177 εκατομμύρια δολάρια το «υβρίδιο» F-22 / F-35 για την Ιαπωνία

8
3563

To υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας βρίσκεται μπροστά σε φαινομενικό αδιέξοδο, καθώς πρέπει να πάρει μία απόφαση όσον αφορά τον αντικαταστάτη των μαχητικών F-2 (παράγωγο του F-16 ειδικά προσαρμοσμένο για την Ιαπωνία).

Τα εν λόγω μαχητικά δεν είναι βέβαια παλιά, αλλά η απόφαση για την επιλογή αεροσκάφους που θα τα αντικαταστήσει πρέπει να ληφθεί το επόμενο διάστημα ώστε όταν αρχίσουν να παραλαμβάνονται τα πρώτα νέα αεροσκάφη, τα πιο παλιά F-2 (που θα έχουν συμπληρώσει περί τις 3 δεκαετίες υπηρεσίας) να μπορούν να αρχίσουν να αποσύρονται.

Ακυρώθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη του πρώτου μαχητικού της Ιαπωνίας μετά το 2ο ΠΠ

Η Ιαπωνία ανέκαθεν επιδίωκε την προμήθεια F-22, όμως η εξαγωγή του απαγορεύθηκε με αποτέλεσμα να προχωρήσει αφενός στην ανάπτυξη ενός εγχώριου πρωτότυπου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς κι αφετέρου να παραγγείλει κι ένα μικρό αριθμό αεροσκαφών F-35, από τα οποία έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα επί αμερικανικού εδάφους.

Πρόσφατα υπήρξε μία πρόταση ανάπτυξης από την Lockheed Martin, που αφορούσε ένα νέο «υβρίδιο» μαχητικού αεροσκάφους που θα αποτελούσε συνδυασμό των F-22 και F-35.

«Υβρίδιο» F-22/F-35 θα προσφέρει η Lockheed Martin στην Ιαπωνία

Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτή η πρόταση θα ευοδωθεί καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος ανά αεροσκάφος σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά μέσα κάνουν λόγο για περίπου 177 εκατομμύρια δολάρια (20 δισεκατομμύρια) ενώ.

To ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας όμως έλπιζε σε έναν προϋπολογισμό αρκετά χαμηλότερο, με τιμή μονάδας περί τα 134 εκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια γεν), με αποτέλεσμα η προτεινόμενη λύση του «υβριδίου» να μην εξετάζεται πλέον.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξέρουμε πως το F22 ειναι ένα μεγάλο αναχαιτιστικό και το F35 ένα μικρότερο μαχητικό πολλαπλών ρόλων με έμφαση στην ΔΒ, αλλα τι ειναι αυτό που συνιστά το “Υβρίδιο” πια ειναι η ειδοποιός διαφορά των δυο που θα συγχωνευτεί σε ένα αεροσκάφος. Γιατι δεν αρκεί ένα μεγαλύτερο μεγεθος F35 με ενίσχυση της ικανότητας αερομαχίας, η ένας πραγματικός διάδοχος του F15 με στελθ ικανοτητες;

  • Εικάζω ότι πρόκειται για ένα F-22 με ηλεκτρονικά από F-35 σε αντικατάσταση εκείνων που δεν βρίσκονται πια σε παραγωγή. Ο,τιδήποτε άλλο δεν έχει νόημα α) οικονομικά και β) υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής απαίτησης της Ιαπωνίας για ένα α/φ αεροπορικής κυριαρχίας.

  • προφανως θα ειναι μια εκδοση εμφανησιακα του φ22 με ορισμενα ηλεκτρονικα του φ35 ή ενα επανασχεδιασμενο φ35 με μια σχεδιαση χωρις τους περιορισμους για την εκδοση B των πεζοναυτων το πιο λογικο . !!!

