Στις 22 Οκτωβρίου, οι πιλότοι της 388 Μοίρας Μαχητικών πέταξαν σε μια εκπαιδευτική αποστολή τακτικής αερομαχίας σε σενάριο τεσσάρων εναντίον έξι στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης με μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και stealth για να επικρατήσουν του αντιπάλου. Η αποστολή διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Θα ήταν μία ακόμα αποστολή όπως οποιαδήποτε από τις χιλιάδες άλλες εκπαιδευτικές εξορμήσεις που έχουν πετάξει οι πιλότοι της Μοίρας, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε η συγκυρία για την επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου για έναν από τους πιλότους και την κοινότητα F-35 της αμερικανικής Αεροπορίας στο σύνολό της.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο υποσμηναγός Jared “Vic” Santos, έγινε ο πρώτος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας F-35 που έφτασε τις 1.000 ώρες πτήσης.
Ο Santos, πρώην πιλότος F-15 και F-18, άρχισε να πετάει με F-35 στην αεροπορική βάση Eglin και υπηρετεί στην 388 Μοίρα για δύο χρόνια, όπου σήμερα έχει αρμοδιότητα διαχειριστή ειδικών πρότζεκτ, επιβλέποντας την ανταπόκριση και τον προγραμματισμό ενάντια στην πανδημία COVID-19, καθώς και τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης.
Ο Σάντος ήξερε ότι ήθελε να υπηρετήσει στο Στρατό όπως ο πατέρας, ο θείος και ο παππούς του, που υπηρετούσαν στο Στρατό, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες αντίστοιχα. Ωστόσο, τον έπεισαν να καταταχθεί στην Αεροπορία.
Ο Σάντος αποφοίτησε από την Ακαδημία της Αεροπορίας το 2000. Είχε δύο τοποθετήσεις σε μονάδες με F-15C όπου συγκέντρωσε περισσότερες από 1.200 ώρες πτήσης. Στη συνέχεια πέταξε σχεδόν 800 ώρες με F/A-18 κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος ανταλλαγών με τους Πεζοναύτες πριν από τη μετάβαση του στο F-35A.
Περιγράφοντας την αρχική του εμπειρία, δήλωσε τα εξής: «Πέταξα για πρώτη φορά με F-35 στην Eglin. Τότε είχαμε λογισμικό Block 1Β. Είμαστε περιορισμένοι σε ταχύτητα 0,9 mach (σ.σ. !!!) γωνία προσβολής 18 μοιρών, κι επιταχύνσεις μέχρι 5 G. Δεν είχαμε σύνδεση δεδομένων, ούτε λειτουργίες πολλαπλού ρόλου ούτε Link 16».
Περιγράφοντας δε την ικανότητα του F-35A σήμερα, χρησιμοποίησε μία ενδιαφέρουσα παρομοίωση: Ακόμα κι αν δεν είμαι καλός μπόξερ, αλλά αν τα μάτια του αντιπάλου μου είναι δεμένα και μου έδινες ένα όπλο, θα κέρδιζα κάθε φορά»
Αυτές οι αμερικανικές περιφραστικες παρομοιώσεις έχουν κουράσει πλέον. Τις έχουμε φάει με το κουτάλι.
Γελάσαμε πολύ με αυτό που διαβάσαμε δεν φτάνει που ο αντίπαλος θα έχει δεμένα τα μάτια και δεν θα βλέπει, χρειάζεται και όπλο για να τα βάλει με ένα τυφλό μποξέρ;
Καλά για να πάνε σε πόλεμο να δούμε τότε την αξία του F-35!
“….είχα πιάσει το ιπτάμενο σφάλμα και ήμουν δεμένος”
Φάση τύπου we ate the camel, left is the queue?
