ΘΕΜΑ: F-16V εναντίον F-35A, αναλύουμε τις δυνατότητες…

111
Lockheed Martin photo by Liz Lutz Job Reference Number: FP171283 Measles Workamajig Reference Number: 17-14231 Customer: Amyjo Measles Event: AF-123 Aerial Imagery Document: ZA 123 Boot Overcoat Pilot: Robert ‘Trigger’ Wallace Date: 07-13-2017
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Σημείωση 1: Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018 για πρώτη φορά. Καθώς όμως κάποιοι συνεχίζουν να ρωτούν, το επαναδημοσιεύουμε…

Σημείωση 2: Το άρθρο απαντά σε ένα μεγάλο ερώτημα που μας έχει τεθεί πολλές φορές, και το απαντάμε με τον πλέον διεξοδικό τρόπο εδώ, αλλά και ένα “δυνατό” άρθρο του Βασίλη Παπακώστα, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη και Ηλία Παπανικολάου, στις σελίδες του περιοδικού μας που βρίσκεται αυτή την στιγμή στα περίπτερα (πάνω στο οποίο βασίζεται και η σημερινή ανάλυση).

Το θέμα F-35 μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το έχουμε εξαντλήσει, είτε από τις σελίδες του περιοδικού, είτε από την ιστοσελίδα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΠΤΗΣΗ έχει κρατήσει διαχρονικά το επίπεδό της, αναφέροντας χωρίς φόβο και χωρίς πάθος είτε τα προβλήματα ανάπτυξης του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, είτε τα εξαιρετικά πλεονεκτήματά του.

Πολύ μελάνι -αλλά και δάκρυα- για την σκοπιμότητα ή όχι του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16C/D σε F-16V Block70. Σχεδόν σύσσωμος ο “ειδικός” τύπος κατακεραύνωνε την απόφαση του ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την ΠΤΗΣΗ που στήριζε (και στηρίζει) την απόφαση. Οι “ειδικοί” τόνιζαν ότι το F-16 δεν μπορεί σε οποιαδήποτε έκδοση να αντιπαρατεθεί με το F-35, καθώς τα VLO χαρακτηριστικά του το κάνουν ανίκητο σε κάθε περίπτωση. Και πολλοί από το κοινό μας, πιστεύοντας ίσως σε κάποιες από τις ιαχές που καλούσαν για αγορά F-35 αντί του εκσυγχρονισμού των 85 (84) μαχητικών, να αγοράσουμε 5-6 μαχητικά F-35.

Τονίζουμε λοιπόν, ότι η επιλογή που έκανε η Πολεμική μας Αεροπορία και ο Α/ΓΕΑ ήταν η καλύτερη δυνατή, και με ένα εξαιρετικά μικρό κόστος θα καταφέρουμε να έχουμε έναν στόλο 84 μαχητικών 4,75 γενιάς, ικανό να φέρει και πάλι μια κάποια ισορροπία πάνω από το Αιγαίο.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί έχουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με τίτλο “Stealth F-35 Vs S-400 Killer”, και μπορείτε να διαβάσετε τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θα φέρουν αυτά τα δυο οπλικά συστήματα πάνω από το Αιγαίο. Σε ότι αφορά το F-35A, υπάρχουν δυο σκέλη στην αντιμετώπισή του κι έτσι το άρθρο καταπιάνεται στο πρώτο του μέρος με τους τρόπους εντοπισμού του, και στον δεύτερο με την αντιμετώπιση του στον αέρα.

Το δεύτερο λοιπόν σκέλος της αντιμετώπισης της απειλής των VLO μαχητικών είναι η κατάρριψη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα των επιδόσεων του ραντάρ APG-68(V)9, το F-16C/D που υπηρετεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και στις εκδόσεις Block 52+/52+Adv δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, καθώς απλά δεν μπορεί να το εντοπίσει.

Παρά το γεγονός ότι το F-35A θα πετά με κλειστό ραντάρ, έχει τη δυνατότητα μέσω του EOTS (Electro Optical Target System) αλλά και του AN/AAQ-37 DAS (Distributed Aperture System) να εντοπίσει το F-16C/D και να βάλει εναντίον του με βλήμα AIM-120D, πριν γίνει το ίδιο αντιληπτό. Σημειώστε ότι τα σύγχρονα IRST παρέχουν ακρίβεια ιχνηλάτησης που επιτρέπει βολή βλημάτων με δεδομένα τηλεμετρίας της συσκευής χωρίς την ενεργοποίηση του ραντάρ. Το βλήμα λαμβάνει ενδιάμεσες ενημερώσεις μέσω ραδιοζεύξης και στην τερματική φάση θα ενεργοποιηθεί το ραντάρ τού πυραύλου, κάνοντας έτσι την αντιμετώπισή του μια δύσκολη υπόθεση.

Το F-16C/D θα αντιληφθεί την απειλή μόνο στην τερματική εμπλοκή, όταν η συσκευή RWR θα ενημερώσει τον χειριστή (θεωρητικά είναι δυνατός ο εντοπισμός της εκπομπής της ζεύξης AMRAAM από άλλο αεροσκάφος επίσης με εξοπλισμό ELINT/SIGINT, και μετάδοσης της πληροφορίας με Link 16). Αρκετά σύγχρονα IRST έχουν υψηλότερη ανάλυση σε μεγάλη εμβέλεια σε σχέση με τα ραντάρ των μαχητικών, παρέχουν τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων και η λειτουργία τους είναι παθητική, άρα δεν προδίδει το αεροσκάφος-φορέα και δεν επηρεάζονται από παρεμβολές. Η εγκατάσταση του AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) AESA στα μαχητικά F-16V θα επιφέρει σχετική βελτίωση στην εμβέλεια εντοπισμού του F-35A, αλλά και πάλι θα υστερεί έναντι του συνδυασμού AN/APG-81/EOTS/DAS.

Στο APG-81 των JSF αποδίδεται επίδοση εντοπισμού στόχου 1 m2 στα 160 km, όταν αντιστοίχως το APG-68(V)9 αναφέρεται ότι έχει (μέγιστη) επίδοση 70 km. Οι επιδόσεις του APG-83 του F-16V δεν είναι επιβεβαιωμένες και εκτιμήσεις μόνο αναφέρουν ότι θα υπερβαίνουν σαφώς τα 100 km, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσουν τις επιδόσεις του AN/APG-81. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το AN/APG-83 αναβαθμίζει περαιτέρω τις επιδόσεις του F-16C/D πέραν της εμβέλειας εντοπισμού, καθώς παρέχει ταχύτερη έρευνα-ιχνηλάτηση και δυνατότητα επεξεργασίας 20 ιχνών. Είναι λοιπόν σαφές ότι η αναβάθμιση των F-16C/D σε σχέση με την αντιμετώπιση του F-35A δεν θα είναι ολοκληρωμένη, αν δεν περιλαμβάνει συσκευή IRST.

Η Lockheed Martin κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με μελλοντική ενσωμάτωση ενός τέτοιου συστήματος στη δομή του F-16V/Block 70. Αντίθετα, προσφέρει το ιδιαίτερα προηγμένο IRST21 που αποτελεί εξέλιξη του ΑΝ/ΑΑS-42 του F-14D και χρησιμοποιείται από τα F/A-18E/F του Αμερικανικού Ναυτικού. Στα F/A-18E/F έχει τοποθετηθεί στην κεντρική δεξαμενή καυσίμων και αναπτύσσει μια έκδοση που προορίζεται για εγκατάσταση στα F-15C και F-16C/D με τη μορφή ατρακτιδίου.

Εκτιμάται ότι οι επιδόσεις του σε σχέση με την εμβέλεια και την ανάλυση υπερβαίνουν αυτές του EOTS, αν και το F-35A συνεχίζει να υπερέχει, καθώς διαθέτει επιπλέον και το AN/AAQ-37 DAS και του εξασφαλίζει το μοναδικό πλεονέκτημα ολοσφαιρικής κάλυψης 360 μοιρών. Επιπλέον, αντίθετα με το «προστιθέμενο» IRST21 σε παλαιότερα μαχητικά, οι αισθητήρες του F-35A είναι πλήρως ολοκληρωμένοι στο σύστημα μάχης του αεροσκάφους και δεν απαιτείται η επέμβαση του χειριστή. Για τον λόγο αυτό το F-35A θεωρείται κορυφαίο στην επίγνωση τακτικής κατάστασης (φυσικά όταν οι αισθητήρες του είναι σε λειτουργία) και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κορυφαία δυνατότητα SA (Situational Awareness) είναι ίσως σπουδαιότερη από τα VLO χαρακτηριστικά!

Έτσι, μια προσωρινή λύση αντιμετώπισης των F-35A θα ήταν η απόκτηση αριθμού ατρακτιδίων Legion/IRST21, ώστε να εξοπλιστούν τα αεροσκάφη αναχαίτισης της ΠΑ. Άλλωστε, με τη χρήση του Link 16 δεν είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός όλων των αεροσκαφών με συσκευή IRST, καθώς αρκεί ένα αεροσκάφος ανά σχηματισμό να διαθέτει την υποδομή και να μεταδίδει τα δεδομένα του στόχου στα υπόλοιπα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να βάλλουν βλήματα AIM-120C5/7!

