και τη βασική απειλή σε μία αερομαχία);

  2) Η απειλή των F-35 αφορά όσα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το αεροσκάφος επιτυγχάνει πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες κάτι που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος του περιορίζει αρκετά την απειλή.

  3) Η απειλή από το F-35 δεν προέρχεται από το ίδιο το αεροσκάφος αλλά από το φορτίο stand-off όπλων που διαθέτει. Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ΠΑ να ενισχύσει όσο περισσότερο γίνεται τη (δια-στρωματική) αντιπυραυλική της άμυνα. Το θετικό είναι η περιορισμένη μεταφορική ικανότητα του F-35 ιδιαίτερα εφόσον δεν μιλάμε για όπλα ανεμοπορίας. Οι κύριες βάσεις της ΠΑ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία επιθέσεις με stand-off όπλα ακόμα και σε συνθήκες κορεσμού (οι SDB είναι ένα θέμα). Στο επίπεδο αυτό η συνεισφορά των ιπτάμενων μέσων (F-16V) είναι πολύ μικρή και ουσιαστικά αφορά στην αποφυγή εξαπόλυσης των όπλων. Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσετε τις δυνατότητες αναβάθμισης των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων της ΠΑ στο μέλλον.

 28. Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι 2, το ένα είναι να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει η υποδομή ώστε να μην αποδεκατιστεί το σύστημα από μια επιδρομή-πρώτο χτύπημα που θα πιάσει την Ελλάδα στον ύπνο και το δεύτερο η εξασφάλιση της αεροπορικής κυριαρχίας.

  Η αναβάθμιση των f-16 δεν λύνει το πρώτο πρόβλημα, αυτό θα λυνόταν με σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου που να τα έβλεπε έγκαιρα (άρα αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ-ίσως να προστιθόταν και άλλη μπάντα που έστω θα μπορούσε να προειδοποιήσει ακόμη και αν δεν μπορούσε να δώσει παραμέτρους βολής, πχ μπάντα L, decoys, διασπορά κτλ).

  Η αναβάθμιση βοηθά στο δεύτερο, απέναντι στα f-16 των αντιπάλων, αλλά:
  -μόλις εμφανιζόταν τα f-35 τα δικά μας θα μειονεκτούσαν καθώς ακόμη και με το IRST θα το έβλεπαν σε μεγαλύτερη απόσταση από τώρα, αλλά τα f-35 θα έβλεπαν τα δικά μας πάλι πολύ νωρίτερα, άρα τσάμπα το IRST
  -θα υπάρχει η απειλή των S-400 που θα έβλεπαν τα δικά μας με την απογείωση,
  άρα και εδώ χρειαζόμαστε εξαιρετικό σύστημα ραντάρ σαν τα μάτια των f-16 έναντι των f-35, καθώς και σαν τα μάτια των Patriot (και δεν ξέρω αν θα μπορούσαν και των S-300), ενώ για τα s-400 πραγματικά δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ το φάρμακο.

  Αν δεν βρούμε φάρμακο για τα s-400, τότε απλά εμείς και με την αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ για να ισοσκελιστεί το πρόβλημα των f-35, θα σήμαινε ότι τελικά κανένας δεν έχει αεροπορική κυριαρχία, και ουσιαστικά θα υπήρχε αμοιβαίο αεροπορικό denial και για τις δύο πλευρές με τον εξοπλισμό τους.

  Το πρόβλημα είναι σύνθετο, και συζητάμε θεωρητικές αποσπασματικές λύσεις, ενώ φυσικά απλά θεωρητικολογούμε καθώς δεν έχουμε βάλει στην εικόνα την παράμετρο χρόνο. Οι Τούρκοι όπως φαίνεται βιάζονται να κάνουν την κίνησή τους, το 2019 θα έχουν και τα S-400 και ορισμένα f-35, ενώ εμείς, όποια θεωρία και να αναπτύσουμε εδώ, θα είναι έτοιμη μετά το 2020 και βάλε. Άρα η Τουρκία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον 1-2 ετών, και αυτό φυσικά αν κινηθούν άμεσα οι δικοί μας, αν δεν κινηθούν άμεσα, το παράθυρο ευκαιρίας τους είναι πολύ μεγαλύτερο.

  Πάμε ολοταχώς για Φινλανδοποίηση, με μόνη δύναμή μας ίσως την ΕΕ και τυχόν οικονομικές και άλλες κυρώσεις που θα μπορούσαν να γονατίσουν την Τουρκία με άλλο τρόπο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα το κάνει (θα φανεί και από το τι θα γίνει με το γεωτρύπανο στην Κύπρο, νομίζω ότι αν δεν κάνει τίποτα η Ιταλία ή η ΕΕ, ή θα αρχίσουμε να αγοράζουμε άμεσα συστήματα ή θα Φινλανδοποιηθούμε).