Μπα σε καλό σας, κυριακάτικα. (Bah to your good, sundayly)
Και ο σύνδεσμος
:https://theaviationgeekclub.com/meet-lt-col-jared-vic-santos-the-first-usaf-pilot-to-hit-1000-flying-hours-in-f-35a/
Για την ακρίβεια:
https://www.acc.af.mil/News/Article-Display/Article/2393843/first-usaf-pilot-hits-1000-flying-hours-in-f-35a/
Ο τίτλος δεν βγάζει νόημα. Πρέπει να διαβάσεις το κείμενο για να καταλάβεις.
Η ακριβής έννοια είναι όταν ο αντίπαλος σου δεν μπορεί να σε δει…με ένα όπλο σαν το F-35…είσαι τελειωμένος…. Αργά η γρήγορα θα δείξει την αξία του (το F-35) και είναι δώρο θεού που δεν θα είναι εχθρικό για την ΠΑ….και χρυσή ευκαιρία να υπηρετεί για την ΠΑ…
Που τα διαβάσατε αυτά που γράφετε;
Έχει RCS χαμηλό με πια ταχύτητα ξέρεις;
Τα 750 χιλιόμετρα την ώρα από εκεί και πέρα ανεβαίνει ραγδαία το RCS.
Όσα περισσότερα ηλεκτρομαγνητικά κύματα το χτυπάνε τόσο περισσότερο
ανεβαίνει το RCS!
Σας εύχομαι λοιπόν καλή τύχη αν ποτέ χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε…και ελπίζοντας να πέσετε σε πιλότο (F-35) καμικάζι 20χρόνο που θα πηγαίνει τέρμα FULL AB.. για να τον δείτε στα radar σας…
Όσο αφορά το RCS που αναφέρεται υπάρχει ένας περιορισμός στα B/C όσο αφορά την ταχύτητα και όχι στα Α.
Δεν είναι ανόητες τόσες αεροπορικές δυνάμεις να το εμπιστεύονται…
Αμα ήξερες πως δουλεύει η RAM και πως μειώνετε το RCS θα το συζητούσαμε αυτό αναλυτικά.
Τα λέω αυτά από το 2008 δεν τα γράφω τώρα.
Καλησπέρα
Με όλο το σεβασμό, ορισμένοι φίλοι ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω:
Αυτό που δήλωσε ο αντισυνταγματαρχης (όχι υποσμηναγός), της 388ης Πτέρυγας Μαχητικών (όχι Μοίρας), αποτελεί κατά την άποψή μου, εξαιρετικά επιτυχημένη περιγραφή των δυνατοτήτων του Πάνθηρα (το καθιερωμένο πλέον παρατσούκλι του αεροσκάφους).
Παρομοίασε την εναέρια μάχη με το μποξ, άθλημα επαφής, ο αντίπαλος είναι τυφλός (λόγω των stealth χαρακτηριστικών του α/φους) και σαν να μην έφτανε αυτό, ο συνδυασμός αισθητήρων-όπλων του δίνει τη δυνατότητα της εμπλοκής από ασφαλή απόσταση (όπλο).
Με άλλα λόγια το ενδεχόμενο της κλειστής αερομαχίας – αμφίβολης κατάληξης (dogfight) απομακρυνεται κατά πολύ.
Είναι η μορφή των πραγμάτων που θα έλθουν κάποτε και στη γειτονιά μας, καλό θα ήταν να φροντίσουμε από τώρα, με σωστό σχεδιασμό να είναι η ΠΑ ο μποξέρ με το όπλο!