Το IRST21 παρέχει πεδίο θέας +/-70 μοιρών σε ανύψωση και αζιμούθιο και έχει διαστάσεις (διάμετρος, μήκος) 23,3×96,5 cm και βάρος 52 κιλά. Εγκαθίσταται στο ατρακτίδιο πολλαπλών χρήσεων Legion που έχει διαστάσεις 40,6×250 cm και βάρος 249 κιλά και η LM έχει ολοκληρώσει τις πτητικές δοκιμές για τη μεταφορά σε F-16C. Το ατρακτίδιο παρέχει διασύνδεση plug and play και δεν επηρεάζει το OFP (Operational Flight Program) του μαχητικού.

Σύμφωνα με το δόγμα «πρώτου πλήγματος», αυτό θα έχει αρχικά τη μορφή αποστολών SEAD/DEAD από F-35A της ΤΗΚ με στόχο την «απονεύρωση» βασικών στοιχείων του ελληνικού ΣΑΕ και των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας. Τα τουρκικά stealth θα πετάξουν προς τον στόχο τηρώντας σιγή αισθητήρων με εσωτερικά μόνο φορτία, χωρίς να επιχειρούν σε «πακέτο» με μαχητικά συνοδείας (SEAD escort), τα οποία μπορεί να «προδώσουν» την αποστολή. Τα τελευταία θα βρίσκονται σε αναμονή για την πιθανή εκτέλεση αποστολής Sweep (επιθετική αποστολή CAP στον ελληνικό εναέριο χώρο) επικουρούμενα από αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού σε περίπτωση που απειληθούν τα αεροσκάφη που θα εκτελούν την αποστολή SEAD/DEAD.

Ο εντοπισμός των αεροσκαφών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την ενημέρωση του ελληνικού ΣΑΕ για την επερχόμενη απειλή, ώστε να ανοίξουν τα ραντάρ τους για να εκτελέσουν βολή ή να διακόψουν τις εκπομπές των αισθητήρων τους ή να εκτελέσουν απόκρυψη με παράλληλη ενεργοποίηση των συστημάτων SHORADS. Ο κυριότερος στόχος του αναμορφωμένου ΣΑΕ θα είναι η έγκαιρη ενημέρωση των αεροσκαφών επιφυλακής ή των αεροσκαφών που εκτελούν αποστολή CAP ώστε να σπεύσουν στην περιοχή έχοντας μια ικανοποιητική αρχική εκτίμηση για τη θέση των απειλών.

Ο εντοπισμός των στόχων από τα μαχητικά μπορεί να γίνει οπτικά ή με χρήση του ραντάρ τους (λόγω μικρής απόστασης) ή το ιδανικό, σε ικανή εμβέλεια από σύστημα IRST. Στη φάση αυτή το αεροσκάφος αναχαίτισης διατηρεί το πλεονέκτημα, καθώς ο επιτιθέμενος κινείται προς τον στόχο χωρίς επικοινωνίες και με κλειστό ραντάρ, στηριζόμενος και αυτός αποκλειστικά στο σύστημα IRST και διαθέτοντας μόλις δύο βλήματα BVR AIM-120C όταν εκτελεί αποστολή προσβολής. H «ενεργοποίηση» του επιτιθέμενου για λόγους αυτοάμυνας ισοδυναμεί με «αποκάλυψή» του και κινητοποίηση των υπόλοιπων συστημάτων. Συνεπώς, το βάρος της κατάρριψης των αεροσκαφών F-35A στην αρχική φάση των επιχειρήσεων θα επωμισθούν τα αεροσκάφη F-16V της ΠΑ.

Το αν επαρκούν όλα αυτά για να πούμε πως το F-16V μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Αν το F-35A πρέπει να αντιμετωπίσει το F-16V πάνω από τον Ατλαντικό, ή την Σιέρα Νεβάβα, σε διαμορφώσεις αέρος-αέρος, και σε σενάρια 1vs1, 4vs4, 4vs2 κοκ, τότε το F-16V θα ηττηθεί κατά κράτος. Όχι μόνο το F-16V, αλλά κανένα μαχητικό δεν έχει ελπίδες εναντίον του F-35, αφού οι ελπίδες να το εντοπίσει και να βάλλει εναντίον του πριν το F-35 το καταρρίψει, είναι μηδαμινές.

Τώρα, αν φέρουμε τα δυο μαχητικά στο Αιγαίο, ένα κλειστό περιβάλλον με πλήθος αισθητήρων, με -θεωρητική- διασύνδεση μεταξύ τους, με F-35A που θα πετούν πάνω από ελληνικά νησιά ή ύδατα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στην περίπτωση των F-16V, με ένα υψηλής τεχνολογίας ραντάρ, διασυνδεδεμένο με ένα προηγμένο IRST όπως το Legion Pod, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μαχητικό εναντίον ενός άλλου, αλλά μιας ολοκληρωμένης αεράμυνας εναντίον ενός ή περισσοτέρων εισβολέων. Μετωπικά, κι όσο τα F-35A είναι πάνω από την τουρκική ενδοχώρα δεν μπορούν να εντοπιστούν, αλλά όσο θα μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι πιθανότητες εντοπισμού τους αυξάνονται γεωμετρικά. Αν φυσικά φροντίσουμε να επενδύσουμε στην ολοκληρωμένη διασύνδεση των συστημάτων μας.

Για το θέμα του εντοπισμού των F-35A θα γράψουμε σε επόμενη Κυριακή, αλλά υπενθυμίζουμε και την πλήρη ανάλυση που έχουμε στο τεύχος της Π&Δ που κυκλοφορεί. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που εντοπιστεί με κάποιον τρόπο το F-35A, χρειάζεται ένα μαχητικό για να το καταρρίψει. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το F-16V, που επιχειρώντας από βάσεις διασποράς, δεχόμενο δεδομένα από το Link 16, θα καταφέρει να πλησιάσει αρκετά το F-35A και να το καταρρίψει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν η ΠΑ καταφέρει να καταρρίψει F-35A σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, αυτό θα το κάνει με χρήση F-16V, κι όχι με κάποια F-35A που πιθανότατα να αποκτήσει στο μέλλον. Το F-16V θα παίξει τον ρόλο του μαχητικού που χάρη στους αριθμούς, θα μπορεί να βρίσκεται σε κάθε σημείο του εναέριου μετώπου, θα μπορεί να αναλαμβάνει κρίσιμες αποστολές κάθε είδους, θα είναι αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν workhorse. Το F-35A είναι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος με πολύ ειδική αποστολή τις πρώτες ώρες του πολέμου, αυτή της “αθέατης” κρούσης.

Το πρόβλημα της ΠΑ δεν είναι αν μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35A, το πρόβλημα είναι πως θα καταφέρει να διασώσει τα F-16V και τα υπόλοιπα αεροσκάφη της στο έδαφος, τις πυροβολαρχίες Patriot, τα ραντάρ κοκ από τα F-35A. Γιατί είναι προφανές πως το πρόβλημα υπάρχει την πρώτη μέρα του πολέμου, όπου F-35A, αλλά και F-16C Block50+Adv οπλισμένα πολυάριθμα SOM θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τις υποδομές της ΠΑ στο έδαφος. Δεν συμφέρει να καταστρέψει κάποιος μια αεροπορία στον αέρα, αν μπορεί να το κάνει στο έδαφος.

Κλείνοντας, θα πούμε πούμε για μια ακόμη φορά πως ο κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΠΑ δεν είναι τα 30 τουρκικά F-35A, αλλά τα 200+ F-16C/D Block 50+Adv. Φυσικά και τα 84 F-16V δεν επαρκούν, αλλά είναι μια αρχή.

Και μιας και ξέρουμε ότι κάποιοι, αμετανόητοι, θα συνεχίσουν να ρωτούν “μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35A”, ας προλάβουμε εμείς με ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν η χώρα είχε τα 3,5-4 δις (κατ’ ελάχιστο) που απαιτεί η αγορά 18-20 μαχητικών F-35A, τι θα προτιμούσατε; την αγορά 70 ή και 75 νέων μαχητικών F-16V (αν υπολογίσουμε 55 εκ. δολάρια το κάθε νέο F-16V fly-away, και ας πούμε ότι όλες οι υποδομές είναι ήδη έτοιμες και πληρωμένες από το τρέχον πρόγραμμα F-16V), με μηδέν ώρες πτήσης, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν άμεσα στην ΠΑ και να κλείσουν κάθε κενό, ή την αγορά 20 F-35A; 70 ολοκαίνουργια μαχητικά F-16V ή 20 F-35A, το κορυφαίο δυτικό μαχητικό σε παραγωγή σήμερα; Να ένα καλό -τελείως θεωρητικό- θέμα, που θα θέλαμε να διαβάσουμε την άποψή σας… Φυσικά θα επανέλθουμε!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GC
Guest
GC

Δυστυχώς στην αναβάθμιση των F16 δεν έχει αναφερθεί ούτε μια λέξη για την προμήθεια ατρακτιδίων ή όπλων.

Κωσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωσταντινος Κλαδιανος

Πιστευω ότι εστω ένα οπλο σαν το SLAM ER θα είναι στο πεκετο.

Mat
Guest
Mat

Θα προτιμούσα JASSM όπως πήραν οι Πολωνοί, αλλά και ο SLAM-ER καλός είναι για την περίσταση. Η ανακοίνωση όμως της DSCA δεν έγραφε τίποτα για όπλα, δυστυχώς… Οπότε θα μείνουμε με τα LANTIRN τα οποία μοιράζονται οι μοίρες και τα όποια JDAM & JSOW πήραμε με τα Advanced.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Δυσκολος ο JASSM για αποδεσμευση σε εμας . Η ελπιδα πεθαινει τελευταια βεβαια. SLAM-ER εχουν και οι απεναντι αποτι θυμαμαι καπου 40 κομματια . Πρεπει να ειναι οι μοναδικοι που τους χρησιμοποιουν σε f-16 νομιζω αν και δεν εχω διαβασει τπτ για κοστος πιστοποιησης . Στο USA τους χρησιμοποιει το Ναυτικο νομιζω απο τα F-18

Κωσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωσταντινος Κλαδιανος

Aγαπητη πτηση, το θεμα εχει κουρασει, η ΠΑ ξερει που, πως, τι θα κανει, από την άλλη σαφως ένα μαχητικο που η ΠΑ πανω του εχει δουλεψει δεκαετιες, σε μια αναβαθμησμενη εκδοση του, σαφως δινει λυσεις, παντου, από CAS εως recon, από την άλλη η αναγκη για ΝΜΑ είναι εδώ και μαζι με τα Viper, θα αποτελουν δυναμη αποτροπης, μαζι παντα και μετα Mirage, επισης καλο ειναι να εχουμε παντα στο μυαλο μας, το εκδεχομενο, το καθολου μη ρεαλιστικο ενδεχομενο, η ΠΑ να κανει το πρωτο πληγμα αν αυτό, λεω αυτό, καταστεί αναγκαιο, στη κριση και τον πολεμο πολλα βλέπουμε……………..… Read more »

Κωσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωσταντινος Κλαδιανος

Στο Γιομ Κιπουρ, η Γκολντα Μειρ, δεν εκανε το πρωτο πληγμα για να μην φανει ο ΄΄κακος΄΄ της υπόθεσης και αυτό ηταν πληγμα υλικο στο ισραηλ.

Theo
Guest
Theo

Επίσης η χαμηλή παρατηρησιμότητα του F35 αφορά το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους. Τα πλαϊνά του F35 είναι πιο ευάλωτα στην αποκάλυψη (βλέπε ολοκληρωμένη ανάπτυξη αισθητήρων στο Αιγαίο).

Kostas
Member
Kostas

Που το ξέρεις αυτό ρε Theo?

Theo
Guest
Theo

Βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Σωστος.

Kostas
Member
Kostas

οσοι δουν παίξει με RCS estimation software λένε ότι υπάρχουν διαφορες αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες. Με λίγα λόγια, μην νομίζεις ότι θα φαίνεται σαν συμβατικό αεροσκαφος από το πλάι. Εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά LO. Ίσως να μπορείς να το εντοπίσεις από τα 30 μίλια αντί των 20, αλλά η διαφορά δεν πιστεύεται ότι θα είναι επιχειρησιακά σημαντική.

Kostas
Member
Kostas

“Βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής.“

Δηλαδή να υποθέσω ότι όποιος ξέρει βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής μπορει να σχεδιάσει στελθ αεροσκάφη?

Panagiotis
Guest
Panagiotis

Ποιος νόμος της γεωμετρικής οπτικής απαγορεύει τo invisibility σε όλο το spectrum??? Μου θυμίζει το άλλο που έγραψε η πτήση με τον φακό luneburg που κάνει τα στελθ ορατά χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πώς.. ό,τι να ‘ναι

ΠΑΝΟΣ
Guest
ΠΑΝΟΣ

Καλησπέρα σας είμαι καινούργιος στο περιοδικό και παρακολουθώ τα άρθρα σας τους τελευταίους μήνες! Άλλο ένα πετυχημένο και ποιοτικό άρθρο όπως μας έχετε συνηθίσει! Στοχευμένος ο προβληματισμος όσο άφορα την προστασία του σύνολου των επιγείων εγκαταστάσεων της ΠΑ άλλα και όλων των υπολοίπων κλάδων κατά συνεχεία. Όσο αναφορά το ερώτημα σας η απάντηση πιστεύω πως βρίσκεται κάπου στη μέση .Σίγουρα ένα αεροσκάφος πολλαπλού ρολού f16 είναι χρήσιμο και απαραίτητο για όλο το πλήθος αποστολών ενώ το f35 αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος σε συνεργασία με τα ανάλογου επίπεδου f16 .Επίσης η σύνδεση όλων το συστημάτων αεράμυνας και παρατήρησης γίνεται επιτακτική (π.χ. μεσώ… Read more »

bc59
Guest
bc59

Προσωπικά πιστεύω ότι η τεχνολογία stealth είναι απίστευτα υπερτιμημένη. Σε ένα περιβάλλον σαν το Αιγαίο, στο οποίο είμαστε μοναδικοί ιδιοκτήτες, και το ελέγχουμε με δεκάδες διαφόρων τύπων ραντάρ (μέχρι και ιπτάμενα) και οπτικούς παρατηρητές, είναι πραγματικά δύσκολο σε ένα ΑΦ έστω και stealth, να μπει στο Αιγαίο χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό και να τεθεί υπό παρακολούθηση. Παρακολουθώ διάφορες συζητήσεις και άρθρα που μας αναφέρουν ότι υπάρχει η περίπτωση τουρκικά F-35 να φτάσουν μέχρι την Ελληνική Χερσόνησο χωρίς να γίνουν αντιληπτά και να μας βομβαρδίσουν χωρίς τιμωρία. Μιλάμε για τερατολογίες τύπου καφενείου. Πιστεύω πως είναι παντελώς αδύνατο σε ένα ΑΦ… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@Bc59
Ακριβως.
Λες και το F-35 καταμεσης του Αιγαιου ολοι οι αισθητηρες θα το βλεπουν μονο μετωπικα και απο το ιδιο υψος…

chikichiki
Member
chikichiki

Η τεχνολογία στελθ χτυπά την kill chain σε κάθε σημείο της, και με βάση την επιχειρησιακή εμπειρία δεν θα έλεγα ότι είναι υπερτιμημένη, ούτε ότι το Αιγαίο έχει κάποια ιδιαιτερότητα που θα μείωνε το πλεονέκτημα. Το αν είμαστε μοναδικοί ιδιοκτήτες ή όχι ουδεμία σημασία έχει αφού τέτοια “ιδιόκτητα” περιβάλλοντα είναι που οδήγησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, τα ραντάρ μας είναι τα περισσότερα τεχνολογία 20ού αιώνα, όσο για τους παρατηρητές…ελπίζω να έχουν καλή ακοή, γιατί ένα F-35 είναι το ίδιο μέγεθος με ένα F-16, και δε πετάει ούτε χαμηλά ούτε μέρα μεσημέρι όταν πάει για first strike…ακόμα όμως και να… Read more »

sotbak
Member
sotbak

μακάρι να είναι όπως τα λες, αλλά μέχρι να αποδειχθεί το αληθές του πράγματος…..τί γίνεται; Θα κοιμάμαστε ήσυχοι ή θα βλέπουμε εφιάλτες;

stepa
Guest
stepa

Στο ερωτημα σας ,στον επιλογο, μια 4αδα F35 σε ρολο Aggressors, και 75 Viper

photographix
Member

grin grin

photographix
Member

Πλακα πλακα η ιδεα αυτη θα μπορουσε πιθανα να παει πολυ μακρυα και πολυ σαβαρα, (παρα πολυ πιο περα απο το επιπεδο Αggressors και ΣΟΤ) αλλα μονο αν ειχαμε Σκανδιναβικη ή Ισραηλινη νοοτροπια και λειτουργικοτητα ….

souloukex
Guest

Σκανδιναβικη? Οπως λεμε φιλανδια που βγηκε ο ορος φινλαδοποιηση η σουηδια που απαξιωσαν τις εν δυναμεις τα τελευταία 20 χρονια και δεν εχουν ουτε τα βασικα?να θυμισω τις προάλλες εψαχναν να βρουνε σκαφη και δεν ειχαν ικανα να ανιχνευσουν πιθανό ρωσικο υποβρύχιο στα νερα τους

Fingolfin
Member
Fingolfin

Οι belharra με το AESA ρανταρ που θα εχουν (με εντυπωσιακη εμβελεια) θα βοηθησουν σημαντικα στον εντοπισμο του F-35..