 2. Από την μία θέλουν F-22 από την άλλη ειναι πολλά τα 177εκ. ;;;
  Σε τι τιμή περίμεναν να πάρουν τα F-22 δηλαδή οι Ιάπωνες, το πολύ σούσι βλάπτει νομίζω…

 3. Μα, σαφώς. Θα ενώσουν δυο πανάκριβα, υπερπολύπλοκα αεροπλάνα σε ένα έργο που θα πάρει δεκαετίες και δε θα τους κόστιζε; Και λίγα λένε τολμώ να πω, γιατί θα έβγαιναν με μαθηματική ακρίβεια εκτός προϋπολογισμού. Για μένα αυτή η προσφορά ήταν από την αρχή πυροτέχνημα, απλά δε γίνονται τέτοια πράγματα πως να το κάνουμε. Δηλαδή για να καταλάβω, η Ιαπωνία εγκατέλειψε την εγχώρια ανάπτυξη για να πληρώσει μια τρίτη χώρα να της αναπτύξει αεροπλάνο; Που είναι η λογική σε αυτό; Ανάπτυξη που θα πάρει καιρό, υψηλού ρίσκου, χωρίς διαμοιρασμό του κόστους με άλλους πελάτες, και πιθανή δημιουργία πολιτικών προβλημάτων από ζηλιάρηδες που θα κατηγορούν την LM ότι τους φόρτωσε με “legacy” F-35 ή θα καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που έριξαν υπογραφές για Eurofighter/Rafale. Καμία πλευρά δε συμφέρει. Χώρια που δεν καταλαβαίνω τι πάει να πει “υβρίδιο”. Πως θα μοιάζει, τι επιδόσεις θα έχει, τι αισθητήρες θα έχει, πως θα εξασφαλιστεί ότι δε θα υπερτερεί αισθητά σε πολλούς τομείς από τον απαγορευμένο καρπό F-22; Θέλω να πω, το F-35 δε παίρνει πολύ από supercruise, μεταφέρει λιγότερα όπλα Α-Α, η ευελιξία του είναι κατώτερη, και οι αισθητήρες του μπορεί να είναι πληρέστεροι αλλά είναι υποδεέστεροι από πολλές απόψεις (μικρότερη κεραία ραντάρ κλπ), και αναβαθμίσεις για το F-22 δεν αποκλείονται για το μέλλον. Άμα είναι να τους πουλήσουν πχ μια διαμόρφωση με supercruise και full set αισθητήρων (ραντάρ, ESM, IRST), τότε τι ακριβώς εξυπηρετεί το να τους κρατάνε το σχεδόν κατώτερο αυτής της διαμόρφωσης F-22; Σε τέτοια περίπτωση, καλύτερα να κάνουν επανέναρξη παραγωγής του Raptor και να μοιραστούν κόστη επανέναρξης και αναβάθμισης (F-22C…αχ ευσεβείς πόθοι…). Κι ας τους πουλήσουν κάτι πιο…”export”.

  Βέβαια για το κόστος πρέπει να πω πως ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις της LM, οι Ιάπωνες έτσι κι αλλιώς δεν είναι ρεαλιστικοί. Όλοι το ίδιο πράγμα ανακαλύπτουν, η 5η γενιά κοστίζει. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, όλοι μα όλοι (μα όλοι) αυτό διαπιστώνουν, πρέπει κι αυτοί να πάθουν για να μάθουν; Το μόνο στελθ που δεν κοστίζει (τόσο πολύ) είναι το F-35 κι αυτό για ευνόητους λόγους. Βάλτε κανένα νόμισμα ακόμα στον κουμπαρά γιατί δε σας βλέπω καλά.

 4. 177 fly away cost, με εξελιξη, με τι ακριβως???? Γιατι 177 για κατι που δεν εχει κανενες, και για μια οικονομια σαν της Ιαπωνιας μια χαρα μου ακουγονται.

 5. Δε θα μου έκανε εντύπωση μια συγχώνευση του ιαπωνικού προγράμματος με το Tempest και/ή το KFX. Αλλιώς, δε είναι εφικτό κάτι καλύτερο από ένα F-35D. Στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσε να προκύψει ένα κοινό αμερικανοϊαπωνικό μαχητικό σε αντικατάσταση των F-15. Σε γενικές γραμμές αν οι Ιάπωνες επιλέξουν το δρόμο της συνεργασίας ίσως συμμετάσχουν σε ένα προϊόν με σοβαρές πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας.

Comments are closed.