Κατι τετοιες ανοησιες ελεγαν το 60 λογω του σπαροου που θα καταργουσε τις κλειστες αερομαχίες. Ετσι αφησαν χωρις εσωτερικο πυροβολο το φ4. Στο βιετναμ ομως τα πραγματα εγιναν διαφορετικα και ολοι αυτοι οι ανοητοι που εκαναν τετοιες δηλωσεις ετρεχαν μετα να ενσωματωσουν πυροβολο στα μαχητικα μπας και λυσουν το προβλημα που οι ιδιοι προκαλεσαν. Ετσι και τωρα.η ιστορία απλα επαναλαμβάνεται
“…ο υποσμηναγός έφτασε τις 1000 ώρες πτήσης…”
“…αποφοίτησε από την Ακαδημία της Αεροπορίας το 2000…”
Αρχικά, μου φάνηκε περίεργο που “υποσμηναγός” κατάφερε να συμπληρώσει 1000 ώρες σε F-35Α, έχοντας μάλιστα ήδη πετάξει 1200 ώρες σε F-15C και 800 ώρες σε F/A-18. Έπειτα, πρέπει να είχε κάνει κάτι πολύ άσχημο για να έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία πριν 20 χρόνια και να είναι ακόμη Υποσμηναγός. Κάτι δεν ταίριαζε. Μέχρι που διάβασα και το πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική, όπου το μυστήριο λύθηκε αφού ο “υποσμηναγός” είναι στην πραγματικότητα Lieutenant Colonel (Αντισμήναρχος).
BTW, ωραία μετάφραση – μου θυμίζει υποτίτλους σε ταινίες! “…έχω μόνο ένα ζευγάρι γύρους αριστερά…” (I got a couple of rounds left) κι ο άλλος απαντά “…έχω ένα γεμάτο φορτωμένο περιοδικό…” (I got a fully loaded magazine)
Αγαπητέ Νικοδιμε,
Έχεις κάνει ένα μικρό λάθος στο άρθρο. Ο βαθμός του δεν είναι υποσμηναγός αλλά αντισμηναρχος (Lt Col). Ακόμα, δεν μετέφερες όλη την αναλογία πού είπε.
The analogy I use is: I’m not a great boxer, but if you blindfolded my opponent and gave me a gun, I’d win every time. The stealth is the blindfold, the sensors and weapons are the gun, and combined they make the F-35 an outstanding weapons system.”
Δεν είμαι καλός πυγμάχος, αλλά εάν δέσεις τα μάτια του αντιπάλου μου και μου δώσεις ένα όπλο, θα νικάω κάθε φορά. Το στελθ είναι το πανί για να δέσεις τα μάτια, οι αισθητήρες και τα όπλα είναι το όπλο, και σε συνδυασμό μεταξύ τους κάνουν το F35 ένα εξαιρετικό οπλικό σύστημα.
Εννοεί ότι οι ικανότητες στελθ κάνουν τον αντίπαλο να μην μπορεί να σε δει, τυφλό, οπότε έχοντας τα κατάλληλα όπλα θα κερδίζεις πάντα.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
Αλλά όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία, κάθε μέτρο προκαλεί αντιμετρο. Και όταν πάψει να έχει το πλεονέκτημα του stealth θα πρέπει να μιλήσει στα ίσα με τους αντιπάλους και εν τέλει να φθάσει σε dogfight.
Me Tarzan, you Jane …
Rafale εναντίον F-35
Σχετικά με το Rafale, επίσης σε εργασία της ΠΑ με τίτλο «Radar Μαχητικών Αεροσκαφών Τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array)», η οποία είναι δημοσιευμένη και μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, στον παρακάτω σύνδεσμο(https://www.researchgate.net/publication/233905208_Radar_Machetikon_Aeroskaphon_Typou_AESA_Active_Electronically_Scanned_Array) είχε καταγραφεί η εκτίμηση ότι το ραντάρ του αεροσκάφους βλέπει στόχο με 1 m² RCS στα 70 ναυτικά μίλια (129,6 χιλιόμετρα), εκτίμηση η οποία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Με βάση αυτό το στοιχείο προκύπτει ότι το F-35 θα αποκαλύπτεται περίπου στα 20 ναυτικά μίλια (37 χιλιόμετρα), αν και η εργασία αναφέρει απόσταση 14 ναυτικών μιλίων (25,9 χιλιομέτρων), καθώς είχα υπολογιστεί ως RCS του F-35 η τιμή 0,0015 m², που μάλλον είναι πολύ μικρότερη από το πραγματικό RCS του F-35. Πλέον, η εκτίμηση είναι ότι το RCS του F-35, σε συχνότητες κοντά στα 10 GHz (X-Band), είναι ελαφρά μικρότερο από 0,01 m².