Gilan
Member
Gilan

Θεωρώ την αγορά F-35 επιβεβλημένη, ίσως 20 F-35A να είναι προτιμότερα από 70 F-16V, η ερώτηση είναι υποθετική και μόνο στη πράξη θα μπορούσαμε να ξέρουμε, αλλά τότε μπορεί να είναι αργά ή μήπως όχι;

p270
Member
p270

εχουμε τα χρήματα για κάτι τέτοιο; μαλλον όχι εδώ δεν εχουμε υπογράψει για την αναβάθμιση των f16 που τα χρήματα ειναι ελάχιστα μπροστά στα χρήματα για αγορά f35

Gilan
Member
Gilan

Υποθετικό θέμα, υποθετικές απαντήσεις. Όπως και να’χει F-35 ή μαχητικό 5ης γενιάς η χώρα μας το χρειάζεται, κατά τ’άλλα συμφωνώ μαζί σου!

teo
Member
teo

Ας μιλήσουμε λίγο αιρετικά αφού είμαστε σε blog και όχι στο ΚΥΣΕΑ και ας δεχτούμε ότι έχουμε τα 1.3 δις για την αναβάθμιση. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τα παρακάτω: α) φέρνουμε τα blk52 και blk50 σε blk52+Adv και αγοράζουμε μια μοίρα νέων Viper. β)ακόμα πιο αιρετικά κάνοντας την επιλογή (α) αν διώξουμε τα 30αρια και τα 2000-5 μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και μία δεύτερη μοίρα Viper. Χτίζουμε έτσι ένα στόλο 40Viper και 125 blk52+Adv Πάντως το πιο safe σενάριο που εξασφαλίζει αριθμητική και ποιοτική ισορροπία είναι να φέρουμε σε V τα blk52+Adv και με τα απάρτια να αναβαθμίσουμε τα blk30 σε… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Tα χρηματα δεν φτανουν για τα -30 .Ουτε για τα -50.
Φυσικα ουτε και ο χρονος,αφου σε 3 χρονια απο σημερα θα υπαρχουν ετοιμα ΜΟΝΟ τα 4 προτοτυπα.

Θα πληρωσουμε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ την απαξιωση τους και την εμμονη να αναβαθμισουμε τα πλεον προηγμενα
μας F-16.

teo
Member
teo

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι θα πληρώσουμε πολύ ακριβά την απαξίωση αξιοπρεπέστατων αεροσκαφών και μου είναι αδιανόητο ότι αγχωνόμαστε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα αναβαθμισμένα 40αρια της Τουρκίας την ίδια στιγμή που αφήνουμε τα 50αρια μας στην τύχη τους.
Πραγματικά σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερο να φέρουμε τα blk52 και blk50 σε blk52+Adv και να αγοράσουμε μια μοίρα νέων Viper. Νομίζω ότι δεν θα μας κοστίσει παραπάνω από το 1.3 δις που έτσι και αλλιώς θα δώσουμε και ίσως και ήταν πιο εύκολη και η χρηματοδότηση γιατί οι Αμερικάνοι θα θέλουν να κρατήσουν την γραμμή των f16 λειτουργική.

dkataims
Member
dkataims

Αγαπητή πτήση, ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο. Άποψη μου ως μη ειδικος είναι ότι ακόμα και στο δυναμικό της η ΠΑ να ειχε 140 viper

ΘΩΜΑΣ
Guest
ΘΩΜΑΣ

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΜΙΑ ( 40 ) ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΩΜΕΝΑ F-15 EAGLE ΑΠΟ ΗΠΑ .ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ +3 ΣΥΣΤΗΧΙΕΣ PATRIOT .KAI ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ RANTAR ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Nidikos
Guest
Nidikos

Το γεγονός ότι οι εικονικές αερομαχίες- αναγνωρίσεις μπορεί να συνεχιστούν εσαεί χωρίς εκτεταμένη πολεμική σύρραξη, θα έπρεπε να δρομολογήσουν σκέψεις και για κάποιο low cost χρήσης σύγχρονο αεροσκάφος. Αντικατάσταση των phantom και mirage eg με αριθμό grippen πχ θα ήταν ιδανικό σενάριο κατά την γνώμη μου, αφού αποτελεί υπερσύγχρονο μαχητικό και συνηγορεί μιά χαρά στα f16v (τουλάχιστον θεωρητικά) οπότε η αιρετική άποψή μου είναι 40 ολοκαίνουργια f16v και άλλα τόσα grippen για “καθημερινή χρήση” Και θα κάνουν πιστεύω απόσβεση σύντομα με τόσες παραβιάσεις. Αφού έχουν αυτή τη στρατηγική ας την πληρώνουν τουλάχιστον τριπλάσια από εμάς. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α/A… Read more »

sotbak
Member
sotbak

τα σουηδικά ξέχνα τα.Γεωπολιτικοί λόγοι το απαγορεύουν……

Ένας τύπος
Guest
Ένας τύπος

Καλύτερα να παραδοθούν τα κλειδιά του μαγαζιού οι ιδιοκτήτες μετρήθηκαν και βρέθηκαν ολιγιστοι, προσωπικα δεν καταλαβαινω γιατι τοση πρεμούρα να προχωρήσει το οτιδηποτε, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπορουν να βαλουν μια πέτρα πανω σε μια αλλη πολυ δε περισσότερο να μπορέσουν να φερουν σε πέρας μια τοσο δεσκολη αποστολή οσο η διατήρηση του αξιομαχου των Ε. Δ. Βαρεθήκαμε εδω και τοσες δεκαετίες να βλεπουμε εγκλήματα τι να πρωτοθυμηθεις τα 4 διαφορετικα μπλοκ φ16 με 2 διαφορετικούς κινητήρες την απαξίωση των διλιτρων, τα χιλια μύρια προβλήματα των συστηματων αυτοπροστασίας , την απαξίωση των παλαιότερων τύπων οπως τα φ1, την προβληματική εκπαίδευση… Read more »

photographix
Member

Να μας αγορασει η Τουρκια βασικα να τελειωνουμε. Να μας αγορασει ακριβα ομως !! grin

Ένας τύπος
Guest
Ένας τύπος

Η Τουρκία θα κανει οτι της επιτρέπει η δυναμη της και η Ελλάδα θα βαλει την ουρα στα σκέλια και θα μυξοκλαιγεται όπως κανει παντα. Θα ψάχνει να βρει καποιον “ηλιθιο” σαν τους ευρωπαίους τους αμερικανούς τους ξανθους να βγάλει το φίδι απο την τρύπα. Έρχεται το ξεβράκωμα και θα δουμε ποιος θα αγοράσει και ποιος θα πουλήσει μερικά ξερονήσια… για το καλο του βεβαια

Nick Koliopoulos
Guest
Nick Koliopoulos

Για να γίνουμε λίγο πιο αιρετικοί, μήπως στο θέμα της αντιμετώπισης stealth αεροσκαφών 5ης γενεάς όπως to f-35 από αεροσκάφη 4ης γενεάς όπως το F-16 έχει νόημα να δώσουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό με παθητικούς αισθητήρες μεγάλης ακτίνας δράσης (legion pod) και σε αναβαθμισμένα συστήματα αυτοπροστασίας (πχ προσθήκη MAWS) και όχι στην προσθήκη πολύ καλών ραντάρ αλλά ανεπαρκών για τον ρόλο αποκάλυψης stealth αεροσκαφών όπως sabre?. Μήπως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε σενάρια όπου τα F-35 είναι ικανά να βάλουν πρώτα τα όπλα τους τόσο σε αποστολές αέρος εδάφους όσο και αποστολές αέρος αέρος οπότε θα πρέπει να δοθεί έμφαση… Read more »

photographix
Member

Εξουδετερωση των όπλων στον αερα και εντοπισμο των F35 τη στιγμη των αφεσεων. Ακουγεται σαν εκ των ουκ ανευ παραμετρος αεραμυνας αλλα μυριζει σαν προυπολογισμος κλασεων υψηλοτερος του επιπεδου δυνατοτητων του παροντος ?

Dim Daliak
Guest
Dim Daliak

Θα ηθελα να κανω μια αιρετικη προσεγγιση… αντι για νεα αεροπλανα μηπως θα ηταν καλυτερο να επενδυσουμε τμηματικα σε φρεγατες με ελεγχο περιοχης (αντιεροπορικη & ανθυποβρυχιακη προστασια και πολυ ισχυρα ρανταρ)??Η πυραυλικη εμβελεια ειναι τουλαχιστον 90 km και ασε τα αεροπλανα να πετανε πανω απο ελληνικα νησια θα εγκλωβιζονται απο τις 3-4 φρεγατες που θα οργωνουν το Αιγαιο σε ζωνες χωρις αερομαχιες και απωλειες. Η Ελλαδα ειναι πολυ θαλασσα με απειρα νησια ποιο να πρωτο-σωσεις εκτος αν διαθετεις τεραστια δυναμη πυρος σε βληματα εδαφους-αερος και εδαφους-εδαφους (Πλωτα φρουρια).

ΘΩΜΑΣ
Guest
ΘΩΜΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΩ.ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ 12 Φ/Γ ΜΠΕΛΧΑΡΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ + 8 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ 214 ΑΙΡ.

