Η παραπάνω φωτογραφία πιθανώς αποτελεί την πρώτη φωτογραφία στα χρονικά όπου απεικονίζεται μαζί το F-35 και ένα ελληνικό μαχητικό και τραβήχθηκε ως αναμνηστικό από τη «Vega» στην AΒ Decimomannu.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα «The Aviationist», η οποία παρουσίασε και την φωτογραφία, τα δύο ιταλικά μαχητικά F-35A του 13ο Gruppo υποστήριξαν το σενάριο αποβατικής ενέργειας του Ιταλικού Ναυτικού πριν προσγειωθούν στην ΑΒ Decimomannu, το αεροδρόμιο που φιλοξένησε τα τέσσερα ελληνικά F-4E AUP.

Στο θέμα αναφερθήκαμε με ειδική ανάρτηση τις προηγούμενες ημέρες.

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάντως η ΑΜΙ από εκεί που ήταν ουραγός στις Ευρωπαϊκές αεροπορίες (με F-104S, και leasing Tornado F3, F-16 ADF) εξελίσσεται σε μια από τις πιο «state of the art «αεροπορίες με Eurofighter, F-35, HH-101 (για CSAR), AW-149 (για SAR), CΑEW Phalcon, και βέββαια ίσως το πιο σύγχρονο αυτή την στιγμή σύστημα εκπαίδευσης στο ΝΑΤΟ με Μ-346 και προσεχώς Μ-345. Σε αυτά προσθέτουμε C-27J, C-130J και KC-767 και έδεσε το γλυκό…

  • Οι Ιταλοί και την εποχή που πήραν τα F-104 ήταν «state of the art», όπως λέτε. Μετά τα αναβάθμιζαν, τους έβαλαν νωρίς-νωρίς και άκαπνους J79 και γενικά τα κράτησαν όσο μπορούσαν. Θα να είχαν αποσύρει πιο νωρίς βέβαια, αλλά καθυστέρησε το Typhoon τόσο που χρειάστηκαν πρώτα τα F3 και μετά τα ADF.

   Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι, πχ Βέλγοι και Ολλανδοί. Κι αυτοί πήραν F-104G, αν και οι δεύτεροι τα συμπλήρωσαν στη πορεία με F-5E/F (το G δε τους κάλυπτε στην αναχαίτιση, αντίθετα με το Ιταλικό S). Σε γενικές γραμμές πάντως, το μοντέλο είναι: διαλέγω προσεκτικά ένα μαχητικό, το αγοράζω, το συντηρώ και το αναβαθμίζω και το αποκαθιστώ μέχρι τελικής πτώσης, του κρεμάω ό,τι καλούδια και όπλα μπορώ για να εκμεταλλευτώ ΠΛΗΡΩΣ τις ικανότητές του, και 2-3 δεκαετίες μετά σιγά-σιγά ψάχνω για το επόμενο. Το ίδιο έκαναν και για το επόμενο, το F-16A/B, που σήμερα, μετά απο διαδοχικές αναβαθμίσεις είναι ικανότερο απο τα δικά μας Blk30 (μη πω Blk50 & 52+ και στενοχωρήσω κανέναν).

   Όλοι οι Ευρωπαίοι αυτό κάνουν. Και οι Τούρκοι, απο τότε που επέλεξαν το F-16 και έπειτα, αυτό κάνουν. Μόνο εμείς είμαστε έξυπνοι και αγοράζαμε ένα οπλοσύστημα, παίζαμε και καυχόμαστε γι’αυτό όσο ακόμα ήταν καινούριο, και μόλις έβγαινε το επόμενο μοντέλο μας έτρεχαν τα σάλια και σιγά-σιγά βάζαμε το [σχετικά] παλιό στην άκρη, για να κάνουμε χώρο για το ελαφρώς ανανεωμένο.

   Μια οικονομική κρίση και 4 διαδοχικές παραγγελίες διαφορετικών γενεών F-16 μετά, ας ελπίσουμε να βάλαμε μυαλό. Που δε το βλέπω.

   • Να δεις που εμείς θα εκσυγχρονίσουμε τα 52+ σε V, θα αφήσουμε τα 52 Adv όπως είναι γιατί έχουν link 16 που δεν έχουν τα 52+ και επομένως είναι σύγχρονα (αλλά όχι δεν θα πάμε να βάλουμε link-16 στα 52+ , κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ απλό και εύκολο) ενώ θα αφήσουμε στη τύχη τους τα 50άρια. ….
    Αυτό στη καλή περίπτωση γιατί αν δεν φτάσουν τα λεφτά, θα εκσυγχρονίσουμε μόνο μερικά 52+ σε V 🙂 (βλέπε και Μ-2000-5)

 2. Απλα ηταν ρεαλιστες, μη εχοντας κανεναν ουσιαστικο εχθρο κρατησαν την αεροπορια χαμηλα.
  Ακομη και τα IDS εξυπηρετουσαν τις αναγκες του ΝΑΤΟ και οχι πραγματικες αναγκες της ιταλικης αεροποριας,πιο πολυ θα ελεγα οτι μπηκε στο προγραμμα των tornado για να μην χασει η αεροπορικη της βιομηχανια το τρενο με την τεχνολογια.Το ιδιο πιστευω οτι ισχυει και για τα ΕF2000 και F35.
  Στα τοσα χρονια που θυμαμαι μια φορα μονο εγινε παραβιαση του εναεριου μας χωρου (στο Ιονιο) απο ενα ιταλικο Atlantic.

Comments are closed.