Υπό την υπόθεση ότι το ραντάρ APG-81 του F-35 βλέπει στόχο με RCS 1 m² στα 82 ναυτικά μίλια (151,9 χιλιόμετρα, τιμή που αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες) και ότι το RCS του Rafale είναι περίπου 0,1 m² (νούμερο που έχει αναφερθεί από διάφορες ιστοσελίδες, σε σχέση με τον διαγωνισμό της Ινδίας), τότε προκύπτει ότι το F-35 θα δει το Rafale περίπου στα 46 ναυτικά μίλια (85,2 χιλιόμετρα).
Το Rafale ειναι semi stealth ( RCS 0,1 m²) και καθως το ρανταρ του F35 το βλεπει μολις απο τα 85Κm, το Rafale βλεπει πρωτο το F35 απο τα 100km με το Irst του to OSF
From Wikipedia, the free encyclopedia
The OSF (Optronique secteur frontal) is a long range optoelectronics system developed for the French Dassault Rafale combat aircraft.
With its narrow field, the visible waveband capability is truly valuable to identify targets in situations where visual contact is required by the rules of engagement.[1]
It allows target tracking, through IR (infra-red search and track) and visual sensors:
The benefits in air-air confrontation are:
Βλεπουμε οτι το Rafale εχει απολυτο πλεονεκτημα και στην αποσταση αποκαλυψης του F35, (100km>85Km) και στους πυραυλους (meteor+mica ng ir ανωτεροι ολων των AIM120 ακομα και του D), και το spectra σαν συστημα αυτοπροστασιας και οχι μονο (και σαν συστημα ηλεκτρονικου πολεμου με παρεμβολες) εινα πολυ ανωτερο του αντιστοιχου του F35.
Στην πραξη δεν τον βλεπω και πολυ καλα τον υποσμηναγο αν βρεθει στο δρομο του ενα Rafale F3-R.
Αγαπητέ φίλε
Scalp_eg
Εκτός και εάν το radar του Rafale κάνει αυτόματα slew to cue με το OSF ή το αντίθετο, το OSF από μόνο του δεν μπορεί να βρει τον στόχο εκτός και εάν του δοθεί η γενική θέση του στόχου μέσω ραντάρ για να γίνει η οπτική αναγνώριση. Αυτή τουλάχιστον είναι η εμπειρία μου από α/α συστήματα
Άρα για να μπορεί το OSF να εντοπίσει τον στόχο “cue” πρέπει πρώτα το ραντάρ να τον εντοπίσει και να πει στο OSF πού να κοιτάξει “slew”. Οπότε στην περίπτωση του F35 το OSF περιορίζεται από την ακτίνα εντοπισμού του ραντάρ, δλδ 85 km. Άρα το F35 έχει το πλεονέκτημα.
Τώρα εάν το OSF έχει την δυνατότητα από μόνο του να κάνει αυτόνομα search and scan και να δίνει στοιχεία για οτιδήποτε έχει θερμική απεικόνιση στον ουρανό αυτό δεν το ξέρω. Αυτο όμως αναιρει την ύπαρξη του ραντάρ μίας και έχει μικροτερη ακτίνα. Λογικά όμως αυτό θα σήμαινε ότι ο πιλότος θα πρέπει να κάνει συνεχώς VACR (οπτική αναγνώριση).
Φιλικά πάντα
Γιώργος
Ναι αγαπητέ φίλε αλλά πώς θα ρίξει το F-35; Με 900 χιλιόμετρα την ώρα τον πύραυλο;
Aυτο το αεροπορικο σφαλμα το εχουμε ολοι μας εδω. Ειμαστε ολοι εσφαλμενοι , για debug ειμαστε