 29. Δυστυχώς, ΚΑΙ 20 F-35 ΚΑΙ τουλαχιστον 40 ακόμη ΝΕΑ F-16V. ΚΑΙ ολοκλήρωση σε ένα ενιαίο αναβαθμισμενο δίκτυο αεράμυνας ΚΑΙ ΙRST σε τουλάχιστο δύο F16 κάθε σχηματισμού (μπορεί το ένα να καταρριφθεί και να χαθεί η εικόνα για ολους)

 30. Από το άρθρο και μόνο εξάγεται το εξής συμπέρασμα:
  – Είναι ίσως επιτακτικότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη να επενδύσουμε σοβαρά στην αεράμυνα της χώρας. Έχουμε ήδη ένα αρκετά πυκνό δίκτυο από ραντάρ και αντιεροπορικά, σκοπός είναι να τα βελτιώσουμε/επαυξήσουμε. Πρέπει η απειλή των F-35A να αποκαλυφθεί το συντομότερο δυνατό και αντίστοιχα να αντιμετωπισθεί. Μελέτες από την Π.Α έχουν γίνει ήδη.
  – Πρέπει να δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα για την Π.Α. Ακόμα και υπό το πρίσμα του «σφιχτού» προϋπολογισμού. Το τέλος της καριέρας των F-4E, M2000 EGM/BGM είναι πιο κοντά απ’ότι νομίζουμε, όπως επίσης και των F-16C/D Blk30. Άρα, από τώρα πρέπει να δρομολογούμε την αγορά του ΝΜΑ που -ιδανικά- θα μπει σε υπηρεσία κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας και θα είναι η δική μας απάντηση στα τουρκικά F-35. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είναι το F-35, αλλά ευτυχώς δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις.
  – Η επένδυση των F-16V πρέπει να πλαισιωθεί από τα αναγκαία όπλα και ατρακτίδια.

  • Δεν πρέπει να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο F-35 ,αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα του εξοπλισμού της Τουρκίας συνολικά και να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία. Προφανώς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μπούμε με μια ξέφρενη και καταστροφική κούρσα εξοπλισμών. Πρέπει όμως να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται…

 31. Οι ************ γειτονες είναι ******* και ορμανε όταν ειμαστε πτωματα (χουντα 74) γιατι ξερουν ότι οι 3 γεφυρες στο βοσπορο ,τα υδροηλεκτρικα φραγματα , τα εργοστασια, τα αεροδρομια και το ναυτικο τους θα γινουν σκονη στις πρωτες ωρες του πολεμου.Πρεπει λοιπον στις ειδήσεις μας κάθε βραδυ να τους δειχνουμε την αεροπορια μας να βαλει μπανκερμπαστερ 2000 λιβρων και εξοσετ για να φρονιμευουν.

  • μιλας για το στρατο της χωρας που το 96 η ελιτ ειδικες δυναμεις πηγαν σε λαθος βραχο? κατι τετοια λετε κ μας εχουν παρει στο ψιλο ολοκληρος ο πλανητης

  • Μιλας για την χωρα που εβαλε ειδικοδυναμιτες και UAV επι κανα μηνα να ψαχνουν 3-4 Αλβανους κατσαπλιαδες σε κατι βουνα ? Που η πρωτη φορα που πεταξαν για πραγματικη επιχειρηση UAV επεσε μονο του σε περιοδο ειρηνης ? Γελανε οι πετρες

 32. Καλό το άρθρο. Ήμουν από αυτούς που αρχικά θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε απευθείας σε Φ-35Α, αλλά προφανώς η εκτίμηση του ΓΕΑ είναι η ορθή και όχι η δική μου και για τον προφανή λόγο ότι με 1,1 δισ€ θα έχουμε ομοιοτυπία+νέες δυνατότητες (4,75 γενιά) σε Α/Φ πάνω από το Αιγαίο.
  Και ίσως η αργοπορία στην προμήθεια Φ-35Α να μας βγει σε καλό από την άποψη ότι όταν το πάρουμε το 2030 θα είναι και πιο φθηνό και βελτιωμένο στα σημεία.
  Αλλά συγκρατώ το εξής από το άρθρο: «Η εγκατάσταση του AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) AESA στα μαχητικά F-16V θα επιφέρει σχετική βελτίωση στην εμβέλεια εντοπισμού του F-35A, αλλά και πάλι θα υστερεί έναντι του συνδυασμού AN/APG-81/EOTS/DAS.» Δηλαδή, και πάλι η αντιμετώπιση του Φ-35Α είναι μία δύσκολη εξίσωση πάνω από το Αιγαίο και για να αποφύγουμε την ήττα στο έδαφος με την εξολόθρευση της ΠΑ στις βάσεις της από τα τουρκικά Φ-35Α. Συνεπώς, πέρα από την όποια προμήθεια Φ-35Α για τους δικούς μας ευνόητους λόγους (είσοδος την 5η γενιά+ικανότητα διείσδυσης στην τουρκική ενδοχώρα και πληγμάτων σημαντικών στόχων στο έδαφος, αποτρεπτική ισχύς) η αντιμετώπιση του Φ-35Α πάνω από το Αιγαίο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σύνθεσης από την ελληνική πλευρά επίγειων αισθητήρων (ραντάρ)+αναβάθμισης των ικανοτήτων των ΑΣΕΠΕ + απόκτηση ανάλογων δυνατοτήτων από το στόλο (εγώ ταπεινά επιμένω για ΤΙΚΟ ή Α/Β, αλλά και οι γαλλικές φρεγατοκορβέτες καλές ακούγονται, αλλά το ΠΝ ξέρει καλύτερα από εμένα σε κάθε περίπτωση).

