(Φωτογραφίες) F-21, ένα «ντοπαρισμένο» F-16 για την Ινδία

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αφορμή το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Lockheed Martin με την παρουσίαση του «νέου» F-21, δηλαδή ενός αναβαθμισμένου, ριζικά όπως υποστηρίζει η εταιρεία, F-16, παραθέτουμε ορισμένα εντυπωσιακά στιγμιότυπα.

Αποκαλυπτήρια του F-21: Το “νέο” μαχητικό της Lockheed που προορίζεται για την Ινδία

Το F-16 σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο όπως και να έχει, όμως είναι αγαπητό σε όλους μας λόγω της υπηρεσίας του στην Πολεμική Αεροπορία και κάθε νέα εξέλιξη για αυτό έχει αναμφίβολα ξεχωριστό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης μέρους του στόλου των αεροσκαφών της ΠΑ, μετά το οποίο τα νέα F-16V μας θα φέρουν ορισμένες από τις δυνατότητες που βλέπουμε στο βίντεο.

Ακολουθούν ορισμένα χορταστικά στιγμιότυπα…

Ρυμουλκούμενο δόλωμα παραπλάνησης επερχόμενων πυραύλων ενεργού καθοδήγησης ραντάρ. Δεν είναι κάτι αποκλειστικό για το F-21 βέβαια, αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και σ’ αυτό.
Μία όψη της θήκης του δολώματος, ενσωματωμένης στην βάση του φορέα υπ’ αρ. 2.
Μία ακόμα όψη του επιβλητικού τριπλού φορέα ΑΙΜ-120. Με τον φορέα αυτό το οπλικό φορτίο του αεροσκάφους αυξάνεται στους 10 πύραυλους, που μπορούν να είναι όλοι ΑΙΜ-120 ή συνδυασμός ΑΙΜ-120 και ΑΙΜ-9Χ / Iris-T.
Στην σύνθεση αυτή, διακρίνεται καθαρά, σε απ’ ευθείας σύγκριση με ένα F-16C και ένα F-16D της ΠΑ η επιπρόσθετη «ράχη» που φέρουν τα missionized μαχητικά του τύπου και προσφέρει επιπλέον χώρο για ηλεκτρονικά συστήματα που αλλιώς θα έλειπε λόγω του χώρου που καταλαμβάνει η δεύτερη θέση στο πιλοτήριο. Στα F-21 η ράχη αυτή είναι στάνταρ ΚΑΙ στα μονοθέσια αεροσκάφη.
10 πύραυλοι αέρος-αέρος, για ένα αεροσκάφος που όταν ήρθε στο Αιγαίο σηκωνόταν για αναχαιτίσεις με τυπικό φόρτο μάχης δυο ΑΙΜ-9Ρ…
Στην απεικόνιση αυτή, δυο F-16 με την χρήση του ειδικού συστήματος εναέριου ανεφοδιασμού λαμβάνουν καύσιμο από αεροσκάφος ΚC-130J. Η ινδική Αεροπορία βέβαια δεν διαθέτει την έκδοση εναέριου ανεφοδιασμού του C-130, όχι ακόμα τουλάχιστον.
Ο ειδικός πτυσσόμενος σωλήνας εναέριου ανεφοδιασμού που συμπτύσσεται εντός της δεξιάς σύμμορφης δεξαμενής δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε προταθεί εξ αρχής από την εταιρεία όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό MMRCA πριν δέκα και πλέον χρόνια.
Παρόλαυτά το συγκεκριμένο σύστημα είναι απλά μία πρόταση και δεν έχει υιοθετηθεί από κανέναν χρήστη F-16 μέχρι σήμερα.
Μία κοντινή λήψη στην «ράχη» με τα επιπλέον ηλεκτρονικά πτήσης του F-21, που πλέον είναι στάνταρ και στα μονοθέσια αεροσκάφη.
Σε ρόλο missile truck, το F-21 έχει επιβλητικό αριθμό πυραύλων που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις περισσότερες από τα υπόλοιπες ανταγωνιστικές προτάσεις.
Μία ακόμα όψη του επιβλητικού τριπλού φορέα ΑΙΜ-120.
To situational awareness και η σύντηξη δεδομένων είναι σε άλλο επίπεδο, σύμφωνα με την εταιρεία πάντα.
Η συγκεκριμένη έκδοση θα μπορεί να φέρει μέχρι δυο φορείς δολωμάτων παραπλάνησης, ένα σε κάθε πτέρυγα.
Δεν τολμάμε να φανταστούμε αν η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο πιστοποίησης του τριπλού φορέα και στους σταθμούς 4 και 6. Τότε ο αριθμός των μεταφερόμενων πυραύλων θα εκτοξευόταν στους 16…. στην οποία περίπτωση ο φόρτος μάχης θα κόστιζε σχεδόν όσο το μισό μαχητικό αεροσκάφος!
Η εικόνα αυτή είναι δικιά μας δημιουργία εδώ στην Π&Δ, ώς ένα υποθετικό «What if?». Οκτώ πύραυλοι στην κάθε πτέρυγα για σύνολο 16, με επιπλέον καύσιμο μόνο στην κεντρική και στις σύμμορφες δεξαμενές.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Dimitris
Member
Dimitris

Πλήρες καυσίμου και με τους τριπλούς εκτοξευτές AMRAAM, ο λόγος ώσης προς βάρος θα πάει στο… δεύτερο δεκαδικό. Ελιγμοί προαιρετικοί.Μόνο στην Ινδία…

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Τα δολωματα ειναι 4, αφου ειναι 2+2 (διπλα δολωματα σε καθε πυλωνα)

Mirage
Member
Mirage

Ο τριπλός φορέας έχει προταθεί για τα ελληνικά vipers; Μια απάντηση παρακαλώ…

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Κορυφαίο μαχητικο με ενα ισχυρότερο κινητήρα και 4 τριπλους εκτοξευτες θα ηταν ασυναγώνιστο απο καθε αποψη!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Αυτό το ολοκληρωμένο F-16 με τους 4 3πλους φορείς και τα 16 βλήματα, είναι ότι πρέπει για την ΠΑ!
Μακάρι και τα δικά μας να βγούνε έτσι από το υπόστεγο μετά την αναβάθμιση.

FTS
Member
FTS

Αυτό είναι το μέλλον (τουλάχιστον) για τις νατοικες αεροπορίες. Ίσως και για την Ελλάδα αν ξαναγίνει κανονική χώρα με κανονικούς ανθρώπους.
Συνδυασμός stealth σε ρόλο σκοπευτή με 4+++ γενιάς σε ρόλο πυροβολητή. Μην ξεχνάμε ότι σε μια καλή ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε το ταλέντο, αλλά χρειάζονται και οι εργάτες. Και αν το ταλέντο εδώ είναι τα F35, τότε οι εργάτες είναι τα νέα “ντοπαρισμένα” F16/F15/F18.

Απλώς μια ερώτηση. Οι τριπλοί εκτοξευτές είναι αμερικανική πατέντα ή την έχουν και οι ευρωπαίοι για τα ef2000/rafale?
Πάντως βλέπω την προσφέρει και η Boeing στο F15 και τώρα η LM στο F16

a.o.
Member
a.o.

Αν τελικά η Τουρκία δεν πάρει F35 και με δεδομένα τα θέματα που φέρεται να αντιμετωπίζει, δεν αποκλείεται το F21 να είναι το επόμενο μαχητικό της Π.Α.