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

Λαμβάνοντας υπ΄όψη οτι η Ιστορία διδάσκει (και επαναλαμβάνεται), μία ερώτηση προς όλους: Είμαι ο μόνος που κάθε φορά που διαβάζω μελέτες και αναλύσεις σχετικές με το θέμα “F-16V HAF VS F-35 THK” και του ερωτήματος “τι θα γίνει αν…”, μου έρχονται στο μυαλό εικόνες με τους “the few” της RAF να πασχίζουν με νύχια και με δόντια (και τελικά να καταφέρνουν εντελώς οριακά) με Hawker Hurricane να διασώσουν το νησί από τα Bf-109 της Luftwaffe;

George
Member
George

Υπήρχαν και τα spitfire αλλά και ρανταρ και σύστημα καθοδήγησης που οι Γερμανοί δεν είχαν δει ούτε στον ύπνο τους! Υπήρξαν 4 χρόνια με φρενήρη προετοιμασία!
Αν ήταν μόνο few με hurricane δεν θα είχε σωθεί το νησί…..

Em.Ti
Member
Em.Ti

Και ήταν και τα τραγικά λάθη των Γερμανών. Αν συνέχιζαν τον βομβαρδισμό των αεροδρομίων (όπως έκαναν τις πρώτες ημέρες), θα είχαν καταστρέψει τη RAF σχεδόν ολοκληρωτικά, παρά τις δικές τους απώλειες. Αντί για αυτό, επιδόθηκαν στους εκδικητικούς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων (κυρίως του Λονδίνου), δίνοντας στη RAF τη δυνατότητα να αμυνθεί και εν τέλει να κερδίσει.

Weasel
Member
Weasel

Καλησπέρα κι από εμένα. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ την επικείμενη αναβάθμιση των F16 μας ( φυσικά με IRST και αν είναι εφικτό να πωληθούν τα 30άρια για να αναβαθμιστούν περισσότερα αεροσκάφη)αλλά και μια αντίστοιχη κίνηση για τα mirage .

Spitir
Guest
Spitir

Λάθος να θεωρούμε ότι με τα “V” είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το F-35, επίσης νομίζω ότι δεν έχουμε και καμιά σπουδαία υπεροχή ακόμα και σε σχέση με τα APG-68(V)9. Ο εκσυγχρονισμός απλά θα κρατήσει τα μαχητικά σε ικανοποιητικό βαθμό από άποψης τεχνολογίας. Σαφή υπεροχή θα φέρει μόνο o AIM-120D απέναντι στα τουρκικά F-16.

photographix
Member

Meteor ….

chikichiki
Member
chikichiki

Προσωπικά πιστεύω ότι το F-16V στην τωρινή του διαμόρφωση δεν έχει κάποια ελπίδα απέναντι στο F-35. Έχει ένα βελτιωμένο ραντάρ, Link-16, και…αυτά; Καλά θυμάμαι νομίζω. Μόνη ελπίδα είναι το F-35 να εντοπιστεί σε low-BVR απόσταση, να μην έχει βάλλει το ίδιο ακόμα για διάφορους λόγους, και να προλάβει να επιτεθεί το F-16 πρώτο. Έτσι, ίσως πετύχει. Αλλιώς, θα πρέπει μέχρι την παραλαβή των F-35 από την Τουρκία να έχουμε προχωρήσει σε προμήθεια νέων αισθητήρων (IRST κυρίως, προμήθεια νέων RWR δεδομένης της LPI λειτουργία του APG-81 είναι μάλλον μάταιη), νέων συστημάτων παρεμβολών (DRFM; κυρίως για την αποφυγή των AMRAAM, όχι να… Read more »

Talos Anaforas
Guest
Talos Anaforas

Καλησπέρα. Διάβασε με προσοχή το συγκεκριμένο άρθρο καθώς και τα διάφορα – μέχρι στιγμής – σχόλια. Καταρχήν το θέμα δεν είναι αν πρέπει ή έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα F-16…αλλά το πότε. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια βρισκόμαστε σε μια ιδότυπη κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και διαφόρων παραγόντων οι οποίοι έδρασαν σωρρευτικά (και δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν) τα προηγούμενα χρόνια αυτή τη στιγμή βλέπουμε την ψαλίδα να ανοίγει επικίνδυνα. Έτσι λοιπόν είμαστε στη δύσκολη θέση να πρέπει να βρίσκουμε το “αντίδοτο” σε αυτά που παρουσιάζει ο αντίπαλος. Αυτή τη στιγμή το… Read more »

Γιάννης
Guest

Ο μόνος λόγος που προτιμάει κάποιος το F35 είναι επειδή είναι αόρατο.
Άμα σταματήσει να είναι αόρατο είναι απλά ένα πολύ ακριβό στην συντήρηση αεροπλάνο. To f-35 δε έχει χειρότερες δυνατότητες από oτιδήποτε έχει φτερά και πετάει τέλος..
Η καλύτερη επιλογή ήταν και μπράβο στην αναβάθμιση.

Kostas
Member
Kostas

«Παρά το γεγονός ότι το F-35A θα πετά με κλειστό ραντάρ» Αυτό είναι λάθος. Το Φ35 θα κάνει σύντηξη των πληροφοριών όλων των αισθητήρων και μπορεί να εντοπίζει τις πιθανές περιοχές στόχων. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει μια πολύ εστιασμένη και σύντομη εκπομπή η οποία και λόγω των χαρακτηριστικών low probability of detection του ραντάρ (un-conventional, random, wide-spectrum & complex waveforms (signals) – which blends with the Background noise, making it extremely difficult for Radar Warning Receivers (RWRs) to detect and/or intercept them), δεν θα γίνει καν αντιληπτή από το αντίπαλο αεροσκαφος, τουλάχιστον με την υπάρχουσα RWR τεχνολογια. Όποτε το… Read more »

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Κωστας, τα Φ-16 μας δεν μπορουν να πετανε με κλειστα ρανταρ και να δεχονται πληροφοριες για εχθρικα ιχνη απο τα Erieye και τα ΣΑΕ μεσω Λινκ?

Spyros
Member
Spyros

Μπορούν, αλλά δεν τα κάνει αόρατα κάτι τέτοιο. Μπορούν βέβαια να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και να κάνουν χρήση Link16 για να έχουν επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Δημήτρης Κελεπούρης Στο αρθρο αναφερεται 3-4 φορες για το link 16 Το network management του link 16 δεν γινεται απο την ελλαδα. Η ελλαδα ναι μεν δημιουργει ανεξαρτητο subnetwork απο το αντιστοιχο τουρκικο ,ομως οι αμερικανοι θα αποφασισουν σε περιπτωση συγκρουσης ποιος μεταξυ Ελλαδας -Τουρκιας θα κανει connect και ποιος οχι. Κατα τη γνωμη μου το πιθανοτερο σεναριο ειναι μονο οι αμερικανοι στο αιγαιο να κανουν connect. Η ελλαδα πρεπει να εχει link-16 στα f-16 γιατι υπαρχει το ενδεχομενο η τουρκια να βγει απο το νατο. Το αρθρο ομως δινει παραπανω αξια απο οσο πρεπει στο link-16 (για την ελλαδα-οχι… Read more »

gm
Guest
gm

Πιστεύω ότι στις Ε.Δ. θα ξέρουν ότι στο τέλος θα πολεμάμε μόνοι, σαν τους κούρδους ένα πράμα

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Στη σωστή του διάσταση το θέμα. Ο αμυνόμενος, αν δεν αιφνιδιαστεί, έχει το πλεονέκτημα. Ο επιτιθέμενος θα χρειαστεί πολλαπλάσιες αναλογίες για να επιτύχει νίκη. Εντούτοι, στην εξίσωση παραλείπεται να βάλεται να 2000-5. Mπορούν τα συγκεκριμένα mirage να λειτουργήσουν σε δικτυοκεντικό περιβάλλον και -ταυτόχρονα με Patriot- να δημιουργήσουν πρόβλημα στα F-35; Επιδέχονται τα 2000-5 μικροαναβαθμίδεις για να μπορέσουν να ενισχύσουν τα F16V; Kαθώς η χώρα μας βρίσκεται ιστορικά σε θέση άμυνας, τί θα προκρίνατε για την άμυνα του Αιγαίου και της Θράκης; Aγορά μιας μοίρας F-35 ή αναβάθμιση και αγορά επιπλέον συστοιχιών Patriot αλλα και καινούργιων F16 Block70, υπο την προυπόθεση… Read more »

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Όπως έχω πει πολλάκις υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση του F-35.

Δυστυχώς όλοι έχουν φοβηθεί και δεν βλέπουν της λύσεις.

Ναι στα αεροσκάφη τα προβλήματα εντοπισμού είναι μεγαλύτερα αλλά και εδώ υπάρχει λύση.