 33. το θεμα δεν ειναι αν θα αναβαθμισεις μονο τα φ16 και μαλιστα μονο τα 84 πλεον των τελευταιων 2 παραγγελιων . το θεμα ειναι οτι με τα χρηματα αυτα δεν παιρνεις νεο εξοπλισμο , νεα ατρακτιδια , νεα οπλα . γιατι καλες οι παραγγελιες νεων αεροπλανων αλλα απο μονες τους δεν γινεται τιποτα. αν δεν εχεις ενα σχεδιο και ενα πλανο καταληγεις στο τελος να τρεχεις και να μην φτανεις ; δεν εχουμε ακουσει τιποτα για επαναπιστοποιηση των aim9 aim120 iris-t magic και mica .για αγορες για αυξηση του αποθεματος . εστω και λιγων . δεν εχουμε ακουσει τιποτα για τα μπλοκ50 . τι θα γινουν αυτα τα αεροσκαφοι ? τι θα γινουν τα μπλοκ30 ? τι θα γινουν τα μιραζ2000 . Η αναβαθμιση αυτη ειναι σημαντικη αλλα χωρις σχεδιο θα καταληξουμε σε 10 χρονια να ψαχνομαστε για 100 νεα μαχητικα ! θα μπορουμε να αγορασουμε το 2030 100 νεα μαχητικα οταν γενικα ολοι οι κλαδοι θα εχουν αναγκες πχ ναυτικο νεες φρεγατες ΕΜΖ παπανικολης κτλ κτλ . η αναβαθμιση ειναι σημαντικη αλλα πρεπει να κανουμε και ενα πλανο 10ετες εστω και με λιγα χρηματα ωστε συνεχως να αναβαθμιζουμε ή να αγοραζουμε νεα . κινδυνευουμε να μεινουμε παντως με 84 εκσυχρονισμενα φ16 25 μιραζ2000-5 και 38φ16μπλοκ50 .ουτε 150 αεροπλανα . τα μπλοκ30 απαξιωθηκαν νωρις – τα μιραζ2000 στον βωμο του λιγο απο εδω λιγο απο εκει απαξιωθηκαν και αυτα . τα φαντομ τελος δεν μπορουν να δωσουν αλλο 45 ετων αεροπλανα . Η αναβαθμιση ειναι στο σωστο δρομο αλλα θελουμε και αλλα . πολλα αλλα .

 34. Οταν τα χρηματα πανε σε εισφορες αλληλεγγυης, σε μερισματα και αλλου…ε τοτε ναι…χρηματα δεν υπαρχουν…!
  Επι τω προκειμενω …εχουμε αναφερθει πολλακις στο θεμα…
  Θελω να πιστευω πως ολοι εχουν καλες προθεσεις…
  Λοιπον.
  Το f-16 V οτι και να κανουμε ειναι ενα αεροσκαφος αλλης κατηγοριας…ειτε θα λεγεται 4 ειτε θα λεγεται 4+++ γενιας…
  Επρεπε να υπαρχει στη «φαρετρα» μας ηδη…και να πηγαιναμε για αγορα του f-35.
  Τωρα οπως εχουν τα πραγματα…σαφως πρεπει να γινει η αναβαθμιση των f-16 σε V…και αργοτερα να προχωρησουμε στην αγορα καποιων f-35…μιας μοιρας ας πουμε…

  • ελα ρε μαστορα εγω πηρα 250 μερισμα ποσα στελθ αγοραζουμε? δε κοβεται ολοι την κλαψα λεω εγω με τα f-35 ουτως η αλλος κ μοιρα να παρουμε πεταμενα λεφτα ειναι κ το ξερετε ολοι κ η πτηση ακομη,αφου κανουν παραβαση κ δεν καταριπτουμε τοτε με τα f-16 μια χαρα βολτα στον αερα κανουμε

   • Καλα εκανες και το πηρες…ρε μαστορα…
    Στο φιναλε-φιναλε λεφτα απο περικοπες συνταξεων ηταν…
    Το μερισμα (το οποιο παρεπιμπτοντως ηταν 1,4 δις) το ανεφερα τροπων τινα…θελοντας να πω οτι εχουν παει λεφτα αλλου…

    • το ξερω οτι ηταν 1,4 δις κ καλα κανουν κ κοβουν συνταξεις ολο κλαψα ημεθα κ φραπε εγω τι να πω που δουλευω παιρνω 280 κ χω τους αλλους να κλαιγονται στο στε που απο 2000 πηγαν 1,700

 35. Πολύ ωραίο άρθρο! Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο επείγει η αναβάθμιση των F16 αλλά έπρεπε να εχει γινει ήδη! Τώρα σίγουρα θα χρειαστούμε τουλάχιστον μια μοίρα F35 αλλά βάση της σχεδίασης του και των χαρακτηριστικών του ο μόνος λόγος που θα τα έχουμε δυστυχώς θα είναι μόνο για ανταπάντηση στους απέναντι… Διαφωνώ σε ένα σημείο όπου αποκαλείτε το F35 το κορυφαίο μαχητικό και ότι αν κάποιο θα μπορούσε να το καταρρίψει θα ήταν το F16V… Κατά την γνώμη μου και πάλι, κορυφαίο μαχητικό αυτή τη στιγμη θεωρείται το F22 και ίσως αυτό θα μπορούσε να καταρρίψει το F35 με μεγαλύτερη ευκολία από το F16V…

 36. Σ.Μπέρια κεντάς διπλοβελονιά.. έχω κάτι κουτιά χαβιάρι (από τα καλά ξέρεις για τα μέλη του κόμματος ) για σπρώξιμο και ψάχνω μαρκετίστα.

 37. Λίγες σκέψεις και από εμένα.

