Μαχητικό αεροσκάφος F-22Α της 3ης Μοίρας Μαχητικών από την αεροπορική βάση Έλμεντορφ της Αλάσκα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση που είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος γείρει στο πλάι με την πτέρυγα να αγγίζει το έδαφος.

Ο πιλότος κατάφερε να βγει από το αεροσκάφος με ασφάλεια και το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση. Πρόκειται για το πέμπτο περιστατικό ασφαλείας κατά την προσγείωση με το F-22A, κάποια από τα οποία κόστισαν πολλές δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες επισκευών και εκατομμύρια δολάρια.

Toν Απρίλιο ένα ακόμα Raptor έκανε αναγκαστική προσγείωση με την άτρακτο στη Νεβάδα, ενώ σύμφωνα με το thedrive, λίγες μόνο μέρες αργότερα σημειώθηκε και δεύτερο ίδιο ατύχημα.

Ανώμαλη προσγείωση για F-22 έπειτα από αστοχία κινητήρα (εικόνες)

Το 2015 ένα άλλο Raptor και πάλι από την Έλμεντορφ παρουσίασε πρόβλημα με το σύστημα πέδησης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Χονολουλού στη Χαβάη, προκαλώντας ζημιά στο αεροσκάφος.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2012, ένα άλλο F-22, που ανήκε στην 199η Μοίρα Μαχητικών της Εθνοφρουράς της Χαβάης, κατά την προσγείωση βρήκε με την ουρά στον διάδρομο προσγείωσης. Ο λογαριασμός επισκευής για το συγκεκριμένο ατύχημα έφτασε «μόνο» τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Επισκευάστηκε F-22 μετά από έξι χρόνια

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μόνο περίπου 187 Raptors σε υπηρεσία στην αμερικανική Αεροπορία, από τα οποία μόνο 125 είναι ετοιμοπόλεμα ανά πάσα στιγμή είναι φανερό ότι η απώλεια έστω και προσωρινά ακόμα και μόνο ενός μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πρόγραμμα πτήσεων.

Το πρόβλημα όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλη περίσταση είναι ότι η παραγωγή του F-22 έχει τερματιστεί οριστικά και δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου, συνεπώς κάθε αεροσκάφος του τύπου είναι αναντικατάστατο.

Για τον λόγο αυτό είναι περίπου βέβαιο πως όποια ζημιά και αν πάθει κάποιο από αυτά, θα διατεθούν χρήματα για την επισκευή ακόμα και αν φαίνεται ασύμφορο.

Αντίθετα, παρόμοια συμβάντα με αεροσκάφη όπως το F-35 που βρίσκονται σε παραγωγή, δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο και αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα πολύ πιο εύκολα, όπως φάνηκε πρόσφατα όταν ένα F-35B που πήρε φωτιά αποφασίστηκε να γίνει μουσειακό έκθεμα και να μην επισκευαστεί.

Ένα F-35B λιγότερο για τους Πεζοναύτες – η πρώτη απώλεια σε ατύχημα

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα το φτιάξουν και αυτό σε καμιά δωδεκαριά χρόνια το πολύ…. Όταν τα F-22 δεν περισσεύουν και έχεις κλείσει και τη γραμμή παραγωγής διά παντός, αυτά έχει: και διαλυμένο να είναι, κάθεσαι αναγκαστικά και το φτιάχνεις. Άντε να δω πότε θα βγάλουν κάνα νέο Block μήπως και ψιλοανοίξει καμιά δευτερεύουσα γραμμή παραγωγής για την ενσωμάτωση των υπολοίπων και αλλαχτεί κάποιο απάρτιο.

  2. Κριμα τοση επενδυση και ερευνα να ειναι θύμα του F35. Τα ατυχήματα ειναι πραγματικοτητα για ολους και οι απώλειες εστω και λιγες αναμενόμενες. Το να τραβας ολα τα κονδύλια σε ενα μερος ειναι τραγικο ειδικά για την υπερδύναμη. Το f35 οσο καλο και αν γίνει το ηθελαν ώστε να εχουν μειωμενο συνολικο κόστος. Δεν νομιζω οτι θα το καταφερει ποτέ. Η εκδοση B. δημιουργησε μονο προβληματα στο ολο προγραμμα.

  3. Ίσως το δώσουν τελικά στους Γιαπωνέζους, επανεκκινήσει η παραγωγή και τους έλθει πιο φθηνά και γρήγορα η επισκευή.
    Γιατί δεν κάνουν την USAF «all F-35» αεροπορία να τελειώνουμε μέχρι να αναπτυχθεί το 6ης γενιάς αεροπορικής κυριαρχίας μαχητικό σε καμιά 20αριά χρόνια;

Comments are closed.