Σιγά μην με καλέσουν οι εδώ υθύνοντες άσχετα αν έχω 10 λύσεις και όχι μια!

p270
Member
p270

Και ποια είναι λύση; Ρωτάω γιατί δεν σε έχω ξαναδιαβαση

ThanosD
Member
ThanosD

Η μορφολογία του Αιγαίου ,κάνει εφικτή τη προσβολή οποιοδήποτε αεροσκάφους που έχει θερμικό ίχνος,με παθητική στόχευση .(άρα μη ανίχνευση θέσης) .Μένουν λίγα κενά τα οποία μπορούν να καλυφτούν με πλωτά μέσα.Υπάρχει κενό. στο τομέα νότια της Κρήτης ,η προσβολή από δυτικά ,αλλά εκεί θα ανιχνευθεί η κίνηση των ιπτάμενων τάνκερ,που ώς γνωστό δεν είναι stealth .Η διασπορά των συμβατικών αεροσκαφών της haf .είναι δυνατή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χτυπηθεί πιθανώς κανένα στο έδαφος.Να σημειωθεί ότι το αμοιβαίο σύστημα συλλογής πληροφοριών θα καταγράψει εν τη γενέση του την προετοιμασία μια τέτοιας επίθεσης..Το σύστημα βασίζεται κυρίως τη χρήση του ανθρώπινου… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αντί να δώσουμε 1.1 δις για AESA στα F-16, με τα ίδια λεφτά: -θα μπορούσαμε να βάλουμε σε μερικά νησιά rant;ar AESA 9όχι όμως αεροπλάνων αλλά τα μεγάλα (όπως πχ του Bellara, για το οποίο λεγόταν ότι έχει εμβέλεια 300-400km, και ότι μπορεί να δει μπαλάκι του γκόλφ στα 100+Km) -εναέρια ραντάρ καινούργιας τεχνολογίας (και η Έρικσον έχει βγάλει και άλλες εταρείες, που ισχυρίζονται ότι βλέπουν το στέλθ από πολύ μεγάλη απόσταση) -να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και το λογισμικό των υπάρχοντων ραντάρ. -να τα διασυνδέσουμε όλα μαζί, -όλη η διασυνδεμένη εικόνα να μεταφέρεται στα f-16, άρα αντί να βάλουμε μικρά… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Radar στα νησια….οτι δεν κινειται πεθαινει…

kkalev
Member
kkalev

Πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό άρθρο. Ορισμένες σκέψεις: 1) Σας είναι εύκολο να αναλύσετε (σε μελλοντικό άρθρο ίσως) τις δυνατότητες παρεμβολών των σύγχρονων ραντάρ AESA, ιδιαίτερα ενάντια στον αισθητήρα του AIM-120 (που αποτελεί και τη βασική απειλή σε μία αερομαχία); 2) Η απειλή των F-35 αφορά όσα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το αεροσκάφος επιτυγχάνει πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες κάτι που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος του περιορίζει αρκετά την απειλή. 3) Η απειλή από το F-35 δεν προέρχεται από το ίδιο το αεροσκάφος αλλά από το φορτίο stand-off όπλων που διαθέτει. Κατά συνέπεια είναι… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι 2, το ένα είναι να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει η υποδομή ώστε να μην αποδεκατιστεί το σύστημα από μια επιδρομή-πρώτο χτύπημα που θα πιάσει την Ελλάδα στον ύπνο και το δεύτερο η εξασφάλιση της αεροπορικής κυριαρχίας. Η αναβάθμιση των f-16 δεν λύνει το πρώτο πρόβλημα, αυτό θα λυνόταν με σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου που να τα έβλεπε έγκαιρα (άρα αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ-ίσως να προστιθόταν και άλλη μπάντα που έστω θα μπορούσε να προειδοποιήσει ακόμη και αν δεν μπορούσε να δώσει παραμέτρους βολής, πχ μπάντα L, decoys, διασπορά κτλ). Η αναβάθμιση βοηθά στο δεύτερο,… Read more »

photographix
Member

Δυστυχώς, ΚΑΙ 20 F-35 ΚΑΙ τουλαχιστον 40 ακόμη ΝΕΑ F-16V. ΚΑΙ ολοκλήρωση σε ένα ενιαίο αναβαθμισμενο δίκτυο αεράμυνας ΚΑΙ ΙRST σε τουλάχιστο δύο F16 κάθε σχηματισμού (μπορεί το ένα να καταρριφθεί και να χαθεί η εικόνα για ολους)

Em.Ti
Member
Em.Ti

Από το άρθρο και μόνο εξάγεται το εξής συμπέρασμα: – Είναι ίσως επιτακτικότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη να επενδύσουμε σοβαρά στην αεράμυνα της χώρας. Έχουμε ήδη ένα αρκετά πυκνό δίκτυο από ραντάρ και αντιεροπορικά, σκοπός είναι να τα βελτιώσουμε/επαυξήσουμε. Πρέπει η απειλή των F-35A να αποκαλυφθεί το συντομότερο δυνατό και αντίστοιχα να αντιμετωπισθεί. Μελέτες από την Π.Α έχουν γίνει ήδη. – Πρέπει να δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα για την Π.Α. Ακόμα και υπό το πρίσμα του “σφιχτού” προϋπολογισμού. Το τέλος της καριέρας των F-4E, M2000 EGM/BGM είναι πιο κοντά απ’ότι νομίζουμε, όπως επίσης και των F-16C/D Blk30. Άρα,… Read more »

sotbak
Member
sotbak

το ίδιο περίπου μόλις έγραψα, συμφωνώ!!!

ΘΩΜΑΣ
Guest
ΘΩΜΑΣ

Δεν πρέπει να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο F-35 ,αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα του εξοπλισμού της Τουρκίας συνολικά και να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία. Προφανώς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μπούμε με μια ξέφρενη και καταστροφική κούρσα εξοπλισμών. Πρέπει όμως να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται…

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Οι ************ γειτονες είναι ******* και ορμανε όταν ειμαστε πτωματα (χουντα 74) γιατι ξερουν ότι οι 3 γεφυρες στο βοσπορο ,τα υδροηλεκτρικα φραγματα , τα εργοστασια, τα αεροδρομια και το ναυτικο τους θα γινουν σκονη στις πρωτες ωρες του πολεμου.Πρεπει λοιπον στις ειδήσεις μας κάθε βραδυ να τους δειχνουμε την αεροπορια μας να βαλει μπανκερμπαστερ 2000 λιβρων και εξοσετ για να φρονιμευουν.

evaggelos
Member
evaggelos

μιλας για το στρατο της χωρας που το 96 η ελιτ ειδικες δυναμεις πηγαν σε λαθος βραχο? κατι τετοια λετε κ μας εχουν παρει στο ψιλο ολοκληρος ο πλανητης

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Μιλας για την χωρα που εβαλε ειδικοδυναμιτες και UAV επι κανα μηνα να ψαχνουν 3-4 Αλβανους κατσαπλιαδες σε κατι βουνα ? Που η πρωτη φορα που πεταξαν για πραγματικη επιχειρηση UAV επεσε μονο του σε περιοδο ειρηνης ? Γελανε οι πετρες

sotbak
Member
sotbak

Καλό το άρθρο. Ήμουν από αυτούς που αρχικά θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε απευθείας σε Φ-35Α, αλλά προφανώς η εκτίμηση του ΓΕΑ είναι η ορθή και όχι η δική μου και για τον προφανή λόγο ότι με 1,1 δισ€ θα έχουμε ομοιοτυπία+νέες δυνατότητες (4,75 γενιά) σε Α/Φ πάνω από το Αιγαίο. Και ίσως η αργοπορία στην προμήθεια Φ-35Α να μας βγει σε καλό από την άποψη ότι όταν το πάρουμε το 2030 θα είναι και πιο φθηνό και βελτιωμένο στα σημεία. Αλλά συγκρατώ το εξής από το άρθρο: “Η εγκατάσταση του AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) AESA στα μαχητικά… Read more »

aris32
Member
aris32

το θεμα δεν ειναι αν θα αναβαθμισεις μονο τα φ16 και μαλιστα μονο τα 84 πλεον των τελευταιων 2 παραγγελιων . το θεμα ειναι οτι με τα χρηματα αυτα δεν παιρνεις νεο εξοπλισμο , νεα ατρακτιδια , νεα οπλα . γιατι καλες οι παραγγελιες νεων αεροπλανων αλλα απο μονες τους δεν γινεται τιποτα. αν δεν εχεις ενα σχεδιο και ενα πλανο καταληγεις στο τελος να τρεχεις και να μην φτανεις ; δεν εχουμε ακουσει τιποτα για επαναπιστοποιηση των aim9 aim120 iris-t magic και mica .για αγορες για αυξηση του αποθεματος . εστω και λιγων . δεν εχουμε ακουσει τιποτα για… Read more »

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Οταν τα χρηματα πανε σε εισφορες αλληλεγγυης, σε μερισματα και αλλου…ε τοτε ναι…χρηματα δεν υπαρχουν…!
Επι τω προκειμενω …εχουμε αναφερθει πολλακις στο θεμα…
Θελω να πιστευω πως ολοι εχουν καλες προθεσεις…
Λοιπον.
Το f-16 V οτι και να κανουμε ειναι ενα αεροσκαφος αλλης κατηγοριας…ειτε θα λεγεται 4 ειτε θα λεγεται 4+++ γενιας…
Επρεπε να υπαρχει στη “φαρετρα” μας ηδη…και να πηγαιναμε για αγορα του f-35.
Τωρα οπως εχουν τα πραγματα…σαφως πρεπει να γινει η αναβαθμιση των f-16 σε V…και αργοτερα να προχωρησουμε στην αγορα καποιων f-35…μιας μοιρας ας πουμε…

evaggelos
Member
evaggelos

ελα ρε μαστορα εγω πηρα 250 μερισμα ποσα στελθ αγοραζουμε? δε κοβεται ολοι την κλαψα λεω εγω με τα f-35 ουτως η αλλος κ μοιρα να παρουμε πεταμενα λεφτα ειναι κ το ξερετε ολοι κ η πτηση ακομη,αφου κανουν παραβαση κ δεν καταριπτουμε τοτε με τα f-16 μια χαρα βολτα στον αερα κανουμε

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Καλα εκανες και το πηρες…ρε μαστορα…
Στο φιναλε-φιναλε λεφτα απο περικοπες συνταξεων ηταν…
Το μερισμα (το οποιο παρεπιμπτοντως ηταν 1,4 δις) το ανεφερα τροπων τινα…θελοντας να πω οτι εχουν παει λεφτα αλλου…

evaggelos
Member
evaggelos

το ξερω οτι ηταν 1,4 δις κ καλα κανουν κ κοβουν συνταξεις ολο κλαψα ημεθα κ φραπε εγω τι να πω που δουλευω παιρνω 280 κ χω τους αλλους να κλαιγονται στο στε που απο 2000 πηγαν 1,700

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Eγω παλι λεω οτι ητανε απο τα ανεξοφλητα ληξιπροθεσμα….