  1) Σε 10 χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις θα χρειάζονται πραγματικά άπειρα χρήματα για να ξαναγίνουν αξιόμαχες. Θα θέλουμε αναβάθμιση και νέα τεθωρακισμένα αναβάθμιση πυροβολικού, αναβάθμιση ραντάρ, νέες ή μεταχειρισμένες φρεγάτες, νέα αεροσκάφη κ.λ.π. Όταν ένα στράτευμα έχει παγώσει τους εξοπλισμούς για πάνω από 10 χρόνια θέλει τουλάχιστον 15 χρόνια για να ξαναβρεί την ισορροπία του γιατί κάτι απαξιώνεται εύκολα αλλά αγοράζεται δύσκολα..
  2) Σε 10 χρόνια από τώρα θα χρειαζόμαστε όχι 25 αεροσκάφη αλλά 100 (εκεί είναι το πρόβλημα) αφού η αεροπορία θα χρειάζεται να αντικαταστήσει τα F16 block 50 και 30, τα mirage (τα mk-2 θα θέλουν αναβάθμιση) καθώς και τα F4. Δηλαδή θα έχουμε περίπου μόνο 110 – 120 αξιόμαχα.
  3) Τα 3 – 4 δισ δεν φθάνουν ούτε για στρατιωτικά γλειφιτζούρια από ότι αντιλαμβάνεσθε. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για αγορά και F35 και αναβάθμιση των block 50 και αγορά αν γίνεται μίας μοίρας F16 block 70 ώστε να παραμείνουμε σε αριθμούς κοντά στα 180 – 200 αξιόμαχα αεροσκάφη.

  Η μόνη δυνατή λύση κατ εμέ είναι η αλλαγή νοοτροπίας ώστε να πεισθεί και ο τελευταίος πολιτικός πως αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι (υψηλές στρατιωτικές δαπάνες) πρέπει να τις ενσωματώσεις μέσα στην οικονομική αναπτυξιακή πολική σου. Το να έχει ένα δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που να δουλεύει σωστά είναι θέμα πλέον επιβίωσης ώστε να μένουν κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες. Χρειαζόμαστε σε βάθος 5 ετίας να δίδεται μόνο για την αγορά και εκσυχρονισμό στρατιωτικού υλικού το 1% του ΑΕΠ ώστε να πούμε πως κάτι κάνουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερους δεσμούς με Αίγυπτο (σχεδιασμός κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπλων αφού μπορεί να μας ανοίξουν την αγορά των εξοπλιστικών στον μουσουλμανικό κόσμο) και Ισραήλ και άλλα πολλά.

  • Σε 10 χρονια αγαπητε οι ΕΔ της χωρας, ποσοτικα, θα ειναι στο επιπεδο βουλγαριας αντε βελγιου στην καλυτερη….

  • ναι δουλευει και υπαρχει και αντιστοιχη εκδοση αλλα δεν νομιζω να συμφερει να αγοραστει . 4 συστηματα με εμβελεια 3 χιλιομετρων . οταν το crotale εχει εμβελεια 12 χιλιομετρων και σου κανει την ιδια δουλεια . οταν εχεις τα 35χιλ με AHEAD πυρομαχικα που κανουν την ιδια δουλεια με εμβελεια περιπου 4+ χιλιομετρα του συστηματος βελος . περισσοτερο θα βολευε η αναβαθμιση του ΒΕΛΟΣ .

 38. ΤΟ ΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ:
  ΤΟ AESA ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ:
  ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ F35
  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ F16 ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ AMRAAM ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΕ -D ΚΑΙ ΣΕ METEOR
  (3 ΜΥΡΙΑ ΤΟ MPAAAM)
  ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ AESA ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ SAE ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΑΕΡΟΣ /ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΡΑΚΤΙΔΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ
  ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ AUTO
  ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ F16B50 ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ L-M? ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤIKO ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?
  ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ 100 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 2025

  • Συμφωνώ ότι αν τα βάλεις κάτω μόνο ο ΑΙΜ-120D είναι αυτός που θα κάνει την διαφορά. Από εκεί και πέρα ο εκσυγχρονισμός νομίζω δεν είναι βιαστικός τα επόμενα χρόνια θα δούμε νέα βελτιωμένα ραντάρ AESA και κινούμενα.

 39. Να ρωτήσω κάτι: έχουμε Φεβρουάριο του 2018 και το πρόγραμμα των V θα έπρεπε να βρίσκεται σε ‘οργασμό’ εξελίξεων… σωστά;

  Έχουμε λοιπόν κανένα νέο; Ή ακόμα δε τον είδαμε;

 40. Για το κοστος δεν μας κανει εντυπωση που η ταιβαν με λιγα περισσότερα χρήματα εκσ/ζει 145 μαχητικα? Εκει καμμια αναλυση γιατι δεν κανουμε.
  Ξεκίνησε η ιδεα με 150 μαχητικα μετα με 125 τωρα με 84. Πλακα μας κανετε και μιλατε για ομοιοτυπια?
  Επιπλεον χωρις ir αισθητηρες και νεα οπλα καλυτερα να μην γινει εκσυχρονισμος και τα λεφτα να πανει εκει. Ο συντροφος προβοκατορ μαλλον εχει δικιο

  • Όλο τα ξαναλέμε: τα αεροσκάφη της Ταϊβάν, αν και αναφέρονται σαν Α/Β, είναι και πολύ νεώτερα πχ απο τα δικά μας Block 50, και έχουν ενσωματώσει (είτε εξ’ αρχής είτε σταδιακά, μετά την αγορά) όλες τις βελτιώσεις MLU, άρα θα έπρεπε να λέγονται τουλάχιστον ΑΜ/ΒΜ. Εκτός αυτού, πιο πρόσφατα (2012-13 αν θυμάμαι καλά) μάλλον έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί μερικώς, μεταξύ άλλων με νεότατο υπολογιστή MMC7000, τον ίδιο που αποκτούν όλα τα F-16 που εκσυγχρονίζονται σε V… οπότε μεγάλο μέρος του κόστους των απαρτίων που θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς, η Ταϊβάν το έχει ήδη καταβάλλει. Τέλος, δεν ξέρουμε αν το κόστος που ανακοινώθηκε για την αναβάθμιση των 145 α/φ περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο των V (Link16?) ή αν σκοπεύει η Ταϊβάν να προσθέσει κάποια στοιχεία του προγράμματος σε δεύτερο χρόνο, ως αναβάθμιση, όπως συνηθίζει ως τώρα να κάνει.

   Ο λόγος που η Ταϊβάν είχε πάρει τα F-16 της σαν Α/Β (το 1996-7!) ήταν η τότε γκρίνια της Κίνας. Αρχικά είχαν παραδοθεί χωρίς ικανότητα χρήσης AMRAAM, εξ’ αιτίας του Κινέζικου παράγοντα, αλλά αυτό «διορθώθηκε» με μια αναβαθμισούλα λογισμικού λίγο αργότερα (νομίζω πριν καν τελειώσουν οι παραδόσεις των α/φ!) χωρίς πολλές φανφάρες. Η μετέπειτα παραγγελία εκτός απο ΑΙΜ-120 περιελάμβανε και LANTIRN/SNIPER, και άλλα ωραία καλούδια που αποκαλύπτουν ενδελεχώς πόσο πλασματική ήταν η ονομασία τους ως F-16A/B. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους Κινέζους να δηλώνουν πως έχουν επιχειρησιακά μαχητικά 5ης γενιάς, οπότε πήραν οι Ταϊβανέζοι το πράσινο φως να αναβαθμίσουν τα F-16 τους σε ό,τι επίπεδο αντέχει η τσέπη τους… εξ’ ού και το πρόγραμμα αναβάθμισής τους σε V.

   • Δεν μιλαμε για για λιγα χρηματα αλλα για σχεδον +50 % σε τιμη ανα αεροσκαφος. Και υποτίθεται εκσ/με τα πιο νεα φ16. Δεν δικαιολογειται μια τετοια διαφορα

    • Ξαναγράφω:

     1ον, όπως είναι τώρα, τα α/φ τους είναι μάλλον ικανότερα (σε ηλεκτρονικά) απο τα 52+ τουλάχιστον (παραδόθηκαν περίπου εφάμιλλα των 50 μας, και εκσυγχρονίστηκαν στη συνέχεια). Άρα βασικά (και ακριβά) απάρτια έχουν ήδη πληρωθεί. O MMC σε κόστος ξεπερνιέται μόνο από το ραντάρ.

     2ον, το ποσό της αναβάθμισης τους σε V πιθανότατα δεν είναι πλήρες (δεν περιλαμβάνει δηλαδή εξ’ αρχής όλα τα απάρτια του προγράμματος V/Block72).

     και 3ον, ας μη ξεχνάμε πως τα F-16 τους έχουν κοινή διαμόρφωση, άρα χρειάζονται μόνον ένα πρότυπο ανά μοντέλο (μονοθέσιο – διθέσιο).

     Εκτός αυτών, δεν αποκλείεται οι Ταϊβανέζοι, ως πρώτη (επίσημα) ΠΑ που υιοθέτησε το V, να πέτυχαν και κάποια έκπτωση… εμείς πάλι το έχουμε κάνει γεφύρι της Άρτας, ως συνήθως (και χειρότερα). Τέλος, δε ξέρω αν η συμφωνία τους έχει γίνει με FMS (όπως η δική μας) ή απευθείας με τη LM. Η δεύτερη επιλογή σίγουρα θα ήταν φθηνότερη (κατ’ αρχήν), αλλά δε θεωρείται επιθυμητή απο πολλούς, λόγω ρίσκου και πιθανών… ρουσφετολογικού ενδιαφέροντος προβλημάτων.

 41. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός των F-16 που μένουν (υπό το πρίσμα απόσυρσης Μ-2000 και αργότερα F-16 blk30) τότε σε λίγα χρόνια δεν θα χρειαστεί καν οι Τούρκοι να χρησιμοποιήσουν τα F-35 και προηγμένες τακτικές.
  Σωστά χρειάζονται και επενδύσεις σε οπτικούς αισθητήρες και άλλα αλλά τουλάχιστον ας γίνει η αρχή γιατί ήδη έχει καθυστερήσει.

  Εκτός και αν αποφασιστεί τα επόμενα χρόνια ότι αντέχουμε μόνο αεροπορία 3 φορές μικρότερη των γειτόνων οπότε τότε θα πρέπει να ψάχνουμε για ΝΜΑ όχι πιο αεροσκάφος είναι το καλύτερο αλλά με πιο μπορεί να γίνει καλύτερα διασπορά δυνάμεων σε σκανδιναβικό στυλ.

 42. Υπαρχουν 2 σεναρια , το 1 του τι χρειαζεται η χωρα για να αναπληρωσει και βελτιωσει την αμυντικη της δυνατοτητα, το 2 το ποτε τα χρειαζεται.