ΕΛΛΗΝΑΣ
Guest
ΕΛΛΗΝΑΣ

Πολύ ωραίο άρθρο! Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο επείγει η αναβάθμιση των F16 αλλά έπρεπε να εχει γινει ήδη! Τώρα σίγουρα θα χρειαστούμε τουλάχιστον μια μοίρα F35 αλλά βάση της σχεδίασης του και των χαρακτηριστικών του ο μόνος λόγος που θα τα έχουμε δυστυχώς θα είναι μόνο για ανταπάντηση στους απέναντι… Διαφωνώ σε ένα σημείο όπου αποκαλείτε το F35 το κορυφαίο μαχητικό και ότι αν κάποιο θα μπορούσε να το καταρρίψει θα ήταν το F16V… Κατά την γνώμη μου και πάλι, κορυφαίο μαχητικό αυτή τη στιγμη θεωρείται το F22 και ίσως αυτό θα μπορούσε να καταρρίψει το F35 με… Read more »

Προβόκατωρ
Guest
Προβόκατωρ

Σ.Μπέρια κεντάς διπλοβελονιά.. έχω κάτι κουτιά χαβιάρι (από τα καλά ξέρεις για τα μέλη του κόμματος ) για σπρώξιμο και ψάχνω μαρκετίστα.

Kamp
Member
Kamp

Λίγες σκέψεις και από εμένα. 1) Σε 10 χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις θα χρειάζονται πραγματικά άπειρα χρήματα για να ξαναγίνουν αξιόμαχες. Θα θέλουμε αναβάθμιση και νέα τεθωρακισμένα αναβάθμιση πυροβολικού, αναβάθμιση ραντάρ, νέες ή μεταχειρισμένες φρεγάτες, νέα αεροσκάφη κ.λ.π. Όταν ένα στράτευμα έχει παγώσει τους εξοπλισμούς για πάνω από 10 χρόνια θέλει τουλάχιστον 15 χρόνια για να ξαναβρεί την ισορροπία του γιατί κάτι απαξιώνεται εύκολα αλλά αγοράζεται δύσκολα.. 2) Σε 10 χρόνια από τώρα θα χρειαζόμαστε όχι 25 αεροσκάφη αλλά 100 (εκεί είναι το πρόβλημα) αφού η αεροπορία θα χρειάζεται να αντικαταστήσει τα F16 block 50 και 30, τα mirage (τα… Read more »

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Σε 10 χρονια αγαπητε οι ΕΔ της χωρας, ποσοτικα, θα ειναι στο επιπεδο βουλγαριας αντε βελγιου στην καλυτερη….

Nasos
Member
Nasos

Ξέρει κάποιος αν το phalanx δουλέυει στη στεριά ? Για τις Βάσεις της Π.Α. από μια τετράδα.

aris32
Member
aris32

ναι δουλευει και υπαρχει και αντιστοιχη εκδοση αλλα δεν νομιζω να συμφερει να αγοραστει . 4 συστηματα με εμβελεια 3 χιλιομετρων . οταν το crotale εχει εμβελεια 12 χιλιομετρων και σου κανει την ιδια δουλεια . οταν εχεις τα 35χιλ με AHEAD πυρομαχικα που κανουν την ιδια δουλεια με εμβελεια περιπου 4+ χιλιομετρα του συστηματος βελος . περισσοτερο θα βολευε η αναβαθμιση του ΒΕΛΟΣ .

Spirit
Guest
Spirit

Το ΒΕΛΟΣ χρειάζεται γενικότερη αναβάθμιση ή αντικατάσταση με την είσοδο του F-35

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

AHEAD σε Αρτεμις 30 και Skyguard..

photographix
Member

Tα stand-off / cruise οπλα μπορουν να εντοπιστουν και να καταριφθουν με αυτες τις προτασεις ? …

CKfurious
Member
CKfurious

ΤΟ ΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ:
ΤΟ AESA ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ:
ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ F35
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ F16 ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ AMRAAM ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΕ -D ΚΑΙ ΣΕ METEOR
(3 ΜΥΡΙΑ ΤΟ MPAAAM)
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ AESA ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ SAE ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΑΕΡΟΣ /ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΡΑΚΤΙΔΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ
ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ AUTO
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ F16B50 ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ L-M? ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤIKO ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ 100 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 2025

Spirit
Guest
Spirit

Συμφωνώ ότι αν τα βάλεις κάτω μόνο ο ΑΙΜ-120D είναι αυτός που θα κάνει την διαφορά. Από εκεί και πέρα ο εκσυγχρονισμός νομίζω δεν είναι βιαστικός τα επόμενα χρόνια θα δούμε νέα βελτιωμένα ραντάρ AESA και κινούμενα.

Spyros
Member
Spyros

Να ρωτήσω κάτι: έχουμε Φεβρουάριο του 2018 και το πρόγραμμα των V θα έπρεπε να βρίσκεται σε ‘οργασμό’ εξελίξεων… σωστά;

Έχουμε λοιπόν κανένα νέο; Ή ακόμα δε τον είδαμε;

souloukex
Guest

Για το κοστος δεν μας κανει εντυπωση που η ταιβαν με λιγα περισσότερα χρήματα εκσ/ζει 145 μαχητικα? Εκει καμμια αναλυση γιατι δεν κανουμε.
Ξεκίνησε η ιδεα με 150 μαχητικα μετα με 125 τωρα με 84. Πλακα μας κανετε και μιλατε για ομοιοτυπια?
Επιπλεον χωρις ir αισθητηρες και νεα οπλα καλυτερα να μην γινει εκσυχρονισμος και τα λεφτα να πανει εκει. Ο συντροφος προβοκατορ μαλλον εχει δικιο

Spyros
Member
Spyros

Όλο τα ξαναλέμε: τα αεροσκάφη της Ταϊβάν, αν και αναφέρονται σαν Α/Β, είναι και πολύ νεώτερα πχ απο τα δικά μας Block 50, και έχουν ενσωματώσει (είτε εξ’ αρχής είτε σταδιακά, μετά την αγορά) όλες τις βελτιώσεις MLU, άρα θα έπρεπε να λέγονται τουλάχιστον ΑΜ/ΒΜ. Εκτός αυτού, πιο πρόσφατα (2012-13 αν θυμάμαι καλά) μάλλον έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί μερικώς, μεταξύ άλλων με νεότατο υπολογιστή MMC7000, τον ίδιο που αποκτούν όλα τα F-16 που εκσυγχρονίζονται σε V… οπότε μεγάλο μέρος του κόστους των απαρτίων που θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς, η Ταϊβάν το έχει ήδη καταβάλλει. Τέλος, δεν ξέρουμε αν το κόστος… Read more »

souloukex
Guest

Δεν μιλαμε για για λιγα χρηματα αλλα για σχεδον +50 % σε τιμη ανα αεροσκαφος. Και υποτίθεται εκσ/με τα πιο νεα φ16. Δεν δικαιολογειται μια τετοια διαφορα

Spyros
Member
Spyros

Ξαναγράφω: 1ον, όπως είναι τώρα, τα α/φ τους είναι μάλλον ικανότερα (σε ηλεκτρονικά) απο τα 52+ τουλάχιστον (παραδόθηκαν περίπου εφάμιλλα των 50 μας, και εκσυγχρονίστηκαν στη συνέχεια). Άρα βασικά (και ακριβά) απάρτια έχουν ήδη πληρωθεί. O MMC σε κόστος ξεπερνιέται μόνο από το ραντάρ. 2ον, το ποσό της αναβάθμισης τους σε V πιθανότατα δεν είναι πλήρες (δεν περιλαμβάνει δηλαδή εξ’ αρχής όλα τα απάρτια του προγράμματος V/Block72). και 3ον, ας μη ξεχνάμε πως τα F-16 τους έχουν κοινή διαμόρφωση, άρα χρειάζονται μόνον ένα πρότυπο ανά μοντέλο (μονοθέσιο – διθέσιο). Εκτός αυτών, δεν αποκλείεται οι Ταϊβανέζοι, ως πρώτη (επίσημα) ΠΑ που… Read more »

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός των F-16 που μένουν (υπό το πρίσμα απόσυρσης Μ-2000 και αργότερα F-16 blk30) τότε σε λίγα χρόνια δεν θα χρειαστεί καν οι Τούρκοι να χρησιμοποιήσουν τα F-35 και προηγμένες τακτικές.
Σωστά χρειάζονται και επενδύσεις σε οπτικούς αισθητήρες και άλλα αλλά τουλάχιστον ας γίνει η αρχή γιατί ήδη έχει καθυστερήσει.