  Αν πηγαινουμε αμεσα για πολεμο, τοτε οτιδηποτε εχει να κανει με αναβαθμιση λογισμικου ωστε να δεχεται νεα οπλα (πχ. meteor κλπ) και η αμεση αγορα αυτων των οπλων, ειναι αμεση προτεραιοτητα, οπως και η εγκατασταση συστηματων διασυνδεσης, της βελτιωσεως ιπταμενων ρανταρ, δυνατοτητα μετατροπης υπαρχοντων αεροσκαφων σε ιπταμενα τανκερ ανεφοδιασμου.
  Τωρα oτιδηποτε ατρακτιδιο κλπ χρειαζεται δεν γνωριζω ποσο αμεσα μπορει να παραγγελθει και να εγακατασταθει κλπ θελω να πω οτι για να εκφρασεις μια αποψη χρειαζεται να γνωριζεις , ανεξαρτητα κοστους, τον χρονικο οριζοντα που μπορει να γινει η οποιαδηποτε προσθηκη, πραγμα που εγω τουλαχιστον και στην κατασταση που ειμαστε μου ειναι αγνωστο.

  Για αυτο δεν μπορω γραψω τιποτα για τα F35, αφου δεν γνωριζω αν εξακολουθει να ισχυει οτι η Τουρκια θα κανει πανευρωπαικα τη συντηρηση των κινητηρων, αν υπαρχει περιπτωση να λαβει αλλον κινητηρα (οπως προτεινε η p&w) και που θα γινεται η συντηρηση αυτου(αν και η προταση της p&w αφορουσε τα μελη του κονσορτιουμ οποτε μαλλον ειμαστε χαμενοι και εδω), αν αυτα απαντηθουν θα μπορουμε να εκφερουμε ποιο σαφεις αποψεις.
  Ασχετα αν ειναι χρησιμο ως αεροσκαφος πλατφορμα το F35 υπο τις παραπανω προυποθεσεις δεν μας συμφερει να αποκτηθει, εκτος και αν αλλαξουν η εχουν αλλαξει προυποθεσεις χρησεως και συντηρησης του.

  ——————

  Παντως η δικη μου αποψη ειναι, για μακροπροθεσμη λυση, να δοθουν χρηματα για αγορα και εξελιξη stealth uav μεγαλης κατηγοριας(σε συνεργασια με αλλες χωρες), και κατασκευη καποιων επανδρομενων εκδοσεων ωστε να μοιραζεται το κοστος, με κοινα ανταλακτικα, οπλισμο κλπ. με τα μη επανδρωμενα, ωστε και οιμοιοτυπια και οικονομια να εχουμε, και να εχομε εξ αρχης ελεγχο στο πηγιαιο κωδικα του σκαφους.

  ————————

 43. αν οντως οι αμερικανοι θεωρουν τους τουρκους ανεξελεγκτους, θα αποδεσμευσουν οπλα για την Ελλαδα, θα καθυστερησουν την παραδοση των F-35 και γενικα θα βρουν τροπους να ενισχυσουν την δικη μας αδυναμια ή να περιορισουν την ορεξη των απεναντι. για να μην βλεπουμε τετοιες κινησεις, ουτε καν ρητορικες απο την πλευρα τους, μαλλον δεν θεωρουν πως υπαρχει κυνδυνος για τα συμφεροντα τους στην περιοχη του Αιγαιου ή εχουν ηδη προβει σε διακανονισμους και συμφωνιες. εμεις απο την πλευρα μας σαν αναγνωστες θεωριτικολογουμε και προτεινουμε λυσεις ευφανταστες, ακριβες, οτιδηποτε. στην πραξη ομως η ολιγωρια στην ληψη αποφασεων για τον τροπο αντιμετωπισης των τουρκικων F-35 αλλα και γενικα της τουρκικης υπεροπλιας και επιθετικοτητας μας εχει σπασει τα νευρα. το χειροτερο που μπορει να συμβει σε καποιον ειναι να εξαρταται απο τις διαθεσεις και την δυναμη των αλλων και αυτη τη στιγμη η Ελλαδα βρισκεται σε αυτη τη κατασταση. ευελπιστουμε στην μη παραδοση των αεροσκαφων στους τουρκους, στην χαμηλη διαθεσιμοτητα και ανεπαρκεια στην εκπαιδευση των χειριστων τους και στην αμερικανικη πολιτικη. στο πρακτικο κομματι, αυτο το αεροσκαφος φτιαχτηκε για να ειναι μη ανασχεσιμο. φτιαχτηκε να ξεπερνα και να αντικαταστησει ολα τα σημερινα δυτικα μαχητικα και κοστισε ενα σκασμο λεφτα. γιαυτο και θα το αγορασουν ολοι, ειτε τους κανει, ειτε οχι. στην Ελλαδα ομως ελαχε να βρει πρωτη τον τροπο αντιμετωπισης του και μαλιστα αποκλειωντας εκ των πραγματων τα ανατολικης – κινεζικης προελευσης αντιδοτα. θεωρω πως υπαρχουν δυο τροποι αντιμετωπισης αυτων των αεροσκαφων και γενικα μιας τουρκικης επιθεσης σε γενικευμενη κλιμακα. ειτε να καταρριφθουν πριν μας χτυπισουν, πραγμα δυσκολο εως αδυνατο για τις τεχνολογικες και οικονομικες μας δυνατοτητες σημερα, ειτε να καταστησουμε την χρηση τους, ή την γενικευμενη τουρκικη επιθεση ασυμφορη για αυτους και την νικη τους αβεβαιη εως αδυνατη. για κατι τετοιο νομιζω πως δεν αρκει να επικεντρωθουμε μονο στον αναγκαιο εκσυγχρονισμο των F-16, αλλα να αναπτυξουμε κι αλλους τροπους πιο φθηνους και τεχνολογικα ισως κατωτερους που να εγγυωνται την αμμεση και ιανη απαντηση μας. θα μπορουσαν δεκαδες βαλιστικοι πυραυλοι να στοχοποιησουν αεροδρομια, λιμανια, βιομηχανικες εγκαταστασεις, υποδομες και κεντρα παραγωγης ενεργειας απο το καθε νησι προς την απεναντι ακτη και σε βαθος εκατονταδων χιλιομετρων. παραλληλα, λυσεις κοστοβορες μεν και υψηλης τεχνολογιας θα ηταν αεροεκτοξευομενοι και ναυτικοι πυραυλοι κρουζ εναντιων στοχων υψηλης αξιας. η δορυφορικη επιτηρηση του Αιγαιου και των μικρασιατικων ακτων, η χρηση UAV, ακομα και αεροστατων επιτηρησης σε διαφορα σημεια του Αιγαιου αλλα και επιθετικες ενεργειες ειδικων δυναμεων ως αντιμετρα της χρησης F-35. απο την αλλη, η σημερινη δομη της ΠΑ εξασφαλιζει την επιβιωση αρκετων αεροσκαφων της σε περιπτωση επιθεσης αφου οι βασεις διασπορας της ειναι πολλες και σε διαφορα σημεια. για να χτυπηθουν ολες και μαλιστα απροειδοποιητα ειναι μαλλον αδυνατο λογω της γεωγραφιας. θα απαιτουσε και το συνολο των (δυνιτικα) 100 F-35. ο εχθρος ομως δεν εχει μονο αυτα, αλλα και καμια 200αρια F-16 που πρεπει να αντιμετωπισθουν. κατα ποσο τα εναπομειναντα ελληνικα μαχητικα θα μπορεσουν να υπερνικησουν εναν υπεραριθμο εχθρο? μαλλον εκτος απο εκσυγχρονισμο χρειαζομαστε και ενισχυση σε αριθμους μαχητικων. εστω και των οικονομικων αλλα υπερσυγχρονων και σκληροτραχηλων Gripen. το ερωτημα ομως που παραμενει αμειληκτο και καιριο παντα ειναι: υπαρχει η βουληση απο μερους μας να χρησιμοποιησουμε ολα αυτα τα μεσα?

 44. Ποιο πιθανό F16V vs sukhoi 35 βλέπω σε 10 χρόνια στο αιγαίο.
  Μπορείτε να κάνετε και ένα άρθρο με αυτη τη σύγκριση?

 45. Θα μπορούσατε να γράψετε ένα άρθρο με την περίληψη των διαθέσιμων αισθητήρων; για κάποιον μη ειδικό σαν και μενα, είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τη συζήτηση… Επίσης, μπορούμε να προμηθευτούμε τα τρέχοντα τεύχη online? Θέλω πολύ να τα διαβάσω, αλλά δεν ξέρω που να τα βρω εκτός Ελλάδας.. Ευχαριστώ!

 46. Το ερώτημα κατά την άποψή μου είναι τι στόχους έχουμε για τις περίπου 200 jdam, της πρώτης κρούσης των τουρκικών f 35 , άν τα παραλάβουν.
  Τώρα για το αν τα f 16 χρειάζονται αναβάθμιση, αυτή υπάρχει εντός της πολεμικής μας αεροπορίας και λέγεται mirage-2000 egm/bgm………σε σύγκριση πάντα με όσα αναβαθμισμένα σε επίπεδο -5mkii……
  Επίσης εάν γινόταν να ρωτούσαμε τους χειριστές των 52+, adv ,αλλά και 50, πιστεύω ότι θα υπήρχε ομόφωνη απόφασή υπερ της αναβάθμισης.
  Στο ερώτημα αν θα προτιμούσαμε επιπρόσθετα f 16v ή f 35……νομίζω πως η λογική λέει f 16v για αντικατάσταση των f 4, mirage 2000 egm/bgm,αλλά και block 30….ανεξάρτητη αγορά από όποια μελλοντική προσθήκη μικρού αριθμού f 35……βέβαια αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξουν και 10 έως 12 δις ευρώ……

  Τώρα για αυτούς που είναι διστακτικοί απέναντι στην αναβάθμιση ας σκεφτούν πχ….τι θα εκαναν εάν μπορουσαν στο δεκαετίας αυτοκίνητο τους να του τοποθετήσουν συστήματα και να το έφερναν σε όλα τα επιπεδα συγκρίσιμο με ενα πολυτελείας όχημα, δεκαπενταπλασιας αξίας ( το οποίο δεν μπορούν να αγοράσουν και να το συντηρήσουν )……..

 47. Εχοντας διαβασει πολλα αρθρα, αναλυσεις επι αναλυσεων κλπ εχω καταληξει δυστυχως στο εξης απαισιο συμπερασμα: επρεπε να συλληφθουν δυο Ελληνες στρατιωτες για να καταλαβουμε ΟΛΟΙ οτι η Ελληνικη Πολεμικη Μηχανη μου με τοσες θυσιες εφτιαξε ο Ελληνικος Λαος μετα την κριση των Ιμιων πασχει σοβαρα.
  Ειλικρινα δεν το περιμενα σε τοσο μεγαλο βαθμο γιατι κανενας απο την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων δεν το ΦΩΝΑΞΕ υποβαλλοντας στοιχειωδως μια ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ εν καιρω ειρηνης. Και τωρα τρεχουμε και δεν φτανουμε. Πολιτικη και Στρατιωτικη ηγεσια ειναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ για την σημερινη κακη κατασταση των Ενοπλων Δυναμεων.