Εκτός και αν αποφασιστεί τα επόμενα χρόνια ότι αντέχουμε μόνο αεροπορία 3 φορές μικρότερη των γειτόνων οπότε τότε θα πρέπει να ψάχνουμε για ΝΜΑ όχι πιο αεροσκάφος είναι το καλύτερο αλλά με πιο μπορεί να γίνει καλύτερα διασπορά δυνάμεων σε σκανδιναβικό στυλ.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Υπαρχουν 2 σεναρια , το 1 του τι χρειαζεται η χωρα για να αναπληρωσει και βελτιωσει την αμυντικη της δυνατοτητα, το 2 το ποτε τα χρειαζεται. Αν πηγαινουμε αμεσα για πολεμο, τοτε οτιδηποτε εχει να κανει με αναβαθμιση λογισμικου ωστε να δεχεται νεα οπλα (πχ. meteor κλπ) και η αμεση αγορα αυτων των οπλων, ειναι αμεση προτεραιοτητα, οπως και η εγκατασταση συστηματων διασυνδεσης, της βελτιωσεως ιπταμενων ρανταρ, δυνατοτητα μετατροπης υπαρχοντων αεροσκαφων σε ιπταμενα τανκερ ανεφοδιασμου. Τωρα oτιδηποτε ατρακτιδιο κλπ χρειαζεται δεν γνωριζω ποσο αμεσα μπορει να παραγγελθει και να εγακατασταθει κλπ θελω να πω οτι για να εκφρασεις μια αποψη… Read more »

desperadonik
Member
desperadonik

αν οντως οι αμερικανοι θεωρουν τους τουρκους ανεξελεγκτους, θα αποδεσμευσουν οπλα για την Ελλαδα, θα καθυστερησουν την παραδοση των F-35 και γενικα θα βρουν τροπους να ενισχυσουν την δικη μας αδυναμια ή να περιορισουν την ορεξη των απεναντι. για να μην βλεπουμε τετοιες κινησεις, ουτε καν ρητορικες απο την πλευρα τους, μαλλον δεν θεωρουν πως υπαρχει κυνδυνος για τα συμφεροντα τους στην περιοχη του Αιγαιου ή εχουν ηδη προβει σε διακανονισμους και συμφωνιες. εμεις απο την πλευρα μας σαν αναγνωστες θεωριτικολογουμε και προτεινουμε λυσεις ευφανταστες, ακριβες, οτιδηποτε. στην πραξη ομως η ολιγωρια στην ληψη αποφασεων για τον τροπο αντιμετωπισης των… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ποιο πιθανό F16V vs sukhoi 35 βλέπω σε 10 χρόνια στο αιγαίο.
Μπορείτε να κάνετε και ένα άρθρο με αυτη τη σύγκριση?

παναγιώτης
Guest
παναγιώτης

Θα μπορούσατε να γράψετε ένα άρθρο με την περίληψη των διαθέσιμων αισθητήρων; για κάποιον μη ειδικό σαν και μενα, είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τη συζήτηση… Επίσης, μπορούμε να προμηθευτούμε τα τρέχοντα τεύχη online? Θέλω πολύ να τα διαβάσω, αλλά δεν ξέρω που να τα βρω εκτός Ελλάδας.. Ευχαριστώ!

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
Guest
ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Το ερώτημα κατά την άποψή μου είναι τι στόχους έχουμε για τις περίπου 200 jdam, της πρώτης κρούσης των τουρκικών f 35 , άν τα παραλάβουν. Τώρα για το αν τα f 16 χρειάζονται αναβάθμιση, αυτή υπάρχει εντός της πολεμικής μας αεροπορίας και λέγεται mirage-2000 egm/bgm………σε σύγκριση πάντα με όσα αναβαθμισμένα σε επίπεδο -5mkii…… Επίσης εάν γινόταν να ρωτούσαμε τους χειριστές των 52+, adv ,αλλά και 50, πιστεύω ότι θα υπήρχε ομόφωνη απόφασή υπερ της αναβάθμισης. Στο ερώτημα αν θα προτιμούσαμε επιπρόσθετα f 16v ή f 35……νομίζω πως η λογική λέει f 16v για αντικατάσταση των f 4, mirage 2000… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Εχοντας διαβασει πολλα αρθρα, αναλυσεις επι αναλυσεων κλπ εχω καταληξει δυστυχως στο εξης απαισιο συμπερασμα: επρεπε να συλληφθουν δυο Ελληνες στρατιωτες για να καταλαβουμε ΟΛΟΙ οτι η Ελληνικη Πολεμικη Μηχανη μου με τοσες θυσιες εφτιαξε ο Ελληνικος Λαος μετα την κριση των Ιμιων πασχει σοβαρα. Ειλικρινα δεν το περιμενα σε τοσο μεγαλο βαθμο γιατι κανενας απο την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων δεν το ΦΩΝΑΞΕ υποβαλλοντας στοιχειωδως μια ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ εν καιρω ειρηνης. Και τωρα τρεχουμε και δεν φτανουμε. Πολιτικη και Στρατιωτικη ηγεσια ειναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ για την σημερινη κακη κατασταση των Ενοπλων Δυναμεων. Τωρα στο διαταυτα: Για να επαναλειτουργησει η Ελληνικη Πολεμικη… Read more »

Stratos
Guest
Stratos

Επειδή πολύ κουβέντα κάνετε, και γίνεται για τα IRST pods,Legion κτλ ,ως τα μόνα(?) ίσως όπλα του F-16V απεναντι στα F-35,μπορεί να μας πει το περιοδικό αν υπάρχει κάποια ιδέα του κόστους του ατρακτιδιου ανά τεμαχιο?

Pk
Guest
Pk

@ ptisidiastima,

Κάποιο νέο ή κάποιο άρθρο για το πού βρίσκονται τα neuron από πλευράς ωριμότητας, δυνατοτήτων και πότε θα ενταχθούν στην ΠΑ?

Ως ιδέα μια χαρά πρώτο πλήγμα κανουν

zapata
Guest
zapata

@Pk

To nEUROn ειναι technology demonstrator, δεν επροκειτο ποτε να γινει εμπορικο προιον. Τωρα που εβγαλαν οτι συμπερεσματα εβγαλαν οι Γαλλοι, θα παραξουν ενα κοινο UCAV με τους Αγγλους (λενε οι κακες γλωσσες) και η Ελληνες ο’τι εμαθαν εμαθαν..

Spirit
Guest
Spirit

α) Αφήστε να δούμε αν θα πάρουν τελικά F-35…
β) Λυπάμαι που θα σας το χαλάσω αλλά με τα σημερινά δεδομένα της ΠΑ η μόνη λύση που ίσως φέρει κάποια αποτελέσματα είναι αυτή των Mirage 2000 σε συνδυασμό με τον MICA IR NG, αναζητούμε και ένα IR PΟD ή η την ενσωμάτωση κάποιου απευθείας στο μαχητικό!

Nick koliοpoulos
Guest
Nick koliοpoulos

Τα ελληνικα μαχητικα αεροσκαφη χωρις εξελιγμενο συστημα αυτοπροστασιας και στοιχειωδη δυνατοτητα ανταλλαγης δεδομενων ( βλεπε link 16) εχουν λιγες πιθανοτητες παρατεταμενης επιβιωσης στο αεροναυτικο πεειβαλλον που διαμιρφωνεται στο αιγαιο και την ανατολικη μεσογειο για τα επομενα 10 χρονια με παρουσια η οχι των τουρκικων f-35. Aφου εξασφαλιστουν αυτα τα στοιχειωδη βλεπουμε μετα για πιο εξελιγμενους αισθητηρες οπλα κτλ.

sotbak
Member
sotbak

Ο κ. Πλέσσας μας έχει προγραμματίσει για το 2030. Τότε θα μας βγει και φθηνότερο το Φ-35Α. Και η αναβάθμιση των Φ-16 είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει, αλλιώς δεν θα την ανακοίνωνε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ…….

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Γιατι ετσι του υποσχέθηκε ο τσιπρας οπως υποσχεθηκε και στον Ερντογαν οτι θα παραδώσει τους 8 σε 15 μέρες. Σε 20 μέρες θα ξέρουμε.

edern99
Guest
edern99

Από τη στιγμή που η “αορατότητα” του f-35 απαιτεί να μην έχει ενεργοποιημένο το ραντάρ του και να λειτουργεί μόνο με IRST, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο ποιός έχει καλύτερο σύστημα IRST. Εκεί οι αποστάσεις ανίχνευσης για τα f-16V θα είναι παρεμφερείς με εκείνες του f-35.