  Τωρα στο διαταυτα: Για να επαναλειτουργησει η Ελληνικη Πολεμικη Μηχανη (ανταλλακτικα, συντηρησεις, πυρομαχικα) χρειαζεται ~1.5δισ ευρω συμπεριλαμβανομενων των 400εκ Ευρω για τις τεσσερις φρεγατες ΜΕΚΟ. Για μενα ΡΙΞΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. Εχουμε θεματα με τις ΜΕΚΟ, MLRS, ATACMS, Exocet, Kornet, Milan, TOW, Hellfire, Oto Melara που πρεπει να λυθουν / προχωρησουν. Και ελεος βρειτε αλλα 100 εκ Ευρω για τις νεες τορπιλες των υποβρυχιων.

  Τωρα για τα F-16 τι να πω… Αν διαθετουμε extra 1.3δις και για αυτα (συνολικα 2.8 δις!!!) προχωρειστε ΑΜΕΣΑ. Αλλα μην μειωσετε αριθμο αεροπλανων αφηνοντας τα Block 50 στην μοιρα τους ή πουλωντας τα Block 30. Τα Block 30 εχουν 5000 ωρες πτησης κατα μεσο ορο οταν το οριο ζωης ειναι οι 8000 ωρες πτησης. 32 F-16 block 30 φορτωμενα με 4 AMRAAM φερνουν την απολυτη καταστροφη γεμιζοντας τα αντιπαλα ρανταρ. Κρατειστε με νυχια και με δοντια συνεπως τα 155 F-16, τα 25 Mirage 2000-5, τα 18 Mirage 2000. Στην αναγκη καντε μονο τα 55 F-16 Block52+ Viper και τα Block 50 σε Βlock 50M ME ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Αν δεν εχουμε λεφτα βαλτε μονο Link 16 στα Block 50 & 52+…

  Μην υποτιματε τα Mirage 2000 με δυο Exocet φορτωμενα εκαστο οπως και τα Mirage 2000-5 με εναν Scalp κατω απο την ατρακτο… Μιλατε πολλοι για ποιοτικη αεροπορια 100 αεροσκαφων οταν με 200 αεροσκαφη, υποδεεστερα ποιοτικα αλλα διπλασια σε αριθμο, προκαλεις τερραστια πληγματα σε στρατηγικους στοχους εδαφους, στο τουρκικο ναυτικο και στην Τουρκικη Αεροπορια.

 48. Επειδή πολύ κουβέντα κάνετε, και γίνεται για τα IRST pods,Legion κτλ ,ως τα μόνα(?) ίσως όπλα του F-16V απεναντι στα F-35,μπορεί να μας πει το περιοδικό αν υπάρχει κάποια ιδέα του κόστους του ατρακτιδιου ανά τεμαχιο?

 49. @ ptisidiastima,

  Κάποιο νέο ή κάποιο άρθρο για το πού βρίσκονται τα neuron από πλευράς ωριμότητας, δυνατοτήτων και πότε θα ενταχθούν στην ΠΑ?

  Ως ιδέα μια χαρά πρώτο πλήγμα κανουν

  • @Pk

   To nEUROn ειναι technology demonstrator, δεν επροκειτο ποτε να γινει εμπορικο προιον. Τωρα που εβγαλαν οτι συμπερεσματα εβγαλαν οι Γαλλοι, θα παραξουν ενα κοινο UCAV με τους Αγγλους (λενε οι κακες γλωσσες) και η Ελληνες ο’τι εμαθαν εμαθαν..

 50. α) Αφήστε να δούμε αν θα πάρουν τελικά F-35…
  β) Λυπάμαι που θα σας το χαλάσω αλλά με τα σημερινά δεδομένα της ΠΑ η μόνη λύση που ίσως φέρει κάποια αποτελέσματα είναι αυτή των Mirage 2000 σε συνδυασμό με τον MICA IR NG, αναζητούμε και ένα IR PΟD ή η την ενσωμάτωση κάποιου απευθείας στο μαχητικό!

 51. Τα ελληνικα μαχητικα αεροσκαφη χωρις εξελιγμενο συστημα αυτοπροστασιας και στοιχειωδη δυνατοτητα ανταλλαγης δεδομενων ( βλεπε link 16) εχουν λιγες πιθανοτητες παρατεταμενης επιβιωσης στο αεροναυτικο πεειβαλλον που διαμιρφωνεται στο αιγαιο και την ανατολικη μεσογειο για τα επομενα 10 χρονια με παρουσια η οχι των τουρκικων f-35. Aφου εξασφαλιστουν αυτα τα στοιχειωδη βλεπουμε μετα για πιο εξελιγμενους αισθητηρες οπλα κτλ.

 52. Ο κ. Πλέσσας μας έχει προγραμματίσει για το 2030. Τότε θα μας βγει και φθηνότερο το Φ-35Α. Και η αναβάθμιση των Φ-16 είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει, αλλιώς δεν θα την ανακοίνωνε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ…….

  • Γιατι ετσι του υποσχέθηκε ο τσιπρας οπως υποσχεθηκε και στον Ερντογαν οτι θα παραδώσει τους 8 σε 15 μέρες. Σε 20 μέρες θα ξέρουμε.

 53. Από τη στιγμή που η «αορατότητα» του f-35 απαιτεί να μην έχει ενεργοποιημένο το ραντάρ του και να λειτουργεί μόνο με IRST, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο ποιός έχει καλύτερο σύστημα IRST. Εκεί οι αποστάσεις ανίχνευσης για τα f-16V θα είναι παρεμφερείς με εκείνες του f-35.

Comments are closed.